Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Hormonikammo ihmetyttää vaihdevuosiin erikoistunutta lääkäriä – "Seksielämäkään ei lopu vaihdevuosiin"

Kliininen seksologi ja gynekologi Leena Väisälä tapaa vastaanotollaan jatkuvasti naisia, jotka kertovat löytäneensä itsensä seksuaalisesti keski-ikäisinä.

Historiallinen saavutus: HUSissa on nyt yksi maailman harvoista nuorisogynekologian koulutuskeskuksista, ja se on yhden naisen ansiota

Nuorisogynekologian erikoislääkäri Elina Holopainen toivoo, että nuoret olisivat itselleen armollisempia arjen suorituspaineiden keskellä.

Unohtuiko e-pilleri? Tulevaisuudessa vain yksi tabletti kuukaudessa voi olla tarpeeksi

Yhdysvalloissa testataan tulevaisuuden ehkäisyä, mutta matka markkinoille on vielä pitkä.

Laura Yli-Perttulan e-pillerit loppuivat apteekeista ja kovat kivut palasivat – lääkkeiden saatavuushäiriöitä ennätysmäärä

Toimitushäiriöitä on ollut muun muassa verenpaine- ja mielialalääkkeissä, e-pillereissä ja antibiooteissa. Lääkityksen vaihtaminen korvaaviin lääkkeisiin ei välttämättä onnistu ongelmitta.

Sunnuntai 7.7.2019 (radio)

Kreikassa valitaan uusi parlamentti. Monet eläkeläiset tekevät työtä. Vaihdevuosien hoitoon käytetään vähemmän hormoneja kuin ennen. Sunnuntaina on vietetty avointen puutarhojen päivää.

Finland scales back hormone use in menopause treatment

The last decade has seen significantly lower doses of oestrogen and progestogen used to treat menopause symptoms.

Naisten vaihdevuosien hoitoon käytetään entistä vähemmän hormoneja

Vaihdevuosien hormonihoidoissa on tapahtunut kymmenen vuoden sisällä merkittävä muutos: annokset ovat entistä matalahormonisempia ja pienempiä.

E-pilleri on yhä suosituin ehkäisymenetelmä

Hormonikierukan suosio on kasvanut merkittävästi.

Espoo laajentaa maksuttoman ehkäisyn alle 25-vuotiaille

Jatkossa kaupunki tarjoaa maksutta esimerkiksi yhdistelmäehkäisypillerit, minipillerit tai ehkäisyrenkaan.

Voiko nuoren sukupuolta korjata? 750 alaikäistä on hakeutunut sukupuoli-identiteetin tutkimuksiin

Lääketieteen asiantuntija joutuu arvioimaan, onko nuoren sukupuoli-identiteetti niin vakiintunut, että nuori on valmis korjaushoitoihin. Nuoren ahdistus omasta sukupuolestaan voi olla myös ohimenevä vaihe.

Pirkko Arstila: Vaihdevuotiset naiset, lakatkaa syyllistämästä toisianne: "Oireilevia käsketään hörppimään lisää yrttiteetä"

Perjantain aiheena on tänään vaihdevuodet. Vieraina Pirkko Arstila, Salla Paajanen ja vaihdevuositutkija Riina Katainen.

Naiset toivovat, että vaihdevuosista ei enää vaiettaisi eikä niille naureskeltaisi: “En tiedä, millainen olisin ilman hormonikorvaushoitoa”

Perjantai-dokkarissa Menov*tunpaussi pian 25-vuotias Roosa Maskonen selvitti, mitä hänellä on 20 vuoden päästä edessään.

45-vuotias Jaana Kiero aloitti vaihdevuosien hormonihoidot, vaikka voi sairastua niistä – kokosimme hoitojen hyödyt ja haitat

Hormonikorvaushoitojen riskeistä puhutaan paljon. Joskus unohtuu, että ne tuovat tehokkaan avun esimerkiksi unihäiriöistä ja kuumista aalloista kärsiville.

AVI perui kiisteltyjä hormonihoitoja antaneen lääkärin luvan toimia lääkärikeskuksen terveyspalveluista vastaavana johtajana

Lääkärikeskus tiedottaa nettisivuillaan, että päätöksen vuoksi keskuksen vastaanotto- ja laboratoriotoiminta lopetetaan.

Podetko kovia kuukautiskipuja? – Uuden tutkimuksen mukaan liikunta voi auttaa vaivoihin

Tutkimuksen tuloksena liikkuneet naiset kokivat kipunsa lievemmiksi kuin verrokit ja viitteitä oli myös kipujen keston lyhentymisestä.

Kannattaako raskas hoito? Mieheksi korjattu Alex Muurinen lähes luovutti kipujen takia

Netta Jaminalle tehtiin kymmenkunta leikkausta ja hänestä tuli Alex Vincent. Hoito ei lopu leikkauksiin, vaan esimerkiksi testosteroneihin tarvitaan jatkuvasti rahaa. Sitä nuorukaisella ei aina ole ollut. Kannattiko?

Valvira: Varoituksen saanut lääkäri vaaransi potilaiden turvallisuuden kokeellisilla hoidoillaan – "Ei itse vaikuta näkevän riskiä"

Tapaus koskee muun muassa T3-kilpirauhashormonia, jonka käyttö lääkityksessä on herättänyt kovaa keskustelua niin lääkäreiden kuin potilaidenkin keskuudessa. Varoituksen saanut lääkäri aikoo viedä asian oikeusasiamiehen käsittelyyn.

Valvira varoittaa kiisteltyjä hormonihoitoja antanutta lääkäriä

Tapauksessa on kyse kilpirauhasen vajaatoimintaa ja kroonista väsymysoireyhtymää sairastavien potilaiden hoidosta. Aihe on herättänyt lääkärikunnassa kiivasta keskustelua jo vuosien ajan.

Transsukupuolinen Diamond Lämsä: ”Kerranko täällä eletään”

Diamond Lämsä on mukana uudessa Docstop-dokumentissa.

Docstop: Mun sukupuoli

Minkälaista on elämä transsukupuolisena Suomessa?

Valvira tutkii kiisteltyjä hormonihoitoja antaneen lääkärin toimintaa – lääkäri vastasi käymällä mediasotaan Valviraa vastaan

Valviran odotetaan lähiviikkoina päättävän siitä, saako kiistanalaisia hormonihoitoja antanut lääkäri Ville Pöntynen jatkaa. Sitä ennen hän yrittää saada suuren yleisön puolelleen ahkeralla kampanjalla sosiaalisessa mediassa.

Bill to change Finland's transgender sterilization requirement comes up short

Finland is the only Nordic country where people looking to change their legal gender are required to be sterilized first. As of October 2017, a bill to amend the legislation has not been able to gather enough MP support to be considered in parliamentary committee.

Hormonikorvaushoidot eivät vaikuta naisten kuolleisuuteen

Kuuden–seitsemän vuoden mittainen hormonikorvaushoito ei tutkimuksen mukaan suurenna naisen riskiä menehtyä seuraavien 18 vuoden aikana.

Tutkimus vaihdevuosista: Hikisten öiden helpotukseksi mieluummin liikuntaa kuin hormonipillereitä

Kun vaihdevuosioireet piinaavat, aktiivinen liikunnan harrastaminen voi tehdä elämästä siedettävämpää.

Tutkimus: Eturauhassyövän ennuste paranee huomattavasti, jos abirateronilääkitys on osana perushoitoja

Eturauhassyöpä on yleisin miesten syöpä Suomessa. Tuoreet tutkimushavainnot ovat lupaavia – potilaiden kuolleisuus oli jopa 40 prosenttia vähäisempää.

"Ai, sä oot känkkäränkkä-iässä" – Vaihdevuosina voimaantuneita naisia väheksytään yhä

Asiantuntija kannustaa naisia ilmaisemaan mielipiteensä rohkeasti ja hankkimaan hyvän lääkärin.

"Rintasyövästä pitää aina keskustella ennen hormonihoidon aloittamista" – Riskiä kasvattavalle keltarauhashormonille tulossa vaihtoehtoja

Pitkään jatkuva hormonikorvaushoito altistaa kiistatta rintasyövälle. Kehitteillä on kuitenkin uudentyyppisiä, turvallisempia lääkkeitä.

Vaihdevuodet tekivät Annelista kiukkuisen muijan – uusi elämä löytyi hoidosta, jota hän eniten vastusti

Anneli Honkasen vaikeat vaivat katosivat 65-vuotiaana, sen jälkeen kun hän aloitti hormonikorvaushoidon. Polvileikkaus voitiin perua ja nyt hän harrastaa liikuntaa kuusi kertaa viikossa.

Moni nainen kärsii turhaan – masennus ja unettomuus voivat johtua vaihdevuosista, mutta lääkärit tunnistavat vain hikoilun

Naiset kärsivät vaihdevuosivaivoista, koska oireita ei tunnisteta ja hormonihoitoja pelätään. Vaihdevuosiin perehtynyt kokenut gynekologi haluaa viritellä keskustelua vähän puhutusta aiheesta.

Nuorten tyttöjen transsukupuolisuustutkimukset ovat moninkertaistuneet

Valtaosa alaikäisistä transtutkimuksiin hakeutuneista on tytöiksi syntyneitä. Lähetteiden määrä on kuudessa vuodessa nelinkertaistunut.

Lapsettomuus ei aina erota paria: ”Kyllä me pärjätään kaksistaankin”

Janne ja Susanna ovat päättäneet pysyä yhdessä, vaikka toivottua lasta ei kuulukaan. Se ei silti tarkoita sitä, etteikö lapsettomuus satuttaisi.

Kotka ja Kouvola jakavat ensiehkäisyyn maksuttomat pillerit

– Ehkäisypillerit ovat varmasti nuorelle parempi vaihtoehto kuin ei-toivottu raskaus. Raskaudenkeskeytys on raskas inhimillisesti, ja se myös maksaa pillereitä enemmän, sanoo palveluesimies Mervi Jyrkilä Kotkasta.

UKK-instituutin tutkija: Liikunta vähentää vaihdevuosioireita

Terveystieteiden maisteri Kirsi Mansikkamäen väitöstutkimuksen mukaan liikunta vähentää muun muassa vaihdevuosi-ikäisten naisten masentuneisuutta sekä unta häiritseviä kuumia aaltoja. Hormonihoito lievittää yksittäisiä oireita, mutta lääkkeet eivät sovi kaikille.

Suosittua hormonilääkettä ei saa apteekista – "Olen heräillyt öisin tunnin välein"

Nuorella iällä alkaneesta hormonitoiminnan häiriöstä kärsivä helsinkiläisnainen ihmettelee, miksi apteekki ei tiedottanut hänelle lääkkeen pitkästä toimituskatkosta, vaikka se on ollut tiedossa jo pitkään. Tänä vuonna myyntikatkoksia on kirjattu jo noin sadan lääkkeen kohdalla.

"Jokaisella naisella on oikeus ehkäisyyn" – terveydenhoitaja kehottaa suojautumaan myös seksitaudeilta

E-pillerit ovat yhä suosituin ehkäisymenetelmä. Myös pidempiaikaiset ehkäisylaastarit ja hormonikierukat kasvattavat suosiotaan etenkin nuorten keskuudessa.

Nuoriso taitaa ehkäisykeinot – "Eniten huolestuttaa pillereiden hinta"

Terveydenhoitaja ei kanna huolta ehkäisyvalistuksen perillemenosta, sillä nuoret eivät pelkää puhua ehkäisystä. Ammattiopiston nuoret naiset haluavat e-pillerit, jotka eivät saisi maksaa paljon.

Suomalaistutkimus: Vaihdevuosien hormonihoidon lopettaminen voi altistaa sydänkohtaukselle

Erityisen ongelmallinen on käytäntö, jossa hormonihoito lopetetaan ja aloitetaan uudelleen vuoden tai parin välein. Tutkija uskoo, että tästä käytännöstä luovutaan vähitellen maailmalla.

E-pillereitä saa terkkarilta, kondomeja ei – "Niiden käyttöön kyllä ohjeistetaan"

Terveydenhoitaja voi kartoitusten ja haastattelujen jälkeen ojentaa oppilaalle kolmen kuukauden edestä e-pillereitä. Kondomeja terveydenhoitajalta ei välttämättä jaettavaksi asti löydy.

Tutkimus: E-pillereistä hyötyä vuosikymmeniä myöhemminkin – ehkäisee myös kohtusyöpää

Tutkijoiden mukaan ehkäisypillereiden ansiosta korkean tulotason maissa on viimeisten 50 vuoden aikana vältytty todennäköisesti noin 400 000 kohdunrungonsyövältä. Pillereiden syöpää ehkäisevä vaikutus jatkui tutkimuksen mukaan vuosikymmenien päähän.

Turun yliopisto otti askeleen miesten yleisimmän syövän pysäyttämiseksi

Tutkimusryhmä on löytänyt yhdisteen, joka estää eturauhassyövän leviämistä. Uusi tutkimus voi auttaa aggressiivisesti leviävän syövän hoidossa.

Terveydenhuollon ammattilaiset: valistus on pilleriä parempi ehkäisykeino

Valistus toimii ehkäisypillereitä tehokkaammin nuorten aborttien ehkäisyssä, toteavat terveydenhuollon ammattilaiset vastauksessaan joensuulaiseen valtuustoaloitteeseen. Aloitteella esitetään ilmaisen ehkäisyn järjestämistä alle 20 -vuotiaille joensuulaisille naisille.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle