Uusimmat artikkelit
Gluteenittomuudesta tuli trendi ja se näkyy koirienkin ruokakupeissa – silti yksi koiranruokailmiö on yli muiden
Lemmikinomistajia kiinnostaa oman hiilijalanjäljen pienentäminen. Kaikista tarkimmin omistaja syynää ruokapussista kuitenkin lihan osuutta.
Maitotilojen määrä on vähentynyt Pohjois-Pohjanmaalla – sama kehitys on koko Suomessa
Pohjois-Pohjanmaalla maitotiloista noin 50 on lopettanut toimintansa viimeisen vuoden aikana.
Primo Finland avasi uuden tehtaan Vaasaan – rahoittaja, tanskalaismiljonääri Fleming Grunnet korostaa paikallismarkkinoiden merkitystä
Muoviprofiileja valaisimien kosketinkiskoihin valmistava tehdas tulee lisäämään vientiä myös Vaasan satamassa. Uudella tehtaalla on tällä hetkellä noin seitsemänkymmentä työntekijää.
Sadan miljoonan euron mallastamo avattiin Lahdessa – Viking Malt: ”Pystymme tyydyttämään koko Suomen mallastarpeen tästä yhdestä laitoksesta”
140-vuotinen lahtelainen mallastusperinne jatkuu Viking Maltin uuden mallastamon myötä. Uusi laitos antaa entistä paremmat mahdollisuudet uusien tuotteiden kehittelyyn.
Ruokaa vedetään pois kaupan hyllyiltä selvästi aiempaa enemmän – torjunta-ainejäämät ovat suurin yksittäinen syy
Elintarvikkaiden takaisinvedot ovat liki kolminkertaistuneet viime vuosina, mutta ruuan laatu on kuitenkin pysynyt hyvänä. Suurin syy takaisinvetojen lisääntymiseen on tehostunut valvonta.
Porokylän leipomon värikäs 40-vuotiashistoriikki on ilmestynyt
Historiikki kertoo tarinaa suvusta, yrityksen kasvusta ja leipomisesta.
Aittolammet jalostavat mahlaa myyntiin – suomalaisille luonnontuotteille olisi kysyntää, mutta alan haaste on edelleen tuotannon pienuus
Mallia luonnontuotteiden laajempaan hyödyntämiseen on haettu muun muassa Virosta. Suomalaistuotteiden haaste ovat edelleen liian pienet tuotantomäärät ja korkeat kustannukset.
Pakastekuivauslaitoksen aloitus Kiteellä viivästyy, remontti Puhoshallissa vasta alkamassa
Kiteelle suunniteltu pakastekuivauslaitos on saanut paljon julkisuutta ja odotukset ovat suuret. Ensi syksynä kaupunki aloittaa Puhoshallin remontin ja sen jälkeen yritys pääsee laiteasennuksiin.
”Liimaamme vain venäjänkieliset tarrat” – Yle löysi trokausverkoston, joka kuljettaa Fazerin ja Pandan suklaata Venäjän kauppoihin
”Voi vaikuttaa siltä, ettei tuomittaisikaan Venäjän hallinnon toimia, kun edelleen ollaan siellä näkyvissä,” sanoo Panda-suklaata valmistavan yrityksen myyntijohtaja.

Perjantai 14.4.2023 (tv)
Hallituskeskustelut. Ruuan hinta. Katri Helena. Sää.
Tutkinnanjohtaja kuvailee keuruulaisen leipomon tapausta erittäin poikkeukselliseksi – rikosepäilyt siirtyivät syyteharkintaan
Rikosnimikkeet päätekijälle ovat muun muassa törkeä terveyden vaarantaminen ja törkeä petos. Kaikkiaan kolmea henkilöä epäillään rikoksista.
Kalaneuvos investoi miljoonan Sastamalan tehtaalle – luvassa lisää työpaikkoja
Sastamalassa, Turussa ja Kaskisissa toimiva Kalaneuvos sijoittaa miljoona euroa savustukseen, siivutukseen ja pakkaamiseen. Myös kalan loimutus tulee käyttöön tänä keväänä.
Säätiö lahjoitti elintarvikealan koulutukselle yli 400 000 euroa Kouvolassa
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu käynnistää syksyllä uuden elintarvikealan koulutuksen Kouvolassa. Ulkopuolinen rahoitus on koulutuksen aloittamiselle välttämätöntä.
HK-Scanin miljoonainvestointi Forssaan lisää automaatiota sekä parantaa lihan pakkaamista ja lähettämistä
Jätti-investointi on valmis kesällä 2024, arvioi Forssan yksikön johtaja Jesse Huuhanmäki.
Fazer aikoo rakentaa Lahteen uuden ruisleipälinjan – aloittaa muutosneuvottelut, jotka voivat johtaa 54 työsuhteen päättymiseen
Fazer haluaa tuoda markkinoille uusia, houkuttelevia ruistuotteita. Muutosneuvottelut koskevat 218 työntekijää Lahden-leipomossa.
Asiantuntija pitää Fazerin makeistehtaan lakkautuspäätöksen perumista harvinaisena
Fazerin mukaan päätös makeistehtaan säilymisestä Lappeenrannassa on lopullinen. Tehtaan kehittämistä aiotaan jatkaa tulevaisuudessa.
Juustoportti tarjoaa jatkossa myös kylmää kahvia - Paulig myy tuote-brändinsä perheyritykselle
Frezza - kylmäkahvi-brändi siirtyy tämän kuun lopussa Pauligilta Jalasjärveläiselle Juustoportille.
HK-Scan löysi toimitusjohtajan yrityksen sisältä
Juha Ruohola nimettiin väliaikaisesti yrityksen johtoon, kun edellinen toimitusjohtaja Tero Hemmilä sai potkut syksyllä 2022.
Poliisi vahvistaa: kohutun keuruulaisleipomon tuotteista allergisia reaktioita
Keuruulaisen leipomon epäillään muun muassa paistaneen soijattomia tuotteita samoissa paistorasvoissa soijaa sisältäneiden kanssa. Poliisi epäilee kahta henkilöä törkeästä terveyden vaarantamisesta.
Kaurajuoma vei voiton: maitomeijeri lopettaa ja liki sata irtisanotaan
Fazer aikoo keskittyä Korian tehtaallaan tulevaisuudessa vain kaurajuomien ja kaurapohjaisten tuotteiden valmistukseen.
Sipsipussit ja suklaapatukat ovat kutistuneet vaivihkaa – näin taitavasti ”shrinkflaatio” huijaa asiakkaita
Tuotepakkausten pienentymistä kutsutaan shrinkflaatioksi. Usein se tapahtuu kuluttajan huomaamatta, eikä yrityksillä ole edes velvoitetta kertoa tuotteidensa kokomuutoksista.
Kalan ja kahvin hinnat kääntyivät taas nousuun – katso ruokakoneesta, miten hinnat muuttuivat tammikuussa
Tilastokeskuksen mukaan elintarvikkeet maksoivat tammikuussa 15,4 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Hintojen nousun pitäisi vuoden mittaan tasoittua.
Maidontuotanto vähentyi viime vuonna yli kaksi prosenttia Kainuussa, asiantuntija ei puhuisi romahduksesta
Maidontuotannon laskua selittää investointien vähentyminen ja tuotannosta luopuvien tilojen määrät. Monella pienemmällä maatilalla tilan kehittämistä ei ole nähty kannattavana, jos jatkajaa ei ole ollut tiedossa.
Opiskelija Mira Vähäsalon, 27, panemassa oluessa on kuivuneita voisilmäpullia
Leipomon jätteet saavat uuden elämän Turun ammattikorkeakoulun tutkimuspanimossa.
Maanantai 13.2.2023 (radio)
Kaupan alalle ja elintarvikealalle syntyi sopu. Teknologiateollisuuden työriidassa ei syntyntynyt sopua. EU-alueen talous toipuu. Turkin maanjäristyksen uhriluku nousee. Sääennuste.
KHO linjasi kasvituotteiden nimeämistä – burgerpihvi käy, mutta kasvilihapulla johtaa kuluttajaa harhaan
Pouttu joutui hävittämään nimikiistan takia valmiiksi painettuja ruokapakkauksia, uusille kasvipohjaisille tuotteille ei ole virallisia nimikkeitä EU:n tai kansallisessa lainsäädännössä.
Vegestä tuli ruokayritysten taikasana: kaurajuomista ja kasviproteiinista halutaan uusi vientivaltti, mutta tie ulos Suomesta on kivinen
Kasvipohjaisten tuotteiden kansainväliset markkinat kasvavat kiivaasti, ja mukaan pyrkii moni yritys myös Suomesta.
Elintarvikeyhtiö Raisio paransi tulostaan loppuvuonna
Toimitusjohtaja Pekka Kuusniemen mukaan viime vuoden alkupuolisko oli vaikea Venäjän hyökkäyssodan ja viljan nopean hinnannousun vuoksi.
Konsernijohtaja Juha Gröhn jää eläkkeelle 60-vuotiaana ja täyttää kalenteriaan pehmoisilla arvoilla – “Kun lapsenlapsilla vähän nokka vuotaa, ehdin apuun”
Ruokailu on aina arvokas hetki, jopa yksinään juotu kahvikupponen, sanoo Atrian toimitusjohtaja Juha Gröhn. Nyt vielä kiireinen pörssiyhtiön johtaja saanee juoda kahvinsa rauhassa kesällä.
Fazer ja Lahden kaupunki ovat tehneet esisopimuksen kiinteistökaupasta
Lahden kaupunki sitoutui joulukuussa 2022 Fazerin tontin esirakentamiseen. Nyt tehty esisopimus edeltää varsinaista kiinteistökauppaa ja uuden tehtaan lopullista investointipäätöstä.
Nanne Jalma tarjosi falafeliaan sataan kauppaan ennen kuin se hyväksyttiin myyntiin – nyt uusi vegaanikeitto saa nostetta tv-ohjelmasta
Kokkolalaisen Nanne Jalman keitto kisaa Suomalainen menestysresepti -finaalissa. Jalman ensimmäinen tuote piti markkinoida kauppiaille henkilökohtaisesti, uutuudelle julkisuus tulee ohjelman kautta.
Ihmiskauppaepäilyn leimaamat ”verimarjat” hermostuttavat marja-alaa – sinäkin saatat tietämättäsi syödä niitä
Osa marja-alan yrittäjistä kokee, että viime kesän marjoista on ansaittu osin vääryydellä. Nyt ne ovat jo tuotannossa, mutta epäilyjä on siitäkin, että epäeettisellä marjalla käydään vielä kauppaa.
Yritysten ja koulutuksen yhteistyö hyödyntää kaikkia – Raumalla kauppakamari yhdistää tarpeita aktiivisesti
Rauman kauppakamari tekee aktiivisesti töitä, että alueen koulutukset palvelisivat työvoimaa tarvitsevia yrityksiä. Vaikka aika on monille yrityksille hankala, osaajatarve on kova.
Tällainen on naudanfilee, joka ei ole lihaa nähnytkään – uusi kasvispihvi muistuttaa erehdyttävästi lihaa, ja siihen lihatalot nyt pyrkivät
Uusien lihankorvikkeiden raaka-aineiksi kaavaillaan muun muassa hamppua ja perunaa. Printtiliha on jo ottanut ensiaskeleitaan Suomessa. Tuotteiden hinta pitäisi kuitenkin saada samalle viivalle lihan kanssa.
Juustoportti suunnittelee nykyistä isomman ruokatehtaan rakentamista Kuopioon
Juustoportti varaa tontin Pienen Neulamäen yritysalueelta Kuopiosta saadakseen ruokatehtaalleen isommat tilat. Rakentamispäätös tehdään kevään aikana.
Kouvolan johto yllättyi Fazerin aikomuksesta lakkauttaa meijeritoiminta Korialla – jopa 95 saattaa lähteä, ja kaupunki tahtoo auttaa heitä
Meijeriliiton pääluottamushenkilö Altti Sormunen toivoo, että maidon käsittely Fazerin Korian tehtaalla saisi jatkua, vaikka sitten pienemmässä mittakaavassa.
Fazer harkitsee lähes sadan ihmisen irtisanomista Kouvolassa, pääluottamushenkilö: ”Näin iso mittakaava tuli täytenä yllätyksenä”
Fazer käynnistää muutosneuvottelut, jotka koskevat 226 työntekijää. Yhtiön arvion mukaan vähennystarve koskisi enintään 95 vakituista työsuhdetta Korian tehtaalla.
Atria ostaa sopimusvalmistajansa Korv-Görans Kebabin osake-enemmistön
Korv-Görans Kebab valmistaa pakastettuja lihatuotteita ja on Atrian pitkäaikainen yhteistyökumppani.
Ruoka on Etelä-Savossa yli miljardin bisnes – projektipäällikkö: ”Olisi hieno homma, jos liikevaihtoa saisi ujutettua enemmän alkutuotannon puolelle”
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun ja Ruralia-instituutin tilastotiedoista näkee, kuinka merkittävässä roolissa ruokasektori on maakunnalle.
Markus Hellström on Snellmanin uusi konserninjohtaja
Markus Hellström tulee eläkkeelle jäävän Erkki Järvisen tilalle. Uusi konsernijohtaja aloittaa työnsä kevään aikana.
HK-Scan myy Baltian-liiketoimintansa virolaiselle yritykselle
Elintarvikeyhtiö HK-Scan on toiminut Baltiassa vuodesta 1998 asti.
Lihayhtiö HKScan irtisanoo konsernitoiminnoistaan kuusi työntekijää
HKScanin konsernitoiminnoissa viime kuun alussa käynnistetyt muutosneuvottelut ovat päättyneet.
Atrian toimitusjohtaja vaihtuu – pitkään lihataloa johtanut Juha Gröhn jää eläkkeelle, uusi johtaja löytyi Arlasta
Atrian hallitus on valinnut uudeksi toimitusjohtajaksi Kai Gyllströmin, joka toimii tällä hetkellä Arla Ruotsin johdossa.
Fazer selvittää, kuinka moni työntekijä haluaa siirtyä uuden makeistehtaan perässä Lahteen
Fazer päättää ensi keväänä uuden makeistehtaan rakentamisesta Lahteen. Uusi tehdas korvaisi nykyiset tehtaat Lappeenrannassa ja Vantaalla.
Olutbuumi siivitti Viking Maltin rakentamaan 100 miljoonan euron mallastamon: ”Härkäpavuista valmistettava mallas on uusi tuote”
Uusi mallastamo tuottaa 85 000 tonnia mallasta vuodessa. Lahteen rakennettu laitos otetaan käyttöön ensi kesänä. Viking Malt on Pohjoismaiden suurin maltaiden valmistaja.
Kouvolan Lakritsin toimitusjohtaja: Ensi vuonna makeisten hinta nousee noin 20 prosenttia, syynä puute sokerista
Makeisten hinnannousun arvioidaan jatkuvan rajuna myös ensi vuonna.
Valion Annikka Hurme valtiolle: Nyt pitää apua tulla maatiloille
Maatiloilla pohditaan, jatketaanko tuotantoa kevään jälkeen, sanoo Valion toimitusjohtaja Annikka Hurme. Hurmeen mukaan odottamattomaan kustannuskriisiin on löydyttävä apu valtion, ei kuluttajien kukkarosta.
Pietarsaarelainen Snellmanin perheyritys keräsi miljoonatulot salaattifirma Fresh Servantin yrityskaupalla
Pohjanmaan tuloverokärjessä on useita lihatalon perheyrityksen jäseniä yrityskaupan ansiosta.
HK-Scanin liikevaihto kasvoi, mutta kannattavuus sakkasi pahasti energian hintojen nousun takia
Elintarvikeyhtiö kertoo siirtäneensä kohonneita tuotantokustannuksia tuotteiden myyntihintoihin. Kaikkia kustannuksia ei kuitenkaan ole vielä kyetty kattamaan.
Elintarvikeyhtiö HKScan vähentää väkeä konsernitoiminnoista
Yhtiö aloittaa yt-neuvottelut, jotka koskevat 40 työntekijää. Yhdeksän työtehtävän arvioidaan loppuvan. Säästötavoite on kolme miljoonaa euroa.