Uusimmat artikkelit
Meriarkeologit kaikuluotaavat Porin satama-alueiden edustaa – löytyykö pohjasta tuntemattomia hylkyjä?
Porin satama-alueiden laajennus on mahdollista vasta, kun merenpohja on kartoitettu ”merenalaisen kulttuuriperinnön” varalta. Meriarkeologien tekemä viistokaikuluotaus alkaa lokakuussa.
Vanhoja hylkyjä löytyy kaavatöissä rantavesiä tutkittaessa – Kuopion Kelloniemessä Kallavedessä saattaa olla yli 100 vuotta vanha hylky
Kelloniemen hylky on rantavedessä muutaman kilometrin päässä Kuopion keskustasta. Hylkypaikan lähistöltä menee laivaväylä Iisalmeen.
Tältä näyttää panssarilaiva Ilmarisen hylky nyt – 100 000 litraa polttoainetta on vaarassa vuotaa mereen
Jos öljyntyhjennykseen päädytään, se suoritetaan ensi vuonna. Ilmarinen ajoi vuoden 1941 syksyllä miinaan ja upposi.
Panssarilaiva Ilmarisen hylkyä tutkitaan tällä viikolla Itämerellä – riskihylky halutaan tyhjentää öljystä
Suomen ympäristökeskuksen merentutkimusalus Aranda tutkii, miten vuonna 1941 uponnut alus Utön eteläpuolella voitaisiin tyhjentää öljystä.
Estonian hylkyä on tutkittu vedenalaisella robotilla – katso uudet videokuvat tutkimuksista
Ruotsin onnettomuustutkintalautakunnan mukaan hylystä ei ole tähän mennessä löytynyt merkkejä räjähdyksestä.
Video: Tuhoutuneen Titan-sukellusaluksen löydettyjä osia tuotiin Kanadaan
Sukellusaluksen kaikki viisi matkustajaa kuolivat. Aluksen tiedetään tuhoutuneen vedenpaineen seurauksena.
Titanicin hylylle sukeltaneen aluksen löytämisellä on kiire – happi loppuu pian
Sukellusaluksen etsinnöissä ovat mukana Kanadan ja Yhdysvaltojen rannikkovartiostot.
Atlantille kadonneessa sukellusveneessä oli mukana viisi matkustajaa – tällainen on turisteja Titanicin hylylle kuljettava alus
Yhteys sukellusveneeseen katkesi noin kahden tunnin jälkeen siitä, kun alus lähti sukeltamaan kohti hylkyä.
Titanicin hylystä julkaistiin ainutlaatuisia kuvia – video näyttää aluksen kokonaisuudessaan pieniä yksityiskohtia myöten
Tutkija uskoo, että mallinnos voi antaa kokonaan uutta tietoa Titanic uppoamisen syistä.
Harvinainen laivahylky lumosi laajan tutkimusryhmän – ainutlaatuinen pala oululaista historiaa paljastaa koko ajan uutta tietoa 1600-luvulta
Museovirastossa on saatu konservoitua vuonna 2019 löydetyn hylyn jäänteet. Seuraavaksi edessä on kuukausien mittainen pakastekuivaus.
”Välillä laitamme kakkukuvun hylyn päälle, jotta saamme säästettyä tutkittavaa myös uusille meriarkeologian sukupolville”, sanoo meriarkeologi Minna Koivikko
Teknologia on mullistanut meriarkeologiaa, sillä sen avulla merenpohjan salaisuudet paljastuvat entistä paremmin. Museoviraston meriarkeologina Minna Koivikko tutkii enimmäkseen puulaivoja.
Tuntemattomasta hylystä löytyi uniikki potta, mutta tutkijat eivät olleet paikan ainoat vieraat – Museovirasto teki poikkeuksellisen päätöksen
Kolme yöastiaa eli pottaa upposi laivan mukana Itämeren pohjaan yli 200 vuotta sitten. Ne nostettiin ja tuotiin Vantaalle, missä niistä etsitään nyt tietoja historiasta.

Alus, joka yritti varoittaa Titanicia jäävuorista, löytyi Irlanninmeren pohjasta
Ensimmäisessä maailmansodassa upotetun aluksen löytyminen osoittaa monisäteisen kaikuluotaimen tehon meriarkeologiassa. Maailman merien hylyillä on paljon kerrottavaa; tässä jutussa on muutaman tarina.
Vuotava hylky ja öljyn siirtoa aluksesta toiseen – vuoden ainoa kansainvälinen öljyntorjuntaharjoitus käynnissä Raumalla
Rauman edustan öljyntorjuntaharjoituksen kuvitteellista ongelmahylkyä tutkivat nyt myös sukeltajat. Näin aikaisemmassa harjoituksessa esitetty toive toteutui.
Utön vesille uponneen hinaajan 3D-mallinnus kertoo, saadaanko 25 000 litraa kevytpolttoöljyä pois aluksesta
Hinaaja Simson upposi Utön kaakkoispuolelle vuonna 1978. Aluksen kuntoa tutkittiin vedenalaisella robotilla elo–syyskuun vaihteessa.
Kaksi ruotsalaismiestä tuomittiin päiväsakkoihin Estonian hautarauhan rikkomisesta
Estonian uppoamista koskevaa dokumenttisarjaa tehnyt ryhmä kuvasi hylkyä sukellusrobotilla syksyllä 2019.
Päijänteen syvänteestä löytyi jatkosodanaikaiset lentäjän saappaat – lähes 80 vuotta sitten kadonneen hävittäjän mysteeri on ratkeamassa
Vuonna 1943 pudonneen Pyry PY-6 -hävittäjän hylkyä on etsitty järven pohjasta aikaisemminkin. Nyt tehdyt löydökset osoittavat lähes varmasti, että koneen lentäjän viimeinen leposija on paikannettu.
Utön vesillä suunnitellaan uponneen hinaajan polttoainesäiliön tyhjennystä – alus makaa luonnonsuojelualueella
Vuonna 1978 uponneessa aluksessa on 25 000 litraa kevyttä polttoöljyä. Alus makaa mudassa 60 metrin syvyydessä.
Toisen maailmansodan taistelualuksia paikannetaan ennätyssyvyyksistä – hylkyjä löytyy lähes seitsemän kilometrin syvyydestä
Filippiinien edustalta on tunnistettu lähes seitsemän kilometrin syvyydessä lepäävä taistelulaiva. Kyseessä on tiettävästi ennätyssyvyys. Useita Yhdysvaltain sota-aluksia upposi toisessa maailmansodassa Japanin iskujen seurauksena.

Video: Britanniassa julkistettiin tieto kuninkaallisen sota-aluksen hylyn löytymisestä – professori: "Kuin aikakapseli"
Sukeltajat löysivät yli 300 vuotta sitten uponneen sota-aluksen hylyn jo 15 vuotta sitten. Tietoa hylystä vartioitiin vuosikaudet, jotta se ei kärsisi vahinkoja.

Kolumbiasta löytyi kaksi uutta laivan hylkyä – ne makaavat lähellä vanhaa kaljuunaa, joka kantaa miljardien arvoiseksi arvioitua aarretta
Löydettyjen hylkyjen arvellaan olevan satoja vuosia vanhoja.

Yli sata vuotta sitten Etelämantereella kadonnut Endurance-alus löytyi kilometrien syvyydestä
Tutkimusretkikunnan Endurance-alus murskaantui jäihin ja upposi vuonna 1915. Sen löytymistä pidettiin mahdottomana.
Ravintolalautta Ocean Bar kylpi kaksi vuotta kohuissa, kunnes upposi mereen – nyt jonkun pitäisi nostaa se, mutta omistajiin ei ole saatu yhteyttä
Helsingistä häädetty ravintolalautta vajosi pohjaan Kotkan Kantasatamassa viikonloppuna. Kaupungin mukaan omistajien tulee nostaa lautta.
Minna Koivikko kertoo, mikä on tyypillisin asia, jota meriarkeologilta kysytään – "Yleensä se on se, että kuinka syvällä olet käynyt"
Meriarkeologi Minna Koivikko on Suomen ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa meriarkeologiasta väitellyt tohtori. Hän tutkii erityisesti Suomenlinnan hylkyjä.
Rocky seabed surprised investigators but cause of rupture in MS Estonia still uncertain
Investigators are planning to return to the wreck site next spring.

Estonia-hylyn uusissa tutkimuksissa ei ole löytynyt mitään sellaista, mikä kumoaisi virallisen uppoamissyyn
Vuonna 1994 uponneen matkustajalautan hylystä löytyi viime syksynä iso repeämä. Viron ja Ruotsin onnettomuustutkintakeskusten johtajat kertoivat tiistaina Tallinnassa, että todennäköisin syy vaurioon on hylyn osuminen merenpohjan kallioon.

Parhaita sukelluspaikkoja salataan, jotta niitä ei pilattaisi – näiden hylkyjen luokse johtaa kuitenkin merkitty reitti ja opastuskierros
Luonnonvesissä sukeltaminen paljastaa menneisyyden menetettyjä puolia. Ihmiselämän merkit kiehtovat sukeltajia, mutta tieto parhaista sukelluspaikoista saattaa pysyä vain harvoilla ja valituilla.
Suomen merialueilla on parikymmentä riskihylkyä, joista voisi valua öljyä – Saaristomerellä tyhjennetään vuosikymmeniä meressä olleen Beatrisin polttoainetankit
Ympäristöministeriön vesiensuojelun tehostamisohjelmassa tunnistetaan Itämeren riskihylkyjä. Suomen aluevesillä saattaa olla yli tuhat hylkyä, joissa on öljyä tai muita vaarallisia aineita.
Merenkurkusta löytyi tuntematon hylky – nyt selvitetään, voisiko kyseessä olla vuonna 1913 uponnut vanha höyrylaiva
Sjöfartsverket löysi ennestään tuntemattoman hylyn viime viikolla Holmön edustalta Merenkurkusta. Alus pyritään tunnistamaan 3D-kuvien avulla.
Ruotsin radio sai videomateriaalia Estonian hylyn repeämästä – Professori: "Vauriot näyttävät paljon pahemmilta kuin odotin"
Ruotsin radio kertoo saaneensa viranomaisten tutkimusmatkalta videomateriaalia Estonian hylyn repeämästä, joka näytettiin tv-dokumentissa viime vuonna. Laivanrakennustekniikan emeritusprofessori arvioi vaurioita pahemmiksi kuin osasi odottaa.
Oulusta löytynyt 1600-luvun laivahylky kylpee nyt kemikaaleissa – tavoitteena saada arvokas hylky yleisön nähtäväksi lähivuosina
Oulussa pari vuotta sitten hotellityömaan yhteydessä löytyneen arvokkaan laivahylyn konservointi on edennyt suunnitelmien mukaan. Aluksen poikkeuksellisen hyvä kunto on tehnyt siitä yhden Suomen merkittävimmistä laivalöydöistä.

Mysterious 18th century warship artefact pulled from Gulf of Finland
Marine archaeologist Minna Koivikko said she got goosebumps simply talking about the moment the relic was handed to her.

Suomenlahden pohjasta sukellettu veistos koristi 1700-luvulla uponnutta sotalaivaa – arkeologi toivoo, että se avaa mystisen hylyn salaisuutta
Historiallinen muinaismuisto nostettiin turvaan hylkyvarkailta. Laboratoriotutkimusten jälkeen se päätyy Suomen merimuseoon.
Lahtelaissukeltajat etsivät sodanaikaista lentokonetta Päijänteestä – "Tärkeintä olisi saada vänrikki kotipaikan multiin"
Syyskuussa 1943 järveen syöksynyttä harjoitushävittäjää ja sen mukana kadonnutta lentäjää on etsitty tuloksetta useita kertoja. Aiempaa tarkemmat sijaintitiedot johdattivat sukellusseura Lahden Pingviinit etsimään hylkyä uuden huipputekniikan avulla.
"Unique" Gulf of Finland shipwreck may be 400 years old
The wreck was found at a depth of 85 metres and appears from engravings to have been built in 1636.

85 metrin syvyydestä Suomenlahdesta löytyi ainutlaatuinen hylky, ja nyt se varmistui 400 vuotta vanhaksi – iän paljasti peräpeilin vuosiluku
Viime vuonna Suomenlahden pohjasta löytyneen flöitti-hylyn peräpeilin mukaan laiva oli valmistettu vuonna 1636. Uusien tietojen valossa voi olla mahdollista myös selvittää laivan viimeisen miehistön henkilöllisyydet.
Estonian hylyltä julki uusia kuvia – tutkinnan johtaja: "Arviointi onnistui paremmin kuin uskalsimme toivoa"
Merenpohjasta otetuista tuoreista kuvista havaittiin tyyrpuurin puolella runkoa lävistysvaurioita. Vahingon mitat ovat vähintään 4 metriä kertaa 22 metriä, kertoo Viron onnettomuustutkintakeskus.
Estonian hylystä löytyi kaksi uutta repeämää – Onnettomuustutkija: "Haluamme varoa johtopäätösten vetämistä"
Asiantuntijoiden mukaan on vielä epäselvää, syntyivätkö 10–15-metriset repeämät uppoamisen yhteydessä vai sen jälkeen. Estonian uppoamisesta on lähes 30 vuotta.
Lähes 30 vuotta sitten uponneen Estonian hylkyä tutkitaan jälleen – löytyykö dokumenttisarjassa paljastuneille repeämille selitys?
Uudet sukellukset autolautta Estonian hylkyyn alkavat perjantaina. Viime syksynä dokumenttisarjassa nähtiin kuvia hylyssä olevista repeämistä. Virallisen onnettomuustutkinnan mukaan uppoamisen syy oli keulavisiirin irtoaminen kovassa merenkäynnissä.
Maailman vanhin merenpohjassa makaava tykki saattoi löytyä Porkkalan edustalta – poikkeuksellisen löydön ikää selvitetään monin eri keinoin
Suomen meriarkeologisen seuran tutkimusleiri yrittää selvittää, onko 1400-luvulla uponneessa hylyssä maailman vanhin merenpohjassa oleva tykki. Tutkimuksia tehdään vapaaehtoisvoimin.
Uponneesta Estoniasta aiotaan tehdä 3D-malli – Hylylle voidaan sukeltaa heinäkuun alusta
Autolautta Estonian hylkyyn tehdään uusia sukelluksia kesän aikana, kertovat Ruotsin valtion onnettomuustutkintaviranomaiset. Tällä kertaa sukelluksissa keskitytään hylyssä havaittuun uuteen repeämään.
Estonian hautarauha perutaan väliaikaisesti, jotta uudet tiedot aluksen uppoamisen syistä voidaan tarkistaa
Hallitus esittää, että Estonian hautarauha keskeytetään lailla, jotta uudet tiedot aluksen repeämistä sekä niiden vaikutus uppoamiseen voidaan tutkia. Lakimuutos olisi väliaikainen, ja se olisi voimassa ensi heinäkuusta vuoden 2024 loppuun asti.
Estonian tutkintatoimet salliva lakiluonnos valmisteilla – hylyn vauriot halutaan tutkia
Oikeusministeriössä on valmisteilla lakimuutos, joka mahdollistaisi rauhoitetun M/S Estonian tutkimisen.
Omistaja jätti laivansa uppoamaan ja katosi jäljettömiin – tällainen näky nostajia odotti, kun alus saatiin kahden vuoden jälkeen vihdoin ylös
Mary Ann -purjealuksen nosto oli pitkä ja monimutkainen projekti. Nyt alus on vihdoinkin kuivalla maalla.
Uponnut purjelaiva on vihdoin saatu kuivalle maalle Kotkassa – ehti olla hylättynä laiturissa melkein kaksi vuotta
Mary Ann -purjelaiva jää paikoilleen satamaan kuivumaan.
Kaksi vuotta sitten uponnutta Mary Ann -alusta ei saatu millään ylös, vaan se putosi aina uudestaan pohjaan – vihdoin onnistui: "Nyt pysyy pinnalla"
Purjelaiva on ollut upoksissa Kotkan Kantasataman vierasvenelaiturissa elokuusta 2019 lähtien.
Uponneen purjelaivan nostotyöt jatkuvat jälleen Kotkassa – alus yritetään saada pois tämän viikon aikana
23-metrinen purjealus on ollut upoksissa Kotkan Kantasatamassa elokuusta 2019 lähtien.
Pelastuiko Estonia-laivan kapteeni Avo Piht? “Varmasti pelastui, mutta hänet on jo tapettu”, sanoo toimittaja Andres Raid
Matkustajalaiva Estonian ympärille kietoutuu lukuisia salaliittoteorioita. Yksi kiinnostavimmista on kapteeni Pihtin tarina.
Estonia-dokumentin kuvannut parivaljakko vapautettiin hautarauhan rikkomista koskevista syytteistä
Syyttäjä oli vaatinut kahdelle syytteessä olevalle miehelle ehdollista vankeustuomiota ja päiväsakkoja.
Uponnut laiva saatiin jo melkein ylös meren pohjasta Kotkassa – kaatui ja upposi uudestaan
Purjealus hylättiin laituriin kesäkuussa 2019. Saman vuoden elokuussa se upposi.