Uusimmat artikkelit
Sauli Vuoti on elektro-poppia esittävä muusikko, työelämäprofessori ja syöpätutkija – ”Äidin kuolema ajoi kehittämään uusia lääkkeitä”
Sauli Vuoti etsii ja kehittää työkseen lääkkeitä ja hoitoja syöpään. Rinnalla on kulkenut aina musiikki. Hänen yhtyeensä Auringon lapset levyttää elektro-poppia, lisäksi Vuoti luotsaa kahta suosittua podcastia.
”Suurimpia muusikoita tällä planeetalla” – linnut ovat inspiroineet monia säveltäjiä
Monet kotimaiset ja kansainväliset säveltäjät ovat ihailleet lintuja ja halunneet tallentaa niiden laulua teoksiinsa. Klassisesta musiikista voi löytää meidänkin keväämme tuttuja laulajia.
Kari Tapion rakastettu klassikko sai uuden herkän tulkinnan New Yorkissa asuvalta jazzlaulajalta
Korona loi kotimaiset klassikot uusiksi. Eeppi Ursinin My Finnish Soul syntyi, kun New Yorkiin muuttanut laulaja pakeni pandemiaa mökilleen ja soitti toivelauluja. Myrskyn jälkeen oli yksi niistä.
Knife Girl on liioitteleva poptähti, jota ei voi lannistaa – ”Oikeasti oon huono näkemään itsessäni hyvää”, kertoo 22-vuotias artisti Lili Aslo
Knife Girl on mysteerinen muusikko, joka on Suomen kentällä vielä suhteellisen tuntematon. Kuka on Emma-gaalassa ehdolla olevan Knife Girlin takana oleva Lili Aslo?
Näyttelijä Ossi Ahlapuro on kuollut
Ossi Ahlapuro kuoli sairaalassa sunnuntaina 29. tammikuuta. Hän sairasti syöpää.
Rakastettu näyttelijä Matti Pellonpää oli myös muusikko – Peltsix-yhtyeen tarina ja nuotit on koottu nyt yhteen
Matti Pellonpää näytteli pääroolia yhteensä yhdeksässä elokuvassa, mutta musiikkimies hänessä on jäänyt valkokankaan varjoon.
Tuhdimmat Tahdit -festivaali siirtyy Nokialta Tampereen Ratinanniemeen
Kaksipäiväinen festivaali järjestetään juhannusta edeltävänä viikonloppuna. Tuhdimmat Tahdit on aiemmin järjestetty Nokialla.
Iiro Rantalan säveltämä Veneziana kantaesitettiin Lapissa Oloksella, seuraavaksi vuorossa Rovaniemi ja Berliini
Muusikko Iiro Rantalan Veneziana-teos sai maailman ensi-iltansa torstaina Muonion Oloksella. Lapin Kamariorkesterin solistina Rantala esiintyy perjantaina Kulttuuritalo Korundissa Rovaniemellä.
Folkrockin pioneeri David Crosby on kuollut 81-vuotiaana
Crosby oli mukana perustamassa yhtyeitä Byrds sekä Crosby, Stills, Nash and Young, jossa hän soitti yhdessä Neil Youngin kanssa.
Kainuun ammattiopisto on kouluttanut muusikoita jo 20 vuotta – konservatorion juhlakonsertissa lavalle nousee lähes 50 entistä ja nykyistä opiskelijaa
Musiikkialan ammatillinen koulutus aloitettiin Kajaanissa tammikuussa vuonna 2003. KAOn konservatorio juhlistaa taivalta viikonvaihteessa juhlakonsertilla ja klubi-illoilla.
Kuhmon kamarimusiikin taiteelliset johtajat Minna Pensola ja Antti Tikkanen toteuttavat tulevana kesänä ensimmäistä kertaa kokonaan oman ohjelmansa
Kuhmon Kamarimusiikin 2023 otsikko ”Juuret ja siivet” on peräisin yhden viime kesän konsertin nimestä. Paasoja ja Tikkanen sanovat tunteneensa sanaparin voiman visioidessaan kesän ohjelmasuunnittelua.
Nicholas Collon: ”Mahlerin kymmenennessä sinfoniassa ei ole kyse kuolemasta, vaan rakkaudesta”
Teos esitetään 13.1. Musiikkitalossa
Samu Haber jätti tuottoisan bisneksen lopettamalla Sunrise Avenuen: “Elämässä on muitakin arvoja kuin talous”
Haber on nyt uuden edessä, kun hän käynnistelee soolouraansa ja tekee uuden aluevaltauksen juontamalla UMK-finaalin.
Yllättävä taidenäyttely kauppakeskuksessa ja musiikkia museossa – vuosi 2023 tuo Joensuuhun ainakin 100 uutta kulttuuriesitystä
Joensuussa alkoi kulttuurin unelmavuosi. Maksuttomiin tapahtumiin, esityksiin ja näyttelyihin voi törmätä vaikka kauppareissulla.
Sheryl Crow, Yung Lean, Jeff Beck, KLF, CCR, Roberta Flack, Gary Numan, K-poppia ja thrash metalia – Teeman ja Areenan musiikkidokumenttien kevät
Mistä K-popissa on kyse? Mitä Yung Leanille tapahtui? Keitä olivat Mu Mu -maan asukkaat? Kuka oli Mr. Satan? Miltä kuulostaa libanonilainen thrash metal? Entä CCR livenä 1970? Esittelyssä kansainvälisten musiikkidokumenttien kevät Teemalla ja Areenassa.

Tiktokissa kuka tahansa voi nousta viraalihitiksi tunneissa, mutta osaa artisteista alusta turhauttaa: ”Ei mitään tekemistä taiteen kanssa”
Uutta musiikkia markkinoidaan nyt Tiktokin kautta. Kaikkia muutos ei kuitenkaan miellytä, sillä osa artisteista on alkanut kokea sosiaalisen median painotuksen työssään stressaavaksi.
Teini-ikäinen poika luuli rippileiriä telttaretkeksi – viikon aikana hän teki löydön, joka muutti elämän suunnan
Imatran seurakunnan kanttori Johannes Vesterinen harrastaa koskettimia kirkkouruista Hammond-urkuihin. Hänen elämänsä urut löytyvät Imatran Tainionkosken kirkosta, jossa hän työskentelee.
Suomalainen metallimusiikki kohdataan tunteen palolla Latinalaisessa Amerikassa, jonka oma metalli ei viihdytä vaan opettaa
Latinalaisen Amerikan hevifanit suhtautuvat intohimoisesti suomalaiseen metallimusiikkiin, kuten viime syksynä siellä kiertäneeseen Nightwishiin. Alueen oma metalli on usein sidoksissa yhteiskuntaan ja kipeään historiaan.
Lumi vaikeuttaa heikkonäköisen Jari Räsäsen kulkemista: ”Ei voi arvioida, onko edessä monttu vai muuri”
Vuosia silmäsairauden kanssa elänyt basisti Jari Räsänen kokee valkoisen talven aina hankalana. Bändin kanssa esiintyminenkin vaatii pientä huolenpitoa bändikavereilta.
Erja Lyytisen kitarasoolo nousi maailman parhaimpien joukkoon
Erja Lyytisen kappale Bad Seed oli Guitar World -lehden äänestyksessä sijalla kymmenen.
Sinfoniaorkesterin solistiksi pääseminen on huikea tilaisuus Viena Jylhä-Ollilalle, 15: ”Kun kuulin harpun äänen, olin aivan lumoutunut”
Sinfonia Lahden solisteiksi valikoitui syksyn karsintojen jälkeen seitsemän lahjakasta nuorta. Nuoret pääsevät yleisön eteen tammikuussa pidettävässä konsertissa Lahden Sibeliustalossa.
Tulevaisuus, jota ei tullutkaan: itäsaksalainen syntetisaattori Subharchord oli aikaansa edellä, mutta historia unohti sen – nyt ihmesoitin tekee paluuta
DDR:n insinöörit rakensivat 1960-luvun alussa elektronisen soittimen, jonka piti valloittaa maailma. Toisin kävi. Jukka Mikkola perehtyi Subharchord-syntetisaattorin tarinaan ja siitä kertovaan uuteen dokumenttielokuvaan.
Chisu heittää jäähyväiskeikkojaan: ”Elämäni upeimpia kokemuksia”
Laulajan 15-vuotisen uran summaavia keikkoja on varjostanut isän kuolema.
Omistamme illan 22-Pistepirkolle Radio Suomessa – millaisia muistoja sinulla on tästä rockyhtyeestä
Outo trio Utajärveltä tuli 40 vuotta sitten ja voitti rockin Suomen mestaruuden muun muassa Yö-yhtyeen nenän edestä.
Elämäni biisin bändiä vetävä Kalle Torniainen tuntee suomalaisten musiikkimaun – mukana kulkee oppi Vesa-Matti Loirilta
Kulttuurivieras Kalle Torniainen on ollut mukana television viihdeohjelmien bändeissä yli kymmenen vuoden ajan.
Rankka nuoruus Kajaanissa vahvisti – Jarkko Martikainen tekee musiikkia omilla ehdoillaan
Muusikko Jarkko Martikainen kertoo elämästään
Millaisen vaikutuksen Mariskan musiikki on tehnyt sinuun? – käymme kokemuksia läpi suorassa radiolähetyksessä artistin kera
Radio Suomen Illan musiikkivieraaksi saapuu musiikin moniosaaja Mariska.
Taidetoimikunta palkitsi toimittaja Suonna Konosen
Toimittaja, muusikko ja tietokirjailija Suonna Kononen julkaisi tänä vuonna ensimmäisen romaaninsa, joka on ehdolla Savonia-kirjallisuuspalkinnon saajaksi.
Räppärit kiinnostivat suomalaisia eniten Spotifyssa – kuunnelluimman biisin esitti BESS
Ram pam pam oli Suomen kuunnelluin kappale Spotifyssa vuonna 2022. Musiikin suoratoistopalvelu keräsi tänä vuonna yli 450 miljoonaa kuuntelijaa maailmanlaajuisesti.
20 vuotta täyttävä Qstock julkisti ensimmäiset esiintyjät – kotimaan kärkiniminä Ville Valo ja jäähyväiset jättävä Popeda
Qstock on nykyään yksi Suomen suurimmista festivaaleista ja loppuunmyyty jo yhdeksänä kesänä peräkkäin.
Toimittajilta: Sillä on väliä, keiden säveltämä musiikki konserteissa soi
Yle selvitti sukupuolijakaumia klassisessa musiikissa. Tässä jutussa käydään läpi juttuprojektin taustoja.
Yle selvitti: Naiset ovat yhä harvoin esillä klassisessa musiikissa – muutoksen tarpeesta on puhuttu vuosia, mutta tilastot eivät valehtele
Yle selvitti säveltäjien, kapellimestareiden ja solistien sukupuolijakaumat kuluvalta vuodelta. Musiikkielämä on tilastojen valossa kaikkea muuta kuin moninainen.
Lapin kamariorkesterin John Storgårds BBC:n filharmonisen orkesterin ylikapellimestariksi
Maaliskuussa alkava pesti kestää runsaat kolme vuotta, ja siinä on jatko-optio.
Elämäni biisistä tuttu taustalaulaja Jepa Lambert näyttää miten vedetään stemmat imurista ja vatkaimesta
Monista tv-ohjelmista tuttu laulaja Jepa Lambert kasvoi musikaalisessa perheessä ja sai oppia kuuluisassa gospel-kuorossa Yhdysvalloissa. Lenni-Kalle Taipale nappasi hänet talliinsa laulukilpailusta.
Bob Dylanin nimmari oli koneen tekemä – uutuuskirjan ostaneet pettyivät raskaasti
Kustantaja myi Dylanin tuoreesta kirjasta rajoitetun erän nimikirjoituksella varustettuna. Liki 600 dollaria maksaneen kirjan signeeraukset osoittautuivat koneen tekemiksi.
Analyysi: Artistien uran lopettamisilmoituksista jää edelleen rahastuksen maku
Esimerkiksi Antti Tuiskun kevään ja kesän keikkoja myydään jäähyväisten merkeissä, vaikka artistin tulevaisuus on auki, kirjoittaa musiikkitoimittaja Ville Vedenpää.
Palefacen mielestä tunteista puhumattomuuden kulttuuri istuu miehissä tiukassa – oululaislukiolaiset osoittavat, että muutos on jo täällä
Räppäri Palefacelle miesten puhumattomuuden kulttuuri on näyttäytynyt esimerkiksi hyväntekeväisyystyössä koulukodeissa.
Super Marion ja Ison pahan suden äänet kaikuvat valtavista kirkkouruista – tältä se kuulostaa
Kirkkourut soivat eri sävyin Kuusankoskella ja Kotkassa tällä viikolla.
Dr. Feelgood -yhtyeen kitaristi Wilko Johnson on kuollut
Artistin Twitter-sivun mukaan 75-vuotias Johnson kuoli kotonaan maanantaina.
Ilman täyttää torvien törähtely ja fagotin tumma ääni, kun koko luokka soittaa yhdessä – luokkaorkestereita on Suomessa harvassa koulussa
Riihimäkeläisellä koululla aloitti syksyllä jo toinen puhallinorkesteri. Luokkakavereiden kanssa musisointi lisää luokan yhteisöllisyyttä ja innostaa lapsia harvinaisten instrumenttien pariin.
Analyysi: Stadionluokasta tuli artistien uusi normaali, ja JVG:n julkistus on vasta alkua
Suomen suosituimpiin esiintyjiin kuuluva JVG ilmoitti esiintyvänsä Olympiatadionilla ensi kesänä. Stadionkeikat yleistyvät ja arkipäiväistyvät, kirjoittaa musiikkitoimittaja Ville Vedenpää.
Opettaja antoi Antti Rissaselle kasetin, joka muutti hänen elämänsä: ”Hyvän opettajan täytyy saada motivaatio rehottamaan”
Sunnuntaivieras Antti Rissanen on arvostettu pasunisti, joka ei unohda soitonopettajiaan koskaan.
Toista kertaa Grammy-ehdokkaana oleva tuottaja MDS: ”Otetaan Ruotsi kiinni ja voitetaan ne myös musajutussa eikä aina vaan lätkässä”
MDS on Grammy-ehdokkaana viiden muun suomalaistuottajan kanssa nigerialaisartisti Burna Boylle tekemästä musiikista.
Stratovarius vei suomalaista heviä maailmalle ja menestyi – eksotiikka ja slaavilainen melankolia kuuluvat Suomen musiikkiviennissä edelleen
Stratovarius on suomihevin pioneeri, joka näytti muille mallia 1990-luvulla tekemällä ensimmäisenä kiertueen Etelä-Amerikkaan. Suomalaisen musiikkiviennin arvo lähentelee 100 miljoonaa euroa.
Poliittinen aktivisti ja muusikko Bob Geldof puhui Ukrainan sodasta ja pettymyksestään maailmanjohtajiin Kokkolassa – ”Fuck the leaders”
Sir Bob Geldof vieraili tänään bisnesseminaarissa Kokkolassa. Geldof tunnetaan muun muassa Band Aid- ja Live Aid -konserteilla tekemästään hyväntekeväisyydestä.
Pate Mustajärvi lopettaa Popedassa, mutta säilyykö yhtye? Kysyimme tamperelaisilta, voiko Popeda olla Popeda ilman sen omaa rokkikukkoa
Tamperelaisyhtye on ollut kasassa yli 45 vuotta ja keikkailee edelleen aktiivisesti. Yhtye on ilmoittanut lopettavansa ensi syksynä – tosin lopettamisuutisia on kuultu aiemminkin.
Korona näkyi edelleen muusikoiden ansiotuloissa vuonna 2021: monen huippuartistin tulot putosivat kymmeniä tuhansia
Musiikkialan tuloihin korona vaikutti vuonna 2021 epätasaisesti. Monet suurituloiset pitivät pintansa, mutta osalla tulot tippuivat roimasti. Klassisella puolella nousu taas oli suurtakin.
Jyväskylä Sinfonia konsertoi yhä useammin ilman kapellimestaria – orkesteri jakaa johtamisvastuuta jousikvartetille
Jyväskylä Sinfonia luopui perinteisestä kapellimestarimallista ja testaa jaettua johtamista. Tästä syksystä alkaen taiteellista vastuuta jaetaan päävierailijalle eli jousikvartetti Meta4:lle.
Kulttuurista tulee sodassa ase, sanoo Naton tutkija Ylelle – euroviisuvoittaja Kalush Orchestra kiertää maailmaa pitämässä Ukrainaa esillä
Ukraina on ottanut kulttuurin ja erityisesti musiikin keinokseen saada kansainvälinen huomio sotaan. Naton strategisen viestinnän keskuksen tutkijan mukaan kulttuurilla saavutetaan isoja yleisöjä.
Rap-laulaja ja entinen lapsitähti Aaron Carter on kuollut
Carter nousi julkisuuteen jo yhdeksänvuotiaana. Hänen levyjään on myyty yhteensä miljoonia kappaleita. Ennen kuolemaansa hän kärsi päihdeongelmista.