Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Helsingin keskustassa Sofiankatu 4:ssä sijaitseva kiinteistö.

Pikavippi on saattanut pelastaa pinteestä Helsingin palkkakaaoksessa – kaupunki voi joutua lainakorkojen maksajaksi, toteaa työoikeuden professori

Työoikeuden professori Seppo Koskinen kertoo, että Helsingin palkkaongelmien myötä yksi tai useampi henkilö saattaa joutua rikosoikeudelliseen vastuuseen.

Ylen kolumnisti Auli Viitala.

Auli Viitalan kolumni: Toimeentulotuki pitää lopettaa

Hyväosaisen näkökulmasta saattaa kuulostaa yhdentekevältä, minkä nimistä tukea joku muu saa valtiolta, mutta ero on tosi tärkeä, kirjoittaa Viitala.

Etelä-Savon TE-toimiston johtaja Hanna Makkula. Kuva: Etelä-Savon maakuntaliitto.

Työttömyys väheni Etelä-Savossa – myös ukrainalaiset löytäneet työvoimapalvelut

Työnantajien toivotaan palkkaavan myös iäkkäämpiä työttömiä, nyt kun avoimia paikkoja on hyvin tarjolla.

Kemin oikeustalo

Kemiläinen mies nosti yli 40 000 euroa työttömyyskorvauksia, vaikka oli töissä – käräjäoikeus tuomitsi törkeästä petoksesta

Lapin käräjäoikeus on tuominnut kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeuteen miehen, joka oli nostanut työttömyyskorvauksia perusteettomasti.

Levyseppähitsari hiomassa kulmahiomakoneella.

Analyysi: Työttömiä patistetaan töihin – hallituksen työllisyystoimet vaikuttavat hitaasti 

Hallituksen työllisyysuudistukset eivät tuo nopeaa apua työvoimapulaan, arvioi Ylen politiikan toimittaja Pekka Kinnunen.

Kaksi henkilöä töissä.

Näin SAK ja EK arvioivat hallituksen neljää keskeistä työllisyystoimea – kritiikkiä työttömien kurittamisesta ja liian vähistä toimista

Hallituksen perjantaina esittelemät työllisyystoimet ovat etujärjestöille joko liikaa tai liian vähän. SAK on huolissaan vaikeassa asemassa olevien työttömien kohtelusta. EK pitää toimia puolestaan täysin riittämättöminä.

Opiskelijoita ruokajonossa Porthanian portaissa. Maskit.

Purimme hallituksen työllisyyspäätökset: mitä tarkoittaa ansiosidonnaisen euroistaminen, miten muuttuvat opiskelijoiden etuudet?

Hallitus päätti työllisyystoimista, joiden on määrä tuoda 5 100 uutta työllistä. Julkiseen talouteen tulisi puolestaan 110 miljoonan euron säästöt.

Työministeri Tuula Haatainen kertoi hallituksen työllisyystoimista

Näin hallitus päätti: Ansiosidonnaista jatkossa kuukausitulojen mukaan, opintotuen tuloraja ylös pysyvästi, opiskelijoiden mielenterveyspalveluihin neljä miljoonaa

Hallitus pääsi sopuun julkista taloutta 110 miljoonalla eurolla vahvistavista työllisyystoimista etuajassa. Päivitimme juttuun työministerin infon ja hallituksen päätösten keskeisen annin.

 STTK:n pääekonomisti Patrizio Lainà, SOSTEn pääekonomisti Anni Marttinen ja eEK:n pääekonomisti Penna Urrila.

Työllisyystoimien loppukiri alkaa, mistään ei ole vielä sovittu – näin ekonomistit ruotivat hallituksen pöydällä olevia keinoja

Ekonomistit uskovat, että hallitus löytää sovun 110 miljoonan euron työllisyystoimista, koska ne ovat vain pieni osa kokonaisuutta ja suurempiakin työllisyyspäätöksiä on tehty.

Näyttelijä ja laulaja Leena Rousti seisoo kosken rannalla, Museokeskus Vapriikin vieressä. Taustalla näkyy punatiilisiä rakennuksia. Leenalla lyhyet hiukset ja musta toppatakki.

Freelancenäyttelijä Leena Rousti sai unelmaroolin, ja sitten koronarajoitukset veivät esitykset alta – työmarkkinatukea tuli 64 euroa

Koronarajoitukset ovat ajaneet freelancenäyttelijöitä kierteeseen, jossa rahaa ei tipu enää miltään luukulta. Muutakaan työtä ei voi ottaa vastaan, jos sopimus sitoo teatteriin.

yleiskuva

Korona-apurahoja jakava Taike on hukkua hakemustulvaan – kriitikoiden mielestä rahaa jaetaan väärin ja liian vähän

Kulttuuriväen hätä koventaa kritiikkiä valtiovallan koronatukitoimia kohtaan. Taiken mukaan kentällä liikkuu myös väärää tietoa siitä, mitä korona-apurahan saaminen edellyttää.

Kävelijöitä suojatiellä.

Eläkeputken poisto puolittaa työttömyysetuuden, mutta saa tutkijoilta kannatusta – putki on ollut näppärä keino irtisanoa, arvioi tutkimusprofessori

Eläkeputki on hallituksen merkittävin yksittäinen työllisyystoimi, jonka tavoitteena on 9 000 lisätyöllistä.

Jarno "Japi" Sauri pitää Pub Ruthin ovea auki samalla nojaten ovenkahvaan.

Ravintolapäällikkö jakoi lomautuslaput joululahjaksi, lataa nyt suorat sanat tilanteesta: "Rajoitukset ovat perseestä"

Ravintola-alan työntekijöistä noin 80 prosenttia on ollut lomautettuna koronarajoitusten takia, selviää PAMin syksyisestä kyselystä. Se tarkoittaa kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Mari Laaksonen, Sari Liukkonen ja Nina Mitlöhner.

Näillä työllisyystoimilla hallitus runnoo sadan miljoonan säästöt kasaan – tässä yrittäjän, omaishoitajan ja opiskelijan terveiset neuvottelupöytään

Neuvottelut työllisyystoimista alkavat tammikuussa. Hallitus on sopinut, että julkista taloutta 110 miljoonalla eurolla vahvistavat keinot on puristettava kokoon helmikuussa.

Ville Tavio eduskunnan kyselytynnilla puhumassa

Kyselytunnilla väiteltiin"aktiivimalli kakkosesta" – perussuomalaisten mukaan kyse työttömien turhasta kyykytyksestä

Kyselytunnilla väiteltiin siitä, onko hallituksen pohjoismaiseksi työvoimapalvelumalliksi kutsuma lakiesitys pohjimmiltaan sama kuin Sipilän hallituksen ajama malli.

Nainen ulkona.

Korona toi Yleiseen työttömyyskassaan entistä enemmän nuoria – Åsa Åkerroosin, 20, kaveripiiri tuntee työttömyyskassoista vain sen

YTK eli niin sanottu Loimaan kassa on Suomen suurin työttömyyskassa, johon kuuluu liki neljäsosa Suomen palkansaajista. Jäsenkasvusta yli puolet tulee tällä hetkellä alle 35-vuotiaista.

henkilökuva

Onko ministeriön työmarkkinaennuste liiankin optimistinen? Asiantuntija: Ei ole tehty uudistuksia, joilla työttömiä saataisiin työllisiksi

Työ- ja elinkeinoministeriön työmarkkinaennusteen mukaan työllisten määrä kasvaa ripeästi ohi koronaa edeltävän tason. Huolena on työvoimapula. Samaan aikaan työttömyys vähenee hitaasti.

Toimittajat työskentelevät Glasgow’n ilmastokokouksen pressitiloissa.

Maanantai 1.11.2021 (tv)

Ilmastokokous. Työttömyyskassat. Kirjamessut. Sää.

Työmatkalaisia Helsingin rautatieasemalla.

Pian yli puolet palkansaajista liittynyt kaikille avoimeen työttömyyskassaan – professori: Jos linja jatkuu, tulevaisuudessa häämöttää yksi työttömyyskassa

Kaikille palkansaajille avoimet työttömyyskassat ovat lisänneet voimakkaasti suosiotaan alasidonnaisten työttömyyskassojen kustannuksella. Ensi vuoden alusta lähtien jo enemmistö kassoihin liittyneistä palkansaajista kuuluu johonkin kaikille avoimeen työttömyyskassaan.

Ihmisiä liukuportaissa Mall of Triplassa, Helsingissä.

Lomautusten määrä laskenut roimasti – lomautettuna enää noin joka neljäs vuoden takaisesta

Lomautettujen määrä on tippunut kymmenillä tuhansilla vuodentakaisesta. Myös ansiosidonnaisten saajissa pudotusta.

En hög med brev på ett bord.

Jotkut nuorista aikuisista kikkailevat poste restante -osoitteilla säilyttääkseen sosiaalietuutensa

Poste restante -osoitteella kikkailemisella saattaa olla merkitystä työttömyysturvaan ja asumistukien määrään. Tähän on törmätty muun muassa Forssassa.

Lähikuva: Henkilö pitää kädessään työnhaun opasta.

Viisi nostoa uudesta työnhakumallista: Neljä hakemusta kuukaudessa, työnhakua seurataan tiiviisti, päivärahan katkaisut lyhenevät

Työtön tapaa te-toimiston tai kunnan virkailijaa aluksi kahden viikon välein. Nykyistä nopeamman ja henkilökohtaisemman palvelun uskotaan lyhentävän työttömyyttä.

Miksi tehdä töitä, jos löhöilemälläkin tienaa?

Marja Sannikka: Työnteko ei aina maksa vaivaa

Suomessa on edelleen tilanteita, joissa sohvalta ei kannata vaivautua töihin, koska tulot eivät siitä juuri parane. Olisiko jo aika purkaa kannustinloukut, kysyy Marja Sannikka videoblogissaan.

Hakemuspohja tietokoneen näytöllä

Government submits 'Nordic Model' employment services draft bill to Parliament

Under the proposed changes, jobseekers would meet with an employment specialist every two weeks and would be expected to submit an average of one job application every week.

Työministeri Tuula Haatainen.

Ministeri ei usko työnhakuvelvoitteen johtavan hakemustehtailuun: "Ihminen itse tietää, millaisia työpaikkoja hän hakee"

Työttömien tulisi ensi keväästä alkaen hakea lähtökohtaisesti neljää työpaikkaa kuukaudessa.

Hakemuspohja tietokoneen näytöllä

Työhakemus keskimäärin kerran viikossa tai työttömyysturva vaakalaudalle – uusi työnhakumalli lähtee tänään eduskuntaan

Tiheimmillään työnhakijoille alettaisiin järjestää haastatteluja joka toinen viikko. Uudistus kasvattaisi työvoimapalvelujen henkilöstöä TE-toimistoissa lähes puolella.

IT-insinööri Timo Räisänen

Työttömien joukko jakautuu nopeasti kahtia – korona työnsi pitkäaikaistyöttömät yhä pidemmälle jonon hännille

Valoisien työllisyystilastojen katveeseen jää synkkä ilmiö. Pitkäaikaistyöttömien määrä on jatkanut kasvuaan, vaikka yritykset palkkaavat jo vauhdilla uusia työntekijöitä. Korona-aika on muuttanut työttömien keskinäistä asemaa rajusti.

Finnairin lentokone  kentällä.

Finnair ja lentäjät riidoissa työajan ja päivärahojen muutoksista – Lentäjien edustaja: ”Yhtiöllä on tarkoitus säästää siirtämällä töitä vapaa-ajalle”

Finnair poisti lentäjiltä ja matkustamohenkilökunnalta osan päivärahoista, nyt työntekijät hakevat ratkaisua lakiteitse. Työntekijöiden mukaan yhtiö rikkoo työehtosopimusta, Finnairin mukaan yhtiö noudattaa sitä.

Torniolainen Atte Tolonen istuu ruokapöydän ääressä lastensa Paulin ja Maikin kanssa. He syövät leipää.

Neljä kuukautta isille suunnattua täsmävapaata on nyt uusi keino saada isät perhevapaille – ministeri uskoo isien tarttuvan vapaisiinsa ennen pitkää

Eduskuntaan viedyssä perhevapaamallissa isille tarjotaan aiempaa enemmän mahdollisuuksia käyttää perhevapaita. Uudistuksen tavoitteiden onnistuminen riippuu siitä, kuinka hanakasti isät niitä lopulta käyttävät.

Kuvassa lentoemäntä työskentelee Finnairin lennolla AY 435 Helsingistä Ouluun syyskuussa 2020.

Finnair ja matkustamohenkilökunta riidoissa päivärahoista ja työajoista – Päivärahat ovat olleet osa ansiota, nyt niitä ei saa, jos ei yövy kohteessa

Työntekijät pitävät päivärahakäytännön muuttamista työehtosopimuksen rikkomisena. “Me olemme tästä erimielisiä”, sanoo Finnairin matkustamopalveluista vastaava johtaja Eveliina Huurre.

Pääministeri Sanna Marin Yle uutisten haastattelussa Kesärannan pihassa.

Pääministeri Marin uskoo alueiden muuttavan tulkintansa lasten harrastusjupakassa ja paljastaa samalla Ylen haastattelussa kesän himoharrastuksensa

Marin kommentoi Ylelle kiistaa, joka syntyi pääkaupunkiseudun koronarajoituksista. Pääministeri haluaisi nykyisistä rajoituksista nopeasti eroon, mutta hänellä on myös oma, henkilökohtainen tavoitteensa syksylle. Siihen siivitti kesän harrastus.

Saarikko istuu työpöytänsä ääressä.

Tupakan vero nousee taas, mutta mitä muuta Annika Saarikko ehdottaa ensimmäiseen budjettiinsa? Seuraa näitä seitsemää asiaa

Kesän alussa valtiovarainministerinä aloittanut Annika Saarikko viimeistelee keskiviikkona ja torstaina valtiovarainministeriön pohjaehdotuksen valtion tulo- ja menoarviosta. Työllisyys- ja ilmastopäätöksiä odotetaan syyskuussa koko hallituksen budjettiriihestä.

Yleiskuva

Kannattaako ryhtyä kevytyrittäjäksi? Oletko käyttänyt jotain laskutuspalvelua? Kerro meille kokemuksistasi

Laskutuspalveluiden käyttäjien eli niin sanottujen kevytyrittäjien määrä kasvaa Suomessa, ja laskutuspalveluita käytetään nykyään monilla aloilla. A-studio selvittää laskutuspalveluiden hyötyjä ja haittoja.

Markku Kostiainen istuu puistonpenkillä iäkkään äitinsä Raili Kostiaisen kanssa.

Markku Kostiainen ryhtyi muistisairaan äitinsä omaishoitajaksi – pian loppui työttömyystuki ja talous romahti: "TE-toimistolle ei kelpaa mitkään selvitykset"

Omaishoitajien ja työttömien etujärjestöt vaativat parannuksia omaishoitajien työttömyysturvaan. Markku Kostiainen menetti oikeuden ansiosidonnaiseen työttömyystukeen, sillä TE-toimiston mukaan hän työllistyy kokopäiväisesti äitinsä omaishoitajana.

Samuli Kenttämies

Korona-aika on kurittanut eniten ihmisiä, jotka joutuvat muutenkin tinkimään arjessaan – valtaosa arvioi, että taloudellinen tilanne on säilynyt ennallaan

Kelan tutkimuspäällikön mukaan ihmisillä, jotka ovat pystyneet tekemään etätöitä, taloudellinen tilanne on voinut parantua, kun tulot ovat pysyneet ennallaan ja menot pienentyneet.

Hanna Sarkkinen, sosiaali- ja terveysministeri, Vasemmistoliiton kansanedustaja

Ministeriksi nouseva Hanna Sarkkinen jatkaa vasemmistoliiton tiukkaa linjaa hallituksessa – “Työttömyysturvaa leikkaamalla ei luoda työpaikkoja”

Hallituksen pitäisi loppukaudesta tehdä päätöksiä, joilla se vahvistaa julkista taloutta 110 miljoonalla eurolla. Sosiaali- ja terveysministeriksi nousevan Hanna Sarkkisen on vaikea hyväksyä päätöksiä, joilla leikataan työttömyysturvaa.

Rakennustyömies kantaa kahta ämpäriä

Jäntin tutkijaryhmä ehdottaa hallitukselle, että työttömyysturvan kestosta tehdään suhdanneperusteinen

Työryhmä esittelee uudistukselle mahdollisen toteutustavan, jossa ansiopäivärahakaudella olisi kolme eri enimmäiskestoa riippuen siitä, onko suhdannetilanne huono, normaali vai hyvä. Ryhmä ehdottaa myös, että kotihoidon tuki lakkautettaisiin.

Muusa Pennanen katsoo ulos.

Hakuvelvoite pakottaa lukion päättävät hakemaan opiskelupaikkaa – suurin osa jää kuitenkin ilman, sillä paikkoja ei ole riittävästi

Opintojen jatkaminen heti lukion jälkeen on vähentynyt 15 vuoden ajan. Vuonna 2019 kevään ylioppilaista peräti 70 prosenttia ei jatkanut opintoja heti. Hakuvalvoitteen rikkominen vie työmarkkinatuen, sen noudattaminen taas ensikertalaisen hakijan etuudet.

Penna Urrila ja Ilkka Kaukoranta.

EK riihestä: Työllisyyspaketti on pehmeä ja julkisen talouden linja löysä, SAK: suuremmille leikkauksille ei tarvetta

Hallitus päätti Ylen tietojen mukaan, että vuonna 2023 menokehykset voidaan ylittää 500 miljoonalla ja ensi vuonna 900:lla.

Sanna Marin keskusteluu Maria Ohisalon kanssa.

Tässä on hallituksen talouskiistan ydin: Keskusta on huolissaan luottoluokituksesta, SDP äkkijarrutuksesta

Hallituksen neuvotteluissa on ansiosidonnaisen porrastuksen säästöksi arvioitu 200 miljoonaa euroa valtion menoihin.

Pääministeri Sanna Marin saapui hallituksen puoliväliriihen toisen päivän neuvotteluihin Säätytalolle.

Marinin vaikuttavin työllisyystoimi olisi työttömien siirtäminen kuntien vastuulle – kokeilusta ei tullut tukea ajatukselle

Hallituspuolueissa on eri näkemyksiä, tuleeko kehysriihessä sovittavien työllisyystoimien olla valtiovarainministeriön todentamia.

Olli Rehn.

Näin kolme huippuasiantuntijaa ratkoisi kehysriihen ongelmia – Suomen Pankin Rehn: ansiosidonnaista kannattaa korjata, mutta ei vielä

Vaikeat päästövähennykset ovat vasta edessä, arvioi ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen.

Annika Saarikko, Maria Ohisalo ja Sanna Marin Säätytalon portailla hallituksen puoliväliriihen alkaessa 21. huhtikuuta.

Saako työtön sanoa mitä tarvitsee? Kokemusasiantuntijoiden terveiset kehysriiheen: lyhyempi työaika, lisää oppisopimuskoulutusta ja terveydenhuolto kuntoon

Hallituksen puoliväliriihi käynnistyi ja uusia työpaikkoja pitäisi loihtia kymmeniä tuhansia. Kaksi työtöntä kertoo omat keinonsa.

Sauli Yli-Hakola

Ollaanko työttömyysturvaa porrastamassa? Yksi vaihtoehto lyhentäisi turvaa hyvinä aikoina, toinen malli iskisi nuoriin ja pätkätyöläisiin

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastus on huomenna alkavan hallituksen puoliväliriihen kuuma kysymys, joka jakaa puolueita.

Li Andersson, Maria Ohisalo, Sanna Marin, Annika Saarikko, Anna-Maja Henriksson ja Matti Vanhanen.

Puuttuuko hallitus ansiosidonnaiseen, miten käy kotitalousvähennyksen tai turpeen tuen? Seuraa yhdeksää ratkaisua ministerien neuvottelussa

Kulttuuri- ja liikunta-ala sekä järjestöt jännittävät: kuinka paljon tuet vähenevät, kun veikkausvoittorahat hupenevat.

Aki Kangasharju ja Elina Pylkkänen.

Mitkä ovat tärkeimmät keinot työttömyyden vähentämiseen kehysriihessä, Etla ja Palkansaajien tutkimuslaitos?

Etlan Aki Kangasharju ja PT:n Elina Pylkkänen ovat erimielisiä työttömyysturvan porrastuksen hyödyistä ja haitoista.

Eläkeikäinen mies istuu penkillä kauppakeskuksessa.

Kevan eläkejohtaja: Vanhuuseläkeiän nosto ja aktiivimalli lisäsivät työkyvyttömyyseläkkeelle hakeneiden määrää

Työttömänä olleiden hakijoiden määrä julkisella sektorilla lisääntyi selvästi työllistettyjä hakijoita enemmän mallin voimassaolon ajan.

Henkilöitä kauppakeskuksessa.

Government parties at odds over focus of next state budget

Finland's five coalition partners will be seeking common ground in talks next week outlining next year's budget.

Ansiopäivärahakemuslomaketta täytetään.

Yleisen työttömyyskassan jäsenmäärä nousi yli puolen miljoonan

Suomen suurimmalla työttömyyskassalla on jäsenenään jo lähes joka neljäs suomalainen palkansaaja.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle