Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kaivonkoneet ja kuljetusautot kaivavat kultamalmia Raahen kaivoksella.

Tavoitteena 2 500 kiloa kultaa vuodessa: kanadalaisyhtiö avaa jälleen kaivoksen Raahessa isoin odotuksin, vaikka toiminnalla on värikäs historia

Raahessa Laivan kaivoksella juhlitaan jo kolmatta kertaa virallisia avajaisia kymmenen vuoden aikana. Nyt vuorossa on kanadalainen Otso Gold, jolla riittää uskoa Raahen kultapotentiaaliin, vaikka kaivoksen taival on ollut vaikeuksien värittämä.

Skylt infomerar om att det är obligatoriskt att bära munskydd utanför rådhuset i Augsburg

Keskiviikko 3.11.2021 (radio)

Suomen koronatilanne. Saksan koronatilanne. Huoltovarmuus. Raahen kultakaivos. Sääennuste.

Stora Enso,  Varkaus.

Stora Enso investoi Varkauteen – aloittaa pellettien valmistuksen

Stora Enso investoi Varkauden sahan pellettituotannon aloittamiseen 3,5 miljoonaa euroa. Pelletit tehdään sahalta saatavista lastuista, hakkeesta ja sahanpuruista.

Terrafamen louhos Kainuussa, Sotkamon ja Kajaanin rajaseudulla.

Järvi pois, tilalle avolouhos, lopuksi vesi takaisin: Terrafame haluaa laajentaa kaivostaan – luonnonsuojeluliitto: Edessä "tuhatvuotinen ongelma"

Järven tilalle tehtävä uusi louhos toisi Terrafamen kaivokselle kymmeniä vuosia jatkoaikaa. Luonnonsuojeluliiton mukaan uhkana ovat louhimisesta jäävät sadat miljoonat tonnit kaivannaisjätettä.

Kyron tehdasmiljöö

Kyron kartonkitehtaan jälkikäsittelylinja on nyt tuoreinta, mitä maailmalta löytyy

Asiakkaat valmistavat hämeenkyröläisestä lopputuotteesta erilaisia pakkauksia.

Korkein hallinto-oikeus

KHO ei antanut saamelaiskäräjille valituslupaa Sodankylän kullankaivualueesta

Suojelumetsäalueella lähellä Sodankylän Vuotsoa saa kaivaa koneellisesti kultaa. Avi antoi luvan pienimuotoiseen kullankaivuuseen kesällä 2019 suojelualueesta huolimatta. Vaasan hallinto-oikeus ja KHO eivät nähneet syytä muuttaa päätöstä.

Tiet risteilevät kaivoksen pohjalla.

Kaivosveroa peritään parin vuoden päästä – valmistelu on vielä aloituskuopan tekoa vailla

Hallituksen päättämästä kaivosverosta tiedetään, että sen pitäisi tuottaa noin 25 miljoonaa euroa. Paljon muuta ei vielä tiedetäkään. Ei edes sitä, koskeeko se vain maan kymmentä metallikaivosta vai kaikkia muitakin kaivoksia. 

koe kiviä pyöreitä jossa on litiumia

Kaivosyhtiö Keliberillä on aiempaa enemmän louhittavaa – malmivarat kasvoivat uudessa arviossa

Malmivarojen kasvu jatkaa sitä aikaa, jonka litiumkaivoksen arvioidaan olevan toiminnassa Keski-Pohjanmaalla.

Pyhäsalmen kaivos

Pyhäsalmen kaivos sai jälleen lyhyen jatkoajan, nyt kuparin korkean hinnan ansiosta – loppu häämöttää ensi vuoden alussa

Pyhäsalmen kaivos on jo useita kertoja onnistunut siirtämään ennakoitua sulkemisaikaansa. Aiemmin taustalla ovat olleet uudet malmiesiintymät, mutta nyt muutaman kuukauden jatkon mahdollistaa kuparin hyvä maailmanmarkkinahinta.

Raahen kultakaivoksen kaivosaluetta.

Useasti suljettu epäonnen kaivos avataan jälleen Raahessa, ja tavoitteena on useita tonneja puhdasta kultaa

Otso Gold on saanut rahoituksensa ja koeporaukset siihen malliin, että tuotanto Raahessa alkaa syyskuussa. Virallisia avajaisia kultaharkkoineen on tarkoitus juhlia kuun lopulla. Kanadalaisyhtiö sanoo oppineensa kaivoksen aiemmista ongelmista.

Mies ja kaivoskone kaivoskäytävässä

Court: Police get extra time to probe gold mine's suspected illegal dump site

Located at a depth of about 85 metres, the cavity allegedly contains discarded oil barrels and used explosives boxes. 

Mies ja kaivoskone kaivoskäytävässä

Poliisi jatkaa kaivoksen eristämistä: Kolmea kaivosyhtiön johtohenkilöä epäillään ympäristörikoksesta Oriveden kultakaivoksessa

Dragon Mining Oy:n Oriveden kaivoksesta löytyi syksyllä 2018 laiton kaatopaikka. Kaivostunnelissa on ollut ensimmäisten kuvausten mukaan öljytynnyreitä, räjähdelaatikoita, muovia ja metallia.

Hiilineutraali teräsaihio Oxelösundin tehtaalla Ruotsissa.

Maailman ensimmäinen erä fossiilivapaata terästä on valmiina – uusi teknologia vähentää pian Suomen hiilidioksidipäästöjä seitsemän prosenttia

SSAB on tuottanut fossiilivapaata terästä, joka on pelkistetty vedyllä hiilen ja koksin sijaan. Viiden vuoden päästä hiilivapaa tuotanto on kaupallisessa mittakaavassa. Uuden teknologian myötä myös Suomen päästöt aikanaan vähenevät.

Näkymä Viiankiaavan luontopolulta kaakkoon.

Metallien huippuhinnat ja sähköistys ruokkivat kaivoshankkeita – myös suojelualueen alle kaavaillun Sakatin kannattavuus on parantunut

Metallien ennätyshinnat ja akkuteollisuuden kasvava kysyntä siivittävät kaivosteollisuutta. Alan hinta- ja kysyntäkehitys vahvistaa myös Suomen merkittävimpiin kuuluvan Sodankylän Viiankiaavan Sakatin monimetallikaivoshankkeen odotuksia.

SSAB tehdas Raahessa

Teräsyhtiöt investoivat miljardeja hiilettömään teräkseen – Metallinjalostajat ry:n toimitusjohtaja Kimmo Järvinen: "Varmasti sille syntyy markkinat"

Pohjois-Ruotsissa on käynnissä miljardien investoinnit fossiilisista polttoaineista vapaan terästuotannon aloittamiseksi. Toistaiseksi teräsalalla kilpaillaan lähinnä hinnalla ja laadulla, mutta tulevaisuudessa myös ympäristöseikoista voidaan olla valmiita maksamaan.

Kolme syvänmeren kaivaukseen käytettyä konetta.

Syvänmeren kaivostoiminta on lähtökuopissa, vaikka sen vaikutuksista tiedetään vähän – Casper-mustekalan ja pikkuvaltioiden kohtalot huolettavat

Kansainvälisellä merenpohjajärjestöllä on kaksi vuotta aikaa saada syvänmeren kaivostoimintaa koskevat säädökset kuntoon, tai sen on sallittava kaivausluvat tällä hetkellä voimassa olevan säädöstön kriteereillä. Kaivajia kiinnostavat erityisesti metallit.

Janne Söderholmilla kädessään vanhoja rahoja.

Metallinetsinharrastus toi ennätyksellisen paljon esineitä Museovirastolle – jono konservointiin on pitkä ja osa löydöistä uhkaa tuhoutua

Metallinetsinharrastus elää kukoistustaan. Museovirastoon on viime vuonna toimitettu löytöjä enemmän kuin koskaan. Osa esineistä tuhoutuu, koska konservointiin ei ole mahdollisuuksia. Etsijöitä kehotetaan jättämään esineet maan poveen odottamaan.

Suurikuusikon kaivos Kittilässä

Kittilän kaivoksella saatiin viitteitä syvistä malmivarannoista – malmia jopa kahden kilometrin syvyydessä

Kaivosyhtiö Agnico Eaglesin mukaan tuoreet malminetsintätulokset antavat viitteitä, että malmivarannot jatkuvat myös nykyisen malmion alapuolella. Kaivoksen nykyinen elinkaari perustuu 1 540 metrin syvyyteen ulottuvien varantojen hyödyntämiseen.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Sotkamo Silver lisää louhintamäärän lähes nelinkertaiseksi

Sotkamo Silverin hopeakaivoksen tarkkailuohjelmaa on laajennettu. Kaivoksen louhintamäärät lähes nelinkertaistuvat, ja siksi Kainuun ja Lapin ELY-keskukset ovat tehneet muutoksia ja lisäyksiä tarkkailusuunnitelmaan

Mies ja kaivoskone kaivoskäytävässä

Suomi verottaa kaivoksia muita tärkeimpiä kaivosmaita kevyemmin – tutkimusryhmä esittää kaivosyhtiöille voitoista perittävää veroa

Kaivosyhtiöt maksavat Suomessa pelkkää tavallista yritysveroa. Esimerkiksi Yhdysvallat, Australia ja Kanada perivät kaivoksilta lisäksi erillistä kaivosveroa. Nyt Suomessa harkitaan veroa, jolla otettaisiin siivu kaivosyhtiöiden voitoista.

Finnairin käytöstä poistama Airbus A319-matkustajakone, OH-LVB, siirrettiin 11.toukokuuta 2021 Helsinki-Vantaalta Seutulassa sijaitsevaan Kuusakoski oy:n kierrätyslaitokseen.

Video: Seurasimme poikkeuksellista operaatiota, jossa Finnairin lentokone murskataan palasiksi – Kierrätysmetallin kysyntä ja hinta ovat nyt huipussaan

Kotimainen metalliteollisuus ostaa käytännössä kaiken Suomessa kierrätykseen päätyvästä teräksestä, koska metallista on koronan myötä tullut pulaa. Uusioraaka-aineeksi päätynyt Finnairin matkustajakone käytetään auto- ja elektroniikkateollisuussa raaka-aineena.

Kaivuri lastaa malmia dumperin kyytiin talvisella kaivoksella.

Kainuussa arvostetaan kaivosalan työpaikkoja muuta maata enemmän

Myös uusien kaivosten perustamiseen Suomeen suhtaudutaan valtakunnallista tasoa myönteisemmin: yli puolet vastaajista on sitä mieltä, että Suomeen voidaan perustaa uusia kaivoksia. Valtakunnallisesti uusien kaivosten perustamiseen suhtautuu myönteisesti 40 prosenttia vastaajista.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Kaivosyhtiö Sotkamo Silver paransi alkuvuoden aikana tunnuslukuja, mutta hopeantuotanto jäi jälkeen edellisvuodesta

Metallien tuotanto oli tammi-maaliskuussa viime vuoden vastaavaa ajankohtaa alhaisemmalla tasolla, mikä johtuu yhtiön mukaan malmin metallipitoisuuden suuresta vaihtelusta. Metallipitoisuuden vaihtelu johtuu malmin luontaisesta pitoisuusvaihtelusta.

Sinkkiharjoja kasattuna.

Koronapandemia ei juuri verottanut Kokkolan Bolidenin sinkkituotantoa alkuvuonna

Kokkolasta lähti maailmalle tammi-maaliskuussa yli 74 000 tonnia sinkkiä

Kolme rullaa teräslevyä

SSAB:n hyvä tulos heijastuu myös Hämeenlinnan yksikköön

Koronatilanne ei ole vaikuttanut konserniin, myöskin Hämeenlinnan yksikkö on saanut raaka-aineita miltei normaaliin tahtiin.

SSAB:n Raahen tehtaan masuunit

Vahva kysyntä ja hintojen nousu paransivat teräsyhtiö SSAB:n alkuvuoden tulosta tuntuvasti

Yhtiö odottaa hyvän vireen jatkuvan myös toisella vuosineljänneksellä.

Annika Saarikko, Maria Ohisalo ja Sanna Marin Säätytalon portailla hallituksen puoliväliriihen alkaessa 21. huhtikuuta.

Keskiviikko 21.4.2021 (tv)

Koronarajoitukset. Stora Enso. Mikromuovi. Sää.

Kuva Raahen kultakaivoksen porteilta

Raahen kaksi vuotta kiinni ollut kultakaivos voi olla toiminnassa jo kesällä

Kanadalaisyhtiön mukaan kaivos voidaan avata louhosalueen laajennuksen ja prosessiin tehtyjen parannusten ansiosta.

Tikkurilan maalitehdas Vantaalla.

Maaliyritys Tikkurilan myynti amerikkalaisille entistä lähempänä

Tikkurilan ostoa havitteleva yhdysvaltalaisyritys sai ministeriön hyväksynnän kaupalle

Latitude kaivoyhtiö etsii kobolttia Kuusamosta

Kuusamon Juomasuon kobolttiesiintymä on Euroopan kärkiluokkaa kooltaan sekä pitoisuudeltaan

Esiintymä on hyvin todennäköisesti varannoltaan nyt julkaistua arviota vielä suurempi, arvioi kaivosyhtiön toimitusjohtaja.

Strömsön puutarhaportti.

Strömsön puutarha saa kutsuvan portin kovasta materiaalista

Osa 4: Jim tekee portin puutarhan muuriin.

Hannu Hautala ja Pentti Grönholm kävelevät turvesuon reunalla. Taustalla kairauskone.

Analyysi: Kaustisen suurta litiumkaivosta on vaikea vastustaa, niin hyvältä kaikki näyttää – hankkeessa on vain yksi kipukohta

Kaustisen litiumkaivos on harvinaisen ongelmaton tapaus, kirjoittaa taloustoimittaja Janne Toivonen.

Ssab:n logo.

Toimitusten kasvu paransi SSAB:n tulosta loppuvuonna

Neuvottelut Hollannissa sijaitsevan terästehtaan hankkimisesta ovat päättyneet tuloksettomina.

Ihmisiä työssä Kittilän kultakaivoksen rikastamossa.

Kittilän kultakaivos palkkaa 70 kesätyöntekijää

Töitä on tarjolla rikastamolla, kaivososastolla, kunnossapidossa, ympäristöosastolla ja hallinnossa.

Kuva Raahen kultakaivoksen porteilta

Raahen kultakaivoksella aiotaan jatkaa kesken jääneitä koekairauksia

Kanadalainen Otso Gold aloittaa koekairaukset uudelleen helmikuussa. Tavoitteena on avata kaivos vielä tänä vuonna.

Teräsyhtiö Outokummun logo yhtiön pääkonttorilla Salmisaaressa Helsingissä.

Steel maker Outokumpu cuts 250 jobs in Finland

Hundreds of other redundancies at the company are also scheduled in Germany and Sweden.

Suurikuusikon kaivos Kittilässä

Kittilän kultakaivoksen 22 kilometriä pitkä purkuputki sai luvan – maksoi 16 miljoonaa euroa

Kaivosyhtiö Agnico Eaglen mukaan purkuputki pienentää kaivoksen ympäristöjalanjälkeä.

Endomines keskeytti kullan tuotannon Pampalon kaivoksessa Ilomantsin Hattuvaarassa syksyllä 2018. Kaivosalue on edelleen aution hiljainen marraskuussa 2020.

Endominesin toimitusjohtaja vaihtuu – Pampalon avaamista suunnitellaan

Kaivosyhtiö kertoo, että Ilomantsin Pampalon kultakaivoksen avaamisen suunnittelu on ajankohtaista.

Oululaisen Timegate Instrumentsin valmistma spektrometri -laite.

"Kahden tehtaan välissä on erinomainen paikka tutkimukselle" – teräksen huippututkimus on keskittynyt Ouluun

Oulun yliopisto on viime vuosina noussut Suomen johtavaksi terästutkimuksen keskukseksi.

Hannu Hautala työntää turvesuohon juuttunutta autoa.

Keskipohjalaisen suon alla on satumainen malmiaarre, jota maailma himoitsee – suomalaisinsinööri aikoo kerätä 400 miljoonaa, jotta Euroopan isoin litiumkaivos saadaan vihdoin avattua

Keliber etsii kuumeisesti rahoitusta ulkomaisilta sijoittajilta. Jos se hoituu, kaikki näyttää olevan litiumhankkeen puolella.

Kuvassa on UPM:n tehdas Lappeenrannassa.

Teollisuuden uudet tilaukset laskeneet yhtäjaksoisesti yhdeksän kuukautta

Teollisuustuotanto laski syyskuussa niin edelliskuukaudesta kuin vuodentakaisesta.

Raahen kultakaivoksen kaivosaluetta.

Raahen kultakaivosyhtiö aikoo välttää aiemmat virheet, joita epäonnisessa kaivoksessa on tehty paljon

Useasti avattu ja suljettu kultakaivos halutaan tuotantoon ensi keväänä, mutta vasta tarkkojen selvitysten jälkeen.

Kuparikaapelia puisessa kelassa.

Ulkomaalaiset kuparivarkaat piinaavat rakennustyömaita – yhdellä kertaa viedään jopa yli 1 000 kiloa kuparia

Kesän aikana varkaat ovat iskeneet kymmenille työmaille erityisesti Itä- ja Keski-Suomessa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle