Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Suositun Kaikki synnit -sarjan uusi kausi käsittelee sukupuolten välistä sotaa, ja tekijät ottavat sen yhtä vakavasti kuin aiemmat aiheensa

Ohjaaja-käsikirjoittaja Mika Ronkainen sanoo haluavansa käsitellä teoksissaan todellisia asioita.

Ihme – italialainen jännityssarja mystisestä patsaasta

Mystinen jännityssarja verikyyneieitä itkevästä patsaasta.

Jos olisin peruna, ja muita kysymyksiä lääkäreille

Luonnon ihmeiden äärellä nöyränä on hän.

Paavi muutti Isä meidän -rukousta – "Jumala ei saata kiusaukseen, Saatana saattaa"

Muutos koskee katolisen kirkon käyttämää italiankielistä rukousta.

Seitsemän kuolemansyntiä — tunnistatko omasi?

Keskiaikainen maalaus kuvaa kuolemansynnit ja niiden palkan.

Lestadiolaisliikkeen jättänyt kirjailija Pauliina Rauhala tarttui vaiettuun aiheeseen: Hoitokokousten nöyryytykset ovat jättäneet syvät haavat

Oululaiskirjailija perehtyi romaaniaan varten vanhoillislestadiolaisten synkkään ajanjaksoon. Kulttuurivieras Pauliina Rauhalaa kiinnostaa ahdaskatseisten yhteisöjen näkemys totuudesta.

Kapinallisesta mielisairaanhoitajasta kasvoi rakastettu kirkkoherra: "Sairastuin kiltteyteen"

Eläkkeelle jäävän Petäjäveden kirkkoherran mielestä nykyinen jumalanpalvelus on tullut tiensä päähän, siksi papin pitäisi siirtyä taka-alalle.

Finnish flag carrier Finnair retires apocalyptic Friday 13th Flight 666 to HEL

Superstitious folk will no doubt breathe a sigh of relief as national airline Finnair announced the retirement of its infamous Friday 13th flight, AY 666 to HEL. The flight, which originates in Copenhagen and lands in Helsinki, touched down for the last time on Friday. However passengers can still fly from SIN to HEL.

Maria Petterssonin kolumni: Heteroseksuaalisuus keksittiin vuonna 1868

Luulitko, että heteroseksuaalisuus on aina ollut olemassa? Et olisi ainoa - niin normaalina, ikiaikaisena ja muuttumattomana moni meistä sitä pitää. Se ei kuitenkaan ole totta, vaan heterot ja heteroseksuaalisuus täyttävät parin viikon päästä 149 vuotta, kirjoittaa Maria Pettersson.

Väkevää menoa keskiajan Suomessa – uusia kirjallisia lähteitä ei enää uskota löytyvän

Katolisen kirkon arkistoon tallennetut tiedot kertovat suomalaistenkin toilailuista keskiajalla. Suuret synnit piti pyytää paavilta anteeksi.

Säilykepurkkitapaus

Mikä rietas joukko piileekään säilykepurkissa..?

RMJ saa jatkoa: "Ensi vuonna parempana ja isompana"

Raumanmeren juhannuksen perustaja Riku Räsänen vakuuttaa, että RMJ järjestetään myös ensi vuonna. Tänä vuonna näyttävän paluun tehnyt festivaali keräsi Raumalle kahden päivän aikana 30 000 kävijää. Tämä oli Räsäsen mukaan vasta alkua.

Seksi ja länsimaat

Historiasarja seksin ja kristinuskon suhteesta

Paatuneinkaan rikollinen ei tule pyytämään papilta synninpäästöä – kolme pappia kertoo, mitä on nykyajan synnintunto

Tappotuomiota kärsivä vanki harvoin tulee vankilapapin pakeille ripittäytymään ja pyytämään synninpäästöä. Merikarhu tai rekkamies saattaa tulla papin luokse pohtimaan, onko tehty eropäätös oikea vai väärä. Kuolinvuoteellakaan suomalainen ei yleensä kadu tekojansa ja ano papilta armoa, vaikka saattaakin surra elämättä jäänyttä elämäänsä.

Puolan hallitus rajoittaa ehkäisyä katolisen kirkon toiveiden mukaan

Hallitus haluaa, että jälkiehkäisyä tarvitseva nainen hakee sitä lääkäriltä, ei reseptittä apteekista, kuten EU:ssa yleensä. Katolinen kirkko pitää jälkiehkäisyä vakavana syntinä.

Suomalaisen homon viimeinen oljenkorsi: "Kastroikaa vain, kunhan saan elää rauhassa"

Suomalaisella maaseudulla samansukupuolista rakkautta ei juurikaan tuomittu sata vuotta sitten. Natsi-Saksan vaikutuksesta homoudesta tuli Suomessakin inhottu sairaus, jonka uskottiin tarttuvan.

Venäjällä jätetään synnit avantoon – video hyisestä loppiaisperinteestä

Arviolta jopa pari miljoonaa venäläistä on kastautunut maanantaiyönä ja tiistaina avannossa loppiaisperinteitä kunnioittaen. Pulahtaminen kylmään veteen symboloi Jeesuksen kastetta, ja sen ajatellaan pesevän pois uimarin synnit.

Merkel varoitti tekemästä kaikista pakolaisista syntipukkeja Kölnin ahdistelusyytösten takia

Liittokansleri vaatii viranomaisten tiukkaa vastausta Kölnin uudenvuodenyön tapahtumiin. Samalla hän ja useat ministerit ovat sanoneet, ettei epäluuloa pidä yleistää kaikkiin turvapaikanhakijoihin.

Kun nuori on uskossa

Luterilaiset ja helluntailaisnuoret kertovat uskostaan

Venäjän ortodoksikirkko suunnittelee synnittömiä nettiyhteyksiä

Kirkkojen yhteyteen ja nuorison suosimille paikoille Moskovaan rakennettavat wifi-yhteydet estävät pääsyn esimerkiksi pornosivuille, kertovat Izvestija- ja The Moscow Times -lehdet.

Karsinnoissa kovat keinot käytössä - ”Toivottavasti syntini ovat jo vanhentuneet”

Veikkausliigassa takavuosina pelanneen JJK:n toimitusjohtajana toiminut Joni Vesalainen muistaa piinalliset karsintaottelut. Vuosia myöhemmin Vesalainen tunnustaa käyttäneensä kaikkia mahdollisia keinoja voittojen ottamiseksi ja siten sarjapaikan säilyttämiseksi.

Yle poll: Many Finns ready to pay higher taxes to bolster economy

An Yle online poll has revealed that a number of Finnish residents support many of the measures in Prime Minister Juha Sipilä's economy-boosting proposals. Some of the poll's 6,500 respondents proposed tax hikes as a more democratic way of spreading the burden of recovery.

Neljän pennin kolikko – raha, joka pilkattiin kuoliaaksi

Saksa otti 1932 käyttöön neljän pennin kolikon, jolla haluttiin korvata viiden pennin kolikko. Kolikon keksineen kansleri Heinrich Brüningin mukaan pilkkanimetystä Heinrich-kolikosta tuli mahalasku. 1. lokakuuta 1933 neljän pennin kolikko mitätöitiin.

Homoparien avioitumisen estänyt päästettiin vapaaksi Yhdysvalloissa

Virkamiehen vangitseminen on lisännyt kierroksia Yhdysvalloissa vellovaan kiistaan ihmisoikeuksista ja uskonnonvapaudesta.

Homoliitoista kiistellään Kentuckyssa – avioliittoluvan myöntämisestä kieltäytynyt virkamies edelleen vangittuna

Virkamiehen mukaan samaa sukupuolta olevien avioliitto sotii hänen uskontoaan vastaan.

Kumbh Mela kokoaa hindut kylpemään – katso video

Kolme kuukautta kestävä juhla järjestetään kolmen vuoden välein.

Suomi sai Kreikassa pysyvän, negatiivisen leiman

Suomen kova linja Kreikan lainaneuvotteluissa on tehnyt siitä kreikkalaisille lainaehtojen syntipukin. Kreikkalainen media on nostanut esille kaiken Lordista joulupukkiin kaivaessaan "Kreikan vastustajasta" tietoja.

Vatikaani: ”Meidän pitää huomioida homoseksuaalit"

Katolinen kirkko nostaa tuoreessa raportissaan jälleen esiin kirkon suhtautumisen seksuaalivähemmistöihin. Sen mukaan homoseksuaalisuus on edelleen syntiä, mutta kirkon pitää suhtautua homoihin ennakkoluulottomasti ja heidän arvokkuuttaan kunnioittaen.

Ramadanin aikana vältetään syntejä – pannassa panettelu ja musiikin kuuntelu

Muslimien paastokuukauden, eli ramadanin vietto alkaa tänään. Muslimitaustainen perheenäiti Maryan Askar paastosi ensimmäisen kerran ollessaan 13-vuotias. Perheen arjen sovittaminen paastoamiseen vaatii suunnittelua.

Saamelaismuseo sai todellisia harvinaisuuksia – mukana syntisenä kielletty sarvilakki

Saamelaisesineiden kokoelmien palauttaminen on ainutlaatuista. Tamperelaisen Museokeskus Vapriikin noin kolmenkymmenen esineen kokoelma pääsee saamelaismuseo Siidaan.

Lyhyt poh- ja murehdinta (varalta) Ylöjärven asukkien moraalista

Syntisten elämää ja muuta Ylöjärveä turistin silmin.

Entinen Jehovan todistaja seuraajistaan: He odottivat ulko-ovellakin, kiersivät taloa ja menivät ikkunoiden ohi

Yle Uutisten saamat kirjeet kertovat, minkälaisia tapoja Jehovan todistajilla on käytössä jäsentensä tarkkailuun ja seuraamiseen. Yhteisön entisten jäsenten kertomusten mukaan seuraaminen on ajanut ihmisiä esimerkiksi paniikkikohtauksiin. Jehovan todistajien tiedottaja väittää, että seurakuntien vanhimmat eivät tarkkaile jäseniä eivätkä opasta jäseniä tarkkailemaan toisiaan.

Hammasharja oli syntiä ja kansa hampaaton – hammashoidon hurja historia

Vielä 1970-luvun alussa Suomen kansa oli miltei hampaaton ja hammasharjaa pidettiin jopa syntisenä ylellisyysturhakkeena. Fluorihoito ja uusi kansanterveyslaki vuonna 1972 käänsivät hammashoidon suunnan ja suomalaisten hampaat kuntoutuivat. Mutta aivan viime vuosina etenkin nuorten hammashygieniaan on tullut takapakkia.

Alasarjapakki sekosi ja hakkasi tuomarin – loppukausi pelikieltoa

SPHL:n ottelussa nähtiin käsittämätön raivostuminen, kun Tyler Sheldrake murjoi ensin vastustajiaan ja sitten tuomaria.

Kehitysvammaisten oikeudet ovat kehittyneet hitaasti – "Laitoselämä oli viikosta, kuukaudesta ja vuodesta toiseen samanlaista"

60-vuotiaan kehitysvammaisen Teuvo Taipaleen tie alkoi laitoslapsena. Matkan varrella hän on vaatinut monia parannuksia kehitysvammaisten ihmisten asemaan. Kehitysvammaisten historiaan mahtuu Suomessa laitoselämää, avioliittokieltoa ja syrjintää. Mutta Teuvo Taipaleella on hyviäkin muistoja.

Kastemekko kuvastaa ihmistä suurempaa armoa

Suvuissa kiertävät kastemekot ovat arvokkaita aarteita ja perintökalleuksia, joihin liittyy paljon vuosisataista symboliikkaa. Ylisuuri mekko merkitsee uskoa, johon kastettava lapsi aikanaan kasvaa.

Kepillä syntisiä lyövä Aceh astui ajassa taaksepäin – raportti ja harvinainen video häpeärangaistuksesta

Uskonto ei ollut pöydällä, kun Indonesian Acehiin neuvoteltiin Suomessa rauha yhdeksän vuotta sitten. Vähitellen vakautuva maakunta otti askeleen taaksepäin tiukentaessaan sharia-lain tulkintaa.

Kirkosta pääsee helposti eroon, liittyminen on hankalampaa

Sukupuolineutraali avioliittolaki on kirvoittanut viime päivinä ennätysmäärän ihmisiä eroamaan kirkosta. Kirkossa ihmetellään, miksi kirkosta on tullut syntipukki ja kärsijä mihin tahansa yhteiskunnalliseen keskusteluun. Kirkkoherran mielestä keskustelu ja toisenlaisten näkemysten ymmärtäminen on kadonnut.

Valoa kansalle jo 185 vuotta – kynttiläbisnes porskuttaa kohti uusia innovaatioita

Havin kynttilätehdas Riihimäellä uskoo entistä ympäristöystävällisempien ja muodinmukaisten tuotteiden vetovoimaan. Kynttiläbisneksen arvo Suomessa on arviolta muutamia kymmeniä miljoonia euroja, mistä Havin osuus on noin kolmannes. Havi satsaa tuotekehitykseen, mutta pitää myös kiinni perinteistä.

”Pyhä henki on erehtymätön, ihmiset erehtyväisiä”

Vanhoillislestadiolaisen liikkeen johtajan, Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen SRK:n puheenjohtajan Viljo Juntusen Silminnäkijä-ohjelmalle antama haastattelu kokonaisuudessaan. Toimittaja Juha Granath.

Tavoitteena taivaspaikka

Ole yritteliäs ja äänestä oikeistoa. Älä ehkäise, älä homoile. Näillä opeilla pääset jo lähelle vanhoillislestadiolaisten lupaamaa taivaspaikkaa.

Sotatutkija tuntee ihmisluonnon: "Turvaudumme helposti kättä pidempään"

Sodat eivät maailmasta lopu. Aina löytyy ihmisiä, jotka etsivät syntipukkeja ja purkavat tunteitaan väkivaltaisesti. Sen vuoksi sotatutkija Jouni Tilli ei usko maailmanrauhaan - rauhan tavoitteluun sitäkin enemmän.

Sari Helin: Miksi lestadiolaisten ihmisoikeusrikokseen ei puututa?

Lestadiolaiset eivät saa käyttää ehkäisyä, ja tuoreen kirjan mukaan moni uupuu suurperheen vanhempana. Lestadiolaisuus on yksi kirkon herätysliikkeistä, mutta kirkko on lestadiolaisen naisen asiasta hiljaa. Miksi, kysyy Sari Helin blogissaan.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle