Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Monien hyönteissyöjälintujen määrä on tänä keväänä pienempi kuin kertaakaan edellisen kymmenen vuoden aikana

Hyönteissyöjälintujen päämuutto on toukokuussa, mutta nyt linnut odottavat lämpimämpiä muuttosäitä. Mahdollisesti jo ensi viikolla Suomeen saapuu muun muassa lisää kirjosieppoja, pajulintuja ja pääskyjä.

Minne linnut lähtevät – testaa tietosi syksyn muuttajista

Lintujen syysmuutto on täydessä käynnissä.

Tältä kuulostaa linnunlaulujen TOP10 – listahitiksi pääsee kehnommallakin lauluäänellä

Linnunlaulujen toivekonsertin kestohitti on mustarastas.

Lapin lintujen pesintä viikkoja jäljessä – Lintuhavainnoista arvokasta tietoa myös ilmastotutkimukseen

Vuosia jatkunut pesinnän aikaistuminen tänä keväänä tyssäsi, lajit saapuivat Lappiin omituisessa järjestyksessä jopa kolme viikkoa myöhässä.

Tutkimus: Nuoret käet saavuttavat tropiikin oikomalla merten yli

Nuoret käet viipyvät Suomessa pidempään, mutta muutto Afrikkaan on aikuisia suoraviivaisempaa.

Kurkista pönttöön, jossa kasvaakin käki

Katso miten hurjalta näyttää käen poikasen elämä pöntössä.

Kirjailijakin hämmästyi tarinoiden määrää: Myyttiset linnut ennustivat suomalaisille avioeroa ja kuolemaa

Linnut ovat aina kiehtoneet ihmistä. Tiedätkö, miksi västäräkillä uskotaan olevan vahvat jalat, tai miksi pääskysen pyrstö on kaksihaarainen? Tuoreen kirjan mukaan myyttiset uskomukset paljastavat suomalaisten hyvin läheisen suhteen lintuihin.

Lintujen syysmuutto on jo täydessä vauhdissa

Lintujen muutto kohti etelää on alkanut tavanomaiseen aikaan.

Käki voi tulla kutsusta tervehtimään – ennelintua ei kannata kuitenkaan turhaan kiusata

Ennelintunakin tunnettu käki saattaa kesäyönä valvottaa kukunnallaan. Kukuntaan liittyy paljon uskomuksia, mutta kovin tarkkana ennustajana lintua ei kannata pitää. Ruokolahdella Etelä-Karjalassa on Euroopan mittakaavassa ainutlaatuinen käkien ja leppälintujen tutkimusalue.

Varoitus: Käen poikasia maastossa!

Katso käen poikasen eriskummallista eloonjäämiskamppailua!

Idänkäkeä katsomaan tullut lintubongari: "Olisi se ensimmäinen havainto itselleni, niin sanottu elämänpinna"

Tampereelta ja Turusta lintulaskentoja Sotkamoon tekemään tulleet nuoret miehet bongailivat samalla idänkäkeä. Ulkonäön perusteella idänkäkeä on käestä vaikea erottaa, mutta äänestä erikoisuuden tunnistaa.

Suomen ensimmäisestä idänkäestä kiistellään jo – "Lintu on joka tapauksessa uusi laji Suomessa"

Lintubongareita viikonlopusta lähtien ihastuttaneen idänkäen lajimäärityksestä sekä siitä, onko havainto ensimmäinen Suomessa, on jo herättänyt kysymyksiä.

Birdlife Suomi: Idänkäkibongausta on odotettu

Länsi-Euroopan ensimmäinen idänkäki on havaittu Kainuussa, Birdlife Suomi kertoo. Bongauspaikalle odotetaan lintuharrastajien kansainvaellusta juhannuksena.

Suomelle uusi lintulaji havaittu Sotkamossa – Idänkäen erottaa tavallisesta käestä äänen perusteella

Suomen ensimmäinen idänkäki löytyi Kainuusta, kun lintuharrastaja Jyrki Lukkari äänitti outoa linnunlaulua. Asiantuntijat totesivat äänen kuulostavan idänkäen puputukselta.

Kun toiset tulevat, toiset tekevät jo syysmuuttoa – lintuperspektiivistä katsottuna kesä tekee tuloaan

Lintujen kevätmuuton perusteella Etelä-Suomessa kevät on ajallaan, mutta suomineidon vyötärön kohdalla ollaan hieman jäljessä tavanomaisesta. Pohjoisessa on vielä lunta, siellä kevät on normaalissa vauhdissa.

Oiva koti kahdelle tai useammalle naiselle – siivekkäiden asuntokauppa on kiivaimmillaan

Kohde on tilava yksiö kauniin järven rannalla. Asunnosssa on energiaystävällinen aurinkolämmitys, neliöhinta on noin 32 euroa. Tilaa hetkeksi jopa kahdelletoista asukkalle. Täydellinen koti kahdelle naiselle. Siis telkille.

Yölaulajien konsertti soi tavallista rikkaampana

Idän ja kaakon puoleiset tuulet ja lämmin toukokuu ovat tuoneet Hämeeseen runsaasti laulajia. Satakielet soivat tavallista komeammin. Samoin välillä vähiin käyneitä käkiä kuulee nyt yleisesti. Pesinnän epäonnistuminen saa linnun aloittamaan sekä laulun että pesinnän. Yölaulajien kausi on parhaimmillaan yleensä juuri kesäkuun alkupuolella.

Kevät toi maakuntaan lintuharvinaisuuksia

Pohjois-Karjalassa on bongattu muun muassa lyhytvarvaskiuru, jalohaikara ja amerikantavi.

"Fennovoima on yhä rajat ylittävä riski"

Pohjois-Ruotsissa huoli Fennovoiman ydinvoimahankkeista ei laantunut siihen, että sijoituspaikka siirtyi sata kilometriä kauemmas rajasta. Suomalaisen ydinvoiman katsotaan yhä vaarantavan maakunnan kuntien ympäristömaineen, Perämeren kalakannat ja uusiutuvan energian pientuotannon alueella.

Australialainen varpunen opettelee jo munassa perheensä kutsuhuudon

Sinikurkkumalureilla on kutsuääni, jonka tuntee vain yksittäinen perhe. Jo munassa oppimallaan "tunnussanalla" poikanen saa ruokaa vanhemmiltaan, käenpoikaset eivät.

Linnunlaulun äänityksessä tärkeintä on hiljaisuus

Paras aika dokumentoida linnunlaulua on kesä- tai kevätaamuna kello kolmen ja viiden välillä, kertoo jyväskyläläinen lintuharrastajaTero Linjama.

Nousseet työterveyskulut hämmästyttävät Savitaipaleella

Savitaipale siirsi työterveydenhuoltonsa muiden Länsi-Saimaan kuntien tavoin viime keväänä yksityiselle palveluntarjoajalle Työkunto Oy:lle.

Raimo Sirkiän mökkitunnelma on kuin Merikannon laulusta

Tenori Raimo Sirkiän mökillä soi useammin hiljaisuus kuin musiikki. Jos mökkitunnelma olisi musiikkia, se olisi Oskar Merikannon Onnelliset.

Lintujen suomalaisnimet perustuvat usein ääntelyyn

Suomessa lähes puolet lintujen nimistä on saanut nimensä äänen perusteella. Euroopan muihin kieliin verrattuna suomenkieliset lintujen nimet kuvaavat useammin juuri ääntelyä.

Lintubongauksen kulta-aika on nyt

Jo kauan kaivatut laulajat ovat täällä! Käki jo virittelee soihdinlauluaan, kahlaajat kansoittavat merenrannat ja pääskyset kaartelevat navettojen kattojen yllä.

Helleraja ylitettiin jo - lintujen kevätmuuttoon vauhtia

Useilla paikkakunnilla ylitettiin 25 asteen helleraja helatorstaina. Ilmatieteenlaitoksen ennusteen mukaan säät ovat vielä tästäkin lämpenemässä ja kesäisiä kelejä riittää alkuviikkoon saakka.

Käet ja kirjosiepot saapuivat toukokuussa

Toukokuussa käen kukuntaa on kuulunut aina Pohjois-Karjalaa myöten. Luonto-Liiton perinteisessä kevätseurannassa eniten havaintoja, yli 160, tehtiin kuitenkin kirjosiepoista, joita nähtiin eri puolilla Etelä- ja Keski-Suomea.

Vappu toi käen Etelä-Karjalaan

Kevään ensimmäiset käet on havaittu vappuna Etelä-Karjalassa. Käki kukkuu jo Lappeenrannassa ja Luumäellä.

Käki jo kaihoaa muuttomatkalle

Suomessa on liki metri lunta, mutta jossain Saharan eteläpuolella käki siitä viis veisaa. Näihin aikoihin sen valtaa jokavuotinen sisäinen veto lähtöön. Ja pian sen onkin lähdettävä, jotta se ehtisi kukkumaan toukokuun kevääseen.

Halliyhdistyksen kähinät kuumentavat kokoomusta

Lahden kaupungin ja urheiluhalliyhdistyksen komentosuhteet hämmentävät ulospäin ja tuntuvat kuumentavan myös kokoomuksessa sisällä. Jäsenten välinen suukopu alkoi, kun kaupungissa kiistelty halliyhdistys sivuutti jäsenvalinnoissaan Lahden kaupungin osoittaman henkilön, Jorma Ratian.

Britannian luonto toipumassa kahdesta tulvakesästä

Britannian erittäin sateiset kesät 2007 ja 2008 olivat vaikeita ihmisten lisäksi myös luonnolle. Ympäristöjärjestö National Trust on tehnyt tutkimuksen, kuinka luonto on toipunut tulvista.

Lintujen syysmuutto on vilkkaimmillaan

Lintujen syysmuutto alkaa Keski-Suomessa olla vilkkaimmillaan. Parhaillaan muuttavat hyönteissyöjät kuten keltavästäräkit ja metsäkirviset. Suurten lintujen muutto alkaa kuitenkin vasta syyskuussa.

Lintujen kevätmuutto vauhdissa

Lämpimät päivät ja järvien sulaminen tuovat runsain mitoin uusia lajeja.

Kyyhkyt ja käki

Luontoäänet käki ja sepelkyyhky

Arktisten lintujen muutto on alkanut

Kevään lintumaailman näyttävin tapahtuma, arktisten lintujen muutto on alkanut. Muuttomatkalla Jäämeren rannikolle ja Venäjän tundralle Suomen yli menee muun muassa kuikkia, hanhia, kuireja, kihuja ja kahlaajalintuja.

Arktisten lintujen muutto on alkanut

Kevään lintumaailman näyttävin tapahtuma, arktisten lintujen muutto on alkanut. Muuttomatkalla Jäämeren rannikolle ja Venäjän tundralle Suomen yli menee muun muassa kuikkia, hanhia, kuireja, kihuja ja kahlaajalintuja.

Ilmastonmuutos verottaa muuttolintujen määrää?

Suomeen keväisin saapuvien muuttolintujen määrä on joidenkin lajien osalta vähentynyt selvästi viime vuosikymmeninä. Yhdeksi mahdolliseksi syyksi epäillään ilmastonmuutosta, joka lisää kuivuutta ja mm. laajentaa Saharan autiomaata Afrikassa.

Harvinainen harakkakäkihavainto Hangossa

Hangon lintuasemalla on eilen tehty harvinainen harakkakäkihavainto. Erikoisen siivekkään huomasi kaukoputkestaan lintuja virkatehtävissä rengastamassa ollut Luonnontieteellisen keskusmuseon rengastustoimiston työntekijä.

Hyönteissyöjiä saapunut jo joukoittain

Sään lämpeneminen on tuonut eteläiseen Suomeen runsaasti hyönteissyöjiä, kertoo BirdLife Suomi. Kirjosieppoja ja leppälintuja näkee ja kuulee monin paikoin ja haara- ja räystäspääskyparvia tapaa ravintoa pyydystämässä.