Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Suomen hyönteismaailma muuttuu kovaa vauhtia – valtaosa nykyisistä lajeista harvinaistuu, mutta uusiakin tulee tilalle

Lämpimät säät ovat herättäneet hyönteiset liikkeelle ja hedelmäpuiden kukat odottavat pölyttäjiä. Vastailmestyneen hyönteisoppaan perusteella Suomenkin hyönteismaailmaan mahtuu niin tulokkaita, kadonneita kuin runsastuviakin lajeja. Kuinka moni tunnistaa esimerkiksi videolla näkyvän rusomuurarimehiläisen?

Tee riippuva heijastin heijastinkankaasta – loistava pieni maskotti

Hahmoksi käy vaikkapa korento, enkeli tai perhonen.

Ajatuksilla iloa elämään

Flamingot onkin kai valkoisia. (Sei liity tähän mitenkään.)

Sakaalin jälkeen vuorossa voi olla biisoni – yllättävän nopea lajien muutos saa tutkijan lähes sanattomaksi satojen uusien lajien levitessä Suomeen

Moni uusista lajeista on melko näkymättömiä perhosia, mutta joukossa voi olla kohta nisäkkäitä, kuten siiseli ja pesukarhu. Jotkut puhuvat myös biisonista.

Ota mallia sudenkorennosta – teeskentele kuollutta, jos haluat eroon seksiä mankuvasta miehestä

Marjametsästä tuttu keino toimii myös kiimaisiin uroihin.

Korentolampi – luontodokumentti veden pinnalta ja pinnan alta

Luontodokumentissa seurataan pienen lammen kiehtovaa elämää.

Kesäni sudenkorentona – nuori Miikka rakastaa hyönteisiä

Dokumentti rohkeudesta ja elämän merkityksestä.

Hallittua hoitamattomuutta ja piilopaikkoja – näin muutat kliinisen kaupunkipihan eläimiä kuhisevaksi keitaaksi

Kurnuttavia sammakoita, visertäviä lintuja ja jopa herkutteleva hirvi. Biodiversiteettiasiantuntija Riku Lumiarolla on pitkä kokemus siitä, kuinka kaupunkipiha saadaan täyteen eläimiä. Alkuun pääsee pienin muutoksin, mutta rohkeammat voivat hakea mukaan myös Yle Luonnon muuttumisleikkiin.

Jani Kaaron kolumni: Kuvittelitko maailmanlopun? Miksi ihmeessä?

Voitaisiinko maailmanlopun mongertaminen kieltää lailla, kysyy Jani Kaaro.

Selkärangaton huippupeto syö samaa kuin linnut ja lepakot – tutkimus paljasti sudenkorentojen ruokalistan

Suomalais-ruotsalaisessa tutkimuksessa selvitettiin ensi kertaa sudenkorentojen saalishyönteiset.

Ostitko tuoksupallon joulukuuseesi? Joulupuun koristelu muuttuu hitaasti

Yhä useampi tyytyy lyhyeen joulukuuseen. Pitkät ja isokokoiset kuuset eivät edes oikein sovi pieniin ja täyteen kalustettuihin asuntoihin.

Lentävien jalokivien puro

Neidonkorento lähtee etsimään puhdasvetistä kotipuroa.

Lumet lähtivät vauhdilla – tuleeko taas vähäleväinen uimakausi?

Lumipeite on sulanut monin paikoin jo kokonaan Etelä-Savossa. Vesien laatuun nopea lumenlähtö on parina vuonna vaikuttanut positiivisesti.

Tatuointi: unelmakuva omassa kehossa vai vaikeasti korjattava virhe?

Neulasta ja väristä on moneksi. Koristelun lisäksi tatuoimalla voi tehdä esimerkiksi nännin rintasyövän takia rintansa menettäneelle. Tatuointia kannattaa miettiä ja suunnitella tarkasti etukäteen.

Siivekkäät säpisijät lumosivat kuvaajan: "Näitä sudenkorentoja minun täytyy kuvata"

Sudenkorennot, mystisyydellään lumoavat pienet pedot, ovat nähneet dinosauruksetkin. Hiukan hankalia kuvattavia, mutta yllätyksiäkin riittää. Viime kesältä luontokuvaaja Jukka Mansikkamäen haaviin tarttui kuvien lisäksi maamme pohjoisin havainto merisinikorennosta.

Korentoja voi bongata pitkälle syksyyn

Korentojen parissa voi puuhata ympäri vuoden.

Pouta innosti päiväperhoset vihdoin lentoon

Kolea alkukesä piti kauniit siivekkäät piilossa, mutta nyt pitkään jatkunut poutasää on innostanut perhoset liikkeelle.

Erikoinen luontohavainto: Parittelevien sudenkorentojen kolmiodraama

Tämä on ollut poikkeuksellinen sudenkorentokesä, sanoo luontokuvaaja Sami Karjalainen. Myöhäinen kesä on houkutellut esiin muitakin keskikesän hyönteisiä.

Näyttävä korento sykähdytti hyönteisbongaria – litteähukankorentoja ei näe usein

Melko harvoin tavattava litteähukankorento ilahdutti lappeenrantalaista Markku J. Hytöstä. Hyönteistutkijan mukaan korento ei ole kovinkaan harvinainen mutta se on erityisen näyttävä hyönteinen.

Lapin löytöeläintarhoissa on ollut rauhallinen kevät 

Lapin löytöeläintarhoissa on ollut varsin rauhallinen kevät. Tilapäiseen hoitoon toimitettujen karkulaisten määrä on vaihdellut kunnittain, mutta tarhoissa ei ole ollut mitään erityistä vilskettä. Löytöeläinhoitaja Maija Ahola Sallasta arvio, että ihmiset ovat oppineet huolehtimaan koiristaan, kissoistaan ja muista lemmikeistään. 

Suokampanja suojelee Perhossa – Syrjäjoen palstalla viihtyvät riekot ja sudenkorennot

15 hehtaaria perholaista suota on siirtynyt suojeluun. Syrjäjoella sijaitseva palstaa pidetään luonnoltaan monipuolisena, alueen metsä on lähes koskematonta. Keväällä 2012 alkaneella suokampanjalla on aiemmin suojeltu noin sata hehtaaria pohjalaisluontoa Alajärvellä ja Halsualla.

Erilainen muurahaistyttö Caru seikkailee

Kaunis piirroskuvitus on Aivo Taivalvuon käsialaa.

Idänjokikorento lennähti Savitaipaleelle

Savitaipaleella on bongattu uusi tulokas tällä tietoa koko Pohjolassa. Uuden korentolajin arvellaan saapuneen kaakon suunnasta.

Suomesta löytyi uusi sudenkorentolaji

Kulku-ukonkorento havaittiin jo toukokuun lopussa, mutta lajinmääritys varmistui valokuvasta vasta myöhemmin kesällä. Suomessa on nyt havaittu 61 sudenkorentolajia.

Uskallatko kokeilla? Laiska loma voi muuttaa elämäsi

Mikä on elämän tarkoitus? Millä tavalla voisin luoda onnellista ja tyydyttävää elämää? Näihin kysymyksiin moni tulee hakemaan vastauksia elämänvalmentaja Henrika Tonderilta. Elämänmuutokset ovat mielessä varsinkin loman jälkeen.

Eläinten esiinmarssi

Eläinten esiinmarssi

Sinfonia Lahden ja nuorten yhteisponnistus tarkastelee ihmistä hyönteisten kautta

"Ihminen kuin Hyönteinen" -erikoiskonsertti yhdistää Kalevi Ahon musiikkiin elokuvan voimaa ja lahtelaisnuorten suunnittelemia tanssi- ja varjokuvaesityksiä. Näyttävää teosta on ollut tekemässä noin 120 ihmistä.

Luvaton pato tuhosi taimenen kutupuron ja sudenkorentojen kodin

Kouvolalaisyrittäjä rakensi tekolammen ilman lupia. Luontoväki teki poliisille tutkintapyynnön ja asiaa tutkitaan nyt ympäristön turmelemisena. Valvova viranomainen on määrännyt luvattoman padon purettavaksi.

Aistiharha on hyödyksi sudenkorennolle, mutta turmioksi moottoripyöräilijälle

Oletko ollut liikenteessä tilanteessa, että näkökenttääsi on äkkiä ilmestynyt moottoripyöräilijä kuin tyhjästä? Tai sitten et ole nähnyt koko moottoripyöräilijää ennen kuin rysähtää? Kyseessä on motion camouflage -ilmiö.

Parikkalassa Suomen oloissa ainutlaatuinen lehtovyöhyke

Parikkala on suomalaisittain harvinaista kasvillisuusaluetta. Alueelta löytyy sellaisia kasveja mitä ei kasva missään muualla Suomessa. Syynä tähän on Laatokan läheisyys, joka luo Karjalan kannakselle omanlaisensa väli-ilmaston.

Suomesta löytyi uusi sudenkorentolaji

Heinäkuun puolivälissä Inkoosta löydetyllä sudenkorennolla on ohut, keltainen rengas takaruumiin tyvessä.

Kesäleiriltä ei tahtoisi lähteä kotiin

Kesäleirillä tunnelma ja meno on innostunutta, vaikka sää on kolea. Jos koti-ikävä iskee, voidaan soittaa vanhemmille ja usein ikävä hellittää juttelemalla.

Hyönteisistä on moneksi

Hyönteisistä on moneksi

Sudenkorento on maailman pätevin peto

Sudenkorento onnistuu saalistuksessaan yli yhdeksän kertaa kymmenestä. Se osaa myös lentää takaperin ja katsella taakseen päätään kääntämättä.

Luonto köyhtyy - luteilla menee hyvin, linnuilla huonosti

Suomessa laskettu lajien uhanalaisindeksi on synkkää luettavaa lintujen osalta. Sen sijaan luteilla ja kovakuoriaisilla menee aiempaa paremmin.

Kun sudenkorennot rakastuivat maalaukseen

Kuvataiteilija Marika Mäkelän uudet maalaukset ovat esillä helsinkiläisessä Galerie Anhavassa. Suurikokoiset teokset on toteutettu jykeville, kaiverretuille puupohjille. Voimakkaiden värien lisäksi maalauksissa on käytetty kimmellystä. Se houkutti kesällä sudenkorennotkin tutustumaan tauluun.

Korennot kiinnostavat satoja

"Sudari", "sutari", "sussari" ja lajiryhmän odonata-nimestä vääntämällä "odo". Rakkaalla sudenkorentoharrastajalla on monta nimeä, sillä sudenkorentoharrastus on vaikea sana. Korentoharrastus on kasvattanut suosiotaan Suomessa nollasta sataan viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Laskeutusallas vie ravinteet ja tuo joutsenet

Laskeutusaltaista on saatu hyviä kokemuksia järveen tulevien ravinteiden ja kiintoaineiden vähentämisessä. Kalvolan Äimäjärven rannalle on juuri valmistunut kahden laskeutusaltaan kokonaisuus, jonka toivotaan parantavan kalakuolemistakin kärsineen järven tilaa.

Southern dragonfly buzzes into East Helsinki

A new species of dragonfly has been discovered in Finland. Dragonfly enthusiast Timo Päivinen spotted and photographed a red-veined darter on the Uutela point in eastern Helsinki near Vuosaari earlier this month.

Helsingistä löytyi uusi sudenkorentolaji

Suomi on saanut lajistoonsa jälleen uuden sudenkorentolajin. Sudenkorentoharrastaja Timo Päivinen löysi ja valokuvasi kulkusyyskorennon Helsingissä Uutelan Särkkäniemessä lokakuussa. 2000-luvulla uusia sudenkorentoja on löydetty jo seitsemän.

Uudella sudenkorentolajilla on siniharmaat silmät

Suomesta on löytynyt jälleen uusi sudenkorentolaji, kulkusyyskorento. Korennosta tehtiin havainto Helsingissä Uutelan Särkkäniemessä lokakuussa. Sen tunnistaa helpoimmin silmien alaosan siniharmaasta väristä.

Suomeen on kotiutunut uusia vesihyönteisiä

Suomessa on havaittu seitsemän uutta päivänkorento-, sudenkorento-, koskikorento- tai vesiperhoslajia viimeisen runsaan kymmenen vuoden aikana. Kaikkiaan meillä on nyt todettu 362 vesihyönteislajia.

Suomessa tavattiin uusi sudenkorentolaji

Suomesta on löytynyt uusi sudenkorentolaji nimeltään hentokeijukorento, kertoo Suomen sudenkorentoseura. Hentokeijukorento on 58. Suomessa tavattu sudenkorentolaji. Hentokeijukorento muistuttaa paljon yleistä sirokeijukorentoa, mutta on sitä hoikempi.

Kamera korvasi haavin sudenkorentojahdissa

Sudenkorentojen määrä on kasvanut Suomessa. Kymmenen vuotta sitten tavattiin 52 lajia, mutta nyt havaintoja on jo 57 lajista. Havainnot lisääntyvät harrastajamäärien kasvaessa. Harrastuksen suosiota on vauhdittanut Sami Karjalaisen sudenkorentokuvista kokoama kirja.

Kirkkonummelta bongattiin uusi petoludelaji

Eteläisten hyönteislajien hivuttautuminen Suomen luontoon jatkuu. Viimeisimpänä uutena lajina Rönnskärin saarelta Kirkkonummelta on löydetty kookas petoludelaji, vornalude. Joka vuosi maan luonnosta tavataan yhä enemmän aiemmin tuntemattomia hyönteislajeja, kertoo Suomen ympäristökeskus.

Harmaasiepon poikasten ruokailuhetki tallentui kameralle

YLE Etelä-Savo tallensi videolle harmaasiepon poikasten ruokailuhetken. Sudenkorennolla herkuttelu sai toisen poikasista käymään ruokalevolle.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle