Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Anni Saastamoinen: Alli-mummolleni kiitos, ettei minun koskaan tarvitse nukkua luisuvalakanaisessa sängyssä

Edellä kulkeneiden sukupolvien opit ovat parhaimmillaan arkisimmillaan, kirjoittaa Saastamoinen blogissaan.

Kun koronapotilas pääsee sairaalasta, jälkeen jää kasa vaarallista pyykkiä – katso, miten sairaalapesula nujertaa ikävät tartuntataudit

Tartuntatautien ehkäisy on arkea sairaalapesuloissa. Siksi pesulat tiesivät heti, mitä koronavirukselle kuuluu tehdä.

Venytä ja rullaa lakanat yksin lakananvenyttimen avulla

Fiksu apuväline ja helppo nikkarointiprojekti.

Oletko aina ihmetellyt miksi pussilakana ahmii sisäänsä pikkupyykin? Syy löytyy fysiikan laeista

Puoli seitsemän -ohjelma on selvittänyt katsojien lähettämiä kysymyksiä. Tällä kertaa selvitellään pyykkäykseen liittyvää ikuisuusongelmaa.

Hengityssuojaintakin pitää osata käyttää oikein – katso tästä videosta ohjeet

Hengityssuojaimen käsittelyssä on muistettava myös käsihygienia.

Stora Enso cutting up to 400 jobs in Oulu

The forest products giant's closure of a production line could be major blow to the northern city's struggling economy.

Yksi hotellivieras voi aiheuttaa pyykkiä kahden edestä – pienellä vaivalla teet itsestäsi ekomatkailijan

Hotellitekstiilejä pestään tiheästi, mikä rasittaa kangasta ja ympäristöä. Vierailija voi toimillaan vaikuttaa pyykin määrään.

The 2018 edition of Finland's baby box is fuller than ever

The world-famous Finnish baby box turns 80 years old this year.

Cityluonto: Pieni ja pelottava punkki

Punkki eli puutiainen on pieni ja pelottava eläin.

Tekstiilitehdas säkitti ja kierrätti ylijäämäpalat – Sirosäkeissä oli Finlaysonin aarteita

Tekstiilitehtaalta jäi 1950-luvulla laadukkaita jämäpaloja, joista koottiin haluttuja sirosäkkejä. Palat käytettiin tarkasti hyväksi. Nykyään moni retroharrastaja huokaisisi syvään säkin sisällön nähdessään. Finlayson jatkaa kierrätysperinnettä liinavaatteiden keräyskampanjallaan. Suomalaisten kaapeissa on arviolta 250 miljoonan euron arvosta komerotekstiilejä.

Täiden torjuminen on työläs urakka, mutta vähemmällä niistä ei pääse

Syksy on tuonut kouluihin taas täiepidemian. Syöpäläisten nujertaminen on melko työlästä, mutta välttämätöntä täiden leviämisen estämiseksi.

Finlaysonin kampanja tuotti tonnikaupalla vanhoja lakanoita – nyt ne saavat uuden elämän räsymattoina Etelä-Pohjanmaalla

Finlaysonin vanhojen lakanoiden kierrätyskampanja onnistui yli odotusten ja saa jatkoa. Kerättyjen lakanoiden valmistaminen räsymatoiksi ei ole ollut kuitenkaan aivan yksinkertainen hanke, koska teollisen kutomisen perinne on Suomesta jo katoamassa.

Raaka voima ei riitä – painava potilas pistää sairaalasängyn ja hoitajan koville

Suurikokoisia potilaita siirtelevä sairaanhoitaja joutuu pahimmillaan kovaan kuormitukseen. Isojen potilaiden määrä lisääntyy jatkuvasti.

Silitätkö tyynyliinasi? Se ei olekaan ajanhukkaa

Kiireinen karsii kotitöitään ja jättää tyynyliinat silittämättä tai mankeloimatta. Ainakin allergiaperheissä silitysrautaan kannattaisi kuitenkin tarttua, neuvovat asiantuntijat.

Jyväskylän Don Giovanni viettelee vaan ei moralisoi

Jyväskylän oopperaväki valmistautuu vuodenvaihteen suurponnistukseensa. Lavalle tuodaan jälleen täysimittainen ooppera; tällä kertaa Mozartin Don Giovanni. Perinteiseen toteutukseen särmää tuo lakanalavastus.

"Nykykodeista ei löydy enää pölypunkkeja" – Peittoja ja tyynyjä ei kuitenkaan kannata säästää isältä pojalle

Hyvin hoidetut liinavaatteet kestävät käytössä jopa vuosikymmeniä. Liinavaatteiden kestoon voi vaikuttaa itse.

Nenä tukossa? Syy ei välttämättä ole home vaan likainen tyyny

Tyynyliinat pitäisi pestä jopa viikon tai parin välein ja tyynytkin useita kertoja vuodessa. Tyynyt olisi myös syytä vaihtaa uusiin parin vuoden välein. Kaikki eivät tee niin, mikä voi aiheuttaa nenän tukkoisuutta, jonka syytä saattaa etsiä jopa homeongelmista.

Seurakunta kerää taloustavaroita turvapaikanhakijoille

Rovaniemen seurakunta kerää taloustavaroita turvapaikanhakijoille. Seurakunnan keräys järjestetään perjantaina pääkirkon alakerran kryptassa.

Police: roadside anti-immigration, anti-Islam banners to be removed

Two makeshift banners proclaiming anti-immigration and anti-Islam sentiments were hung along national road eight in western Finland. Police said on Thursday that a decision was reached to remove the banners.

Näin hotellisiivooja tekee pedin hetkessä: alulakanat ristiin, pussilakana sykkyrälle

Sängyn petaamisen taitoon haetaan usein oppia armeijan jämptistä petaustavasta. Todelliset petaamisen ammattilaiset löytyvät kuitenkin hotelleista. Kerrosiivoojan on työpäivänsä aikana purettava ja pedattava kymmeniä sänkyjä odottamaan seuraavaa nukkujaa.

Lumppuvuori sileäksi – ei enää kaatopaikoille ensi vuonna

Tekstiilijätteestä suuri osa päätyy edelleen kaatopaikalle. Porissa kierrätyskeskus kerää parhaillaan kolmipäiväisellä tempauksella lumppua, jonka hävittämiseen on tulossa jatkossa muutos. Ensi vuonna vaatejätettä ei voi viedä kaatopaikoille enää vanhaan malliin.

Näkökulma: Vuorokauteni vankina

Asialliset, mutta ankeat. Sellaiset ovat sellit Mikkelin vankilassa, jossa elin vuorokauden ajan vangin elämää. Suljettujen ovien takana on ahdistavaa olla.

"Voi tuollainen mekko meidänkin äidillä oli!"

Vohvelikangas, jota hikisenä kirjailin koulun käsityötunnilla. Vauvan unirättinä toiminut vaaleansininen lakana. Ruutupaita, jota vaari käytti aina.Tekstiilit tulevat sananmukaisesti iholle. Tutut kuviot tai materiaalit herättävät muistot eloon.

Osaatko mankeloida? Tiedätkö edes, mitä mankelilla tehdään?

Nykyihmiset eivät juuri lakanoitaan mankeloi. Kodinkonekauppiaan mielestä ihmiset ovat kaupunkilaistuneet, eikä tilojakaan mankelille oikein löydy. Mutta voisiko olla, että ne jotka eivät koskaan pääse nukkumaan vastamankeloitujen lakanoiden väliin jäävät paitsi ihanaa elämystä?

Mankelointi on katoavaa kansanperinnettä

Mankeloinnin makuun päässeet todistelevat kilvan, kuinka ihanaa on pujahtaa lakanoiden sileään syleilyyn. Nykyihminen on korvannut mankeloinnin kuivausrummulla ja nykyaikaisella silitystekniikalla tai yksinkertaisesti nukkuu ryppyisemmissä lakanoissa.

Palsanmäen poika tuli hotellia myymään – minibaarit tekivät kauppansa

Aki Palsanmäen vetämä huutokauppa veti perjantaina sankoin joukoin väkeä ostamaan Tornion kaupunginhotellin irtaimistoa. Osa halusi tulla myös kurkistamaan, millainen Suomen huutokauppakeisari on. Omien sanojensa mukaan Aki on ihan tavallinen, suomalainen työmies.

Kesällä hiki haisee ja sänky pitäisi pitää puhtaana – miten?

Älä petaa hikistä, lämmintä ja kosteaa sänkyäsi heti herättyäsi. Jätä se hetkeksi tuulettumaan, vinkataan Martoilta.

Näkökulma: Vällyjen välissä olis tilaa, kirjoitti avionrikkoja

Pettäjä kuvittelee, että vällyjen välissä voi korjata kaiken: parisuhteen ja itsensä. Onko todellisuus kuitenkin mielikuvitusta karumpaa, kysyy Ajankohtaisen kakkosen toimittaja Sean Ricks.

ATM card-copying suspects apprehended

The police in Helsinki have arrested two suspects for copying ATM card information in the capital. Authorities advise ATM users to be on the lookout for a tiny hole under ATM displays, as this could be made for a camera.

Vapaaehtoistyön koulutuslinjalta Nicaraguaan

Neljätoistahenkinen vapaaehtoistyöryhmä matkasi talvella Nicaraguaan. Kolmen kuukauden aikana vapaaehtoiset työskentelivät muun muassa kouluissa ja vanhainkodeissa. Mukaan lähteneestä avustuskassasta löytyi raha moneen tarpeeseen kirjoista lakanoihin.

Porissa revittiin lakanoita intialaisille leprapotilaille

Ruosniemen kirkolla pidettiin tiistaina lakanoiden leikkuu- ja repimistalkoot. Lahjoituksena saaduista lakanoista tehtiin sidetarpeita leprapotilaille Intiaan.

Security shuts down hockey fans' protests

"Either the banners go or you go," protesting fans are told at the France vs Kazakhstan ice hockey championship match.

Pyykki liehuu yhä harvemmin ulkona

Pyykkinarut eivät kaunista enää kotipihoja, ei edes omakotialueilla. Nykyihminen haluaa kaiken sujuvan nopeasti ja tehokkaasti. Kuivausrummut ovat pitkälti korvanneet tuulessa keinuvat pyykkinarut. Ulkona kuivatetun pyykin tuoksu on tuttu yhä harvemmalle.

Kymmenen lahjaa kympillä

Raha liikkuu jouluna. Yritysten liikevaihto saa piristysruiskeen ja moni opiskelija tai työtön vähäksi aikaa työpaikan. Ostajapuolella nautitaan joulushoppailusta - jos on rahaa. Ellei ole, tavarataivaat vetävät mielen matalaksi. Mutta älä huoli, pikkurahallakin pärjää.

Stora Enso to Shed 60 Jobs from Oulu — Employees Shocked

Forest industry giant Stora Enso is launching consultative talks with the aim to lay off a maximum of 60 workers from its plant in Oulu. The move comes completely out of the blue to the company’s staff.

Bonjour! Kristan golfblogit Ranskasta

Puuttuvia lakanoita, lätäköitä kentällä ja myöhästeleviä junia. Golf vie Krista Ontrosen tällä kertaa Ranskaan.

Ei tullut keijua, tuli Hätykselän akka

Sisä-Savon kansalaisopiston Tervon tekstiiliveistoskurssilaiset ovat innostuneet valmistamaan hienoja kangasveistoksi uudella tekniikalla. Kovetusaineella käsitellyt veistokset kestävät jopa sadetta ja pakkasta.

Sileissä lakanoissa nukkuu hyvin

Mankeli on edelleen hyödyllinen väline, vaikka nykyiset kankaat siliävät kuin itsestään. Sähkömankeli ei ole välttämättömyys, puupölkky ja lauta ajavat saman asian.

Uusi vaate ei vaadi pesua

Moni pesee uudet vaatteet ja tekstiilit ennen ensimmäistä käyttökertaa. Taustalla on uskomus, että vaatteisiin voi jäädä valmistusprosessista ihoa ärsyttäviä aineita. Tekstiilivalmistajat neuvovat pyöräyttämään koneessa esimerkiksi pyyhkeet ja lakanat, mutta uudet päällysvaatteet voi ottaa käyttöön ilman pesua.

Taide uudistaa Finlayson-mielikuvat

Finlaysonin kuosit saavat juhlanäyttelyssä uuden muodon. 190-vuotiasta tekstiilialan yritystä juhlistetaan Tampereen TR1-museossa. Suomalaistaiteilijat ovat tehneet uusista ja vanhoista kuoseista muun muassa veistoksia, installaatioita, asuja ja kenkiä.

Kuumassa nukkuminen muistuttaa vaihdevuosia

Koska lämpötila ja väsymys kulkevat käsi kädessä, helle vaikeuttaa nukahtamista. Mieltä alkaa väsyttää vasta, kun aivot viilentyvät ja sisäinen lämpötila laskee. Makuuhuone olisikin saatava viilenemään keinolla millä hyvänsä.

Kuumassa nukkuminen vaatii apukeinoja

Helle on vaikeuttanut monen suomalaisen nukkumista. Makuuhuoneissa onkin viime aikoina nähty mielikuvituksellisia kamppailuja kuumuutta vastaan. Parhaimpina vinkkeinä kuumuuden sietoon näytetään kuitenkin edelleen pitävän kylmää suihkua ja tuuletinta.

Lutikat leviävät Helsingissä

Helsingin kaupungin ympäristökeskukseen on tullut tänä keväänä huomattavan paljon enemmän kyselyitä lutikoista kuin aiempina vuosina. Kun esimerkiksi koko viime vuonna kyselyjä oli kaikkiaan 58, kevään aikana niitä on tullut jo 40.

Scaffold Collapse Jolts Downtown Helsinki

A large metal scaffold fell onto a busy street and sidewalk in the heart of Helsinki on Saturday afternoon. Seemingly miraculously, there were no injuries.

Tulipalon uhreille virtaa apua Lahdessa

Pienkerrostalon palossa Lahden Harjukadulla kotinsa menettäneiden kohtalo koskettaa. Verkkoyhteisö Facebookiin perustettuun apuryhmään on liittynyt lähes tuhat (päivitys aamulla 13.4.) ihmistä, jotka tarjoavat aineellista apua tulipalon uhreille. Tavaraa olisi tulossa niin paljon, että ryhmän perustaja joutuu etsimään tiloja avun vastaanottamiseksi.

Legal Ombudsman Raps Prisons Over Inmate Treatment

Finland’s Legal Ombudsman has criticized two prisons over the poor treatment of some inmates. He says incidents at the Pelso and Riihimäki prisons demonstrated incorrect interpretation of rules governing solitary confinement.

Mirja lahjoitti lakanoita Älä osta mitään -päivänä

Aina ei tarvitse ostaa uutta, kun vanhaakin tavaraa voi kierrättää. Mirja Nissinen toi Helsingin yliopiston Porthanian aulan tavaranvaihtopöydälle pussilakanoita.

Jo helpottaa

Yli kolme viikkoa on jo kulunut tänne tulostani, vaikka tuntuu, että juuri vasta saavuin. Toisaalta paljon tänä aikana on ehtinyt tapahtuakin ja elämisen peruspuitteet alkavat olla mallillaan.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle