Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Zaharova: Venäjän vastaus Liettualle käytännöllinen diplomatian lisäksi

Liettua rajoittaa junakuljetuksia yhdelle Venäjän tärkeimmistä sotilasalueista – lue, mitä Kaliningradin kiistasta voi seurata

Venäjän ja Liettuan huononevat välit toivat Eurooppaan jälleen uuden räjähdysherkän kiistan tilanteessa, jossa EU yrittää pitää rivinsä suorina Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Elintarviketalo Munaxin tuotantotilat Laitilassa.

Laitilalainen munatuottaja Munax tähyää jo Etelä-Koreaan – vientiä suunniteltu jo vuosia

Maa- ja metsätalousministeriö kertoi keskiviikkona, että Etelä-Korea on hyväksynyt suomalaiset kananmunat ja munatuotteet markkinoilleen. Vienti voi alkaa välittömästi.

Puupinoa nostetaan tukkirekan kyydistä energiapuupinoon terminaalialueella.

Ukrainan sota on lisännyt suomalaisen sahatavaran kysyntää, paperin vientimäärät puolestaan alenevat

Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan monen metsäteollisuuden tuotteen vienti kasvaa tänä vuonna.

Rauli Valkonen ja Markku Kakriainen fileoivat kuhia Kyyveden rannalla.

Venäjänkaupan konkarit käyneet läpi ison surutyön: "Tuntuu kuin elämäntyö olisi romuttunut"

Venäjän rajan sulkeutuminen katkoo myös ison joukon pitkäaikaisia bisnes-, tuttavuus- ja yhteistyösuhteita. Vienti Venäjälle ja venäläisten matkailu Suomeen pysähtyi käytännössä yhdessä yössä.

Kirjolohia viljelyaltaassa Enonkoskella

Suomessa voisi kasvaa miljoonia kiloja kirjolohta ruokapöytään, mutta Venäjän viennistä yli jääneet kalat uhkaavat joutua hävitettäväksi

Venäjän viennin tyrehtymisen takia kalankasvattajien altaissa ui nyt ylijäämäpoikasia, joita on uhannut hävittäminen. Kalankasvattajat ovat odottaneet ministeriöiltä keinoja, joilla poikasten kasvatus ruokakalaksi asti saataisiin mahtumaan ympäristölupiin.

Elovena kaurahiutaleita kaupassa.

Elintarvikeyhtiö Raisio aikoo myydä kalanrehuliiketoimintansa – vienti Venäjälle loppui jo maaliskuussa

Raisio myi Venäjälle suuntautuvan kuluttajaliiketoimintansa toukokuun puolivälissä. Nyt yhtiö valmistelee Raisioaquan myyntiä.

Kovan terveysteknologian mobiilisovellukset tekevät tuloaan viihteellisten terveysapplikaatioiden rinnalle.

Pohjois-Savon talous kääntyi kasvuun viime vuonna

Pohjois-Savon kaikkien toimialojen yhteenlaskettu liikevaihto oli viime vuonna 14,6 miljardia euroa. Viennin arvo kasvoi vuonna 2021 368 miljoonaa euroa.

Teollisuuden kuljetinketjuja kulkee linjastolla Lapua-ketjujen tuotantotiloissa.

Eteläpohjalaiset yritykset pärjäävät vielä melko hyvin sodan vaikutuksista huolimatta

Ensin koronapandemia ja sitten sota Ukrainassa ovat tuoneet ikäviä ilmiöitä kansainväliselle kaupalle. Kustannus- ja saatavuuskriisin lisäksi yrityksiä painaa työvoimapula.

Lasisia vesipulloja kulkemassa linjastossa.

Lahtelaista pullottamoyritystä haetaan konkurssiin – kovasti hypetetty yritys ei ole tuottanut markkinoille vielä pulloakaan vettä

Yrityksen piti pullottaa jopa miljoona litraa vettä päivässä toimitettavaksi eri puolille maailmaa. Viennin piti käynnistyä jo keväällä 2020. Nyt velkojat vaativat yritystä konkurssiin maksukyvyttömyyden perusteella.

Grafiikka näyttää Venäjän tuonnin muutoksen maaliskuussa viime vuoteen verrattuna: Kuparin tuonti on noussut 746 prosenttia, nikkelin 456 prosenttia, maakaasun 282 prosenttia, sähköenergian 257 prosenttia, öljytuotteeiden 180 prosenttia. Raakaöljyn tuonti on laskenut -45 prosenttia.

Suomi rahoittaa Venäjän taloutta kiihtyvästi: öljyn tuonti +180 prosenttia, kuparin +746 prosenttia

Tuonti kasvaa, kun teollisuus täydentää varastojaan. Tullin tilasto kertoo, miten kovassa nousussa sekä tuontimäärät ja -arvot ovat.

Helsingin rautatieaseman julkisivuun kiinnitetään banderolleja.

Greenpeace kiipesi päärautatieaseman katolle vaatimaan hiilen tuonnin lopettamista Venäjältä – poliisi: ”Sieltä on syytä tulla alas”

Greenpeace vaatii hiilikuljetusten lopettamista Suomen läpi, koska samalla tuetaan Venäjän aloittamaa sotaa Ukrainassa.

Kirjolohenpoikasia ulkoaltaassa Pohjois-Karjalan Kalanviljely Oy:n laitoksella Joensuun Keskijärvellä.

Lohenpoikasten vienti Venäjälle tyrehtyi – nyt yritykset etsivät vimmalla uusia ostajia, ettei arvokkaita ruokakaloja tarvitsisi hävittää

Suomalainen kalatalous kärsii monin tavoin Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaan. Muun muassa lupaavassa kasvussa ollut kalanpoikasten vienti Venäjälle on loppunut ja kalankasvattajat ovat pakkomuutosten edessä.

raja-aseman ovella oleva kyltti, jossa lukee "tulliselvitys" ja "passintarkastus" suomeksi ja muilla kielillä.

Kauppakamarin alkuperätodistukset paljastavat: vienti Varsinais-Suomesta Venäjälle ja Ukrainaan romahti

Kauppakamarit myöntävät vietäville tuotteille alkuperätodistuksia. Todistusten määrä putosi tuntuvasti kevään aikana.

Srilankalainen rahanvaihtaja laski rahoja maaliskuussa 2022.

Dollari on vahvistunut kuukaudessa ennätyslukemiin – talousasiantuntijat kertovat, mitä se tarkoittaa Euroopan taloudelle

Eurooppalaiset kuluttajat kärsivät, mutta vienti vetää. Asiantuntijoiden mukaan dollari vahvistuu aina, kun maailma on myllerryksessä.

Ahtaaja Timi Puusari konttinosturin kävelysillalla. Alapuolella näkyy kontteja.

Sota ja epävarmuus painavat vientiyritysten näkymiä – edessä tuotantohäiriöitä, lomautuksia ja investointien lykkäyksiä, kertoo kysely

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa yhdessä aiempien toimitus- ja tuotantohankaluuksien päälle vaikuttaa vientiyrityksiin. Moni uskoo liikevaihtonsa supistuvan, kannattavuuden heikentyvän, investointien lykkääntyvän ja lomautuksiakin on edessä, kertoo Teknologiateollisuus ry:n kysely.

Teräspalkkien tekemistä Ovakon Imatran terästehtaalla.

Hiilimaksut EU-rajoilla voisivat hyödyttää Suomen terästuottajia, mutta esimerkiksi elektroniikkateollisuus kärsisi – Etla julkaisi selvityksen hiilitullien talousvaikutuksista

Komission ehdotuksessa sementin, lannoitteiden, raudan, teräksen, alumiinin ja sähkön tuonnista EU-alueelle pitäisi maksaa tullimaksu. Tuore tutkimus arvioi, että Suomessa tuonti vähenisi tuntuvasti, mutta kokonaisvaikutukset talouteen jäisivät pieniksi.

Mies pudottaa palmun hedelmiä plantaasilla käyttäen pitkää keppiä.

Indonesia kieltää palmuöljyn viennin – ruokaöljyjen hintoihin nousupainetta

Maailman käytetyimmän kasviöljyn hinta on noussut rajusti Ukrainan sodan vuoksi. Indonesia on maailman suurin palmuöljyn tuottaja ja viejä.

Keonkeltaisiin vaatteisiin pukeutunut kypäräpäinen mies nojaa kaiteeseen satama-alueella.

Päätähuimaava konttori ja käsissä miljardien virta – katso, miltä ahtaajan työpäivä nosturissa näyttää

Ahtaajat ovat runsaan 2000 työntekijän hyväpalkkainen mahtiryhmä, joka voi pysäyttää Suomen viennin ja tuonnin. Seurasimme ahtaaja Timi Huuselan työpäivää Vuosaaren satamassa.

Nokian renkaiden tehdas Nokialla.

Nokian Renkaat lisää tuotantoa Nokialla: Uudet Venäjä-pakotteet vaikuttavat ainakin kolmella tavalla kritiikkiä saaneeseen yhtiöön

Nokian Renkaat kertoo, että tulevaisuudessa Pohjoismaissa myytävät renkaat valmistetaan Nokialla ja Yhdysvalloissa myytävät renkaat Daytonissa sekä Nokialla.

Petri Vuorio ja Jukka Leskelä.

Uudet Venäjä-pakotteet ovat viemässä viimeisetkin taloussuhteiden rippeet Suomen ja Venäjän väliltä – Näin EU:n sanktiot iskisivät Suomeen

EU suunnittelee esimerkiksi kivihiilen tuontikieltoa. Energiateollisuuden Jukka Leskelä sanoo, että energiapakotteita pitäisi laajentaa myös öljyyn ja kaasuun, jos Venäjää halutaan horjuttaa enemmän.

Tuomo Meriläinen seisoo Suokoneen konepajalla Kaliningradiin tilatun laitteen edessä.

Venäjä, Ukraina ja Valko-Venäjä olivat sotkamolaisen yrityksen suuri vientimarkkina – sitten alkoi sota ja liikevaihdosta suli lähes puolet

Geopoliittinen riski toteutui pahimmalla mahdollisella tavalla Suokoneelle, joka valmistaa turvetuotanto- ja maanmuokkauslaitteita.

Kelta-asuiset ihmiset maalaavat junanvaunuun kyrillisiä kirjaimia

Suomen Venäjän-kauppa romahti jo 30 prosenttiin entisestä – seuraavaksi loppuu koko rekkaliikenne

EU suunnittelee lisää pakotteita, joista seuraa hintapaineita esimerkiksi helsinkiläisten kaukolämpöön. Sodan aikana Tulli on epäillyt jo yli 200 kuljetusta EU-pakotteiden vastaisiksi Venäjän-rajalla.

Levyseppähitsari hiomassa kulmahiomakoneella.

Varsinais-Suomen yritysten näkemykset kasvusta muuta maata pessimistisemmät – kohonneita kustannuksia ei saada siirrettyä hintoihin nopeasti

Turun kauppakamarin toimitusjohtaja arvioi muuta maata negatiivisemman tunnelman selittyvän vientiyritysten suurella roolilla. Vientiä rasittavat edelleen koronavirus, sekä Venäjän sota Ukrainassa.

Yleiskuva

Kriisien koettelema ruoka-ala uskoo yhä suomalaisten laatutuotteiden menestykseen maailmalla

Ukrainassa meneillään oleva sota voi nostaa ruuan hintaa nopeastikin. Silti maailmalla riittää kysyntää puhtaille, terveellisille ja hintaville erikoistuotteille, uskovat suomalaisen elintarvikeviennin asiantuntijat. 

Atria-kyltti Nurmon tehtaan katolla.

Ensimmäinen merikontillinen kananlihaa on nyt matkalla Atrialta Etelä-Koreaan, myös sianlihan vienti Hongkongiin käynnistyi

Vientilupaprosessi Etelä-Koreaan kesti kuusi vuotta. Suomalaisen lihan valtteja Aasiassa ovat puhtaus ja turvallisuus.

Honkarakenteen tehdas Karstulassa.

Honkarakenne katkaisi hirsitalokauppansa Venäjälle ja hakee nyt tärkeimmälle vientimarkkinalleen korvaajia Aasiasta

Honkarakenne ilmoitti heti Venäjän hyökkäyksen jälkeen, ettei uutta kauppaa suurimmalle vientimarkkinalle enää tehdä. Viime viikot Honkarakenteella on mietitty sopeuttamistoimia ja etsitty korvaavia markkinoita.

Toimitusjohtaja Hany Yacoub hymyilee Utajärven sahansa pihalla.

Suomalaisen sahatavaran vientihinta ja kysyntä kohdillaan – Oraskon saha Utajärvellä investoi tukevasti tulevaisuuteen

Uusi saha valmistui Utajärvellä jo vuosi sitten, mutta Orasko jatkaa isoja investointejaan. Tuotannon tueksi on tulossa lämpölaitos, kuivaamo ja lajittelulaitos. Jo tehtyjen jatulevien investointien määrä nousee yli 20 miljoonaan euroon.

Rauten toimitusjohtaja Tapani Kiiski juttelee tehtaassa työntekijänsä kanssa Lahdessa. Seisovat keskellä tehdassalia koneiden keskellä.

Teknologiayritys Raute pohtii, mitä tehdä 80 miljoonan euron Venäjän-tilauksille: "Emme voi vain pudottaa työkaluja lattialle"

Moni suomalaisyritys järjestelee uusiksi toimintaansa Venäjällä. Rauten tilaukset Venäjältä ovat viime vuosina kasvaneet. Yhtiö ilmoitti, ettei se toistaiseksi tee uusia sopimuksia venäläisten kanssa.

Ahtaustyöt Haminan satamassa.

Россия готовит ответные санкции «‎недружественным государствам», в том числе Финляндии

Березовые балансы и топливная щепа, по оценкам Торгпредства РФ, являются критически важными товарами для ЕС.

Tuula Kokkonen hymyilee nojaten kaiteeseen Kauppakeskus Stellassa.

Etelä-Savon uusi elinkeinopäällikkö aloitti työnsä haastavalla hetkellä – "Minun tehtävänä on tuoda esiin niitä asioita, joissa ollaan vahvoja"

Tuula Kokkonen aloitti Etelä-Savon maakuntaliiton elinkeinopäällikkönä 7. maaliskuuta. Elinkeinoelämä on harvinaisen epävarmassa tilanteessa, jonka keskelle uusi päällikkö nyt hyppäsi.

Kuvayhdistelmä, jossa näkyy käsi leikkaamassa kangasta Fiskarsin saksilla, Valion maitoa sekä Pauligin kahvia.

Hyvästit Fiskarsin saksille, Pauligin kahville ja Valion maidolle – nämä tunnetut yritykset ovat jättäneet Venäjän taakseen

Kymmenittäin suomalaisia ja muita länsimaisia yrityksiä on lähtenyt tai ilmoittanut lähtöaikeistaan Venäjältä. Joukossa on paljon niitäkin joilla ei ole mitään tekemistä varsinaisten lännen asettamien pakotelistojen kanssa.

Elovena kaurahiutaleita kaupassa.

Raisio-konserni aloittaa muutosneuvottelut Venäjän viennin keskeytymisen takia – Raisioaquan henkilöstöllä edessä lomautus

Muutosneuvottelut koskevat koko Raisioaqua Oy:n henkilöstöä eli 30 henkilöä. Raisioaquan tuotannosta noin 65% on suuntautunut Venäjälle.

Logset.

Koivulahtelainen Logset keskeyttää Venäjän viennin toistaiseksi

Metsäkonevalmistaja Logset kertoo selvittävänsä parhaillaan Venäjän viennin vaikutusta toimintaansa. Logset valmistaa metsäkoneita Koivulahdessa Mustasaaressa.

Havainnekuva Ranuan eläinpuiston uudesta leikkialueesta.

Lappset Group keskeyttää viennin Venäjälle

Venäjä on ollut Lappsetin kolmen suurimman vientimaan joukossa useiden vuosien ajan.

Nostokuva

Tiistai 1.3.2022 (tv)

Asevienti. Nato-kannatus. Ravintolat. Sääennuste.

Rekkoja parkkeerattuna riviin talvella

Tullin on nyt tulkittava, onko Venäjälle menevä tuote pakotelistalla – nyt syynätään tavaraa, jota voisi hyödyntää sodassa

Tulli tarkastaa tavarankuljetuksia nyt aiempaa tarkemmin. Esimerkiksi sotilasteknologiaan käytettävät tavarat eivät saa ylittää Venäjän rajaa.

Vilpe Oy:n toimitusjohtaja seisoo tehtaan edustalla, jossa parhaillaan porataan maalämpöjärjestelmää tehtaan pihalle.

Pohjalaiset yritykset yrittävät selvittää, mitkä ovat Ukrainan kriisin seuraukset – Vilpe yrittää evakoida työntekijöitään Kiovasta

Monet pohjalaisyritykset ovat huolissaan Ukrainan kriisin vuoksi. Mustasaarelaisessa Vilpessä yritetään parhaillaan evakoida henkilöstöä Kiovasta Suomeen.

Mies seisoo säilykepurkkihyllyn edessä.

Venäjän-kauppaa tekevät yritykset odottavat uusia pakotepäätöksiä huolestuneina: suolakurkkufirma ennakoi jo rajojen sulkemista

Puunjalostusteknologiaa valmistavan pörssiyhtiö Rauten tilauskannasta lähes 40 prosenttia tulee Venäjältä. Vihannessäilykkeitä tekevä Herkkumaa valmistautuu etsimään suolakurkuilleen ostajat muualta.

342 metriä pitkä ja lähes valmis risteilyalus Global Dream MV Werftenin kokoamishallissa Saksan Wismarissa 26. tammikuuta 2022.

Maailman suurimman risteilyaluksen kohtalo yhä auki – Suomen tappio voisi olla pahimmillaan parin sadan miljoonan luokkaa, arvioi Finnvera

Suomi on jo varautunut tappioihin jättimäistä risteilyalusta rakentavan saksalaistelakan mahdollisessa konkurssissa. Suomella on pelissä Finnveran takauksina kahdelle alukselle yhteensä 365 miljoonaa euroa.

Sulatejuustopaketteja tehtaan liukuhihnalla.

Elinkeinoelämän karu arvio: Jos Ukrainassa syttyy sota, se voi näkyä suomalaisten kukkarossa

Venäjä ryhtyy taatusti vastatoimiin, jos sille asetetaan pakotteita. Ne voisivat iskeä pahasti yksittäisiin suomalaisyrityksiin. Kuluttaja puolestaan näkisi vastatoimien vaikutukset sähkölaskussaan.

Kuvaa Vuosaaren satamasta

Kuopion alueen kauppakamarilta vientiohjelma kansainvälisiltä markkinoilta kasvua haluaville pk-yrityksille

Tavoitteena on 250 uutta vientiyritystä seuraavan kahdeksan vuoden aikana.

Paperirullia lastataan rahtilaivaan Hietasen satamassa

Työtaistelut näkyvät nyt satamissa – sellun ja paperin vienti putosi rajusti Kotkassa ja Haminassa

Sataman kautta kulki noin 1,2 miljoonaa tonnia tavaraa tammikuussa. Vienti väheni mutta kotimaanliikenne sen sijaan moninkertaistui.

broilerleikkeitä tuotantotiloissa

Etelä-Korea on hyväksynyt siipikarjan lihan tuonnin Suomesta – HK-Scanin Rauman yksikkö on jo valmiina uuteen aluevaltaukseen

Lihateollisuus on arvioinut, että vientilupa Etelä-Koreaan on erittäin merkittävä suomalaiselle siipikarjateollisuudelle. Elintarvikeyhtiö HK-Scan ilmoittaa aloittavansa broilerin lihan viennin Rauman yksiköstään jo lähiviikkojen aikana.

Broilereita kanalassa

Suomalaiselle siipikarjanlihalle vientilupa Etelä-Koreaan – Atria aikoo kasvattaa viennin miljoonaluokkaan lähivuosina

Etelä-Korean viranomaiset myönsivät siipikarjanlihan vientiluvat kuudelle suomalaiselle vientilaitokselle. Atria alkaa helmikuussa viedä Etelä-Koreassa suosittuja kanan jalkaosia.

Lelutehdas.

Kiinan vienti kasvoi joulukuussa viidenneksen

Koko viime vuonna vienti ja tuonti kasvoivat noin 30 prosenttia, kun ensimmäisenä koronavuonna viennin kasvu jäi 3,6 prosenttiin ja tuonti supistui.

Janne Manu ja Henri Autti tekevät töitä riippumatoissa Solenovolla.

Etäyhteydet eivät ole hidastaneet pohjoiskarjalaisten yritysten ulkomaankauppaa – vienti on kasvanut vauhdilla koronasta huolimatta

Valmennuksella onnistuttiin avamaan vientimarkkinoita Pohjois-Karjalasta maailmalle, vaikka normaali liikematkustaminen on ollut rajoitettua. Business Joensuun hanke poiki hurjan kasvun monelle yritykselle.

Kari Aro istuu piirrettyä taustaa vasten ja katsoo kameraan.

Legendaarisen Koho-lätkämailan isä Kari Aro omisti osan elämästään ufoille – uusi dokumentti kertoo idearikkaan ihmisdynamon tarinan

Miljoonabisneksen luoneen Kari Aron viimeiset vuodet olivat traagiset. Dokumenttielokuva forssalaisesta mailatehtailijasta nähdään Ylellä ensi vuonna.

Hävittäjä lentää asekuilut auki.

Yhdysvaltain tarkasti varjellut puolustusteollisuuden markkinat aukeavat hävittäjäkaupan ansiosta suomalaisyrityksille

Puolustusteollisuus on yksi maailman suojelluimpia kaupan aloja. Amerikkalaishävittäjien hankkiminen parantaa Suomen vientimahdollisuuksia Yhdysvaltoihin ja sen kautta muuallekin maailmaan.

Kuvaa Vuosaaren satamasta

Etla: Metsäteollisuus ja autojen akut nostavat Suomea koronakuopasta

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tekemän katsauksen mukaan useat alat ovat elpyneet kasvuun Suomessa. Eniten taloutta vauhdittaa laitoksen mukaan metsäteollisuuden elpyminen. Myös sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa tuotanto kasvaa tänä ja ensi vuonna.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle