Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Annos mifuherkkusienikastiketta

Herkkusieni-Mifukastike - helppo, maukas ja innovatiivinen

"Tää on hyvä" sanoo Johannes, 22 vuoden kokkikomuksella.

Kärpässieni

Tuesday's papers: Iraqi twins' appeal trial, a discriminatory ad and poisonous mushrooms

Finland's newspapers today discuss the appeal trial of two Iraqi men, police investigation into a questionable rental ad, and the pitfalls of mushroom season.

Annos pekonipastaa sinisellä lautasella, joka on valkoisella puupöydällä

Parhaista parhain pekonipasta

Helppo, halpa ja hyvä arkipasta

Tyyne Rautiainen nostaa valmiiksi paistuneen juustoleivän leivinuunista.

Kainuulaiset makaavat superluksuksen päällä

Kainuussa on erinomaisen hyviä raaka-aineita, joita paketoimalla saisi varsinaisia luksustuotteita. 1 000 euron aterian osaset ovat olemassa, vain kokoaja puuttuu, sanoo sotkamolaiseksi keittäjäksi itseään tituleeraava Jari Kropsu.

Kotimaiset teolliset sienet poimitaan käsin

Rakkaus metsäsieniin näkyy – Suomessa ei innostuta herkkusienistä Ruotsin tavoin

Ruotsalaiset syövät kokonaisia herkkusieniä vuosittain jopa viisi kertaa enemmän kuin suomalaiset. Syynä saattaa olla suomalaisten into käydä sieniretkillä.

Antoine Griezmann ja Emir Spahic

Atléticon ranskalaishyökkääjä pitelemättömässä vireessä Istanbulissa

Atlético Madridin Antoine Griezmann iski seitsemässä minuutissa kaksi maalia Galatasarayn verkkoon.

Keltavahveroita eli kantarellejä sammalmaassa.

"Pienikin pala on tappavan myrkyllinen" – Katso mitkä sienet sekoitetaan helposti keskenään

Sienienkerääjän kannattaa olla tarkka poimiessaan itselleen herkkuja pöytään. Monesti ruokasienten keskenään sekoittamista ei edes syödessä huomata. Myrkkysienen kohdalla on ollut vakaviakin seurauksia.

Joel Hallikainen

"Kun rakkautta on niin paljon, ettei sitä jaksa kantaa" - Joel Hallikainen lahjoitti 15 000 fanikirjettä

Yksi Suomen suurimmista fanikirjeiden kokoelmista kertoo synkkiä tarinoita elämistä, joita musiikki on helpottanut. Fanikulttuurin tutkijan mukaan kirjeiden lähettäjien henkilötiedot ovat turvassa vielä pitkään.

Valkoinen kärpässieni.

Sienen tunnistamista ei saa jättää yhden tuntomerkin varaan

Vuosikymmeniä kestäneestä valistuksesta huolimatta joku erehtyy joka syksy pomimaan valkoisen kärpässienen sekoitettuaan sen herkkusieneen. Valkoisen kärpässienen aiheuttama myrkytys voi viedä hengen, joten tunnistamisessa ei kannata luottaa vain yhteen täsmäävään tuntomerkkiin.

Sienineuvoja Virpi Ikonen neuvomassa asiakasta sienininäyttelyssä Kouvolan Marttakahviossa.

Sienimetsässä ei kannata luottaa väriin tai tuoksuun

Ummikon ei kannata lähteä sienestämään ilman varmaa tietoa siitä, mitä maasta poimii. Tiistaina Yle Uutiset kertoi kolmesta myrkytystapauksesta, jotka ilmeisesti johtuivat siitä, että valkokärpässientä oli luultu herkkusieneksi. Vaikka sienet muistuttavat toisiaan, muutamalla kikalla ne oppii erottamaan toisistaan.

Valkokärpässieni maasta irroitettuna kannon päällä metsässä

Kolmen ihmisen epäillään syöneen valkokärpässientä herkkusienen sijasta

Myrkytyksen saaneita ei ole siirretty hoidettavaksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin elinsiirto- ja maksakirurgian osastolle, minne vakavimmat tapaukset ohjataan.

Kouvolan Inkerilän metsästä löytyi sieniä 28. joulukuuta.

Deadly mistake in mushroom book

A recently-published mycological guide book contains a mistake that could prove fatal to novice mushroom-pickers. A table in the book mixes up the deadly ’Destroying Angel’ mushrooms with ordinary—and perfectly edible—button mushrooms.  

Suomalaisesta sienikirjasta löytyi vaarallinen virhe

Kesäkuun lopussa ilmestyneessä Suomalaisessa sienikirjassa on taulukko, jossa hengenvaarallisen valkokärpässienen ja ruokaisan herkkusienen otsikot ovat menneet väärinpäin. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Keskisuomalainen.

Lämpö vauhdittaa tattien ja kantarellien kasvua

Punikki- ja lehmäntatteja on jo runsaasti. Kantarelleja kannattaa bongailla etenkin lämpimiltä koivikkorinteiltä.

Kukkoa viinissä

Kukkoa viinissä

Kukkoa viinissä on loistava ruokalaji valmistaa esimerkiksi hiihtolenkin päätteeksi. Tällä kertaa ruoka valmistetaan kokonaisesta broilerista ja kaikki alkaakin broilerin leikkelemisellä. Valmistamiseen on hyvä varata riittävästi aikaa, tämä ei siis ole kiireisen kokkaajan ruokalaji.

Sieniseuran puheenjohtaja Arttu Rauhala.

Sienikulttuuri alkaa Muhokselta

Sienikulttuuri ja sienestys alkaa käytännössä Muhoksen itäpuolelta. Näin sanoo Oulun Sieniseuran puheenjohtaja Arttu Rauhala. Hän ja sieniseuran väki ovat esittelemässä sieniä ja ohjaamassa niiden kerääjiä Oulun torilla lauantaina.

Kantarelleja poimintakorissa

Tieto on sienestäjän tärkein työkalu

Aloittelevan sienestäjän tärkein nyrkkisääntö on se, ettei koppaan poimita mitään, mitä ei varmasti tunneta. Sienimetsään mielivä voi sienikirjojen lisäksi turvautua vaikkapa tuttavien tai paikallisen sieniseuran apuun.

Valkokärpässieni

Valkokärpässieniä pukkaa paikoin runsaasti

Myrkyllisiä valkokärpässieniä kasvaa tänä syksynä paikoin poikkeuksellisen runsaasti. Niiden syöminen voi olla jopa hengenvaarallista.

Valkokärpässieni maasta irroitettuna kannon päällä metsässä

Valkokärpässieniä löytyy taas runsaasti

Tappavan myrkyllisiä valkokärpässieniä kasvaa tänä syksynä paikoin poikkeuksellisen runsaasti, arvioi sienitieteen dosentti Harri Harmaja Luonnontieteellisestä museosta. Myös viime syksynä valkokärpässieniä oli huomattavan paljon – ja ne aiheuttivat useita vaikeita myrkytyksiä.

Valkoisia Champ-herkkusieniä Mykoran herkkusienitehtaassa.

Sieniä, satoi tai paistoi

Mykora Oy tuottaa 2,5 milj. tonnia champ-herkkusieniä vuodessa. Siinä on vihkiytyneemmänkin sienestäjän kori kovilla.

Noutopöytä tarjolla roskiksessa

Ruokaa päätyy vuosittain roskiin kymmeniä miljoonia kiloja suoraan kaupan hyllyltä. Usein luullaan, että roskiin päätyy vain pilaantunutta ruokaa, mutta dyykkaajat tietävät, että roska-astioista löytyy jopa tuotteita, mitkä eivät ole edes käyneet kaupan hyllyllä.

Eduskuntatalo, etualalla osa presidentti K. J. Ståhlbergin patsaasta.

Hämeen sosiaalidemokraatit vaativat uusia eduskuntavaaleja

Hämeen sosiaalidemokraattien piirihallitus vaatii eduskunnan hajottamista. Piirihallituksen mielestä eduskunnan avoimuus, luotettavuus, uskottavuus ja moraali ovat romahtaneet kansalaisten silmissä vaalirahasotkujen takia.

Turun sieniseuran puheenjohtaja Jouni Issakainen kannustaa sienestämään.

Sieniviisaskin voi mennä vipuun

Herkkusieni ja valkoinen kärpässieni muistuttavat toisiaan erehdyttävästi. Aina ei edes asiantuntija meinaa erottaa niitä toisistaan. Sienimetsästä ei kannatakaan poimia koriin mitään, mitä ei varmasti tunnista. Kerro meille omat sienivinkkisi.

Woman Dies of Mushroom Poisoning

A woman in Hämeenlinna has died after ingesting a destroying angel mushroom ( Amanita virosa). The regional daily Hämeen Sanomat was the first to report the news.

Valkokärpässieni

Valkokärpässientä syönyt kuoli Hämeenlinnassa

Valkokärpässientä syönyt nainen on kuollut maanantaina Hämeenlinnassa. Kanta-Hämeen keskussairaalassa on hoidettu myös kahta muuta valkokärpässienen aiheuttamaa myrkytystapausta.

Sienimyrkytyspotilaiden tila ennallaan

Tappavan myrkyllisen valkokärpässienen takia hoidossa olevien potilaiden tila on edelleen kriittinen.

Sienimyrkytyspotilaiden tila ennallaan

Tappavan myrkyllisen valkokärpässienen takia hoidossa olevien potilaiden tila on edelleen kriittinen. Neljää potilasta hoidetaan Helsingin yliopistollisen sairaalan kirurgisella osastolla. Uusia tapauksia ei ole ilmennyt.

Poimittu herkkutatti

Sienikori täyttyy Keskuspuistossa

Sienikirjo laajenee parhaimmillaan ja ruokasienet voi käydä poimimassa vaikkapa Helsingin keskuspuistosta. Kaupunkimetsät ovat yllättävän hyvä sienireissujen kohde, joskin sieltäkin kantarellit poimitaan tarkoin talteen.

Sienissä muistot Tshernobylistä

Ruokasienissä on edelleen melko paljon radioaktiivisuutta Tshernobylin ydinonnettomuuden jäljiltä. Cesiumin pitoisuudet sienissä vaihtelevat voimakkaasti eri paikkakuntien välillä.

Kanttarelleja sienestyskorissa.

Mushrooms Contain High Radioactive Cesium Levels

Several types of mushrooms popular in Finland still contain excessive amounts of radioactive cesium 23 years after the Chernobyl disaster in Ukraine. However, officials say much of the radiation residue can be removed by rinsing and boiling affected mushrooms.

Valtaosaa metsäsienistä voi syödä huoletta

Metsäsieniä voi syödä huoletta, ilmenee tuoreesta selvityksestä. Selvityksen mukaan yksittäisistä sienilajeista vain kuusen herkkusienen syömistä suositellaan välttämään suurten hopea- ja elohopeapitoisuuksien takia.