Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Luomuviljelijä Lauri Takala seisoo pellon laidalla. Taustalla on vanha aitta ja ruispelto.

Jos ilmastokatastrofi uhkaa maapallon elämää, pelastajiksi tulee 150 harvinaista viljaa Suomen pelloilta – kasvaneet satoja vuosia tätä tehtävää varten

Maatiaisviljat tuovat ruokaturvaa. Ne ovat jalostamattomia viljalajikkeita, jotka ovat kulkeneet ihmisen rinnalla vuosisatoja.

Multavaa maata esitellään Qvidjassa

Kierrätyslannoitteet kiinnostavat yhä useampaa viljelijää – teollisuuden sivutuotteet ravitsevat peltoja ilmastoystävällisesti

Keinolannoitteiden raju kallistuminen herätti monet viljelijät kyselemään kierrätyslannoitteita. Niiden valmistaja etsiikin teollisuudesta uusia yhteistyökumppaneita kysynnän tyydyttämiseksi.

kipsikäsittely pelloille estää fosforin valumisen vesistöihin

Kipsikäsittely vähentää maatalouden valumia ja parantaa veden laatua – ja nyt se laajenee koko rannikolle

Kipsikäsittelyn tavoitteena on vähentää fosfori- ja kiintoainesvalumia jokiin ja mereen. Viime vuosien kokeiluista on saatu rohkaisevia tuloksia ja siksi toimet laajenevat koko rannikkoalueelle.

piispa Matti Salomäki

Piispat huolestuivat maataloustuottajien jaksamisesta ja kotimaisesta ruokaturvasta

Suomessa keskustellaan parhaillaan turvallisuudesta. Kolme evankelis-luterilaisen kirkon piispaa toteaa kannanotossaan, että merkittävä osa turvallisuutta on riittävästä ruoasta huolehtiminen.

Kossor tittar ut genom ett sorts staket av stål.

Eläintukien valvonta aloitetaan Pohjois-Savon maatiloilla: valvonta liittyy elintarviketurvallisuuteen

Pelto- ja eläintukien valvonta tehdään kolmelle prosentille tiloista ja täydentävien ehtojen valvonta puolelle prosentille tiloista. Valvontoja tehdään marraskuun puoliväliin asti.

Traktori levittää kuivalantaa pellolle Marttilassa.

Eläintilojen lanta voisi korvata lähes kaikki fosforilannoitteet Suomen pelloilla – hinnannousu saanut viljelijät kiinnostumaan

Vasta kriisiaika on saanut vauhtia kierrätysravinteiden kuten lannan käyttöön. Aiemmin kiertotaloustavoitteet ovat jääneet saavuttamatta.

Traktori vetää kylvökonetta pellolla.

Kevään tulo kangertelee, ja kylvöt ovat myöhässä Etelä-Savossa: "Sellainen tunne, että kohta rupeaa tapahtumaan tosi nopeasti"

Viljelijäjärjestö Pro Agriasta arvioidaan, että vielä ei ole säiden takia syytä isoon huoleen, mutta takapakkia kevään tulossa ei enää saisi tulla.

Traktori vetää kylvökonetta pellolla.

Kylvöt ovat myöhässä, kun Keski-Suomen kevät etenee vitkaan – ajassa on palattu vuosikymmen taakse päin

Keski-Suomen Pro Agrian mukaan kylvökoneet ova "lähtökuopissa". Vehnän viljelyllä alkaa olla jo kiire.

Mies ja nainen seisovat keväisen pellon reunalla.

Kevään hidas eteneminen koettelee jo viljelijöiden hermoja – myös kulut lisäävät painetta saada hyvä sato: "Epäonnistua ei saa"

Viljelijät ovat tänä keväänä kahtiajakoisissa tunnelmissa. Osa on hankkinut lannoitteet ja muut tuotantotarvikkeet viime vuonna vanhoilla hinnoilla, osa joutuu maksamaan kalliisti.

Varhaisperunan naattia toukokuun alkupuolella harson alla.

Lakkiaisperunoiden kanssa menee tiukille – kevään koleus on hidastanut varhaisperunan kasvua

Harsot ja muovit ovat apuna varhaisperunan kasvatuksessa, mutta viileä kevät on verottanut kasvua. Kotimainen varhaisperuna ehtii mahdollisesti koulun päättäjäisjuhlien ruokapöytään.

Maanviljelijä Erik Perklen seisoo keskellä karua peltoaan Siuntiossa kuulokkeet päässään.

Ennätysmäärä peltoalasta voi jäädä viljelemättä: "Täytyy miettiä moneen kertaan, osallistuuko sellaiseen peliin", pohtii satavuotiaan tilan isäntä

Viljelijöiden pitäisi saada normaali sato, jotta ennätyskalliisiin lannoitteisiin on ensi vuonna varaa. Jos kausi epäonnistuu, peltoja jää kylvämättä. MTK:n mukaan viljelyala saattaa pienentyä jo tänä vuonna 10–20 prosenttia.

Europarlamentaarikko Elsi Katainen Strasbourgissa

Meppi Elsi Katainen: Maanviljelijöiden paremmat sopimukset kaupan ja teollisuuden kanssa turvaisivat ruokahuoltoa uhkaavaa tilannetta

Keskustan europarlamentaarikko Elsi Katainen muistuttaa, että viljelijät voivat tuottaa energiaa myös itse. Tähän Katainen esittää rahallista korvausta.

Elimäenjärvi Kouvolan Elimäellä dronella kuvattuna.

Kuivatusta järvestä tuli viljelijöiden murheenkryyni – pellot muuttuvat aina takaisin järveksi: "Kaivinkonekuski sai syksyllä kolme haukea"

Noin 250 hehtaaria peltoa on peittynyt veden alle Elimäellä. Peltojen kuivumiseen kuuluu arvion mukaan ainakin kolme viikkoa

Lähikuva kylvökoneesta kaurapellolla

Syysviljoilla laajoja tuhoja Hämeessä

Syysvehnää joudutaan Hämeessä paikka paikoin kylvämään uudelleen jopa 80 prosenttia. Uuden perunan sato viivästyy.

Kumpuilevalla pellolla on lunta ja pälviä. Pellon reunassa kasvaa puita.

Yöpakkaset viivästyttävät kevätkylvöjä - huoli huoltovarmuudesta lisää viljelyintoa Keski-Suomessa

Keski-Suomessa kevätkylvöjen aloitus näyttää lykkääntyvän selvästi siitä, mihin viime vuosina on totuttu. Asiantuntija-arvion mukaan kylvötöihin päästään Keski-Suomessa laajemmin vasta toukokuun puolivälin tienoilla.

Maanviljelijä Aleksis Kyrö purkaa tallissa heinäpaalia hevosille.

Väkilannoitteiden käyttö on ollut liian helppoa ja halpaa, sanoo viljelijä – tutkijan mukaan Suomi voisi olla omavarainen lannoitteiden suhteen

Lannoittamisen tarvetta voidaan vähentää muun muassa monipuolisella viljelykierrolla. Menetelmän käyttö on yllättävän harvinaista.

Lehmä tuijottaa kuvaajaa navetassa.

"Nyt pitäisi paukut laittaa ruoan tuottamiseen", sanoo lypsytilallinen Topi Kokkila – maatalouden kustannuskriisi kohdistuu kovimmin kotieläintuotantoon

Maanviljelijöiden mukaan kotieläintuotanto on Suomen ruokatuotannon selkäranka. "Pelkkä kasvinviljely ei riitä huoltovarmuuteen", sanoo MTK:n valtuuskunnan jäsen.

Juuso Joona

Juuso Joonan kolumni: Ruoan arvostus vähentää sen hävikkiä

Hävikkiruoan mukana roskiin menee kaikki se työ, energia ja rakkaus, joka sen kasvattamiseen, käsittelyyn ja kuljettamiseen on käytetty, kirjoittaa Joona.

Keski-ikäinen maatalousyrittäjä Juha-Pekka Toukola seisoo väkilannoitevarastonsa edessä kädet farkkuhousujen taskussa

Viljelijä kummaksuu lannoitesurkuttelua, sillä viljan hinnan nousu lupaa hyvää tuottoa: "Katelaskelmat näyttävät paremmalta kuin koskaan"

Maatalouden kustannuskriisistä huolimatta viljan viljelijä voi tehdä hyvän tilin tänä vuonna, koska myös viljan hinta on nousukiidossa. Tilat tietävät jo nyt saavansa viljasta vähintään kaksinkertaisen hinnan ensi syksynä.

Jäinen pelto

Viljelijöiden tuska kasvaa kasvamistaan – nyt pelkona ovat talvituhot

Hankien ja jääpeitteen alla on nyt aikaisempaa enemmän kylvöalaa ja talvituhot uhkaavat. Viime syksynä maahan pantiin Suomen historian suurin syysvehnäala.

Traktori ja kauhakuormaaja levittämässä pellolle ruskealta hiekalta näyttävää maanparannuskuitua.

Venäjän hyökkäyksen tuomaan lannoitepulaan olisi yksinkertainen ratkaisu, mutta raaka-aine päätyy Suomessa kaatopaikoille – kierrätys on liian kallista

Teollisuuden sivuvirtoja paremmin hyödyntämällä voitaisiin parantaa merkittävästi lannoitteiden huoltovarmuutta. Maataloudessa olisi kysyntää, mutta lannoitetuotantoon pitäisi löytää teollisuudesta uusia raaka-ainelähteitä.

En svartvit mjölkko

MTK Häme: maatalouden kriisi vähentää etenkin kotieläintuotantoa

Maatalouden ahdinko, jota Venäjän hyökkäys Ukrainaan kärjistää, iskee erityisesti eläintuotantoon, arvioi MTK Hämeen toiminnanjohtaja. Valtion lupaama tukipaketti auttaa turvaamaan tuotantoa lyhyellä tähtäimellä.

Hämeenkoskelainen maatalousyrittäjä Saara Kukkonen viilaa konehallilssa yllään sininen toppatakki ja harmaa-keltainen myssy päässään 28. maaliskuuta 2022.

Ukrainan sota toi kausityöntekijät maatiloille perheineen – lapsille kaivattaisiin päivähoitoa

Ukrainalaisia on työskennellyt vuosittain paljon suomalaisilla maatiloilla. Nyt viljelijät majoittavat sotaa pakenevia työntekijöitään perheineen.

Rehuhernepelto

Luomutuotannosta haetaan nyt kriisinkestävyyttä myös normitiloille – Luomuliitto: "Kyselyjä on tullut ja pyrimme neuvomaan"

Luomutuotannossa kalliit ostopanokset pyritään korvaamaan tilojen omavaraisuudella, viljelijöiden osaamisella ja huolehtimalla maaperän ravinteiden kierrätyksestä.

Näyttelypäällikkö Kirsi Mutka-Paintola nojailee kaiteeseen aurinkoisessa Kauppakeskus Stellassa.

Farmari 2022 vetää Mikkeliin 75 000 ihmistä ja 7 miljoonaa euroa rahaa – näyttelypäällikkö: "Suomen suurin kesätapahtuma"

Farmari-maatalousnäyttely päästään järjestämään kahden vuoden tauon jälkeen. Tapahtumaan odotetaan 75 000 kävijää ja 500 näytteilleasettajaa.

Etelä-Karjalan Jätehuollon biokaasulaitoksen putkistoa.

Nurmon biokaasulaitos viipyy edelleen – hanketta ei ole kuitenkaan kuopattu ja töitä tehdään sopimusten eteen

Nurmoon päätettiin rakentaa biokaasulaitos jo neljä vuotta sitten, mutta hanke viipyy edelleen. Biokaasuhankkeita on nyt suunnitteilla eri puolille ja kysynnän arvellaan kasvavan.

Lehmä nuolaiseen turpaansa.

Forssalainen maitotila satsasi yli kaksi miljoonaa euroa automatisointiin – perhetilan jatkaja uskoo maatalouden tulevaisuuteen

Nousevat kustannukset koettelvat maataloutta ja vähentävät tilojen investointihaluja. Silti maatiloilta löytyy myös uskoa tulevaisuuteen. Puhe huoltovarmuudesta auttaa pinteessä olevaa alaa.

Tummiin pukeutunut mies seisoo navetassa, katsoo ohi kameran.

Vesa Erosen maatilan kulut kasvoivat hetkessä miljoonalla eurolla – kustannusten nopea kasvu ajaa maatalousyrittäjiä vaikeisiin päätöksiin

Suomen suurimpiin kuuluva lihakarjatila Pohjois-Karjalan Liperissä pohtii toimintansa jatkoa. Kustannuskriisi on nostanut tilan menoja noin miljoonalla eurolla vuodessa. Yrittäjä on asettanut toivonsa kuluttajiin.

Viljapelto Keski-Pohjanmaalla

Isolla osalla viljelijöistä paitsi lannoitteet, myös polttoaineet ja torjunta-aineet hankkimatta

Arviolta kolme neljäsosaa tuottajista on tehnyt seuraavan satokauden hankintansa. Tämän ennustetaan merkitsevän viljelyalojen pienemistä.

Mies seisoo lumisella pellolla ja katsoo vakavan näköisenä kohti kameraa.

Kaikki pellot käyttöön ja valkuaiskasveja lisää – tulevan kesän viljelyvalinnoilla voidaan turvata ruoantuotannon jatkumista

Ukrainan ja Venäjän yhteenlaskettu osuus maailman vehnä- ja valkuaiskaupasta on merkittävä. Valkuaiskasvien lisääminen olisi tärkeää omavaraisuuden kannalta.

Puimuri tyhjentää viljalastia traktorin lavalle

Maatalousyrittäjiä kannustetaan ilmastotekoihin Päijät-Hämeessä

Päijät-Hämeessä maanviljelijöiden on nyt mahdollista liittyä Ilmastokumppanuus-verkostoon, josta saa tukea ja näkyvyyttä ilmastotoimille.

Perunanviljelijä Sami Tapanainen kyntää traktorilla peltoa Savitaipaleella.

Kustannuskriisin keskellä painivat viljelijät puntaroivat, kannattaako keväällä kylvää vai ei

MTK:n lihavaliokunnan puheenjohtaja Mauno Ylinen pohtii, voiko tuottajia velvoittaa tekemään tuotantoa omalla tappiollaan. Tuotantokustannusten nousu uhkaa tehdä maataloustuotannosta kannattamatonta.

Ilmasta käsin kuvattu kuva, jossa traktori vetää kylvökonetta pellolla.

Ahdinko hämäläistiloilla syvenee kun lannoitteiden hinnat karkaavat käsistä

Lannoitteiden hinnat ovat kaksinkertaistuneet vuoden takaisesta. Tiukka taloustilanne estää tiloja satsaamasta täysipainoisesti peltoviljelyyn.

Juuso Joona

Juuso Joonan kolumni: Maan kasvukunto ja viljelyosaaminen ovat keskeisiä, mutta unohdettuja, huoltovarmuuden tekijöitä

Suomen ruoantuotanto on nojannut jo vuosikymmeniä Venäjään. Olemme kulloistenkin valtaapitävien hyvän tahdon varassa – haluaako Venäjä myydä meille polttoaineita ja lannoitteiden raaka-aineina käytettäviä ammoniakkia ja kaliumia, kirjoittaa Joona.

Kiteeläinen viljelijä Pasi Hartikainen harjoittaa luonnonmukaista tuotantoa.

Savo-Karjalan vuoden luomutoimija on pitkän kokemuksen luonnonmukaisesta tuotannosta omaava viljelijä Kiteeltä

Luonnonmukaisen viljelyn edistäjäksi on valittu Pasi Hartikainen Kiteeltä. Vuotuisen valinnan teki Savo-Karjalan luomuyhdistys.

En man mössa och glasögon står i ett vinterlandskap.

Ukrainan kriisi huolestuttaa suomalaisia ​​maanviljelijöitä – Anders Lång: "Ei ole tuotantoa, jos meillä ei ole ihmisiä"

Suuri osa Suomeen tulevista kausityöntekijöistä on Ukrainasta. Ukrainan tilanteen vuoksi on epävarmaa, kuinka sen työvoiman käy tänä vuonna.

Ari Nortunen nojaa harjanvarteen pihatossa ja katselee rehua syöviä lehmiä.

"Kukaan ei osannut odottaa, että kustannukset karkaavat näin nopeasti", sanoo maatalousyrittäjä Ari Nortunen - kustannuskriisi kärjistyy alkutuotannossa

Lihanhinnasta neuvotellaan nyt monissa pöydissä. Maatalouden alkutuotannon kustannukset ovat nousseet nopeasti ja osa kuluista on kasvanut jo kymmenillä prosenteilla. Tuotteista saatava hinta ei kuitenkaan kasva samalla vauhdilla.

Lehmiä niiden syöttämiseen tarkoitetussa tilassa.

MTK:n kysely: Päätoimisilla viljelijöillä isoimmat vaikeudet maksaa laskut ajallaan

Järvi-Suomen MTK-liittojen rahoituskyselyn mukaan iso osa kotieläintilallisista on joutunut neuvottelemaan rahoituksesta kuten lainojen lykkäyksestä viime aikoina.

Lehmiä pihatossa

Moni kainuulainen maatila painii pahoissa talousongelmissa – lopettanut maitotilallinen: "Ymmärrän sen tuskan"

Huono satovuosi yhdistettynä lannoitteiden, rehujen ja energian hintojen nousuun on heikentänyt usean maatilan tilannetta. Tuottajahinnat ovat puolestaan pysyneet hintojen nousua edeltävällä tasolla.

Lannoitin kiinnitettynä traktoriin.

Maanviljelijöiden uusi trendi on ekologisuus – tilallinen: ”Tätä konetta ei olla hankittu siksi, että joku istuu Mannerheimintiellä teltassa”

Maatalousyrittäjät ovat ryhtyneet parantamaan lehmien hyvinvointia muun muassa parsimatoilla ja tuulettimilla. Yhä useamman maatilan katolla ovat nykysin myös aurinkopaneelit.

Sokerijuurikas ja sen vihreät lehdet pellossa.

Sucros nostaa taas sokerijuurikkaasta viljelijöille maksettavaa hintaa – yhtiö haluaa tukea suomalaista sokerintuotantoa

Yhtiö pyrkii varmistamaan viljelyn kannattavuuden Suomessa myös energiakriisin aikana. Maan ainoa sokeritehdas sijaitsee Säkylässä Satakunnassa.

Jauhopusseja ja pussittava kone Liperin Myllyssä.

Liperin Myllyn seuraaja löytyi Kiteeltä: kehitteillä on pohjoiskarjalainen viljatuoteperhe

Perinteikäs Liperin Mylly tuhoutui tulipalossa kesällä 2020. Sen jälkeen Pohjois-Karjalassa on selvitetty uuden myllyn mahdollista rakentamista.

Lehmät jonottavat lypsyasemalle

Maatiloilla on selvitty varautumissuunnitelmien voimin, mutta varovaisuus jo näkyy jaksamisessa – MTK kannustaa pitämään lomaa ja huilaamaan ennen tulevaa kasvukautta

Lomittajien saanti sairastapauksissa voi olla vaikeaa, ja tiloja onkin jo alusta asti neuvottu miettimään, löytyykö apukäsiä tarvittaessa myös omasta takaa.

Mies traktorissa koiran kanssa.

Leppävirralle suunnitteilla biokaasulaitos – mukaan halutaan saada myös satakunta paikallista viljelijää tuottamaan laitokselle rehua

Leppävirran Riikinnevalle suunnitteilla oleva biokaasulaitos voi hyödyttää myös maatalousyrittäjiä. Paikallinen maanviljelijä uskoo bioreaktorijätteen mahdollisuuksiin kuivikkeena.

Juuso Joona

Juuso Joonan kolumni: Kuka omistaa maiseman?

Maisema muuttuu maankäyttömme ja tarpeittemme vuoksi, ja se saa herättää tunteita, kirjoittaa Joona.

ruokaa tarjottimella

Hämäläiskuntia kannustetaan panostamaan kotimaisen ruoan tarjontaan ja näkyvyyteen

MTK Häme aikoo palkita ensi vuoden lopussa hämäläisen ruokapalveluiden tuottajan, joka on panostanut näkyvimmin kotimaiseen ruokatarjontaan.

Viljantähkä

Poikkeuksellisen heikko sato sekoittaa viljamarkkinoita

Valtakunnallisesti sato on lähes 30 prosenttia pienempi kuin keskimääräinen viljasato viimeisen kymmenen vuoden aikana. Hämeessä esimerkiksi ohran ja kauran hehtaarisadot tippuivat reilusti yli tuhannella kilolla.

Rautatie halkoo maalaismaisemaa

Suomalaisyritys loi hiiliviljelyn helpottamiseksi verkkopalvelun, joka kertoo viljelijälle, onko hänen peltonsa hiilinielu vai päästölähde

Maatalouden hiilipäästöt eivät ole tilastollisesti pudonneet 2000-luvulla lainkaan. Biocode oy:n toimitusjohtaja Ernesto Hartikaisen mielestä se ei ole viljelijöiden syy.

Intiassa maan pääministeri Narendra Modi on pitkään jatkuneen kiistan jälkeen perunut kaavaillut maatalousuudistukset

Intian pääministeri antoi periksi raivostuneille maanviljelijöille – kiistellyt maatalouden uudistukset perutaan

Lakimuutokset tähtäsivät markkinatalouden voimistamiseen Intian maataloudessa muun muassa sääntelyn purkamisella. Uudistukset saivat miljoonat maanviljelijät raivostumaan ja pelkäämään elinkeinonsa puolesta.

Ihmisiä jonottamassa myyntikojulle MTK Keski-Pohjanmaan mielenilmauksessa.

"Miksi se, joka tekee eniten, saa vähiten?" kysyvät viljelijät myös Seinäjoen torilla tänään

Viljelijät haluaisivat suurimman osan tuloistaan markkinoilta, eivät tuista. Tänään eteläpohjalaisten viljelijöiden tapahtuma toteutuu Seinäjoen torilla.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle