Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Maistuisiko lörtsy ranskalaiselle kuin samppanja savolaiselle? Nimisuojan saaminen vaatii vuosien työn ja ennustajan lahjoja

Esimerkiksi karjalanpiirakka, kalakukko ja Kainuun rönttönen ovat EU:ssa nimisuojattuja tuotteita.

Suomalaiset hakevat Ruotsin puolelta elintarvikkeita vahvan euron vauhdittamana

Vahva euro suhteessa kruunuun kääntää nyt rajakaupan suuntaa Ruotsiin.

"Halvan leivän aika on ohi", julistivat leipomot 10 vuotta sitten – nyt oikeus sanoo, että kyse oli laittomasta hintojen ohjailusta

Oikeus on määrännyt Leipuriliitolle sakot hintasuosituksista, joita se antoi jäsenyrityksilleen kymmenen vuotta sitten.

Kesä hellinyt peltokasveja – Keski-Suomessa tosin kaivataan sateita

Puinteja päästään aloittamaan eteläisessä Keski-Suomessa ehkä jo parin viikon kuluessa. 

Pulla-Pirtti laajentaa leipomoaan Oulussa ja tavoittelee ruisleivän viennin lisäämistä Ruotsiin

Pohjoisessa on lakkautettu useita leipomoita ja tämä avaa markkinoita oululaiselle leipomolle.

Mikko Kekäläisen blogi: Osaisinpa iloita kaljuuntumisesta samalla tavalla kuin lapsi hampaiden lähtemisestä

Missä vaiheessa iän tuomat muutokset eivät enää aiheuta ihmisessä riemua? Keskustele aiheesta Mikon kanssa!

Kuidun lisääminen parantaa sokeritasapainoa

Päivittäin syötävän kuitumäärän pitäisi olla ainakin 25 grammaa.

Aiju Salmisen sarjakuvakolumni: Kannattaa olla varuillaan, jos ruokaa sanotaan perinneruuaksi

Historiaa on hyvä tuntea, mutta sitä ei pakko syödä, pohtii sarjakuvapiirtäjä Aiju Salminen kolumnissaan.

Onko taikinajuurella tehty leipä parempaa kuin hiivalla nostatettu? – Tutkimustulokset terveysvaikutuksista vielä vähäisiä

Ennen juurileipä oli suosiossa, koska se paransi säilyvyyttä. Nyt taikinajuuri symboloi hitaita arvoja.

Nuoret ja kaupunkilaiset innostuivat lähettämään tietoja leipurin aarteistaan: leipäjuurella voi olla ikää jopa yli 300 vuotta

Luonnonvarakeskus on saanut runsaasti uutta tietoa vanhoista leipäjuurista eli raskeista.

Kuivuus vaikuttaa nyt leivän hintaan – tuottajalle jää vain rippeitä jokaisesta ruisleivästä

Ruoka voi kallistua helteiden takia. Hinnan nousu on professori Jyrki Niemen mukaan seuraus kuivuudesta muualla.

Vanha ruislajike pelastui riihestä löytyneiden seitsemän jyvän ansiosta – maatiaisviljat tuovat maun takaisin ruisleipään ja kaurapuuroon

Satoja vuosia vanhoja maatiaisviljalajikkeita herätetään henkiin Suomen pelloille. Vanhat lajikkeet katosivat jalostettujen lajikkeiden myötä kymmeniä vuosia sitten.

Onko tiinussasi vielä isoäidinaikaista ruistaikinajuurta? Tutkijat metsästävät vanhoja raskeja tutkimukseen

Luonnonvarakeskus haluaa selvittää tarkemmin vanhojen leipäjuurien ominaisuuksia ja makueroja.

Pikkulukion aamiaistempaus herkisti oppilaat: "Tuntuu tosi hyvältä"

Savitaipaleen lukion oppilaat pääsivät perjantaiaamuna nauttimaan erikoisesta kohtelusta, kun koulu tarjosi oppilailleen herkkuaamiaisen.

Riitta Rantanen leipoo ruisleipää taikinajuuresta, joka on vanhempi kuin itsenäinen Suomi

Varpulan tilan emännän kursseilla on käynyt viime vuosina jo yli 800 perinteisestä ruisleivästä kiinnostunutta.

Leipomoissa uusia keksintöjä – juureen leivottu leipä vetää artesaanileipomoon, marketeissa kasvaa kauraleivän suosio

Ruisleivän paikka ykkössuosikkina on uhattuna, mutta ei pidä säikähtää. Leipomoissa syntyy uusia, terveellisiä innovaatioita. Hyvinvointiin tähtäävät myös hapanjuureen leivottua artesaanileipää myyvät pientuottajat.

Kun reiästä tuli leipää myydympi – Ruiskuplan halkaisu teki leipomosta sipsitehtaan

Tamperelaisessa perheyhtiössä huomattiin, ettei perinteinen leipomo pärjää kiristyneessä kilpailussa. Muutos menestyväksi vientiyritykseksi vaati kipeitä päätöksiä.

Kuka toi Suomeen yhden vanhimmista ruisleipäjuurista, vanki vai sotilas? Tarina vie Venäjälle

Ennen vanhaan ruisleipäjuurta annettiin mukaan niille, jotka lähtivät talosta maailmalle. Kajaanissa on noin satavuotias leipäjuuri, joka voi olla kahden juuren yhdistelmä.

Ruisleivästä tuli Suomessa rakas, kun arvokas vehnä myytiin pois – suosio piilee myös verensokerissa

Ruisleipä tiedetään terveelliseksi, mutta paljon on vielä tutkimatta. Liittyykö ruisleivän kaipuu sen ominaisuuksiin vai tuoreelta leivältä tuoksuviin lapsuusmuistoihin?

Suomalainen luonne ja sauna toimivat Taiwanin bisneksissä, mutta pomoa ei puhutella luvatta

Aasialaisessa yrityselämässä johtajan ja alaisen välillä on iso kuilu. Bisnesmaailma on tullut yli 10 vuoden aikana tutuksi suomalaiselle laboratoriopäällikölle.

Rukiin viljelyala kasvaa – paremmat sadot tuontisiemenellä

Ruissadot on saatu kasvuun ulkomailla jalostetun siemenviljan ansiosta. Hehtaarisadot jopa kaksinkertaistuneet.

Alkuperäisen Konttorin luojat vaativat suomalaiseen versioon tietyn vitsin – ruisleipä oli saatava mukaan

Menestyneen brittisarjan Konttorin kotimainen versio repii huumoria suomalaisen työelämän ankeuden huipentumasta.

Pohjoismainen ruokavalio auttaa välttämään aivoinfarktin

Tutkimuksessa pohjoismaisen ruokavalion keskeisiksi piirteiksi määriteltiin kala, kaurapuuro, ruisleipä, juurekset, kaali sekä omenat ja päärynät.

Oletko vältellyt viljatuotteita turhaan? – "Ei missään tapauksessa tavallista ruokaa terveellisempää"

Myös terveiden keskuudessa suosittu, keliaakikoille välttämätön gluteeniton ruokavalio ei ole oikotie painonpudotukseen, muistuttaa professori Ursula Schwab Itä-Suomen yliopistosta.

Onnea on ruisleipä – ja autuutta se, kun "vaimo leipoo juureen"

– Tärkeintä on, että Berlusconi lyödään maanrakoon suomalaisella ruoalla, sanoo ruisleivän suuri ystävä. Ruisleipä on äänestetty 50 000 suomalaisen voimin kansallisruuaksemme.

Torstai 19.1.2017 (radio)

Työ ja opiskelu ovat tärkeitä turvapaikanhakijoille. Hotelli on jäänyt lumen alle Italiassa. Iranissa kerrostalo syttyi tuleen ja romahti kasaan. Poliisi voi suojella ihmistä, joka todistaa oikeudessa. Suomen kansallisruoka on ruisleipä. Luksian videoblogi jatkuu.

The people have spoken - rye bread is the national food

Finns were asked to name their picks for Finland's official national food and the results are in: the winner is rye bread. Karelian stew came in a very close second place, and fried fish and mashed potatoes was third.

Torstai 19.1.2017 (tv)

Autoilijan verot ehkä laskevat. Poliisi voi suojella ihmistä, joka todistaa oikeudessa. Suomen kansallisruoka on ruisleipä. Aleksanterin teatterissa Helsingissä teatteriesityksen ympäristönä on toimisto, mutta esiintyjät ovat kuin action-elokuvasta. Luksian opiskelijoiden videoblogi jatkuu. Säätiedot.

Suomalaiset päättivät: Ruisleipä on maamme kansallisruoka

Kovin haastaja äänestyksessä oli karjalanpaisti. Muiden ruokafinalistien saamat äänimäärät jäivät kauas kärkikaksikosta.

Varo aamupalan sokeripommeja – tumma leipäkin voi sisältää lähes limsan verran sokeria

Aamu- ja välipalatuotteiden sokerimäärät voivat olla yllättävän korkeita. Ruisleipien sokeripitoisuuksissa on isoja eroja, ja muroissa voi olla sokeria jopa limonadia enemmän.

Mitä saa myydä kauraleipänä?

Ruisleipä-nimen käyttöä säädellään, kauraleivän ei.

Paistopisteet pakottivat erikoistumaan – savolaisleipomo vie Suomi-tuotteita Lontooseen asti

Nilsiästä Lontoseen on lähtenyt muun muassa karjalanpiirakoita, ruisleipää ja savuporotartarta.

Se on kullankeltaista, se on pehmeää - se on näkkileipää!

Pito- ja juhlapöydissä tarjottavan näkkileivän resepti on säilynyt tähän päivään emäntien ja pitokokkien ansiosta. Hollolan omasta herkusta herahtaa vesi kielelle.

Hiilikka, kakku, kaltiainen – tärkeällä leivällä on ollut monia nimiä

Ei yksin leivästä, mutta sentään siitä aika paljon puhutaan.

Vaasan leipomo miettii leipomoiden karsimista – uusi vähentämistarve yli 200 työntekijää

Leipämarkkinoiden isot muutokset jatkuvat ja Vaasan Oy vähentää väkeä samalla kun se investoi uuteen ruisleipätuotantoon.

Montako palaa leipää pitäisi syödä päivässä?

Jos haluat syödä terveellisesti, valitse leipä, jossa kuituja on yli 6 grammaa sadassa grammassa, kehottaa Leipätiedotuksen toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen.

Ruisleipiä vedetään myynnistä – voivat sisältää hiekkaa

Hiekka on joutunut ruisleipiin virheellisestä jauhoerästä, leipomo kertoo.

Insinöörin unelmien täyttymys: 1000 kilometriä rullasuksilla, yöt taivasalla

Ilomantsilainen Antti Karhapää matkaa Pohjois-Karjalasta Jäämerelle rullahiihtäen. Hotelli- tai edes telttaöitä hän ei vietä vaan nukkuu matkan varrella makuupussissa taivasalla.

Tero Pitkämäellä edessä Kalevan kisat ja olympialaiset – vauvan syntymä on kuitenkin kaikkein isoin juttu

Tero Pitkämäki valmistautuu isoihin koitoksiin: tulossa ovat Kalevan kisat ja Rion olympialaiset. Kaikkein isoin juttu on kuitenkin perheen toisen lapsen odotus ja lähestyvä laskettu aika.

Saimaannorpan herkku

Saimaan retkieväät

”Jätä ruisleipä ja niele letkua” – keliaakikon ankea todellisuus voi muuttua lähivuosina

Suurin osa keliakiatapauksista on diagnosoimatta. Moni potee gluteeniyliherkkyyttä tietämättään ja ramppaa oireiden takia lääkärillä.

Eläkevuosilta takaisin rakennuksille – Martti, 65, painaa taas 11 tunnin työpäivää

Takana työuraa yli 40 vuotta, mutta Martti Kinnusen askel on aina vain keveä. Miehen virkeyden salaisuus on valoissa asenteessa ja runsaassa liikunnassa.

Omatekoisella perholla pyydetty kala maistuvinta – mestarisitojilta reseptivihkonen

Joensuulaiset perhokalastajat ovat taitavia perhonsitojia ja ruuanlaittajia. Nousevan auringon nieriä, siika-fenkolikeitto ja Kautokeino Grayling ovat esimerkkejä itseluoduista annoksista.

102-vuotias leipomo porskuttaa ruisleivän ja persoonien voimalla ilman imagokonsultteja

Pekka Heikkisen leipomossa ei perinnetuotteista hevin luovuta. Nyt on neljännen polven leipomoyrittäjien vuoro uudistaa yli satavuotiaan leipomon liiketointa.

Museot opettavat turvapaikanhakijoille kyykkää ja leivontaa

Viisitoista museota ympäri Suomen järjestää vapaa-ajan toimintaa Suomeen saapuville nuorille turvapaikanhakijoille. Nuoret pääsevät muun muassa pelaamaan kyykkää, leipomaan ruisleipää ja harjoittelemaan valokuvausta.

Suomalainen on luottamuksen maailmanmestari, mutta usko poliitikkoihin heittelee

Suomalainen luottaa melkein mihin vain. Luottamus poliitikkoja kohtaan voi välillä mennä sahalaitaa, mutta me luotamme edelleen tuntemattomiin ihmisiin ja yhteiskunnan toimivuuteen.

Terveysleipää ja isompi myymälä – satavuotias leipomo hyppää uuteen aikaan

Myymälä kasvaa jo ensi kevään aikana. Kahvilapöytien lisäksi tilaa halutaan kokous- ja juhlatiloille. Myös uusia tuotteita kehitetään. Esimerkiksi perinteisen puu-uunileivän rinnalle tulee uusi puu-uunissa paistettava ruisleipä.

Ilman ruokatorvea elävä Marja-Leena haaveilee ruisleivästä ja puurosta

Marja-Leena Ylitalo ei mietiskele ruuan kaloreita tai rasvapitoisuuksia. Hän ei pysty syömään tai juomaan perinteisessä mielessä. Ilman ruokatorvea elävä nainen on jo kahdeksan vuotta pärjännyt ruiskun avulla suoraan vatsalaukkuun laitettavalla ravinnolla. Kun kehosta puuttuu myös keuhko, elämässä on muitakin rajoituksia.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle