Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kuvakollaasi videoista

EU:n kuudennen pakotepaketin myötä venäläisten tiedotusvälineiden estot laajenevat Suomessa

Jo viiden venäläisen tiedotusvälineen toiminta on blokattu EU:ssa ja Suomessa, koska niiden katsotaan toimivan informaatiovaikuttamisen välineinä. Osa asiantuntijoista kuitenkin epäilee näin rajujen toimenpiteiden asianmukaisuutta.

Anna Šišova.

"Putin on hullu", sanoo Anna Shishova, jonka elokuva paljastaa, miten nuori tyttö ajetaan salaisen poliisin ansaan Venäjällä

Ansa Moskovassa -dokumenttielokuvassa ohjaaja näyttää, mitä Venäjällä tapahtuu. Itse hän joutui jättämään kotimaansa kun Ukrainan sota syttyi.

Ahvenanmaan lippu liehuu lipputangossa.

Torstai 9.6.2022

Henkinen kestävyys. Turkki. Merien jätevedet. Ahvenanmaa. Sää.

Pääministeri Viktor Orbanin Fidesz-puolue voitti Unkarin parlamenttivaalit.

Unkari urkkii toimittajien ulkomaanvierailuja, lähetystöt raportoivat Budapestiin – "Olen shokissa", sanoo Ylessäkin käynyt Péter Berecz

Unkarilainen Telex-julkaisu kertoo Unkarin hallinnon seuranneen systemaattisesti unkarilaisten toimittajien matkoja ulkomaille. Lehdellä on hallussaan lähetystöjen diplomaattisähkeitä.

Welat Nehri

Näin Suomen kurdit kommentoivat Turkin presidentti Erdoğanin vaatimuksia: "Jos hyväksytään Turkin ehdot, Isis vahvistuu"

Suomen kurdit eivät yllättyneet Turkin vaatimuksista Suomelle ja Ruotsille, kun ne päättivät hakea Natoon. Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta uskoo, että Turkki-kysymys pysyy ajankohtaisena myös Nato-jäsenyyden aikana.

Yhdysvaltain korkein oikeus Washingtonissa.

Korkein oikeus jäädytti Texasin osavaltion kiistellyn sananvapauslain – laki olisi estänyt somealustoja sensuroimasta vihapuhetta ja disinformaatiota

Konservatiivien edistämä laki olisi myös estänyt palveluita kuten Facebook ja Twitter poistamasta käyttäjien tilejä heidän mielipiteidensä takia.

Kansanedustaja Päivi Räsänen kommentoi syytteidensä hylkäämistä eduskunnan Pikkuparlamentin kansalaisinfon tiloissa 30. maaliskuuta.

Hovioikeus puntaroi Päivi Räsäsen lausunnot homoseksuaaleista – syyttäjä valitti vapauttavasta tuomiosta

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi maaliskuun lopussa Räsäsen syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Piirroskuvassa juoksijoita stadionilla ja eri maiden lippuja salossa. Kuvan etualalla maaliviiva ja nauha, jossa teksti "Politiikan MM-kisat".

Jos maailman valtioiden kesken järjestettäisiin politiikan MM-kisat, Suomi olisi mitalisijalla

Suomi pärjää mainiosti maiden välisiä vertailuja yhdistäneessä tutkimuksessa.

Kolme miestä kuvaa Koraanin tuleen sytyttänyttä Rasmus Paludania.

Koraaninpolttaja Paludan kiertää taas Ruotsia, Boråsissa pahoinpitely-yritys – oikeuden mukaan poliisi ei saa kieltää tilaisuuksia

Äärioikeistopoliitikko Rasmus Paludan aikoo pitää "vaalitilaisuuksia" joka päivä sunnuntaihin asti useilla paikkakunnilla. Tapahtumia turvaa suuri joukko poliiseja.

Tytti Yli-Viikari Helsingin käräjäoikeudessa 8. joulukuuta.

Suomi putosi lehdistönvapausindeksin sijalle viisi – Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson: "Varsin noloa"

Tutkija Riku Neuvonen muistuttaa, että lehdistönvapausindeksissä korostuvat yksittäistapaukset. Suomi on yhä kärkimaiden joukossa.

Eri medioiden mikkejä pöydällä.

Suomi putosi lehdistönvapaudessa viidenneksi – "Fox News -ilmiö" on kuolemanvaara demokratioille, varoittaa toimittajajärjestö

Suomen sijoitusta heikensivät Helsingin Sanomien toimittajien syytteet sekä median taloudellinen keskittyminen.

Saša Skotšilenko tekee sydänmerkin käsillään.

Pietarilaista taiteilijaa uhkaa jopa kymmenen vuoden tuomio sodanvastaisista tarroista

Aleksandra Skotšilenko määrättiin esitutkintavankeuteen terveysongelmista huolimatta. Venäjän viranomaiset pyrkivät tukahduttamaan sodanvastaisen liikehdinnän.

Antti Rönkä

Antti Röngän kolumni: Nyt jos koskaan olisi syytä pysyä sovussa 

On kerta toisensa jälkeen yhtä hämmästyttävää nähdä riitelyä uutissivustojen kommenttipalstoilla. Näinä aikoina viha on erityisen tuhoisaa ja tarpeetonta, kirjoittaa Rönkä. 

Veera Laine

Toisinajattelijat riskeeraavat henkensä, terveytensä ja työnsä Venäjällä

Tutkijan mukaan nykytilanne on jatkumoa Putinin valtakauden alati kiristyneelle ilmapiirille.

Elon Musk.

Elon Musk osti Twitterin 44 miljardilla dollarilla

Muskin mukaan Twitter edistää sananvapautta, mutta se toimisi paremmin yksityisomistuksessa.

Toimittaja Tuukka Pasanen osoittaa pilkallisesti kuvan ulkopuolelle.

Viikon Tuukka: Komedian rajat – missä ne menevät?

Komedian rajoja piirretään jatkuvasti uudelleen.

Tämä on tietyllä tapaa pahempaa kuin Neuvostoliitossa, arvioidaan sananvapautta nyt Venäjällä.

Venäjältä vankilatuomiota paennut toimittaja: Ei tämä ole paluuta Neuvostoliittoon, tämä on pahempaa

Yle tapasi Liettuan pääkaupungissa kaksi venäläistä toimittajaa, joita uhkaa kotimaassaan 15 vuoden vankeustuomio. He jatkavat työtään jatkuvasta pelosta huolimatta.

Ville Ranta istuu nojatuolissa Tampereen G Livelabissa ja hymyilee. Etualalla näkyy juontaja Hanna Hantulan hahmo epätarkkana.

Ville Ranta on hyvillään, että Päivi Räsästä ei tuomittu homoseksuaaleja loukkaavista sanoistaan: "En pidä hyvänä, että tällaisia oikeudenkäyntejä käydään"

"En usko, että kannattaa alkaa kaventaa sitä mitä saa sanoa", sanoo sananvapauspalkinnonkin pokannut pilapiirtäjä, sarjakuvataiteilija Ville Ranta Yle Perjantain haastattelussa.

Kansanedustaja Päivi Räsänen kommentoi syytteidensä hylkäämistä eduskunnan Pikkuparlamentin kansalaisinfon tiloissa 30. maaliskuuta.

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi Päivi Räsäsen syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, "Puheet olivat osin loukkaavia, mutta eivät vihapuhetta"

Päivi Räsäsen syytteet ovat kaatuneet käräjäoikeudessa. Valtionsyyttäjä oli vaatinut oikeudessa Päivi Räsäselle vähintään 120 päiväsakon suuruista sakkorangaistusta.

Mies kävelee tarvikkeiden kanssa pommituksissa tuhoutuneiden talojen ohitse.

Venäjän sotatoimet Ukrainassa pohjaavat järjestelmällisiin ihmisoikeusloukkauksiin Euroopassa, sanoo Amnesty

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan ihmisoikeuspuolustajien, riippumattoman median ja kansalaisyhteiskunnan hiljentäminen on luonut otollisen maaperän Venäjälle hyökätä Ukrainaan.

Nuori nainen katsoo ikkunaan, hänen kuvansa

Darja Heikinen, 18, heräsi kotonaan, kun poliisin erikoisyksikkö murtautui sisään – näin Putinin Venäjä painostaa ja pelottelee nyt sodanvastustajia

Venäläistä aktivistia Darja Heikistä uhkaa useiden vuosien tuomio “puhelinterrorismista”. Hänen mukaansa tekaistu rikosjuttu kertoo siitä, kuinka ahtaalle Venäjä ajaa Ukrainan sodan vastustajia.

Mellakkapoliisit kantavat mielenosoittajaa.

Venäjän duuma laajensi lakia, joka voi passittaa Ukrainan sodasta kertovan vuosiksi vankilaan

Uusi laki koskee tiedon levittämistä siitä, mitä esimerkiksi Venäjän kansalliskaarti ja lähetystöt tekevät ulkomailla. Laki laajentaa aiempaa Venäjän armeijaa koskevaa lakia.

Kuvassa kolumnisti Pekka Seppänen.

Pekka Seppäsen kolumni: En keksi yhtään hyvää syytä, miksi unohdin Ukrainan

En ole kovin tyytyväinen omaan panokseeni, kirjoittaa Ukrainan unohtanut Pekka Seppänen. Kolumnin voi myös kuunnella.

Jani Halme

Jani Halmeen kolumni: Putin käy nyt internetin kimppuun

Vladimir Putin sai television haltuunsa, mutta netti pysyi verrattain vapaana Venäjällä pitkään, kirjoittaa Halme.

Marco Bova poseeraa Monte Pellegrinolla, taustalla näkymä Palermoon.

Italiassa mafia vainoaa toimittajia oikeusjutuilla ja satojen tuhansien korvausvaateilla – toimittaja Ylelle: kaikki yrittävät pysäyttää työni

Vuonna 2020 Italiassa rekisteröitiin vajaat 500 toimittajiin kohdistunutta uhkausta. Noin kolmannes niistä tuli maan rikollisjärjestöiltä.

Kiinan presidentti Xi Jinping ja Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja Thomas Bach seisovat avajaisissa ja tervehtivät yleisöä.

Ovatko Kiinan kisat viimeiset, jotka järjestetään diktatuurissa? KOK:n suomalaisjohtaja ei lupaa mitään – tutkija toivoo, että milleniaalisukupolvi tekee muutoksen

Pekingin olympialaisten yhteydessä esiin ovat nousseet muun muassa uiguureihin kohdistuneet ihmisoikeusrikkomukset ja Kiinan heikko sananvapaustilanne.

Dosentti Johan Bäckman ja Bäckmanin asianajaja Ville Hoikkala (vas.) Helsingin hovioikeudessa.

Johan Bäckmanin vainoamistuomio antaa eväät puuttua maalittamiseen, sanoo professori – Journalistiliiton johtaja: Jessikka Aroa ei saatu vaiennettua

Oikeusoppineen mukaan KKO:n tuomio Johan Bäckmanille osoittaa, että maalittamiseen voidaan puuttua. Journalistiliitto on tyytyväinen, että toimittajiin kohdistuvan häirinnän vakavuus on nyt tunnistettu.

Jyrki Åland, en man med skäggstubb och anilinröd skjorta.

Turun Perussuomalaisten entiselle puheenjohtajalle sakot kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Jyrki Åland julkaisi verkossa maahanmuuttajia koskevia videoita. Syyttäjä katsoi, etteivät solvaavat videot kuulu sananvapauden suojan piiriin ja oikeus päätyi samaan.

Päivi Räsäsen syytteitä käsiteltiin Helsingin käräjäoikeudessa 14. helmikuuta.

Yle: Kansalaisilla on oikeus kuulla myös poliitikon kiistapuheet – syyttäjä vaatii Yleä poistamaan ohjelmastaan Päivi Räsäsen puheet homoista

Yle ei ole syytettynä oikeudenkäynnissä, joka pui Päivi Räsäsen syytettä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Mielenosoittajat pitelevät keltaista lakanaa, jossa lukee Elokapina kapinoi elämän puolesta.

Satojen Elokapina-mielenosoittajien "niskoittelua" puidaan käräjillä ensi vuoteen saakka – oikeuksia ruuhkauttavat myös koronarajoitusten uhmaajat

Vuoden aikana syyttäjälle on kertynyt jopa 850 Elokapina- ja muihin mielenosoittajiin kohdistuvaa niskoitteluasiaa. Kasvuun ovat roihahtaneet myös sananvapauden rajoja puivat oikeudenkäynnit.

Päivi ja Niilo Räsänen.

"Räsänen voi lisätä homofobiaa yhteiskunnassa", sanoo syyttäjä – Räsänen poistui oikeudesta rauhallisin mielin: "Syytteet oli helppo kumota"

Yle seurasi hetki hetkeltä oikeudenkäyntipäivää. Syyttäjä ja Räsäsen puolustus pääsivät viimeisen kerran ääneen Raamattu-käräjillä.

Hämärässä huoneessa istuu nuori nainen retrosohvalla. Ikkunasta kajastaa luonnonvalo. Naisen takana on kylttejä ja banderolleja, joita on käytetty ihmisoikeusmielenosoituksissa.

Kun maailma seuraa olympialaisia, aktivistia turhauttaa – mediahuomio on kuitenkin nostanut esiin myös Kiinan räikeät ihmisoikeusloukkaukset

Kiinan valtion kovat otteet vähemmistöjä ja toisinajattelijoita kohtaan ovat hyvin tiedossa. Tutkijan mielestä ihmisoikeuksista puhuminen urheilun yhteydessä on herättänyt näiden kisojen alla vähemmän vastalauseita kuin monesti aiemmin.

Convoy Finland -nimellä kulkeva liike järjesti perjantaina 4. helmikuuta mielenilmauksen Helsingin keskustassa.

Toimittajalta: Ymmärrystä ei voi rakentaa vihalla

Koronatoimiin liittyy vaikeita eettisiä kysymyksiä ja tilanteen turhauttavuus on ymmärrettävää. Sananvapaus on demokratian kulmakivi, mutta sitä pitää toteuttaa muita ihmisiä kunnioittaen, kirjoittaa Ylen toimittaja Johannes Blom.

Shougang Big Air tapahtumapaikka.

Somepäivitys tai väärä sanavalinta voi koitua kohtaloksesi – kokeile, selviäisitkö Pekingin olympialaisista urheilijana, ministerinä tai turistina

Uutispelissä pääset kokeilemaan, millaista on tasapainoilla Kiinan kanssa. Miten suurvalta reagoi, jos toimit arvojesi mukaan?

Kolumnisti Auli Viitala

Auli Viitalan kolumni: Nykyään saa sanoa ihan mitä sattuu

Nykyään, kun ihan mitä tahansa saa sanoa, myös anteeksipyynnöstä on tullut arkisempaa kuin koskaan. Tai niinhän sitä luulisi, miettii Viitala.

Päivi Räsänen toimittajien ja kuvaajien ympäröimänä Helsingin käräjäoikeudessa.

Analyysi: Käräjäoikeuden vartijakin karjaisi medialle – Miksi Päivi Räsäsen oikeudenkäynti kuumentaa tunteita ja on niin tärkeä?

Kansanedustaja Päivi Räsäsen puolesta on järjestetty lukuisia mielenosoituksia. Räsäsen oikeudenkäynti kiinnostaa yleisöä ja mediaa poikkeuksellisen paljon.

Päivi Räsänen median ympäröimänä käräjäoikeuden aulassa.

Puheenjohtaja hermostui syyttäjälle Räsäsen käräjillä maanantaina: Täällä on ollut tapa, että ei puhuta päälle – Yle seurasi hetki hetkeltä oikeudenkäyntiä

Syyttäjä vaatii Päivi Räsäselle sakkoja kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Räsänen kiistää solvanneensa homoseksuaaleja.

Päivi Räsänen ja raamattu

Raamattu saapuu oikeussaliin, kun Päivi Räsäsen käräjät alkavat – Oikeusoppinut: "Kimurantti tapaus, päätä raavitaan monessa pilttuussa"

Maanantaina alkaa Suomen oloissa historiallinen oikeudenkäynti, kun kansanedustaja Päivi Räsäselle luetaan syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Räsänen kiistää solvanneensa homoseksuaaleja.

Matti Tolvanen rikos-ja prosessioikeuden professori Itä-Suomen yliopisto

"Tämä oli sananvapauden voitto" – rikosoikeuden professorin mukaan toimittaja Johanna Vehkoon vapauttava tuomio ohjaa nyt lainkäyttöä

Käräjä- ja hovioikeus painottivat kunnian suojaa, korkein oikeus sananvapautta, summaa professori Matti Tolvanen. Korkeimman oikeuden mukaan Johanna Vehkoo ei syyllistynyt Junes Lokan kunnianloukkaukseen.

Johanna Vehkoo saapuu Rovaniemen hovioikeuden käsittelyyn Oulussa.

Korkein oikeus kumosi toimittaja Johanna Vehkoon kunnianloukkaustuomion – Vehkoo: "Kyse ei ole vain minun sananvapaudestani"

Korkeimman oikeuden mukaan Vehkoo ei syyllistynyt kunnianloukkaukseen, kun hän nimitti oululaista ex-kaupunginvaltuutettua Junes Lokkaa (asyl) muun muassa rasistiksi ja natsipelleksi.

Toimittaja Tuukka Pasanen katsoo kameraan suu auki.

Tarvitseeko joka ikistä asiaa sanoa, kysyy Meidän Tuukka – osallistu keskusteluun!

Tuukka Pasanen kysyy, tarvitseeko joka ikistä asiaa sanoa.

Jouni Hynynen ulkona pakkassäässä.

Jouni Hynysen sanoitukset vilisevät piruja ja perkeleitä, ja niitä hän näkee nykyajan kaupallisuudessa – kristinuskoon ja Raamattuun hän suhtautuu lämmöllä

Kulttuurivieras, Kotiteollisuus-yhtyeen laulaja Jouni Hynynen on huolissaan siitä, mitä kaupallinen viihde tekee meille. Ruudut ovat kaapanneet ihmisten huomion läheisten ihmisten sijaan.

Nobelin rauhanpalkinnon saajat halaavat, kuvassa myös viime vuoden palkinnon saaja.

Sananvapauden puolustajat saivat Nobelin rauhanpalkinnon tänään Oslossa, Tukholmassa juhlittiin muita palkittuja

Nobelin tämänvuotiset rauhanpalkinnot jaettiin tänään Oslon kaupungintalossa. Palkinnon saivat filippiiniläinen toimittaja ja uutissivuston johtaja Maria Ressa sekä venäläinen päätoimittaja Dmitri Muratov.

Nobel-voittaja Dmitri Muratov vertaa Venäjän lehdistönvapautta jääkiekon pelaamiseen ilman sääntöjä

"Pelaat jääkiekkoa raivaustraktoreita vastaan" – Venäjän lehdistönvapaus on matsi ilman sääntöjä, sanoo lätkämailoja keräävä Nobel-voittaja

Sanomalehti Novaja gazetan päätoimittajan mukaan riippumaton media on ottanut Venäjällä parlamentin tehtävän. Muratovin alaisia on tapettu, mutta mikään juttu ei ole hänestä hengen arvoinen.

Miten julkaisematon juttu voi päätyä syytteen alaiseksi?

Viestintäoikeuden professori Päivi Korpisaari: Jäitä hattuun sensuuripuheille Viestikoekeskus-tapauksessa

Helsingin Sanomien Viestikoekeskus-tapauksesta tarvitaan lisää tietoa, jotta johtopäätöksiä voi tehdä, sanovat STT:n vastaava päätoimittaja Minna Holopainen ja professori Päivi Korpisaari.

NRK:n toimittajat Halvor Ekeland (oik.) ja Lokman Ghorbani (vas.) saapuivat takaisin Norjaan 24.11. NRK:n Egil Sundvor (keskellä) oli vastaanottamassa.

Työpäivä päättyi, kun paikalle marssi joukko poliiseja – Qatarissa pidätetyt norjalaistoimittajat kertovat, miten joutuivat selliin ilman ruokaa ja juomaa

NRK kertoo yksityiskohtaisesti, miten kaksi norjalaistoimittajaa pidätettiin sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Qatarissa. Norjan pääministeri ja ulkoministeri tuomitsivat Qatarin viranomaisten toiminnan.

Kädet pitelevät kännykkää mustavalkoisessa lähikuvassa. Kasvot käsien takana ovat sumennetut.

Sotaisia twiittejä, tuomioilla pelleilyä – some mullisti politiikan, mutta osaako Suomen oikeuslaitos puolustautua, kun sitä kiusataan?

Oikeuden väärinkäyttö eli shikaani toimii yksityisoikeudessa: naapuri ei saa rakentaa kiusallaan aitaa tai tehtailla perättömiä lastensuojeluilmoituksia. Sananvapausrikoksissa oikeuden väärinkäyttöä ei juuri sovelleta, vaikka ehkä pitäisi, sanovat rikosoikeuden asiantuntijat. Juttu on julkaistu marraskuussa 2021.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle