Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Auditoria, jossa etualalla ihmisten selkiä. Edessä kasvot kameraan päin puhuu siniseen pukuun ja solmioon pukeutunut mies. Silmälasipäinen mies myös sinisessä puvussa ja solmiossa kuuntelee vieressä oikealla puolella seisten. Etualalla kuvassa Fazerin Sinisiä konvehteja kulhossa.

Fazerin uusi makeistehdas on jättimäinen investointi suomalaiselle elintarviketeollisuudelle

Fazer ei ole koskaan aikaisemmin tehnyt näin suurta investointia, toteaa konsernijohtaja Christoph Vitzthum. Lahden alueelle nousee nyt vahva elintarviketeollisuuden keskittymä.

Fazerin tiilirakenteinen makeistehdas Lappeenrannassa.

Vuosikymmeniä kestänyt karkkiperinne itärajalla päättyi Fazerin ilmoitukseen: "Tavattoman iso menetys"

Lappeenrannan keskustan tuntumassa sijaitseva Fazerin makeistehdas on kiinteä osa kaupunkia. Fazer ilmoitti maanantaina, että sen uusi tehdas rakennetaan Lahteen.

Turkin pippuri -makeisia valmistuu makeiskoneessa.

Fazer aikoo rakentaa uuden makeistehtaansa Lahteen – kaupunginjohtaja Pekka Timonen: “Lahdelle koitti harvinaisen hyvä karkkipäivä”

Uusi tehdas korvaisi nykyiset makeistehtaat Vantaalla ja Lappeenrannassa. Kyse olisi historiallisen suuresta investoinnista Lahteen sekä investoinnin arvolla että työpaikkojen määrällä mitattaessa. 

Maija Toivola kertoo miten uudet makuideat jäätelöihin syntyvät

Suolainen ja makea toimivat aina, mutta söisitkö pehmistä sipseillä? Jäätelömaailman pellepeloton on kokeillut tätäkin, sillä pelkkä vanilja ei riitä

Pohjanmaan maakunnissa jäätelöauto löytyy monelta levähdyspaikalta. Klassikomaut pitävät matkalaisten valinnoissa pintansa, mutta moni haluaa kokeilla joka kesä jotain uutta - ja siitähän kauhavalainen jätskiyrittäjä innostuu.

Pieni ruoka-annos, jossa on paistettua kalaa, karamellistoitua sipulia. Vieressä hiukan vihreää ja päällä lila orvokki. Annos on kivilautasella.

Halveksittu roskakala on hivuttautunut trendiherkuksi – särkibisnes on noussut kannattavaksi liiketoiminnaksi

Särkikalojen käyttöä on edistetty valtion tukirahoilla ja useilla kampanjoilla. Vähempiarvoisena pidetyn kalan kulutus on lähiruokabuumin siivittämänä noussut niin, että raaka-aineesta on jopa pulaa.

Elintarvikemarkkinavaltuutettu Olli Wikberg istuu tyhjän neuvottelupöydän ääressä ja katsoo suoraan kameraan.

Kauppajätit neuvotelleet tuottajien tukemiseksi hankintahintoja uusiksi – elintarvikemarkkinavaltuutettu muistuttaa myös monen kuluttajan olevan jo tiukilla

Elintarvikemarkkinavaltuutettu Olli Wikberg pitää kauppajättien päätöstä uusista hintaneuvotteluista oikeansuuntaisena, mutta kysymyksiä herättävänä. Neuvottelujen taustalla ovat maatalouden kannattavuusongelmat.  

Elovena kaurahiutaleita kaupassa.

Elintarvikekonserni Raisio sai myytyä Venäjän liiketoimintonsa

Raisio kertoi huhtikuun lopulla myyvänsä Venäjän liiketoimintansa.

Paistettuja maksalaatikoita rivissä

Maksalaatikko ja muut valmisruoat tehdään yhä osin venäläisellä maakaasulla: Saarioinen pyrkii vaihtamaan polttoaineen mahdollisimman nopeasti

Tuotannosta vastaa johtaja Anu Lempinen kertoo, että korvaamalla maakaasun LNG:llä Saarioinen pyrkii turvaamaan tuotteidensa toimitukset suomalaisille.

Ravintola Harry'sin baaritiski

Ravintolayhtiö Noho Partners paransi tulostaan mutta jäi miinukselle alkuvuonna, lihatalo HKScan teki entistä rumemman tappion

Ravintolarajoitukset varjostivat edelleen Noho Partnersin toimintaa. HKScanin tappion taustalla on yhtiön mukaan kustannusten poikkeuksellisen nopea ja voimakas nousu.

Fazerin makeistehtaan ulkoseinällä oleva Fazerin logo.

Lappeenranta on edelleen mukana keskustelussa Fazerin uuden tehtaan sijainnista – Ukrainan sota ei vaikuta valintaan

Sotatilanne on vaikuttanut suunnitteluprosessiin. Päätöstä uuden tehtaan sijainnista pyritään kuitenkin tehdä kuukauden loppuun mennessä.

HKScanin pääkonttori Turussa.

HKScan aloittaa muutosneuvottelut Raumalla ja Eurassa – 210 työtehtävää voi päättyä

Neuvottelujen piirissä on 600 henkilöä ja ne voivat johtaa 210 työsuhteen päättämiseen tai työtehtävien muuttamiseen.

Vihanneksia kaupan pakasteosastolla.

Kauppojen hyllyiltä voi ensi syksynä puuttua tuttuja tuotteita, varoittaa Apetitin toimitusjohtaja

Seuraava satokausi on kriittinen raaka-aineiden saatavuuden kannalta, sanoo Apetitin toimitusjohtaja Esa Mäki. Elintarviketeollisuuden toimitusjohtaja pitää elintarvikealaa piinaavia haasteita poikkeuksellisina.

Kuvassa on Atrian logo.

Atria myy tehdaskiinteistönsä Malmössä

Atrian tuotanto Malmön tiloissa loppuu ensi vuoden aikana. Kiinteistön myynti liittyy Atrian Ruotsissa käynnistämään tehostamisohjelmaan.

Elovena pakkaus, yritys vastuu.

Raisio lomauttaa henkilöstöä kalanrehuja tuottavassa Raisioaquassa – taustalla Venäjän viennin loppu

Raisio-konserniin kuuluva Raisioaqua lomauttaa 27 työntekijää kolmestakymmenestä muutosneuvottelujen päätteeksi.

Erilaisia karkkipusseja kaupassa.

Fazer aikoo investoida uuteen makeistehtaaseen talouden epävarmuudesta huolimatta

Yhtiö aikoo lyödä lukkoon uuden tehtaansa sijaintipaikan kevään aikana. Makeistehdasta havittelevat useat kunnat.

Kouvolan lakritsin tehtaan liukuhihnalla liikkuvaa lakrtisia.

Kouvolassa halutaan kouluttaa elintarviketekniikan insinöörejä – aloite tuli alan yrityksiltä

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu kerää parhaillaan rahoitusta koulutuksen järjestämiseksi. Kouvolan kaupunki on päättänyt maksaa koulutuksesta osan.

Huoltovarmuuskeskuksen varmuusvarasto

Elintarvikkeiden ottaminen mukaan valtion huoltovarmuusvarastointiin jakaa Oulun vaalipiirin kansanedustajien mielipiteet

Kysyimme vaalipiirin kansanedustajilta, pitääkö valtion laajentaa varmuusvarastointia elintarvikkeisiin. Kuusi alueen edustajaa ei nähnyt sitä tarpeellisena, viiden mielestä se olisi hyödyllistä.

Norjalaista merilohta kalatiskllä.

Korona estää norjalaisen kalan junakuljetukset Narvikista Kiinaan – konttien piti alkaa kulkea Suomen läpi jo pari vuotta sitten

Kiina ei päästä lämpösäädellyissä konteissa kuljetettuja elintarvikkeita maahan rautateitse. Tämän vuoksi norjalaisen kalan junakuljetus Narvikista Haaparannan, Tornion ja Vainikkalan kautta Kiinaan ei ole vieläkään päässyt alkamaan.

Porokylän leipomon tuotteita.

Porokylän leipomo avaa toisen tuotantolaitoksen Lieksaan – investointi kaksinkertaistaa leipätuotannon

Ensi vuonna avautuvaan leipomoon tulee automatisoidut tuotantolinjat, jotka tehostavat tuotantoa. Energia tullaan saamaan paikallisesta biokaasusta.

Jäätelötötterö.

Kiteellä alkaa huhtikuussa paikallisen luomujäätelön valmistus – jäätelöä ja pehmistä, maidosta ja kaurasta

Savolaisen MyIceD-nimellä myytävän jäätelön valmistus siirtyy kokonaisuudessaan Suonenjoelta Kiteelle. Tiloja jäätelötehtaalle remontoidaan parhaillaan.

HK Blå hör till en av företagets storsäljare.

HKScanin tuotantokustannukset kasvaneet

Kustannusten nousun taustalla on viljan hinnan kallistuminen. Myös energian hinnan nousu ja siitä seurannut lannoitteiden hintojen nousu nostavat HKScanin kannattavuutta.

Fazerin mylly Lahdessa. Myllyyn tuodaan kahdella rekalla juuri viljaa.

Fazer Mylly ja Viking Malt pulittavat korkeaa hintaa kotimaisesta viljasta – syinä heikko satokausi ja kustannusten nousu

Hinnoista huolimatta yhtiöt kertovat haluavansa edelleen nimenomaan Suomessa kasvatettua viljaa.

Ostoskärryt, missä on muunmuasa maitopurkki, leipää, munia ja nyhtökaurapakkaus

Ruokavirasto myöntää helpotuksia elintarvikkeiden pakkausmerkintöihin Ukrainan sodan aiheuttamien saatavuusongelmien vuoksi

Saatavuusongelmien ja elintarvikkeiden valmistusaineiden äkillisten muutosten vuoksi Ruokavirasto löysentää vaatimuksia pakkausmerkinnöistä tilapäisesti.

Foodin Oy:n verkkosivuilla oleva tiedote välipalapatujoiden takaisinvedosta.

Foodin vetää myynnistä välipalapatukoita terveydelle haitallisen aineen takia

Foodin Oy kertoo tuotenimikkeet, takaisinvedettävien erien päiväys- ja erätiedot, sekä ohjeet tuotteita ostaneille kuluttajille verkkosivuillaan.

Yleiskuva

Kriisien koettelema ruoka-ala uskoo yhä suomalaisten laatutuotteiden menestykseen maailmalla

Ukrainassa meneillään oleva sota voi nostaa ruuan hintaa nopeastikin. Silti maailmalla riittää kysyntää puhtaille, terveellisille ja hintaville erikoistuotteille, uskovat suomalaisen elintarvikeviennin asiantuntijat. 

Vlalmiita leipiä Rikkilän Leivän leipomossa.

Leipomot seuraavat huolestuneena kulujen kasvua Etelä-Savossa – viljan lisäksi energiakustannukset herättävät huolta tulevasta

Paikallisissa leipomoissa huolta aiheuttaa myös kasvavat energiakustannukset ja miten kylvö onnistuu tulevana keväänä.

Osin sula ja osin luminen rakennustyömaa, jolla seisoo keltainen kaivinkone.

Finnforelin poikas- ja emokalakasvattamo on rakenteilla Hollolassa

Kirjolohenkasvattamoaan Varkaudessa laajentava yhtiö arvioi Hollolan-laitoksen toiminnan käynnistyvän ensi vuoden puolella.

Perunanviljelijä Sami Tapanainen kyntää traktorilla peltoa Savitaipaleella.

Kustannuskriisin keskellä painivat viljelijät puntaroivat, kannattaako keväällä kylvää vai ei

MTK:n lihavaliokunnan puheenjohtaja Mauno Ylinen pohtii, voiko tuottajia velvoittaa tekemään tuotantoa omalla tappiollaan. Tuotantokustannusten nousu uhkaa tehdä maataloustuotannosta kannattamatonta.

Taina Raitio ja Lasse Raitio Polven Juustolan tiloissa Saverossa Kouvolassa.

Laki ei anna kunnille mahdollisuutta suosia lähiruokaa – Kouvolassa keksittiin ratkaisu, miten saada pienet yritykset mukaan: "Win-win-tilanne"

Lähiruuan saaminen kunnan ruokalistoille vaatii kunnalta osaamista ja innostusta. Esimerkiksi Kouvolassa on haluttu pienet lähituottajat mukaan ruuantoimittajiksi heille räätälöidyn kilpailutuksen kautta.

Fazerin mylly Lahdessa. Myllyyn tuodaan kahdella rekalla juuri viljaa.

Elintarviketeollisuus seuraa huolestuneena sodan vaikutuksia

Elintarviketeollisuuden toimitusjohtajan Mikko Käkelän mukaan nyt ollaan ajautumassa ruokakriisiin, jolla on suoria ja välillisiä vaikutuksia myös Suomeen. Raaka-aineiden hinnat ovat nousussa ja energian toimituksissa riittää uusia haasteita.

Elovena kaurahiutaleita kaupassa.

Raisio-konserni aloittaa muutosneuvottelut Venäjän viennin keskeytymisen takia – Raisioaquan henkilöstöllä edessä lomautus

Muutosneuvottelut koskevat koko Raisioaqua Oy:n henkilöstöä eli 30 henkilöä. Raisioaquan tuotannosta noin 65% on suuntautunut Venäjälle.

Mjölpaket på ett löpande band.

Elintarvikeyhtiö Raisio keskeyttää viennin Venäjälle – vaikutus yhtiön liikevaihtoon on 15 prosenttia

Suurin osa Venäjän liikevaihdosta on Raisio Oyj:lle tullut kalanrehun viennistä.

Troolari Sonnskär Kaskisten satamassa.

Kaskisiin rakennetaan kalaöljyä ja kalajauhoa elintarvikekäyttöön tuottava tehdas

Investoinnin arvo on muutamia miljoonia euroja ja tuotanto menee aluksi pääsääntöisesti vientiin.

Kolme asiakasta syö lounasta.

Varsinais-Suomessa kehitetään yhteistyössä tuottajien kanssa ilmastoystävällistä lounasmallia

Hiililounas-hankkeella pyritään haastamaan alkutuottajia ja elintarvikealan yrityksiä miettimään ruoan hiilijalanjälkeä.

Asiakas ottaa pakastevihanneksia kaupan pakastinkaapista.

Ruuan tuottaminen kallistui rajusti – ja siksi ruuan hintaa on pakko nostaa, sanoo ruokayhtiö

Ruuan hinnalle tulee nousupaineita nyt monesta suunnasta. Elintarvikeyhtiöiden mukaan nousupaineet näkyvät pian elintarvikkeiden hinnoissa. Esimerkiksi viljan hinta nousi roimasti viime vuoden lopulla.

Hämeen ammattikorkeakoulun rakennuksia aurinkoisena talvipäivänä.

HAMK haluaa elintarviketeollisuuden ja maatalouden sivuvirrat hyötykäyttöön – laktoosiliemessä voi kasvattaa vaikka väriainetta kosmetiikkaan

Hämeen ammattikorkeakoulu ja Luonnonvarakeskus perustavat yhdessä Bioraaka-aineosaamisen keskuksen. Keskuksen tavoitteena on yhdistää yritykset, joilla on merkittävää tuotannon sivuvirtaa ja yritykset, jotka voisivat jalostaa näistä sivuvirtojen bioraaka-aineista uusia tuotteita.

Lumikasan vieressä pajukkoa ja opaste, jossa lukee Greendeli Oy Teollisuustie 2, taustalla teollisuusrakennus.

Greendelin tehdas lopettaa Lahdessa

Tehtaan sulkeminen vie yli 30 työpaikkaa Lahdesta. Valmisleipien tuotanto siirtyy Helsinkiin.

Fazerin tiilirakenteinen makeistehdas Lappeenrannassa.

Sadan vuoden makea historia Lappeenrannassa uhkaa tyssätä Fazerin tehtaan lopettamiseen – tilalle kaavaillaan jo jotain aivan muuta

Fazerin makeistehtaan tuotanto Lappeenrannassa uhkaa loppua. Kaupungissa keskustellaan tehdasrakennusten ottamisesta uuteen käyttöön monitoimikeskuksena.

Juvan kunnan omistama ja entisen Saliconin omistama salaattitehtaan kiinteistö talvisessa maisemassa.

Joroislainen Famifarm tekee historiansa suurimman investoinnin Juvalle – käynnistää toimintaa Juvalla tyhjilleen jääneen salaattitehtaan tiloissa

Juvalla tyhjentyneen salaattitehtaan tiloihin on löytynyt uusi toimija. Joroislainen elintarvikekonserni tekee tiloihin miljoonien investoinnin, joka on myös konsernin isoin satsaus. Asiasta kertoi ensimmäisenä Länsi-Savo -lehti.

Juha Wickströn ruokkii sikoja.

Maanviljelijöiden tulot romahtivat, mutta kauppa takoo rahaa – sikalaa sulkeva yrittäjä: "Totta kai mietitytti, että enkö osaa tätä hommaa"

Keskon mukaan sillä ei ole vaikutusvaltaa siihen, paljonko tuottajat tienaavat. Ministeriä väite hämmentää.

Pehmisjäätelö

Viime kesänä Vaasan jäätelömyyntipaikoista kovimman hinnan maksanut yrittäjä piti kesää onnistuneena – positiivisella mielellä kohti uutta kautta

Sillankorvan yrttijuustot pääsi aloittamaan jäätelömyynnin vasta juhannuksen jälkeen. Siitä huolimatta kesä oli yrittäjä Jouko Pahkakankaan mielestä onnistunut.

HK Scans huvudkontor i Åbo.

Elintarvikeyhtiö HKScan aloittaa muutosneuvottelut – voivat johtaa 20 työtehtävän vähentymiseen

HKScanin mukaan muutosneuvottelut voivat johtaa 20 työtehtävän vähentymiseen yhtiössä.

Paketissa 425 grammaa

Huomasitko, että kaupan kahvipaketit ovat vaivihkaa keventyneet? Tässä syy: monet kahvit eivät enää mahdu puolen kilon pakettiin

Kaupan kahvihyllyllä kaikki kahvipaketit näyttävät helposti saman kokoisilta. Vaikka koko olisi sama, voi sisällön määrä vaihdella tuntuvasti.

broilerleikkeitä tuotantotiloissa

Etelä-Korea on hyväksynyt siipikarjan lihan tuonnin Suomesta – HK-Scanin Rauman yksikkö on jo valmiina uuteen aluevaltaukseen

Lihateollisuus on arvioinut, että vientilupa Etelä-Koreaan on erittäin merkittävä suomalaiselle siipikarjateollisuudelle. Elintarvikeyhtiö HK-Scan ilmoittaa aloittavansa broilerin lihan viennin Rauman yksiköstään jo lähiviikkojen aikana.

Broilereita kanalassa

Suomalaiselle siipikarjanlihalle vientilupa Etelä-Koreaan – Atria aikoo kasvattaa viennin miljoonaluokkaan lähivuosina

Etelä-Korean viranomaiset myönsivät siipikarjanlihan vientiluvat kuudelle suomalaiselle vientilaitokselle. Atria alkaa helmikuussa viedä Etelä-Koreassa suosittuja kanan jalkaosia.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle