Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Esa Kotilainen kurkistamassa puun takaa.

Muusikko Esa Kotilainen on kuollut

Kotilainen toimi soittajana muun muassa Dannyn ja Kirkan yhtyeissä.

Nuorten solistien konsertin visuaalinen ilme

RSO:n Nuorten solistien konsertin 2024 koesoitto

Koesoitto järjestetään 1.-2.2.2024

Nuori mies katsoo ikkunasta.

Elia Lombardini sanoo olevansa Sibelius-Akatemian huonoin viulisti – nyt hänen musiikkinsa hurmaa festivaaliyleisöjä

Kulttuurivieras, viulisti-säveltäjä Elias Riipinen kuljettaa Elia Lombardini -nimellä esittämällään musiikilla ihmisiä paikkoihin, joissa ei ole ennen käyty. Samalla hän tekee kansainvälistä läpimurtoaan.

Seventine-yhtyeen jäsenet Vainö Kemppinen (kitara), Mika Kontinen (rummut), Paavo Auvinen (örinä ja kitara) ja Kim Miettinen (laulu ja basso). Miehet seisovat rannalla Sulkavalla.

Metallibändi on pikkukylän kaveriporukan elämän keskipiste: ”Bändikaverit ovat korvaamattomia ystäviä”

Sulkavalainen Seventine on soittanut aktiivisesti viisi vuotta. Pikkukylän yhteisöllisyys kannattelee parikymppisten lapsuudenystävien unelmaa isoista lavoista.

Mies seisoo metsässä.

Kurkkulaulu saattaa ensin kutittaa ja yskittää, mutta kun tekniikan oppii, saa aikaan mielenkiintoisia säveliä

Kemin Viikinkiviikonlopussa esiintynyt Aki Vähäsarja kertoo, että keskiaasialaiseen kansanmusiikkiin kuuluvaa kurkkulaulua käytetään myös valtavirran musiikissa.

Kuvassa näkyy mies, joka istuu tuolissa.

Lappeenrantalainen Leevi Lehtisyrjä nousee Weekend Festivalin lavalle: ”Tekno on eniten pinnalla tällä hetkellä”

Jo lapsena esiintymiskokemusta hankkinut Lehtisyrjä tekee elektronista musiikkia artistinimellä DeejaVU.

Kaksi naista hymyilee Kuhmo-talon aulassa.

Pieni kainuulaiskunta tarjoaa kesätyötä, jollaista ei ole muualla: yli 30 kesämuusikkoa soittaa liveyleisölle joka päivä

Kuhmon kesämuusikot harjoittelevat työssään omaa soitintaan, mutta soittavat yhdessä erilaisilla kokoonpanoilla päivittäin myös yleisölle.

Ylivieskan uusi kirkko talvimaisemassa.

Neuvottelut Ylivieskan kirkon uusien urkujen rakentamisesta jatkuvat itävaltalaisen urkumestarin kanssa

Pitkään pysähdyksissä ollut Ylivieskan kirkon urkujen rakentaminen on nytkähtämässä eteenpäin. Urkutyön jatkajaksi on löytymässä ulkomainen urkurakentaja.

Sinfonia Lahden konserttiin soittamaan valitut seitsemän nuorta solistia jonossa Sibeliustalon Metsähallissa. Kahdella nuorella on viulu kädessään, yhdellä huilu ja takimmaisella miehellä sello.

Sinfoniaorkesterin solistiksi pääseminen on huikea tilaisuus Viena Jylhä-Ollilalle, 15: ”Kun kuulin harpun äänen, olin aivan lumoutunut”

Sinfonia Lahden solisteiksi valikoitui syksyn karsintojen jälkeen seitsemän lahjakasta nuorta. Nuoret pääsevät yleisön eteen tammikuussa pidettävässä konsertissa Lahden Sibeliustalossa.

Tweedtakkinen mies profiilissa soittaa vanhaa elektronista soitinta, kuvassa teksti "A Future That Never Happened, Subharchord".

Tulevaisuus, jota ei tullutkaan: itäsaksalainen syntetisaattori Subharchord oli aikaansa edellä, mutta historia unohti sen – nyt ihmesoitin tekee paluuta

DDR:n insinöörit rakensivat 1960-luvun alussa elektronisen soittimen, jonka piti valloittaa maailma. Toisin kävi. Jukka Mikkola perehtyi Subharchord-syntetisaattorin tarinaan ja siitä kertovaan uuteen dokumenttielokuvaan.

Neljäsluokkalainen Onerva Yli-Karhula puhaltaa fagottiin Riihimäen Eteläisen koulun liikuntasalissa 14. marraskuuta 2022.

Ilman täyttää torvien törähtely ja fagotin tumma ääni, kun koko luokka soittaa yhdessä – luokkaorkestereita on Suomessa harvassa koulussa

Riihimäkeläisellä koululla aloitti syksyllä jo toinen puhallinorkesteri. Luokkakavereiden kanssa musisointi lisää luokan yhteisöllisyyttä ja innostaa lapsia harvinaisten instrumenttien pariin.

Antti Rissanen seisoo rumpujen edessä pasuuna kädessään. Vieressä on myös sähköpiano, takana hyllykkö, jossa on paljon CD-levyjä.

Opettaja antoi Antti Rissaselle kasetin, joka muutti hänen elämänsä: ”Hyvän opettajan täytyy saada motivaatio rehottamaan”

Sunnuntaivieras Antti Rissanen on arvostettu pasunisti, joka ei unohda soitonopettajiaan koskaan.

Mika Kähkönen esittelee lp-levyjään.

Mika Kähkönen kieltää olevansa levykeräilijä, vaikka hänen kotonaan on 60 hyllymetriä levyjä: "Suorastoistopalvelu on kuin lenkkimakkara"

Parikkalalainen Mika Kähkönen ei ole kranttu – hän kuuntelee musiikkia niin c-kaseteilta kuin suoratoistopalveluistakin. Mieluiten kuitenkin vinyylilevyltä.

Kjell Engman katsoo lasiteoksen läpi.

Musiikkimuseo Fame järjesteli velkansa ja ihastuttaa nyt lasisoittimilla – taiteilija: ”Tämä ei olisi mahdollista muilla materiaaleilla”

Musiikkimuseo Famen vaihtuvassa näyttelyssä nähdään ruotsalaisen Kjell Engmanin lasitaidetta. Yrityssaneerauksessa olevan museon johtaja Olli Ilmolahti katsoo luottavaisena tulevaisuuteen.

Mirrow Fey-yhtye keikalla nuorten tapahtumassa Torniossa.

Bändissä soittaminen antaa itsevarmuutta ja luo ystävyyssuhteita – 14-vuotias Lotta Väänänen: ”Voitaisiin tehdä tätä ihan työksemmekin”

CMX:n ja Terveet Kädet -yhtyeen synnyinkaupunkinakin tunnettu Tornio toivoo nuorten innostuvan bändisoittamisesta.

Radion sinfoniaorkesteri RSO:n ylikapellimestari Nicholas Collon harjoituksissa ennen alkavaa 95-vuotisjuhlakautta, Helsingin Musiikkitalo, 26.8.2022.

Brittikapellimestari Collon tuo 95-vuotiaan RSO:n juhlakauteen: "Suomalaiset, olkaa ylpeitä orkesteristanne!"

Puoli seiska poikkesi Musiikkitalolla Radion sinfoniaorkesterin harjoituksissa. Ylikapellimestarin lisäksi tapasimme myös RSO:n roudarit, Heikin ja Mikaelin. RSO pääsee irti huomenna perjantaina.

Sveitsiläinen urkutaiteilija Guy Bovet soittaa Ristinkirkon urkuja tyhjässä kirkkosalissa.

Katso, miten mestari soittaa urkuja – Guy Bovet, 80, palasi Lahden Urkuviikolle vuosien jälkeen: "Ristinkirkon urut ovat kuin vanha ystävä"

Vuosittainen Lahden kansainvälinen urkuviikko on järjestetty jo 50 kertaa. Sveitsiläinen Guy Bovet kuuluu tapahtumassa useimmin vierailleisiin solisteihin.

Musiikkitalon urkutyömaa.

Musiikkitaloon rakennetaan urut, joiden odotetaan kestävän 200 vuotta – mutta vielä merkittävämpää on se, millaiseen musiikkiin ne pystyvät

Käsityönä rakennettavat urut tulevat olemaan kooltaan maailman suurimpien konserttisaliurkujen joukossa. Musiikkitalon urkuja pääsee kuulemaan avajaisissa 1. tammikuuta 2024.

Säveltäjä Mari Sainio jatkaa iskevyyksien tiellä

Säveltäjä Mari Sainio jatkaa iskevyyksien tiellä

Kuvassa balalaikan soittaja Eino Kolppanen balalaikan kanssa

Onko balalaikka maailman epätrendikkäin soitin juuri nyt? Musiikinopettaja Eino Kolppanen joutuu pohtimaan tarkoin, mitä instrumentillaan soittaa

Venäjältä kotoisin oleva balalaikka ei ole koskaan ollut maailman trendikkäin soitin ja Ukrainan sota ei ole sen vetovoimaa lisännyt. Eino Kolppaselle se on kuitenkin rakas soitin, joka on viimeisimmällä keikalla soinut Ukrainan kunniaksi.

RSO kamarimusiikkikonsertti 6 /1819

Riihimäellä perustetaan kolmasluokkalaisten puhallinorkesteri – soitinvaihtoehtoja on kuusi

Ennen soittotuntien alkua jokaiselta oppilaalta kysytään toivesoitin, jota haluaisi keväällä opiskella. Varsinainen soitinvalinta tehdään soitintoiveiden ja opettajien näkemyksen mukaan.

Yhtye esittämässä musiikkia.

Hyvästit puisten soitinten kärsimykselle ja flyygelien halkeilulle – pienessä musiikkilukiossa instrumenteista huolehditaan tavalla, jonka lähin vastine löytyy Musiikkitalosta

Ilmankosteus pidetään osassa tiloista tavallista korkeampana, ja sen lieveilmiöt poistetaan toisilla teknisillä ratkaisuilla. Uudet tilat on suunniteltu tarkasti myös akustisesti.

Harrastajarumpali istuu rumpusetin takana ja testaa rumpuja.

Harrastajat löysivät soitinrakentajien luokse korona-aikana – itselle räätälöidyt soittimet kiinnostavat etenkin nuorempia soittajia

Kun ammattisoittajien asiakaskunta hiljeni, niin tilalle tulivat nuoremman polven soittajat ja harrastajat. Moni nuori soittaja ei enää kaipaa entisajan ikonin soitinta vaan pikemminkin itselle räätälöityä rumpusettiä tai kitaraa.

Tokaluokkalaiset Vilho Jokinen ja Jasper Nummenmaa keltaisissa Tempo-orkesterin t-paidoissaan kaulailevat

Ensikosketus jousisoittimeen ja heti orkesterin jäseneksi – näin soittaa untuvikkojen Tempo-orkesteri

Tampereella on aloittanut uusi Tempo-orkesteri, missä lapset pääsevät soittamaan lähikoulullaan ilman pääsykokeita. Vastaavaa toimintaa on Suomessa jo viidellä paikkakunnalla.

Pianoprofessori Matti Raekallio.

Maailmankuulu soitonopettaja Matti Raekallio: "Lapsilta pitäisi vaatia enemmän, meikäläisellä peruskoulutuksella ei kiinalaisille pärjätä”

Pianonsoiton kansainvälinen tähtipedagogi, kulttuurivieras Matti Raekallio pakeni Yhdysvalloista Suomeen kaksi kertaa, ensin syöpää, sitten koronaa. Nyt hän kertoo, mitä toisi maailmalta suomalaiseen soitonopetukseen.

Ilmakitaransoiton MM-kisojen nettisivu.

Ilmakitaran MM-kisat perutaan jo toista kertaa peräkkäin – nyt tavoitteena vuosi 2022

Ilmakitaransoiton MM-kisat joudutaan Oulussa peruuttamaan myös tänä vuonna. Kisat siirtyvät nyt jo toistamiseen koronapandemian takia.

Ihmisiä ulkoilemassa Lappeenrannan satamassa ja katselemassa patsasta.

Soittolaite alkoi elää omaa elämäänsä – Karjalaisten laulu kajahti vappuyönä yli 30 kertaa kilometrien päähän Lappeenrannassa

Asukkailla piti olla hiljainen vappuyö. Äkkiä koko kaupunki heräsi, kun Karjalaisten laulu alkoi keskellä yötä raikua ämyreistä.

Konserttimestari Jukka Merjanen ja Montagnana-viulu

Tältä kuulostaa Joutsenlampi lähes kolmesataa vuotta vanhalla viululla – sointi vain paranee viulun vanhetessa, samoin sen arvo sijoituksena

Kansallisoopperan venetsialaisviulun arvo liikkuu jossain puolen miljoonan ja miljoonan euron välillä.

Urkurakentaja Heikki Autio Tampereen tuomiokirkossa

Heikki Autio on uransa huipulla, kun saa kunnostaa vihkikirkkonsa urut – jättiurakassa syynätään tuhannet pillit ja palkeet

Tampereen tuomiokirkon urkujen restauroinnissa palautetaan kansainvälisestikin merkittävän soittimen sointi alkuperäiseen loistoonsa.

Nainen soittaa viulua olohuoneessa.

Korona-aika on lisännyt soittoharrastusta valtavasti – Eveliina Leskinen aloitti lapsuuden soittoharrastuksen uudelleen: "Se tekee päälle tosi hyvää"

Soitinmyynnissä tehdään ennätyksiä harrastajien ansiosta. Kun ei keikoille pääse, pitää soittaa itse.

Jäämestari Juuso Partanen soittaa jäästä tehtyä marimbaa

Igluun rakentui maaginen äänimaailma, jonka kapellimestari voit olla sinä – kuuntele, millaisia jäisiä sointuja soittimista lähtee

Imatralla tehtiin vedestä ja lumesta kaksi suurta iglua. Soittimet ja veistokset on veistetty Saimaan ja Vuoksen jäistä.

Osmo Ikonen Sibelius-akatemian kahvilassa.

Osmo Ikonen oli vauhdikas lapsi, ja meno vain kiihtyi aikuisena: koko kansan tv-muusikko hallitsee kuusi soitinta, eivätkä taidot jää siihen

Korona pysäytti kulttuurivieras Osmo Ikosen. Muiden biisien sovittajana ja esittäjänä tunnettu muusikko keskittyy nyt omaan uraansa.

Huilutaiteilija Sami Junnonen

Maailmankuulu huilisti vetää mestarikurssia Jalasjärvellä

Mestarikurssi päättyy suoratoistona lähetettävään konserttiin, jossa huilutaiteilija Sami Junnonen on mukana arvosoittimensa kera.

Kemin kirkon urkuja puretaan peruskorjausta varten.

Kemin kirkon urut peruskorjataan – 85-vuotiaita harvinaisia urkuja ei ole korjattu vielä kertaakaan

Peruskorjauksen ansiosta urkujen soitettavuus paranee ja myös julkisivua ehostetaan.

Juho Ranta-Maunus soittaa kitaraa kotistudiossaan.

Finnish 14-year-old named world’s best young guitarist

Juho Ranta-Maunus won the top title in the contest organised by American magazine Guitar World.

Musiikkikauppias Kalle Ruumensaari kaupan kitarakokoelman keskellä.

Korona kasvatti kitaroiden kysyntää "räjähdysmäisesti" – kotoilu sai monet aloittamaan soittamisen

F-musiikki kertoo kitaramyynnin vilkastuneen aloittelijoiden keskuudessa.

Janne Storm, Resonata-installaatio

Millaiselta kuulostavat ääniksi muutetut säätiedot? Musiikkiteknologiassa tehdään kokeiluja, joissa harpustakin kehkeytyy yllättävä soitin

Sibelius-Akatemian Musiikkiteknologian laitoksella tehdään erilaisia ääneen ja tuotantotekniikkaan liittyviä kokeiluja.

Sebastian Fagerlundin sävellys sai soittajan nenän vuotamaan verta

Suomalaisen tähtisäveltäjän teos sai fagotistin nenän vuotamaan verta

Sebastian Fagerlundin musiikki ei aina päästä soittajiaan helpolla.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle