Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Skotlannin vaalitulokset julistetaan vasta huomenna, koronaepidemia hidastaa ääntenlaskua

Skotlannin parlamenttivaalien ääntenlaskenta alkaa tänään perjantaina kello 9 paikallista aikaa. Skotlannin kansanpuolue SNP on voittanut kaikki vaalit vuoden 2007 jälkeen. Se on voittaessaan luvannut järjestää kansanäänestyksen Skotlannin itsenäisyydestä.

Vastaavalta päätoimittajalta: Miten varmistamme, että demokratia toimii myös poikkeusaikoina?

Ennakkoäänestyksen pidentäminen, kirjeäänestys, kotiäänestyksen laajentaminen ja ennen kaikkea digitaalinen äänestäminen. Siinä keinoja, joita vaaleista vastaavien pitäisi pohtia tosissaan, kirjoittaa Jokinen.

Asiantuntijoiden mukaan kuntavaaleissa suurimman puolueen paikasta taistellaan viimeiseen saakka

Oppositiopuolueet kuten kokoomus ja perussuomalaiset voivat hyötyä keskustan kannatuksen laskusta kesäkuun kuntavaaleissa. Asiantuntijat pitävät erityisesti perussuomalaisten kasvanutta kannatusta mielenkiintoista ja ennakoivat, että puolueella on mahdollisuus nousta kuntavaalien kärkeen.

Neljän K:n kuntaliitoksen laineet tuntuvat Kivijärven kuntavaaleissa

Kivijärven kuntavaaliehdokasjoukko on kutistunut edelliskerrasta, ja valtuuston jättää lähes puolet nykyisistä päättäjistä. Ainakin osasyynä katoon on talvella kariutunut kuntaliitoshanke kolmen naapurikunnan kanssa.

Analyysi: Keskusta ajoi hallituksen kriisiin jo toista kertaa, mutta Ylen kannatuskysely on puolueelle tussahdus

Keskustan suosio laski jälleen alle 12 prosentin, vaikka puolue esitteli tavoitteitaan julkisuudessa päiväkausien ajan. Kokoomus on Ylen kyselyn perusteella matkalla kohti kuntavaalien voittoa, kirjoittaa politiikan toimittaja Antti Pilke.

Skotlanti äänestää tänään parlamenttivaaleissa – panoksena itsenäisyys ja paluu Euroopan unioniin

Itsenäistymistä ajavien puolueiden enemmistö Skotlannin parlamentissa näyttää gallupeissa väistämättömältä. Brexitiä vastustaneet skotit mielivät nyt takaisin EU:n jäseniksi, kertoo Ylen Pasi Myöhänen Edinburghista.

Kuntavaaleissa ehdolla sirkustaiteilija, Kotiteollisuuden basisti ja Laura Huhtasaaren avustaja – katso analyysi ja poiminnat Etelä-Karjalan ehdokaslistoilta

Perussuomalaiset lähtee Lappeenrannassa kuntavaaleihin täydellä ehdokaslistalla. Imatralla eniten ehdokkaita on kerännyt kokoomus. Toimittajat Antje Tolpo ja Vesa Grekula analysoivat videolla Kaakkois-Suomen vaaliasetelmia.

Koripalloilijoita ja entisiä kunnanjohtajia pyrkii päättäjiksi Kymenlaaksossa – katso vaalilistojen yllättäjät

Kuntavaalien siirtyminen kesäkuulle on innostanut uusia ehdokkaita ilmoittautumaan kuntavaaleihin Kaakkois-Suomessa. Poimimme kiinnostavia nimiä Kymenlaakson kuntien vaalilistoilta. Puolueet jättivät ehdokaslistansa tiistaina.

Lapuan johtopoliitikko jättäytyi sivuun kuntapolitiikasta

Panu Lahdensuo kertoo miettineensä ratkaisua pitkään. Hän on ollut mukana kunnallispolitiikassa kuusi valtuustokautta.

Perussuomalaiset lisäsi kuntavaaliehdokkaiden määrää roimasti verrattuna edellisiin vaaleihin

Eniten ehdokkaita menetti SDP. Muilla puolueilla muutokset eivät ole suuria Savo-Karjalan alueella.

Keskiviikko 5.5.2021 (tv)

Koronarokotukset. Kuntavaalit. Koirat. Sää.

Lisäaika toi lähes kaksisataa uutta ehdokasta Hämeen kuntavaaleihin

Suuret puolueet eivät saaneet listoilleen yhtä paljon nimiä kuin viime vaaleissa, vaikka ehdokkaiden määrä kasvoi. Poikkeuksena on perussuomalaiset, jonka ehdokasmäärä kaksinkertaistui. Valitsijayhdistyksillä on poikkeuksellisen paljon ehdokkaita.

Etelä-Savon kansanedustajista vain Heli Järvinen jättää kuntavaalit väliin

Savonlinnalainen Heli Järvinen perustelee ratkaisuaan sillä, että eduskuntatyön ja kuntapolitiikan yhdistäminen on ollut haastavaa etenkin korona-aikana.

Etelä-Savossa kuntavaaliehdokkaiden määrä nousi lähes 30:llä

Etelä-Savossa monilla puolueilla oli vaikeuksia löytää kuntavaaliehdokkaita, mutta lopulta ehdokasmäärä nousi hieman.

Iisalmen Sanomat: Vieremän kunnanhallituksen puheenjohtaja Eveliina Vidgrén kokoomuksen kuntavaaliehdokkaaksi

Vidgréniä on syytetty epäasiallisesta käytöksestä. Asian käsittely kunnassa on vielä kesken.

Koronarajoituksia vastustanut oikeistolainen aluejohtaja voittoon Madridissa – vaaleja varjostivat tappouhkaukset

Dramaattiset vaalit osoittivat, kuinka poliittisesti kahtiajakautunut Espanja on.

Ehdokasasettelun lisäaika toi vipinää vaaleihin Keski-Pohjanmaalla: Kokkolassa kolme puoluetta kisaa täysillä listoilla

Ehdokasasettelun päätyttyä kolmella puolueella on nyt Kokkolassa täydet ehdokaslistat: Perussuomalaiset, keskusta ja SDP kisaavat kaupungissa kukin 64 ehdokkaan voimin.

Tyytymättömyys hallituspolitiikkaan näkyy pohjalaiskunnissa – kokoomus ja perussuomalaiset onnistuivat komeasti kuntavaalien ehdokashankinnassa

Keskustalla on eniten kuntavaaliehdokkaita pohjalaismaakunnissa, mutta kakkoseksi kiilasi nyt kokoomus. Vasemmistopuolueet ja keskusta ovat menettäneet paljon ehdokkaita edellisvaaleihin verrattuna.

Lisäaika auttoi ehdokashankinnassa, monessa Lapin kunnassa enemmän ehdokkaita kuin viimeksi

Lapin kunnissa kuntavaaleissa on tällä kertaa poikkeuksellisen paljon ehdokkaita sitoutumattomilla yhteislistoilla. Puoluejärjestötkin onnistuivat ehdokashankinnassa pääosin hyvin, joten maaliskuussa uhannut ehdokasmäärän lasku jäi toteutumatta.

Vauhdittaisiko kaksoiskuntalaisuus ehdokkaiden löytämistä pienissä kunnissa? Vaalijohtaja Arto Jääskeläinen: "Pidän asiaa hyvin vaikeasti ratkaistavana"

Jos kuntavaaleissa ei saada ehdokkaita vähintään yhtä monta kuin valtuustossa on paikkoja, jää valtuusto vajaaksi tai edessä on uusintavaalit. Alle tuhannen asukkaan Pelkosenniemellä vaalihistoriassa ainutlaatuinen tilanne oli jo lähellä.

Keskusta ja SDP jäämässä viime kuntavaalien ehdokasmääristä, perussuomalaisten epäilyt vaalien siirron motiiveista kokivat kolauksen

Perussuomalaiset ohittaa SDP:n ehdokkaiden määrässä. Vihreillä ehdokkaita on puolueen ennätysmäärä, myös kokoomuksen listat ovat edellisvaaleista pidentyneet. Ehdokashakemukset jätetään viimeistään tänään.

Kouvolan konkaripoliitikko Harri Helminen jättää kuntapolitiikan: "Ei ole hyvää fiilistä tehdä tätä hommaa"

Kouvolan kaupunginhallituksen nykyinen puheenjohtaja Harri Helminen (sd.) empi päätöstään viimeiseen asti. Tänään oli viimeinen päivä jättää ehdokaslistat. Helminen kertoo harkitsevansa pyrkimistä tulevaan maakuntavaltuustoon.

Satu Taiveaho asettui sittenkin ehdolle kuntavaaleissa – nimi löytyy Kouvolan listalta

Entinen kansanedustaja Satu Taiveaho-Virtanen asettui ehdolle SDP:n listalle Kouvolassa. Vielä helmikuussa Taiveaho-Virtanen kertoi, ettei aio asettua ehdolle lainkaan.

Pelkosenniemen ehdokaslistoillekin löytyi tarpeeksi nimiä

Pelkosenniemellä kuntavaaliehdokkaita on sittenkin löytynyt tarpeeksi ja kuntavaalit voidaan käydä normaalisti. Kunnassa on 13 valtuutettua, mutta ennen tätä päivää ehdokkaita oli vain yhdeksän. Nyt nimiä listalle on löytynyt 10 lisää.

Liike Nyt keräsi Savonlinnassa yli 20 nimen listan, Sininen tulevaisuus hakee jalansijaa Hirvensalmella

Asemansa vakiinnuttaneiden puolueiden lisäksi kuntavaaliehdokkaita asettavat Etelä-Savossa muun muassa Liike Nyt, Sininen tulevaisuus ja eri kunnissa toimivat sitoutumattomat ryhmät.

Kokoomuksen Eija-Riitta Korhola luopuu kuntavaaliehdokkuudesta – syynä EU:n elpymispaketti

Entinen europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola halusi edesauttaa kokoomuslaisen pormestarin valintaa Helsingissä. Nyt Korhola katsoo kokoomuksen tekevän suuren virheen EU:n elpymispaketin suhteen.

Madridilaiset äänestävät tänään koronarajoitusten linjasta kiristyneissä tunnelmissa – aluevaalit ovat samalla myös kannatusmittaus Espanjan hallitukselle

Madridin oikeistolainen aluejohtaja kehottaa kansalaisia nauttimaan Madridin vapaudesta ja näyttää vihreä valoa yhteistyölle äärioikeiston kanssa. Listasimme paikallisvaaleista neljä mielenkiintoista asiaa.

Liikkuvatko mannerlaatat Saksan politiikassa? Mielipidekyselyt nostavat vihreitä kristillisdemokraattien yläpuolelle

Vihreät ovat nyt Saksan suosituin puolue, mutta Saksassa on nähty aiemminkin, että äänestäjät palaavat perinteiseen vaihtoehtoon, kun vaalien aika koittaa.

Intian valtapuolue BJP hävisi vaalit merkittävässä osavaltiossa, koronan arvellaan syöneen kannatusta

Intiassa on äänestetty viimeisen kuukauden aikana osavaltiovaaleissa, joiden on arvioitu olevan osasyy maan koronatilanteen heikentymiseen. Osa intialaisista on myös kritisoinut sitä, että vaalit järjestettiin pahan koronakriisin keskellä.

Onko tyhjä ääni annettu ääni? Ei ole, katsoi muun muassa perustuslakivaliokunta 1990-luvulla

Kokoomuksen päätös äänestää tyhjää kaataisi elvytyspaketin, mikäli tyhjät äänet laskettaisiin annettuihin ääniin. Eduskunnan käytännön mukaan tyhjiä ääniä ei kuitenkaan katsota annetuiksi ääniksi enemmistöä tai määräenemmistöä laskettaessa.

Demokraattinen oppositio jäähylle Hongkongissa – poliittista järjestelmää mullistetaan

Kiinaan suopeasti suhtautuva komitea saa oikeuden kieltää demokraatteja asettumasta ehdolle vaaleissa. STT on haastatellut kirjanpitäjä Nina Liuta ja demokraattisen puolueen entinstä puheenjohtajaa Emily Lauta.

Vimpelissä herätellään kokoomusta valtuustokuntoon

Kokoomuksella ei ole ollut ehdokkaita kaksissa edellisissä kuntavaaleissa. Puoluetta lähti pelastamaan Haloo Vimpeli -kansanliikkeen perustaja.

Reetta Rädyn kolumni: Voi olla ihan loogista jättää äänestämättä

Kuntavaalien lähestyessä alkaa jälleen keskustelu kuinka ihmiset jaksavat tai viitsivät äänestää. Muistakaahan äänestää -huudahtelu perustuu vaillinaiseen käsitykseen siitä, miksi ihmiset eivät äänestä, kirjoittaa Räty.

Maailman suurin vaaliteltta avautuu Tampereella: ehdokkaat, asukkaat ja asiantuntijat kohtaavat uudella digitaalisella keskusteluareenalla

Yle, Tampereen kaupunki ja Tampereen korkeakouluyhteisö kokeilevat uudenlaista chat-pohjaista kuntavaalien keskusteluareenaa. Virtuaalisessa vaaliteltassa tamperelaiset pääsevät esittämään kysymyksiä puolueille ja keskustelemaan asiantuntijoiden kanssa. Teltta on avoinna kaksi viikkoa ennen vaaleja.

Real-ikoni Marcelo joutunee sivuun Mestarien liigan välierästä – valittiin Madridin aluevaalien vaalivalvojaksi

Marcelo ei ole tällä kaudella kuulunut päävalmentaja Zinedine Zidanen ykköspelaajiin. Hän oli kuitenkin edellisen välierän avauksessa.

Valko-Venäjällä opposition rivit rakoilevat – Pikkupuolueiden perustaminen uhkaa hajottaa demokratialiikettä

Myös Venäjän voimistuva rooli huolestuttaa Valko-Venäjän oppositiota, joka on kovilla maan johtajan Aljaksandr Lukašenkan väkivaltakoneiston puristuksessa.

Kuntavaalit näkyvät ja kuuluvat Ylen kanavilla 11.5. alkaen

Tutustu Ylen kattavaan vaaliohjelmistoon.

RKP:n Pohjanmaan piirin uusi toiminnanjohtaja on Jenni Ahlbäck

Toiminnanjohjtaja Jenni Ahlbäckin vastuulla on sekä RKP:n Pohjanmaan piirin piirin toiminta että talous. Ahlbäck toimi aikaisemmin piirin väliaikaisena toiminnanjohtajana.

Tutkija: Hallituksen kaatuminen olisi "kuin hyppy pimeään" – kokeile laskurilla, millaista olisi muodostaa uusi hallitus

Erimielisyydet taloudesta ovat ajaneet hallituksen kriisiin. Jopa hallituksen kaatumista pidetään yhtenä mahdollisuutena. Tässä jutussa voit kokeilla, millaista olisi muodostaa uusi hallitus eduskunnan nykyisten voimasuhteiden pohjalta.

Hallitus kiirehtii kesäkuuksi historiallista lakimuutosta, joka mahdollistaa kuntavaaleissa äänestämisen myös varuskunnissa

Varusmiesliitto muistuttaa, että vuoden 2017 kuntavaaleissa alle 25-vuotiaista harvempi kuin joka kolmas käytti äänioikeuttaan.

Maanantai 26.4.2021 (tv)

Grooming. Fredi. Oscarit. Kuntavaalit. Sää.

Brasilian koronakriisiin ajanut Bolsonaro voi vielä voittaa vaalit, vaikka kannattajiakin hävettää: "Jos kehun häntä, ystävät jättävät"

Kiukku Jair Bolsonaroa kohtaan kiihtyy Brasiliassa. Yle selvitti, miksi presidentillä on silti yhä vankkoja kannattajia ja mahdollisuus jatkokauteen.

Ylen aamu tänään: Kuinka paljon kuntavaalien läheisyys on vaikuttanut puoliväliriihen neuvotteluihin? Katso lähetys tästä

Lapset ja nuoret saavat netissä hätkähdyttävän paljon seksuaalissävytteisiä viestejä. Oscar-palkinnot jaettiin yöllä.

Albaniassa ääntenlaskenta kesken – oppositio julisti jo voittaneensa vaalit, ovensuukyselyt näyttävät muuta

Ovensuukyselyt näyttivät niukkaa voittoa pääministeripuolueelle Albanian sunnuntaisissa parlamenttivaaleissa.

Albaniassa parlamenttivaalit – EU:hun pyrkivän maan vaaleissa esiintynyt jopa ammuskelua

Vaalitaistelu käydään lähinnä kolmen vahvan miehen kesken.

Uuden kaupunginjohtajan valinta tiivistyy Hämeenlinnassa: jäljellä viisi ehdokasta

Rekrytoinnin ohjausryhmä haastattelee ehdokkaat toukokuun alussa.

KHO hyväksyi 37 uutta ihmistä saamelaiskäräjien vaaliluetteloon

Vaaliluetteloon nyt hyväksytyt muutoksenhakijat eivät enää voi äänestää vuoden 2019 vaaleissa, mutta heidät on merkittävä saamelaiskäräjien vaaliluetteloon seuraavia vaaleja varten.

Demarien ex-kansanedustaja Reijo Kallio tekee paluun vaaleihin Raumalla

Kallio asettuu ehdolle kuntavaaleissa, ensimmäistä kertaa elämässään.

"Tämä väki haluaa oikeasti ihmisten pariin" – pohjalaiset kuntavaaliehdokkaat odottavat aluehallintoviraston päätöksiä kokoontumisrajoituksista

Jos rajoituksia höllennetään toukokuun alussa, pääsevät puolueet suunnittelemaan ainakin pienimuotoisia vaalitapahtumia.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle