Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Piirakkaa rypytetään.

"Ukki on aina sanonut, että pitää tietää, mistä tulee" – karjalaiset juuret kiinnostavat evakoiden lastenlapsia

Tutkijan mukaan sukujen muistitiedossa voi olla katkoksia, sillä isovanhemmat eivät ole ehkä pystyneet kertomaan sota-ajan kokemuksista. Nuoret selvittävät monesti itse sukujensa historiaa.

Maatalo ilmakuvassa.

Ruotsin sotavuosina Suomeen lahjoittamat puutalot ovat edelleen haluttuja kohteita – Tomi Kultanen asuu sukunsa taloa neljännessä polvessa

Vuonna 1940 Ruotsi lahjoitti Suomelle yli 2 000 puutaloa. Viisitoista niistä tuli Jokioisille Kuuman kylään, keskelle hämäläistä maaseutua. Kaikissa asutaan yhä. Yksi on Tomi Kultasen perheen koti.

Sotaa pakenevia Karjalan evakkoja

Kuvat Ukrainan pakolaisista toivat oman pakomatkan 87-vuotiaan Eino Kilpiäisen uniin: "En tiennyt tulevaisuudesta mitään"

Sota Ukrainassa herättää voimakkaita tunteita siirtokarjalaisissa ja heidän jälkeläisissään. Suomessa koettiin yli 80 vuotta sitten jotain samaa, kun Neuvostoliitto hyökkäsi.

Pekka Paakkinen ja Teuvo Rapo katsovat kameraan.

8-vuotiaat karjalaispojat evakuoitiin tuntemattomaan syksyllä 1944 – nyt he surevat ukrainalaislasten kohtaloa: "Aivan vastaava tilanne kuin meillä"

Lumivaaran pitäjä Laatokan Karjalassa evakuoitiin toisen kerran, lopullisesti, syksyllä 1944. Pekka Paakkinen ja Teuvo Rapo murehtivat Ukrainan sotaa, sillä he ovat kokeneet, miltä pakomatka lapsista tuntuu.

Veistos jossa kolme ihmistä seisoo. Veistos puistossa, ihmisiä ympärillä.

Evakkopatsaan pitkä taival päättyi juhlaan – muistomerkki paljastettiin Lahdessa 

Valtakunnallinen evakoiden kunniaksi rakennettu muistomerkki sijaitsee entisellä kasarmialueella Lahden Hennalassa. Varat patsaaseen kerättiin lahjoituksina ja yrityksiltä.

Evakot Vöyrissä 1944

"Ruotsinkieliset eivät päässeet helpommalla" – tutkijat osoittavat vääräksi myytin ruotsinkielisten lipeämisestä evakkojen auttamisessa

Kielipykälä ei juurikaan hidastanut karjalaisten asuttamista ruotsinkielisille alueille, sanovat historiotsijat Tuomas Tepora ja Aapo Roselius.

Lähes musta maalaus kankaaseen peitetystä suomenhevosesta.

Lappeenrannan Sijoiltaan -näyttelyt käsittelevät pakolaisuutta tieteen ja taiteen keinoin

Näyttelyissä esitellään nykypakolaisten sekä 1900-luvun pakolaisten ja evakkojen tuntemuksia.

patsaan perustus Hennalassa

Evakkopatsaan rakennus alkoi Lahden Hennalassa

Vääntöä aiheuttanut evakkojen muistopatsas nousee Hennalaan ensi syksyksi. Lahden Karjalaseura on vetänyt patsashanketta itsenäisesti sen jälkeen, kun sillä menivät sukset ristiin kaupungin kanssa.

Lähikuva 80.vuotta täyttävästä naisesta. Vieressä lapsuuskuva, jossa vauva istuu myssy päässä lastenvaunussa 1940-luvulla.

Riitta Patersonin elämä alkoi samana päivänä kun talvisota syttyi – ihmeellinen tarina vie köyhästä evakko-Suomesta Englannin yläluokkaan

Tamperelainen Paterson oli muutaman tunnin ikäinen vauva, kun hänet saateltiin päivän viimeiseen evakkojunaan.

Kaksi karjalaisten punamustaa lippua

Punamustat liput liehuvat viikonloppuna Hämeenlinnassa

Karjalaiset kesäjuhlat tarjoaa paljon ohjelmaa, mutta myös näyttävän kulkueen.

Näyttelijät Elna Hellman, Rakel Laakso ja Elsa Turakainen Opri-elokuvassa vuonna 1954.

Opri on inhimillisyyden ja sydämen lämmön ylistysnäytelmä

Opri-kuunnelman ensilähetys oli vuonna 1954.

Sinisiä ja keltaisia kukkia kedolla

Toimittajalta: Naapureita ja muukalaisia – Eurooppaa suomalaisittain

Yhteinen Eurooppamme on täynnä muukalaisia, joista on tullut naapureitamme – mutta myös naapureita, jotka ovat jääneet muukalaisiksi. Tämän huomasi kotikulmillaan EU-erikoistoimittaja Susanna Turunen.

Uutisvideot: "Sodassa oltiin veljiä, sodan jälkeen taas mustalaisia"

Jopa kolmasosa romaneista joutui evakkoon: "Sodassa oltiin veljiä, sodan jälkeen taas mustalaisia" – karjalanromanien historia tunnetaan huonosti

92-vuotias Vieno Palm kertoo videohenkilökuvassa, millaista on ollut elää romanina satavuotiaassa Suomessa.

Evakkojuna on saapunut Suonenjoelle

Ryssittely loppui vasta, kun evakoiden lapset kävivät "sotaan" paikallisia vastaan – 1940-luvun Suomi sopeutti pakolaisiaan kovalla kädellä

Toisen maailmansodan jälkeen Suomeen asutettiin lähes puoli miljoonaa evakkoa, joista osa oli ortodokseja. Esimerkiksi Laatokan pohjoispuolisen Raja-Karjalan väestöstä ortodokseja oli noin 38 000. Tutkijan mielestä virallinen historiankirjoitus ei ole kertonut heidän huonosta kohtelustaan.

Karjalaisevakkoja kantamuksineen

Voiko evakoita ja turvapaikanhakijoita rinnastaa toisiinsa? Tutkijan mukaan voi

Suomi asutti sodan jälkeen runsaat 400 000 karjalaista, joilla oli vaikeuksia sopeutua uuteen ympäristöön. Voidaanko nykyajan turvapaikanhakijoita millään tavoin verrata näihin ihmisiin? Tutkija Heli Kanasen mielestä avain molempien ihmisryhmien sopeutumiseen on ainakin sama: työ.

Antero Holmila ja Mikkonen Simo: Suomi sodan jälkeen -kirjan kansi

Antero Holmila ja Mikkonen Simo: Suomi sodan jälkeen

Vaikka myytit kuuluvat kreikkalaiseen tarustoon, keksitään niitä edelleen jatkuvasti. Nuoret historiantutkijat Antero Holmila ja Simo Makkonen ovat tuoreessa kirjassaan tarttuneet sodanjälkeiseen aikaan ja siitä kehitettyihin myytteihin kirjassaan Suomi sodan jälkeen, alaotsakkeena Pelon, katkeruuden ja toivon vuodet 1944 – 1949.

koiviston kommentti 10041990

Koiviston inkeriläislausunto avasi ovet kaikille Neuvostoliiton etnisille suomalaisille

Sodan aikana siirtoväkenä Suomeen otettiin kaikki Inkerin asukkaat, niin luterilaiset suomalaiset kuin ortodoksiuskoiset inkerikot. 1990-luvulla alkanut paluumuutto koski kuitenkin vain etnisiä suomalaisia. Heidän joukossaan oli muitakin kuin inkerinsuomalaisia, muun muassa suomalaisten loikkareiden jälkeläisiä.

Mikko Määttälän kirja Vihollisina vangitut, kannessa Garamin perheen internointiasiakirja ja Garamin veljekset Lempäälän leirillä, alkuperäiskuva Lajos Garamilta

Toista vuotta piikkilankojen takana - korvaus on luvassa liki 70 vuoden jälkeen

Jatkosodan jälkeen internointileireille vuosina 1944-46 syyttöminä joutuneet odottavat vihdoin korvauksia vapautensa riistosta ja heille aiheutuneista kärsimyksistä. Internoidut paitsi joutuivat eristysleirien ankeisiin oloihin, myös menettivät omaisuutensa ja joutuivat aloittamaan rauhan ajan elämän tyhjästä. Hallitus aikoo antaa esityksen korvausasiasta eduskunnalle keväällä. Kaksi leireistä oli Kanta-Hämeessä. Oitin ja Hämeenlinnan leirit perustettiin, kun Suomi alkoi internoida omia kansalaisiaan ja suljettiin, kun leirien pito alkoi käydä liian kalliiksi.

Yle Areena logo.

80 vuotta rajavyöhykkeellä

Matti Timperin kotitalosta on Venäjän rajalle matkaa 50 metriä. Timperi on elänyt rajan ehdoilla 30-luvulta asti. Hän on nähnyt muun muassa sodan alkamisen sekä Suomen rajan siirtymisen Leningradin pohjoispuolelta omien maiden päälle.

Luonnonkatastrofit ajoivat viime vuonna yli 30 miljoonaa ihmistä kodeistaan

Intiassa ja Nigeriassa yli 6 miljoonaa ihmistä lähti evakkoon tulvien takia.

Heidi Hautala speaking on Yle television.

Finland nearly doubles Syrian aid

Finland is granting more humanitarian assistance to those suffering because of the Syrian crisis.

Karavaanarit Kalajärvellä.

Peräseinäjoki etsii matkailueuroja koko kylälle

Peräseinäjoella ollaan tyytyväisiä alueen kylämatkailun kehittämistoimiin. Peräseinäjoki on ollut ainoana pohjalaiskylänä mukana 16 kylän valtakunnallisessa kylämatkailuhankkeessa. Kalajärven matkailukeskus tulee laajenemaan, mutta matkailutuloa halutaan jakaa muuallekin kylään.

Miehet katselevat maisemia.

Muurmannin rannan viimeiset suomalaiset

Kuinka suomalaisasutus aikanaan hävisi Muurmannin rannikolta

Inkerinsuomalaisten paluumuuttojono kiinni

Inkerinsuomalaisten paluumuuttojärjestelmä aiotaan lopullisesti lakkauttaa siirtymäajan jälkeen. Niin sanottuun paluumuuttojonoon pitäisi ilmoittautua viimeistään 1. heinäkuuta 2011. Hallitus hyväksyi tänään asiaa koskevan lakimuutosesityksen.

Inkerinsuomalaisten paluumuuttojärjestelmää ehdotetaan lakkautettavaksi

Sisäasiainministeriö lähetti tiistaina lausuntokierrokselle esityksen, jossa ehdotetaan inkerinsuomalaisille suunnatun paluumuuttojärjestelmän lakkauttamista vaiheittain. Muutoksen jälkeen inkerinsuomalaiset voisivat hakeutua Suomeen yleisen oleskelulupajärjestelmän puitteissa.

Lapsia romanien lastenkodissa Suomessa

Romanilasten lapsuus lastenkodissa

Miksi romanilapsia koottiin joukoittain lastenkoteihin?

Yle Areena logo.

Kioski-Matin sota

Vuonna 2004 Matti Pirhonen on 83-vuotias ja pitää sekatavarakioskia Uukuniemellä. Matin pitkä elämäntaival päättyi tammikuussa 2010, dokumentissa Kioski-Matti muistelee nuoruuden päiviään sodan keskellä.

Inkerin Liitto hyväksyy paluumuuttojonon sulkemisen

Suomen aikomus lakkauttaa inkerinsuomalaisten paluumuuttojono ei herätä liiemmin vastustusta Venäjällä toimivassa Inkerin Liitossa. Inkerin Liiton puheenjohtajan Aleksanteri Kirjasen mielestä vain sodan aikana Neuvostoliitossa karkotetuilla pitää olla oikeus paluumuuttoon. Suomeen 16 vuotta sitten muuttanut inkerinsuomalainen Toivo Tupin sen sijaan arvostelee Suomen politiikkaa linjattomuudesta.

Yle Areena logo.

Evakko Eeli Aalto palasi Wiipuriinsa puolen vuosisadan päästä

Lapsuuden muistikuvista syntyi nostalginen dokumenttifilmi.

Karjalaiset kokoontuvat Kuopioon

Karjalaiset kokoontuvat tänä kesänä vuosittaiseen kesätapaamiseensa Kuopioon. Kesäjuhlille odotetaan jopa 7 000 karjalaista.

Anneli Saaristo laulaa

Anneli Saaristo: Evakon laulu

Veikko Lavin kirjoittama kappale Saariston esittämänä 1997.

Yle Areena logo.

Siirtoväen asuttaminen oli jättimäinen urakka

Lähes puoli miljoonaa suomalaista menetti kotinsa sodissa.

Lapajärveläisiä kokoontuneena yhteen

Noususuhdanne ei tavoittanut kaikkia vuonna 1970

1970 noususuhdanne tuntui ohittavan osan suomalaisista.

Yle Areena logo.

Virolainen asutti karjalaisia

Sotien jälkeen Suomi etsi asuinpaikan lähes puolelle miljoonalle evakolle. Johannes Virolainen johti sisäministeriön siirtoväenasiain osastoa vuosina 1944–1948.

Yle Areena logo.

Saksalaiset joutuivat evakkotielle sodan päättyessä

Miljoonat saksalaiset Keski-Euroopasta ja Venäjältä joutuivat toisen maailmansodan jälkeen lähtemään kodeistaan. Toisin kuin Suomessa, kukaan ei ottanut heistä vastuuta.

Karjalan evakoista dokumenttisarja

Karjalan evakoista on valmistunut sarja dokumentteja. Ne sisältävät ainutlaatuista kuva- ja haastattelumateriaalia.