Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kuvassa on etualalla nainen tikkarin kanssa, taka-alalla mies ksylitolituotteiden kanssa.

Kiteeläinen Narskuttelu-yhtiö tähyää globaaleille makuainemarkkinoille

Ksylitolista tunnettu Narskuttelu Osakeyhtiö pyrkii maailmanmarkkinoille uudella ksylitolituotteella. Mansikkatoffeeseen tarvittavat marjat tulevat Kesälahdelta.

soija- ja kaurajuomahyllyn valikoimaa kaupassa

Fazer tuplaa kaurajuoman valmistuksen Suomessa

Fazer investoi kaurajuomien valmistuskapasiteetin lisäämiseen Korian tehtaalla Kouvolassa. Investoinnin mukana Korialle tulee lisää työpaikkoja.

Mustaan kokkiasuun pukeutunut silmälasipäinen nainen hymyilee kameralle. Naisen vieressä teräksenvärinen jäätelönvalmistukseen käytettävä kone.

Kiteen Koivikolla tehtaillaan juhannusviikosta lähtien jäätelöä kilotolkulla – yritys kuuluisa vegaanipehmiksestään

Suonenjoelta Kiteelle muuttanut By Maitolan jäätelötehdas on tunnettu vegaanisesta pehmiksestään. Kiteellä jäätelöä valmistetaan myös paikallisesta luomumaidosta.

Punatiilinen korkea rakennus, ikkunoita, iso sisääkäynti kuvattuna ulkoa. LAB ammattikorkeakoulu Lahdessa.

LAB-ammattikorkeakoulu rakentaa elintarvikelaboratorion yhteistyössä Päijät-Hämeen yritysten kanssa

Päijät-Hämeen Viljaklusterin kanssa kehitetty laboratorio vastaa entistä paremmin elintarvikeyritysten tarpeisiin ja tehostaa muun muassa tuotekehitystä ja -testausta.

Kuvassa on einesruokahylly Helsingissä Pasilan Triplan Prismassa heinäkuussa 2020.

Valmisruuan suosio on kasvanut merkittävästi – ostajina kansalaisten lisäksi suurkeittiöt, lounasruokalat ja ravintolat

Monissa ammattikeittiöissä elintarviketehtaiden puolivalmisteet ja kypsät ruokakomponentit ovat korvanneet koronarajoitusten aikana alalta lähteneiden ammattilaisten työpanosta.

Ari Akseli seisoo K-marketin vihannesosastolla.

Kauppajätit jakavat ruokafirmoille satoja miljoonia euroja välitettäväksi viljelijöille – ruuan tuottajien mukaan lisärahakaan ei kata kustannuksia

S-ryhmä ja Kesko ovat sopineet uusia hintoja elintarvikealan yritysten kanssa maatalouden auttamiseksi. Suurin osa sopimuksista on valmiina. Elintarvikemarkkinavaltuutettu seuraa, missä määrin lisäraha päätyy alkutuottajille.

Osuuskunta Maitomaan toimitusjohtaja Markku Iivonen istuu neuvotteluhuoneessa.

Suonenjokelaisen Maitomaan toimitusjohtaja vaihtuu

Markku Iivonen jättää toimitusjohtajan tehtävät henkilökohtaisista syistä. Osuuskunta Maitomaan hallinto on aloittanut uuden toimitusjohtajan etsinnän.

Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen syöttää jäkälää porolle Sieriporon porotilalla Rovaniemellä.

Ministeri Antti Kurvinen vaatii maatalouden tukitalkoisiin kaupan lisäksi myös kuntia ja sairaanhoitopiirejä: "Hankintasopimuksia pitää avata"

Maa- ja metsätalousministeri ennustaa ruoan hinnalle vielä jyrkempää nousua kuin Luonnonvarakeskus.

Harmaa iso tehdasrakennus. Fazerin ksylitolitehdas Lahdessa. Tehtaan pihassa kontteja ja autoja.

Yhden kaupungin karkkipäivä oli sadoille Fazerin työntekijöille kova isku – kertovat nyt miltä tuntuu, kun tehdas on lähdössä alta: "Ei täällä hyvillä mielin olla"

Fazerin uusi makeistehdas korvaisi nykyiset Lappeenrannan ja Vantaan karkkitehtaat. Työntekijöiden edustajat kertovat, että isku on kova etenkin lappeenrantalaisille.

Kuva kaupan ostokärryistä, kärryissä ostoksia, maitopurkkeja, leipää ja muuta. Kärryjen edessä kassajono.

Savolainen meijeriosuuskunta painaa tuotteen hiilijalanjäljen maitotölkkeihin – toimitusjohtaja toivoo muiden meijereiden seuraavan perässä

Osuuskunta Maitomaa selvitti maidontuotantonsa hiilijalanjäljen kokonaisuudessaan pellolta tölkkiin asti. Kuluttajien on kuitenkin vaikea tehdä vertailua, koska laskentatapoja on monia.

Valion Äänekosken tehtaan johtaja Marko Palosaari

Miten tuoda ranskalainen luola Äänekoskelle – pulmaa ratkotaan taas Aura-juustotehtaalla

Valion Äänekosken tehtaalle rakennetaan uutta juustojen kypsytyskellaria. Kellari valmistuu vuoden päästä kesällä ja sen sisällä jäljitellään Roquefortin kuuluisan kalkkikiviluolan olosuhteita.

Elovena kaurahiutaleita kaupassa.

Elintarvikeyhtiö Raisio aikoo myydä kalanrehuliiketoimintansa – vienti Venäjälle loppui jo maaliskuussa

Raisio myi Venäjälle suuntautuvan kuluttajaliiketoimintansa toukokuun puolivälissä. Nyt yhtiö valmistelee Raisioaquan myyntiä.

Nainen pitää kädessään Poutun hernerouheesta tehtyä burgerpihvipakkausta.

Kädenvääntö kasviliha-sanasta jatkuu: Pouttu haluaa korkeimman hallinto-oikeuden linjaavan, saako termiä käyttää

Viranhaltijapäätös pakotti yli kaksi vuotta sitten yhtiön muuttamaan tuotteiden nimet, pakkaukset ja markkinoinnin. Pouttu haluaa katsoa asian loppuun saakka, sillä pitää käytäntöä epäyhtenäisenä ja yhtiötä sorsivana.

Aito-kaurajuomia kaupan hyllyssä

Suomessa alkaa uudenlainen insinöörikoulutus vuoden 2023 syksyllä – lahjoitusrahat varmistivat opetuksen

Kasvipohjaisen elintarviketekniikan ammattikorkeakouluopintoihin Kouvolaan on suunniteltu otettavan 30 opiskelijaa. He opiskelisivat nelivuotisen tutkinnon.

Valkoisia kerrostaloja rivissä. Horisontissa näkyy laskeva aurinko sekä Lahden hyppyrimäet, radiomasto ja Fazerin viljasiilo. Etualalla kuvaa kehystää kaksi mäntyä.

Makeistehdas tuo kaupunkiin kertaheitolla satoja työntekijöitä – Lahti tarttuu tilaisuuteensa kertoa, mitä sillä on tarjota

Monelle Fazerin makeistehtailla Vantaalla tai Lappeenrannassa nykyisin työskentelevälle Lahti ei ole tuttu paikka. Kaupunki jakaa tietoa palveluistaan potentiaalisten muuttajien tarpeita kuunnellen.

Kaksi ihmistä hautausmaalla, paljon puisia ristejä.

Tiistai 24.5.2022 (radio)

Neuvottelut Turkin kanssa. Ukrainan sota. Fazerin makeistehdas. Ruuan hinta. Ilkka Suominen. Sää.

Auditoria, jossa etualalla ihmisten selkiä. Edessä kasvot kameraan päin puhuu siniseen pukuun ja solmioon pukeutunut mies. Silmälasipäinen mies myös sinisessä puvussa ja solmiossa kuuntelee vieressä oikealla puolella seisten. Etualalla kuvassa Fazerin Sinisiä konvehteja kulhossa.

Fazerin uusi makeistehdas on jättimäinen investointi suomalaiselle elintarviketeollisuudelle

Fazer ei ole koskaan aikaisemmin tehnyt näin suurta investointia, toteaa konsernijohtaja Christoph Vitzthum. Lahden alueelle nousee nyt vahva elintarviketeollisuuden keskittymä.

Fazerin tiilirakenteinen makeistehdas Lappeenrannassa.

Vuosikymmeniä kestänyt karkkiperinne itärajalla päättyi Fazerin ilmoitukseen: "Tavattoman iso menetys"

Lappeenrannan keskustan tuntumassa sijaitseva Fazerin makeistehdas on kiinteä osa kaupunkia. Fazer ilmoitti maanantaina, että sen uusi tehdas rakennetaan Lahteen.

Turkin pippuri -makeisia valmistuu makeiskoneessa.

Fazer aikoo rakentaa uuden makeistehtaansa Lahteen – kaupunginjohtaja Pekka Timonen: “Lahdelle koitti harvinaisen hyvä karkkipäivä”

Uusi tehdas korvaisi nykyiset makeistehtaat Vantaalla ja Lappeenrannassa. Kyse olisi historiallisen suuresta investoinnista Lahteen sekä investoinnin arvolla että työpaikkojen määrällä mitattaessa. 

Maija Toivola kertoo miten uudet makuideat jäätelöihin syntyvät

Suolainen ja makea toimivat aina, mutta söisitkö pehmistä sipseillä? Jäätelömaailman pellepeloton on kokeillut tätäkin, sillä pelkkä vanilja ei riitä

Pohjanmaan maakunnissa jäätelöauto löytyy monelta levähdyspaikalta. Klassikomaut pitävät matkalaisten valinnoissa pintansa, mutta moni haluaa kokeilla joka kesä jotain uutta - ja siitähän kauhavalainen jätskiyrittäjä innostuu.

Pieni ruoka-annos, jossa on paistettua kalaa, karamellistoitua sipulia. Vieressä hiukan vihreää ja päällä lila orvokki. Annos on kivilautasella.

Halveksittu roskakala on hivuttautunut trendiherkuksi – särkibisnes on noussut kannattavaksi liiketoiminnaksi

Särkikalojen käyttöä on edistetty valtion tukirahoilla ja useilla kampanjoilla. Vähempiarvoisena pidetyn kalan kulutus on lähiruokabuumin siivittämänä noussut niin, että raaka-aineesta on jopa pulaa.

Elintarvikemarkkinavaltuutettu Olli Wikberg istuu tyhjän neuvottelupöydän ääressä ja katsoo suoraan kameraan.

Kauppajätit neuvotelleet tuottajien tukemiseksi hankintahintoja uusiksi – elintarvikemarkkinavaltuutettu muistuttaa myös monen kuluttajan olevan jo tiukilla

Elintarvikemarkkinavaltuutettu Olli Wikberg pitää kauppajättien päätöstä uusista hintaneuvotteluista oikeansuuntaisena, mutta kysymyksiä herättävänä. Neuvottelujen taustalla ovat maatalouden kannattavuusongelmat.  

Elovena kaurahiutaleita kaupassa.

Elintarvikekonserni Raisio sai myytyä Venäjän liiketoimintonsa

Raisio kertoi huhtikuun lopulla myyvänsä Venäjän liiketoimintansa.

Paistettuja maksalaatikoita rivissä

Maksalaatikko ja muut valmisruoat tehdään yhä osin venäläisellä maakaasulla: Saarioinen pyrkii vaihtamaan polttoaineen mahdollisimman nopeasti

Tuotannosta vastaa johtaja Anu Lempinen kertoo, että korvaamalla maakaasun LNG:llä Saarioinen pyrkii turvaamaan tuotteidensa toimitukset suomalaisille.

Ravintola Harry'sin baaritiski

Ravintolayhtiö Noho Partners paransi tulostaan mutta jäi miinukselle alkuvuonna, lihatalo HKScan teki entistä rumemman tappion

Ravintolarajoitukset varjostivat edelleen Noho Partnersin toimintaa. HKScanin tappion taustalla on yhtiön mukaan kustannusten poikkeuksellisen nopea ja voimakas nousu.

Fazerin makeistehtaan ulkoseinällä oleva Fazerin logo.

Lappeenranta on edelleen mukana keskustelussa Fazerin uuden tehtaan sijainnista – Ukrainan sota ei vaikuta valintaan

Sotatilanne on vaikuttanut suunnitteluprosessiin. Päätöstä uuden tehtaan sijainnista pyritään kuitenkin tehdä kuukauden loppuun mennessä.

HKScanin pääkonttori Turussa.

HKScan aloittaa muutosneuvottelut Raumalla ja Eurassa – 210 työtehtävää voi päättyä

Neuvottelujen piirissä on 600 henkilöä ja ne voivat johtaa 210 työsuhteen päättämiseen tai työtehtävien muuttamiseen.

Vihanneksia kaupan pakasteosastolla.

Kauppojen hyllyiltä voi ensi syksynä puuttua tuttuja tuotteita, varoittaa Apetitin toimitusjohtaja

Seuraava satokausi on kriittinen raaka-aineiden saatavuuden kannalta, sanoo Apetitin toimitusjohtaja Esa Mäki. Elintarviketeollisuuden toimitusjohtaja pitää elintarvikealaa piinaavia haasteita poikkeuksellisina.

Kuvassa on Atrian logo.

Atria myy tehdaskiinteistönsä Malmössä

Atrian tuotanto Malmön tiloissa loppuu ensi vuoden aikana. Kiinteistön myynti liittyy Atrian Ruotsissa käynnistämään tehostamisohjelmaan.

Elovena pakkaus, yritys vastuu.

Raisio lomauttaa henkilöstöä kalanrehuja tuottavassa Raisioaquassa – taustalla Venäjän viennin loppu

Raisio-konserniin kuuluva Raisioaqua lomauttaa 27 työntekijää kolmestakymmenestä muutosneuvottelujen päätteeksi.

Erilaisia karkkipusseja kaupassa.

Fazer aikoo investoida uuteen makeistehtaaseen talouden epävarmuudesta huolimatta

Yhtiö aikoo lyödä lukkoon uuden tehtaansa sijaintipaikan kevään aikana. Makeistehdasta havittelevat useat kunnat.

Kouvolan lakritsin tehtaan liukuhihnalla liikkuvaa lakrtisia.

Kouvolassa halutaan kouluttaa elintarviketekniikan insinöörejä – aloite tuli alan yrityksiltä

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu kerää parhaillaan rahoitusta koulutuksen järjestämiseksi. Kouvolan kaupunki on päättänyt maksaa koulutuksesta osan.

Huoltovarmuuskeskuksen varmuusvarasto

Elintarvikkeiden ottaminen mukaan valtion huoltovarmuusvarastointiin jakaa Oulun vaalipiirin kansanedustajien mielipiteet

Kysyimme vaalipiirin kansanedustajilta, pitääkö valtion laajentaa varmuusvarastointia elintarvikkeisiin. Kuusi alueen edustajaa ei nähnyt sitä tarpeellisena, viiden mielestä se olisi hyödyllistä.

Norjalaista merilohta kalatiskllä.

Korona estää norjalaisen kalan junakuljetukset Narvikista Kiinaan – konttien piti alkaa kulkea Suomen läpi jo pari vuotta sitten

Kiina ei päästä lämpösäädellyissä konteissa kuljetettuja elintarvikkeita maahan rautateitse. Tämän vuoksi norjalaisen kalan junakuljetus Narvikista Haaparannan, Tornion ja Vainikkalan kautta Kiinaan ei ole vieläkään päässyt alkamaan.

Porokylän leipomon tuotteita.

Porokylän leipomo avaa toisen tuotantolaitoksen Lieksaan – investointi kaksinkertaistaa leipätuotannon

Ensi vuonna avautuvaan leipomoon tulee automatisoidut tuotantolinjat, jotka tehostavat tuotantoa. Energia tullaan saamaan paikallisesta biokaasusta.

Jäätelötötterö.

Kiteellä alkaa huhtikuussa paikallisen luomujäätelön valmistus – jäätelöä ja pehmistä, maidosta ja kaurasta

Savolaisen MyIceD-nimellä myytävän jäätelön valmistus siirtyy kokonaisuudessaan Suonenjoelta Kiteelle. Tiloja jäätelötehtaalle remontoidaan parhaillaan.

HK Blå hör till en av företagets storsäljare.

HKScanin tuotantokustannukset kasvaneet

Kustannusten nousun taustalla on viljan hinnan kallistuminen. Myös energian hinnan nousu ja siitä seurannut lannoitteiden hintojen nousu nostavat HKScanin kannattavuutta.

Fazerin mylly Lahdessa. Myllyyn tuodaan kahdella rekalla juuri viljaa.

Fazer Mylly ja Viking Malt pulittavat korkeaa hintaa kotimaisesta viljasta – syinä heikko satokausi ja kustannusten nousu

Hinnoista huolimatta yhtiöt kertovat haluavansa edelleen nimenomaan Suomessa kasvatettua viljaa.

Ostoskärryt, missä on muunmuasa maitopurkki, leipää, munia ja nyhtökaurapakkaus

Ruokavirasto myöntää helpotuksia elintarvikkeiden pakkausmerkintöihin Ukrainan sodan aiheuttamien saatavuusongelmien vuoksi

Saatavuusongelmien ja elintarvikkeiden valmistusaineiden äkillisten muutosten vuoksi Ruokavirasto löysentää vaatimuksia pakkausmerkinnöistä tilapäisesti.

Foodin Oy:n verkkosivuilla oleva tiedote välipalapatujoiden takaisinvedosta.

Foodin vetää myynnistä välipalapatukoita terveydelle haitallisen aineen takia

Foodin Oy kertoo tuotenimikkeet, takaisinvedettävien erien päiväys- ja erätiedot, sekä ohjeet tuotteita ostaneille kuluttajille verkkosivuillaan.

Yleiskuva

Kriisien koettelema ruoka-ala uskoo yhä suomalaisten laatutuotteiden menestykseen maailmalla

Ukrainassa meneillään oleva sota voi nostaa ruuan hintaa nopeastikin. Silti maailmalla riittää kysyntää puhtaille, terveellisille ja hintaville erikoistuotteille, uskovat suomalaisen elintarvikeviennin asiantuntijat. 

Vlalmiita leipiä Rikkilän Leivän leipomossa.

Leipomot seuraavat huolestuneena kulujen kasvua Etelä-Savossa – viljan lisäksi energiakustannukset herättävät huolta tulevasta

Paikallisissa leipomoissa huolta aiheuttaa myös kasvavat energiakustannukset ja miten kylvö onnistuu tulevana keväänä.

Osin sula ja osin luminen rakennustyömaa, jolla seisoo keltainen kaivinkone.

Finnforelin poikas- ja emokalakasvattamo on rakenteilla Hollolassa

Kirjolohenkasvattamoaan Varkaudessa laajentava yhtiö arvioi Hollolan-laitoksen toiminnan käynnistyvän ensi vuoden puolella.

Perunanviljelijä Sami Tapanainen kyntää traktorilla peltoa Savitaipaleella.

Kustannuskriisin keskellä painivat viljelijät puntaroivat, kannattaako keväällä kylvää vai ei

MTK:n lihavaliokunnan puheenjohtaja Mauno Ylinen pohtii, voiko tuottajia velvoittaa tekemään tuotantoa omalla tappiollaan. Tuotantokustannusten nousu uhkaa tehdä maataloustuotannosta kannattamatonta.

Taina Raitio ja Lasse Raitio Polven Juustolan tiloissa Saverossa Kouvolassa.

Laki ei anna kunnille mahdollisuutta suosia lähiruokaa – Kouvolassa keksittiin ratkaisu, miten saada pienet yritykset mukaan: "Win-win-tilanne"

Lähiruuan saaminen kunnan ruokalistoille vaatii kunnalta osaamista ja innostusta. Esimerkiksi Kouvolassa on haluttu pienet lähituottajat mukaan ruuantoimittajiksi heille räätälöidyn kilpailutuksen kautta.

Fazerin mylly Lahdessa. Myllyyn tuodaan kahdella rekalla juuri viljaa.

Elintarviketeollisuus seuraa huolestuneena sodan vaikutuksia

Elintarviketeollisuuden toimitusjohtajan Mikko Käkelän mukaan nyt ollaan ajautumassa ruokakriisiin, jolla on suoria ja välillisiä vaikutuksia myös Suomeen. Raaka-aineiden hinnat ovat nousussa ja energian toimituksissa riittää uusia haasteita.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle