Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Tubettaja Ville Kauppinen katsoo kameraan.

Yksinäisyys ja yötyöt uuvuttivat tubettajan – “Ei ole mielenterveydelle hyväksi, jos suurin osa ihmisistä vihaa mua”

Yhden tubevideon takana voi olla viikkojen työ ja pitkiä, yksinäisiä iltoja. Mikään ei takaa menestystä ja vihakommenteista tulee osa arkea. Ville “villeveli” Kauppinen teki alan vaietuista puolista dokumenttisarjan.

Tuija Siltamäki, Helsinki, 01.02.2019

Tuija Siltamäen kolumni: Selittämättömille selkäkivuille löytyi Instagramista yllättävä syy

Somen "asiantuntijat" myyvät osaamistaan keksimällä tylsille vaivoille seksikkäämpiä selityksiä, kirjoittaa Siltamäki.

TAMKin Proakatemian opiskelijat Vincent Bitana (vas.) ja Aileen Nunez.

Maailman ensimmäisellä influencer-koulutuksella vaikea alku – keulakuva Joalin Loukamaakin lopetti opinnot kesken

Tampereen ammattikorkeakoulu alkoi viime keväänä kouluttaa vaikuttajia ja vaikuttajaksi haluavia. Koulutus ei saanut jatkoa tänä vuonna.

Maria Veitola Viimeinen sana -ohjelman haastattelussa.

Maria Veitola vastaa kritiikkiin vaikuttajan ja toimittajan työn yhdistämisestä: ”Helppo sieltä kulmahuoneista on huudella”

Toimittajan ja somevaikuttajan roolien päällekkäisyys on viime aikoina puhuttanut. Toimittaja Maria Veitola vastaa medioiden esittämään kritiikkiin Viimeinen sana -ohjelmassa.

Aronsonin perhe leikkii olohuoneessa.

Maria Aronson hylkäsi new agen ja feminismin omistaakseen elämänsä Jumalalle ja perheelleen – niin tekee yhä useampi somevaikuttaja

Uushenkisyyden harjoittajat löytävät yksi toisensa jälkeen Jeesuksen ja kertovat uskoontulostaan monituhatpäisille someyleisöilleen.

Valtteri Väyrynen esittelee saaliiksi saatua kalaa.

Kunnanjohtaja Valtteri Väyrynen alkoi letittää pullaa ja kalastaa Tiktokissa kuntalaisten käskystä

Lähes kaksi kolmesta kunnanjohtajasta toimii työroolissaan sosiaalisessa mediassa. Somessa menestyvät he, joille väline tuntuu luontevalta. Tiktokia käyttää vasta harva kunta, mutta sen osuus kasvaa.

Rosa Kettumäki

Viimeinen sana: someinfluensseri ja perinteinen media elävät toistensa huomiosta

Toimittaja valitsee somevaikuttajan juttuunsa haastateltavaksi, koska hyötyy itsekin vaikuttajan somenäkyvyydestä.

Verta, hikeä ja luksusta -sarjaan osallistuvat somevaikuttajat ja juontaja Rosa Kettumäki.

Mikä on päivittäisen luksuksemme todellinen hinta? – Verta, hikeä ja luksusta realitysarja Yle Areenassa 16.1.2023

Suositun ja palkitun Verta, hikeä -sarjan toisella kaudella pohditaan arjen luksusta. Mikä on luksusta, minkä pitäisi olla, ja kuka luksuksemme oikeasti maksaa?

Pinja Pinkku Pinsku Sanaksenaho Aurora-tapahtumassa

Somevaikuttaja Pinkku Pinsku sai 13-vuotiaana enemmän häirintäviestejä kuin nyt: ”Mulle on kasvanut aika paksu nahka”

Ylen Aurora-tulevaisuustapahtuman yhtenä teemana oli tasa-arvo. Perjantaisessa keskustelussa käytiin läpi sosiaalisen median ahdistavaa puolta.

Miisa Nuorgam.

Katkeamaton – Vauvavuosi -seurantarealityn toisella kaudella seurataan Miisan uutta arkea vanhempana Yle Areenassa 21.11.

Millainen on Miisan vauvavuosi? Millaista on somevaikuttajan lapsiperhearki?

Satu Rämö esittelee kutomaansa islantilaista villapaitaa Puoli seitsemän -ohjelman studiossa.

Islannissa asuva kirjailija Satu Rämö: Islantilainen ei juuri valita säästä, koska silloin saisi valittaa koko ajan

Suositun Hildur-dekkarin kirjoittanut Rämö asuu Islannin Länsivuonoilla pienessä kylässä, jossa kevään ensimmäisiä auringonsäteitä arvostetaan hauskalla perinteellä.

Emma Lehtovaara

Kiinalaiskauppa sai Tiktokin avulla ihmiset tilailemaan läjäpäin halpavaatteita ihan muuten vaan – Emma Lehtovaara yrittää muuttaa asenteita

Ostosten esittely -videoilla tiktokkaajat näyttävät yleisölleen valtavia määriä halpoja vaatteita. Pikamuotitrendi alkoi vallata Tiktokissa tilaa noin vuosi sitten.

Nuori mies ja vanhempi mies katsovat hymyillen kameraan ja heidän tausta on sateenkaarimaalia valuva seinä.

He halusivat vain tavallista elämää

Sateenkaariaktivistit kohtasivat historiallisella paikalla.

Roni Back pitelee Creator Awards -somevaikuttajapalkintoa.

Miksi gaalat myöntävät palkintoja, joita ei ole aikaa jakaa? Nyt kritiikin kohteeksi joutui somevaikuttajien Creator Awards

Myös esimerkiksi Emma-gaalassa ja Oscareissa osa palkinnoista on jaettu suoran lähetyksen ulkopuolella. Se herättää närää, mutta lähetysajan rajallisuus laittaa järjestäjät tekemään vaikeita valintoja.

Säde Vallarén kommandopipo kasvoilla.

Kun nänniaktivisti Säde Vallarén, 34, paljasti olevansa Mensan jäsen, muut feministit alkoivat vainota häntä

Peruskoulun opettajalla on missio: hän haluaa kaataa patriarkaatin. Vallarénin feminismi ei miellytä kaikkia, vaan omatkin ovat hyökänneet hänen kimppuunsa.

 Ylen kolumnisti Adina Nivukoski henkilökuvassa.

Adina Nivukosken kolumni: Edistääkö someaktivismi aidosti ihmisoikeuksia vai ainoastaan meidän omaatuntoamme?

Onko some vain keino purkaa paineitaan ja puhista kuplassaan – vai voiko sillä edistää jopa ihmisoikeuksia? Voi, mutta varaudu epäonnistumaan monta kertaa, kirjoittaa Adina Nivukoski.

Paola Suhonen.

Paola Suhonen puhui somevaikuttajista mutu-huutelijoina – nyt moni vaikuttaja ihmettelee, miksi yhteistyö on aiemmin Ivana Helsingille kelvannut

Ivana Helsinki -vaatemerkin perustaja Paola Suhonen sanoi Ylelle keskiviikkona, että influensserikulttuuri ei perustu ammattiosaamiseen. Työkseen somemarkkinointia tekevät vaikuttajat ovat hämmästyneet Suhosen puheista.

Joonas Pesonen istuu portailla mietteliäänä.

Joonas Pesonen teki päätöksen, ettei puhu Ukrainasta – seuraajat vaativat somevaikuttajilta kuitenkin kannanottoja

Osa somevaikuttajista vaikenee Venäjän hyökkäyksestä tai viittaa siihen vain lyhyesti. Mutta milloin seuraajamäärä on niin suuri, että vaikuttajalta odotetaan myös yhteiskunnallista vastuuta?

Laura Haallamaa / kolumnisti / Pasila 20.02.2019

Laura Hallamaan kolumni: Terveiset vauvabuumin paraatipaikoilta

Huomasin seuraavani koronavauvabuumia lähietäisyydeltä, kun tuttavapiirissäni alkoi lisääntyminen kirjoittaa Hallamaa.

Kolumnisti Johanna Malinen

Johanna Malisen kolumni: Somevaikuttajien valmennuksissa ihannoidaan nopeaa laihduttamista, vaikka se on tutkimusten mukaan haitallista

Somevaikuttajat kauppaavat muutaman viikon mittaisia verkkovalmennuksia ja lupaavat niiden olevan loistava startti hyvinvoivaan elämään. Usein vaikuttaa kuitenkin siltä, että valmennuksissa lähinnä kilpaillaan siitä, kuka laihtuu nopeimmin, kirjoittaa Malinen.

Markus Hyytinen istuu mönkijässään.

Ennen Markus Hyytistä, 23, kiusattiin, nyt rivosuinen tubettaja jakaa nimmareita fanien pakaroihin – myös moni "pieni" sometähti voisi tienata, kunhan hoksaa sen itse

Miljoonia seuraajia keräävien kanavien lisäksi myös pienemmät kanavat voivat olla potentiaalisia vaikuttajia. Kaupallisessa mielessä somekanavan ja -persoonan kiinnostavuus riippuu siitä, miten aktiivisesti seuraajat klikkaavat ja fanittavat kanavan vetäjää.

Valokuvaaja ja sosiaalisen median vaikuttaja Janita Autio Puoli seitsemän -ohjelman studiossa

"Olen etuoikeutettu, kun saan tallentaa ihmisille heidän tärkeitä hetkiään" – valokuvaaja Janita Autio ikuisti Benjamin Peltosen tärkeän päivän

Janita Autio tunnetaan sosiaalisen median sisällöntuottajana ja valokuvaajana, jonka kameran edessä on nähty useita kotimaisia artistitähtiä. Juuri ihmiset ovat hänestä mielenkiintoisia kuvattavia.

Nainen ottaa itsestään selfietä puhelimella

Somen mikrovaikuttajat kiinnostavat nyt yrityksiä aiempaa enemmän – aitous on valtti, joka houkuttelee yhteistyöhön

Sosiaalisen median mikrovaikuttajat toimivat maailmassa, jossa seuraajien määrä usein määrittelee markkina-arvon yrittäjien silmissä. Nyt yrityksissä on kuitenkin herätty huomaamaan somen pienempien toimijoiden vahvuus brändien kohderyhmien tavoittamisessa.

Kirjailija Sisko Savonlahti

Sisko Savonlahden kolumni: Some on duunii, se on ihan normaalii – mutta millä hinnalla?

Mitä tapahtuu kun kauneusfilttereihin ja kuvanmuokkausohjelmiin tottuneet nuoret ja nuoret aikuiset tulevat ikään, jossa vanhuus alkaa näkyä, kysyy Savonlahti.

Rosanna Kulju poseeraa, kun Alisa Sieppi ottaa hänestä kuvaa.

Instagramissa näemme Sara Siepin ja Rosanna Kuljun kiiltokuvaa, mutta sitä ei synny ilman Alisa Siepin kameraa ja pitkiä työpäiviä

Alisa Sieppi, 21, suunnittelee, neuvottelee ja hinnoittelee somejulkkisten kaupallisia sisältöjä. Ulkomaiset yritykset haluavat somekasvoilta yhä useammin ekslusiivisuutta. Tyypillinen kuvauspäivä kuluu esimerkiksi huippuhotellissa.

Somevaikuttaja Anna Pastak ja hänen lapsensa rannalla Arabiemiraateissa keväällä 2021.

Joku paljasti Jodelissa, että suosikkibloggaajan perhe on nähty lentokentällä: Anna Pastak päätti kertoa suoraan, mitä on tehnyt, eikä kadu

Anna Pastak teki korona-ajan synneistä ehkä sen synkimmän: hän lähti perheineen viideksi viikoksi etelän lämpöön. Omat seuraajat eivät tuominneet blogitähteä, muilta vihaviestejä sateli. Tapaus paljastaa jotain somevaikuttajien vallasta ja vastuusta.

Kolumnisti Johanna Malinen

Johanna Malisen kolumni: Moni vähättelee somevaikuttajien työtä, vaikkei tiedä siitä juuri mitään

Sosiaalisen median vaikuttajat ovat innovatiivisia yrittäjiä ja alansa pioneereja, mutta silti heidän työtään vähätellään, kirjoittaa Johanna Malinen.

Kirjailija Sisko Savonlahti

Sisko Savonlahden kolumni: Kuluttamiseen yllyttämistä on vaikea rakastaa, teki sitä kuinka hyvä tyyppi tahansa 

Ihmettelemme nuoria, jotka kuluttavat, mutta ihailemme niitä, jotka kehottavat meitä kuluttamaan, kirjoittaa kirjailija Sisko Savonlahti.

Metti Forssell vieraan Puoli seitsemän -ohjelmassa

Rakastatko muotia, mutta kuluttaminen ahdistaa? Metti Forssell: Tärkeintä on löytää oma tyyli ja tehdä aikaa kestäviä hankintoja

Metti Forssell työskentelee vaikuttajana ja sisällöntuottajana ja on sitä mieltä, ettei alaa tunneta tarpeeksi.

Henkilökuva

Alexandra Illman, 20, saa elantonsa nopeasti yleistyneestä somepalvelusta, mutta ei oikein ymmärrä suosiotaan Tiktok-kansan parissa

Illmanista on tullut Tiktok-vaikuttaja, jonka monet lapset tunnistavat ostoskeskuksissa ja aikuiset baareissa.

Kuvarevinnäinen kiinankielisestä dokumentista.

Data leak reveals 799 Finns on Chinese watch list

The leak shed light on the kinds of Finnish influencers attracting the interest of the Chinese state.

Miisa Rotola-Pukkila

Mmiisas on Vuoden vaikuttaja – Suomen ensimmäisessä YouTube-gaalassa palkittiin tubettajia 21 kategoriassa

Gaalassa palkitiin vuoden 2020 kiinnostavimpia, vaikuttavimpia ja puhutuimpia tubettajia.

Juho-Pekka Rantala

Keskustele tässä vaikuttajamarkkinoinnista

Mitä on vaikuttajamarkkinointi?

Toimittaja Tuukka Tervonen

Tuukka Tervosen kolumni: Elämme hevonpaskan aikakautta

Hevonpaskaa valuu korviimme ja silmiimme jokaisesta mahdollisesta mediasta ja mikä pahinta, me tykkäämme siitä, kirjoittaa Tuukka Tervonen.

mmiisas, Miisa Rotola-Pukkila

Suomen vaikuttavimmaksi somettajaksi todettu Miisa Rotola-Pukkila: "Olen tosi tavallinen tyyppi"

Mmiisas-nimellä somettavalla Miisa Rotola-Pukkilalla on satoja tuhansia seuraajia.

Yle Areena logo.

Epileptikko voi kokea uskonnollisen näyn

Osa epileptikoista näkee uskonnollisia ilmestyksiä kohtaustensa aikana. Muutamat ovat jopa kieltäytyneet leikkauksesta, jotteivat tärkeäksi koetut näyt katoaisi. Prisma Studion jakso, vuodelta 2004, pureutuu epilepsiaa sairastavien uskonnollisiin kokemuksiin sekä ilmiötä tutkivaan neuroteologiaan.

Yle Areena logo.

Onko feministi Suomessa kummajainen, pohti Tiina Rosenberg

Tiina Rosenberg on Ruotsin tunnetuin suomalainen feministi

Yle Areena logo.

Leena Krohn - fiktion ja faktan rajamailla

Kirjailija Leena Krohn etsii teksteissään faktan ja fiktion rajoja, todellisuuden paradoksia. Krohnin kertomukset ovat eettisesti kantaaottavia ja puhuttelevia.