Uusimmat artikkelit
Muusikko Esa Kotilainen on kuollut
Kotilainen toimi soittajana muun muassa Dannyn ja Kirkan yhtyeissä.
RSO:n Nuorten solistien konsertin 2024 koesoitto
Koesoitto järjestetään 1.-2.2.2024
Elia Lombardini sanoo olevansa Sibelius-Akatemian huonoin viulisti – nyt hänen musiikkinsa hurmaa festivaaliyleisöjä
Kulttuurivieras, viulisti-säveltäjä Elias Riipinen kuljettaa Elia Lombardini -nimellä esittämällään musiikilla ihmisiä paikkoihin, joissa ei ole ennen käyty. Samalla hän tekee kansainvälistä läpimurtoaan.
Metallibändi on pikkukylän kaveriporukan elämän keskipiste: ”Bändikaverit ovat korvaamattomia ystäviä”
Sulkavalainen Seventine on soittanut aktiivisesti viisi vuotta. Pikkukylän yhteisöllisyys kannattelee parikymppisten lapsuudenystävien unelmaa isoista lavoista.
Kurkkulaulu saattaa ensin kutittaa ja yskittää, mutta kun tekniikan oppii, saa aikaan mielenkiintoisia säveliä
Kemin Viikinkiviikonlopussa esiintynyt Aki Vähäsarja kertoo, että keskiaasialaiseen kansanmusiikkiin kuuluvaa kurkkulaulua käytetään myös valtavirran musiikissa.
Lappeenrantalainen Leevi Lehtisyrjä nousee Weekend Festivalin lavalle: ”Tekno on eniten pinnalla tällä hetkellä”
Jo lapsena esiintymiskokemusta hankkinut Lehtisyrjä tekee elektronista musiikkia artistinimellä DeejaVU.
Pieni kainuulaiskunta tarjoaa kesätyötä, jollaista ei ole muualla: yli 30 kesämuusikkoa soittaa liveyleisölle joka päivä
Kuhmon kesämuusikot harjoittelevat työssään omaa soitintaan, mutta soittavat yhdessä erilaisilla kokoonpanoilla päivittäin myös yleisölle.
Neuvottelut Ylivieskan kirkon uusien urkujen rakentamisesta jatkuvat itävaltalaisen urkumestarin kanssa
Pitkään pysähdyksissä ollut Ylivieskan kirkon urkujen rakentaminen on nytkähtämässä eteenpäin. Urkutyön jatkajaksi on löytymässä ulkomainen urkurakentaja.
Sinfoniaorkesterin solistiksi pääseminen on huikea tilaisuus Viena Jylhä-Ollilalle, 15: ”Kun kuulin harpun äänen, olin aivan lumoutunut”
Sinfonia Lahden solisteiksi valikoitui syksyn karsintojen jälkeen seitsemän lahjakasta nuorta. Nuoret pääsevät yleisön eteen tammikuussa pidettävässä konsertissa Lahden Sibeliustalossa.
Tulevaisuus, jota ei tullutkaan: itäsaksalainen syntetisaattori Subharchord oli aikaansa edellä, mutta historia unohti sen – nyt ihmesoitin tekee paluuta
DDR:n insinöörit rakensivat 1960-luvun alussa elektronisen soittimen, jonka piti valloittaa maailma. Toisin kävi. Jukka Mikkola perehtyi Subharchord-syntetisaattorin tarinaan ja siitä kertovaan uuteen dokumenttielokuvaan.
Ilman täyttää torvien törähtely ja fagotin tumma ääni, kun koko luokka soittaa yhdessä – luokkaorkestereita on Suomessa harvassa koulussa
Riihimäkeläisellä koululla aloitti syksyllä jo toinen puhallinorkesteri. Luokkakavereiden kanssa musisointi lisää luokan yhteisöllisyyttä ja innostaa lapsia harvinaisten instrumenttien pariin.
Opettaja antoi Antti Rissaselle kasetin, joka muutti hänen elämänsä: ”Hyvän opettajan täytyy saada motivaatio rehottamaan”
Sunnuntaivieras Antti Rissanen on arvostettu pasunisti, joka ei unohda soitonopettajiaan koskaan.
Mika Kähkönen kieltää olevansa levykeräilijä, vaikka hänen kotonaan on 60 hyllymetriä levyjä: "Suorastoistopalvelu on kuin lenkkimakkara"
Parikkalalainen Mika Kähkönen ei ole kranttu – hän kuuntelee musiikkia niin c-kaseteilta kuin suoratoistopalveluistakin. Mieluiten kuitenkin vinyylilevyltä.
Musiikkimuseo Fame järjesteli velkansa ja ihastuttaa nyt lasisoittimilla – taiteilija: ”Tämä ei olisi mahdollista muilla materiaaleilla”
Musiikkimuseo Famen vaihtuvassa näyttelyssä nähdään ruotsalaisen Kjell Engmanin lasitaidetta. Yrityssaneerauksessa olevan museon johtaja Olli Ilmolahti katsoo luottavaisena tulevaisuuteen.
Bändissä soittaminen antaa itsevarmuutta ja luo ystävyyssuhteita – 14-vuotias Lotta Väänänen: ”Voitaisiin tehdä tätä ihan työksemmekin”
CMX:n ja Terveet Kädet -yhtyeen synnyinkaupunkinakin tunnettu Tornio toivoo nuorten innostuvan bändisoittamisesta.
Brittikapellimestari Collon tuo 95-vuotiaan RSO:n juhlakauteen: "Suomalaiset, olkaa ylpeitä orkesteristanne!"
Puoli seiska poikkesi Musiikkitalolla Radion sinfoniaorkesterin harjoituksissa. Ylikapellimestarin lisäksi tapasimme myös RSO:n roudarit, Heikin ja Mikaelin. RSO pääsee irti huomenna perjantaina.
Katso, miten mestari soittaa urkuja – Guy Bovet, 80, palasi Lahden Urkuviikolle vuosien jälkeen: "Ristinkirkon urut ovat kuin vanha ystävä"
Vuosittainen Lahden kansainvälinen urkuviikko on järjestetty jo 50 kertaa. Sveitsiläinen Guy Bovet kuuluu tapahtumassa useimmin vierailleisiin solisteihin.
Musiikkitaloon rakennetaan urut, joiden odotetaan kestävän 200 vuotta – mutta vielä merkittävämpää on se, millaiseen musiikkiin ne pystyvät
Käsityönä rakennettavat urut tulevat olemaan kooltaan maailman suurimpien konserttisaliurkujen joukossa. Musiikkitalon urkuja pääsee kuulemaan avajaisissa 1. tammikuuta 2024.
Säveltäjä Mari Sainio jatkaa iskevyyksien tiellä
Säveltäjä Mari Sainio jatkaa iskevyyksien tiellä
Onko balalaikka maailman epätrendikkäin soitin juuri nyt? Musiikinopettaja Eino Kolppanen joutuu pohtimaan tarkoin, mitä instrumentillaan soittaa
Venäjältä kotoisin oleva balalaikka ei ole koskaan ollut maailman trendikkäin soitin ja Ukrainan sota ei ole sen vetovoimaa lisännyt. Eino Kolppaselle se on kuitenkin rakas soitin, joka on viimeisimmällä keikalla soinut Ukrainan kunniaksi.
Riihimäellä perustetaan kolmasluokkalaisten puhallinorkesteri – soitinvaihtoehtoja on kuusi
Ennen soittotuntien alkua jokaiselta oppilaalta kysytään toivesoitin, jota haluaisi keväällä opiskella. Varsinainen soitinvalinta tehdään soitintoiveiden ja opettajien näkemyksen mukaan.
Hyvästit puisten soitinten kärsimykselle ja flyygelien halkeilulle – pienessä musiikkilukiossa instrumenteista huolehditaan tavalla, jonka lähin vastine löytyy Musiikkitalosta
Ilmankosteus pidetään osassa tiloista tavallista korkeampana, ja sen lieveilmiöt poistetaan toisilla teknisillä ratkaisuilla. Uudet tilat on suunniteltu tarkasti myös akustisesti.
Suoraan tapaturma-asemalta takaisin verstaalle – soitinrakentajamestari Juha Ruokangas on maksanut kovan hinnan vanhan ajan työmoraalistaan
Työ ja elämä voivat olla tasapainossa kutsumusammatissakin.
Harrastajat löysivät soitinrakentajien luokse korona-aikana – itselle räätälöidyt soittimet kiinnostavat etenkin nuorempia soittajia
Kun ammattisoittajien asiakaskunta hiljeni, niin tilalle tulivat nuoremman polven soittajat ja harrastajat. Moni nuori soittaja ei enää kaipaa entisajan ikonin soitinta vaan pikemminkin itselle räätälöityä rumpusettiä tai kitaraa.
Ensikosketus jousisoittimeen ja heti orkesterin jäseneksi – näin soittaa untuvikkojen Tempo-orkesteri
Tampereella on aloittanut uusi Tempo-orkesteri, missä lapset pääsevät soittamaan lähikoulullaan ilman pääsykokeita. Vastaavaa toimintaa on Suomessa jo viidellä paikkakunnalla.
Maailmankuulu soitonopettaja Matti Raekallio: "Lapsilta pitäisi vaatia enemmän, meikäläisellä peruskoulutuksella ei kiinalaisille pärjätä”
Pianonsoiton kansainvälinen tähtipedagogi, kulttuurivieras Matti Raekallio pakeni Yhdysvalloista Suomeen kaksi kertaa, ensin syöpää, sitten koronaa. Nyt hän kertoo, mitä toisi maailmalta suomalaiseen soitonopetukseen.
Musiikkiohjelma Frekvenssi tarjoilee elämyksellisen kattauksen kokeellista musiikkia – mutta mitä on kokeellisuus musiikissa?
Mitä tarkoittaa kokeellinen musiikki?
Ilmakitaran MM-kisat perutaan jo toista kertaa peräkkäin – nyt tavoitteena vuosi 2022
Ilmakitaransoiton MM-kisat joudutaan Oulussa peruuttamaan myös tänä vuonna. Kisat siirtyvät nyt jo toistamiseen koronapandemian takia.
Soittolaite alkoi elää omaa elämäänsä – Karjalaisten laulu kajahti vappuyönä yli 30 kertaa kilometrien päähän Lappeenrannassa
Asukkailla piti olla hiljainen vappuyö. Äkkiä koko kaupunki heräsi, kun Karjalaisten laulu alkoi keskellä yötä raikua ämyreistä.
Teuvo, maanteiden kuningas sopii hyvin soitinrakentajan koekappaleeksi – katso video ja kurkista pariskunnan työtiloihin
Janakkalaisessa omakotitalossa syntyy ukuleleja ja sähkökitaroita.
Soitin soittajan mukaan – musiikkiopistot hakeavat uusia oppilaita, ja sävelkorvan lisäksi tarvitaan innostusta
Kymenlaakson musiikkikoulut toivovat oppilailtaan motivaatiota.
Katso video: 1800-luvun Steinway-flyygeli on pienen seurakunnan harvinainen aarre – nyt historiallinen soitin kunnostetaan yli 15 000 eurolla
Lapinlahden seurakunnan omistaman flyygelin kunto on päässyt vuosien varrella rapistumaan.
Tältä kuulostaa Joutsenlampi lähes kolmesataa vuotta vanhalla viululla – sointi vain paranee viulun vanhetessa, samoin sen arvo sijoituksena
Kansallisoopperan venetsialaisviulun arvo liikkuu jossain puolen miljoonan ja miljoonan euron välillä.
Heikki Autio on uransa huipulla, kun saa kunnostaa vihkikirkkonsa urut – jättiurakassa syynätään tuhannet pillit ja palkeet
Tampereen tuomiokirkon urkujen restauroinnissa palautetaan kansainvälisestikin merkittävän soittimen sointi alkuperäiseen loistoonsa.
Korona-aika on lisännyt soittoharrastusta valtavasti – Eveliina Leskinen aloitti lapsuuden soittoharrastuksen uudelleen: "Se tekee päälle tosi hyvää"
Soitinmyynnissä tehdään ennätyksiä harrastajien ansiosta. Kun ei keikoille pääse, pitää soittaa itse.

Erityislahjakkaiden nuorten muusikkojen lisäkoulutuksia tuettu jo yli miljoonalla eurolla – Selloakatemian perustaja: "Meidän täytyy Suomessa pysyä kehityksessä mukana"
Selloakatemia on uusin tulokas soitinakatemioista, jotka ovat kotiutuneet osaksi suomalaista musiikkikasvatusta.

Igluun rakentui maaginen äänimaailma, jonka kapellimestari voit olla sinä – kuuntele, millaisia jäisiä sointuja soittimista lähtee
Imatralla tehtiin vedestä ja lumesta kaksi suurta iglua. Soittimet ja veistokset on veistetty Saimaan ja Vuoksen jäistä.
Myyttinen sähkökitara valmistui puuverstaassa reilussa sadassa tunnissa – Albert Järvisenkin suosima Telecaster-kitaramalli täyttää 70 vuotta
Kouvolan Kuusankoskella nikkaroidaan itse Fenderin Telecaster-tyyppisiä kitaroita.
Osmo Ikonen oli vauhdikas lapsi, ja meno vain kiihtyi aikuisena: koko kansan tv-muusikko hallitsee kuusi soitinta, eivätkä taidot jää siihen
Korona pysäytti kulttuurivieras Osmo Ikosen. Muiden biisien sovittajana ja esittäjänä tunnettu muusikko keskittyy nyt omaan uraansa.

Maailmankuulu huilisti vetää mestarikurssia Jalasjärvellä
Mestarikurssi päättyy suoratoistona lähetettävään konserttiin, jossa huilutaiteilija Sami Junnonen on mukana arvosoittimensa kera.
Kemin kirkon urut peruskorjataan – 85-vuotiaita harvinaisia urkuja ei ole korjattu vielä kertaakaan
Peruskorjauksen ansiosta urkujen soitettavuus paranee ja myös julkisivua ehostetaan.
Finnish 14-year-old named world’s best young guitarist
Juho Ranta-Maunus won the top title in the contest organised by American magazine Guitar World.
Helsinkiläisessä vaatehuoneessa vedettiin Instagram-keikka, joka saattoi pelastaa ihmishengen – näin Henrik Majava soittaa nokkahuilua nenällään
Nenänokkahuilutaiteilija hätkähdytti esiintymisellään Verohallinnon Instagramissa.

Korona kasvatti kitaroiden kysyntää "räjähdysmäisesti" – kotoilu sai monet aloittamaan soittamisen
F-musiikki kertoo kitaramyynnin vilkastuneen aloittelijoiden keskuudessa.

Millaiselta kuulostavat ääniksi muutetut säätiedot? Musiikkiteknologiassa tehdään kokeiluja, joissa harpustakin kehkeytyy yllättävä soitin
Sibelius-Akatemian Musiikkiteknologian laitoksella tehdään erilaisia ääneen ja tuotantotekniikkaan liittyviä kokeiluja.

Suomalaisen tähtisäveltäjän teos sai fagotistin nenän vuotamaan verta
Sebastian Fagerlundin musiikki ei aina päästä soittajiaan helpolla.

Tuhannet suomalaiset harrastavat vanhoja syntetisaattoreita ja niiden uusversioita, joita Janne Isotalokin rakentaa: "On tullut kiroiltua"
Syntetisaattoriharrastus on noussut Suomessa uuteen kukoistukseen.

Kansainvälisen harmonikkaliiton huomionosoitus jyväskyläläiselle Veikko Ahvenaiselle – kiitos pitkäaikaisesta elämäntyöstä
Tänä vuonna palkinto jaettiin pienemmässä tapahtumassa.
Artistilupaus Louie Blue, 18, saa suitsutusta epäsuomalaisesta musiikista – linnoittautui teininä kellariin ja kehitteli omaa soundia
Turkulaisella on tähtäimessä kansainväliset musiikkimarkkinat.
Ylivieskan kirkon tuhopoltosta jäi vain hiiltyneitä hirsiä, nyt Saku Vuori antaa yhdelle hirrenpätkälle uuden elämän bassona
Ylivieskan kirkon väreillä maalattu basso valmistuu lähipäivinä.