Uusimmat artikkelit
Jos ilmastokatastrofi uhkaa maapallon elämää, pelastajiksi tulee 150 harvinaista viljaa Suomen pelloilta – kasvaneet satoja vuosia tätä tehtävää varten
Maatiaisviljat tuovat ruokaturvaa. Ne ovat jalostamattomia viljalajikkeita, jotka ovat kulkeneet ihmisen rinnalla vuosisatoja.
Kierrätyslannoitteet kiinnostavat yhä useampaa viljelijää – teollisuuden sivutuotteet ravitsevat peltoja ilmastoystävällisesti
Keinolannoitteiden raju kallistuminen herätti monet viljelijät kyselemään kierrätyslannoitteita. Niiden valmistaja etsiikin teollisuudesta uusia yhteistyökumppaneita kysynnän tyydyttämiseksi.
Kipsikäsittely vähentää maatalouden valumia ja parantaa veden laatua – ja nyt se laajenee koko rannikolle
Kipsikäsittelyn tavoitteena on vähentää fosfori- ja kiintoainesvalumia jokiin ja mereen. Viime vuosien kokeiluista on saatu rohkaisevia tuloksia ja siksi toimet laajenevat koko rannikkoalueelle.

Piispat huolestuivat maataloustuottajien jaksamisesta ja kotimaisesta ruokaturvasta
Suomessa keskustellaan parhaillaan turvallisuudesta. Kolme evankelis-luterilaisen kirkon piispaa toteaa kannanotossaan, että merkittävä osa turvallisuutta on riittävästä ruoasta huolehtiminen.
Eläintukien valvonta aloitetaan Pohjois-Savon maatiloilla: valvonta liittyy elintarviketurvallisuuteen
Pelto- ja eläintukien valvonta tehdään kolmelle prosentille tiloista ja täydentävien ehtojen valvonta puolelle prosentille tiloista. Valvontoja tehdään marraskuun puoliväliin asti.
Eläintilojen lanta voisi korvata lähes kaikki fosforilannoitteet Suomen pelloilla – hinnannousu saanut viljelijät kiinnostumaan
Vasta kriisiaika on saanut vauhtia kierrätysravinteiden kuten lannan käyttöön. Aiemmin kiertotaloustavoitteet ovat jääneet saavuttamatta.
Kevään tulo kangertelee, ja kylvöt ovat myöhässä Etelä-Savossa: "Sellainen tunne, että kohta rupeaa tapahtumaan tosi nopeasti"
Viljelijäjärjestö Pro Agriasta arvioidaan, että vielä ei ole säiden takia syytä isoon huoleen, mutta takapakkia kevään tulossa ei enää saisi tulla.
Kylvöt ovat myöhässä, kun Keski-Suomen kevät etenee vitkaan – ajassa on palattu vuosikymmen taakse päin
Keski-Suomen Pro Agrian mukaan kylvökoneet ova "lähtökuopissa". Vehnän viljelyllä alkaa olla jo kiire.
Kevään hidas eteneminen koettelee jo viljelijöiden hermoja – myös kulut lisäävät painetta saada hyvä sato: "Epäonnistua ei saa"
Viljelijät ovat tänä keväänä kahtiajakoisissa tunnelmissa. Osa on hankkinut lannoitteet ja muut tuotantotarvikkeet viime vuonna vanhoilla hinnoilla, osa joutuu maksamaan kalliisti.
Lakkiaisperunoiden kanssa menee tiukille – kevään koleus on hidastanut varhaisperunan kasvua
Harsot ja muovit ovat apuna varhaisperunan kasvatuksessa, mutta viileä kevät on verottanut kasvua. Kotimainen varhaisperuna ehtii mahdollisesti koulun päättäjäisjuhlien ruokapöytään.
Ennätysmäärä peltoalasta voi jäädä viljelemättä: "Täytyy miettiä moneen kertaan, osallistuuko sellaiseen peliin", pohtii satavuotiaan tilan isäntä
Viljelijöiden pitäisi saada normaali sato, jotta ennätyskalliisiin lannoitteisiin on ensi vuonna varaa. Jos kausi epäonnistuu, peltoja jää kylvämättä. MTK:n mukaan viljelyala saattaa pienentyä jo tänä vuonna 10–20 prosenttia.
Meppi Elsi Katainen: Maanviljelijöiden paremmat sopimukset kaupan ja teollisuuden kanssa turvaisivat ruokahuoltoa uhkaavaa tilannetta
Keskustan europarlamentaarikko Elsi Katainen muistuttaa, että viljelijät voivat tuottaa energiaa myös itse. Tähän Katainen esittää rahallista korvausta.
Kuivatusta järvestä tuli viljelijöiden murheenkryyni – pellot muuttuvat aina takaisin järveksi: "Kaivinkonekuski sai syksyllä kolme haukea"
Noin 250 hehtaaria peltoa on peittynyt veden alle Elimäellä. Peltojen kuivumiseen kuuluu arvion mukaan ainakin kolme viikkoa
Syysviljoilla laajoja tuhoja Hämeessä
Syysvehnää joudutaan Hämeessä paikka paikoin kylvämään uudelleen jopa 80 prosenttia. Uuden perunan sato viivästyy.
Yöpakkaset viivästyttävät kevätkylvöjä - huoli huoltovarmuudesta lisää viljelyintoa Keski-Suomessa
Keski-Suomessa kevätkylvöjen aloitus näyttää lykkääntyvän selvästi siitä, mihin viime vuosina on totuttu. Asiantuntija-arvion mukaan kylvötöihin päästään Keski-Suomessa laajemmin vasta toukokuun puolivälin tienoilla.
Väkilannoitteiden käyttö on ollut liian helppoa ja halpaa, sanoo viljelijä – tutkijan mukaan Suomi voisi olla omavarainen lannoitteiden suhteen
Lannoittamisen tarvetta voidaan vähentää muun muassa monipuolisella viljelykierrolla. Menetelmän käyttö on yllättävän harvinaista.
"Nyt pitäisi paukut laittaa ruoan tuottamiseen", sanoo lypsytilallinen Topi Kokkila – maatalouden kustannuskriisi kohdistuu kovimmin kotieläintuotantoon
Maanviljelijöiden mukaan kotieläintuotanto on Suomen ruokatuotannon selkäranka. "Pelkkä kasvinviljely ei riitä huoltovarmuuteen", sanoo MTK:n valtuuskunnan jäsen.
Juuso Joonan kolumni: Ruoan arvostus vähentää sen hävikkiä
Hävikkiruoan mukana roskiin menee kaikki se työ, energia ja rakkaus, joka sen kasvattamiseen, käsittelyyn ja kuljettamiseen on käytetty, kirjoittaa Joona.
Viljelijä kummaksuu lannoitesurkuttelua, sillä viljan hinnan nousu lupaa hyvää tuottoa: "Katelaskelmat näyttävät paremmalta kuin koskaan"
Maatalouden kustannuskriisistä huolimatta viljan viljelijä voi tehdä hyvän tilin tänä vuonna, koska myös viljan hinta on nousukiidossa. Tilat tietävät jo nyt saavansa viljasta vähintään kaksinkertaisen hinnan ensi syksynä.

Viljelijöiden tuska kasvaa kasvamistaan – nyt pelkona ovat talvituhot
Hankien ja jääpeitteen alla on nyt aikaisempaa enemmän kylvöalaa ja talvituhot uhkaavat. Viime syksynä maahan pantiin Suomen historian suurin syysvehnäala.
Venäjän hyökkäyksen tuomaan lannoitepulaan olisi yksinkertainen ratkaisu, mutta raaka-aine päätyy Suomessa kaatopaikoille – kierrätys on liian kallista
Teollisuuden sivuvirtoja paremmin hyödyntämällä voitaisiin parantaa merkittävästi lannoitteiden huoltovarmuutta. Maataloudessa olisi kysyntää, mutta lannoitetuotantoon pitäisi löytää teollisuudesta uusia raaka-ainelähteitä.
MTK Häme: maatalouden kriisi vähentää etenkin kotieläintuotantoa
Maatalouden ahdinko, jota Venäjän hyökkäys Ukrainaan kärjistää, iskee erityisesti eläintuotantoon, arvioi MTK Hämeen toiminnanjohtaja. Valtion lupaama tukipaketti auttaa turvaamaan tuotantoa lyhyellä tähtäimellä.
Ukrainan sota toi kausityöntekijät maatiloille perheineen – lapsille kaivattaisiin päivähoitoa
Ukrainalaisia on työskennellyt vuosittain paljon suomalaisilla maatiloilla. Nyt viljelijät majoittavat sotaa pakenevia työntekijöitään perheineen.

Luomutuotannosta haetaan nyt kriisinkestävyyttä myös normitiloille – Luomuliitto: "Kyselyjä on tullut ja pyrimme neuvomaan"
Luomutuotannossa kalliit ostopanokset pyritään korvaamaan tilojen omavaraisuudella, viljelijöiden osaamisella ja huolehtimalla maaperän ravinteiden kierrätyksestä.
Farmari 2022 vetää Mikkeliin 75 000 ihmistä ja 7 miljoonaa euroa rahaa – näyttelypäällikkö: "Suomen suurin kesätapahtuma"
Farmari-maatalousnäyttely päästään järjestämään kahden vuoden tauon jälkeen. Tapahtumaan odotetaan 75 000 kävijää ja 500 näytteilleasettajaa.
Nurmon biokaasulaitos viipyy edelleen – hanketta ei ole kuitenkaan kuopattu ja töitä tehdään sopimusten eteen
Nurmoon päätettiin rakentaa biokaasulaitos jo neljä vuotta sitten, mutta hanke viipyy edelleen. Biokaasuhankkeita on nyt suunnitteilla eri puolille ja kysynnän arvellaan kasvavan.
Forssalainen maitotila satsasi yli kaksi miljoonaa euroa automatisointiin – perhetilan jatkaja uskoo maatalouden tulevaisuuteen
Nousevat kustannukset koettelvat maataloutta ja vähentävät tilojen investointihaluja. Silti maatiloilta löytyy myös uskoa tulevaisuuteen. Puhe huoltovarmuudesta auttaa pinteessä olevaa alaa.
Vesa Erosen maatilan kulut kasvoivat hetkessä miljoonalla eurolla – kustannusten nopea kasvu ajaa maatalousyrittäjiä vaikeisiin päätöksiin
Suomen suurimpiin kuuluva lihakarjatila Pohjois-Karjalan Liperissä pohtii toimintansa jatkoa. Kustannuskriisi on nostanut tilan menoja noin miljoonalla eurolla vuodessa. Yrittäjä on asettanut toivonsa kuluttajiin.
Isolla osalla viljelijöistä paitsi lannoitteet, myös polttoaineet ja torjunta-aineet hankkimatta
Arviolta kolme neljäsosaa tuottajista on tehnyt seuraavan satokauden hankintansa. Tämän ennustetaan merkitsevän viljelyalojen pienemistä.
Kaikki pellot käyttöön ja valkuaiskasveja lisää – tulevan kesän viljelyvalinnoilla voidaan turvata ruoantuotannon jatkumista
Ukrainan ja Venäjän yhteenlaskettu osuus maailman vehnä- ja valkuaiskaupasta on merkittävä. Valkuaiskasvien lisääminen olisi tärkeää omavaraisuuden kannalta.
Maatalousyrittäjiä kannustetaan ilmastotekoihin Päijät-Hämeessä
Päijät-Hämeessä maanviljelijöiden on nyt mahdollista liittyä Ilmastokumppanuus-verkostoon, josta saa tukea ja näkyvyyttä ilmastotoimille.
Kustannuskriisin keskellä painivat viljelijät puntaroivat, kannattaako keväällä kylvää vai ei
MTK:n lihavaliokunnan puheenjohtaja Mauno Ylinen pohtii, voiko tuottajia velvoittaa tekemään tuotantoa omalla tappiollaan. Tuotantokustannusten nousu uhkaa tehdä maataloustuotannosta kannattamatonta.
Ahdinko hämäläistiloilla syvenee kun lannoitteiden hinnat karkaavat käsistä
Lannoitteiden hinnat ovat kaksinkertaistuneet vuoden takaisesta. Tiukka taloustilanne estää tiloja satsaamasta täysipainoisesti peltoviljelyyn.
Juuso Joonan kolumni: Maan kasvukunto ja viljelyosaaminen ovat keskeisiä, mutta unohdettuja, huoltovarmuuden tekijöitä
Suomen ruoantuotanto on nojannut jo vuosikymmeniä Venäjään. Olemme kulloistenkin valtaapitävien hyvän tahdon varassa – haluaako Venäjä myydä meille polttoaineita ja lannoitteiden raaka-aineina käytettäviä ammoniakkia ja kaliumia, kirjoittaa Joona.

Savo-Karjalan vuoden luomutoimija on pitkän kokemuksen luonnonmukaisesta tuotannosta omaava viljelijä Kiteeltä
Luonnonmukaisen viljelyn edistäjäksi on valittu Pasi Hartikainen Kiteeltä. Vuotuisen valinnan teki Savo-Karjalan luomuyhdistys.
Ukrainan kriisi huolestuttaa suomalaisia maanviljelijöitä – Anders Lång: "Ei ole tuotantoa, jos meillä ei ole ihmisiä"
Suuri osa Suomeen tulevista kausityöntekijöistä on Ukrainasta. Ukrainan tilanteen vuoksi on epävarmaa, kuinka sen työvoiman käy tänä vuonna.
"Kukaan ei osannut odottaa, että kustannukset karkaavat näin nopeasti", sanoo maatalousyrittäjä Ari Nortunen - kustannuskriisi kärjistyy alkutuotannossa
Lihanhinnasta neuvotellaan nyt monissa pöydissä. Maatalouden alkutuotannon kustannukset ovat nousseet nopeasti ja osa kuluista on kasvanut jo kymmenillä prosenteilla. Tuotteista saatava hinta ei kuitenkaan kasva samalla vauhdilla.
MTK:n kysely: Päätoimisilla viljelijöillä isoimmat vaikeudet maksaa laskut ajallaan
Järvi-Suomen MTK-liittojen rahoituskyselyn mukaan iso osa kotieläintilallisista on joutunut neuvottelemaan rahoituksesta kuten lainojen lykkäyksestä viime aikoina.
Moni kainuulainen maatila painii pahoissa talousongelmissa – lopettanut maitotilallinen: "Ymmärrän sen tuskan"
Huono satovuosi yhdistettynä lannoitteiden, rehujen ja energian hintojen nousuun on heikentänyt usean maatilan tilannetta. Tuottajahinnat ovat puolestaan pysyneet hintojen nousua edeltävällä tasolla.
Maanviljelijöiden uusi trendi on ekologisuus – tilallinen: ”Tätä konetta ei olla hankittu siksi, että joku istuu Mannerheimintiellä teltassa”
Maatalousyrittäjät ovat ryhtyneet parantamaan lehmien hyvinvointia muun muassa parsimatoilla ja tuulettimilla. Yhä useamman maatilan katolla ovat nykysin myös aurinkopaneelit.

Sucros nostaa taas sokerijuurikkaasta viljelijöille maksettavaa hintaa – yhtiö haluaa tukea suomalaista sokerintuotantoa
Yhtiö pyrkii varmistamaan viljelyn kannattavuuden Suomessa myös energiakriisin aikana. Maan ainoa sokeritehdas sijaitsee Säkylässä Satakunnassa.

Liperin Myllyn seuraaja löytyi Kiteeltä: kehitteillä on pohjoiskarjalainen viljatuoteperhe
Perinteikäs Liperin Mylly tuhoutui tulipalossa kesällä 2020. Sen jälkeen Pohjois-Karjalassa on selvitetty uuden myllyn mahdollista rakentamista.
Maatiloilla on selvitty varautumissuunnitelmien voimin, mutta varovaisuus jo näkyy jaksamisessa – MTK kannustaa pitämään lomaa ja huilaamaan ennen tulevaa kasvukautta
Lomittajien saanti sairastapauksissa voi olla vaikeaa, ja tiloja onkin jo alusta asti neuvottu miettimään, löytyykö apukäsiä tarvittaessa myös omasta takaa.
Leppävirralle suunnitteilla biokaasulaitos – mukaan halutaan saada myös satakunta paikallista viljelijää tuottamaan laitokselle rehua
Leppävirran Riikinnevalle suunnitteilla oleva biokaasulaitos voi hyödyttää myös maatalousyrittäjiä. Paikallinen maanviljelijä uskoo bioreaktorijätteen mahdollisuuksiin kuivikkeena.
Juuso Joonan kolumni: Kuka omistaa maiseman?
Maisema muuttuu maankäyttömme ja tarpeittemme vuoksi, ja se saa herättää tunteita, kirjoittaa Joona.
Hämäläiskuntia kannustetaan panostamaan kotimaisen ruoan tarjontaan ja näkyvyyteen
MTK Häme aikoo palkita ensi vuoden lopussa hämäläisen ruokapalveluiden tuottajan, joka on panostanut näkyvimmin kotimaiseen ruokatarjontaan.

Poikkeuksellisen heikko sato sekoittaa viljamarkkinoita
Valtakunnallisesti sato on lähes 30 prosenttia pienempi kuin keskimääräinen viljasato viimeisen kymmenen vuoden aikana. Hämeessä esimerkiksi ohran ja kauran hehtaarisadot tippuivat reilusti yli tuhannella kilolla.
Suomalaisyritys loi hiiliviljelyn helpottamiseksi verkkopalvelun, joka kertoo viljelijälle, onko hänen peltonsa hiilinielu vai päästölähde
Maatalouden hiilipäästöt eivät ole tilastollisesti pudonneet 2000-luvulla lainkaan. Biocode oy:n toimitusjohtaja Ernesto Hartikaisen mielestä se ei ole viljelijöiden syy.

Intian pääministeri antoi periksi raivostuneille maanviljelijöille – kiistellyt maatalouden uudistukset perutaan
Lakimuutokset tähtäsivät markkinatalouden voimistamiseen Intian maataloudessa muun muassa sääntelyn purkamisella. Uudistukset saivat miljoonat maanviljelijät raivostumaan ja pelkäämään elinkeinonsa puolesta.
"Miksi se, joka tekee eniten, saa vähiten?" kysyvät viljelijät myös Seinäjoen torilla tänään
Viljelijät haluaisivat suurimman osan tuloistaan markkinoilta, eivät tuista. Tänään eteläpohjalaisten viljelijöiden tapahtuma toteutuu Seinäjoen torilla.