Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

MotoE-kuljettaja Tuuli 17:s San Marinon gp:ssä

Niki Tuuli on palannut kisoihin rannevamman jälkeen.

Aiju Salmisen sarjakuvakolumni: Käsienpesuohjeet helposti kyllästyville

Huolellinen käsienpesu vie aikaa. Se on toistuessaan tylsä toimitus. Voisiko pesutoimitusta piristää ajattelemalla koko homman uudesta kulmasta, pohtii Aiju Salminen.

Lääkärien likaiset kädet johtivat kuolemiin 1800-luvulla, sitten puhtaiden käsien merkitys tajuttiin – osa meistä jättää yhä pesun väliin vessareissullakin

Into käsihygieniaan voi hiipua epidemioiden jälkeen. Käsiä pitäisi kuitenkin pestä muulloinkin kuin tautikausien aikana.

Kläbolla sormi murtunut – paljasti asian omalla Instagram-tilillään

Hiihtotähti Johannes Hösflot Kläbo joutuu jäämään pois ainakin Falunin maailmancupin osakilpailusta.

Australialaiset nukkuu naamat alaspäin

..sekä muita luonnon ihmeitä, ym ym.

Saksassa huolestuttiin vastasyntyneiden epämuodostumista – sairaalassa syntyi lyhyessä ajassa kolme vauvaa ilman kämmentä ja sormia

Epämuodostuman aiheuttajasta ei ole varmaa tietoa. Lääkärit kehottavat vanhempia rauhallisuuteen.

Uusi tutkimus voi auttaa selittämään, miksi vasenkätiset eivät ole kadonneet – Kavalassa maailmassa kannattaa olla vasuri

Vasenkätiset pärjäävät taistelulajeissa oikeakätisiä paremmin, kertovat brittitutkijat.

Turkulaisravintoloiden pintapuhtaudessa rutkasti parantamisen tarvetta – käsihygienia, käsienpesurutiinit ja käsienpesupisteiden varustelu oli erityisen heikolla tasolla

Kaikki näytteet kerättiin puhdistetuilta pinnoilta. Vuosina 2015 ja 2016 otettujen pintapuhtausnäytteiden tulokset olivat huomattavasti paremmat.

Kimmo Lehtosen kolmas Ballmaster -ykköstila jäi haaveeksi, voitto meni taas naiskeilaajalle

Keilailun vuosittaisessa suurturnauksessa naisvoittajien sarja sai jatkoa, kun Malesian Jane Sin Li kaatoi Ballmaster Openin finaalissa kotikatsomon suosikin Kimmo Lehtosen pistein 277-175.

Söitkö jouluna itsesi turvoksiin eikä sormus irtoa? Jos kotikonstit eivät riitä, voit joutua turvautumaan päivystyksen sormussahaan

Vesi viilentää ja vähentää turvotusta. Käsirasvakin voi auttaa, samoin saippua ja öljy sekä langanpätkä.

Ihottuma onkin yllättäen hierojien ammattitauti – lihasvaivat ovat vältettävissä

Kun hieroja ei tee työtänsä voimalla vaan taidolla, työn aiheuttamat kolotukset ovat vältettävissä. Ura voi kaatua vaivaan, johon ei löydy helpotusta ergonomiasta.

Valkosormisuudesta kärsivälle arki on haaste: viileä lusikka tai sähköhammasharjan tärinä voivat tehdä sormista käyttökelvottomat

Piritta Pastoa ja Anna Poropudasta yhdistää sairaanhoitajan ammatti. He molemmat tietävät myös, millaista on, kun sormet heittäytyvät yhtäkkiä väliaikaisesti valkoisiksi ja tunnottomiksi.

Esiintymisvalmentaja karsisi miesten elekielestä yltiöpäistä äijäilyä – katso video

Miehen kukkoilu voi tehota treffeillä, mutta esimerkiksi asiakaspalvelijana ei kannata liikoja röyhistellä, neuvoo Franz Schnider.

Suurin osa vasenkätisistä on oikeastaan molempikätisiä – nyrkkeilijälle ominaisuudesta on vain etua

Vasenkätisyydestä on hyvin vähän tutkimustietoa. Urheilussa siitä on niin suuri hyöty, että joissakin lajeissa kilpailijoista leivotaan tarkoituksella vasenkätisiä.

Onko tässä vuoden tennislyönti? - katso huikea suoritus Madridin Mastersista

Pablo Cuevas esitti todella näyttävän lyönnin ottelussaan Alexander Zvereviä vastaan Madridissa.

UV-kuvat paljastavat – kädet pestään sairaaloissa huolimattomasti

Parin vuoden havaintotutkimukset Keski-Suomen keskussairaalassa osoittavat, että käsihygieniasta ei huolehdita riittävästi. Käsidesiä hierotaan käsiin liian vähän aikaa.

Turvonnut Fury uhoaa maailmanmestari-Joshualle: Lyön hänet kädet selän takana

Tyson Fury sanoo BBC:lle laihduttavansa kymmeniä kiloja ja palaavansa haastamaan Anthony Joshua raskaansarjan maailmanmestaruudesta.

Käsienpesuohjeita voi nyt laulaa mukana: M. A. Numminen sävelsi kappaleen käsihygieniaohjeistuksesta

Lapin sairaanhoitopiiri tilasi M. A. Nummiselta kappaleen kansainvälisen käsihygieniapäivän kunniaksi. Kappale sai ensiesityksensä perjantaina.

Veitsellä käteen, tikulla silmään – työtapaturmien lista on kivuliasta luettavaa

Jopa 400 suomalaista teloo tänään itseään töissä. Joka viidennessä tapauksessa sattuu sormiin.

Tautipöpöjen nujertaminen käsistä vaatii harjoittelua – UV-laite paljastaa hutiloinnin

Käsien oikeaoppista puhdistamista harjoitellaan useissa sairaaloissa. UV-valo näyttää armotta huonosti desinfioidut kädet.

Käsidesiä käytetään liian niukasti ja vähän aikaa sairaaloissa

Käsien desifiointi ei ole riittävää sairaaloissa ja terveyskeskuksissa. Puutteita on sekä potilailla, vierailijoilla ja paikoin myös henkilökunnalla. Käsidesiä käytetään useimmiten liian vähän eivätkä kaikki bakteerit eivät ehdi tuhoutua.

Keho sopeutuu kylmään monin tavoin – osa reagoi lihomalla

Lämmöneristyksen lisääminen on yksi keinoista, joilla ihminen sopeutuu kylmään.

Jumittiko kylmä ja kostea sää selkäsi? Katso videolta hierojan tehokkaat jumppavinkit

Kylmä ja kostea sää saa selän jumittamaan yhdellä jos toisellakin. Hyvät vaatteet ja jo parinkin minuutin päivittäinen jumppa saattaa pelastaa sairauslomalta.

Näin ravintolat mokailevat ruuan käsittelyssä – tuhannet suomalaiset sairastuneet

Eviran selvityksen mukaan yli puolet ruokamyrkytyksistä johtuu siitä, että ravintoloiden työntekijät eivät noudata ohjeita ruuan käsittelyssä.

Handicapped Iraqi denied asylum twice

So far this year some 6,300 Iraqis have received negative asylum decisions from the Immigration Service, and they all have to be turned away from the reception centres they are staying in. Dzwar Sahdoon has partial paralysis in his left hand and arm, waited six years for his negative decision, and says he would rather be in jail in Finland than back in Iraq.

Mielentilatutkimuksen tuloksia

Vaihtumattoman vaate- ja sapuskamaun etuja pohtii M. Kajo

Juristi: Lainoppineet eivät hallitse edunvalvontavaltuutusta – valtakirjoissa suuria puutteita

Jopa lainoppineet ovat sormi suussa edunvalvontavaltuutuksen kanssa. Oikein laadittu valtakirja säästää byrokratialta.

Yle's list of everyday effects of proposed 2017 budget changes

Prime Minister Juha Sipilä’s centre-right government presented its budget for the coming year on Thursday. It will hand over the plan to parliament at the end of the month for consideration. The Finnish Broadcasting Company Yle compiled a list of the proposed changes that will likely affect the everyday lives of Finnish residents most.

Hoidettavaksi kesken ottelun joutunut Djokovic: "En halua puhua vaivoistani nyt"

Tenniksen maailmanlistan ykkönen Novak Djokovic eteni toiselle kierrokselle US Openissa, mutta ei ole täydessä pelikunnossa.

Sade pilasi täysin Rion tennispäivän - Nadalilla edessä hurja urakka

Riossa ei keskiviikkona päästy ollenkaan pelaamaan tennistä. Rafael Nadal on vielä mukana kolmessa sarjassa.

Pää kylmänä, kädet kuumana – nuori taikuri sormeilee kortteja ja kolikoita tuntitolkulla joka päivä

Jyväskyläläinen, 19-vuotias Risto Vinha paiskii töitä kaupan kassalla. Vapaa-ajallaan, vähintään kolme tuntia päivässä hän plaraa korttipakkaa ja kolikoita. Sorminäppäryyttä nuori mies tarvitsee taikatemppuihin. Vinha tietää, että ihmiset haluavat yhä hämmästyä ja kokea lähitaikuuden lumon.

Penkkiurheilija, näin torjut ruhosi rasittumista

Tänä kesänä riittää pitkiä urheilulähetyksiä valvottavaksi, ja kotikatsoja saattaa kasvaa kiinni sohvaansa. Olon tukkoisuutta ja kisaväsymystä voi torjua helpoin konstein.

Nadal jää sivuun Wimbledonista

Espanjalainen Rafael Nadal kärsii rannevammastaan eikä ole mukana Wimbledonin tennisturnauksessa.

Jälkihiki muisteli Muhammad Alia - nyrkkeilysuuruus ja kansalaisaktivisti

Jälkihien sohvalla käsiteltiin myös varhain lauantaiaamuna kuollutta nyrkkeilijälegendaa, Muhammad Alia. Halveksuntaakin osakseen saaneesta nyrkkeilijästä kehkeytyi globaali sankari.

Nadal vetäytyi perinneturnauksesta rannevamman takia - sivuun myös Wimbledonista?

Rafael Nadal yrittää toipua ajoissa keskikesän arvoturnaukseen rannevammansa jäljiltä. Espanjalainen joutui jättämään Ranskan avoimet kesken.

Näyttelijän karu kertomus vanhusten hoidosta – asukkaiden huono kunto yllätti uuden palvelukodin

Viime viikolla Tampereella avatussa Palvelukoti Pohjolassa ei osattu varautua siihen, kuinka huonossa kunnossa uudet asukkaat olivat. Auttavia käsiä on tarvittu yli henkilökuntamitoituksen.

Sisämaan surffaukseen tarvitaan vain pari senttiä vettä – tuulikin on vain haitaksi

Rantaviivaa skimmaukseen Suomessa riittää, ja kauttakin voi jatkaa niin pitkään kuin järvet ovat sulana. Varusteeksi riittää pelkkä lauta.

Käsidesi ei käsiä haittaa, mutta kotisiivous ei desinfiointiaineita kaipaa

Alkoholia ja hoitavia aineita sisältävät huuhteet voivat olla käsille jopa hyväksi vesi-saippuapesuun verrattuna. Normaalioloissa käsien pesu saippualla kuitenkin riittää. Jos hygieniaa haluaa tehostaa, voi käsidesiä käyttää.

Näin avaat äänesi ennen vappulauluja – kuoronjohtajan viisi helppoa vinkkiä

Äänenavaus on erottamaton osa laulamista – myös vappuna. Kuoronjohtaja Mikko Sidoroff kertoo helpot vinkit äänen ja kehon lämmittelemiseen. Hänen mukaansa äänenavaus on laulajalle yhtä tärkeää kuin alkulämmittely kuntoilijalle.

Oulu students ponder how to stop food waste

Sixth grade students at Oulu International School were concerned about the amount of food that they saw wasted on school premises. They tried to find a solution to the problem in a news report they prepared for Yle's News Class Day. They joined thousands of students across the country who got the opportunity to try their hand at journalism.

Hygieniahoitaja: Kuivaa kädet paperiin, älä kaiva nenää

Tauteja aiheuttavia viruksia ja bakteereita vaanii esineissä, joihin moni ihminen koskee peräjälkeen. Hygieniahoitaja suosittelee kuivaamaan julkisissa vessoissa kädet paperipyyhkeellä. Pöpöjä ei myöskään kannata siirtää käsistä omaan nenään, suuhun tai silmiin.

Tutkimus: Vessojen uudenlainen käsienkuivain on viruslinko

Kuivain, jonka sisään kädet työnnetään ylhäältä, pöllyttää viruksia 1 300 kertaa niin paljon kuin paperipyyhe. Pahin paikka on pikkulasten kasvojen korkeudella, kertoo tuore brittitutkimus.

Koukussa kiellettyyn nautintoon? Vanupuikko ja sormi eivät kuulu korvaan – video

Vanupuikoilla voi vahingoittaa korvaa, ja sormin vaikku ei korvasta lähde. Vaikun pehmentäjää voi toki korvaansa laittaa, jolloin auttaa korvaa puhdistamaan itse itsensä. Jos tämä ei auta, kannattaa suunnata lääkärille.

Reipas pihaliikunta riittää lapselle – Näin lapsi hyötyy eri pihaleikeistä

Paitsi iloa, lapselle on pihaliikunnasta myös paljon hyötyä. Esimerkiksi naruhyppelyssä vahvistuvat luut, ja samalla paranee kunto. Puussa kiipeily puolestaan kehittää käsien voimaa, mitä monella lapsella on turhan vähän.

Arkipäivää asiakaspalvelussa: Kehon kieli paljastaa stressaantuneen asiakkaan

Katsekontakti, avoin keho, rintakehä auki asiakkaaseen päin. Hyvä asiakaspalvelija osaa pelkällä kehonkielellään jo rauhoitella hankalaa asiakasta. Myös ääni ratkaisee. Kulttuurimme arvostaa matalaa sävyä. Se luo luottamusta ja viestii hermostollemme – tässä on turvallista olla, kertoo työyhteisökouluttaja, muutosvalmentaja Terhi Mäkiniemi.

Lähes vuoden sivussa ollut del Potro palasi ryminällä

Juan-Martin del Potron paluu Delray Beachin ATP-turnauksessa oli vakuuttava. Denis Kudlalla ei ollut mitään mahdollisuuksia argentiinalaisen käsittelyssä.

Maailmanennätys 5050 leuanvetoa vuorokaudessa – palomies Mäkipellon olkapää hajalla

Joonas Mäkipelto rikkoi leuanvedon 24 tunnin maailmanennätyksen Lempäälässä viikonloppuna.

Iraqi asylum seeker lends a hand: The story of Ali and Linnéa

Linnéa Mynttinen is an 80-year-old Finnish pensioner who still actively participates in church and veteran events and attends functions for the hearing impaired. Ali Kamil al-Sammarnaie is a 36-year-old asylum seeker from Samarra, Iraq, a father of two who is trained as a statistician and IT engineer. When Linnéa contacted her local Evitskog asylum seeker reception centre to ask if someone there would be able to help her get around, Ali answered the call.

Nuori kokki matkalla maineeseen – pikaruokaa pitkän päivän päätteeksi

Kokin kädet käyvät keittiössä kuin kärpänpyytäjällä. Nopeasti, mutta hosumatta. Fenkolisiivut lentävät jääveteen. Fine dining -ravintolassa valmistetaan kaikki oleellinen itse.

Rättikässä kiinnostaa, mutta pojilta puuttuu uskallus – "Eivät kaikki pojat halua koneita käyttää"

Tekstiilityön ja teknisen tunnit ovat vuosien saatossa muuttuneet. Se mikä on muuttunut, on tyttöjen halu hakeutua teknisen työn tunnille. Pojat sen sijaan eivät valitse tekstiilityötä silloin, kun valita saa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle