Uusimmat artikkelit
Kotimainen varhaisperuna ehtii viikonlopun päättäjäisjuhlien pöytiin
Toukokuun vaihtelevista lämpötiloista huolimatta kotimaista varhaisperunaa nostetaan jo pellosta. Viljelijät onnistuivat hallantorjunnassa, eivätkä kylmät yöt hidastaneet perunan kasvua.
Biokaasulaitos säästi Ilpo Wennströmin tilan lannoitekustannuksista viime vuonna 100 000 euroa – nyt toiminta laajenee
Viljelijä on osa vihreää siirtymää, kun hän rakentaa maatilalleen voimalaitoksen, jossa energiaa syntyy lietelannasta. Investointeja on tehty verkkaisesti monesta syystä.
Mansikka ja vadelma ehtivät kypsyä kevään juhlapöytiin
Perunan kypsyminen on nyt kiinni kosteudesta ja lämmöstä.
Tutkimus selvitti suomalaisten maanviljelijöiden ilmastomyönteistä käyttäytymistä – tilallinen: ”Kaikki viljelijät ovat ilmastotyöntekijöitä”
Tuoreen väitöskirjan mukaan suomalaisviljelijät haluavat olla mukana ilmastotalkoissa, mutta selkeät keinot ja linjaukset puuttuvat.
Viljelijä pääsi eroon piinaavista valkoposkihanhista niiden omilla tuskanhuudoilla
Ely-keskukset myönsivät tänä vuonna ensimmäistä kertaa avustusta toimille, joilla pyritään estämään rauhoitettujen eläinten aiheuttamia vahinkoja.
"Viljaa viljellään nyt isolla riskillä", sanoo jämsäläinen Heikki Yijälä – kevätkylvöt käynnissä keskisessä Suomessa
Viljan hinta on laskenut viime vuodesta, mutta tuotantokustannukset ovat pysyneet korkeina. Paineet hyvään viljasatoon nousevat.
Juuso Joonan kolumni: Maatalous ei tarjoa houkuttelevaa tulevaisuusnäkymää – se uhkaa myös huoltovarmuuttamme
Suomalainen maatalous kärsii useista ongelmista, ja koko elinkeinoa tulisi uudistaa. Meiltä puuttuu kuitenkin yhteinen tavoite, joka murrosta ohjaisi.
Kotipuutarhoista tutun altakastelun toimivuutta kokeillaan peltoviljelyssä – salaojat muutetaan kuivan ajan kastelujärjestelmäksi
Oulun yliopisto ja Luonnonvarakeskus tutkivat tulva- ja sulamisvesien hyödyntämistä peltojen kesäkastelussa. Salaojiin perustuvaa altakastelumallia testataan Ruukin tutkimuspelloilla.
Maataloustukien uudistus vaatii viljelijältä nyt aiempaa enemmän – ”Perustiloilla tuet tippuvat, jos mennään samoilla ajatuksilla”
Eniten maataloustukien muutoksissa viljelijöitä puhututtaa uusi viljelykiertovaatimus. Vaatimus voi parhaimmillaan innoittaa tilojen toimintannan kehittämiseen, mutta samalla se tuo lisää vastuuta.
Laaja tukimuutos vaatii maatalousyrittäjiltä kouluttautumista
Uudistus vaikuttaa tilojen tukikertymään ja tuotannon suunnitteluun.
Juuso Joonan kolumni: Toivomme toistuvasti uuden teknologian ratkaisevan vanhan teknologian luomat ongelmat
Meille tarjotaan uusia, riskialttiita teknologioita avuksi ongelmiin, joihin olisi myös jo käytössä olevia, turvallisia ja helppoja ratkaisuja. Varovaisuus jää luvattujen ”hyötyjen” varjoon.
Ruoan hinnan nousu kiihtyy, eikä loppua näy – katso videolta, mitä hinnoista nyt tiedetään
Toimittaja Antti Kurra kertoo videolla, milloin ruoan hinnan voidaan aikaisintaan odottaa laskevan.
Juuso Joonan kolumni: Älä aliarvioi omaa vaikutusta ympäristöösi
Elämäntapojemme vaikutukset eivät useinkaan jää oman navan ympärille. Voimme päivittäin vaikuttaa jopa sademetsien tai ikiroudan säilymiseen ja siten elinoloihimme, kirjoittaa Joona.
Pizzoissa ei ole enää sipulia ja lentoemännät sortuivat salakuljetukseen – sipulista tuli Filippiineillä luksustuote
Maksaisitko 13 euroa kilosta sipulia? Filippiineillä on syöty viime viikkoina maailman kalleinta sipulia.
Sähkön hinta pakotti kasvihuoneiden tuotannon tauolle, ja nyt Närpiössä pelätään hinnat romahduttavaa ylituotantoa kesällä
Närpiössä useat kasvihuoneviljelijät kamppailevat edelleen korkean sähkönhinnan takia, mutta samalla yrittäjät yrittävät suunnata katseet kesään. Jos kesällä tuotetaan täysillä, hinnat tippuvat.
Kipsi teki salaojavedestä kristallinkirkasta – peltojen kipsikäsittelystä toivotaan pysyvää osaa vesiensuojelussa
Kipsikäsiteltyjen peltojen kohdalla salaojista otetut näytteet olivat selvästi puhtaampia, kuin käsittelemättömien peltojen kohdalla.
Juuso Joonan kolumni: Maatalous tarjoaisi mahdollisuuden maahantulijoiden kotoutumiseen
Maatilallamme on työskennellyt vuosikymmenten saatossa vaikeasti työllistyviä pitkäaikaistyöttömiä, turvapaikanhakijoita sekä vanhoja isäntiä ja emäntiä. Kaikki ovat hyötyneet, mutta helppoa työllistäminen ei ole ollut.
Viljelijät valmistautuvat tulevaan maatalouden tukikauteen arvaamalla – ehdot selviävät niin myöhään, ettei niihin ehdi reagoida
EU:n maatalouspolitiikka muuttuu vuoden 2023 alussa. Kukaan ei vielä tiedä varmasti, millaisia ovat maataloustukien ehdot.
MTK:n kysely: Maatilojen tuotanto vähenee, kallis sähkö uhkaa ja lannoitteet jäävät hankkimatta
MTK-Pohjois-Savon mukaan maatalouden tuotannon aleneminen uhkaa huoltovarmuutta. Maanviljelijöiden etujärjestö kiirehti valmistelussa olevaa kustannustukea maatiloille.
Viljelijät ovat valmiita toimittamaan tavaraa Riikinnevalle suunniteltuun biokaasuvoimalaan
Kuutisenkymmentä maatilaa on kiinnostunut toimittamaan biomassaa Leppävirran Riikinnevalle ajateltuun biokaasuvoimalaan. Minimitavoitteesta puuttuu vielä 500 hehtaaria.
Kotimainen valkosipuli on niin vaikea viljeltävä, että moni on lopettanut kesken – Juha Isokääntä on yksi harvoista onnistujista
Kotimainen valkosipuli on monille vielä tuntematon ja reilusti ulkomaista kalliimpaa vähäisen viljelyn vuoksi.
Suljettujen ovien takana päätetään, mitä sinä maksat ruoasta – MOT selvitti, miten kotimaan erikoiset ruokamarkkinat toimivat
Ruokakassin hinta hipoo pilviä ja energiakriisi on laittanut ruoantuottajat polvilleen. Samaan aikaan kauppajätit takovat ennätystulosta ja määräävät tahdin kulissien takaisissa hintaneuvotteluissa.
MTK vaatii maatiloille kertaluonteista suoraa kustannustukea
Ruokaa tuottaville tiloille halutaan apua tavallista suurempiin kuluihin, joita koituu muun muassa sähköstä, polttoaineista ja lannoitteista.
Suomen suurimman emakkosikalan emäntä seuraa huolestuneena sähkön hintaa: "Porsaat eivät selviä ilman lämpölamppuja"
Pellervon taloustutkimuksen ennusteen mukaan loppuvuonna ja ensi vuonna ruoan hinta jatkaa nousuaan. Myös maatalouden kustannukset jatkavat nousua.
Arvokkaat perunanpoikaset kulkevat pitkän matkan Saksasta suomalaisen lautaselle – siemenperunaa tulee nyt vähemmän, eikä se ole normaalia
Suomessa ei tällä hetkellä tehdä perunanjalostusta, ja siksi Suomen suurimmille siemenperunatiloille tuodaan minimukuloita Saksasta. Ruokaperunan hinta voi nousta monen eri asian takia.
Korona pysäytti lentoliikenteen ja sillä oli valtava vaikutus Erja Häkkisen viljelyksille Etelä-Ranskassa
Monacossa asuva Erja Häkkinen vieraili Puoli seitsemän -ohjelmassa ja kertoi yllättävästä ilmiöstä tilallaan Etelä-Ranskassa. Hän tuli alkujaan tunnetuksi avioiduttuaan F1-kuljettaja Mika Häkkisen kanssa.
Lannoitteiden hinnat laittavat viljelijät miettimään kuinka paljon niitä tarvitaan – onko pohjoisessa lietelannasta apu karkaaviin hintoihin?
Monella viljelijällä ei ole tällä hetkellä varaa ostaa lannoitteita ensi vuoden tulevalle kasvukaudelle. Tämä syksy näyttää esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa mihin hintaan lannoitteita ostetaan seuraaville kasvukausille.
Hernekeitoistaan tunnettu Jalostaja hamuaa kesän hernesatoa ylimääräisillä korvauksilla viljelijöille
Luonnonvarakeskus arvioi vähän aikaa sitten, että kotimaan hernesadosta on tulossa hyvä. Tämä on helpotus hernekeittoa valmistamalle Oy Lunden Ab Jalostajalle, joka joutui vielä keväällä turvautumaan tuontiherneeseen.
Poikkeuksellinen kädenojennus Kuusamon viljelijöille, kaupunki maksaa paalimuovien keräyksen ja tilat säästävät tuhansia euroja
Paalimuovien hävittäminen maatiloilta voi maksaa viljelijälle tuhansia euroja vuodessa. Muovin hinta on noussut tänä vuonna kymmenillä prosenteilla.
Elokuun sateet eivät tehneet hyvää perunasadolle – perunaa mätänee peltoon
Arviolta kymmenen prosenttia sadosta menentetään elokuun sateiden takia. Nyt nostoa viivytetään, jotta suurin osa mätääntyneistä perunoista jäisi peltoon.
Satakunnan pelloilta saadaan paras sato vuosikausiin
Länsi-Suomen Pro Agriasta kerrotaan, että satakuntalaisten viljelijöiden sadosta on tulossa parempi kuin kolmeen tai jopa viiteen vuoteen. Tämä helpottaa hieman viljelijöiden vaikeaa tilannetta.
Suomalainen humala on tutkimuksen mukaan aivan ainutlaatuista – käsillä voi olla yöttömän yön vientihitti, uskoo yrittäjä
Suomessa viljellylle humalalle olisi kysyntää, jos sitä vain olisi saatavilla. Tällä hetkellä suomalainen olut saa makunsa tuontihumalasta.

Kauhajoen Ruokamessut täyttää jo 30 vuotta ja nojaa entistä vahvemmin kotimaisen ruoan arvostukseen
Kauhajoen Ruokamessuja on järjestetty jo 30 vuoden ajan. Parin koronaan liittyvän taukovuoden jälkeen voidaan jälleen kokoontua tuottajien ja yrittäjien herkkuja maistelemaan.
Hämeessä puinnit ovat puolivälissä – sato näyttää kohtalaisen hyvältä
Hämeessä on vältytty satokauden aikana rankoilta sateilta. Sen sijaan kuivuus on vienyt hieman kasvustojen parasta terää. Sadosta on kuitenkin tulossa kohtalaisen hyvä.
Puimurit jyskyttävät nyt arvokkaita jyviä viljelijöiden laariin – katso, miten tärkeä sadonkorjuu tapahtuu
Viljasadosta odotetaan selvästi viimevuotista parempaa, mutta aivan huipputasoon tuskin päästään. Yle kävi katsomassa sadonkorjuuta juvalaisella viljapellolla perjantaina 26. elokuuta.
Veli-Pekka Aila sitoutui vähentämään peltojensa päästöjä ja on opetellut viljelemään ruista ympäristöystävällisemmin: "Satotaso on parantunut pikkuhiljaa"
Viljelyn ilmastotavoitteiden toteutumiseksi myös alan suuret toimijat sitouttavat viljelijöitään ympäristötoimiin. Eteläpohjalaistilalla on opeteltu uusia viljelytapoja jo viitisen vuotta.
Tuleva viljasato näyttää paremmalta kuin vuosi sitten – muuttuva maailmantilanne varjostaa ensi vuotta
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on saanut maailman vilja- ja lainnoitemarkkinat sekaisin. Tämän vuoden sato Suomessa on tällä hetkellä hyvällä tolalla, mutta paineet sadon onnistumisesta ovat silti suuret.
Peltojen kipsikäsittelyssä ollaan jäämässä Varsinais-Suomessa edellisvuosien tahdista – ely-keskus pidensi hakuaikaa
Maanparannuskipsillä voidaan pienentää peltomaalta tulevaa fosforin, kiintoaineksen ja orgaanisen hiilen kuormitusta vesistöihin noin 50 prosentilla.

Maanviljelijät kohtalaisen toiveikkaita ratkaisevan tärkeän sadon tuleentuessa: Keski-Suomen satonäkymät toistaiseksi kelvolliset
Tämän vuoden viljasatoon kohdistuu tavallista suurempia odotuksia, kun viljelijöiden kamppailevat kustannusten nousun kanssa.
Suomi ja EU:n komissio maataloussopuun – MTK tyytyväinen saavutettuun ratkaisuun
Uusi niin sanottu CAP-ratkaisu tuo Suomeen tukia viljelijöille, maaseudun yrittäjille ja yhteisöille vuosittain yhteensä noin 1,7 miljardia euroa. EU:n osuus tästä on noin 875 miljoonaa.
Viljasato on nyt loppukesän säiden armoilla – loimaalaisviljelijä Pekka Eskolan pelloilla suurimmat sato-odotukset kuivahtivat helteisiin
Satokausikatsauksen mukaan vilja on varttunut Suomessa pääosin hyvin. Sadevaihtelut ovat olleet kuitenkin suuria, ja ongelmia alkaa olla alueilla, joille ei ole vettä riittänyt helteiden aikaan.
Venyneeltä mustikalta näyttävän tulokasmarjan viljely lisääntyy Suomessa: Tammisten tilalla kasvaa jo 5 500 haskap-pensasta
Kepilä 10 -luomutilalla Heinolassa on parhaillaan menossa haskapin sadonkorjuu. Neljä vuotta vanhat pensaat luovuttavat ensimmäisen kunnon sadon, jolle on koe-erien perusteella kova kysyntä.

Ensimmäiset hukkakaurat röyhistelevät jo pohjalaispelloilla – ProAgria kehottaa viljelijöitä torjuntaan: "Näillä lannoitehinnoilla ei kannata viljellä muuta kuin pääkasvia"
Peltolohkoja on ProAgrian mukaan tarkkailtava useita kertoja kasvukauden aikana. Hukkakauraa voi nousta pelloille vielä myöhään kesällä.
Vieremälle miljoonainvestointi biokaasuun: tarkoitus ostaa paikallisilta maanviljelijöiltä biokaasua
Vieremän Lämpö ja Vesi Oy on tehnyt hankintapäätöksen nesteytetyn biokaasun terminaalin rakentamisesta. Suunnittelu aloitetaan heti ja rakentamaan pitäisi päästä syksyllä.
Maatalouden kannattavuuskriisi uhkaa syventyä – lannoitteiden hinnat ovat lähes kaksinkertaistuneet parissa vuodessa
ProAgria ehdottaa ratkaisuksi maatilojen ahdinkoon muun muassa sadonhintavakuutuksen käyttöönottoa Suomessa.
Varsinaissuomalaiset viljelijät epäröivät kipsihankkeeseen lähtöä – haku päättyy torstaina
Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla kipsihanke on ollut käynnissä jo kaksi vuotta. Tänä vuonna kipsihanke laajeni uusille alueille Satakuntaan ja Pohjanmaalle, eli koko rannikkoalueelle.
Ilmainen peltojen kipsikäsittely kiinnostaa Satakunnassa – kipsi maaperässä parantaa kasvuolosuhteita
Varsinais-Suomen ely-keskuksen tarjoamaan ilmaiseen kipsikäsittelyyn ei ole vielä tarttunut kuin muutama satakuntalaisviljelijä, mutta kyselyitä on tullut runsaasti.
Näin Saaristomeren maatalouskuormitus saadaan laskuun – ministeriöt julkaisivat listan
Ravinnekuormitusta vähentävät toimenpiteet maksavat arviolta 18 miljoonaa euroa vuodessa.
Viljelijät ovat koolla Porissa synkkien pilvien alla – MTK-Satakunnan puheenjohtaja: "Arkinen tilanne maatiloilla on hyvin kriittinen"
MTK:n liittokokouksessa Porissa puidaan maatalouden kannattavuusahdinkoa. Kustannukset kasvavat tuottoja kiivampaa tahtia muun muassa Venäjän aloittaman hyökkäyssodan takia.

Tiistai 14.6.2022
Hintojen nousu. Lentoaseman ruuhkat. Kesän kylvötyöt. Tyttöleijonien MM-pronssi. Sää.