Uusimmat artikkelit
Katso YTL:n fysiikan sensorin vastaukset kokeilaiden kysymyksiin syksyn ylioppilaskokeesta
Lähteekö paljon pisteitä, jos... Kuinka iso virhe on, jos... Ylioppilastutkintolautakunnan asiantuntija vastasi kirjallisesti syksyn 2023 fysiikan yo-kokeen kiperimpiin kohtiin.
2023 syksy: fysiikka
Tällä sivulla pääset katselemaan Ylioppilastutkintolautakunnan laatiman kokeen katseluversiota, lukemaan hyvän vastauksen piirteet ja tekemään harjoittelukokeen.
Eteläkorealaiset tutkijat väittävät löytäneensä teknologian Graalin maljan – suomalaisasiantuntijat epäilevät ihmeaineen aitoutta
Yle kysyi Aalto-yliopiston professoreilta, miksi tiedemaailma kohisee väitetystä ihmeaineesta nimeltä LK-99.
Uutuusnäytelmän hahmo on niin pieni, että se näkyy vain mikroskoopilla – näin sujuu näyttelijän ja minipartikkelin yhteistyö
Helsingin kaupunginteatterin Studio Pasilassa nähtävä, Trial & Theatre -ryhmän Nano Steps -esitys kertoo fyysikon ja mikroskooppisen pienten hiukkasten kohtaamisesta. Kyseessä on erilainen nukketeatterikokemus.
Henna Kokkosen tietokoneen ruudulla näkyi tuntemattomia pisteitä – uusi atomiydin oli löytynyt
Fysiikkaa opiskeleva Henna Kokkonen pääsi gradussaan tutkimaan dataa, jota ydinfysiikan tutkimusryhmä oli kerännyt hiukkaskiihdyttimellä tehdyssä kokeessa.
Ensimmäisen reaalikoepäivän kokeet ja hyvän vastauksen piirteet ovat julki – katso täältä oma aineesi
Päivän kokeet julkaistaan Abitreenien sivuilla koepäivänä klo 15.15 ja hyvän vastauksen piirteet noin klo 17.20.
2023 kevät: fysiikka
Tällä sivulla pääset joko katselemaan Ylioppilastutkintolautakunnan laatimaa koetta (katseluversio) tai harjoittelemaan tekemällä sen itse (harjoittelukoe).
5 tuntia putkeen porrastreeniä jopa viitenä päivänä viikossa – näin treenaa vuorikiipeilijä Lotta Hintsa
Entinen Miss Suomi Lotta Hintsa on nykyään vuorikiipeilijä. Harrastus muuttui ammatiksi, kun paljastui, että hänen fysiikkansa on kuin luotu vuorikiipeilyyn. Hintsan erinomainen hapenottokyky saattoi kehittyä lapsuusvuosina Etiopiassa.
“Kesäaikana Lappi päihittää Milanonkin” – aurinkosähkö tekee tuloaan voimalla, asiantuntijan mukaan sen näkymät ovat hurjat
Aurinkoenergian matka kesämökkien katoilta teollisiin voimaloihin on ollut Suomessa pitkä, mutta uusi vaihe näyttää nyt alkaneen. Voimaloita on tulossa muun muassa tuulivoimapuistojen yhteyteen.

Fysiikan Nobel-palkinto kvanttimekaniikan tutkijoille
Palkittu kolmikko on kvantti-informaatiotieteen uranuurtajia. He ovat kehittäneet käytännön kokeita arkijärjelle käsittämättömän kvanttien lomittumisen osoittamiseksi.

Nobel-viikko alkaa, taasko palkitaan vain miehiä? Tiedemaailmassa tihkuttava putki vähentää naisten mahdollisuuksia
Luonnontieteiden nobelistit ovat enimmäkseen valkoihoisia amerikkalaismiehiä. Naisia joukossa on alle kolme prosenttia. Tutkijan mukaan se heijastelee vääristymää akateemisen maailman jokaisella askelmalla.
2022 syksy: fysiikka – katso YTL:n vastaukset kokelaiden kysymyksiin
Jäin miettimään, oliko... Lähteekö paljon pisteitä, jos... Kuinka iso virhe on, jos... Tällä sivulla Ylioppilastutkintolautakunnan asiantuntija vastaa kirjallisesti kokelaiden kysymyksiin fysiikan kokeesta.
Täältä näet torstain reaalipäivän yo-kokeet ja hyvän vastauksen piirteet
Päivän kokeet julkaistaan Abitreenien sivuilla koepäivänä klo 15.15 ja hyvän vastauksen piirteet noin klo 17.20.
2022 syksy: fysiikka
Fysiikan yo-koe ja hyvän vastauksen piirteet.
Jos kummituksia on olemassa, kaikki fysiikan teoriat menevät uusiksi – silti teologin mukaan kummitukset ovat osa todellisuutta
Teologi ja fyysikko kertovat totuuden kummituksista.

Ensi vuonna järjestetään lasten fitnesskisat, ja se synnytti mediakohun – nyt liitto päätti, ettei lasten kehoja vertailla
Suomen Fitnessurheiluliitto on päättänyt, ettei lasten fitnesskisoihin tule fysiikkavertailuja. Lapset eivät myöskään kisaa bikineissä tai pudota rasvaprosenttiaan aikuisten tapaan.
Katso reaalin yo-koelähetys kello 18 – Lähetä kysymyksesi lähetykseen tästä
Psykologian, fysiikan ja historian lähetys alkaa kello 18.
Kotikellarista voi tehdä säteilysuojan imurilla ja ämpäreillä, neuvoo 90-luvun turvaopas – fysiikan professorin mukaan niksi jopa toimii
Tilapäisen suojan voi kunnostaa esimerkiksi omakotitalon kellariin. Fysiikan professori sanoo, että pölynimuri suodattaa ilmasta radioaktiivisuutta paremmin kuin tavallinen koneellinen ilmanvaihto.
Oululaisia houkutellaan sankoin joukoin Internetin syntysijoille tietotekniikan osaajiksi
Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskus houkuttelee oululaisopiskelijoita Geneveen. Nykyisen internetin edeltäjä syntyi tutkimuskeskuksen tietojen välittäjäksi.
2022 kevät: fysiikka
Fysiikan yo-koe ja oikeat vastaukset.
Kristiinankaupungin röntgenyksikön remontti pian valmis
Yksikköön on asennettu uusi röntgenlaite. Remontti valmistuu 19.10.
Kysymyksiä lääkärille, ja liikeideoita
Kysymyksiä ja henkisiä löytöjä esittelee M. Kajo.
Fysiikan Nobel-palkinto ilmastonmuutoksen monimutkaisten perusteiden avaajille
Palkittujen työn ansiosta tietämyksellämme ilmastonmuutoksesta on tukeva tieteellinen perusta, joka pohjautuu havaintojen tarkkoihin analyyseihin, Nobel-komitea perusteli.
Täältä näet keskiviikkona kaikki reaalipäivän yo-kokeet ja hyvän vastauksen piirteet – kerro, miten koe meni!
Katso päivän yo-kokeet ja hyvän vastauksen piirteet.
Katso Abitreenien yo-koelähetys psykologian, historian ja fysiikan kokeista!
Katso päivän yo-koelähetys.
2021 syksy: fysiikka
Fysiikan yo-koe ja vastaukset.
Astrofyysikko Sissi Enestam treenaa astronauttihakua ja synnytystä varten: “Suomalaisen valinta astronautiksi on mahdollista”
Euroopan avaruusjärjestö Esa rekrytoi parhaillaan uusia astronautteja. Hakijoita on yli 22 000. Yksi heistä on avaruustieteen tohtorikoulutettava Sissi Enestam. Enestam uskoo, että nyt voisi olla Suomen vuoro saada ensimmäinen astronauttinsa.
Kari Enqvistin kolumni: Yleissivistykseen tarvitaan myös matematiikkaa
On ihan perusteltua painottaa korkeakouluvalinnoissa matematiikkaa. Yhtälöitä ei kenenkään tarvitse muistaa, mutta jokaisen tulisi ymmärtää luonnolakien merkitys historian virrassa, kirjoittaa Enqvist.
Raumalaisopiskelijoiden ylityöt paukkuivat, kun pähkähullu idea muuntui todeksi – lopputuloksena syntyi kuulia ampuva elektromagneettinen kiihdytin
Rauman Lyseon lukion fysiikanopiskelijat valmistivat kiihdyttimen kurssin lopputyönä. Tekijöiden mukaan kyseessä on oletettavasti ensimmäinen Suomessa dokumentoidusti suoritettu elektromagneettisen kiihdyttimen laukaisu.
Opiskelijapula piinaa luonnontieteitä aina vain, vaikka sisään pääsisi vähäisin näytöin: "Olen kirjoittanut lyhyen matikan ja silti pärjään”
Luonnontieteet eivät houkuttele opiskelijoita, vaikka työllistymisnäkymät ovat mainiot.

Oudosti vaappuvat myonit uhkaavat standardimallin 50 vuoden voittokulkua – sekoittaako tieteelle tuntematon hiukkanen hiukkasfysiikan lait?
Seuraavaksi pitää varmistaa, että mittaukset pitävät paikkansa. Sitten teoreetikot pääsevät pähkinän kimppuun.

Watch: Autonomous sweeper tidies Espoo's dusty streets
The device's makers say it uses 85 percent less energy than conventional street sweepers.

Fysiikan tutkijat saivat hämmentäviä tuloksia alkeishiukkaskokeesta, myonit eivät liikkuneet niin kuin piti
Jos tulokset ovat todellisia, 50 vuotta paikkansa pitävänä pidetty teoriamalli saa kolhun.
Kvarkkien outo käytös sai hiukkasfysiikan tutkijat ymmälleen – onko kyseessä sattuma vai virkistävä poikkeama luonnonlaeissa?
CERNin tutkijat ovat törmänneet ilmiöön, joka saattaa varmistuessaan johtaa maailmankaikkeuden rakennuspalikoiden uudelleenarviointiin.
Täältä näet historian ja fysiikan yo-kokeet ja hyvän vastauksen piirteet – Vastaa kyselyyn ja kerro miten koe meni
Reaalien kokeet ja oikeat vastaukset.
Katso Abitreenien yo-koelähetys fysiikan, historian ja psykologian kokeista
Lähetyksessä keskustellaan päivän yo-kokeista.
Rudi Rok aloitti matkimalla eläimiä ja pian suomalaista äänivirtuoosia kuullaan ympäri maailmaa auton varoitusäänenä
Suomalainen on tehnyt ääniä peleihin ja elokuvaproduktioihin.
Antti Asikainen, 20, nappasi opiskelupaikan amerikkalaisesta huippuyliopistosta: "Sinne hakee järkyttävä määrä porukkaa, joista iso osa on minua lahjakkaampia"
Asikainen tavoittelee uraa fysiikan parissa. Hän kertoo opiskelevansa omaksi ilokseen, koska haluaa ymmärtää asioita.
Täältä näet kaikki kevään 2021 yo-koepäivät
Kirjoitukset alkavat 16.3. ja päättyvät 7.4.
2021 kevät: fysiikka
Fysiikan yo-koe ja vastaukset.
Arvoituksellista einsteiniumia tutkittiin kunnolla ensi kertaa sitten 1970-luvun – iso askel todella pienen mittakaavan kemialle
Yhdysvaltalaistutkijat pääsivät käsiksi keinotekoisesti valmistettavaan ja vaikeasti käsiteltävään einsteiniumiin. Perustutkimukselle havainnot olivat merkittävä edistysaskel.

"Veti kropan ihan tilttiin" – Kaksi vuotta kestäneet terveysongelmat selättänyt Daniela Westerlund takoo pisteitä Ruotsissa hyvällä tahdilla
Daniela Westerlund, 22, siirtyi Ruotsiin kovemman sarjan perässä. Hän keskustelee joukkueensa kanssa ainoastaan ruotsiksi.

Kansanedustaja Satu Hassin puoliso, fyysikko Jukka Valjakka on kuollut – "Missä lienetkin, hyvää matkaa"
Valjakka oli kuollessaan 71-vuotias. Hänen kädenjälkensä näkyy muun muassa lukion fysiikan oppikirjoissa.
Avaruusfyysikko Esa Turunen on viettänyt suurimman osan elämästään yksiatomisen hapen hehkussa: "Revontulien viehätys ei ole kadonnut mihinkään!"
Fyysikko etsii vastauksia siihen, miten kaikki toimii.

Nobel-palkitulla Roger Penrosella on huimia ajatuksia sinunkin aivoistasi – raksuttaako päässäsi kvanttitietokone älyä ja luovuutta?
Matemaatikkojen kovimpaan kärkeen vuosikymmeniä kuuluneen Penrosen mukaan tekoäly ei voi koskaan päihittää ihmisaivoja, koska parhaaltakin koneelta puuttuu luovuus.
Yle tapasi Nobel-voittajan, joka löysi supermassiivisen mustan aukon Linnunratamme keskuksesta: ”Emme voi selittää kaikkea tuntemiemme luonnonlakien mukaan”
Tämän vuoden fysiikan Nobel-palkinto myönnetään kolmelle tähtitieteilijälle mustien aukkojen tutkimisesta. Andrea Ghez on vasta neljäs tunnustuksen saanut nainen.
125-vuotias röntgenlaite oli aikansa leipäkone – sellainen piti saada, tai ainakin omakuva luurankona
Wilhelm Röntgenin keksintö tasan 125 vuotta sitten aiheutti kansainvälisen sensaation.

Fysiikan Nobel jälleen avaruuden mysteerien tutkijoille
Viime vuonna julkaistu historiallinen kuva mustasta aukosta lienee innostanut jakamaan palkinnon toisen kerran peräkkäin kosmoksen suurten kysymysten tutkijoille.

Suomalainen keksintö voi tehdä kvanttikoneista tarkempia – kvanttiherruus julistettiin jo viime vuonna, mutta milloin koneista hyödytään?
Uusi säteilymittari voi helpottaa kubittien lukemista. Aikaisemmin liian hitaat bolometrit ovat nyt saavuttaneet riittävän nopeuden.
Tulevaisuuden lämpöenergiavarasto otettiin käyttöön Vaasassa – vanhoista öljyvarastoista tuli päästöttömän lämmön lähde
Vaskiluodon voimalaitoksen yhteydessä vanhoja kallioon louhittuja öljysäiliöitä hyödynnetään energian taltioimiseen