Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Sofia leikkaa paperista sydämen muotoisia paloja. Toivo katsoo vieressä. Taustalla näkyy koululuokka.

Sofia ja Toivo, 19, pelkäävät, ettei työyhteisö hyväksy heitä koskaan – tuettuja työpaikkoja ei löydy kaikille

Sofia ja Toivo ovat parhaita ystäviä. Sofialla on ADHD, Toivolla lisäksi autismikirjon häiriö ja Tourette. Sopeutuminen työelämään tuntuu kaukaiselta ajatukselta, vaikka Sofia sai juuri ensimmäisen tuetun työpaikkansa.

Reetta Winsten pitää levittää hameenhelmansa takaosaa huiviksi pään päälle.

Reetta Winsten ja Carolina Nystén eivät mahdu ahtaaseen normiin – vika ei ollutkaan omassa kehossa vaan siinä, miten siihen reagoitiin

Lääketieteen normaali oli pitkään yhtä kuin mies. Reetta Winsten ja Carolina Nystén puhuvat erilaisista kehoistaan, jotta joskus ei enää tarvitsisi.

Helride collective skeittileiri tapahtuu eri puolilla kaupunkia. Keskiviikkona 2.8. leiriläiset skeittasivat Vallilassa Hämeentien sillan alla. Kuvassa keskellä leirin vetäjät Joonas Rimpiläinen ja Hessam Jalali. Muut ovat leirin osallistujia, ja eivät halua esiintyä kuvissa tunnistettavasti.

Adhd-skeittileirillä keskitytään siihen, mikä milloinkin tuntuu hyvältä – suosituksi osoittautunut kokeilu saanee jatkoa

Jos keskittyminen aiheuttaa vaikeuksia, nuoret voivat käydä skeittipuiston lisäksi vaikka uimassa tai pelaamassa korista. Adhd-liiton mukaan erilaisista leireistä on todellista hyötyä.

Peltiseppä Valter Kangas poseeraa pellolla rautainen kruunu päässään.

ADHD auttaa Valter Kangasta keksimään, mutta ideatulva myös turhauttaa

Peloton peltiseppä on taivuttanut metallia esimerkiksi piknik-pöydäksi, Mario Kartiksi ja kuninkaan kruunuksi. Kaikkia ideoita ei edes ehdi toteuttaa.

Petra Hietala-Rasku

Entistä useammalla on ADHD-diagnoosi, ja se voi estää vakuutuksen saamisen

ADHD-liiton kanta on, ettei diagnoosi saisi estää vakuutusten saamista. Vakuutusyhtiöiden linjaus voi vaikuttaa siihenkin, uskaltaako ylipäänsä hakea tukea ja apua.

Pitkähiuksinen Roosaliina Sunikka nojaa kyynerpäillään pöytään ja katsoo kameraan hymyillen.

ADHD:sta voi saada merkittävää etua – Roosaliina Sunikan menestys on osin oireiden ansiota

ADHD voi näkyä ihmisessä esimerkiksi energisyytenä ja luovuteena. Nyt hoidossa pyritaan saamaan myös ADHD:n positiivisia puolia käyttöön.

Kukkakimppu

Keskiviikko 8.3.2023 (radio)

Työperäinen maahanmuutto. Unkari ja Nato. ADHD. Naisten päivä. Korjaus tiistain uutiseen. Sää.

Grafiikka näyttää, kuinka ADHD-lääkkeiden käyttäjien määrä kasvoi korona-aikana. Kun vuonna 2019 ADHD-lääkkeiden käyttäjiä oli vajaa 41 000, vuonna 2022 heitä oli lähes 83 000.

ADHD-diagnooseissa on voitu tehdä virheitä, sanovat lääkärit – nyt diagnooseista pyritään eroon Suomessa ja Ruotsissa

ADHD-lääkkeiden käyttäjien määrä on kahdeksankertaistunut Suomessa vuodesta 2010. ADHD voi kuitenkin estää pääsyn töihin esimerkiksi Finnairin lennoille.

ZeroAvian Dornier 228-potkuriturbiinikone, jonka vasenta potkuria pyörittää sähkömoottori. Se saa tarvittavan sähkön kahdesta vetypolttoainekennosta.

Sunnuntai 5.3.2023 (radio)

Kilpailukyky. Viron parlamenttivaalit. Merien suojelu. ADHD. Vetylentokoneet. Sää.

Elvanse lääkepurkki pöydällä.

Maakunnan ADHD-hoitokäytäntöjä yhtenäistetään – lasten ja nuorten hoito- ja palveluketju valmis, aikuiset saavat omansa keväällä

Siun sote toivoo hoito- ja palveluketjun yhtenäistävän maakunnan hoitokäytännöt. Tavoitteena on, että ADHD-diagnoosin voisi saada perusterveydenhuollossa.

Elvanse-lääkkeitä pöydällä.

ADHD-lääkkeestä lupaavia tuloksia amfetamiiniriippuvuuden hoidossa – muilla lääkkeillä riskit sairastua tai kuolla kohosivat

Lisdeksamfetamiini oli yhteydessä parhaisiin tuloksiin esimerkiksi kuolemanriskin ehkäisemisessä. Amfetamiiniriippuvuuden hoitoon ei tällä hetkellä ole hyväksyttyjä lääkkeitä.

Anonyymi henkilö seisoo pimeässä käytävässä.

13-vuotias on odottanut koulupsykologille yli kaksi vuotta: ”Vaihtoehdot ovat kuolema, huostaanotto tai psykiatrinen osasto”, sanoo äiti

Nuorten mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet koronan jälkeen. Avun saaminen on vaikeaa. Se voi tyssätä huutavaan psykologipulaan. Oppimisvaikeuksista kärsivälle teinitytölle kävi juuri näin, kertoo äiti.

Kolumnisti Mona Mannevuo.

Mona Mannevuon kolumni: Nuorehkojen naisten tarkkaavuushäiriö on aikamme ilmiö

Yhä useampi nainen tunnistaa itsensä tarkkaavuushäiriöiden oirekirjosta. Moni kokee, että yhteiskunta on suunniteltu normaaliaivoisille. Normaali on kuitenkin hankala vertailukohta, pohtii Mannevuo.

Sanapelin kirjainlaatat muodostavat adhd- ja autismi-sanat.

”Minä en ole mitään muuta kuin häiriö!” tokaisi ADHD-diagnosoitu tytär – uusi neurokirjon sanakirja auttaa irti ongelmapuheesta

Puhe häiriöistä ja yliherkkyyksistä on ongelmavetoista. Lisäksi monelta neurokirjon ihmisten yleiseltä kokemukselta puuttui suomenkielinen termi. Siksi yhdistys laati syrjimättömän sanaston.

Markus Pöyhönen istuu Tampereen G-Livelabillä Perjantai-ohjelman vieraana

Ex-pikajuoksija Markus Pöyhönen sinkoili seinille ennen lääkitystä – ADHD-epidemian syy on koulussa ja henkisissä kalsareissa, asiantuntija sanoo

Nuorisolääkäri Silja Kosola on pahoillaan koko terveydenhoitojärjestelmän puolesta, ettei ADHD:stä kärsiviä osata auttaa. Hänestä koulumaailma ja päättäjät saisivat nostaa kätensä pystyyn syyllisyyden merkiksi.

Julietten kasvoihin osuu valojuova ja hän katsoo alaspäin lähikuvassa.

Vasta itsemurhayrityksen jälkeen 16-vuotias Juliette pääsi ADHD-tutkimuksiin: osa perheistä joutuu odottamaan apua jopa vuosikymmeniä

16-vuotias Juliette pääsi ADHD-tutkimuksiin vasta itsemurhayrityksen jälkeen. Etenkin tyttöjen ja naisten ADHD on edelleen laajasti alidiagnosoitu. Osa ADHD-perheistä on odottanut apua vuosikymmeniä.

Batman-naamioon pukeutunut lapsi hyppii sohvalla.

Sadat oireilevat lapset jonottavat hoitoonpääsyä – vuoden odottanut tokaluokkalainen Jere ei opi lukemaan ja ongelmat vain kasaantuvat

Keskittymisvaikeuksilla oireilevien lasten hoitoonpääsyssä on merkittäviä eroja naapurikaupungeissakin. Osassa kaupunkeja ei edes ole tietoa apua odottavien lasten määrästä, mutta heitä on satoja.

Helsingin Kallion lukion liikuntasalissa tehtiin 18. maaliskuuta vieraan kielen lyhyen oppimäärän ylioppilaskoe.

Ylioppilaskoe puhui autismista virheellisesti mielenterveyden häiriönä: "Tilanne on ollut hämmentävä ellei jopa traumatisoiva"

Kokelaiden piti valita aineistosta mielenterveyden häiriö ja kuvailla sen piirteitä. Mukana olivat virheellisesti myös autismikirjo ja ADHD. Ylioppilaslautakunta on pahoitellut virhettä julkisesti.

Toimittaja Satu Kivelä, Havaintoja ihmisestä -ohjelmasta.

Lapsen ja nuoren liuku poispäin yhteiskunnasta voi alkaa hyvin pienistä asioista

Päihdenuoret eivät ole saaneet ajoissa tarvitsemaansa apua.

Jarkko Hakulinen Katselee Valkeisenlampea, heinää on kuvan etualalla.

Jarkko Hakulisen 11-vuotias poika käy koulua kuulosuojaimet päässä – idea luokkauudistuksesta meni lukuisten lasten kohdalla pahasti pieleen

OAJ:n mukaan Suomen kouluissa on huutava pula erityisopettajista ja erityisluokanopettajista. Lisääntyneeseen tuen tarpeeseen vaikuttaa osin nepsy-oireiden yleisyys.

Tyttö pitää kädessään puhelinta

ADHD-influensserit täyttivät Tiktokin, ja nyt nuoret ympäri maailman epäilevät, että heillä on ADHD

ADHD-diagnoosit yleistyvät nopeasti, mutta syy kadonneeseen keskittymiskykyyn voi löytyä myös elintavoista.

Kuvia mielialakorteista: Pelko ja ilo. Korteissa pelokas ja iloinen naama. Käsi pitelee kortteja.

Jussi Virtasen pitää keksiä, miten pulpetissaan tuskailevan lapsen saisi oppimaan – joka viides peruskoululainen saa opetusta erityisopettajalta

Yli viideosa peruskoululaisista saa oppimiseensa lisätukea. Erityisopettajilla on oltava luovuutta, kun sopivaa opiskelutyyliä etsitään.

Kaksiosaisen kuvan vasemmalla puolella hymyilevä nainen pitelee koiraa sylissään, oikealla puolella nainen istuu lasi kädessään.

Maria Seppälä, 39, kertoi ADHD-diagnoosistaan työpaikalla – käynnistyi tapahtumasarja, joka päättyi irtisanoutumiseen: "Rakastin työtäni"

Maria Seppälä ja Mikaela Välipakka puhuvat ADHD:sta julkisesti omalla nimellään, sillä he haluavat purkaa siihen liittyviä stigmoja ja kiinnittää huomiota epäkohtiin.

Oululainen Jenni Määttä istuu keittiössään.

Jenni Määttä, 32, sai ADHD-diagnoosin vasta aikuisena, ja niin saa nyt moni muukin: "Meitä ylivilkkaita tyttöjä ja naisia on todella paljon"

ADHD:n diagnosoinnissa korostuvat nykyään aikuiset naiset, joiden oireita ei ole saatu kiinni lapsena. Kukaan ei ajatellut ylivilkkaan Jenni Määtän kärsivän ADHD:sta ennen aikuisikää.

Lastentautien ja lastenneurologian erikoislääkäri Jan Olme

Lastenneurologeista on pula koko maassa – esimerkiksi Vaasassa satoja lähetteitä tutkimuksiin käsittelee vain yksi lääkäri

Kehityksellisiä ja neuropsykiatrisia ongelmia tunnistetaan nykyään aiempaa paremmin, mutta lastenneurologeja on liian vähän. Vaasan sairaanhoitopiirissä kahdesta lastenneurologian virasta vain toinen on täytetty.

Keltatakkinen nuori mies pitelee mikrofonia suun edessä ja katsoo suoraan kameraan.

Kun Leevi Kesti alkoi räpätä, tapahtui jotain yllättävää: Tourette-oireet vain katosivat – "Mietin, että ihan siistiä"

Musiikki voi vähentää Tourette-oireita, kertoo asiantuntija. Kainuulaiselle Leevi Kestille kävi juuri niin. Nyt muusikonalku haaveilee isoista keikkalavoista ja toivoo voivansa näyttää esimerkkiä muille.

Siiri Railio hymyilee kameralle.

Siiri Railio on sählännyt koko elämänsä – vasta aikuisena todettu ADHD antoi kaivatun selityksen

Suomessa on arviolta ADHD-oireisia aikuisia noin 2,5–3,4 prosenttia koko väestöstä. ADHD-liiton arvion mukaan valtaosa, 75–80 prosenttia heistä on ilman diagnoosia.

Lääkkeitä yöpöydällä

Oona Orell aloitti huumeiden käytön 14-vuotiaana, jotta mieli rauhoittuisi – lapsesta asti vaivanneet oireet saivat selityksen, kun hänelle diagnosoitiin ADHD

Kehitykselliset neuropsykiatriset häiriöt, kuten esimerkiksi ADHD, altistavat päihderiippuvuuksille. Hoitoon hakeutuneista päihderiippuvaisista noin joka viidennellä on ADHD.

Katja Suvanto lähikuvassa.

Katja Suvannolla diagnosoitiin adhd aikuisiällä – perusti vertaistukiryhmän ja levittää tietoisuutta korkeakoululla

Joensuulainen yliopisto-opettaja Katja Suvanto perusti helmikuussa adhd-vertaistukiryhmän korkeakoulutetuille. Ryhmä on saanut lyhyessä ajassa yli 700 jäsentä.

Tamperen yliopisto.

Akateeminen doping on tuttu ulkomailta, mutta tamperelaisopiskelijoille riittää kahvi – ylilääkäri: On naiivia ajatella, ettei sitä ole Suomessa

Opiskelijoiden ADHD-tutkimukset ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti. Lääkkeitä voi käyttää akateemisena dopingina, mutta YTHS:n ylilääkäri uskoo opiskelijoiden hakevan apua pääosin todellisiin ongelmiin.

kädet asettelevat päivän annosrasian lääkedosettiin

Psykostimulanttien käyttö on kovassa kasvussa lapsilla ja nuorilla – ne auttavat ADHD-oireisiin, mutta syytä ei täysin tiedetä

ADHD:n lääkehoidossa käytetään eniten psykostimulantteja, joiden luokiteltavuus huumausaineiksi saattaa hämmentää. Niillä hoidetaan yhä enemmän myös lapsia ja nuoria.

Kuva mustasta peliohjaimesta, joka makaa värikkään viltin päällä. Lähikuva.

Toimittajalta: Olen oman elämäni The Sims -hahmo, jolta kaikki jää kesken – Haluatko sukeltaa ADHD-aikuisen päähän?

Myöhäänkin saatu diagnoosi helpottaa elämää. Kun tapaa vertaisensa, oireille voi jopa nauraa, kirjoittaa muutama viikko sitten oman diagnoosinsa saanut toimittaja Jasmina Kauta.

Nainen, jolla on kahvikuppi kädessä. Katsoo kameraan vakavana.

Eräänä päivänä Jaana Sinersalo nielaisi uuden lääkkeen, ja tunnin kuluttua hän itki onnesta – 19 vuoden "masennus" olikin ADHD

Aikuisten ADHD:n tunnistaminen on ottanut suuria harppauksia, mutta jopa yli 100 000 suomalaista aikuista saattaa elää ilman oikeaa diagnoosia. Jaana Sinersalo ja Aapo Heinonen saivat ADHD-diagnoosinsa vasta yli kolmekymppisinä.

Muusa Pennanen katsoo ulos.

Hakuvelvoite pakottaa lukion päättävät hakemaan opiskelupaikkaa – suurin osa jää kuitenkin ilman, sillä paikkoja ei ole riittävästi

Opintojen jatkaminen heti lukion jälkeen on vähentynyt 15 vuoden ajan. Vuonna 2019 kevään ylioppilaista peräti 70 prosenttia ei jatkanut opintoja heti. Hakuvalvoitteen rikkominen vie työmarkkinatuen, sen noudattaminen taas ensikertalaisen hakijan etuudet.

Tiialle, 41, tehdään rintojen pienennysleikkaus.

Luotan teihin täysin

Maurille, 59, tehdään riskialtis leikkaus.

nainen seisoo jäälautalla

Äiti kertoo Ylelle, miltä tuntuu väijyä omaa lastaan ja vaatia poliisia paikalle kerta toisensa jälkeen – ADHD-lapsista joka neljäs päätyy lastenkotiin

Joka neljäs neuropsykiatrisista ongelmista kärsivä lapsi sijoitetaan lopulta kodin ulkopuolelle, kun tukea ei ole annettu ajoissa.

Pieni lapsi pitelee väriliitua kasvojensa edessä. Toinen, vanhempi lapsi seisoo käsillään taustalla.

Kukka katossa ja ovenkahvat nurinpäin – kun lapset ovat vilkkaita, kaikkeen pitää varautua eikä vaarallisilta tilanteilta voi välttyä

Vilkkaus ja ADHD yhdistetään usein puheissa. Asiantuntijan mukaan vilkkaus ei ole peruste diagnoosille.

Bettina Peltoniemi tasapainoilee jalallaan jalkapalloa.

Bettina Peltoniemi, 19, janoaa menestystä jalkapallossa, mutta ADHD:n takia jo treeneihin ajoissa saapuminen on vaikeaa – se ei kuitenkaan ole este

Urheilijan ADHD jää usein vähälle huomiolle, vaikka oireyhtymä vaikuttaa monin tavoin mahdollisuuksiin menestyä.

Tamperelainen tyttö hyötyi saatuaan itselleen ADHD-lääkityksen. Tyttö valokuvattiin äitinsä kanssa Tampereella aurinkoisena päivänä kesäkuussa 2020.

“Äiti, mä en olekaan hidas ja tyhmä” – Idässä määrätään lapsille enemmän ADHD-lääkkeitä kuin lännessä

Hoidon saaminen ADHD-oireisiiin riippuu siitä missä päin Suomea perhe sattuu asumaan. Myös lapsen sukupuolella on väliä.

Koululainen tekee kotitehtäviä.

Tyttöjen ADHD huomataan liian harvoin ja vasta aikuisena saa selityksen käytökselle – Psykologi: "Yleensä helpotus on suurempi kuin suru diagnoosista"

ADHD:n kriteerit perustuvat pikkupoikien havainnointiin. Tyttöjen oireita ei aina tunnisteta, koska heitä on tutkittu vähemmän.

Kuvassa on lastenhoitaja Henri Pursiainen.

Joensuu palkkasi ensimmäisenä Suomessa lisäkasvattajia jo päiväkotiin – Henri Pursiainen lähtee ADHD-oireisten poikien tueksi myös kouluun

Urheilun, pelien ja keskustelujen kautta lapset oppivat itsehillintää ja vuorovaikutustaitoja.

Yleiskuva

Tutkimus: ADHD:n lääkehoito lisääntyy suomalaislapsilla – viidellä prosentilla lapsista on oireilua

Lääkehoito on ADHD:n Käypä hoito -suosituksen mukaan tärkeä osa hoidon kokonaisuutta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle