Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Jenny Kasongo katsoo kameran ohi, taustalla vihreä puu ja Kalasataman tornitalot.

Opiskelijat kertoivat Ylelle opintolaina-ahdingosta: ”Olen pudonnut asunnonostajien junasta todennäköisesti loppuelämäkseni”

Nuoret aikuiset kertovat Ylelle ahdingosta, johon reipas opintolainan ottaminen voi johtaa korkojen ja elinkustannusten noustessa.

Nette Jalkanen,  helsinki,  kahdenasunnon loukku,  malmi, kolmio, myymättömät asunnot,  velka,

”Välittäjä sanoi, ettei mitään ole tehtävissä” – Nette Jalkanen jäi jättivelan kanssa kahden asunnon loukkuun

Minja Revonkorpi ja Nette Jalkanen tietävät, millaista elämä on, kun kukaan ei halua ostaa asuntoa, mutta se olisi aivan pakko saada myydyksi.

Nuoria kävelee Nordean pankin ohi.

Opiskelijoiden lainataakka on kasvanut merkittävästi, ja sillä voi olla vaikutuksia oman asunnon ostoon

Etsimme haastateltavaksi ihmisiä, joiden opintolaina on muuttanut asunnonostosuunnitelmia. Kerro kokemuksestasi Ylelle.

Kiinteistövälittäjän esittelykyltti asunnon edessä.

Korkojen nousu on lisännyt yhteydenottoja pankkeihin, mutta lainajärjestelyjä on toistaiseksi tehty vähemmän kuin korona-aikana

Pohjalaispankeista kerrotaan, että asiakasneuvonta on lisääntynyt. Kaikki eivät saa erillistä ilmoitusta korkojen nostosta.

Ylen korkolaskuri matkapuhelimen ruudulla.

Tutki Ylen laskurilla, miten korkojen nousu vaikuttaa asuntolainaasi

Tästä jutusta löytyvällä laskurilla voit katsoa, kuinka lainasi hoitomenot muuttuvat korkojen nousemisen myötä.

Harmaahiuksinen nainen kirkaanpunaisessa jakussa ja puna-kelta-valkoisessa silkkihuivissa puhujanpöntössä.

Asuntolainojen korkoihin tulossa yhä lisää nousupaineita – Yle seuraa korkopäivää paikan päällä Frankfurtissa

Euroopan keskuspankin neuvosto kokoontuu jälleen poikkeuksellisen vaikeassa taloustilanteessa. Neuvoston ennakoidaan nostavan korkoa enintään puoli prosenttiyksikköä.

Kerrostaloja Helsingissä Jätkäsaaressa

Yle selvitti: Pankit voivat veloittaa kovia summia lainahelpotuksista – noin 2 000 euron säästö vuodeksi maksaa lopulta jopa 5 000 euroa

Tuore asuntovelallinen hyötyy joustoista vähiten. Myöhemmässä vaiheessa lainaohjelman muutoksista on paljon enemmän hyötyä.

Kaksi osuuspankin logoa.

Vappuna pohjoiseen syntyy uusi jättipankki, joka vastaa rakentamisen, matkailun ja teollisuuden suhdannevaihteluihin

Fuusioituneet pankit eivät olisi voineet lisätä oman toiminta-alueensa yritysten rahoittamista yksin. Nyt iso tase ja yritysten toimialojen kysyntäerot helpottavat lainojen myöntämistä.

Ilmakuva Lahden keskustasta kesäaikaan.

Asuntojen hinnat voivat laskea jopa 8 prosenttia tänä vuonna, arvioi OP

Asuntojen hinnat lähtevät varovaiseen nousuun ensi vuonna, OP:n ekonomistit ennakoivat. Tällä hetkellä Suomen suurista kaupungeista paras asunnonostokyky löytyy Lahdesta.

50 euron seteleitä

Suomen Pankki haluaa Suomeen vähemmän jättivelallisia ja kaipaa lainojen ottajille nykyistä tiukempaa velkakattoa

Kotitaloudet ovat velkaantuneempia kuin koskaan aiemmin korkojen noustessa, Suomen Pankki kertoo huolestuneena. Silti lainojen takaisinmaksu sujuu pankkien asiakkailta yhä ongelmitta.

Kaksi henkilöä seisoo seinän kokoisen ikkunan edessä tyhjässä asunnossa. Ikkunasta näkyy meri.

Kotitalouksien tilanne on vakaa korkojen noususta huolimatta – selvitys: asuntolainakorkojen verovähennystä ei ole syytä palauttaa

Valtiovarainministeriön selvityksen mukaan kotitalouksien tilanne ei vaadi äkillisiä toimia.

Julia Thurén. 13.4.2021.

Julia Thurénin kolumni: Korkojen nousu kurittaa keskiluokkaa, mutta siihen on hyvä syy

Lainojen korkojen nousu pakottaa miettimään, mistä säästetään. Korkojen nousussa on kuitenkin myös hyvät puolensa, pohtii Thurén.

Valkoisia kerrostaloja sinistä taivasta vasten.

”Ihmiset ovat unohtaneet, että rahasta tulee maksaa korkoa” – kiinteistönvälittäjä kummastelee keskustelua asuntomarkkinoista

Vuosi 2022 oli asuntomarkkinoille haastava, kun vielä koronapandemian aikaan elettiin kiinteistönvälittäjien kulta-aikaa. Nyt asuntojen hinnat laskevat ja korot nousevat.

ASP-lainoihin kuuluu valtion korkotuki. Siinä valtio maksaa 70 % koron siitä osasta, joka ylittää 3,8 prosenttia. Grafiikassa on näytetty minkä verran korkotuki suojaa jos korko olisi 4,8, 5,8, tai 6,8 prosenttia

Vuosikausia asp-lainaan kuuluva korkotuki oli velalliselle hyödytön, mutta tänä vuonna se voi pienentää kymmenien tuhansien korkomaksuja

Viime vuosina asp-korkotukea on maksettu vain joitain tuhansia euroja tai ei lainkaan, mutta tänä vuonna summa moninkertaistunee miljoonaluokkaan. Kymmenet tuhannet velalliset hyötyvät korkoleikkurista.

Varsinais-Suomen oikeusaputoimiston ulko-ovi Turussa.

Yhä useampi asuntovelallinen on hakeutunut talous- ja velkaneuvonnan asiakkaaksi – kasvaneet elinkustannukset ja korot laittavat keskituloisetkin ahtaalle

Syksyllä alkanut energian ja elinkustannusten hinnannousu on näkynyt Varsinais-Suomen oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvonnassa kasvaneina asiakasmäärinä talvella ja nyt keväällä.

Linja-auto linja-autoasemalla Kotkan keskustassa.

Lauantai 4.3.2023 (radio)

Bussilakon päättyminen. Lainankorot. Suomi ja Turkki. Bahmutin taistelut. Sääennuste.

kerrostalon rappukäytävä

Analyysi: Miksi suomalaiset hakevat turvaa sähkömarkkinoilla, mutta ottavat riskiä satojen tuhansien eurojen asuntolainoissa?

Looginen selitys on se, että pankit myyvät mieluummin omia suojauksiaan kuin kiinteää korkoa, kirjoittaa taloustoimittaja Juha-Matti Mäntylä.

Kerrostaloja Espoossa.

Kannattaako lainoihin tehdä nyt ylimääräisiä lyhennyksiä, kun korot ovat nousseet korkealle? Näin pankit vastaavat

Korkojen nousu on saanut monet velalliset miettimään, kannattaako säästöjä tai sijoituksia purkaa ylimääräisiin lainanlyhennyksiin. Ainakin kulutusluottoja kannattaa lyhentää, pankeista arvioidaan.

Grafiikka näyttää, kuinka pitkään negatiivisena pysytellyt 12 kuukauden euribor-korko nousi maanantaina 3,51 prosenttiin.

Raja ylittyi: vuoden euribor on nyt 3,510 prosenttia – kuinka paljon korot voivat vielä nousta?

Asuntolainojen yleisin viitekorko, 12 kuukauden euribor ylitti 3,5 prosentin haamurajan. Asiantuntijan mukaan suurin euriborkorkojen nousu on takanapäin.

OP Suur-Savon toimitusjohtaja Jari Himanen.

Suur-Savon Osuuspankin toimitusjohtaja Jari Himanen jää eläkkeelle – viime vuosi oli pankille kaksijakoinen

Suur-Savon Osuuspankin liikevoitto kasvoi, mutta luottoja hankittiin edellisvuotta vähemmän asuntoihin ja yritystoimintaan.

Karoliina Virkkunen ulkona omakotitalon edustalla Lahdessa.

Äidin ja isän lompakko auttaa ensiasunnon ostamisessa tuhansia nuoria joka vuosi – ilmiö vaikuttaa varallisuuseroihin

Kaksi viidestä saa vanhemmiltaan taloudellista apua ensimmäisen asunnon ostamiseen Suomessa, kertoo pankkikysely. Tässä jutussa voit laskea, kuinka monta vuotta sinun pitää säästää ensiasuntoa varten.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto ja Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi.

Tiistai 31.1.2023 (radio)

Teollisuusliiton lakot alkavat. Enemmistö kansanedustajista kannattaa viinin myyntiä ruokakaupoissa. Asuntolainoja otettiin vähemmän kuin aikaisemmin. Pommi-isku tappoi paljon ihmisiä Pakistanissa. Sää on pilvinen.

Asuntojen pohjapiiroksia.

Asunnot halpenivat eniten Helsingissä – nuori ensiasunnon ostaja, teitkö kaupat? Kerro meille kokemuksesi

Helsingissä hinnat laskivat joulukuussa 5,7 prosenttia vuoden takaisesta. Suurinta lasku oli pienissä kerrostaloasunnoissa.

Työttömien mielenosoitus Helsingissä, marssijoita iskulauseineen ja banderolleineen eduskuntatalon edessä, henkilö pitelee kylttiä, jossa lukee "Perkele", 2. syyskuuta 1993.

Mitä 2020-luvun asuntovelallinen voi oppia 1990-luvun lamasta? Kerro meille perheesi kokemus

1990-luvulla asuntolainojen korot huitelivat pilvissä ja asuntojen arvot romahtivat. Nytkin jo pienet korkotason nousut aiheuttavat monille vaikeuksia luotoista selviytymiseen. Keräämme perheiden kokemuksia ja muistoja lama-ajan asuntomarkkinoilta.

Henkilökuvassa Jussi Pajala, kiinnitysluottopankin toimitusjohtaja, Nordea

Asuntolainat testataan kuuden prosentin korolla, mutta riittääkö se enää? Näin vastaa kaksi suurta pankkia

Pankkien mukaan asuntolainan stressitesti toimii tällä hetkellä. Jos korot nousisivat yli kuuden prosentin, sitä pitäisi rukata vastaamaan uutta korkotasoa.

Myynnissä olevan huoneiston avokeittiö josta näkymä olohuoneeseen.

Pariskunta voi nyt ostaa asunnon valtion tuella jopa Suomen arvokkaimmilta alueilta – katso, millaisen kodin voisit saada

Suurin mahdollinen asp-lainasumma on nyt 60 000–100 000 euroa suurempi kuin viime vuonna.

Vaalea yhden huoneen asunto jossa teräksiset mikron ja jääkaapin ovet.

Asuntovelallisten iso veroetu loppui juuri, mutta nyt sitä havitellaan jo takaisin

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) harkitsisi asuntolainan korkovähennyksen palauttamista. Tutkijan mukaan kyse olisi pääosin hyvätuloisten tuesta, joka tekisi omistusasumisesta verotuksellisesti yhä vain edullisempaa.

Asuntojen pohjapiiroksia.

Asuntovelallisten on varauduttava neljän prosentin korkoon – lue asiantuntijoiden arviot: ”Nyt pitää pystyä sopeuttamaan omaa talouttaan”

Euribor-korkojen arvellaan yhä kipuavan ylöspäin, mutta asiantuntijoiden mukaan pahin nousu on jo takana.

Ihmisisä kauppakeskuksessa.

Talouden vuosi 2022 oli monin tavoin synkkä, mutta todellisuudessa vuoteen mahtui myös paljon hyviä uutisia – tässä niistä seitsemän

Kuluneesta vuodesta jäivät mieleen kiivas hintojen ja korkojen nousu. Taloutta koskevat tunnelmat ovat tällä hetkellä silti kenties liiankin synkkiä.

Grafiikka näyttää, kuinka asuntojen hinnat ovat vuonna kääntyneet laskuun sekä suurissa kaupungeissa että muussa Suomessa, suurissa kaupungeissa muuta Suomea jyrkemmin..

Asuntojen hinnat laskevat nyt harvinaisen jyrkästi – kysyimme, jatkuuko alamäki ensi vuonnakin

Hinnat ovat palaamassa vuoden 2020 tasolle – ja asuntolainojen korot vuoteen 2010. Se on paluuta normaaliin, ekonomisti ja kiinteistönvälittäjä sanovat.

yleiskuva - Euron merkki Frankfurtin keskustassa.

Vuoden euribor on nyt yli kolmen prosentin, ja sen odotetaan nousevan vielä lisää

Euroopan keskuspankin viimeviikkoinen ohjauskoron nosto tuntuu voimakkaana rahamarkkinoilla. Nyt markkinakorkoihin hinnoitellaan sisään myös tulevia koronnostoja.

Asiakas tutkii sähkölaskua.

Perjantai 16.12.2022 (radio)

Kotien sähkölaskut. Korkojen nousu. Kirkon jäsenmäärä. Tulvavaara kaduilla. Sää.

Turun tuomiokirkko ilmakuvassa.

Vuokranantajaksi ryhtyminen ei houkuttele kuten aikaisemmin – sijoitusasuntolainojen kysyntä laskenut Turun alueella

Sijoittajien joukkopakoa ei ole nähty, eikä asiantuntijoiden mukaan todennäköisesti nähdäkään. Asuntojen vuokraamisen tuotot ovat paineessa Turussakin. Sijoitusasuntolainojen myöntäminen on vähentynyt koko maassa.

Vaalea kerrostalo kylpee auringossa.

Analyysi: Asuntokaupan äkkijarrutus hirvittää, mutta pankit luottavat, että romahdusta ei tule – listasimme 8 syytä optimismiin

Kauppojen määrä on romahtanut ja myös hinnoissa nähdään ensi vuonna historiallinen pudotus. Pankkien mukaan se on kuitenkin vain ”maltillinen tasokorjaus”, kirjoittaa Juha-Matti Mäntylä

Kerrostalo talvella. Talon edessä kadulla on autoja pysäköitynä. Horisontissa näkyy taivaanrantaa vasten Helsingin Tuomiokirkko ja muita korkeita rakennuksia.

Asuntomarkkinoilla tapahtui lokakuussa "dramaattinen muutos", joka pudottaa hintoja – katso oman asuinalueesi tilanne

Erityisesti käytettyjen kerrostaloasuntojen hinnat ovat tulleet alas lokakuussa. Näin iso muutos yhden kuukauden aikana on harvinainen, vaikka asiantuntijat suhtautuvat lukuihin vielä varauksella.

Tea Sissonen asuu ja on töissä Helsingissä, opiskelee Tampereella ja vierailee säännöllisesti Lahdessa poikaystävänsä luona.

300 ihmistä kertoi Ylelle, miksi tahtoo asua yksin: ”En halua haistella toisten pieruja enkä pidätellä omiani”

Kolmesataa yksinasuvaa kertoi Ylelle tarinansa. Esimerkiksi Helsingin asunnoista jo yli puolessa asutaan yksin.

Avainnippu asunnonesittelymateriaalin päällä.

Asuntokaupoilla on nyt yksi voittaja: nuoret ensiasunnon ostajat – lue tästä, miten lainaa voi tällä hetkellä saada

Korot nousevat ja työelämä pirstaloituu, mutta ensiasunnosta voi haaveilla nyt helpommin. Yle kokosi pankkien asiantuntijoiden kanssa vastauksia ensiasunnon hankintaan liittyviin kysymyksiin.

Piirretty kuvituskuva. Keltaisia kerrostaloja, jotka muuttuvat tummiksi pylväskaavioiksi. Pylväiden päällä ja juurella on pieniä ihmishahmoja.

Joka toisella kotitaloudella on velkaa – ovatko sinun taloutesi velat suomalaista keskiarvoa?

Oma asunto, iso remontti, auto, opiskelija-arjen rahoittaminen... Harva meistä selviää elämästä ilman velan tarjoamaa vipuvartta.

Myynnissä olevan, kattolämmityksen omaavan asunnon tyhjä olohuone.

Asuntomarkkinoiden riskit ovat varsin korkeita Keski-Suomen kunnissa, arvioi luottolaitos – Jyväskylän tilannetta kohentaa muuttoliike

Monissa Keski-Suomen kunnissa asunnon myyminen voi olla vaikeaa, eikä arvonkaan säilymisestä ole takeita. Jyväskylä ja Muurame sijoittuivat vertailussa parhaiten.

Tampereen kaupunkia ja Amurin kaupunginosaa kuvattuna Näsinneulasta päin.

Keskusta ja Kaleva nousivat kärkeen, Peltolammi musta hevonen – nämä ovat Tampereen parhaat kaupunginosat

Tampere nousi Hypon asuntoluottoluokituksessa ensimmäistä kertaa parhaaseen AA-luokkaan. Tampereen suosituimmat asuinalueet painottuvat keskustan lisäksi ratikkareitin varrelle.

Jalankulkija ja raitiovaunu Tampereen Hämeenkadulla kesäkuussa 2021

Tampere nousi asuntorahoittaja Hypon luokituksessa kärkikastiin, Helsingin seuraksi – Turkua suomitaan kunnianhimon puutteesta

Suomen Hypoteekkiyhdistyksen syksyn asuntoluottoluokituksessa Helsinki on saanut kilpailijan, kun Tampere on noussut asuntomarkkinoita ja riskejä kartoittavassa katsauksessa AA-luokkaan.

Grafiikka näyttää OP:n lyhyen aikavälin ennusteen asuntojen hintojen kehitykselle. OP ennustaa asuntojen hintojen kääntyvän laskuun pääkaupunkiseudulla ja hintojen nousun hidastuvan muualla Suomessa.

Asuntojen hinnat laskevat muualla niin jyrkästi, että asiantuntijan mukaan tilanne on "karu" – selvitimme, miksi Suomi voi säästyä romahdukselta

Korkojen ja asumiskulujen nousu on kääntämässä asuntojen hinnat Pohjoismaissa kaksinumeroiseen laskuun. Suomessa selvitään todennäköisesti vähemmällä, arvioivat pankkien asiantuntijat.

Kolmen henkilön kuvakollaasi.

Elinkustannusten nousu synkentää talousnäkymiä – huoli jälkikasvusta korostuu Ylen katugallupissa

Velkajärjestelyhakemusten määrä kohosi Satakunnassa 20 prosenttia vuoden takaisesta. Sähkön hinta, korkojen nousu, ruoan hinta ja lasten tilanne mietityttävät Porin kävelykadulla.

Kiinteistövälittäjän esittelykyltti asunnon edessä.

Asuntolainojen kysyntä vähentynyt Satakunnassa: ”Asunnon ostajan kannalta tilanne on nyt tavallaan aiempaa parempi”

Korkojen ja muiden asumiseen liittyvien kulujen nousu näkyy Satakunnassa toimivissa pankeissa asuntolainojen kysynnän vähenemisenä. Pankit korostavat asiakkaille tarvetta varautua riskeihin.

Silmälasipäinen mies talonsa vanhassa remonttia vaativassa kylpyhuoneessa.

Nuoren perheen kylppäriremontti tyssäsi, kun talo ei riittänyt vakuudeksi – kiinteistövälittäjä toivoo, että valtio takaisi remonttilainoja

Remonttilainaan tarvitaan yhä enemmän vakuuksia, joten lainan ottaminen on entistä vaikeampaa etenkin nuorille perheille. Kiinteistövälittäjä toivoo, että valtio tulisi takaamaan myös remonttilainoja.

Euroseteleitä, kolikoita ja papereita, jossa näkyy eurosummia

Otitko vuosi sitten korkosuojauksen? Pankkiiri: "Kiinteän koron valinneet voivat hyvin taputtaa nyt itseään selkään"

Useat pankit arvioivat, että noin kolmasosa uusista asuntolainoista on suojattuja. Korkosuojaa haetaan myös vanhoille lainoille, vaikka suojaus on nyt entistä kalliimpi.

Luottopäällikkö Mikko Haverinen, Aito Säästöpankki.

Tarkistuspäivästä riippuu, kallistuiko asuntolainasi juuri sadoilla euroilla kuukaudessa – osa alkanut tiedustella jo lyhennysvapaata pankista

Varsin tavallinen laina voi maksaa asiakkaalle yli 200 euroa kuussa lisää, kun kerran vuodessa tarkistetaan korkoa.

Euriborin nousu ei ole toistaiseksi näkynyt Lappeenrannan asuntokaupassa

Euriborin hurja nousu voi nostaa lainaerää satoja euroja, sanoo pankki: "Nollakorkojen aikana kädestä suuhun eläneillä voi nyt olla vaikeaa"

Euriborin nousu näkyy pankissa kahdella tavalla: lainan hoitokulujen kasvussa ja kiinteiden korkojen kysynnän kasvussa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle