Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kun kävitte kesällä Kolilla, näittekö minun lapsuuteeni asti?

Muistan lapsuudestani sen minkä toivon – en muuta.

Joulutontut ovat tonttuperinteen nuorisolaisia – vanhemmat tontut olivat auttajia ja suojelijoita, mutta myös räyhähenkiä ja yksisilmäisiä pelottelijoita

Ihmisen ja tontun suhde oli vastavuoroinen. Kun ihminen kunnioitti tonttua, tonttu auttoi ihmistä, kertoo tonttuperinteestä kertova tietokirja.

Tältä näyttää tuleva Kansallismuseon lisärakennus – arkkitehtuurikilpailun voitti JKMM Arkkitehtien Atlas

JKMM Arkkitehdit teki sen taas. Nyt suomalaistoimisto suunnittelee Kansallismuseon lisärakennuksen. 

Jyväskyläläisestä kellarista löytyi satoja unohtuneita nuottikäsikirjoituksia – joukossa pianomusiikin merkkiteos yli sadan vuoden takaa

Ilmari Hannikaisen pianosonaatti sijoittuu samaan kansallisromanttiseen kauteen Sibeliuksen, Palmgrenin ja Kasken kanssa.

Vau-arkkitehtuuri lensi roskiin – nämä viisi ehdotusta kisaavat Kansallismuseon laajennukseksi

Viisi työtä pääsi jatkoon Kansallismuseon lisärakennuksen arkkitehtuurikilpailussa, joka oli avoin kaikille EU-maiden kansalaisille. Yhteensä suunnitelmia tuli vajaat 200. Voittajan on määrä olla selvillä joulukuussa.

Kansallismuseon lisärakennus kiinnosti – kilpailuehdotuksia tuli 179

Arkkitehtuurikilpailun toisen vaiheen osallistujat ovat selvillä kesäkuun alkupuolella.

Voisiko tuohi korvata muovin? Tuohipiiri pitää yllä vanhaa käsityöperinnettä

Tuohesta voi tehdä muun muassa vateja, koreja, hattuja, lompakoita, hattuja ja pannunalusia.

Onko tässä taidehistorian masentavin valokuva? Lama ja lakko jättivät radikaalin taiteilijaporukan yksin avajaisiin

Keskellä itsenäistymisen kuohuja syntynyt Marraskuun taiteilijaryhmä maalasi tummanpuhuvia tauluja perikansallisista aiheista, mutta – vastoin yleistä käsitystä – heidän teoksissaan on myös väriä ja valoa.

Kansallismuseon uudistaminen voi alkaa – lisärakennuksen arkkitehtuurikilpailu sai rahoituksen

Hallitus esittää lisätalousarviossaan puolen miljoonan euron määrärahaa Kansallismuseon laajennusosan arkkitehtuurikilpailua varten.

Suomen Kansallismuseo laajenee vihdoin – uudisrakennuksen lisäksi pihapiiriin tulee ravintola ja tilaa tapahtumille

Kansallismuseo on käynnistänyt satavuotisen historiansa suurimman uudistushankkeen, jolla se aikoo päivittyä nykyaikaan.

Kaavoitus käsittelyyn – Villa Rana avautuu kulttuuritalona syksyllä

Kulttuuritalo toimii tällä hetkellä väliaikaistiloissa Jyväskylän keskustassa.

Maria Petterssonin kolumni: Amissitkin kadehtivat suomalaisten konservatismia ja uskonnollisuutta

Suomi näyttää suomalaiselle maallistuneelta ja liberaalilta, kunnes sitä selittää vaikkapa amissille, kirjoittaa Maria Pettersson.

Kulttuuritoimijat haluavat Villa Ranaan

Joukko keskisuomalaisia kulttuurialan toimijoita on muodostanut yhdistyksen, jonka tarkoituksena on vuokrata Jyväskylän yliopiston kampuksella sijaitseva kulttuurihistoriallisesti arvokas Villa Rana.

Suomalaisuutta rakennettiin mieskuoroilla, ja nyt niiden soundi kohahduttaa ulkomailla saakka

Mieskuorojen joulukonsertit ovat monille suomalaisille vakiorutiineja, mutta pohjoisen Euroopan ulkopuolella kyseessä on eksoottinen instrumentti.

Maisemakuvia Suomesta kasvoi kotimaisen instrumentaalimusiikin klassikoksi

Tv-lähetys 1981 johti Anssi Tikanmäen teoksen levytykseen

Rahvaan jytkeestä herrasväen huviksi - kansantanssin juhlavuonna uusi ja vanha lyövät kättä

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 150 vuotta siitä, kun ensimmäinen julkinen kansantanssiesitys järjestettiin Suomessa. Pispalan Sottiisissa Tampereella kunnioitetaan historiaa ja etsitään samalla uutta riemua tanssiaskeliin.

Kokkoja, tanssia vai räppiä? Kisa kaupunkijussin viettäjistä käynnistyi jo Helsingissä

Juhannukseen on enää muutama viikko ja kaupunkijuhlijoiden huomiota kalastellaan jo kiivaasti Helsingissä. Tulevana suvena kaupunkiin juhannukseksi jääville on tarjolla useita juhlia kansallisromanttisesta suomi-iskelmästä nykyräpillä ryyditettyyn saariseikkailuun.

Näkökulma: Ulkomaalaisuus ei lähde Suomessa syntymällä

Tilastoissa suomalaisuutta ei ole olemassa. Byrokratiassa meitä määritellään moneen eri kategoriaan syntymästä hautaan, mutta mitään kansallisromanttista, sinivalkoista, leipäjuuston ja lakkahillon makuista yhteistä tekijää sieltä ei löydy. Tilastoissa on vain erilaisia muuttujia, kirjoittaa Nadja Mikkonen. Millä perusteella määritelmät siis syntyvät?

Yli sata vuotta vanhat kuvat löytyivät yllättäen – Visavuori oli kuuluisien erämaa-ateljeiden esikuva

Taiteilija Emil Wikströmin vuonna 1896 palaneesta erämaa-ateljeesta on tähän mennessä tunnettu vain yksi ulkokuva. Nyt aiemmin tunnistamattomien kuvien varastosta löytyi kaksi uutta otosta. Ne esittelevät kansallisromanttisen helmen, joka oli mm. Kalelan ja Halosenniemen esikuva.

Iso ja pörröpäinen mies taisi tykätä seksistä – jälkeläisiä jo 23 000

Sukunimillä on takanaan mielenkiintoisia tarinoita. Suomen yleisimmän sukunimen Korhosen kantaisänä pidetään "Korhoa" tai "Korhopäätä", joka oli ilmeisesti iso ja pörröpäinen mies.

Yle Tampereen kysely: Tuomiokirkko on Tampereen kaunein rakennus

Yle Tampereen kysely kaupungin kauneimmasta rakennuksesta herätti runsaasti mielenkiintoa. Voittajasta ei jäänyt epäselvyyttä.

Kaunis kaakeliuuni lämmittää tupaa ja miellyttää silmää

Kaakeliuunit ehtivät jo kadota monesta kodista keskuslämmityksen tieltä. Nykyään niitä osataan kuitenkin jälleen arvostaa. Kaakeliuunien kultakausi oli 1800–1900-lukujen vaihteessa.

Video: Clear-cutting of trees around Hvitträsk museum stirs debate

Around 1900, architects Eliel Saarinen, Herman Gesellius and Armas Lindgren built Hvitträsk as a wilderness studio and home for themselves. They designed the buildings in a National Romantic style inspired by the surrounding old-growth forest – which has now been mostly removed.

Saako tämän päivän lehti tai tv-uutinen olla erilainen kuin viime vuosikymmenellä?

Uuden väitöskirjan mukaan toimittajat ja muut toimitusten työntekijät pitävät hyvää kieltä ja kielenhuoltoa tärkeinä asioina. Toimittajat eivät kuitenkaan halua vaalia kieltä muuttumattomana. Pitäisikö? Saako kieli muuttua? Millä tavalla?

Näkökulma: Sionismi elää ja kukoistaa, Siion ei – mistä tämä kertoo? 

Toivo voi löytyä yllättävästä paikasta, opasti eurooppalaisen kansallisromantiikan aikakaudella itäneen sionismin syntyvaiheisiin osallistunut filosofi. Ylen toimittaja Jussi Hanhivaara pohtii, miten filosofin ajatukset sopivat tänään 67-vuotispäiväänsä juhlivan Israelin nykytilanteeseen.

Kaupunkilaisen haave lintulaudasta täyttyi: "Uskon olevani pihapiirin kuningas"

Kaupunkilainenkin kaipaa elävää yhteyttä luontoon vaikkapa lintulaudan muodossa. Kerrostaloasujalle sellainen on kuitenkin vain kaukainen haave.

Joulun laulut raikavat täysille kirkoille – jälleen miljoonayleisö

Kauneimpien joululaulujen suosio ei hiivu suomalaisten keskuudessa. Suosikkilauluja ovat muun muassa perinteiset Maa on niin kaunis ja Varpunen jouluaamuna.

Arvorakennus Allinnan myynti jäi pöydälle

Liki satavuotias Allinna ei vieläkään vaihda omistajaa Riihimäellä. Riihimäen kaupunginvaltuusto päätti tiukan äänestyksen jälkeen kesäkuun alussa, että arvorakennus myydään. Maanantainen kaupunginhallitus päätti kuitenkin jättää myyntiasian pöydälle.

Satumaa soi Somerolla 24 tuntia – 60-vuotiaan kansallistangon tenho ei himmene

Unto Monosen rakastettu Satumaa-tango esitettiin ensi kerran Somerniemen työväentalolla vuonna 1954. Kansallistangomme 60-vuotisjuhlan kunniaksi Somerolla ollaan satumaisissa tunnelmissa vuorokauden ajan. Satumaata kuullaan eri tavoin, niin latinaksi laulettuna kuin sahalla soitettuna. Satumaan teksti ja laskeva mollimelodia osuvat suomalaiseen sieluun yhä.

6.10. Teeman Elävä arkisto: Sibelius

Lyhytelokuvia Jean Sibeliuksesta vuosilta 1927-1958.

1.9. Teeman Elävä arkisto: Gallen-Kallela ja Halonen 150 vuotta

Dokumentit taiteilija Gallen-Kallelasta ja Halosesta.

Laulu-Miehet 100 vuotta: "Pidän mieskuoron muhevuudesta"

Helsinkiläinen mieskuoro Laulu-Miehet täyttää 100 vuotta. Laulu-Miehet on maamme vanhimpia ja tunnetuimpia mieskuoroja. Sille on aina ollut tärkeää tuoda esille jo unohdettuja säveltäjiä ja esittää harvinaisempia sävellyksiä perinteisten kuoroteosten rinnalla.

What brings tourists to Finland?

Finland’s popularity as a tourist destination is increasing all the time, but travellers’ motivations for visiting are quite diverse. Yle asked several tourists in central Helsinki about the most important sights Finland has to offer.

Riihenperäläinen unelma elää lehmän tahtiin

Maisemalaidunnus ja Suvitien kotieläimet pitävät jalat maassa ja pään sopivasti pilvissä. Hannu ja Mervi Riihenperä elävät vihdoinkin unelmaansa.

Suomalainen taide näkyvästi esillä Venetsian biennaalissa

Suomea edustavat taiteilijat Terike Haapoja ja Antti Laitinen pohtivat teoskokonaisuuksillaan ihmisen suhdetta luontoon.

Paavo Väyrynen kesänäytelmän isäntä

Keminmaassa, Pohjanrannan tilan navetan vintillä esitetään viisi kertaa Talkootanssit niminen kansallisromanttinen laulunäytelmä. Tilan isäntä Paavo Väyrynen näyttelee itseoikeutetusti talon isäntää.

Missäpäin maailmaa Pielinen ja Pyhäselkä lentävät nykyisin?

Kotimaassa ja Skandinaviassa lentänyt 84-paikkainen Avro RJ85 oli vuosien ajan tärkeä osa Blue1:n liikennettä. Yhtiö vuokrasi koneita aikanaan kansainväliseltä leasing-firmalta - enää ne eivät ole Suomessa rekisterissä. Lentävätkö Pielinen ja Pyhäselkä nyt Afrikassa?

Kotoilutrendi villitsee ruotsalaisisiä

Kodin- ja lastenhoidosta on tullut trendikästä Ruotsissa. Miehet kisaavat siitä, kuka on paras isä ja kuka tekee parhaimmat sapuskat perheelle.

Lars Sonckin kynänjälki kurottaa yhä kohti taivasta

Kultaranta, Tampereen tuomiokirkko, Sibeliuksen Ainola Järvenpäässä – kansallisromanttisen kauden arkkitehdin Lars Sonckin kynästä piirtyi rakennuksia moneen lähtöön. Yksi työnjäljistä on Pietarsaaren vesitorni. Historiaa ei puutu tornista, jossa on kuvattu elokuva ja ammuttu reikä oven kamanaan. Tulevaisuus taas vaatii kunnostuksen.

Mitä odotat kansalliselta lentoyhtiöltä?

Kolmen kansallisen lentoyhtiön omistama SAS on kriisissä. Perinteisistä suurista myös saksalainen Lufthansa ja espanjalainen Iberia painivat talousongelmissa. Finnairilla taas odotetaan kauhulla halpayhtiöiden rynnistystä kaukolentomarkkinoille. Mikä sinut saisi pitäytymään kansallisissa lentoyhtiöissä? Onko Finnairilla kilpailuvalttia?

Taidegraafikko Kuutti Lavonen: Luonto on aina ajankohtainen

Kolin maisema yhdistetään helposti 120 vuoden taakse kansallisromanttiseen taiteeseen. Taidegraafikko Kuutti Lavonen näkee kuitenkin kansallismaiseman tuorein silmin näin vuonna 2012.

Kansallisromanttinen Pölkkylä on Länsi-Teiskon outolintu

Vuoden 2012 asuntomessujen aikaan on mahdollista tutustua myös vuoden 1900 arkkitehtuurin taidonnäytteeseen. Nuoren arkkitehdin Birger Federleyn suunnittelema Pölkkylän huvila Kurun Länsi-Teiskossa on upea esimerkki karelianismista.

Heinäladon polttajaa etsitään Joensuussa

Kansallisromanttinen heinälato ei ollut parrakkaan miehen mieleen. Miehen epäillään sytyttäneen heinäladon tuleen Joensuun Noljakassa.

Laulavia koiria ja kaljatölkkiritareita - katso kuvat

Savonlinnan oopperajuhlien sataan vuoteen mahtuu sävelten ohella myös silmänruokaa. Selaa suomalaisen oopperan matka kansallisromantiikasta kansanomaiseen ilmaisuun, ja siitä kansainväliseen maineeseen. Kuvagallerian sitaatit ovat peräisin professori Pentti Savolaisen haastattelusta sekä Savonlinnan oopperajuhlat 100 vuotta -kirjasta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle