Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

tarjoilija taustalla ja juoma ja käsi etualalla

Ovimiehenä työskentelevä Ralf West valmistautuu jo pikkujoulukauden seksuaaliseen häirintään: ”Pahin aika vuodesta”

Ravintoloitsijan mielestä olisi todella ikävää, jos ravintolatyöntekijät joutuisivat ennen työvuoroa jotenkin erityisesti varautumaan tai valmistautumaan häirintään.

Kvinna håller upp sin hand där det står #metoo.

Ravintolatyöntekijä, oletko kokenut työssäsi seksuaalista häirintää? Kerro meille, Yle tekee juttua

Palvelualojen ammattiliiton kyselyn mukaan esimerkiksi melkein joka kymmenes tarjoilija kokee seksuaalista häirintää jokaisessa työvuorossaan. Oletko kokenut seksuaalista häirintää ravintola-alalla?

Katettu ruokapöytä.

Pikkujoulukausi alkaa jo ensi viikolla – varauksissa eivät myyjän mukaan vielä näy yritysten mahdolliset talousongelmat

Pikkujoulukausi alkaa itäsuomalaisissa ravintoloissa tänä vuonna jo marraskuun ensimmäisenä perjantaina. Alan mukaan varaustilanne näyttää hyvältä ja myynnissä on jopa paikoin pientä kasvua.

Jade Jimenez poseeraa kameralle ravintolassa.

Asiakkaat vaativat palvelua suomeksi, vaikka Jade Jimenez ei vielä puhunut kieltä – nyt hän kertoo, miltä se tuntui

Ulkomaisen työvoiman määrä palvelualoilla lisääntynee tulevaisuudessa. Maran toimitusjohtaja peräänkuuluttaa suomalaisilta ymmärrystä työntekijöille, jotka eivät vielä osaa suomea.

Joel Manninen ja Kukka Lindqvist valmistavat ruokaa Rovaniemen Ounasvaaralla kodassa.

Joel Manninen, 23, toteutti haaveensa ja tarjoaa fine dining -ruokaa kodassa metsän laidalla

”On mahtava tunne, kun voin tarjoilla asiakkaille itse metsästämääni ja valmistamaani ruokaa”, sanoo nuori keittiömestari, jonka ravintolassa kaikki annokset syntyvät avotulella.

Pia Koskela kotinsa etuovella.

Yksi käsky vaiensi pikkutytön laulun kymmeneksi vuodeksi

Pia Koskela on työskennellyt 25 vuotta karaoke-emäntänä. Alle kouluikäisenä hän kuuli sijaisvanhemman moitteen, joka lopetti laulun kymmeneksi vuodeksi.

Kokki työskentelee keittiössä.

Ravintola-ala rekrytoi Jyväskylässä uusin vanhoin konstein – tänään moneen ravintolaan voi kävellä sisään kysymään töitä

Jyväskylässä on avoinna useita kymmeniä ravintola-alan työpaikkoja. Rekrytointiongelmaa koitetaan ratkaista ravintoloiden avoimien ovien päivällä.

Den franska Michelinguiden för 2018.

Michelin-tähdellä palkittu ravintola Ora lopettaa, koska ravintoloitsija haluaa keskittyä perheeseen: ”Tähteni on jo kotona”

Ravintoloitsija Sasu Laukkonen on sanonut aiemmin, että hän haluaa pyörittää ravintolaa, kunnes se ei enää tunnu oikealta. Nyt aika on kypsä.

Satu Silvo hymyilee kameroille muumi-teemaisen kuvausseinän edessä.

Näyttelijä Satu Silvon perustama kasvisravintola Silvoplee sulki tänään ovensa viimeistä kertaa – Satumainen Ravinto Oy hakeutuu konkurssiin

Konkurssihakemus tehtiin, koska helsinkiläisravintola ei enää noussut koronan ja raaka-aineiden kallistumisen jälkeen jaloilleen.

TE-toimisto. 10.11.2020.

Etelä-Pohjanmaalla on pulaa etenkin sosiaali- ja terveydenalan henkilöstöstä

Työ- ja elinkeinoministeriön ammattibarometrin mukaan pulaa on myös muun muassa eritysopettajista, sosiaalityön asiantuntijoista ja ravintolatyöntekijöistä.

Bus Burger -ravintoloiden yrittäjä Eeva Laajoki seisoo keltaisen amerikkalaistyylisen koulubussin edessä ja pitelee käsissään metallisessa tarjoiluastiassa olevaa vuohenjuustohampurilaista.

Yrityksillä on vaikeuksia löytää työvoimaa – yrittäjä: “Bus Burgerilla on hyvä porukka, mutta uusien työntekijöiden löytäminen on vaikeaa”

Yritystoiminnan piristyminen on lisännyt työvoiman tarvetta. Samaan aikaan Elinkeinoelämän keskusliiton tuore suhdannebarometri kertoo, että yritysten on entistä vaikeampaa löytää työntekijöitä.

Apulaisvuoropäällikkö Shahzaib työskentelee McDonald's Meilahden ravintolassa toukokuussa 2022.

Kokeile, pärjäisitkö Mäkkärissä – ravintola-alalla ei ehkä pian suomen kieltä kuule, ja se johtuu palkasta ja työoloista

Koronarajoitukset laukaisivat joukkopaon ravintola-alalta, mutta työvoimapulan juuret ovat palkkauksessa ja työoloissa.

Pieksämäkeläiset Oona ja Janne Virtanen istuvat pöydän ääressä ravintola Beatsin avajaisissa 17.6.2022.

Pieksämäen keskustan paraatipaikalle avautui uusi ravintola ja yökerho – Omistaja: “Onneksi onnistuimme rekrytoimaan keskellä ankaraa työvoimapulaa”

Koronan aiheuttamat aukiolorajoitukset ja asiakaskato lopettivat usean ravintolan toiminnan pienessä kaupungissa. Nyt jännitetään, palaavatko asiakkaat yöelämään.

Sofia Vesanen, tarjoilija, Ravintola Kappeli.

Kauppajätti S-ryhmä sulkee yllättäen kymmenkunta ravintolaa kesäksi pääkaupunkiseudulla – taustalla ankara työvoimapula

Samaan aikaan kun yritykset kärsivät työvoimapulasta, työttömyys on pysynyt Uudellamaalla sitkeästi korkealla tasolla.

Tampereen oikeustalo.

Kaikki syytteet hylättiin: Sukulaiskokkia ei pakotettu tekemään työtä ilmaiseksi tamperelaisessa ravintolassa ilman vapaapäiviä

Oikeusjutussa oli kyse siitä, pakotettiinko Nepalista tullut kokki tekemään paljon töitä ilmaiseksi vai ei. Pirkanmaan käräjäoikeus hylkäsi kaikki syytteet.

Tampereen oikeustalo.

Kiista oikeudessa ja suvun sisällä: Pakotettiinko sukulaiskokki tekemään töitä tamperelaisessa ravintolassa ilmaiseksi ilman vapaapäiviä vai ei?

Syytettyjen näkemys tilanteesta on ihan päinvastainen. Heidän mukaan kokki on saanut kuukausittain palkkansa tililleen, sai asua vuoden ilmaiseksi ja syödä ravintolassa ilmaiseksi.

Luonnonkukilla koristeltu kaarnikkakakku

Vapaus juhlia innostaa järjestämään kunnon kemut

Vapaus järjestää juhlia näkyy Keski-Suomen pitopalveluiden tilauskirjoissa. Ylioppilasjuhliin tilauksella on jo kova kiire, ja muitakin juhlia järjestetään innokkaasti.

Kokki viimeistelee annosta lk kädet

Kesän matkailusesonki alkaa pian, eikä kaikissa ravintoloissa ole vieläkään tarpeeksi työntekijöitä – ravintoloitsija: "Pula on aika karmea"

Sekä ravintolakokeista että salihenkilökunnasta on monin paikoin huutava pula. Koronan aikana moni ravintolatyöntekijä vaihtoi kokonaan alaa rajoitusten ja sulkujen takia.

Big Mac -ateria McDonald`sin ravintolassa.

Riihimäen McDonald's työllistää 60 ihmistä

Tarkoituksena on, että ravintola avataan loppuvuodesta. Suuri autokaistaravintola tulee olemaan avoinna ympäri vuorokauden.

Alepupin työntekijä opettaa opiskelijaa käyttämään juomalaitteita.

Ravintolat paikkaavat työntekijäpulaa pikakouluttamalla tarjoilijoita kesäksi – Oona Hankaniemi, 19, pääsi kaatamaan shotteja heti aamusta

Koronasta kärsineellä ravintola-alalla on vaikeuksia saada tarpeeksi työntekijöitä kesäksi töihin. Kuopiossa ratkaisua etsitään Savon ammattiopiston antamasta täsmäkoulutuksesta.

En servitör häller vin på en restaurang. På bordet står vinglas och mat.

Yt-neuvottelut alkamassa useissa ravintoloissa Lapissa – PAMin aluepäällikkö: "Ilmoituksia neuvotteluista ja lomautuksista on tullut päivittäin"

Tilanne ravintolarajoitusten kanssa on haastava. Pelkästään Kittilän kentälle tulee tammikuun aikana yli 200 lomalentoa ja matkailijoille pitäisi voida tarjota ruokaa.

Ravintola baaritiskillä oluthanoja.

Oululainen ravintolayrittäjä on huolissaan taas alkavien lomautusten vaikutuksesta ravintolatyöntekijöiden talouteen

1barin ja Joku paikallinen pubin yrittäjä Pekka Paurola perää hallitukselta nyt pikaisia koronatukiratkaisuja. Ainakin osa yhteiskunnan ravintolatyöntekijöille antamasta avusta on pian loppumassa.

Mies tekee ruokaa keittiössä

Vuoden Kokki 2021 -finaalissa pohjalaisia

Pohjalaiset ovat menestyneet kisassa aikaisemminkin. Voittaja palkitaan 10 000 euron apurahalla. Lisäksi hän pääsee toteuttamaan erilaisia edustustehtäviä ja yhteistöitä elintarvikealan toimijoiden kanssa.

Jari Kurtti ravintolan keittiössä

Nyt on töitä – tarjoilijoita ja kokkeja haetaan Lapissa kuumeisesti ravintoloihin, MaRan mukaan alan työntekijöistä on pula koko maassa

Ravintolatyöntekijöillä riittää nyt kysyntää, kun alan yritykset valmistautuvat tulevaan talvikauteen. Kokeille ja tarjoilijoille on enemmän avoimia työpaikkoja kuin kaksi vuotta sitten. Alan mukaan rekrytoinnissa näkyy se, että korona hääti monen ammattilaisen muihin töihin.

Kim Mikkola.

Kim Mikkola Ykkösaamun vieraaksi - mitä haluat kysyä keittiömestarilta?

Uusi Michelin-tähti on kirkas, mutta mitä se vaatii ja mitä se tuo? TV1:n Ykkösaamun vieraana on ravintoloitsija, keittiömestari Kim Mikkola.

Anthony Bourdain

Tekoäly teki aidolta vaikuttavan simulaation kolme vuotta sitten kuolleesta Anthony Bourdainista, ja nyt viihdemaailma pohtii, oliko se oikein

Morgan Nevillen ohjaama brittidokumentti edesmenneestä julkkiskokki Anthony Bourdainista on herättänyt keskustelua tekoälyn käytöstä.

Kokki Henri Alèn ja kylmäkkö Saska Ruutiainen työskentelivät ravintola Pastiksen keittiössä.

Kokki Henri Alén pelkää, että ravintola-alalle tulee työntekijäpula koronan jäljiltä – "Monet ovat vaihtaneet alaa, ja minä ymmärrän heitä"

Suomalaisia ravintoloita ei arvosteta tarpeeksi, mikä on näkynyt hallituksen ravintolarajoituksissa. Täällä on voinut jonottaa ennen aamuyhdeksää baariin, mutta työpäivän jälkeen ei ole saanut ostaa ravintolasta lasillista viiniä, Alén sanoo.

Ulla Liukkonen seisomassa vierellään kunniakirja

Linnan juhlista tuttu suomalaiskokki pääsi maailman arvostetuimpien joukkoon – ei aio ylpistyä: "En halua olla valmis koskaan"

Keittiömestari Ulla Liukkonen on ollut loihtimassa syötävää niin Linnan juhlissa kuin pienissä kyläjuhlissa. Vaikka hän on saanut lukuisia palkintoja, paras hetki silloin, kun ruoka maistuu asiakkaalle.

Teksti, jossa lukee Käsikirjoitus.

Koronatuki ja suuret lupaukset: käsikirjoitus

Lue tästä ohjelman käsikirjoitus

Kokki Henri Alén uskoo, että ravintoloiden sulkeminen kolmeksi viikoksi ei juurikaan vaikuttaa koronatilanteeseen

Kokki Henri Alén ei usko kolmen viikon ravintolasulun vaikuttavan ja rajoitukset jatkuvat: "Stay home, stay safe ja tehkää juurileipää"

Alénin mielestä sulun jälkeen pitäisi hyödyntää keinoja, joilla viruksen leviämistä esimerkiksi ravintoloissa voidaan estää.

oluttuoppi baarissa

Ravintola-alalla ihmetellään erilaisia aukioloaikoja

Esimerkiksi Kainuun ja Pohjois-Savon aukioloajat poikkeavat toisistaan.

Gordon Ramsey

Celebrity chef Gordon Ramsay brings film crew to Finnish Lapland

A restaurateur said Ramsay and his entourage were well behaved and offered female patrons glasses of sparkling wine.

Gordon Ramsey

Gordon Ramsay teki pikavisiitin Lappiin ja kuvasi joulujakson tv-sarjaansa

Jakso esitetään brittiläisellä ITV-kanavalla 16. joulukuuta.

Tomi Björck.

Tomi Björck avasi kaksi uutta ravintolaa keskellä alan pahinta kriisiä: "En enää tässä vaiheessa ala omilla rahoillani harjoittelemaan"

Koronapandemia on kurittanut erityisesti ravintola-alaa. Björck sanoo luottavansa kokemukseensa ja ihmisiin ympärillään.

Ravintola Savoy Helsingissä 1. maaliskuuta 2019.

Ravintolakonserni Noho Partnersin tulos romahti koronan takia

Noho arvioi alkuvuoden olevan kysynnältään vielä heikkoa. Markkinan oletetaan palautuvan normaalimmaksi ensi vuoden jälkimmäisellä puoliskolla.

Kuvassa on opiskelijoita.

Kokkiopiskelijat tuoreistavat koronakevään ruostuttamia taitojaan – opettaja: "Jopa veitsenkäsittelyssä on puutteita, sitä treenataan"

Kokkiopiskelijat pitävät omaa ravintolaa, sillä etäopetus ei korvaa oikeaa keittiötä. Osalla valmistuminen viivästyy.

Keittiömestari Jyrki Sukula

Keittiömestari ja yrittäjä Jyrki Sukula on huolissaan, kun ihmisiä kehotetaan pysymään poissa ravintoloista koronan takia

Hallitus päätti ohjata lisää rahaa koronamenoihin. Sukulan mielestä ravintoloihin voi mennä, jos on varovainen.

Kampaamotuoli parturi-kampaaja

Työttömyys ei hellitä tietyillä aloilla Etelä-Savossa

Lomautettuna on edelleen kaksinkertainen määrä ihmisiä vuodentakaiseen verrattuna.

Suomea Bocuse d'Or -kisassa edustava Mikko Kaukonen on helsinkiläinen keittiömestari, joka on työskennellyt muun muassa Michelin-ravintola Olossa. Hänet valittiin viime vuonna Vuoden kokiksi.

Suomalainen kokkijoukkue kilpaili kuolleen keittiömestarin muistolle – Matti Jämsénin piti tuomaroida ruoka-alan arvostetuinta kisaa

Suomi sijoittui tänään viidenneksi Bocuse d’Or -kilpailun Euroopan-karsinnoissa Tallinnassa. Kisan voitti Norja.

Hans Välimäki kyllästyi Michelin-tähtien tavoitteluun: "Kuin lyhennetty elinkautinen"

Michelin-tähtien vaatimukset puuduttivat huippukokki Hans Välimäen: "Kuin aikuisten McDonald's"

Ravintoloitsija-kokki muisteli Puoli seitsemän -ohjelmassa uransa kiireisimpiä vuosia

Baarimikko laskee olutta hanasta

Pitäisikö tarjoilijan käyttää suojamaskia ja -hansikkaita, kun hän tuo sinulle juoman tai annoksen? Keskustele

Riittävätkö turvavälit koronatartuntojen ehkäisyyn ravintolassa, vai tarvitaanko muita turvatoimenpiteitä?

Läheltä

KSML: Jyväskylän keskustan ravintoloissa on kiertänyt koronaan sairastunut työntekijä

Tieto tartunnan saaneesta työntekijästä on levinnyt suljetussa Facebook-ryhmässä.

Henri Alén

Henri Alén keksi 10 vuotta sitten "ravintolaruoan Ikean", josta tuli tänä keväänä yllättäen totta

Kun poikkeusolot alkoivat maaliskuussa, Alénin ravintolat tekivät 80 000 euroa tappiota parissa viikossa. Sitten vanha idea kaivettiin esiin.

Luontokohteita on jouduttu sulkemaan tungoksen vuoksi

Ylen aamu tänään: Korona on saanut ihmiset liikkumaan luonnossa – Luontokohteita on jouduttu sulkemaan tungoksen vuoksi. Katso lähetys tästä

Pörssiyhtiöiden tulosjulkistuskausi on alkanut koronan värittämissä tunnelmissa. Millaisia johtopäätöksiä luvuista voi vetää?

Ravintoloitsija Henri Alén: Miettikää luovia ratkaisuja, valtiolta ei tule apua

Ravintoloitsija Henri Alén: Nyt on mietittävä luovia ratkaisuja

Ravintoloitsija toivoo, että ketään ei tarvitsisi lomauttaa kokonaan.

Salen ja Arinan kyltit kaupan seinässä.

Tarjoilijoita ja hotellityöntekijöitä siirtymässä töihin Arinan ruokakauppoihin

Tarkoituksena on siirtää henkilöstöä esimerkiksi suljetuista ravintoloista kauppoihin.

Mavlina Purtseladze istuu pöydän ääressä ja katselee ikkunasta ulos

Georgialaiskokkien kielteisiin työlupapäätöksiin meni 17 kuukautta, Migri vihjaili ihmiskaupasta – yrittäjä: "Tuntuu, että liiketoimintaamme yritetään torpata"

Työvoimapulan helpottamiseksi hallitus haluaa lyhentää työperäisten oleskelulupien käsittelyajat noin kuukauteen.

Duunibotti

Oletko vaihtamassa työpaikkaa? Ylen duunibotti kertoo, mikä on alasi työtilanne kotipaikkakunnallasi ja missä työtilanne on paras

Kerro ammattisi ja kotipaikkasi, niin Duunibotti kertoo työllistymismahdollisuutesi. Saat myös vinkkejä työnhakuun.

Ilmastonmuutos muuttaa suomalaista kansallismaisemaa

Ylen aamu tänään: "Vuosisadan sopimukseksi" luonnehdittu rauhansopimus julki – Saadaanko Lähi-itään rauha Donald Trumpin avulla? Katso lähetys tästä

Miten ilmastonmuutos muovaa suomalaista kansallismaisemaa? Vieraana myös maailmalta Suomeen palannut huippukokki Helena Puolakka.

Filippiiniläinen kokki laittaa suolaa paistumassa oleviin lihoihin.

Jaymar Yerro lähti töihin ulkomaille, kuten 10 miljoonaa muutakin filippiiniläistä – Nyt hän paikkaa kokkipulaa Mikkelissä ja rakastaa työtään

Filippiineiltä tulee Suomeen vuosi vuodelta enemmän työntekijöitä esimerkiksi hoitajiksi, it-alalle, teollisuuteen ja keittiöihin.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle