Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Tulli on löytänyt torjunta-ainejäämiä tänä vuonna jo koko viime vuotta enemmän – chilipaprikoista tehtiin poikkeuksellinen löytö

Tullin tuoteturvallisuuspäällikkö ei usko, että tuotteiden laatu olisi heikentynyt koronapandemian takia.

Jos olisin peruna, ja muita kysymyksiä lääkäreille

Luonnon ihmeiden äärellä nöyränä on hän.

Väriä tiilimurskasta, lisää painoa sahanpurusta – Pakistan suitsii mausteväärennöksiä

Mausteet ovat köyhän Pakistanin arvokkaita vientituotteita. Siksi niitä yritetään myös väärentää.

Maistelukisan voittaja sairaalaan: Ennätystulinen chili puraisi takaisin

Aina ei kovakaan sietokynnys auta. Maailman tulisimmaksi luokiteltu chili vei syöntikisan voittajan hoitoon.

Suomi sekosi viherkasveista – Etenkin nuoret miehet täyttävät nyt kotinsa palmuilla ja peikonlehdillä

Puutarhamyymälä Plantagen kaksinkertaisti viherkasvien myynnin vuodentakaisesta. Toimitusjohtajan mukaan huonekasvien myynti tulee kiihtymään entisestään.

Food fraud: Finnish Customs seize 950 kg of tainted, carcinogenic spices

Finnish Customs has seized nearly one tonne of spices which were incorrectly labelled or contained dangerous ingredients, according to Helsingin Sanomat. The agency is taking part in the joint Europol-Interpol operation Opson VI, an international endeavour which targets counterfeit and substandard food products, and the organised crime networks behind the trade.

Suomi veti kurkumaa ja currya myynnistä – maailmalla ratsioissa löytyi väärennöksiä liemikuutioista rasvasieppareihin

Suomen viranomaiset ovat löytäneet kansainvälisessä elintarvikeväärennösten takavarikossa 950,5 kiloa säännösten vastaisia kurkuma-, curry- ja chilimausteita. Erät on vedetty alkuvuodesta pois myynnistä.

Puutarhaliiton kysely: Chilien ja yrttien kasvatus koukuttaa jo nuoria miehiäkin

Kerrostalojen pihat ovat alkaneet houkutella talojen asukkaita perustamaan yhteisiä puutarhoja. Taloyhtiön hallituksen kannattaa laatia pelisäännöt hyvissä ajoin keväällä.

Nurmeksessa testataan uudenlaisia susiliivejä – koirat kantavat chilipatruunoita

Viisi ajokoiraa kantaa kevättalveen asti chilipommeilla täytettyjä suojaliivejä.

Porowokkia parilla eurolla - halvimmista poronosista tehdään Lapissa laitosruokaa

Porosta saa lounaan kahdella eurolla ruokailijaa kohden, kun käyttää raaka-aineena kaulaa, kylkeä ja potkaa. Halpoja suurtalousreseptejä on kehitetty Paliskuntain yhdistyksen hankkeessa.

Mausta maltilla – perusasiat kuntoon ja sitten yrttien kimppuun

Vaikka mausteita löytyy niin sekoituksina kuin yksittäisinä makuina paljon, kannattaa luottaa perusjuttuihin.

Chiliyrittäjä: Nokian hyväpalkkainen työ vaihtui kastikkeiden maahantuontiin

Tädin maailmalta tuomat mausteet sytyttivät Marko Suksen kokkailemaan. Lapsuuden kokeilut johtivat tulisiin makuihin ja taloudelliseen menestykseen.

Colapossua heinäkuun viimeiseen grilliviikonloppuun

Aamu-tv:n kesäkokki Sami Garam valmisti heinäkuun viimeiseen grilliviikonloppuun colapossua, grillibataatteja sekä chimichurria. Nappaa tästä reseptit ja kauppalappu talteen.

Kerran elämässä päiväksi Suomeen: Mitä kiinalainen turisti täältä etsii – ja löytääkö hän sen?

He syövät chiliöljyllä maustettua riisipuuroa ja vaativat, että kuumaa juomavettä on aina saatavilla. He liikkuvat isoina ryhminä ja törsäävät rahaa enemmän kuin muut turistit. Seuraava trendikin kolkuttelee jo Eurooppaa: itsenäisesti matkustavat nuoret kiinalaiset. Onko Suomi valmis Kiina-ilmiöön?

Sadat kaveripyynnöt hämmentävät pienipalkkaisten naisten puolustajaa: "Mää oon vaan mää ja ihan tavallinen talliainen"

Nokialainen Anne Nyman kirjoitti Hesburgerin omistajalle avoimen kirjeen työntekijöiden huonoista työtunneista. Sen jälkeen hän on saanut kommentoida pienipalkkaisten asemaa niin lehdissä kuin televisiossa. Kommentointi jatkuu niin kauan kuin asia ihmisiä kiinnostaa, sillä jonkun on puolustettava heikompia.

Chili voi pahentaa elimistöllisiä sairauksia – Ylilääkäri: Syöntiä harkittava

Chili jakaa ihmisten ruoansulatukset kahteen ryhmään. Taustalla on herkkyys voimakkaalle kemialliselle yhdisteelle, kapsaisiinille.

Chilin maku tasapainottuu muilla mausteilla: "Machot hakevat tulisuutta"

Chili pistää suun polttelemaan, mutta tarjoaa myös monivivahteisia makuelämyksiä. Moni hakee makua ruokiinsa lisäämällä joukkoon säännöllisesti chiliä tai chilikastiketta. Keittiömestari Jani Lehtinen ohjeistaa, että chilin tulisuutta kannattaisi tasoittaa myös muilla mausteilla. Pelkällä chilillä mässäily menee hänen mielestään helposti machoilun puolelle.

Polttava puuro ja tulinen jäätelö maistuvat chiliharrastajalle: "Siihen jää koukkuun"

Suomessa kasvatetaan satoja chililajikkeita, maailmalla tuhansia. Suomalaiset chilin ystävät tapasivat viikonloppuna Kotkassa. Ohjelmassa oli muun muassa chilijäätelöstä ja -marengeista nauttimista chilipuuroa unohtamatta.

"Onko tämä parempi syödä pää vai pyrstö edellä?" – Aamu-tv:ssä maisteltiin hyönteisiä

Aamu-tv:ssä testailtiin aamulla vähän erikoisempi herkkuja: suuhun päätyivät niin elävät jauhopukkikovakuoriaisen toukat kuin suolatut kenttäsirkatkin.

Ruokarohkea lapsi haistaa paprikan ja maistaa kyssäkaalia

Kasvisaarteen arvoitus on elämys, jossa leikki-ikäisiä tutustutetaan kasviksiin, vihanneksiin ja marjoihin. Makukoulussa kutitellaan kaikkia aisteja. Hankkeen takana ovat Maa- ja kotitalousnaiset.

Lauantai 8.8.2015

Timo Soini jatkaa perussuomalaisten puheenjohtajana. Turussa on järjestetty mielenosoitus monikulttuurisuuden puolesta. Sukeltajat löysivät aarrelaivan meren pohjasta Ahvenanmaan läheltä. Voimakkaat mausteet ovat ehkä myös terveellisiä.

Tutkimus: Voimakkaasti maustettu ruoka saattaa pidentää ikää

Tutkimuksen mukaan tuoretta chiliä käyttävillä oli muita pienempi riski kuolla syöpään, sepelvaltimotautiin tai diabetekseen. Tutkijat kehottavat kuitenkin varovaisuuteen tulosten tulkinnassa.

Kesätienestiä voi hankkia vaikka parvekeviljelmän satoa kauppaamalla

Jos kesätyöpaikkaa ei tälle kesälle irronnut, voi viherpeukalon omistava nuori työllistää itsensä kasvattamalla kasviksia tai esimerkiksi chilejä omalla parvekkeella. Kasvatus ja myynti ei vaadi byrokratiaa, mutta jatkojalostamiseen tarvitaan jo lupia.

Uuden ajan kauppa-autosta myydään vain lähiruokaa

Iloisen pojan kauppa-auto on pirkanmaalainen erikoisuus. Kauppa-auton kyydissä kulkee lähiruokaa ympäri maakuntaa. Kauppias kerää tuottajilta tuoreet elintarvikkeet ja myy ne edelleen asiakkaille. Tukkuporrasta tai muita välikäsiä ei tarvita.

Vaarallisia kasvintuhoajia on löytynyt poikkeuksellisen paljon puutarhoilta

Etelänjauhiaisen ja palsamin kuoliolaikkuviruksen löydetyt esiintymät ovat lisääntyneet huomattavasti edellisvuodesta. Kärsijöitä ovat etenkin tomaatit, kurkut ja paprikat.

Martat ottivat varaslähdön juhannukseen – näin teet chorizomakkarapihvejä

Juhannnus ja makkara kuuluvat olennaisesti yhteen. Martat venyttävät makkaraa tänä juhannuksena hieman eri suuntaan. Chorizomakkarapihveissä yhdistyvät espanjalaiset maut ja suomalainen keskikesän juhla.

Rypsiporsasta vedetään takaisin – tuotteessa virheellinen merkintä

Laadultaan moitteettoman tuotteen etiketistä puuttuu maininta sinapinsiemenestä.

Sumutteella ahdistelijaa naamaan – uhkailun kohteeksi joutunut saa avukseen kättä pidempää

Vartijoiden lisäksi myös yksityishenkilö voi saada luvan paprikasumutteen hallussapitoon, mikäli hän on joutunut uhkailun kohteeksi.

Wednesday’s papers: Early voting begins, post office tests elderly home services and homegrown chili peppers

A look at Wednesday’s papers makes it abundantly clear: It’s peak election season. Papers featured many pages of articles – and even more candidate advertisements – in the run-up to parliamentary elections on April 19. In other news, the national postal service is trying out a new home care service for the elderly, and some helpful gardening hints for growing hot chili peppers.

Omalääkäri vastaa

Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa katsojakysymyksiin.

Akuutin omalääkäri paljastaa kipuvoidereseptin

Akuutin omalääkäri paljastaa kipuvoidereseptin.

Steviaa ehtii vielä kasvattamaan, tilaisuus chilin kylvöön meni jo

Jos kesällä haluaa kasvattaa kasveja ulkona, siemenet pitäisi kylvää äkkiä. Tai oikeastaan osan kasveista kohdalla tilaisuus on jo mennyt – mutta onneksi kaupasta saa myös valmiita taimia.

Kevät tulee – ikkunalaudoilla on tungosta

Yhä useampi kotipuutarhuri kasvattaa itse omat taimensa. Siemenestä saakka itse kasvatettu puutarhakasvi on haasteellinen projekti, jossa työnsä tuloksen voi nähdä hyvin konkreettisesti.

Kesän viherpeukalo tonkii jo helmikuussa multaa

Innokkaimmat viherpeukalot ovat laittaneet sormensa jo multaan. Nimittäin nyt on oikea aika kylvää pitkää esikasvatusta vaativien kesäkukkien ja hyötykasvien siemenet. Jalasjärveläinen Irma Vatilo on kasvattanut omat kukkansa ja osin vihanneksetkin siemenestä saakka jo 30 vuoden ajan, eikä tämäkään kevättalvi tee poikkeusta.

Hintatietoinen kuluttaja ruoka-alesta: "Herää kysymys, kuinka paljon katteissa on ilmaa"

Lahtelainen Mika Suikkanen seuraa tarkkaan ruoan laatua ja hintoja. Hänen mielestään roimat ruoka-alet kertovat siitä, että elintarvikkeiden hinnoissa on ollut tolkuttomasti ilmaa.

Tulista chiliä ruiskuttavan liivin toivotaan pelastavan koiria susilta

Susien aiheuttamat koiravahingot ärsyttävät metsästäjiä. Sudet ovat syksyn aikana tappaneet koiria ympäri maata ja ongelmaan yritetään nyt etsiä luovia ratkaisuja. Yhtenä keinona pidetään hajusteliiviä, joka suojaisi koiraa susien hyökätessä.

Viinirypäleestä huippusato – tryffeli vielä arvoitus

Ilmajokisten Rauno Leinosen ja Jouko Kananojan puutarhassa nautitaan sadonkorjuun hedelmistä. Chilit, kurkut, viinirypäleet ja muu sato jalostetaan herkuteltavaksi. Eksoottisten lajikkeiden puutarhassa jännitetään monia uusia lajikkeita ja niiden mahdollista satoa.

Vältelty sokeri kuuluu syksyn hilloihin

Syksyn sadosta keitetyt hillot ja soseet voi maustaa oman makunsa mukaan. Sopivia mausteita ovat ainakin inkivääri, chili ja minttu - sokeria unohtamatta. Sokerin merkitys hillolle on sen verran suuri, että siinä ei kannata asiantuntijan mukaan säästellä.

Chilitahnaa poistetaan myynnistä pakkauksen kannesta liuenneen pehmitinaineen vuoksi

Chilitahnaa on myyty koko maassa. Tahnaa ostaneita pyydetään palauttamaan pakkaus tai ostokuitti ostopaikkaan.

Tampereella oli perjantai-iltana tulinen tunnelma – Chilifesteillä ei kyyneleiltä vältytty

Chilijäätelöä, chilimakeisia, chilikastikkeita, chiliruokia, chilin taimia, chilikilpailuja - kaikkea tätä tarjosi Keskustorille leiriytynyt Chilifest. Leikkimielisissä taistoissa itkettiin ja hikoiltiin – sen verran tulisia olivat turnauseväät.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle