Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Aviottomasta seksistä sakkoja ja huone vanhempien luona – ei ollut sinkulla helppoa ennenkään

Aiemmin naimattomien ihmisten elämää säädeltiin ankarasti.

The single society: In some towns in Finland, one-person households are now a majority

There is a growing number of single-person households in Helsinki, Turku and Tampere.

Huonoja huveja ja sinkkuja verotettiin ennen erikseen – olisiko vanhoista veroista nyt apua?

Suomi luopui 70-luvulla vanhanpiian verosta, jollaista naimattomilla katsottiin olevan varaa maksaa. Kauempana historiassa, Ruotsin vallan ajalla, veroa kannettiin erilaisista luksustuotteista. Pohdimme jutussamme leikkimielisesti, voisiko ammoisia veroja ottaa uudelleen käyttöön nykyaikana.

Sinkku, itsellinen, yksinäinen, jakojäännös vai keräilyerä?

Yhtenäisen määritelmän puute yksinelävistä on johtanut tilastollisen, tutkimuksellisen ja yhteiskunnallisen tiedon puutteeseen, väittää valtiotieteiden kandidaatti Raija Eeva tutkielmassaan "Vahva täytyy olla, että pärjää yksin".

Näkökulma: Oraakkelit

Onko kulttuurityöläisistä tullut lausuntoautomaatteja, joilta samalla odotetaan mielipidettä asiasta kuin asiasta, kysyy Yle Uutisten kulttuuritoimituksen päällikkö Janne Mällinen.

"Vanhapiika, huulipunaa korkeintaan perjantaisin" – Monilla ahdas käsitys kirkon työntekijästä

Diakoniksi opiskeleva Marikka Luukkonen kohtasi niin paljon outoja ja vanhoja käsityksiä diakoniatyöntekijöistä, että hän päätti tehdä siitä opinnäytetyönsä. Luukkonen haluaa murtaa käsityksen siitä, että diakonia on pelkkää kahvin juontia mummujen kanssa.

Vanhastapiiasta kuoriutui eliittikumppani – nettideittailu pyrkii eroon epätoivoisuuden leimasta

Pääministerin esimerkki ja mainoskampanjat tarjolla olevista "eliittikumppaneista" ovat nostaneet nettideittailun profiilia. Uuden treffipalvelun perustajan mielestä nettideittailuareena on jo valmis omalla nimellään esiintyville ihmisille.

Saima ja Elli ovat Pohjois-Satakunnan kuumimmat mummot

Fiktiiviset vanhatpiiat, siskokset Saima ja Elli, ovat hauskuuttaneet lämminhenkisellä mummohuumorilla ympäri Satakuntaa kuluvana vuonna. Erilaisissa juhlissa ja tilaisuuksissa esiintyvä mummoduo kierteli torstaina Kankaanpäässä kauppoja tarjousten perässä. Tempaus liittyy Kankaanpään taideviikkoon.

Nurmosta laulava Vanhanpiian pojat ei ole Nurmossa käynytkään

Suomen radion kesäisessä Suomiviisukilpailussa semifinaaleihin päässyt Vanhanpiian pojat -yhtyeen Tango Nurmoon on syntynyt ilman Nurmo-tuntemusta. Etelä-Pohjanmaa on bändille suhteellisen tuntematonta aluetta, nauraa yhtyeen Jaakko Ruuskanen.

Matti Heinänen laulaa Suomiviisu-ehdokkaassaan Kouvolasta

Laulaja Heinänen on mukana Yle Radio Suomen Suomiviisu-kilpailun semifinaalissa. Kouvola on ollut Matti Heinäselle tuttu paikka lapsuudesta lähtien.

Vanhapiika maksoi enemmän veroja

Yli 24-vuotiaiden naimattomien oli maksettava veroa.

Nainen on lahjan tarpeessa karkauspäivänä

Karkauspäivä varioi perinteitä ovelalla tavalla. Kosimiseen ja kihlaukseen kuuluu lahjojen antaminen, mutta karkauspäivä on käänteen tekevä. Annetaan naiselle lahja, kun kosiminen ei pelittänytkään.

Hennolla jääkarhunpennulla isot odotukset

Hengissä selvitessään Ranuan jääkarhun pentu on maailman ihme, sillä tarhaoloissa jääkarhun pennut selviävät isoksi vain harvoin. Ranuan pentu on jo hyvää vauhtia varttumassa ja jokainen tunti on eteenpäin pienen pennun elämässä.

Koivistolainen vanhapiika savuaa ja rätisee

Kun maanviljelijän kevätkiireet ovat ohi, pakkaa liperiläinen Yrjö Aspiola kamppeensa ja lähtee rakentamaan helsinkiläisille juhannuskokkoja Seurasaareen. Kokkomestarin käsistä syntyvät lukemattomat erilaiset maakuntakokot.

Vuosisadan rakkaustarina voi syntyä sinkkupenkillä

Kesäkuun 12. päivä voi olla juuri SE päivä. Tyttö nousee bussiin ja istahtaa punaiselle penkille. Seuraavalta pysäkiltä kyytiin nousee poika, joka pysähtyy tytön viereen. "Onko tässä vapaata? On, istu vaan." Katseet kohtaavat ja se on sitten siinä: nuo kaksi toisiinsa rakastuu.

Tornion kesäteatteri herää uuteen suveen

Lapin vanhimmassa yhtäjaksoisesti toimineessa kesäteatterissa valmistaudutaan jälleen uuteen näytöskauteen. Tornion kesäteatteri kaipaa suven näytelmään vielä muutamia uusia näyttelijöitä.