Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Heinäkuun sateet ovat tuomassa mainion sienisadon Keski-Pohjanmaalle

Erityisen runsaasti metsästä löytää nyt rouskuja, kantarelleja, lampaankääpiä ja mustavahakkaita.

Sieniasiantuntija haltioissaan: Hämeenlinnan Ahvenistolta löytyi harvinaisten sienten keskittymä

Aulangolta ja Ahvenistolta löytyi heinä-elokuun vaihteessa harvinaisia kultahaperoita.

Kelpaisiko jopa satojen eurojen säästö ruokalaskussa? Nelihenkinen Halmeen perhe on jo vuosia karsinut menojaan syömällä ja säilömällä sieniä

Biologi Panu Halme antaa viisi vinkkiä sieninirsoilun karkottamiseen ja kertoo, kuinka oppi säästämään metsänantimien avulla.

Sienimyrkytykset vievät kymmeniä ihmisiä sairaalahoitoon joka vuosi

Vakavia myrkytystapauksia sattuu joka vuosi muutamia.

Tuesday's papers: Iraqi twins' appeal trial, a discriminatory ad and poisonous mushrooms

Finland's newspapers today discuss the appeal trial of two Iraqi men, police investigation into a questionable rental ad, and the pitfalls of mushroom season.

Valkokärpässieniä nousee metsiin kovaa tahtia – "Kaikkia valkoisia sieniä kannattaa välttää, ellei tunne sienilajeja todella hyvin"

Valkokärpässienisadosta on tulossa runsas lämpimän kesän ansiosta. Kyseinen sieni on tappavan myrkyllinen.

Korvasieniaika alkoi Pohjois-Savossa: "Ensimmäiset olivat jo melko kookkaita"

Korvasieniä löytyy aluksi parhaiten aurinkoisilta aukioilta sekä rinteiltä.

Oikaisu: Aamu-tv:ssä väärä sienikuva

Kavalakärpässieni olikin keltakärpässieni.

Myrkyllinen vai syötävä? Testaa, tunnistatko sieniä

Suuri osa Suomessa kasvavista sienistä on myrkyttömiä, mutta mukaan mahtuu myös myrkyllisiä. Sienestäjän tärkein ohjenuora on poimia vain sieniä, jotka tunnistaa varmasti. Tunnistatko sinä nämä yleiset sienet? Juttu on julkaistu syyskuussa 2017.

Sienestäjän muistilista – opettele ainakin neljä vaarallista sientä

Myrkytys voi iskeä vasta useamman päivän kuluttua sienen syömisestä.

Syysperhoset lennähtivät sääkuviin

Marjoja, sieniä, perhosia ja kauniita maisemia – niistä koostuvat syyskuun sääkuvat.

Toinen tattikausi tulossa – ole tarkkana valkoisen kärpässienen kanssa

Meneillään olevalla sienestyskaudella on löydetty tavallista enemmän erittäin myrkyllistä valkokärpässientä. On vuosia, että valkokärpässientä ei löydetä lainkaan. Sienineuvoja Hanni Kuronen Keski-Suomen Martoista varoittelee poimijoita valkokärpässienestä. Hän muistuttaa, että käsittelyllä sienestä ei saa myrkkyä pois eikä siitä näin ollen saa syötävää.

Älä luota vanhaan sienikirjaan – "Tieto sienten myrkyllisyydestä on muuttunut"

Metsään ei kannata suunnata mummolta perinnöksi saatu sienikirja kainalossa, sillä vanhassa kirjassa myrkkysieni saatetaan esitellä jopa ruokasienenä. Viisainta on valita tuore ja kotimaisen kirjailijan laatima opas.

Metrolla sienimetsään? Katso vinkit miten autotonkin pääsee metsän aarteiden äärelle

Luonnonantimia ei tarvitse unohtaa kokonaan, vaikka asuisikin pääkaupunkiseudulla kaukana metsästä ja vieläpä ilman autoa. Mutta minne mennä ja kuinka läheltä kaupungin puistoista ja metsälänteistä esimerkiksi sieniä kannattaa kerätä?

Itseoppinut 16-vuotias koodaaja tekee mobiilipelejä – yhteydenottoja USA:ta myöten

Harvassa ovat ne alle 18-vuotiaat suomalaiset, joiden älypuhelinsovelluksia on ladattu kymmeniätuhansia kertoja ympäri maailmaa. Sienikirja-sovelluksesta tutuksi tullut kuopiolainen koodaaja Niklas Ansamaa on herättänyt kiinnostusta maailmalla, jopa Yhdysvalloissa asti.

Valkoposkihanhet yritetään karkottaa myrkyllisen heinän avulla

Ensi kesänä Turun Ruissalossa istutetaan heinää, jonka sienikumppani tuottaa selkärankaisille haitallista sienimyrkkyä. Kokeilun tavoitteena on selvittää, voisiko valkoposkihanhet saada heinän avulla siirtymään pois esimerkiksi piknik-alueilta.

Erikoinen sienisyksy sai maan tuikkimaan – oi, mikä sieni

Maatähdet ovat sienitutkija Jouni Issakaisen mukaan melko harvinaisia, ja niitä on ollut jonkin verran enemmän tänä syksynä kuin tavallisesti. Sieni on vaaraton, mutta sienitutkija ei suosittele syömistä.

"Pitää mennä 1970-luvulle, että löytyy vastaavanlainen vuosi" – satokaudesta odotetaan keskiarvoltaan tyydyttävää

Viileä ja sateinen kesä painoi satokauden odotukset varsin matalalle tasolle, mutta elokuun lämpö piristi kasvutilannekatsausta hieman positiivisemmaksi. Sateista huolimatta kasvustot ovat yllättävän hyvin pystyssä ja pelloilla kasvavat sadot pelastettavissa, kerrotaan ProAgria Etelä-Pohjanmaasta.

Sieniasiantuntija yllättää: Nurminahikas peittoaa kantarellin ruokasienenä

Kantarelli ei kuulu sienikirjailija Lasse Kososen sadan parhaan syömäsienen listalle. Parempia ovat hänen mielestään vaikkapa mustavahakas tai nurminahikas.

Kuopiosta löytyi hillittömän suuri korvasieni – katso kuvat

Korvasieniä on löytynyt tänä keväänä huomattavasti paremmin kuin vuosi sitten. Parhailta paikoilta on löytynyt korvasieniä runsaasti ja kokoakin myrkyllisellä herkuilla on ollut.

Suuntaa katse maahan – kevään ruokasienet kerätään nyt

Kori esille, kumisaappaat jalkaan ja sieniveitsi valmiiksi! Kevään ruokasienikausi on nyt parhaimmillaan Uudellamaalla.

Varo korvasienten hermomyrkkyä – pelkkä ryöppäyshöyryn hengittäminenkin saattaa aiheuttaa oireita

Korvasienistä innostuneet ihmiset ovat jo hyvän aikaa tutkailleet varmojen korvasienipaikkojensa tilannetta. Korvasieni on tappavan myrkyllinen väärin valmistettuna ja syötynä, mutta jo pelkkä ryöppäyshöyryn hengittäminenkin saattaa aiheuttaa oireita, varoittaa keruutuotetarkastaja.

Korvasienisato uhkaa jäädä niukaksi - vain sade voi pelastaa

Korvasienien rihmastoja uhkaa tänä keväänä kuivuus. Jos vettä ei sada, voi röpelöisen sienen löytäminen olla tiukassa.

Kuvagalleria: Rypäsporkkanat ja kärpässienilapsi

Syyskuun lopun kuvagalleriassa hehkuvat syksyn ruskavärit. Talvi antoi myös pienen ennakkomaistiaisen keskisuomalaiseen luontoon.

Sienimyrkytys vaanii huoletonta poimijaa

Myrkytystietokeskuksen erikoislääkäri kehottaa opettelemaan sekä turvallisten että vaarallisten sienten tuntomerkit. Sieniretkeltä kannattaa kerätä vain tuttuja lajeja. Myrkytystietokeskuksessa vastataan vuodessa satoihin sienimyrkytyskyselyihin.

"Pienikin pala on tappavan myrkyllinen" – Katso mitkä sienet sekoitetaan helposti keskenään

Sienienkerääjän kannattaa olla tarkka poimiessaan itselleen herkkuja pöytään. Monesti ruokasienten keskenään sekoittamista ei edes syödessä huomata. Myrkkysienen kohdalla on ollut vakaviakin seurauksia.

"Jos erotat kurkun porkkanasta, opit tuntemaan viisi sienilajia hyvin"

Sieniretkellä aikuinenkin saa olla vekkuli aarteenmetsästäjä. Retken päätteeksi monipuolisesta herkusta voi loihtia pihvin tai kalakeiton.

Suomen Sieniseuran Facebookissa arvaillaan sieniä – tutkija: "Erittäin vaarallista"

Sienestäjät tunnistavat sieniä kuvien perusteella Suomen Sieniseuran Facebook-ryhmässä. Sieniseura sanoo tekevänsä tärkeää valistustyötä. Sieniasiantuntija pitää toimintaa hyvin kyseenalaisena.

Suomessa kymmeniä myrkkysieniä, mutta kaksi on ylitse muiden

Myrkytystietokeskuksen sienitietokannan mukaan Suomessa kasvaa useita kymmeniä sellaisia sieniä, jotka aiheuttavat, tai voivat aiheuttaa myrkytysoireita. Valkokärpässieni ja suippumyrkkyseitikki ovat Manner-Suomessa niistä kaikkein hengenvaarallisimpia. Sienimyrkytysoireisiin kuoleminen on kuitenkin harvinaista Suomessa.

14-vuotias kuopiolaispoika opetteli ohjelmoimaan Youtubesta ja teki sienioppaan älypuhelimille

Mistä voisi tienata paljon rahaa, mietti Niklas Ansamaa kaksi vuotta sitten. Poika innostui ohjelmoinnista ja nyt ensimmäinen tuote on jo kuluttajien saatavilla.

Sienen tunnistamista ei saa jättää yhden tuntomerkin varaan

Vuosikymmeniä kestäneestä valistuksesta huolimatta joku erehtyy joka syksy pomimaan valkoisen kärpässienen sekoitettuaan sen herkkusieneen. Valkoisen kärpässienen aiheuttama myrkytys voi viedä hengen, joten tunnistamisessa ei kannata luottaa vain yhteen täsmäävään tuntomerkkiin.

Ensikertalainen sienimetsällä – jätä muovipussi kotiin

Sienten ulkonäkö voi vaihdella runsaasti eri olosuhteissa. Suojelusuunnittelija Tea von Bonsdorff kehottaa ensikertalaista kysymään neuvoa tunnistamiseen sienikonkareilta. Metsälle lähtiessä kannattaa muistaa oikea varustus.

Sienimetsässä ei kannata luottaa väriin tai tuoksuun

Ummikon ei kannata lähteä sienestämään ilman varmaa tietoa siitä, mitä maasta poimii. Tiistaina Yle Uutiset kertoi kolmesta myrkytystapauksesta, jotka ilmeisesti johtuivat siitä, että valkokärpässientä oli luultu herkkusieneksi. Vaikka sienet muistuttavat toisiaan, muutamalla kikalla ne oppii erottamaan toisistaan.

Kolmen ihmisen epäillään syöneen valkokärpässientä herkkusienen sijasta

Myrkytyksen saaneita ei ole siirretty hoidettavaksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin elinsiirto- ja maksakirurgian osastolle, minne vakavimmat tapaukset ohjataan.

Tatti-Suomella on edelleen kasvun paikka

Maailmalle lähtevä suomalainen sieni on laadultaan moitteetonta. Menekkiä maamme sienillä olisi ison bisneksen edestä, kun sienet osattaisiin ottaa talteen ja välittää eteenpäin. Sienten suurkulutusmaissa Italiassa ja Ranskassa herkkutateista käydään jopa öisiä taisteluita.

Sää ei suosi etelän sieniä

Pohjois-, Keski- ja Itä-Suomessa on jo elokuussa saatu suuriakin saaliita. Etelä- ja Lounais-Suomi sen sijaan kärsivät kuivasta säästä.

Sienisato hiipuu kuivassa säässä

Heinäkuun alussa kantarelleja löytyi mukavasti, mutta nyt sienisato on hiipumassa. Vettä pitäisi sataa tasaiseen tahtiin, jotta sienet saisivat parhaan mahdollisen kasvualustan.

Kuvagalleria: Kärpäset ja kärpässienet

Kesä on mennyt, mutta kärpäsiä on tavattu Keski-Suomessa vielä ikkunoissa surisemassa. Keskisuomalaiset ovat ikuistaneet sääkuviin myös kosolti kellastuvaa maisemaa.

Sieniä tunnistaessa arpomiselle ei jää varaa

Sienimetsälle aikovan tulee tietää mitä maasta mukaansa poimii ja mitä pistää suuhunsa. Keruutuotetarkastajaksi haikailevalta edellytetään kuitenkin muutakin kuin kärpässienen erottamista herkkutatista.

Julkisuuteen livahti taas uusi myrkkysienivirhe

Helsingin Sanomat julkaisi tiistaina kuvan punakärpässienestä varustettuna kuvatekstillä: "Punakärpässieni ei tapa, mutta siihen liittyy lukemattomia tarinoita". Lehti oikaisi tekstin verkossa ennen aamuyhdeksää.

Sienivuodet eivät ole veljeksiä

Nykysienestäjä voi tunnistaa eri lajit älypuhelimella. Tämänkesäinen sato on jäänyt vielä monin paikoin vaatimattomaksi, mutta joko nyt on sienten aika?

Tukes: Varo sienikirjojen virheitä

Sienikirjoista on löydetty viime aikoina jopa vaarallisia virheitä. Pahimmillaan virhe voi viedä jopa hengen.

Deadly mistake in mushroom book

A recently-published mycological guide book contains a mistake that could prove fatal to novice mushroom-pickers. A table in the book mixes up the deadly ’Destroying Angel’ mushrooms with ordinary—and perfectly edible—button mushrooms.  

Suomalaisesta sienikirjasta löytyi vaarallinen virhe

Kesäkuun lopussa ilmestyneessä Suomalaisessa sienikirjassa on taulukko, jossa hengenvaarallisen valkokärpässienen ja ruokaisan herkkusienen otsikot ovat menneet väärinpäin. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Keskisuomalainen.

Lapin Martat tekivät marja- ja sienioppaan

Lapin Martat ovat tehneet Maija Pyhäjärven johdolla kaksi luonto-opasta. Pääsiäsiviikolla julkaistaan Maukkaat marjat ja yrtit puhtaasta luonnosta -opas sekä Sienimetsään! -opas. Ne on tarkoitettu vasta- alkajille ja maahanmuuttajille. Kirjoissa esitellään 13 ruokasientä, 9 luonnonmarjaa ja 8 villivihannesta. Lisäksi oppaissa on runsaasti reseptejä.

30 yhtyettä ilmoittautui bändikisaan

Ilmoittautuneiden määrä yllätti järjestäjät. LivESavo-kilpailun semifinaalivaiheeseen esiraati on valinnut kymmenen bändiä.

Valekanttarelli huijaa sienien ystäviä

Luonnosta löytyy vielä runsaasti sieniä. Erityisesti puissa kasvavat sienet ovat tuottaneet erinomaisen sadon ja moni onkin erehtynyt luulemaan kanttarellin pilkottavan puunrungosta. Kauempaa sieni näyttää samalta kuin kanttarelli, mutta lähempää tarkasteltuna sieni osoittautuu pahanmakuiseksi keltavinokkaaksi. Maku on tullut tänä syksynä monelle tutuksi.

Koulun lattia lehmänkakasta

Suomalainen Landenin perhe harkitsi noin vuosi sitten lähtöä vapaaehtoistyöhön, mutta päätyikin Intiaan raportoimaan, kuinka Nenäpäivä-keräyksen varoja on käytetty.

Myrkkysienillä terrakottaa ja kilpikirvoilla punaista

Pellolainen käsityöyrittäjä Merja Kitti värjää itse lankansa ja on yksi harvoista lappilaisista alan yrittäjistä, joka värjää lankoja myös myyntiin. Langoista syntyy muun muassa pontsoja ja pitkävartisia sukkia, vaikkapa joulupaketteihin.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle