Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

THL: Seksitautien määrä kasvoi selvästi viime vuonna, klamydiatartuntoja rekisteröitiin enemmän kuin koskaan aiemmin

On epäselvää, johtuuko kasvu tautitapausten lisääntymisestä vai testausaktiivisuudesta. Todellisuudessa seksitauteja on tilastoitua enemmän, sillä monet sairastavat tauteja oireettomana.

Uutissuomalainen: Sukupuolitautien määrä nousi Suomessa ennätyslukemiin vuonna 2019

Yksi selitys lukujen kasvulle on mahdollisuus tehdä sukupuolitautitesti etänä kotioloissa.

Venäjänmatkailijoiden seksikäyttäytymistä kartoittava tutkimus alkoi – nimettömään kyselytutkimukseen toivotaan vastauksia keski-ikäisiltä miehiltä

Lapin yliopisto toivoo nimettömään, seksikäyttäytymistä kartoittavaan verkkokyselyyn vastauksia keski-ikäisiltä tai sitä vanhemmilta miehiltä, jotka matkailevat Venäjällä.

Kuppasairaus yleistyy Euroopassa – Tietyissä maissa tapausten määrä kaksinkertaistunut

Taustalla erityisesti homomiesten vapautunut seksuaalinen käyttäytyminen, kun HIV:n uhka on vähentynyt.

Nykyiset seksitaudit ovat usein oireettomia - kuuntele podcast-sarja

Nykyisin seksitaudit ovat usein oireettomia.

Kerro meille: Miten seksitauti on vaikuttanut elämääsi?

Etsimme juttua varten ihmisten kokemuksia esimerkiksi siitä, miten tauti on vaikuttanut elämään, parisuhteeseen tai seksielämään.

Sveitsiläismuumio sai nimen – ja sukulaisen Britannian hallituksesta

1700-luvulla eläneen naisen kohtaloksi lienevät koituneet hyvät työt. Ne saattavat olla myös syy hänen ruumiinsa muumioitumiseen.

Sukupuolitautien tartunnat lisääntyvät – tulossa tippuritartuntojen ennätysvuosi

Tippuri- ja kuppatartunnat ovat lisääntyneet varsinkin miesten välisessä seksissä.

Vanhusten Venäjän-matkoilta karu tuliainen – eteläkarjalaisten miesten kaikki uudet HIV-tartunnat yli 70-vuotiailla Venäjän-matkaajilla

Infektioylilääkäri kehottaa testaamaan myös ikäihmisiä mahdollisen HIV-tartunnan toteamiseksi.

Helsinki doctors: Steep rise in STDs this year

The City of Helsinki Department of Social Services and Health Care says that hepatitis A and gonorrhea have become more common among men engaging in unprotected gay sex.

Verenluovutus perustuu luottamukseen – Vuosittain paljastuu useita infektiotartuntoja luovuttajilla

Verenluovutuksen turvallisuus perustuu luottamukseen ja veren tarkkaan tutkimiseen. Luottamus on erityisen tärkeää, sillä tuoreet infektiotartunnat eivät välttämättä näy kokeissa.

Tutkimus: Henrik VIII:n turnajaisvammat saattoivat muuttaa Euroopan historiaa

Tutkijat uskovat, että Henrik sai harrastuksistaan aivovammoja, joiden takia harkitsevasta miehestä tuli arvaamaton muun muassa suhteessaan katoliseen kirkkoon. Se puolestaan tiesi historiallista mullistusta.

Yli 7 000 lasta syntyy kuolleena päivittäin

Tutkimuksen mukaan suurin syy kuolleen lapsen synnytykselle on pitkittynyt raskaus.

Suomi on tyly paperittomille – lapset ja raskaana olevat äidit laiminlyödään

Suomi on omassa kastissaan paperittomien terveydenhoidon laiminlyöntien vuoksi. Suomi on nimittäin poikkeus muiden maiden joukossa ja rikkoo allekirjoittamaansa YK:n lastensuojelusopimusta.

Tauti ei tartu suuseksissä? Harhaluuloja sukupuolitaudeista riittää

Luulitko, että on sukupuolitauteja eri ikäisille? Jätitkö kumin käyttämättä, koska aiempien tautien luulisi parantavan sietokykyä? Pidätkö testeihin menoa turhana, kun seksikumppani vakuutti olevansa puhdas?

Klamydiatapauksien määrä nousussa Lapissa

Lapin sairaanhoitopiirin alueella tartuntoja tänä vuonna 181.

Brittitutkijat varoittavat netin rintamaitokaupasta – maidossa voi muhia vaarallinen virus

Tutkijoiden mukaan rintamaidosta voi saada jopa hepatiitti B-, hepatiitti C-, hiv- tai syfilistartunnan.

Merirosvo Mustaparran laivasta löytyi välineitä kupan ja muiden sairauksien hoitoon

Yhdysvaltain rannikolta löytynyt hylky on paljastanut arviolta kolme viidesosaa salaisuuksistaan. Viimeisimpien joukossa on runsaasti välineitä, joilla merirosvot yritettiin pitää taistelukunnossa.

Klamydiaa viime vuosien tahdissa

Sukupuolitautien määrä on Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella pysynyt viime vuosien tasolla. Klamydia on yleinen, kuppa ja tippuri harvinaisia.

Sukupuolitauteja liikkeellä viime vuotta enemmän

Klamydia on edelleen yleisin ongelma. Eniten tartuntoja on parikymppisillä.

Tippuri ja kuppa maakunnassa kurissa

Pohjois-Karjalassa on alkuvuoden aikana ollut yllättävän paljon HIV-tartuntoja. Tartuntoja on tähän mennessä löydetty puolenkymmentä, joka yleensä on koko vuoden tapausten kokonaismäärä.

Klamydian leviäminen huolestuttaa viranomaisia

Sukupuolitautien ja etenkin klamydian leviäminen huolestuttaa terveysviranomaisia. Esimerkiksi Kanta-Hämeessä klamydiaa sairastaa lähes kolme sataa ihmistä. Tautien torjunnassa tartuntaketjun katkaiseminen on tärkeää mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, muistuttaa HUSin lääkäri Eija Hiltunen-Back.

Miksi kondomin käyttö unohtuu niin usein?

Sukupuolitaudit tarttuvat erityisesti ulkomailla, jossa ehkäisy unohtuu helposti. Lähes jokainen aikuinen kuitenkin tietää miten tauteja voi ehkäistä. Miksi ehkäisy jää usein puolitiehen?

LKS: Klamydiatilanne rauhoittunut

Klamydiatartuntoja on viimeisimmän kolmen vuoden aikana ollut keskimäärin noin 380 tapausta Lapin sairaanhoitopiirin alueella, sanoo Lapin keskussairaalan infektiolääkäri Markku Broas. Vielä vuonna 2009 luku oli yli 400, käy ilmi terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen tilastoista.

Suomalaiset tuovat Thaimaan-tuliaisina tippuria

Valtaosa tippuritartunnan viime vuonna saaneista oli miehiä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Kuppa tekee comebackin

Kuppatapausten määrä on kasvussa maailmalla. Matkailijoita kehotetaankin välttämään suojaamatonta seksiä. Tautitapauksia todetaan Suomessa vuosittain noin 200.

Klamydiatartunnat eivät vähene Länsi-Pohjassa

Lapin sairaanhoitopiirin alueella viiden vuoden kehitys sukupuolitautitilastoissa on ollut hyvää, mutta Länsi-Pohjassa tartuntojen määrä ei ota laskeakseen.

Klamydia yleistyy nopeasti

Sukupuolitaudeista klamydia on lisääntynyt nopeasti erityisesti nuorten aikuisten keskuudessa. Tauti tarttuu suojaamattomassa sukupuoliyhdynnässä.

Guatemalan ihmiskokeiden määrä luultua korkeampi

Yhdysvaltojen 1940-luvulla Guatemalassa tekemien lääkekokeiden uhrimäärä saattaa olla jopa tuplasti luultua korkeampi, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. Yhtiön Guatemalan terveysviranomaisilta saamien uusien tietojen mukaan jopa 2 500 guatemalalaista olisi saanut kuppa- tai muun sukupuolitautitartunnan yhdysvaltalaisten ihmiskokeissa.

Kymmeniä kuoli USA:n kuppakokeissa Guatemalassa 40-luvulla

Ainakin 83 ihmistä kuoli Yhdysvaltain tekemissä lääketieteellisissä kokeissa Guatemalassa 1940-luvulla, kertoo asiaa selvittävä tutkintalautakunta. Kokeissa ihmisiin tartutettiin tahallaan ja ilman heidän suostumustaan muun muassa sukupuolitauteja, kuten kuppaa.

Kuppaepidemia laantuu Uudellamaalla

Kuppatartuntojen määrä on kääntynyt pääkaupunkiseudulla lievään laskuun. Tartunnat kasvoivat hitaasti monta vuotta, mutta nyt tautia havaitaan hieman aiempaa vähemmän. Sen sijaan tippuritartuntojen määrä on yhä kasvussa.

Sukupuolitautien testaaminen vähentynyt

Sukupuolitautitesteissä käyminen on vähentynyt. Lääkäri pitää erityisesti nuorten testausten vähenemistä huolestuttavana. Suuntaus on ollut nähtävissä jo muutaman vuoden ajan.

Sukupuolitauteja tuodaan tuliaisina matkoilta

Kesä on sukupuolitautien sesonkiaikaa, vaikka tapauksia esiintyykin tasaisesti ympäri vuoden. Osa taudeista leviää pitkälti matkailun välityksellä.

Sukupuolitauteja hoidettu viimevuotista vähemmän

Sukupuolitautitartuntoja on tammi-kesäkuussa havaittu Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun sairaanhoitopiireissä viimevuotista vähemmän. Suurinta väheneminen on klamydiatartunnoissa.

Yhdysvallat oikeuteen sukupuolitautien tartuttamisesta

Yhdysvallat on joutumassa oikeuteen lääketieteellisistä kuppakokeiluista Guatemalassa 40-luvulla. Joukko guatemalalaisia on jättänyt haasteen viranomaisille kärsimiensä terveyshaittojen takia. Tutkijat tartuttivat sukupuolitauteja muun muassa vangeille ja mielenterveyspotilaille ilman ennakkovaroitusta saati suostumusta.

Sukupuolitaudit yleistyvät jälleen

Jo puolet vuosittaisista noin 30 000 tartunnasta saadaan suojaamattomasta seksistä kotimaassa. Tartuntoja saadaan kaikissa ikä- ja sosiaaliluokissa teini-ikäisistä eläkäläisiin.

Yhdysvallat tartutti sukupuolitauteja guatemalalaisiin 40-luvulla

Yhdysvaltain hallitus on pyytänyt anteeksi 1940-luvulla tapahtunutta lääkekoettaan Guatemalassa. Testissä sadoille ihmisille tartutettiin tietoisesti tippuri ja kuppa, jotta heillä voitaisiin testata muun muassa penisilliinin tehoa tautien ehkäisyssä.

Sukupuolitaudit vähentyneet Kainuussa

Sukupuolitaudit ovat vähentyneet Kainuussa. Kainuun sairaanhoitopiirissä esimerkiksi klamydiatartunnan saaneita on yli 15 prosenttia viime vuoden tammi-heinäkuuta vähemmän.

HIV leviää Kanta-Hämeessä

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella on todettu tänä vuonna jo neljä HIV-tartuntaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastojen mukaan viime vuonna sairaanhoitopiirin tietoon ei tullut yhtään HIV-tapausta.

Seksitaudit lievässä laskussa Pirkanmaalla

Tippuritartuntojen määrä on laskussa Pirkanmaalla. Alkuvuonna sairaanhoitopiirissä on ollut vain kaksi tippuripotilasta. Kuppatapauksia on todettu seitsemän. Sukupuolitaudeista yleisin on edelleen klamydia- tapauksia on hoidettu jo lähes 1300. HI-virus on todettu yhdeksällä potilaalla.

HIV lisääntyy Päijät-Hämeessä

Päijät-Hämeessä HIV-tartuntoja on tänä vuonna löytynyt poikkeuksellisen paljon. Alkuvuoden aikana virustauti on todettu jo kymmenellä henkilöllä. Viime vuonna tautitapauksia kirjattiin viisi, kerrotaan Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymästä.

Seksitautitestejä tarjottava aktiivisemmin

Seksitautien testejä tulisi terveydenhuollossa tarjota aiempaa aktiivisemmin. Näin ohjeistaa Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin Käypä hoito -suositustyöryhmä.

Sukupuolitauteja todettu hieman aiempaa vähemmän

Sukupuolitautien tartuntatapaukset ovat vähentyneet alkuvuonna Pohjois-Savossa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastojen mukaan Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueella ei ole ollut yhtään tippuritapausta alkuvuoden aikana.

Klamydiaa eniten Lapissa suhteessa väestöön

Klamydiatartuntoja on edelleen Lapissa eniten suhteessa väestömäärään. Lapissa on todettu alkuvuonna 285 klamydiatapausta. HIV-tartuntoja on ollut alkuvuonna kaksi, samoin kuppalöydöksiä ja tippuria on todettu kolme.

Beethovenin kuolinsyy muuttui mysteeriksi

Säveltäjämestari Ludwig van Beethovenin kuolinsyy ei ollutkaan lyijymyrkytys, kuten on oletettu. Uusi tutkimusmenetelmä osoittaa, että Beethovenin elimistössä oli lyijyä jopa vähemmän kuin monilla aikalaisillaan.

Kuppa ja tippuri lisääntyvät Helsingissä

Kuppa- ja tippuritartuntojen määrä on kasvanut Helsingissä jälleen alkuvuonna. Suunta on ollut sama jo monta vuotta.

Sairaala haluaa seksitautien jäljille

Klamydia ja kuppa leviävät Etelä-Karjalassa. Infektiolääkärin mielestä näytteitä otetaan huolestuttavan vähän.

Lomakauden päättyminen ruuhkauttaa sukupuolitautien klinikan

Elokuussa sukupuolitauteja testataan neljännes muuta vuotta enemmän. Klamydiaa esiintyy eniten. Tuliainen tulee mukaan yhä useammin Kaukoidän matkoilta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle