Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kouluterveyskysely: Nuoret ovat vähentäneet rahapelien pelaamista Satakunnassa

Kyselyn mukaan rahapelien pelaamista ovat vähentäneet kahden vuoden aikana sekä lukiossa että ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevat nuoret. Sen sijaan liikkumisessa vapaa-ajalla on eroja: lukiolaiset ovat tässä ammattiin opiskelevia laiskempia.

Kouluterveyskysely: Varsinkin tyttöjen ahdistus on noussut merkittävästi Etelä-Savossa

THL:n kouluterveyskyselyn mukaan yläasteelaiset, lukiolaiset ja ammattiopisto-opiskelijat kärsivät aiempaa enemmän ahdistuksesta. varsinkin tytöillä ahdistus on noussut merkittävästi ja nykyään jo yli neljännes nuorista tytöistä kokee ahdistusta.

Kuopiolaisnuorilla ei ole mahdollisuutta osallistua ylioppilaskokeeseen, jos heidät määrätään koronakaranteeniin

Käytäntö siitä, onko lukiolla tarjota erillistä kirjoitustilaa koronakaranteeniin asetetuille ylioppilaskokelaille, vaihtelee ympäri maan. Varkauden tai Kuopion lukioissa erillistilaa ei ole järjestetty, eli karanteeniin määrätyn on jätettävä koe väliin.

Lukiolaiset Eetu Laine ja Leo Purdy opiskelevat taloustaitoja puhelimesta – mobiilisovellus valmentaa nuoria oman talouden hallintaan

Kuinka saan rahani riittämään? Miten täytän veroilmoituksen? Mistä saan tietoa sijoittamisesta? Mitä teen, jos velkaannun? Nuorille suunnattu mobiilisovellus neuvoo arjen talousratkaisuissa.

Miksi naapurilukiossa pääsee kirjoituksiin karanteenista huolimatta, mutta omassa ei? Lukiolaisten liitto: Epätasa-arvoista

Pieni osa lukioista järjestelee erilliset koetilat koronakaranteenissa oleville ylioppilaskokelaille, arvioidaan Ylioppilastutkintolautakunnasta. Erillinen tila ei kuitenkaan takaa sitä, että karanteeniin joutunut pääsee kirjoituksiin.

Forssan Yhteislyseon oppilasvajetta haluttaisiin paikata ulkomaalaisilla opiskelijoilla

Forssan Yhteislyseon opiskelijamäärät laskevat ja oppilaitos on huolissaan. Yhteislyseo voisi hyvin ottaa sisään esimerkiksi kaksi 20 ulkomaalaisopiskelijan ryhmää. Forssan yhteislyseo harkitsee yhteistyötä Finest Future Oy:n kanssa opiskelijöiden hankkimiseksi.

Lukioväylä avaa ammattikorkeakoulun ovet lukiolaisille – tutkinto-opiskelijaksi ilman valintakoetta

Karelia-ammattikorkeakoulussa lukiolaiset voivat tästä syksystä alkaen suorittaa lukioväylään kuuluvat 15 opintopisteen opinnot avoimen ammattikorkeakoulun kautta. Opinnot voi suorittaa lukion aikana tai viimeistään vuosi lukiosta valmistumisen jälkeen.

Jämsän lukiolaiset saavat sittenkin tanssia vanhojentanssit yleisön edessä, rehtori: "Uskomme, että ratkaisua ilahduttaa"

Tilaisuudessa noudatetaan tarkkoja terveysturvallisuustoimia. Vielä viikko sitten linja oli, että tapahtuma järjestetään lukion omana tilaisuutena ilman yleisöä. 

2021 syksy: kemia

Kemian yo-koe ja oikeat vastaukset.

Oulussa toisen asteen opiskelijoiden rokotukset oppilaitoksissa alkavat syyskuun alussa – kampuksille voidaan mennä rokotebussin kanssa

Oulussa tämä ja ensi viikko menee täysin 12–15-vuotiaiden lasten ja nuorten rokotuksissa peruskouluissa. Lukiolaiset ja ammattiin opiskelevat nuoret voivat käydä hakemassa rokotteen myös Ouluhallin walk in -linjalta.

Joka kolmas Kimpisen lukiolainen karanteenissa – opetuksen saaminen huolettaa opiskelijoita

Karanteenissa oleville lukiolaisille jää paljon itsenäisesti opiskeltavaa.

Ylivieskan lukio siirtyy etäopetukseen – koronatilanne on heikentynyt kaupungissa nopeasti

Yleinen koronatilanne Ylivieskassa on heikentynyt nopeasti. Ylivieskan kaupunki muistuttaa, että maskien käyttö on erittäin suositeltavaa julkisilla paikoilla sekä koulujen tiloissa. 

Kirjoitatko lyhyen matikan? Hae mukaan suoraan yo-koelähetykseen!

Haemme lukiolaisia Abitreenien yo-koelähetyksiin.

Lukio alkoi – muista, että apua on saatavilla: "Tärkeintä on, että itse jaksaa"

Nämä asiat Ada ja Iiris haluaisivat kaikkien tietävän.

Oppivelvollisuus laajeni ja moni lukiolainen on jäänyt ilman luvattua läppäriä – kouluissa haalitaan nyt varakoneita

Kannettavien tietokoneiden saannissa on ollut suuren kysynnän vuoksi ongelmia. Oppilaitokset eivät välttämättä myöskään saa juuri niitä koneita, joita alun perin oli tilattu.

Oulu aloittaa koronarokotukset kouluissa perjantaina

Rokotuksen voivat koulussa ottaa kuudesluokkalaiset sekä yläkoululaiset ja lukiolaiset. Kouluterveydenhoitajat sopivat rehtoreiden kanssa käytännön järjestelyt, muun muassa vanhemmilta hankittavan lupalomakkeen alaikäisen rokottamista varten.

Oulussa harvinainen tilanne Raksilan kampuksella: Kaksi lukiota saman katon alla

Merikosken lukio on siirtynyt kokonaan ja Lyseon lukio seuraavaksi kahdeksi vuodeksi Raksilan lukiokampukselle. Koulun 900 lukiolaista on jaettu omiin kouluryhmiin.

Toisen asteen maksuttomuus lisäsi digikirjojen määrää Kaakkois-Suomen lukioissa – laitteet saatu hankittua ilman suurempia ongelmia

Lukiot ja peruskoulut alkoivat Kouvolassa tänään tiistaina. Etelä-Karjalan kunnista koulutielle lähdettiin Parikkalassa. Muualla Kaakkois-Suomessa koulut alkavat keskiviikkona.

Nuorten pitäisi saada rokote koulussa ilman ajanvarausta, vaatii Lukiolaisten Liitto

Lukiolaisten Liitto on sitä mieltä, että koronarokotuksia tulisi tarjota lukioissa matalalla kynnyksellä ilman ajanvarausta. Sen avulla voitaisiin nostaa rokotekattavuutta ja pyrkiä turvaamaan lähiopetus.

Lukiolaiset ja ammattikoululaiset voivat nyt hakea ilmaista kuukausikorttia joukkoliikenteeseen Kouvolassa – toisen asteen opiskelijat matkustavat jatkossa aina ilmaiseksi

Kouvolan joukkoliikenne muuttuu maksuttomaksi toisen asteen opiskelijoille. Ilmaista kuukausikorttia on haettava vuosittain, ja sen saadakseen opiskelijan tulee asua Kouvolassa vakituisesti.

Lukiolaisten Liitto vastustaa etäopetusta nuorten oppimisen ja mielenterveyden vuoksi – "Pahin asia, mitä voisi tapahtua"

Etäopetus on heikentänyt opiskelijoiden mielenterveyttä ja aiheuttanut oppimisvajetta, ja siksi siihen siirtymisen tulisi olla viimeinen keino epidemian hillitsemisessä, sanoo Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja.

Etelä-Karjalaan tulossa seitsemän lukiolaista Uzbekistanista

Savitaipaleen, Taavetin ja Rautjärven lukioihin on tulossa opiskelijoita Finest Future -konsulttiyrityksen kautta Uzbekistanista.

Lukion homovastainen päivänavaus oli häirintää, sanoo yhdenvertaisuusvaltuutettu – opettajaa uhkaavat potkut, jos teko toistuu

Päivänavauksen Iitin lukiossa toukokuussa lukenut opettaja sai lukiolta kirjallisen varoituksen. Lisäksi päivänavauksiin liittyviä käytäntöjä on käyty läpi opettajien kanssa. Lukion rehtori on pahoitellut tapahtunutta oppilaille ja huoltajille.

Lappeenrannan junioriyliopisto sai kansainvälistä tunnustusta – voitti kestävän kehityksen sarjan

Lappeenrannan junioriyliopistotoiminta on voittanut ykköspalkinnon YK:n ympäristöohjelman tukemassa kilpailussa, jossa painotetaan kestävää kehitystä.

Tuleeko alle 18-vuotiaiden öisille ajoille loppu ja autoon erillinen uuden kuljettajan merkki? Ministeriö: Päätöksiä ei ole vielä tehty

Henkilöauton ajokortin poikkeusluvalla alaikäisenä saaneiden ajamiseen voi tulla rajoituksia. Liikenne- ja viestintäministeriö on saanut paljon palautetta nuorten liikenneturvallisuudesta. Nyt ministeriö valmistelee muutoksia ajokorttilakiin.

Vanhemmat voivat saada sakot, jos alaikäinen lopettaa lukion tai ammattikoulun kesken – selvitimme, mitä seurauksia koulun pakoilulla on

Uudistettu laki velvoittaa nuoret opiskelemaan 18-vuotiaaksi saakka. Ylen soittokierroksen perusteella kunnissa on vielä epäselvää, miten valvonta järjestetään ja miten alaikäiset onnistutaan pitämään koulussa.

Yliopisto-opintoja jo lukiossa – Lappeenrannan lukioissa alkavat uudet opintokokonaisuudet

Lappeenrannan lukioiden ja LUT-yliopiston yhteistyöprojekti tuo yliopisto-opinnot lukiolaisten ulottuville. Tiedelinjalle voi hakea ensimmäisen kerran ensi kevään yhteishaussa.

Greta Thunbergistä tuli kasvot nuorten ilmastohuolille, mutta nyt ilmastopuhe kyllästyttää nuorisoa, tuore tutkimus paljastaa – mistä on kyse?

Yleistä puhetta ilmastonmuutoksesta on lukio-opetuksessa jo riittävästi, selviää tuoreesta Oulun yliopiston tutkimuksesta. Sen sijaan kouluista puuttuu konkretia siitä, mitä ilmaston hyväksi voi tehdä, nuorten vastauksista ilmeni.

Ammattikouluissa ja lukioissa sovellettiin, sopeuduttiin ja lopulta selvittiin – Yle seurasi neljän nuoren erikoista kouluvuotta

Kulunut lukuvuosi sisälsi peruutuksia ja pettymyksiä, mutta ei lannistanut opiskelijoita. Tällainen oli Henna Randellin, Niilo Rinta-Tassin, Fiia Isoahon ja Minni Pitkämön koronavuosi Kurikan kampuksella Etelä-Pohjanmaalla.

Haukiputaan lukiolaiset opettelivat kesäloman kynnyksellä kestävää kehitystä työpajoissa

Haukiputaan lukion opiskelijat opettelivat tekstiilien korjausta, polkupyörien kunnostamista sekä kehittivät liikeideoita kiertotalouteen. Työpajojen teemana on pyrkimys irtautua ”käytä ja heitä pois” -tyyppisestä kuluttamisesta.

Forssalaisnuoret taikoivat gurmeeruokaa luonnon antimista

Forssan lukiolaiset laskivat ruoan hiilijalanjälkiä ja Forssan ammatti-instituutin opiskelijat hoitivat ympäristöystävällisen annoksen toteutuksen. FAIn opiskelijoiden kokkauksen tuloksensa syntyi esimerkiksi ateria, missä maistui metsä ja luonto.

Lukiolaistytöt perustivat kepparikerhon lapsille 350 eurolla – monet nuoret ryhtyvät nyt kesäyrittäjiksi: "Kirjanpito ja laskut ovat vähän tylsiä juttuja"

Korona-aika on saanut useat nuoret koettamaan kesäyrittäjyyttä. Kotka myönsi seitsemälle eri liikeidealle 350 euron kesäyrittäjyystuen. Kaupunkien lisäksi nuoret voivat saada yritystukea myös 4H-kerhoilta.

Lukiolaisten liikkuminen tutkittiin, ja sekin on liian vähäistä – UKK-instituutin johtaja: "Tiedän, että heidän arkensa on lukusidonnaista"

Suurin osa lukiolaisista harrastaa liikuntaa kolmena tai neljänä päivänä viikossa. Vähän liikkuvia nuoria oli puolestaan noin viidennes tutkimukseen vastaajista. Tiedot käyvät ilmi Jyväskylän yliopiston ja UKK-instituutin tekemästä nuorten liikuntakäyttäytymistä selvittäneestä tutkimuksesta.

Peffa ja pää puutuvat pitkillä oppitunneilla, Nam nam -puolue ajaa tokaluokkalaisten etuja – Näihin asioihin koululaiset haluavat vaikuttaa

Uutisluokan oppilaat ympäri Suomea kuvasivat, kirjoittivat ja haastattelivat aiheista, joihin he haluaisivat vaikuttaa.

Kolme poikaa löysi yo-kirjoituksista tietoturva-aukon, josta olisi halutessaan päässyt muokkaamaan vastauksia – nyt heille sataa työtarjouksia

Poikakolmikko löysi laajoja tietoturva-aukkoja lukioiden käyttämästä Abitti-ohjelmasta, jonka kautta järjestetään muun muassa yo-kokeet. 15-18-vuotiaat nuoret miehet ovat hakkereita, jotka ovat saaneet löydöksen jälkeen lukuisia työtarjouksia.

Pori patistaa lukiolaisia täyttämään ruokahävikkikyselyn

Tuuks syömää -kyselyn avulla koulujen keittiöissä tiedetään etukäteen ruokailijoiden määrä ja pystytään vähentämään ruokahävikkiä.

Lukiolaiset ja ammattikoululaiset matkustavat jatkossa ilmaiseksi joukkoliikenteessä Kouvolassa – maksua ei peritä myöskään illalla, viikonloppuna tai kesällä

Kaikki kouvolalaiset toisen asteen opiskelijat saavat seuraavan lukukauden alkaessa käyttöönsä maksuttoman joukkoliikenteen kuukausikortin.

Katso tästä kevään 2021 ylioppilaskokeiden pisterajat

Kolmen viimeisimmän tutkintokerran pisterajat.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle