Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kesänkijärvi

Kalastusluvan hinta laskee nollaan euroon, mutta se on hankittava – uudistus koskee Ylläksen Kesänkijärven kalastajia

Metsähallitus alkaa ”myydä” Ylläksen Kesänkijärven kalastuslupia ilmaiseksi. Vaikka lupa on ilmainen, se on kuitenkin hankittava ennen kalastusta.

Kirjolohifileitä kulkee liukuhihnalla Finnforelin tuotantolaitoksella Varkaudessa.

Entisessä paperitehtaassa voisi kasvaa 5 miljoonaa kiloa kirjolohta vuodessa – ympäristövaikutusten arviointi yllätti yhtiön

Kirjolohen kiertovesikasvatusta kehittänyt Finnforel on selvittänyt jättimäisen kalankasvatuslaitoksen perustamista Jämsän Kaipolan entiseen paperitehtaaseen.

Pilkkimistä Saimaalla.

Talvikalastuskausi alkoi Kajaanin Iso-Ruuhijärvellä poikkeuksellisen aikaisin – kuuntele, mitä vinkkejä epäonninen toimittaja saa kirjolohen pyyntiin

Iso-Ruuhijärvi on Kainuun suosituimpia kalastuskohteita. Kauden avajaispäivänä jäällä oli noin 30 pilkkijää, ja mukana oli myös kansainvälisiä vieraita.

Toimittaja Helena Lappeteläinen on vesi-ja kasviviljelyä yhdistävän aquaponicsjärjestelmän vierellä.

Kotona kasvatettu kirjolohi vie paljon työtunteja, mutta on hauska harrastus – Aquaponics-järjestelmää hyödynsivät jo muinaiset atsteekit

Kalojen ja kasvien kasvatusjärjestelmä aquaponics mahdollistaa ruuan kasvatuksen kotona. Jos työlle laskee hinnan, niin ruuan kasvatus kotioloissa ei ole taloudellisesti kannattavaa, sillä järjestelmä vaatii säännöllistä hoitamista.

lohifileitä kalatiskillä

Tiistai 6.9.2022 (tv)

Liz Truss. Lohen hinta. Elokuvat. Sää.

Kalastaja korjaa hyllkeenkestävää rysää pihamaalla.

Kalan hinta sahaa norjalaiseen tahtiin – byrokratia rassaa Heikki Salokangasta: "Joka vuosi meidän ammattikalastajien ruuvia kiristetään"

Norjalainen lohi saa kotimaisen kalan hinnan vaihtelemaan nopeaan tahtiin. Ammattikalastukseen liittyvät kiintiöt ja muu byrokratia sekä haittaeläimet supistavat suomalaisen kalantuotannon määrää.

Markku Muurikka syö paistettuja kaloja. Taustalla näkyy kalan paistamista.

Mikkelin perinteiset kalamarkkinat alkavat – järjestäjä uskoo lähikalan arvostuksen nousevan

Ely-keskuksesta arvioidaan luonnonkalan hinnan pysyneen maltillisella tasolla.

Kirjolohta kalatiskissä.

Kuoliotaudin vuoksi lopetettavaksi määrätyt lohet on saatu teurastettua – seuraavaksi ahvenanmaalaisen kalankasvattamon tilat puhdistetaan

Ahvenanmaan Eckerössä sijaitsevan kalankasvattamon kaloissa todettiin aikaisemmin kirjolohille haitallista IHN-tautia ja Ruokavirasto määräsi heinäkuussa kalat lopetettavaksi.

Regnbågslax i kyldisken.

Kirjolohilaitos määrättiin lopettamaan kaikki kalansa Ahvenanmaalla IHN-viruksen vuoksi

Kalankasvattamo arvioi, että se joutuu lopettamaan satojatuhansien kilojen edestä kirjolohta IHN-viruksen vuoksi.

Kalaa tullaan kasvattamaan verkkokasseissa ulkomerellä.

Kaskisten kalankasvattamon ympäristölupahakemus viimeistelyä vaille valmis – toimitusjohtaja toivoo kasvattamon aloittavan ensi keväänä

Kaskisissa tuotettaisiin kirjolohta arviolta 950 000 kiloa vuodessa. Kasvattamo olisi yksi Suomen suurimmista.

Kirjolohia viljelyaltaassa Enonkoskella

Suomessa voisi kasvaa miljoonia kiloja kirjolohta ruokapöytään, mutta Venäjän viennistä yli jääneet kalat uhkaavat joutua hävitettäväksi

Venäjän viennin tyrehtymisen takia kalankasvattajien altaissa ui nyt ylijäämäpoikasia, joita on uhannut hävittäminen. Kalankasvattajat ovat odottaneet ministeriöiltä keinoja, joilla poikasten kasvatus ruokakalaksi asti saataisiin mahtumaan ympäristölupiin.

Kirjolohenpoikasia ulkoaltaassa Pohjois-Karjalan Kalanviljely Oy:n laitoksella Joensuun Keskijärvellä.

Lohenpoikasten vienti Venäjälle tyrehtyi – nyt yritykset etsivät vimmalla uusia ostajia, ettei arvokkaita ruokakaloja tarvitsisi hävittää

Suomalainen kalatalous kärsii monin tavoin Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaan. Muun muassa lupaavassa kasvussa ollut kalanpoikasten vienti Venäjälle on loppunut ja kalankasvattajat ovat pakkomuutosten edessä.

Lohifilettä käsitellään kalanjalostuslaitoksessa.

Lohi on ennätyskallista eikä ehkä enää halpene – kuluttajan kiusa voi hyödyttää kotimaista kalankasvatusta

Lohentuotannon lasku on nostanut hintoja tuntuvasti, ja Ukrainan sota nostaa hintoja edelleen. Tutkija muistuttaa, että hinnan ennustaminen on vaikeaa, mutta takavuosien alehintoihin tuskin palataan.

Osin sula ja osin luminen rakennustyömaa, jolla seisoo keltainen kaivinkone.

Finnforelin poikas- ja emokalakasvattamo on rakenteilla Hollolassa

Kirjolohenkasvattamoaan Varkaudessa laajentava yhtiö arvioi Hollolan-laitoksen toiminnan käynnistyvän ensi vuoden puolella.

Finnforell Oy:n kalanviljelylaitos Varkaudessa.

Finnforel sai luvan kirjolohituotannon laajentamiselle Varkaudessa

Uuden luvan myötä Finnforel voi kaksinkertaistaa kirjolohen tuotannon Varkaudessa.

Mies päästää veret pyytämästään kuhasta

Perämeren pohjukan kalastajille kehitetään uusia yhteyksiä jatkojalostajiin ja ammattikeittiöihin

Lähikalaa ammattikeittiöihin -hankkeen tavoitteena on lisätä luonnonkalan ja viljellyn kirjolohen käyttöä. Mukana on kalastajien ja keittiöiden lisäksi jatkojalostajia Tornion ja Kokkolan väliseltä alueelta.

En nätkasse full av fisk fotad nerifrån.

Kaskisten edustalle suunnitteilla oleva kalankasvatusallas ei edellytä ympäristövaikutuksen arviointia – Vaasan hallinto-oikeus hyväksyi yrittäjän valituksen

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus vaati ympäristövaikutuksen arviointia ennen lähes miljoonan kilon kalankasvatusaltaan käyttöönottoa. Vaasan hallinto-oikeuden päätöksen mukaan ympäristölupahakemus riittää.

Finnforel Oy:n Hatsinan kalojen kasvatuslaitos Hollolassa. Pyöreäkattoinen peltirakennus etualalla, pari muuta rakennusta taaempana.

Kolme miljoonaa kiloa allaskalaa vuodessa – startup-yrityksen uusi investointi voi olla käänteentekevä kotimaiselle ruuantuotannolle

Kasvatettu kirjolohi ei polski luonnonvesissä, vaan kasvaa syntymästä kuolemaan kiertovesialtaassa. Asiantuntijoiden mukaan juuri tämä on ratkaisu kestävään ruuantuotantoon.

Kotimainen kalatuotanto ottamassa aimo loikan eteenpäin.

Finnforel kolminkertaistaa kirjolohentuotantonsa Varkaudessa – investointien arvo 45 miljoonaa euroa

Kiertovesialtaissa kirjolohia kasvattava Finnforel nostaa tuotantomääränsä kolmeen miljoonaan kiloon vuodessa. Yhtiö laajentaa Varkauden kalankasvattamoaan sekä rakentaa Hollolaan poikaslaitoksen.

Regnbågslax i kyldisken.

Lohikalojen IHN-taudista päästy eroon Iissä, Kaavilla, Tervossa ja Nurmeksessa

Viruksen aiheuttamaa kuoliotautia havaittiin runsaat neljä vuotta sitten kaikkiaan kuudessa paikassa. Kalat hävitettiin, tilat desinfioitiin ja puhtautta seurattiin kahden vuoden ajan.

Regnbågslax i kyldisken.

Lohikaloista löytyi jälleen IHN-tautia Ahvenanmaalla – Ruokavirasto määrää kalat teurastettavaksi

Kaloille vakava kuoliotauti kulkeutui Ahvenanmaalle tanskalaisesta kalanviljelylaitoksesta viime keväänä.

Finnforell Oy:n kalanviljelylaitos Varkaudessa.

Finnforel on aloittamassa Varkauden kalankasvattamon laajennuksen – samanlaiset laitokset suunnitteilla Englantiin, Venäjälle, Qatariin ja Japaniin

Yhtiö on käynnistämässä Suomessa kymmenien miljoonien eurojen laajennusinvestoinnit. Varkauden kalankasvattamon laajennus alkaa syksyllä. Ulkomaille suunniteltujen laitosten kanssa investointisuunnitelmat nousevat yli 200 miljoonaan euroon.

Kalankasvattamo Fifax haluaa tuplata tuotantonsa

Pienet ympäristöpäästöt, mutta harvoin kannattavaa – maalle rakennetut kalankasvattamot kohtaavat monta ongelmaa

Kalankasvatuksen haittoina on pidetty ympäristöön päätyviä, vesiä rehevöittäviä ravinteita. Maalle rakennetun kasvattamon päästöt ovat merilaitoksia huomattavasti pienempiä. Ahvenmaalaainen Fifax on vuosien jälkeen saavuttamassa kannattavan tuotannon.

Två mörtar och två abborrar vid ett metspö.

Aikuisia on opetettu kalastamaan Kajaanissa – kun isät ja äidit innostuvat kalastuksesta, seuraavat lapset helposti perässä

Kajaanin kalastuskerho on mukana tänä vuonna alkaneessa Suomen Vapaa-ajan kalastajien pilottikokeilussa, jossa kehitetään aikuisille suunnattua matalan kynnyksen kalastustoimintaa.

Kirjolohen pää

Voiko kalaa enää syödä hyvällä omallatunnolla?

Kestävän kulutuksen ystävä käyttää kalaostoksilla harkintaa.

Viktoria Nuutinen Vantaalta ostoksilla kalatiskillä.

Suomalainen kala ei pärjää kaupassa Norjan lohelle – tutkija haluaa lisätä kotimaisen kirjolohen kasvatusta sekä silakkasaaliita

Vain vajaa viidennes suomalaisten syömästä kalasta on kotimaista. Suomalaista kalaa ei ole riittävästi tarjolla, ja esimerkiksi kotimaisten luonnonkalojen saatavuus vaihtelee sesongeittain. Niukka tarjonta nostaa myös hintoja.

Tättpackad fisk simmar strax under vattenytan i fiskodling i Brändö Åland.

Ahvenanmaalla kalojen verenvuototautia – yli puoli miljoonaa kiloa kirjolohta lopetettava

Tautia on havaittu kolmella kalanviljelylaitoksella. Virus kulkeutui Tanskasta keväällä tuotujen kirjolohien mukana. 

Kalastaja Marttu Turtiainen Puruveden rannalla.

"Roskakalasta" hittituotteeksi – lahnoja ja särkiä tuotetaan ruokapöytään niin paljon, että kalastajat eivät pysy perässä

Särjestä ja lahnasta tuotetaan nykyään muun muassa kouluruokaa ja säilykkeitä. Kalastajat joutuivat menekin edessä uuden ongelman eteen ja nyt tiettyjä kaloja joutuu ihan etsimällä etsimään.

Regnbågslax i kyldisken.

Kirjolohista löydettiin kuoliotautia ahvenanmaalaisella kalanviljelylaitoksella – virus peräisin Tanskasta

Ruokavirasto kertoo, että ahvenanmaalaiselta kalanviljelylaitoksen kirjolohista on löytynyt IHN-virusta. Ruokavirasto rajoittaa löytöpaikalla nyt kalansiirtoja.

Köhniöjärvi Jyväskylässä.

Virkistyskalastajat pääsevät taas luvan kanssa narraamaan saalista Jyväskylässä

Jyväskylä avaa virkistyskalastuskauden kahdella järvellään 8. toukokuuta. Luvan lunastaneet pääsevät kalastamaan Köhniönjärvellä ja Tuomiojärvellä. Kalastuksen valvonnasta vastaa kaupungin liikuntatoimi.

Kattorakenteet lohialtaiden yllä.

Luke tekee Laukaasta vesiviljelytutkimuksen kärkipaikan – kirjolohen ja siian valintajalostus palaa synnyinsijoilleen

Luonnonvarakeskus Luke uudistaa Laukaan kalanviljelylaitoksen tilat ja rakentaa alueelle kaksi uutta hallia.

Finnforell Oy:n kalanviljelylaitos Varkaudessa.

Finnforelin kalankasvattamoihin suunnitteilla kymmenien miljoonien eurojen laajennus Varkaudessa ja Hollolassa – tuotanto moninkertaistuu

Pohjois-Savossa Varkaudessa sijaitseva kasvattamo voi jatkossa tuottaa kolme miljoonaa kiloa kirjolohta vuodessa. Myös Päijät-Hämeessä Hollolan poikaskasvattamoa laajennetaan.

Regnbågslax i kyldisken.

Entiseen tehtaaseen rakennettavan kalankasvatuslaitoksen ympäristölupahakemus asetettiin nähtäville

Heinolaan kaavailtuun kirjolohenkasvattamoon otettaisiin vettä Jyrängönvirrasta, ja sitä myös laskettaisiin takaisin vesistöön.

Essi Luoma, kalankasvattamo

Suomessa kokeillaan nyt kokonaan mereen upotettavaa kalankasvatusallasta

Uudenlaisesta kalankasvattamosta toivotaan yhtä ratkaisua alan ongelmiin.

Kirjolohifileitä kalatiskissä.

Lähes puolet tuoreesta kalasta oli jo myytäessä huonolaatuista, selvisi pääkaupunkiseudun ja Keski-Uudenmaan näytteistä

Vain noin puolet myymälöistä otetuista näytteistä oli mikrobiologiselta laadultaan hyviä.

mies kalastaa

Korona ei estä kalastamista Kainuussa - vapaa-ajankalastajat patistelevat hienon harrastuksen pariin

Korona perui suuria tapahtumia, mutta pieniä järjestetään tänäkin kesänä.

lohifileitä kalatiskillä

Kalamarkkinat ovat sekasorrossa – Lohta saa nyt huippuhalvalla ja kotimainen tuotanto on ajautumassa ongelmiin

Norjalaisesta lohesta on ylitarjontaa ja se pudottaa kalan kilohintaa Suomessa asti.

Kirjolohi

Kalankasvattamon luvasta valitus: YVA-menettelyn puute kummastuttaa yhä

Ekofish saa valituksesta huolimatta aloittaa toimintansa, sillä lupa mahdollistaa sen.

Pilkkijä Pielisellä.

Kalastusmatkailuyrityksen mökit täyttyivät Nurmeksessa, kun Teneriffan ja Norjan lomat tyssäsivät koronaan

Nurmeksen Lokinlammin alueella toimivan Lohikeitaan kaikki lomamökit ovat täynnä. Jäätä ja pilkittävää riittää.

Kukuljärvi Loviisassa

Erämaajärven kalakiistaan päätös: yrittäjä sai luvan istuttaa Kukuljärveen omat kalat

Kyläläiset vastustivat kalastusoikeuksien rajoittamista ja kalojen istuttamista.

Pilkkijän kädet lähikuvassa

Pilkkiharrastus on Kainuussa vielä voimissaan – hiihtolomalla pilkitään useassa tapahtumassa

Maaliskuussa pääsee halutessaan pilkkimään isoihinkin tapahtumiin Kainuussa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle