Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Rohee-lehden päätoimittaja Hannele Huhtala (oik.) sekä toinen lehden perustajista pappi Olli Viljakainen.

Tampereelle syntyy uusi katulehti Rohee, jota voi myydä kuka tahansa, joka tarvitsee rahaa

Pääkaupunkiseudulla Iso numero -lehti on ilmestynyt jo kymmenen vuotta. Sitä myyvät pääosin itäeurooppalaiset romanit, mutta Tampereella Roheen myyjiksi tavoitellaan esimerkiksi asunnottomia.

Tuvan asukkaat Sari ja Ville viettävät aikaa Itä-Pasilassa sijaitsevan tilapäismajoitusyksikön pihalla.

Asunnottomien määrä laski historiallisen alas, mutta heikoimmassa asemassa olevilla on hätä – Pasilan uusi asumisyksikkö hoitaa oireita, ei syytä

Hallitusohjelma tähtää asunnottomuuden poistamiseen, ja luvut kulkevat oikeaan suuntaan. Kaikista heikoimmassa asemassa olevien määrä on pääkaupunkiseudulla kuitenkin lisääntynyt.

Niittykoti ulkoa kuvattuna.

Turku hankkii lisää majoitustilaa päihdehuollon asiakkaille – Linnankatu 39:n tilat otetaan tilapäismajoituskäyttöön

Linnankadun tiloissa on aiemmin järjestetty hätä- ja kriisimajoitusta. Avin mukaan tilat eivät sovi tuettuun asumiseen, mutta tilapäisasumiseen kyllä.

Asunnottoman sänky asumispäivystyksessä

Turussa alkaa asunnottomien asumiskurssit – kurssit järjestää Sininauhasäätiö

Sininauhasäätiön ylläpitämän Niittykodin toiminta loppui Turussa alkuvuonna. Ensimmäiset kurssilaiset ovatkin Niittykodin entisiä asukkaita.

Tyhjä myytävänä oleva asunto, seinällä ihmisen varjo.

Kainuu torjuu asunnottomuutta asuntojen välivuokrauksella

Aikuissosiaalipalvelut on majoittanut viimeisen neljän vuoden aikana välivuokrausasuntoihin yhteensä noin 90 yksinäistä, pariskuntaa tai perhettä.

Kainuun vaaliteltta

Kainuussa asunnottomia nuoria on virallisesti 45, mutta asiantuntijat arvioivat määrän yli seitsemän kertaa isommaksi

Ongelmana on se, että näitä nuoria ei tavoiteta. Nuori voi majailla esimerkiksi kavereiden luona.

70-luvun kerrostalo.

Lähiöiden ongelmat kasautuvat THL: mukaan tiettyihin vuokrataloihin ja jopa rappuihin – "Ruotsin tiellä ei olla, mutta hereillä pitää pysyä”

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos selvitti sosiaalityön ammattilaisten näkemyksiä huono-osaisuuden keskittymisestä sekä alueellisen eriytymisen ongelmista.

Asunnottoman sänky asumispäivystyksessä

Asumis- ja talousneuvonta jatkuu Lahdessa – matalan kynnyksen neuvonnalla saatu ehkäistyä jopa häätöjä

Neljä vuotta kestänyt pilotointi on todettu toimivaksi ja toimintaa jatketaan toistaiseksi. Hankkeen avulla pyritään myös asunnottomuuden poistamiseen.

Pekka Mölsä Museomajatalo Rauhalassa Kouvolan Myllykoskella.

Majatalo Rauhalaan tullaan, kun muut ovet suljetaan – kun taloon tuli päihderiippuvainen, joka ei osannut siivota tai kokata, muut auttoivat

Myllykosken rautatieseisakkeen vieressä Kouvolassa on matkustajakoti, joka on jo vuosikymmeniä ottanut kaikenlaisia kulkijoita seiniensä suojiin. Majatalo Rauhala toimii edelleen turvapaikkana silloin, kun muuta paikkaa ei ole.

Sillankorvan ensisuoja talvella.

Asunnottomien Sillankorvassa on pärjätty hyvin huippupakkasista huolimatta

Koronapandemian vuoksi paikkoja on vähemmän, mutta ketään ei ole jouduttu käännyttämään turkulaisen asumisyksikön ovelta. Itsenäisyyspäivän jälkeen tilapäisturvaan hakeutui kuusi asunnotonta.

Toimittaja Satu Kivelä, Havaintoja ihmisestä -ohjelmasta.

Koti on ihmisoikeus

Kriisit kasvattavat yhteiskunnallista eriarvoisuutta.

Metsän keskellä pressun alla oleva teltta

Kymenlaaksoon tulee ensisuoja niille, jotka muuten jäisivät taivasalle – johtajaylilääkäri: "Ettei tulisi näitä telttametsätapauksia"

Kymenlaaksossa ei ole tällä hetkellä ensisuojaa, johon asunnottomat voisivat mennä yöksi. Uuden kokeilun tarkoituksena on selvittää, miten suuri tarve ensisuojapalvelulle on.

Kaliforniassa etsitään ratkaisua kodittomuusongelmaan rakentamalla minitaloja

Kaliforniassa etsitään ratkaisua kodittomuusongelmaan rakentamalla minitaloja – katso video Yhdysvaltain suurimmasta "pienten kotien kylästä"

Los Angelesissa on yhteensä 41 000 asunnotonta. Nyt avattu pienkotikylä tarjoaa kodin vain 224:lle. Kylän jokainen mökki on ilmastoitu ja varustettu lämmityksellä ja sähköllä.

Aleksis Salusjärvi

Aleksis Salusjärven kolumni: Asunnottomien päivät ovat luetut – vielä pitäisi tehdä jotain itse ongelmalle 

Sekä Helsingin kaupunki että Suomen valtio ovat päättäneet lopettaa kodittomuuden lähitulevaisuudessa. Käytännössä niin tuskin tapahtuu, kirjoittaa Salusjärvi.

Auto ajaa lumisella tiellä Kolarissa.

Sunnuntai 17.10.2021 (radio)

Koronapassin ongelmat. Asunnottomien yö. Mekan koronarajoitukset. Syyslomaviikon sää.

Oululainen "Aleksi" kotona

Vuokranantajan sanat tuntuivat Aleksista lottovoitolta – vuosien asunnottomuus loppui ja nyt nuorimies opettelee uudelleen elämää

Pitkäaikaisasunnottomien määrä on kasvanut kaikissa ikäluokissa, ja se huolettaa tutkijaa. Oululainen Aleksi eli kadulla neljä vuotta, kunnes sai vihdoin oman kodin, kiitos uuden nuorille suunnatun hankkeen.

En hög med brev på ett bord.

Jotkut nuorista aikuisista kikkailevat poste restante -osoitteilla säilyttääkseen sosiaalietuutensa

Poste restante -osoitteella kikkailemisella saattaa olla merkitystä työttömyysturvaan ja asumistukien määrään. Tähän on törmätty muun muassa Forssassa.

poliisin putka

Asunnottomia on Rovaniemellä muutamia kymmeniä vuosittain – yöpymispaikkana tuttujen nurkat, laavut tai talvipakkasilla putka

Asunnottomuus usein toistuu saman ihmisen kohdalla: hän voi olla vuoroin ilman asuntoa, vuoroin hän asuu kaupungin lyhytaikaisessa tilapäismajoituksessa.

Metsän keskellä pressun alla oleva teltta

Teltta on edelleen joidenkin asunnottomien ainoa vaihtoehto – 35-vuotiaan huumekoukkuun jääneen "Pepsin" perhe joutui hankkimaan tälle asunnon itse

Kesällä 35-vuotias mies joutui asumaan teltassa Kouvolassa. Kiireellisiin vetoomuksiin ei vastattu. Nyt Kymenlaaksossa valmistellaan kokeilua, joka vastaisi päihderiippuvaisten asunnottomien hätään. Sunnuntaina vietetään asunnottomien yötä.

Keltaliivisiä viranomaisten edustajia säkeistä ja huonekaluista koostuvan röykkiön ympärillä

Yhdysvalloissa miljoonat ihmiset ovat vaarassa jäädä kodittomiksi – koronapandemian vuoksi määrätty häätökielto päättyy tänään

Republikaanit ovat estäneet demokraattien pyrkimykset jatkaa kieltoa syksyyn ja edustajainhuone jäi perjantaina kesälomille kieltoa jatkamatta. Presidentti Joe Bidenkin pyysi kongressia jatkamaan häätökieltoa.

Tapani Vuola polkupyörän selässä.

Helsinkiin suunnitellaan sateenkaaritaloa – sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöille tarkoitetussa talossa elettäisiin yhteisöllisesti

Helsingin Verkkosaareen aiotaan rakennuttaa kerrostalo, joka on tarkoitettu sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluville henkilöille. Idean puuhamies Tapani Vuola kertoo, että sateenkaareva asunnottomuus on yksi asunnottomuuden tyypeistä.

Metsän keskellä pressun alla oleva teltta

Viisi Kymsoten päättäjää tahtoo kiireellisiä toimia hätämajoitustilanteeseen – nyt kaikkia ei voida auttaa, vaikka perustuslaki vaatii niin

Kymenlaaksossa ei tällä hetkellä ole sopivaa paikkaa esimerkiksi päihdeongelmaisille, jotka eivät kykene päästämään huumeista irti. Kymsoten yhtymävaltuutetut ovat ryhtyneet toimiin asian korjaamiseksi. Kymsoten hallitus käsittelee asiaa viikon päästä.

Tuija Siltamäki, Helsinki, 01.02.2019

Tuija Siltamäen kolumni: Miksi subutexin käyttäjä häiritsee naapurustoa enemmän kuin terassiääliö?

Nuorilla, maahanmuuttajilla ja päihdeongelmaisilla on tapana häiritä naapurustoja. Henkilökohtaisten ominaisuuksien sijaan kannattaa ärsyyntyä ihmisten teoista ja lopettaa kyläyhteisömäinen kyttääminen, kirjoittaa Siltamäki.

Metsän keskellä pressun alla oleva teltta

Teltassa asuvan Pepsin tarina kertoo todellisuudesta, jolta voi helposti sulkea silmänsä – vaikeasti autettavat jäävät omilleen kaupungeissa ympäri maata

Eduskunnan oikeusasiamies ei ole vakuuttunut siitä, että Suomen kaupungeissa olisi tarjolla sopivaa yösijaa myös niille, joiden ongelmat ovat asunnon puuttumista suurempia. Kymenlaaksossa asunnottomuuteen on yritetty vaikuttaa jo kauan, mutta vasta nyt asiaan on suunnitteilla muutos.

Vuoklralaisten oikeuksia vaativa mielenosoitus New Yorkissa.

Tuomari kumosi pandemian takia asetetun vuokralaisten häätökiellon Yhdysvalloissa

Tuomarin mukaan liittovaltion laki ei mahdollista häätökieltoa. Viidesosa vuokralaisista oli jättänyt vuokriaan maksamatta tammikuuhun mennessä. Yhdysvalloissa on jo nyt yli puoli miljoonaa koditonta.

Koronavirustesti-opaste Tampereella joulukuussa 2020.

GoGo Parkin ryhmäjumppaajilla uusia tartuntoja, myös asumispäivystys Tastun ketju laajentunut

Tamperelaisille ryhmäliikuntatunneille on nyt jäljitetty 15 tartuntaa.

Koronavirustesti-opaste Tampereella joulukuussa 2020.

Pirkanmaalla 23 uutta tartuntaa – kuluvalla viikolla todettu 143 koronatapausta

Koronaluku palasi maltillisemmaksi perjantain pompsahduksen jälkeen.

tays

Pirkanmaalla 41 uutta koronatapausta

Epidemian aikana Pirkanmaalla on varmistettu 4 353 koronatartuntaa.

Läheltä

Tampereen asumispäivystys Tastussa koronatartuntoja

Todetut tartunnan saaneet on asetettu eristykseen ja altistuneet karanteeniin.

Helsingin vankila

Koronarajoitukset ovat rauhoittaneet vankiloiden huumetilannetta, vankiloihin saapuu kuitenkin aiempaa huonovointisempia ihmisiä – ”Varsinkin asunnottomat ovat olleet todella huonossa kunnossa”

Korona on vaikeuttanut myös vankiloiden päihdetyötä. Esimerkiksi päihteettömiä osastoja on pitänyt ottaa karanteenikäyttöön.

yleiskuva

Asunnottomille nuorille uusi tilapäismajoituspaikka Helsingistä – Diakonissalaitos vuokraa tilat Sturenkadun hostellista pahimman koronatilanteen ajaksi

Jos pääkaupunkiseudun liikkumisrajoitukset astuvat voimaan, osa toiminnasta laajennetaan ympärivuorokautiseksi.

Kamppi

Harva on huomannut Helsingin keskustan kummallisen näköiset rautanupit kaiteissa – niillä ohjataan ihmisiä toimimaan halutulla tavalla

Kaupunkisuunnittelulla ohjataan ihmisten käyttäytymistä. Helsingin pysäkkikatosten nojatuet ovat esimerkki tästä.

Hermannin diakoniatalon hätämajoitus, patjoja salin lattialla

Helsingissä suunnitellaan hätämajoituksen laajentamista

Kaikille asunnottomille halutaan katto pään päälle kansalaisuudesta huolimatta ja ympäri vuoden.

Asunnottoman sänky asumispäivystyksessä

Pori haluaa puolittaa asunnottomien määrän

Porissa oli viime vuonna noin 50 asunnotonta.

Kirjeenvaihtaja Iida Tikka.

Jos jokin on suomalaiselle ahdistavaa Yhdysvalloissa niin asunnottomuus – pandemiatukien päättyessä miljoonat saattavat joutua kadulle

Arkea maailmalla: Tilanteesta on turha syyttää vain pandemiaa: Yhdysvaltain asuntokriisillä on paljon syvemmät juuret, kirjoittaa Ylen Washingtonin-kirjeenvaihtaja Iida Tikka.

Asunnottomuus / asunnoton / Kamppi 15.10.2019

Tampereella on 294 tilastoitua asunnotonta

Määrä on viime vuosina ollut pikemminkin noususuunnassa, vaikka edellisvuodesta tilanne paranikin hieman.

Tampereen Hipposkylässä vanhan puukerrostalon ulkoportaat, taustalla toinen samanlainen talo.

Tampereen Hipposkylän asukkaista yhä yli puolella ei ole varmuutta tulevasta asumisestaan

Kaupunki etsii järjestelyjä, joilla asukkaille saataisiin paitsi katto pään päälle, myös hipposkyläläistä yhteisöllisyyttä mukaan.

Asumispäivystys, kyltti

Kova pakkanen ajaa asunnottomat entistä ahtaammalle: Tampereella on pulaa sänkypaikoista

Asumispäivystys on täynnä Tampereella, ja osa joutuu nukkumaan sängyn sijasta patjalla.

Likapyykkiä kylpyhuoneessa.

Jyväskylässä päihteiden käyttäjille tarkoitettu palvelukeskus sulkee koronan takia ovensa – apua annetaan ulkona

Työntekijät jalkautuvat loppuvuodeksi keskustan alueelle. Heidän kanssaan voi myös sopia Hanskan sisätiloissa vierailuista.

Mies nukkuu Turun tuomiokirkossa

Asunnottomat ensimmäistä kertaa yöksi Turun tuomiokirkkoon – Mikko: "Yö oli harvinainen kokemus"

Pääsimme seuraamaan, saivatko asunnottomat nukuttua ja miten yö sujui yhdessä Suomen tärkeimmistä rakennuksista.

Ensilumi Joensuun Heinävaarassa 4. lokakuuta 2019.

Lauantai 17.10.2020 (radio)

Suomessa puhutaan urheilun koronariskistä. Ranskassa on tapahtunut terroristinen murha. Lauantaina vietetään Asunnottomien yötä. Lappiin on satanut ensilumi. Uusi tieliikennelaki ei anna päivämääriä renkaiden vaihtoon.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle