Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Rovaniemen seudun paliskunnat kritisoivat tehtyä tuulivoimaselvitystä

Paliskuntain yhdistyksen toiminnanjohtajan Anne Ollilan mukaan poroelinkeinon edustajia ei ole kuultu tuulivoimaselvitystä tehdessä.

Jos porot popsivat pihan pensaat ja istutukset, puolueeton porovahinkolautakunta voi auttaa asian sovittelussa

Porovahinkolautakunta voi antaa itsenäisiä ja riippumattomia asiantuntijalausuntoja porojen aiheuttamista vahingoista.

Maakuntajohtajilta kovaa kritiikkiä ympäristöministeriön lakiluonnoksesta – Lapissa kaivoshankkeiden toteutuminen vaikeutuisi huomattavasti

Maakuntajohtajat esittävät, että ympäristöministeriön kaavoitus- ja rakentamislakia koskeva valmistelu keskeytetään kokonaan.

Kullankaivualueita perustetaan Saamenmaalle yksi kerrallaan, usein vieri viereen, eikä niiden kokonaisvaikutuksia saamelaiskäräjien mielestä nähdä

Korkein hallinto-oikeus ei antanut saamelaiskäräjille valituslupaa kullankaivusta metsänhakkuilta suojellulla alueella lähellä Sodankylän Vuotsoa. Kaivu tapahtuu Lapin paliskunnan alueella, jossa on ennestään muitakin kullankaivualueita. Niiden laajuus on yhteensä satoja hehtaareja.

KHO ei antanut saamelaiskäräjille valituslupaa Sodankylän kullankaivualueesta

Suojelumetsäalueella lähellä Sodankylän Vuotsoa saa kaivaa koneellisesti kultaa. Avi antoi luvan pienimuotoiseen kullankaivuuseen kesällä 2019 suojelualueesta huolimatta. Vaasan hallinto-oikeus ja KHO eivät nähneet syytä muuttaa päätöstä.

Yhä enemmän koiria kuolee susien hampaisiin, eivätkä kaikki tapaukset tule edes ilmi – Riko-koiran kohtaloksi koitui metsästysreissu Lappiin

Susikanta on kasvanut Suomessa tasaisesti viime vuosina ja määrä näyttää kasvavan edelleen. Syyskuun alussa metsästyskoira joutui suden tappamaksi poronhoitoalueella, missä susikantaa on pidetty alhaalla porojen suojelemiseksi.

Vilkastunut kotimaanmatkailu kasvatti porokolareiden määrää – asiantuntijan mukaan kaikki eivät ilmoita kolareista vaikka pitäisi

Liikennemäärät ovat kasvaneet pohjoisen teillä huimasti pandemian seurauksena. Etenkin kesäkuukausina teillä on ollut vilkasta, ja se näkyy myös poikkeuksellisen suurena porokolarien määränä.

Porotalousvahinkojen korvauksia haettiin 12 miljoonaa euroa

Kustannuksia ja menetyksiä syntyi hakemusten perusteella yhteensä 32 miljoonaa euroa.

Urosporojen rykimä eli kiima-aika alkaa – luonnossa liikkujan kannattaa nyt väistää poroja, sillä niiden sarvet voivat olla tappavan terävät

Voimakkaimmat urosporot eli hirvaat kokoavat rykimän aikana naaraita eli vaatimia yhteen ja vartioivat niitä tarkasti. Ihmisen ei kannata nyt ajautua hirvaiden tielle, sillä ne voivat vartioida vaatimiaan aggressiivisesti.

Lähes 700 hehtaaria yhteismetsää muuttuu luonnonsuojelualueeksi Inarissa – kyseessä yksi hallituskauden suurimmista suojelutoimista

Inarin kunnan alueelle lähelle Inarijärveä on perustettu lähes 700 hehtaarin luonnonsuojelualue. Tapauksesta merkittävän tekee se, että suojelualue on yksityinen.

Karhunmetsästys saatiin Kuhmossa pakettiin alkuviikosta: poikkeusluvilla kaatui Kuhmossa 20 karhua

Sotkamossa sekä Ristijärven, Paltamon ja Puolangan eteläosan muodostamalla alueella on karhut kaadettu jo aiemmin.

Kun Rilla Porojärvi kertoi haluavansa korjata sukupuolensa, lääkäri ehdotti Viagraa – tapaus on karu esimerkki siitä, miten transihmisiä kohdellaan

Syrjäisillä alueilla lääkäreillä ei ole välttämättä tietoa transsukupuolisuudesta, sanoo sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajava yhdistys. Siksi moni transihminen voi jäädä ilman apua.

Soklin kaivoshankkeen tulevaisuus on käsillä – KHO jalkautui Itä-Lappiin ja päättää vuosikymmeniä puhuttaneen kaivoksen ympäristöluvasta

Valtion malminjalostusyhtiö selvittää kiistellyn hankkeen toteuttamismahdollisuuksia Savukoskella. Jopa kaivosmyönteiset kritisoivat ympäristölupaa. KHO voi ratkaista kaivoksen kohtalon, mutta sitä joudutaan ehkä odottamaan ensi vuoteen.

Kainuun karhujen poikkeusluvista käytetty Kainuussa yli puolet: metsästystä on valvottu usealta taholta

Vilkkainta on ollut Etelä-Kuhmon alueilla, joissa on ollut suurin metsästyspaine.

Porotalouden ja maanviljelyksen hankaus jatkuu edelleen: viljelijä syyttää porotilallisia ajanpeluusta vahinkoasioissa

Poroisäntä sanoo riitojen vähenneen huomattavasti viime vuosina. Viljelijä haluaisi uudistaa poronhoitolain, jotta lopuistakin kiistoista päästäisiin. Luonnonvarakeskus ehdottaa ratkaisuksi paikallisia neuvotteluja.

Ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat jo nyt pohjoisessa voimakkaat - poronhoito uhattuna

Lumisen ajan lyheneminen, laitumien muutokset ja lisääntyvät sään ääri-ilmiöt ovat poronhoidon tulevaisuuden uhkakuvia. Muun muassa tästä puhuttiin Luken poro- ja kalapäivillä Kuusamossa.

Nokkonen on villiyrttien kuningas, nyt sitä kasvatetaan poronrehuksi Lapissa – talvella testataan, miten se sopii poron ruokalistalle

Maittavuuskokeiden perusteella porot eivät vierasta nokkosrehun makua, mutta siitä ei ole vielä tietoa miten se sopii poron elimistölle. Muilla eläimillä tehdyissä tutkimuksissa kokemukset ovat olleet myönteisiä.

Perjantain ja viikonlopun saldo Kainuun karhujahdissa oli kahdeksan nallea

Kainuussa on paljon metsästäjiä liikenteessä tämän syksyn karhujahdissa. Metsästäjät korostavat, että kaikille on turvallista mennä metsään.

Aloituspäivän sade vaikeutti Kainuun karhujahtia: lauantaina on kaatunut karhuja Kuhmossa ja Sotkamossa poikkeusluvalla

Kuhmossa voidaan kuluvalla kaudella poikkeusluvalla metsästää 20 karhua, Sotkamossa yhdeksän, Ristijärven, Paltamon ja Puolangan eteläosan muodostamalla alueella kaksi karhua sekä Kajaanissa yksi karhu.

Tieto ruotsalaisen kaivosyhtiön varausilmoitushakemuksista vastaanotettiin Inarissa ristiriitaisin tuntein – saamelaiskäräjien Leo Aikio: "Vakava uhka"

Ruotsalainen kaivosyhtiö Arctic Minerals Explorations AB on tehnyt useita varausilmoitushakemuksia Inarin ja Sodankylän alueille. Saamelaiskäräjillä ja Ivalon paliskunnassa pelätään pahinta, mutta kunnanvaltuuston puheenjohtaja otti uutisen vastaan rauhallisin mielin.

Porotuen haku alkoi Lapissa

Tuen saaminen edellyttää, että ruokakunta omistaa vähintään 50 eloporoa, kun aiemmin vaatimus on ollut 80 eloporoa.

Neljä poroa ammuttu ilmakiväärillä Koillismaalla, poliisi tutkii eläinsuojelurikoksina ja vahingontekoina – kyseessä harvinainen tutkinta

Kolme poroista on ammuttu Kuusamossa, yksi Taivalkoskella. Ilmakiväärin luotiin kuoleminen on porolle erittäin kivuliasta ja eläin saattaa kitua pitkiäkin aikoja osuman saatuaan. Taivalkosken tapauksessa on luvassa vihjepalkkio.

Vasanmerkitykset kokoavat sukupolvet yhteen – tutustu videolla Sallivaaran paliskunnan viime öisiin vasanmerkityksiin

Vasanmerkitys on vanha ja edelleen vahva perinne, jolloin keväällä syntyneet poronvasat merkataan omistajansa korvamerkkiin. Poronhoitaja Elli-Saara Äärelälle vasanmerkitykset on kesän kohokohta, jossa sukulaiset ja paliskunnan yhteisö pääsevät tapaamaan toisiaan.

Porojen ja peurojen risteytyminen halutaan estää Pohjois-Pohjanmaalla – asukkaille kysely peura-aidan hyödyistä ja haitoista

Suomenselän metsäpeurat ovat viime vuosina levittäytyneet Oulujärven länsipuolelta kohti pohjoista, poronhoitoalueen rajalle.

Poronhoitoalueelle viime vuotta vähemmän karhulupia - valtakunnallisesti lupamäärä kasvoi

Poronhoitoalueella saa tulevana metsästyskautena kaataa viisi karhua viime vuotista vähemmän. Itäiselle poronhoitoalueella myönnettiin 70 kaatolupaa ja läntiselle 20.

Kotkanpesiä löydettiin helikopterilaskennoilla Posiolta

Helikopterista käsin löydettiin kaikkiaan kahdeksan merikotkan ja viisi maakotkan pesää Taivalkoskelta, Kuusamosta ja Posiolta.

Kuolan niemimaan porotilat aloittavat lihan tuonnin Suomeen – Aiemmin Venäjältä on tuotu poronlihaa vain Jamalin alueelta

EU on myöntänyt ensimmäiset luvat poronlihan tuontiin Kuolan niemimaalla toimiville yrityksille. Ne pääsevät kansainvälisille markkinoille. Saamelaisporonhoitajat pelkäävät poronhoidon ahdingon syvenevän entisestään.

Valtio tukee vanhojen metsien suojelua nyt myös Ylä-Lapissa: Utsjoen porotilalliset innostuivat suojelemaan omistamaansa metsää naapuripaliskunnassa

Utsjoen porotilojen yhteismetsä on hakenut ympäristöministeriöltä vanhojen metsien suojelurahoitusta, jossa maanomistus pysyy ennallaan, mutta puuston arvo korvataan maanomistajalle. 700 hehtaarin suojelusta Utsjoen porotilojen yhteismetsä saanee lähes 900 000 euron korvaukset.

Maa- ja metsätalousministeriö asetti ensimmäisen porovahinkolautakunnan

Lautakunta antaa asiantuntijalausuntoja pyynnöstä muun muassa siitä, mikä on paliskunnan poronhoitolaissa tarkoitettu aitaamisvelvollisuus sekä vahingoista, joita porojen epäillään aiheuttaneen viljelyksille, taimikoille ja asuntojen pihoille.

Valtio korvaa porotaloudelle poikkeuksellisesta talvesta aiheutuneita vahinkoja

Vahinkojen korvaamiseen esitetään varattavaksi lisätalousarviossa kuusi miljoonaa euroa. Porovahinkolain mukaisia korvauksia ei ole aikaisemmin maksettu tuhojen perusteella.

Valtio korvaa ankaran talven aiheuttamia vahinkoja porotaloudelle – hallitus esittää porovahinkojen korvaamiseen 6 miljoonaa euroa

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun valtioneuvosto toteaa porovahinkolain mukaiseen korvaukseen oikeuttavan tuhon olemassaolon. Saamelaiskäräjät ja Paliskuntain yhdistys ovat tyytymättömiä korvaussummaan. Yhdistyksen selvityksen mukaan poroelinkeino kärsi toissa talvena 23 miljoonan euron vahingot.

Hyrynsalmella peuroja livahti huonosti suljetusta portista aidan väärälle puolelle – eläinten kohtalo voi olla julma

Metsäpeuroja pääsi poronhoitoalueelle huonosti suljetusta peura-aidan portista Hyrynsalmella. Joskus väärällä puolelle joutuneet eläimet joudutaan lopettamaan. Tällä kertaa mukana oli tuuria, ja karkulaiset ovat palailleet aidan oikealla puolelle.

Poronhoitovuosi huipentuu vasojen syntymiseen – joskus vasa kuitenkin jää orvoksi, eikä se selviä ilman hoitoa: katso video

Toukokuu on porojen vasonta-aikaa. Monissa paliskunnissa vasat syntyvät vapaana luonnossa, mutta osa varmistaa vasomisen onnistumisen kokoamalla vaaminsa vasotusaitoihin. Jos vasa jää ilman emoa, ei se selviä ilman ihmisen apua.

Kuldâl já keejâ: Pärttihlii Seurujäävri peerâ aalgij elettiđ muáddi oresvyesi

Harvii áldu vaja elettiđ jyemeháid, meid nuorâ áldu ij ain määti tipšođ vuosmuu vyesis. Pärttihlii Osmo Seurujävri peerâ lii álgám tipšođ kyehti hilgum vyesi.

Professori Pentti Kaiteran rahaston tunnustuspalkinto poronhoidon tutkimukselle

Oulun yliopiston johtamassa Domestication in Action – Tracing Archaeological Markers of Human-Animal Interaction -hankkeessa käytetään arkeologista aineistoa Suomen lisäksi myös Ruotsista ja Norjasta.

Saamelaisten huoli vaihtui huojennukseen, kun Jäämeren rata päätettiin poistaa maakuntakaavasta: Arvokas päätös, mutta yhä pelottaa

Kiistelty Jäämeren ratahanke on nyt päätetty poistaa tulevasta Pohjois-Lapin maakuntakaavasta. Tulevaisuus näyttää valoisammalta monen saamelaisen silmissä.

Pohjois-Lapin maakuntakaava uuteen valmisteluun – valtuusto tyrmäsi Jäämeren radan

Kaava laitettiin takaisin selvällä äänten enemmistöllä.

Poroja käytettiin Lapissa ajokkaina jo 1300-luvulla

Arkeologiset luustotutkimukset toivat uutta tietoja porojen käytöstä.

Oikeus torppasi Kuusamon Maaningan suuren tuulivoimapuiston suunnitelmat

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus kumosi kaupunginvaltuuston hyväksymän tuulivoimaosayleiskaavan. Posion Riisituntunturille aiheutuisi matkailua vaarantavaa maisemahaittaa, ja alueen poronhoito kärsisi.

Porokolari vei usean kantavan vaatimen hengen Vuotsossa vain noin viikkoa ennen vasontaa: näky oli poronhoitajan silmin surkea

Vuotsolainen Petra Magga-Vars toivoo, että autoilijat muistaisivat poronhoitolueella seurata liikennemerkkejä sekä varoituksia, sillä poroja voi olla joka puolella.

Metsäpeurat halutaan erottaa poroista aidalla myös Pohjois-Pohjanmaalla

Metsähallitus suunnittelee metsäpeura-aitaa Oulujärven länsipuolelle.

Ilmastonmuutos tuhosi haaveet kaasu- ja öljyrikkauksista – Marinin hallitus linjaa Suomen uudet tavoitteet arktisella alueella

Elinkeinoelämä kaipaa arktisen politiikan strategiaan mainintoja akkuteollisuudesta ja arvokkaista maametalleista.

Porotalouden kannattavuus noussut

Porotaloustöiden tuntimäärä väheni kuusi prosenttia edellisestä poronhoitovuodesta.

Kymmenientuhansien porontaljojen päätymisessä jätteeksi ei ole järkeä, sanoo vastuullisuusasiantuntija – materiaali olisi muuta nahkaa ekologisempaa

Porontaljojen asema on sama kuin suomenlampaan villan: ne ovat lihantuotannon sivutuotteita, jotka päätyvät lähinnä jätteeksi.

Arvokkaasta porontaljasta tuli teurasjätettä: kymmeniätuhansia heitettiin syksyllä menemään

Aiemmin porontaljat hyödynnettiin tavalla tai toisella. Nyt tilanne on eri.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle