Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lahdessa voi olla 10 vuoden päästä 2 500 espanjaa puhuvaa nuorta

Lapselle saa parhaiten laajan kielitaidon Etelä-Suomen suurissa kaupungeissa. Muualla tarjonta on koko ajan surkastunut.

Lukiolaistyttö päätyi 6 vuoden ranskan opintojen jälkeen takaisin alkeiskurssille – sama kohtalo on lukuisilla nuorilla, joiden lukiot eivät tarjoa enempää

Osalla nuorista kiinnostus kielten opiskeluun lopahtaa lukion kynnyksellä. Toinen ongelma on se, ettei omaa tasoa vastaavaa ryhmää välttämättä löydy.

Lukiot virittelevät yhteistyötä Meri-Lapissa – "On hahmoteltu esimerkiksi yhteistä kielten opettajaa"

Kemin, Keminmaan ja Tornion lukiot pohtivat yhdessä uuden opetussuunnitelman toteuttamista.

Lappeenrannan lukioiden ja Saimaan ammattikorkeakoulun YouTube-sarjalle vuoden kieliteko -tunnustus

Suomen kieltenopettajien liitto SUKOL antaa erityiskiitoksen lukioiden ja ammattikorkeakoulun yhteistyölle.

Luetaan yhdessä – verkosto auttaa oppimaan suomen kieltä

Luetaan yhdessä -verkoston ryhmissä opitaan suomen kieltä ja arjen asioita. Ryhmiä kokoontuu joka viikko eri puolilla Suomea.

Paula Takion kolumni: Onko kukaan miettinyt miten oppivelvollisuusiän nosto käytännössä hoidetaan?

Oppivelvollisuusiän nosto vaikuttaa hienolta. Mutta opettajat eivät halua enää yhtään uudistusta, jota ei ole harkittu opetustyön käytännön kannalta, kirjoittaa Paula Takio.

Ylivieskassa jo tokaluokaluokkalaiset opiskeleva englantia

Ensi vuoden alusta ensimmäisen vieraan kielen tai toisen kotimaisen kielen opetus alkaa kaikilla ekaluokkalaisilla.

Nasima, miten nimesi lausutaan? Kun kreikkalainen Persephone muutti Suomeen, kielenopettaja nauroi hänen nimelleen

Suomessa on yhä enemmän ihmisiä, joiden nimen lausuminen ja kirjoittaminen ei onnistukaan tuosta vaan. Mitä vierasperäisten nimien kantajat tästä ajattelevat? Keskustele aiheesta.

Hämeenlinnassa lapset pääsevät nyt kielisuihkutukseen – ensi vuonna vierasta kieltä oppivat kaikki Suomen ekaluokkalaiset

Kielisuihkutuksessa kieltä kuullaan ja puhutaan heti mahdollisimman paljon. Hämeenlinnassa tokaluokkalaiset pääsevät tutustumaan useaan eri kieleen kevätlukukauden aikana.

Paula Takion kolumni: Taivaaseen meneminen ei välttämättä ole kuolemista, se voi olla myös chillaamista

Kieli on vahva väline. Se voi aiheuttaa myös sekaannuksia, joista osa on koomisia mutta osa voi kertoa isoista kulttuurillisista eroista, kirjoittaa Paula Takio.

Kiinalainen juttu – Pekingin olympialaisissa kiinalaiset oppaat puhuvat suomea

Suomen kielen taitajat pääsevät oppaiksi Pekingin talviolympialaisiin 2022. Kiinassa on tilausta myös lastenkirjojen kääntäjille.

Odofosadafaatkodofo dedefededefe-kidifieltädäfä? Katso video: kymmenvuotiaiden uskomaton salakieli ei avaudu aikuisille

Kielellä leikittely on lapselle ominaista. Salakieli vahvistaa ryhmähenkeä erityisesti tytöillä.

Ranskalaispariskunta osti leirikeskuksen keskeltä Lapin korpea – ensimmäisiä turisteja odotetaan kesällä

Chevillardit muuttivat Pariisista Posion seurakunnan entiseen leirikeskukseen. Ensimmäiset ranskalaiset asiakkaat saapuvat kesällä.

Paula Takion kolumni: Opettajan on siedettävä myös henkilöön kohdistuvaa arvostelua

Opettajat saavat kuulla usein kovaa kritiikkiä työstään ja myös persoonastaan, koska kaikilla on joku kokemus opettajista, jotka sävyttävät mielikuvia opettajista ja opettajan työstä, kirjoittaa Paula Takio.

Curricular programme offers chance to replace Swedish studies with other language – only 6 municipalities join

Six municipalities from around the country have opted to organise teaching of foreign languages other than the official Swedish in primary school, as per a recent government initiative.

Suomi maailmanlaajuisesti kuudentena englannin kielen taidossa: "Kielitaito kohenee, kun opetusta varhennetaan"

Kielikouluyritys EF:n vertailun kärjessä ovat Alankomaat, Ruotsi ja Tanska.

Tuhannet lapset saamassa vapautuksen ruotsin kielen opinnoista – Opettajat pelkäävät lasten jäävän aikuisena ilman työpaikkaa

Syksyllä alkava kielikokeilu mahdollistaa, että ruotsin kielen sijaan voisi valita toisen kielen. Itä-Suomessa ruotsin tilalle on kaivattu venäjän kielen opintoja.

Parents hail Helsinki move to begin language instruction earlier

Most parents of young children welcome moves by Helsinki and other municipalities to start teaching foreign languages as early as first grade.

Kieltenopetuksen varhentaminen kiihtyy – Sekä Helsingissä että Tampereella kaikki aloittavat vieraan kielen jo ekaluokkalaisena

Ekaluokkalaisten kieltenopetus vaatii opettajalta paljon: pitää osata käsitellä lukutaidottomia lapsia sekä hallita itse kieli ja sen hyvä opetus.

Paula Takion kolumni: Ihmisestä ei saa tehoja irti puristamalla

Työelämän tehostaminen on nykyisin usein tärkein arvo. Ihmisellä ja ajalla on molemmilla rajansa. Liialla ruuvaamisella hukkuu työn arvo ja mielekkyys, kirjoittaa Paula Takio.

Asuinpaikka ratkaisee: lapsi voi saada peruskoulun aikana puoli vuotta enemmän opetusta kuin toinen

Jopa kolmasosa kunnista on viime vuosina vähentänyt perusopetuksen määrää kaikessa hiljaisuudessa. Opettajat varoittavat tämän voivan johtaa eriarvoistumiseen.

Experts concerned over dominance of English in schools

Language teachers in Finland say they are concerned about the falling number of foreign languages offered in Finnish schools. Teachers say that more than nine out of ten children are choosing English as their first foreign language over other languages.

Asiantuntijat huolissaan englannin ylivallasta: "Nuoret eivät ymmärrä kielitaidon merkitystä, jonnekin se on kadonnut"

Koulujen kielivalikoima on supistunut sekä kuntien taloudellisen tilanteen että perheiden ja nuorten asenteiden takia, asiantuntijat arvelevat.

Rovaniemelle haetaan viimein kokoaikaista saamen opettajaa

Opetustyön lisäksi työhön kuuluu saamen kielten kielikylvyn kehittäminen sekä varhaiskasvatuksessa että perusopetuksessa. 

Paula Takion kolumni: Kesäduunari ja nariseva aikuinen

Kesä ja kesätyöntekijät hellivät taas lomailijoita. Ainakin suurinta osaa. Joillekin aikuisille alaa vasta oppivan nuoren pienetkin virheet ovat maailman suurin vääryys, kirjoittaa Paula Takio.

Yrittäjä huolestui koululaisten venäjän opinnoista, keräsi 30 000 euron lahjoituksen

Sotkamolaiset yritykset ovat sitoutuneet maksamaan Sotkamon kunnalle yhteensä 30 000 euroa, joka käytetään pääosin venäjän kielen opiskeluun.

Teachers concerned about declining interest in foreign languages

Only one in five primary school students is now opting to study optional foreign languages, representing a downward trend throughout the 21st century, according to new data from the National Agency for Education. Language teachers are worried that kids don't have equal access to learning languages other than English and Swedish - and that foreign language proficiency is no longer a valued skill.

Peruskoululaisten kielitaito typistynyt kahteen pakolliseen kieleen – useimmiten ruotsiin ja englantiin

Vain joka viides oppilas opettelee vapaaehtoisia kieliä esimerkiksi saksaa, ranskaa, venäjää tai espanjaa

Opettaja pyysi Facebookissa pääsiäismunien muovikoteloita opetuskäyttöön – nämä oivaltavat ideat tekevät oppimisesta hauskaa

Jutussamme kerromme ainakin yhdeksän nerokasta ideaa, miten kierrätysmateriaalia voi hyödyntää opetuksessa. Toiminnallinen lähestymistapa auttaa motivoimaan oppilaita, joita kieltenopiskelu ei kertakaikkiaan kiinnosta.

Paula Takion kolumni: Viiltävän satuttavat ja loukkaavat sanat

Ihmiset niin nuoret kuin aikuisetkin puhuvat jatkuvasti toisista ihmisistä loukaten heitä syvästi. Kiusaaminen, nimittely ja ilkeily ovat puhujalle häpeäksi ja osoittaa empatian puutetta.

Kolumni: Kun muut oppilaat eristivät kumpparitytön

Opettajana toimiva kolumnisti Paula Takio muistelee omaa kouluaikaansa, koulun raadollisuutta ja kiusattua kumpparityttöä.

Oppilaiden kanssa riidellyt lahtelaisopettaja menetti työnsä

Lahtelaisen Kärpäsen koulun syksyinen opettajan ja oppilaiden sanaharkka on johtanut opettajan työsuhteen purkamiseen.

Lappeenrannan perusopetusjohtaja: Aikaistettu ruotsin opiskelu saattaa vähentää muiden kielten opiskelua

Vielä muiden vierasten kielten opiskelun vähenemisestä ei ole merkkejä. Myös ruotsin kielen opettajia on löytynyt tarpeeksi.

Mies pisti laavunsa vuokralle Airbnb-palveluun – ulkomaalaiset kyselleet pitkäaikaiseen asumiseen (video)

Lappeenrantalaismies näki ilmoituksen vuokrattavasta puumajasta Pariisissa. Siitä lähti idea ilmoittaa oma laavu Airbnb-palveluun. Ulkomaalaiset olisivat kiinnostuneet viettämään siellä talvikuukausiakin.

Ruotsinopettajat kiertävät koulusta toiseen opettamassa kuudesluokkalaisia

Harvaan asutulla seudulla Kuusamossa, aineenopettajat kiertävät koulusta toiseen opettamassa ruotsia. Kieltä voi opettaa myös luokanopettaja tai englanninopettaja. Ruotsin opiskelu alkaa nyt jo kuudennella luokalla.

Suomiko vaikeaa? – Turvapaikanhakija oppi kielen viidessä kuukaudessa ja opettaa nyt muita

Afganistanilaisen Ali Reza Heidarin mukaan mikään ei ole liian vaikeaa, jos tahtoa riittää. Hän päätti omatoimisesti alkaa opettaa suomea myös muille Turun Mäntykodissa asuville turvapaikanhakijoille.

Inkeriläisten paluumuutto päättyy perjantaina – "Lähdimme tuntemattomaan, otimme riskin"

Kun inkeriläinen Aili Mehiläinen muutti Suomeen lähes kolmekymmentä vuotta sitten, se oli kuin matka "pystymetsästä pystymetsään". Perhe otti riskin, koska halusi kasvattaa lapsensa suomalaisiksi. Heinäkuun alusta inkerinsuomalaisten oleskeluluvan hakeminen Suomesta muuttuu.

Professori kommentoi Orpon väläyttämää vieraiden kielten varhaisopetusta: Periaatteessa hyvä idea, käytännössä monimutkaisempaa

Ministeri Petteri Orpon ehdottama vieraiden kielten opetus päiväkoti-ikäisille vaatisi kahden yliopistotutkinnon henkilökuntaa päiväkoteihin. Lastentarhanopettajien koulutukseen pitäisi vähintäänkin lisätä laajoja kieliopintoja, mikä pidentäisi tutkintoaikaa. Rahallinen panostus nousisi merkittäviin summiin. Tähän asti hallitus on kuitenkin vain supistanut varhaiskasvatuksen resursseja.

Ruotsin kielen puhuminen tulee yo-kokeisiin muutaman vuoden päästä

Ylioppilastutkinnon kotimaisiin kieliin eli ruotsiin ja suomeen on tulossa suullinen koeosuus jo vuonna 2020. Helsingin yliopisto ja Aalto-yliopisto kehittävät tätä varten tietokoneavusteista suullisen kielitaidon mittausjärjestelmää.

Perjantai 13.5.2016 (radio)

Talvivaaran entisille kaivosjohtajille tuomiot. Suomessa voi kohta opiskella somalin kielen opettajaksi. Puhu selkokieltä -kampanja oli menestys. Suomessa on paljon innokkaita pyöräilijöitä.

Samuli Edelmann opiskeli dekkarielokuvaa varten uudestaan venäjää

Opiskeluaikojen venäjän kielen taito oli jo ruosteessa, mutta kielenopettajien avulla Edelmann puhuu venäjää Viktor Kärppänä niin kuin pitääkin.

Podcastien seuraaminen on helppoa – Näitä ohjelmia kannattaa kuunnella

Hingutko tutustumaan podcasteihin, mutta et keksi, mistä kannattaa aloittaa? Lue maanviljelijän, opettajan, koomikon ja ruotsinkielisen kirjailijan omat suosikit.

Yy, kaa, koo! Raz dva tri -kielikurssilla opittiin puhumaan venäjää

Raz dva tri oli massiivinen kaksivuotinen venäjän kurssi

OAJ:n asiantuntija: "Kaikki maahanmuuttajalapset heti päiväkoteihin"

Vieraskielisten lasten opetuksessa löytyy paljon parannettavaa. Opettajien ammattijärjestön OAJ:n asiantuntija Päivi Lyhykäinen laittaisi maahanmuuttajien pienet lapset päiväkoteihin heti oppimaan suomen kieltä. Lyhykäinen veisi myös lasten äidit heti suomen kielen tunneille.

Musiikin menetelmät auttavat vieraan kielen oppimista

Rytmiikasta ja musiikista haetaan apua vieraiden kielten oppimiseen. Rytmisten menetelmien käytöstä ja itsensä ilmaisemisesta äänen ja kehon avulla on saatu hyviä kokemuksia monen ikäisten ja erilaisten oppijoiden opetuksessa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle