Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kyltissä kehoitetaan olemaan hiljaa ylioppilaskirjoitusten takia. Oppilaita istuskelemassa taustalla.

Rauman lukiossa ei lämmetä ministerin ehdotukselle yo-kirjoitusten poistamisesta

Sekä Rauman lukion oppilaskunta että rehtori pitävät nykyisiä ylioppilaskirjoituksia pätevinä.

Kuvassa on kolme lukiolaista, jotka vastaavat ministeri Honkosen heittoon siitä, että yo-kirjoitukset tulisi nykymuodossaan lopettaa.

Lukiolaiset eivät niele ministerin ehdotusta yo-kirjoitusten lakkauttamisesta – ”Ne konkretisoivat oppimista”, sanoo abiturientti

Ministeri Petri Honkonen ehdottaa, että korkeakouluihin haettaisiin jatkossa pelkällä pääsykokeella. Lukiolaisten mielestä se eriarvoistaa opiskelijat.

Artturi Aarni seisoo Porkkalan lukion käytävällä.

Pääsykoeuudistuksen seuraukset: paineet onnistua kasautuvat yhä nuoremmille ja osa venyttää lukiota saadakseen paremmat paperit

Noin puolet korkeakoulupaikoista jaetaan nyt yksin todistusmenestyksen perusteella. Hyötyjiä ovat ainakin ne, jotka ovat hyviä useissa oppiaineissa.

Kuvassa Abitreenien juontajat.

Tänään Abitreenien yo-koelähetyksessä matematiikan kokeet – lähetä kysymyksesi lähetykseen

Mitä sinä haluat kysyä matematiikan yo-kokeesta? Lähetä kysymyksesi illan lähetykseen. Keskustelemassa ovat YTL:n asiantuntija, aineenopettaja ja kokeen tehnyt abi.

Frans Frangén ja Elias Kuokkanen valkotaulun edessä luokkahuoneessa.

Poikia on lukiossa niin vähän, että Frans Frangénia kysyttiin vanhojen tansseihin koulun alettua kolmesti – ilmiö voi muuttaa Suomea isosti

Kysyimme sekä lukiolaispojilta että asiantuntijoilta, mitä merkitystä sillä on, että poikia on lukiossa niin vähän. Selvisi, että matalasti koulutetut miehet kärsivät muun muassa lapsettomuudesta.

Kuvassa Abitreenien juontajat.

Tänään Abitreenien lähetyksessä käsitellään pitkän englannin yo-koetta

Mitä sinä haluat kysyä pitkän englannin kokeesta? Lähetä kysymyksesi illan lähetykseen. Keskustelemassa ovat YTL:n asiantuntija, aineenopettaja ja kokeen tehnyt abi.

Kuvassa Abitreenien juontajat.

Tänään Abitreenien yo-koelähetyksessä terveystieto, yhteiskuntaoppi ja kemia – lähetä kysymyksesi lähetykseen

Mitä sinä haluat kysyä reaalin kokeesta? Lähetä kysymyksesi illan lähetykseen. Keskustelemassa ovat YTL:n asiantuntija, aineenopettaja ja kokeen tehnyt abi.

Eero Ylönen, Ville Mononen, Junia Karjala ja Venla Kosola.

Suurin osa suosittujen lukioiden opiskelijoista on tyttöjä – professorin mielestä ilmiö on haitaksi sekä tytöille että pojille

Isojen kaupunkien suosituimmissa lukiossa poikia on usein enää kolmannes tai sitäkin vähemmän.

Piirtämistä Savonlinnan taidelukion kuvataidetunnilla.

Savonlinnan taidelukio vetäytyy kaupungin tapahtumista opiskelijoiden turvallisuuden takia – rehtori toivoo yläkouluilta väliintuloa häirinnän lopettamiseksi

Taidelukion rehtorin mukaan opiskelijoiden häirintätapauksia ei ole esiintynyt mediakohun alkamisen jälkeen. Tilanne vaatii silti hänen mielestään konkreettisia toimia.

Porin Suomalaisen Yhteislyseon koulu

Porin lukion vararehtori: Autot ja mopot täyttävät koulun pihan, välituntia vaikea viettää ulkona

Porin lukion vararehtori, kaupunginvaltuutettu Jussi Ihamäki (kok.) vaatii Poria etsimään pikaisesti uusia parkkipaikkoja opiskelijoiden ajoneuvoille. Vasemmistoliiton riveistä suosittaisiin busseja.

Lahden lukio Gaudian opiskelijoita kävelemässä poispäin koululta.

Mopotus kuuluu yhä moneen lukioon – Ronja Karjalaiselle, 17, jäi oman koulun ryhmäyttämistapahtumasta hyvä fiilis

Mopotusperinne elää vahvana Ähtärin lukiossa Etelä-Pohjanmaalla, mutta tapahtuman luonne on muuttunut vuosien aikana. Rehtorin mukaan sisältö on nykyään samankaltainen kuin penkkareissa ja potkiaisissa.

Satelliittikuva jossa näkyy savua ja  Zaporižžjan ydinvoimala.

Perjantai 26.8.2022 (radio)

Zaporižžjan ydinvoimalassa oli vaaratilanne. Ihmiset arvostelevat toimeentulotukea. Lukiolaiset väsyvät koulussa. HJK selviytyi Eurooppa-liigaan. Sää on poutainen.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Kouluammunta-uhkauksen vuoksi Kempeleen lukiossa on tänään aiempaa kovemmat turvatoimet – Oulun poliisi tutkii uhkausta

Poliisi on käynnistänyt tutkinnan asiasta sekä kohottanut valmiuttaan. Poliisi on myös paikalla lukiolla heti aamusta.

Lukiolaisbarometri kertoo opiskelutyön muuttuneen raskaammaksi

Valtaosa lukiolaisista pitää opiskelua raskaana ja ystävystyminen on monelle hankalaa – näin opiskelijat kommentoivat tuoretta Lukiolaisbarometriä

Opiskelijoiden jaksaminen on Lukiolaisbarometrin mukaan koetuksella, mutta samaan aikaan lukiolaiset ovat yhä tyytyväisempiä opetukseen.

Lahden lukio Gaudian opiskelijoita kävelee koulun pihassa.

Suomen suurimpiin kuuluva lukio aloitti Lahdessa – väenpaljous ja parkkipaikkojen puute arveluttavat oppilaita

Suomen suuret lukiot suurenevat ja pienet pienenevät. Lahdessa aloitti keskiviikkona lukukautensa uusi suurlukio, jossa opiskelee yli 1 300 lukiolaista.

Opinto-ohjaaja ja kirjailija Liisa Huhta seisoo Tampereen yhteiskoulun lukion edessä

Liisa Huhta kirjoitti kirjan nuorten uupumuksesta ja huolestui siitä, miten paljon lukio vaikuttaa työelämältä

Lukio on Liisa Huhdan mukaan nykyään tehokkaampaa kuin aiemmin: monella tapaa lukiotyö vaikuttaa työelämältä. Siellä on suoriutumispaineita ja siellä keskustellaan tehokkuudesta sekä pyritään lisäämään sitä.

Pihtiputaan urheiluhalli ulkoa.

Perussuomalaiset haluavat Pihtiputaan lukioon maanpuolustuslinjan – "Saisimme lukioomme motivoituneita opiskelijoita"

Perussuomalaisten valtuustoryhmä toteaa valtuustoaloitteessaan, että Ukrainan sota on nostanut maanpuolustustaidot Suomessa ajankohtaiseksi.

Suomen pisimmän vapun aloitusjuhlat LUT-yliopiston edessä Lappeenrannassa.

Lappeenrannan lukioiden tiedelinjat aloittavat syksyllä – LUT-yliopisto toivoo innostusta tutkimukseen ja kaupunki tulevaisuuden elinvoimaa

Lappeenrannan Lyseon lukion luonnontieteellis-matemaattisella linjalla ja Kimpisen lukion yhteiskunta- ja talouslinjalla aloittavat syksyllä ensimmäiset tiedelinjan opiskelijat.

Matias Vuorela ja Axel Nurmi.

Aluksi etäopetus oli loma, sitten vain rangaistus – poikkeusajan ylioppilaat Axel Nurmi ja Matias Vuorela kävivät neljäsosan lukiostaan etänä

Lauantaina valmistuvat ylioppilaat ehtivät opiskella vain reilut puoli vuotta normaalioloissa, kunnes koronapandemia sulki koulujen ovet. Senkin vuoksi lakkiaiset ovat heille erityinen juhlan aihe.

Aliisa Rautarinta nojaa parvekkeen kaiteeseen ylioppilaslakki päässä ja tupakka kädessään.

Ryyppääminen vei Aliisa Rautarinnan mennessään, kun etäopetus alkoi – usko itseen ja valkolakkiin ei kuitenkaan koskaan loppunut

Oululainen Aliisa Rautarinta kävi lukion neljässä vuodessa ja kamppaili samalla päihdeongelman kanssa. Hän ei suosittele tunteiden turruttamista alkoholilla kenellekään.

Jessica Manninen katsoo ikkunasta ulos.

"Kannattaa olla kärsivällinen ja yrittää uudestaan" – Jessica Manninen reputti ylioppilaskirjoitukset, mutta maailma ei loppunutkaan siihen

Tänä keväänäkin noin viisi prosenttia kokelaista kirjoitti hylätyn arvosanan ylioppilaskirjoituksissa. Kyseessä on nuorelle raskas pettymys, jonka käsittelyssä tarvitaan tukea ja apua.

Jesse Pyykkönen kuvassa

Näin huippuarvosanoin valmistunut ylioppilas neuvoo muita: "Mieti, mikä kiehtoo oikeasti ja mitä haluat tehdä tulevaisuudessa"

Pudasjärven ja Posion lukioiden abiturientit ovat saavuttaneet kevään parhaat arvosanapisteet ylioppilaskirjoituksissa. Suurin yksittäinen laudatur-saalis meni Espoon Otaniemen lukioon.

Kuvassa on kolme lukiolaista.

Kolme abia kertovat, mikä pisterajapäivässä on jännittävintä

Kevään yo-kokeiden pisterajat julkaistaan 17.5.

Kuvapiirros puhelimesta, jossa Abitreenien Tiktok-kasvo Lara.

Kirjoitatko syksyllä ja keväällä? Tule Abitreenien tiktokkaajaksi!

Abitreenit hakee tiktokkaajaa koko ensi lukuvuodeksi.

Dalmatialaisasuun pukeutunut nuori naisabi hymyilee lähikuvassa.

Rovaniemellä juhlittiin penkkareita tauon jälkeen – kurvailu keskustassa päättyi huutokisaan: "Oukku on paras! Lyska on paras!"

Karkkia satoi ja torvet soivat keskiviikkona Rovaniemen keskustassa, kun Lyseonpuiston ja Ounasvaaran lukion abiturientit juhlivat penkinpainajaisiaan.

Gorilla juhli ihan abina Porissa

Porissa, Turussa ja Raumalla päästiin vihdoin juhlistamaan lukion päättymistä – katso kuvat ja video abien juhlapäivästä

Abiturientit pääsevät vihdoin juhlistamaan opintourakkansa päättymistä. Tänä vuonna penkkarit jouduttiin siirtämään Porissa pidemmälle kevääseen koronarajoitusten vuoksi.

Neljä tyttöä Joensuun yhteiskoulun lukiosta maalaa kankaalle joka kiinnitetään penkkariauton lavaan.

Penkkarilakanoissa ei mainita sanallakaan koronaa tai Ukrainaa – viisi joensuulaista abia kertoo, miksi

Joensuun yhteiskoulun lukion abiturientit viestivät penkkareiden olevan iloinen asia. Siksi sota tai korona eivät lakanoiden teksteissä näy.

Graafinen piirros, jossa puhekupla ja kysymysmerkki.

Katso reaalin yo-koelähetys kello 18 – Lähetä kysymyksesi lähetykseen tästä

Psykologian, fysiikan ja historian lähetys alkaa kello 18.

Sysmän lukion opiskelija Lumi Renvall punaisessa hupparissa pulpetin ääressä tietokone edessään.

Pieni lukio käyttää järeitä keinoja houkutellakseen opiskelijoita, ja se tepsii: espoolainen Lumi Renvall valitsi Sysmän

Opiskelijakatoa vastaan taistelevat pienet lukiot haalivat opiskelijoita erikoistumismahdollisuuksilla ja eduilla. Sysmä aikoo houkutella nuoria jäämään tarjoamalla lukio-opintoja jo peruskoulussa.

Abitreenien kevään yo-koelähetysten aikataulu kirjoitettuna.

Katso Abitreenien kevään 2022 yo-koelähetysten aikataulu

Abitreenien suorat yo-koelähetykset koeiltoina.

Sota Ukrainassa huolestuttaa joensuulaisnuoria

Ukrainan sota ahdistaa nuoria – 17-vuotias lukiolainen: "Tosi paljon puhutaan porukoissa, onko nyt syttynyt kolmas maailmansota"

Katso videolta, miten sota koskettaa avustustyöhön osallistuvia nuoria, jotka kohtaavat lahjoituksia tuovia ihmisiä. Auttaminen on saanut heidät miettimään Ukrainan kriisiä ja sotaa syvällisemmin.

Rautavaaran keskusta.

Rautavaara tarjoaa lukiolaisille ilmaisia soluasuntoja

Kunta muuttaa kaksi tyhjänä olevaa asuntoa soluasunnoiksi. Niitä tarjotaan ensisijaisesti ulkopaikkakuntalaisille.

Kolme nuorta naista näyttömöllä ja he tarkastelevat yhden käsissä olevaa paperia.

Riihimäen lukioteatterin dystopianäytelmä osuu ajan hermoon: pahikset ja hyvikset ottavat yhteen mystisen sairauden riuduttaessa ihmiskuntaa

Oppilaiden kirjoittama Huomisen uhka saa julkisen ensi-iltansa perjantaina. Tulevaisuuteen sijoittuvaa näytelmää on alkuvuoden aikana koronarajoitusten takia esitetty vain oman lukion oppilaille.

Miro Kuntsi, Henna Ijäs, Noora Torkki ja Tinja Louho Petäjäveden lukion käytävällä. He kaikki katsovat kameraan ja hymyilevät.

Kelpaisiko ilmainen ajokortti? Pikkukuntien lukiot kisaavat opiskelijoista monin keinoin, kun oppimateriaaleista tuli kaikille maksuttomia

Pikkukunnan lukiolaiset pääsevät nyt teoriatunneille oppilaitoksen tiloissa koulupäivän aikana. Auton rattiin voi hypätä vaikkapa hyppytunnilla. Lukiolaisten liitosta arvellaan, että uusien houkutinten käyttö lisääntyy.

Savonlinnan nuorisovaltuuston puheenjohtaja Saara Laukkanen harmittelee lukiolaisten parkkipaikkapulaa.

Yhä useampi lukiolainen kulkee koulumatkansa autolla, mutta parkkipaikoista on pulaa – pulmaan etsitään ratkaisua opiskelijoiden parkkikiekosta

Lukiolaisilla on yhä enemmän autoja lisääntyneiden ajokortin ikäpoikkeuslupien myötä. Savonlinnassa etsitään ratkaisua lukiolaisten parkkipaikkapulaan.

Pellon ysiluokkalaiset ryhmäkuvassa.

Pello tarjoaa lukiolaisille ajokortin, mutta myös muut pikkukunnat kilpailevat opiskelijoista: Tablettitietokone, ilmaista asumista tai 500 euroa

Monet lukiot kärsivät opiskelijapulasta, kun ikäluokat pienenevät. Koulujen keskinäinen kilpailu ei ole kuitenkaan kestävä ratkaisu, sanoo asiantuntija.

 Aurora Tommiska Kouvolan kaupunginkirjaston ulkopuolella keskuta-alueella.

Hajottaako etälukio? On siitä hyötyäkin – Aurora Tommiska oppi taidot, joita tarvitsee työelämässä

Kevään ylioppilaskirjoitukset alkavat tiistaina 15. maaliskuuta, joten edessä on vajaa viisi viikkoa itsenäistä opiskelua. Aurora Tommiska kokee, että korona-ajan etäopetus antoi hyvät eväät itsenäiseen opiskeluun.

Abiturientti Annika Hakala istuu maalaamansa penkkarilakanan päällä.

18-vuotias Annika Hakala piti kuva- ja äänipäiväkirjaa penkkareiden alla: tältä ikäpolvelta vietiin lukiossa lähes kaikki, mutta nyt on juhlan aika

Abiturientit pääsevät tänään penkkariajelulle vain osassa Suomea. Monella paikkakunnalla juhlinta on lykätty myöhempään ajankohtaan. Yle näyttää lukiolaisten riemua suorana verkossa kello 12.

Henkilöauton navigaattori.

Petäjäveden lukio alkaa tarjota opiskelijoille maksutonta ajokorttikoulutusta

Petäjäveden lukio hakee imua maaliskuussa alkavasta ajokorttikoulutuksesta.

Penkkarit Oulussa 2019.

Penkkariajot toteutuvat Oulussa jo helmikuussa, mutta vanhojen päivää siirretään

Lukiolaisten penkinpainajaisissakin oli vuoden tauko koronapandemian vuoksi. Torstaina 10. helmikuuta autot taas kiertävät keskustan alueella. Vanhojen tanssit järjestetään 29. huhtikuuta.

Lahden uusi lukio Gaudia ilmasta kuvattuna.

Suomen suurin lukio valmistuu Lahdessa Paavolan kampukselle – katso miltä uusi väri- ja muotomaailma näyttää

Kannaksen ja Tiirismaan lukion abiturientit pääsevät testaamaan uusien tilojen toimivuutta ylioppilaskokeissa. Tilat ovat muunneltavissa ja lukion kanssa saman katon alle sijoittuu muita toimijoita.

Paltamon lukion vanhat joutuvat odottamaan tansseja ensi vuoteen.

Tanssit ja penkkarit siirtyvät, mutta yksi lukio jatkaa harjoittelua tavalliseen tahtiin – Paltamo siirsi tanssit suosiolla ensi vuodelle

Suurin osa Kainuun lukioista siirtää perinteisiä juhlia keväämmälle tai etätoteutukseen. Paltamo kuitenkin loistaa poikkeuksena, sillä tansseja harjoitellaan tavalliseen tahtiin pandemiasta huolimatta.

Vanhojen tansseja Kouvolan yhteislyseossa

Suurin osa pohjalaislukioista siirtää vanhojen tanssejaan huhti-toukokuulle – penkkareita pyritään helmikuussa järjestämään koronarajoitukset huomioiden

Penkkarit ja vanhojen tanssit järjestetään erityisjärjestelyin. Vaasassa pohditaan tällä hetkellä, että pystytäänkö penkkarit ja niihin liittyvä mahdollinen ajelu järjestämään kahden viikon varoajalla.

Matias Hosionaho, Atte Laitinen, Aron Härkönen ja Rasmus Seppälä seisovat pihalla rivissä

Kirjoita hakukoneeseen: "kesätyöt 2022" ja muut ammattilaisen vinkit kesätyön etsimiseen

Eezyn yrittäjän Merja Teiton mukaan myös nuori voi löytää piilotyöpaikan. Hänen mielestään korona-aikana ei kannata mennä yllättäen työpaikalle kysymään töitä.

Penkkariajelu Helsingissä 13.2.2020

Korona siirtää jo toistamiseen penkkareita ja vanhojentansseja ympäri maata – opiskelijat pääsevät juhlimaan vasta keväämmällä

Ainakin Joensuussa, Jyväskylässä, Kanta-Hämeen alueella ja pääkaupunkiseudulla penkkarit ja vanhojentanssit ovat siirtymässä keväälle. Vantaalla penkkarit ajellaan normaalisti.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Kajaanin lukio siirtyy etäopetukseen määräajaksi, siirto koskee myös osaa Kainuun ammattiopiston opiskelijoista

Etäopetus koskee kaikkia Kajaanin lukion opiskelijoita sekä Vuorikadun kampuksella opiskelevia Kainuun ammattiopiston liiketalouden opiskelijoita.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle