Uusimmat artikkelit
Skotlannin villikissat ovat erittäin uhanalaisia – nyt tutkijat keksivät keinon niiden pelastamiseksi
Laji on erittäin uhanalainen, sillä villikissat ovat lisääntyneet maatiaiskissojen kanssa.
Puolet minusta? -dokumenttisarja biologisen isän etsinnästä dna:n avulla Yle Areenassa 20.12. ja Yle TV1:ssä 27.12. alkaen
Puolet minusta? on dokumenttisarja vauvana lastenkotiin hylätyistä Helistä ja JP:stä, jotka lähtevät äitinsä jalanjäljille ja etsimään biologisia isiään dna-testien avulla.
Mitä paljastui DNA-kartoituksessa? Puoli seitsemän kerää lukijoiden kertomuksia
Puoli seitsemän kerää lukijoiden kertomuksia DNA-kartoituksista. Miksi olit kiinnostunut tekemään testin? Entä ilmenikö testistä jotain yllättävää, hauskaa tai jopa järkyttävää? Kerro tarinasi meille.
Suden jätöksiä kerätään jälleen DNA-näytteiksi eri puolilla maata – millään muulla menetelmällä susista ei saada yhtä paljon tietoa
Kerätyistä ulosteista voidaan tunnistaa DNA:n avulla jätöksen jättänyt susi ja susireviirin rajat sekä saadaan tietää, elääkö reviirillä susipari vai -lauma.
Onko liikkuminen sinulle helppoa? Geeniperimäsi voi suojata sinua sydänkohtaukselta
Jyväskylän yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan perimältään liikunnallisia ihmisillä on vähemmän sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä. Elämäntapojen vaikutus on silti geenejä suurempi.
Oletko sinäkin yksiprosenttinen inuiitti? Katso tästä, mitä se ja muut DNA-kartoituksen tulokset tarkoittavat
DNA-kartoitukset ovat nykyään suosittuja. Perimästä saattaa löytyä niin inuiittia kuin italialaista. Mutta miten tulkita tuloksia?
Ötzi näytti aivan toiselta kuin on luultu: tutkimuksen mukaan jäämies oli iholtaan tumma ja ehkä kalju
Tuore tutkimus selvitti tarkemmin jäämies Ötzin taustoja. Samalla eurooppalaiset ennakkoluulot saivat kyytiä.
Tutkimus: suuren inkavaltakunnan geenit ja kulttuurit kohtasivat Machu Picchun hovin palvelusväessä ennennäkemättömällä tavalla
Eri puolilta inkavaltakuntaa Machu Picchuun päätyneet ihmiset eivät välttämättä tulleet sinne vapaaehtoisesti, mutta heidän luunsa todistavat ihan hyvästä elämästä.
Ihmiset havaitsivat metsässä neljä eläinlajia, ilmasta haarukoitu DNA kertoi 64:stä – menetelmä lisää mahdollisuuksia seurata ja auttaa biodiversiteettiä
Eläimet jättävät ympäristöönsä näkymättömiä geneettisiä jälkiä. Tanskalaiset tutkijat imuroivat ympäristö-DNA:ta metsikön puihin kiinnitetyillä laitteilla.
Susilaumojen määrä kasvussa pohjalaismaakunnissa – Luke: Odotettu kannan kasvu on noin kymmenen prosenttia vuodessa
Pohjalaismaakunnissa suurimmat laumat liikkuvat Lauhavuoren, Peurainnevan ja Pörtomin suunnalla. Havaintoja on yhteensä vuoden aikana rekisteröity noin 400.
Tutkimus: Jokainen ihminen karistelee jälkeensä DNA-vanaa, josta voidaan helposti lukea monta yksityisasiaa
Ympäristöstä kerätty ihmisten DNA voi tarjota olennaista tietoa muun muassa lääketieteen ja rikostutkijoiden käyttöön, mutta se mahdollistaa myös väärinkäytökset, varoittavat tutkijat.
Kainuusta kaivataan susien DNA-näytteitä
Suden DNA-näytteitä kerätään marraskuun alusta helmikuun loppuun. Suden jätöksestä analysoitavan DNA:n avulla voidaan tunnistaa jätöksen jättänyt susi ja susireviiri.
Oliko Suomessa ja Virossa esihistorian mittaan useaan otteeseen sama kansa? Muinaisen DNA:n tutkimus avaa uusia tulkintoja menneisyydestä
Geenitutkimus on osoittanut, että Viron ja Suomen asukkaat olivat 2 300 vuotta sitten samaa väkeä. Arkeologi Aivar Kriiska päättelee yhteisen historiamme paljon pidemmäksi ja monipolvisemmaksi.
Susien DNA-näytteiden keräys alkanut – voidaan selvittää myös susilaumojen sukulaisuussuhteita
Suden jätöksestä analysoitavan DNA:n avulla tunnistetaan jätöksen jättänyt susi ja susireviirin rajat.
Ulosteiden kerääminen on paljolti vapaaehtoisten varassa – susien DNA-näytteitä otetaan taas talteen
Suden jätöksiä kerätään marraskuun alusta helmikuuhun saakka. Tavoitteena on saada tarkempaa tietoa susiyksilöistä ja muodostaa käsitys susikannan koosta Suomessa.

Neandertalilaisten DNA:n analyysit osoittavat naisten olleen luotuja liikkumaan
Neandertalilaisten joukosta löytyi ensi kertaa perhe: siperialaisessa luolassa asui isä ja teinitytär sekä muita sukulaisia. Heidän perimänsä raottaa uuden ikkunan serkkulajimme elämäntapaan.
Luke kouluttaa vapaaehtoisia susien dna-kerääjiä: lokakuun aikana pidetään kaksi koulutusta
Suden DNA:ta analysoidaan ulosteesta. Ulostenäytteitä kerätään dna-seurantaa varten marraskuun alusta helmikuun loppuun.
Sylkeä kuppiin, geenit testiin ja sovellus kertoo miten kannattaa elää – geenitestaus on nopeasti kasvava ala, josta Suomi haluaa osansa
Suomessa on kehitteillä paljon genetiikkaan liittyvää teknologiaa ja palveluita. Nopeasti kehittyvään alaan liittyy runsaasti mahdollisuuksia, mutta myös epäluuloja, vastustusta ja alan sisäistä vääntöä.
Suomenhevosten perimä on kutistunut sadan vuoden aikana
Ainutlaatuinen tutkimus kotieläinrodun kehityksestä paljastaa uusia seikkoja suomenhevosen vaiheista.
Tutkijat väittävät selvittäneensä nimetöntä vainajaa koskevan mysteerin, joka on ruokkinut salaliittoteorioita jo vuosikymmeniä
Somertonin mieheksi nimetyn vainajan poikkeuksellinen tapaus on askarruttanut ihmisiä jo yli 70 vuotta. Tutkijat uskovat nyt selvittäneensä, kuka australialaisrannalta 1940-luvulla löydetty vainaja oli.
Haminan mursu kuoli todennäköisesti nälkään, paljastaa ruumiinavaus – rakastettu eläin tulee esille museoon Helsinkiin
Haminassa ja Kotkassa liikkunut mursu tulee konservoituna esille yleisönäyttelyyn Luonnontieteelliseen keskusmuseoon.
Kun asiakas levitti tuntematonta ainetta hotelli Tornissa, Rebecca Buchtin tiimille soitettiin – näin toimii KRP:n rikostekninen laboratorio
Poliisi ei ole vielä kertonut julkisuuteen, mitä hotelli Tornista levitetystä tuntemattomasta aineesta tiedetään.

Perussuomalaisten valtuutettu: Porin maksettava DNA-isyystestit myös avioliitossa syntyville lapsille
Kaupunginvaltuutettu Anssi Salmi (ps.) on kirjoittanut valtuustoaloitteen, jossa halutaan kaupungin maksavan DNA-isyystestin kaikille halukkaille, myös avioliitossa syntyville lapsille.
Dna-tutkija Jari Louhelainen ratkaisi tieteellisellä varmuudella Viiltäjä-Jackin arvoituksen laboratoriossaan
Maailmankuulu Jari Louhelainen nappasi Viiltäjä-Jackin.

Lisää todisteita elämän alkuperästä: meteoriiteista löytyvät kaikki DNA:n vaatimat emäkset
Kukaan ei voi vannoa tietävänsä, miten maapallolle syntyi elämää. Tuore tutkimus antaa kuitenkin lisäpainoa käsitykselle, jonka mukaan ensimmäisten elollisten rakennuspalikat tulivat meteoriittien mukana.
Varsinais-Suomessa kerättiin talvena aikana yli 200 suden DNA-näytettä
Näytteitä käytetään avuksi susikannan määrittämisessä. Luonnonvarakeskus julkaisee Varsinais-Suomen tämän vuoden susikanta-arvion kesäkuussa.
Suden DNA-näytteitä kertyi kattavasti, vaikka talven paksu lumipeite haittasi ulostenäytteiden löytämistä
Suden DNA-näytteitä kertään, jotta niiden ja havaintojen avulla voidaan muodostaa kuva kannasta ja reviireistä.
DNA-liittymien puhelut päivystysapunumeroon ohjautuivat virheellisesti HUS-alueelle – vika on nyt korjattu
Päivystysapunumeroon DNA:n liittymistä soitettaessa oli tänään keskiviikkona häiriöitä. Ongelma on nyt saatu korjattua, kertoo DNA.
Kudosten kasvattaminen kuulostaa scifiltä, mutta Pekko Vasantola tekee siitä taidetta – näin laboratoriossa syntyy veistoksia ihmisen soluista
Pekko Vasantolan taideteoksissa huipputeknologia ja taide lyövät kättä. Aiemmissa teoksissaan hän on käsitellyt muun muassa tekoälyä ja ihmisten datalla tehtävää bisnestä.
Dna-kartoitusten tekeminen on yleistynyt vauhdilla viime vuosina – myös yhä useampi nuori on kiinnostunut perimästään ja sukututkimuksesta
Testin tekijän kannattaa varautua henkisesti myös siihen, että paljastua voi uskottomuutta, sukusolujen luovuttamista tai yllätyslapsia.
Rikostekninen laboratorio oli hukkua työhön – dna-tutkimusten määrää piti rajoittaa ja pian tapahtuikin poikkeuksellinen käänne
Poliisin dna-tutkimukset lisääntyivät niin rajusti, että rikostekninen laboratorio joutui ensimmäistä kertaa rajoittamaan niiden määrää. Tänä vuonna tutkimusten määrä väheni ensimmäistä kertaa 20 vuoteen.
Luonnonvarakeskus otti harppauksen geenitutkimuksessa – ensimmäisen tutkimuskohteena kotimainen kaura
Luke pitää suomalaisen kauralajikkeen perimän selvittämistä merkittävänä. Lajikkeiden ominaisuuksia voidaan räätälöidä soveltumaan erilaisiin kauratuotteisiin.
Suden DNA-näytekeräyskausi käynnistyi – kuka tahansa jätöksiä ja jälkiä tunnistava luonnossa liikkuja voi ryhtyä vapaaehtoiseksi näytekerääjäksi
Jätöksiä kerätään DNA-tutkimukseen marraskuusta helmikuun loppuun. Olosuhteet suden jätösten keräämiselle DNA-näytteiksi ovat otollisimmat talvella pakkassäällä, sillä DNA säilyy kylmässä hyvin jätöksen pinnalla.

Italian salaperäisen mahtikansan arvoitus ratkesi DNA-tutkimuksilla: erikoisen kielen puhujilla olikin tuiki tavalliset geenit
Etruskit tulivat idän aroilta kuten muutkin nykyisessä Italiassa eläneet aikalaisensa. Sen kertovat geenit. Kielelle sen sijaan ei ole edelleenkään löytynyt yhtään sukulaista, ei kuollutta eikä elävää.
Ostitko jo 5G-liittymän? Todennäköisesti et hyödy sen nopeasta yhteydestä vielä hetkeen – uudet palvelut tulevat vasta lähivuosina
Valtaosa uusista 5G-liittymän ottaneista tarvitsee vain murto-osan tarjolla olevasta nettinopeudesta. Operaattorit haluavat asiakkaiden siirtyvän uuden verkon käyttäjiksi 4G-verkon ruuhkaisuuden takia.
Aleksi Lumpeen kolumni: Miksi Ruotsissa pienempi susikanta riittää takaamaan lajin elinvoimaisuuden kuin Suomessa?
Susien määrän laskemiseen käytetty kaava on vaikeaselkoinen

Britanniasta löytynyt dinosaurus oli kanan kokoinen huippupeto, joka kenties kutistui saarensa niukissa oloissa
Muinaisen saariston asukki on kaikkien aikojen vanhin Britanniasta löytynyt lihansyöjäsaurus ja varhaisimpia koko maailmassa. Tutkijat selvittävät seuraavaksi, oliko pedon pieni koko sen selviytymisstrategia.

Kemian Nobel-palkinto orgaanisen katalyysin kehittäjille
Benjamin Listin ja David MacMillanin keksintö on vaikuttanut suuresti lääketutkimukseen ja tehnyt kemiasta vihreämpää, Nobel-komitea perustelee.
Atooppisesta ihosta kärsiville etsitään lisää hoitokeinoja: kansainvälinen tutkimus havaitsi uusia geenimuotoja, jotka altistavat ihosairauteen
Oulun yliopiston tutkijat johtivat tutkimusta, jossa löydettiin viisi uutta atooppiselle ihottumalla altistavaa geenimuotoa. Entuudestaan tunnetaan noin kaksikymmentä atooppiseen ihottumaan liittyvää geeniä.
Sysmäläinen Tähden Piirros lahjoitti geeninsä tieteelle – suomenhevosen geeniperimä kartoitettiin tarkasti toisena hevosena maailmassa
Suomenhevonen on yksi harvinaisimmista hevosroduista. Suomenhevosilta on tutkittu aiemmin yksittäisiä geenejä, mutta nyt ensimmäistä kertaa koko geeniperimä on aukaistu yksittäisen hevosen osalta.

1,000 year old grave contained non-binary Iron Age leader, researchers suggest
The contents of the grave in southwest Finland have sparked debate for decades. Now DNA analysis has thrown a new option into the mix.
Oudosti haudattu tyttö hämmästyttää Puolassa – arkeologien arvion mukaan tyttö oli suomalaistaustainen ja päätyi vieraalle maalle Ruotsin kuninkaan armeijan mukana
Tytön luuranko löytyi yli 50 vuotta sitten luolaan kaivetusta matalasta haudasta, mutta sitä on tutkittu tarkemmin vasta nyt. Kuolinsyystä ei ole saatu selkoa.
Miekkamies vai -nainen? 900 vuotta sitten haudatun hämäläisen vaatteiden ja kromosomien vastaus ei ole suoraviivainen
Emme saa koskaan tietää, mitä muinainen vainaja oli itse ajatellut sukupuolestaan, mutta haudan esineiden ja sukupuolikromosomien perusteella silkka mies/nainen-jaottelu ei sopinut häneen, eikä hänen yhteisöllään näytä olleen mitään sitä vastaan.

Luulöytö Latviasta: Rutto vei hengen eurooppalaiselta jo viisituhatta vuotta sitten – pari mutaatiota teki bakteerista miljoonien mustan surman
Paleogenomiikka, muinaisen DNA:n tutkimus, kertoo menetelmien kehittyessä yhä enemmän sekä menneiden aikojen ihmisistä sairauksineen että eläimistä, myös jo sukupuuttoon kuolleista.

COVID-19:n sukulaistauti jylläsi ihmisissä tuhansia vuosia sitten – epidemian arpi näkyy perimässä edelleen
Ehkä muinaisten epidemioiden aiheuttamista ihmisgenomin muutoksista voidaan luoda hälytysjärjestelmä, joka varoittaa tulevista uhkista hyvissä ajoin, sanoo tutkimusta johtanut apulaisprofessori David Enard.

Hirvenhampaat kilisivät, kun tutkija tanssi kivikauden diskossa – samoin tanssi 8 000 vuotta sitten yhteisö, jossa kulttuuri ylitti geenit
Tanssimalla itse hirvenhampailla koristellussa asussa Riitta Rainio selvitti omaperäisten korujen merkitystä yhteisölle, jonka jäseniä on löydetty Äänisjärven Peurasaaresta Euroopan vanhimmasta mesoliittisesta kalmistosta.
Kyllikki Saaren surma ei koskaan selviä – poliisi yritti löytää dna:ta vielä 2015, mutta mystinen sukan riekale ei johtanut tekijän jäljille
Viimeinenkin oljenkorsi Kyllikki Saaren surman selvittämiseksi on mennyt. Vuonna 1953 Isojoella tapahtunut henkirikos on yksi Suomen kuuluisimpia. Poliisin viimeiset tekniset tutkimukset eivät johtaneet tulokseen.

Leväluhdan kalmistosta uutta tutkimustietoa: suurin osa löydöistä varmistui naisten luiksi
Isonkyrön Leväluhdan 1500 vuotta vanhoista luista on saatu uutta tutkimustietoa. Entisestä lammesta löytyi takavuosina liki sadan ihmisen luut. Niitä on nyt onnistuttu tutkimaan entistä paremmin uusilla menetelmillä. Nyt varmistui, että haudatut olivat pääasiassa naisia.

Susikanta kasvaa viidettä vuotta peräkkäin − reviirejä jo yli 50
Luonnonvarakeskuksen mukaan susien määrän arvioidaan maaliskuussa 2021 olleen 279−321, viime vuonna vastaava luku oli 216−246. Kanta on kasvanut 30 prosenttia. Susikannan runsastumisen taustalla on hyvä pentutuotto erityisesti siellä, missä susille on ollut saatavilla hyvin ravintoa. Susien määrä on kasvanut nyt useamman vuoden peräkkäin.