Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Juuri saapuneet pakolaiset kantavat kasseja huoneeseen Salmirannan vastaanottokeskuksessa Jyväskylässä.

Ruuhkautuneet vastaanottokeskukset vaikeuttavat ukrainalaispakolaisten elämää: vastaanottorahoja on korvattu ruokalahjakorteilla

Pakolaisten auttamisjärjestelmä taipuuu kankeasti uuteen tilanteeseen. 70 prosenttia vastaanottokeskusten asiakkaista on yksityismajoituksessa, mutta koteihinsa majoittavat saavat niukasti tukea.

Kuva tien halkeamasta kovien sateiden ja tuulien seurauksena.

Yli 400 kuoli Etelä-Afrikan tulvissa, Madeleine McCannin tapauksessa nimetty epäilty – 10 uutista, jotka jäivät Ukrainan sodan varjoon

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa jatkuu. Tästä jutusta voit katsoa, mitä muuta maailmalla on tapahtunut parin viime viikon aikana.

SPR:n Turun vastaanottokeskus.

Varsinais-Suomen vastaanottokeskukset Pansiossa ja Halikossa ovat täynnä – ukrainalaisten tulijoiden määrä on tasaantunut

Perjantaina voimaan tulleen uuden linjauksen mukaan henkilö voi hakea töitä heti, kun on hakenut maasta tilapäistä suojelua. Ukrainalaisista työntekijöistä ollaan kiinnostuneita esimerkiksi puutarha-alan yrityksissä.

Pakolaisia Puolan Przemyślinissa sijaitsevassa järjestelykeskuksessa.

Pihlajalinna avasi ensimmäisen vastaanottokeskuksensa – 50 ukrainalaista siirtyi Espoosta Sastamalaan

Sastamalan Karkkuun tuli maanantaina viitisenkymmentä pakolaista. Mukana on muun muassa perheitä ja isovanhempia.

Vörå migrationscenter.

Vöyrin maahanmuuttokeskus on täynnä – tilanne silti parempi kuin 2015: "Ensimmäisestä päivästä lähtien voi alkaa ajatella tulevaisuutta eri tavalla"

Maahanmuuttokeskus Vöyrillä on ollut täyttä jo muutaman viikon ajan. Maahanmuuton apulaisjohtaja toivoo, että asukaskapasiteettia ei nosteta vähään aikaan.

SPR:n työntekijä ottaa ukrainalaispakolaisille lahjoitettuja huonekaluja huoneesta.

SPR majoitti ukrainalaispakolaisia typötyhjiin asuntoihin – vapaaehtoiset ryhtyivät pikavauhtia keräämään kalusteita

Lahtelaiset ryhtyivät toimeen nähdessään somessa kuvia pelkistä patjoista lattioilla. SPR vakuuttaa, että vastaanottokeskuksen asiakkaiden kodit kalustetaan, kunhan perustarpeista on huolehdittu.

Pakolaisten matkalaukkuja.

Kotkan vastaanottokeskus on majoittanut jo 600 ukrainalaista – paikat alkavat olla täynnä, mutta valmiutta lisäpaikkoihin on

Vastaanottokeskus on täyttymässä, kun ukrainalaisia sotaa pakenevia ihmisiä saapuu Kotkaan. Valmiutta nostaa paikkamäärää on vielä.

Kildininsaamelainen Andrei Danilov. Danilov haki turvapaikkaa Norjasta.

"Olles searvvuš lea balus" – Norggas dorvobáikki ohcan Andrei Danilov vulggii Ruoššas, vai beasašii muitalit duohtavuođa soađis

Dovddus aktivista ja sámepolitihkar Andrei Danilov jáhkká, ahte sámekultuvra boahtá seailut Ruoššas, muhto sámiid vuoigatvuođat eai.

katastrofiapuyksikkö

Seinäjoen vastaanottokeskuksen toiminnat ovat valmiina parin viikon päästä – ukrainalaisia on alueella jo satoja

Seinäjoella toimii jo yksityismajoitukseen tulleiden tukikeskus. Varsinaista SPR:n vastaanottokeskusta valmistellaan vauhdilla ja kokonaisuus pitäisi olla kunnossa parin viikon kuluessa.

Forssan Ankkalammin puisto suihkulähteineen sateisessa keväaamussa.

SPR:n vastaanottokeskus Hämeenlinnassa ja sivutoimipiste Forssassa kaipaavat vapaaehtoisia

Hämeenlinnassa vastaanottokeskuksen tiloissa suurin osa asiakkaista on Ukrainasta. Forssaan on tarkoitus majoittaa noin sata sotaa pakoon lähtenyttä ihmistä. Myös vapaaehtoisia tarvitaan.

Hanna Kavkajeva istuu ja katsoo sylissään olevaa mäyräkoiraa.

Ukrainalainen Hanna Kavkaieva otti lähtiessään mukaansa äidin ja koiran

Sota on ajanut kymmeniä tuhansia ukrainalaisia pois kotoa. Mukaan pakomatkalle otetaan vain välttämättömin, jos ehtii. 26-vuotiaalla Hannalla oli mukanaan reppu ja kassi, jossa oli kaikki tarvittavat dokumentit sekä koirankuljetuslaukku.

Vaatelaatikoita hyllyillä.

SPR:n puoti Hämeenlinnan keskustassa jakaa tavara-apua turvapaikanhakijoille

SPR:n jakelupisteestä hakijat saavat noutaa tarvitsemiansa tavaroita, vaatteita ja tarvikkeita ilman korvausta. Puoti on tarkoitettu ukrainalaisten lisäksi myös muille turvapaikanhakijoille.

Joukko ihmisiä saapui Ukrainasta Helsingin Länsisatamaan.

Pula ukrainan kielen tulkeista ja kääntäjistä saattaa pian räjähtää käsiin Suomessa, jos pakolaisten määrä jatkaa kasvuaan

Tulkkien toimeksiannot ovat lisääntyneet ukrainalaispakolaisten kasvavan määrän myötä myös Suomessa. Viralliseen asiointiin on käytettävä amatöörien sijaan ammattilaistulkkeja. Jos tulkki ei ole koulutettu, on riskinä, että tulkkaus ei ole puolueetonta.

Pääminiseri Sanna Marin Ylen haastattelussa Lapin maakuntavierailullaan Rovaniemellä.

Pääministeri Marin Ylelle: "Varaudumme ottamaan vastaan enemmän ihmisiä" – uusia pakolaiskeskuksia perustetaan eri puolille maata

Pääministerin mukaan Suomi pyrkii takaamaan tänne saapuville ukrainalaisille mahdollisimman normaalit arjen olosuhteet. Marin tapasi kansalaisia Lapin maakuntavierailullaan Rovaniemellä.

Ukrainasta paenneita ihmisiä kauppakeskukseen perustetussa suojassa Puolan Przemyslissä.

Miehet viestittelevät asuntoa etsiville ukrainalaisnaisille: "Tule tänne, niin pidän huolta sinusta" – Viranomaiset tiivistävät ihmiskaupan vastaista yhteistyötä

Ukrainasta pakenevat ihmiset ovat vaarassa joutua hyväksikäytön uhriksi. Poliisit esimerkiksi kertovat ukrainalaisille heidän oikeuksistaan ja siitä, ettei kukaan voi vaatia palveluksen vastapalveluksena esimerkiksi rahaa tai seksiä.

Ukrainasta Rantasalmelle saapuneet Hanna Sofiienko ja Elena Kravchenkon. Heidän keskellä tulkkina toimiva Marina Maricheva-Iavorskaya.

Ukrainasta paenneiden rekisteröinti aiheuttaa päänvaivaa kunnissa – pienen ryhmän reissu Rantasalmelta Mikkeliin kesti paperitöineen koko päivän

Etelä-Savossa ainoa rekisteröintipaikka ukrainalaisille on Mikkeli. Poliisi valittaa henkilöstö- ja laitepulaa.

Suomen Punaisen Ristin pakettiauto.

Seinäjoelle avataan useita SPR:n toimipisteitä ukrainalaisten auttamiseksi

SPR valmistautuu avamaan Seinäjoelle hätämajoitustoimipisteen ja vastaanottokeskuksen. Yksityismajoituksen palvelupiste avataan Törnävällä jo tänään.

Pipsa possu -pehmolelu odottaa kassissa matkaa Puolaan, jossa sen saa joku sotaa paennut ukrainalainen.

Etelä-Karjalan kunnat ovat valmiita majoittamaan Ukrainasta sotaa paenneita ihmisiä – toistaiseksi tarve on ollut melko vähäinen

Etelä-Karjalan kunnat ovat varautuneet siihen, että Ukrainasta sotaa paenneet ihmiset saattavat tarvita heidän apuaan enemmänkin kuin tällä hetkellä. Kunnat toimivat yhteistyössä maahanmuuttoviranomaisten kanssa.

Liinaharjan vastaanottokeskus Porissa

Porin Liinaharjan vastaanottokeskus on täyttynyt nopeasti ukrainalaisista – turvapaikkaa haetaan tilapäisen suojelun perusteella

Suomen Punaisen Ristin ylläpitämä Liinaharjan vastaanottokeskus on toistaiseksi Satakunnan ainoa. Lähipäivinä odotetaan kuitenkin ilmoitusta lisätilojen avaamisesta.

Ukrainalaiset Natalia ja Oksane Vysotska SPR:n TUrun vastaanottokeskuksessa.

Natalia Vysotska pakeni Ukrainasta sisarustensa ja äitinsä kanssa seitsemän maan läpi – "Olen kiitollinen ruuasta, vaatteista ja leluista"

SPR:n Turun vastaanottokeskuksen kautta on saapunut Suomeen noin 700 ukrainalaista. Uusia tiloja avataan, sillä keskus on täynnä.

Anna Zhelnarska on lastensa kanssa sotaa paossa Seinäjoella. Lapset kuvassa äidin kainalossa ja heillä sylissään koira ja pehmolelu.

Anna Zhelnarska lähti lastensa kanssa viikon pakomatkalle Ukrainasta tietämättä minne päätyy – turvapaikka löytyi serkun luota Suomesta

Zhelnarska asui Krimin lähellä Etelä-Ukrainassa. Jo sodan ensimmäisenä päivänä oli selvää, että venäläiset joukot olivat lähellä. Kuuntele haastattelu täältä.

Ali Modareszadeh taluttaa pyöräänsä lumisella parkkipaikalla Oulussa.

Ali Modareszadeh eli 40 vuotta sodan keskellä, Suomesta hän sai uuden elämän perheelleen – samaa hän toivoo ukrainalaisillekin

Oman kokemuksensa pohjalta Modareszadeh sanoo, että nyt Ukrainasta tulevien pitää saada heti näkymä elämälleen. Vaikka ukrainalaiset saavat välittömästi oleskeluluvan, heitä ei kotouteta.

Ukrainasta pakenevia Moldovassa.

Ukrainalaispakolaisten määrä kasvaa Satakunnassa nopeasti – SPR kartoittaa jo uusia majoitustiloja

Ukrainasta saapuvien pakolaisten määrä on kasvanut alkuviikon aikana myös Satakunnassa. Liinaharjan vastaanottokeskus alkaa olla jo täynnä. Uusia tiloja etsitään.

Mansikantaimia kasvamassa Suonenjoella kasvatustunnelissa.

Pohjalaisyrittäjät valmiita palkkaamaan ukrainalaisia – yrittäjäjärjestöiltä kyselty jo, miten turvapaikanhakijoiden työllistäminen tapahtuu

Suomen Yrittäjien julkaiseman kyselyn mukaan moni suomalaisyritys on valmiudessa palkkaamaan Suomeen tulevia ukrainalaisia. Pohjalaisissa yrittäjäjärjestöissä suhtautuminen on samanmoinen.

vastaanottoyksikön asunnon keittiö

Vastaanottokeskuksen paikkoja lisättiin 200:lla, mutta nekin täyttyvät nopeasti – sotaa pakenevia ukrainalaisia saapuu Kotkaan kymmeniä päivittäin

Kotkan vastaanottokeskukseen saapuu tällä hetkellä pääasiassa vain ukrainalaisia. Moni heistä saa apua tilapäisen suojelun perusteella, harvempi hakee virallisesti turvapaikkaa.

Huone jossa kerrosänkyjä ja pöytä tuoleineen.

SPR hakee henkilökuntaa ja etsii tiloja Seinäjoelta: yksityismajoituksen tukipalvelut halutaan käyntiin vielä tällä viikolla

Migrin toimeksiannosta Seinäjoelle perustetaan yksikkö tukemaan sotaa pakenevien yksityis- ja hätämajoitusta. Yksikköä perustetaan nyt kiireellä.

Ukrainalaisia pakolaisia saapumassa Puolan rajalle.

Yli 3 300 Ukrainan sodan pakolaista hakenut suojelua Suomesta – todelliset pakolaismäärät voivat olla vielä suuremmat

Suomi ja EU käyttävät ensimmäistä kertaa tilapäisen suojelun direktiiviä. Suojelulla on rajallinen kohderyhmä, eikä siihen sovelleta yksilöllistä harkintaa suojelun tarpeesta.

Sotaa on vaikea seurata sivusta, sanovat ukrainalaisen lasten ja nuorten teatteriryhmän ohjaajat

Ukrainalainen teatteriryhmä jäi sodan alkaessa ohjaajiensa vastuulle Suomeen – Svitlana Goncharova aikoo nyt huolehtia lapsista kuin omistaan

Harkovalaisryhmän lapset ja nuoret ovat turvassa suomalaisessa vastaanottokeskuksessa ja jokaisen vanhempiin on saatu yhteys. Sotaa on silti vaikea seurata sivusta.

Taisa antaa repun autosta Sofia-tyttärelleen.

Osa kotiaan ukrainalaisille tarjoavista on pyytänyt kunnista rahaa korvaukseksi – asiantuntija näkee kotimajoituksessa hyväksikäytön vaaran

Kunnat eivät maksa ukrainalaisia vapaaehtoisesti majoittaville. Esimerkiksi Tampereella osa majoittajista uskoi, että he saisivat majapaikan tarjoamisesta korvauksen.

Naine etuetuallal peittää kädellään silmänsä, taustalla muita pakenevia ukrainalaisia.

Analyysi: Eurooppa pelkäsi uutta pakolaiskriisiä vuosikausia – nyt Ukrainasta tuli enemmän pakolaisia kuin Syyriasta, eikä kukaan ole huolissaan

Ukrainalaisten pakolaisten ei tarvitse pelätä salakuljettajia, jättileireillä leviäviä tauteja tai suljettuja rajoja – ainakaan vielä, kirjoittaa Ylen ulkomaantoimittaja Satu Helin.

Vastaanottokeskuksen huoneen ovi on auki. ovesta näkyy lukko.

Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla valmistaudutaan ukrainalaisten saapumiseen – kuntiin saapunut jo satoja sotaa paenneita

Pohjanmaalla kunnat ovat tehneet runsaasti valmisteluita sotaa pakenevien ukrainalaisten avuksi. Moni kunta on kartoittanut mahdollisia vapaita majoitustiloja ja niiden kalustamista.

Kari Haikarainen, taustalla vastaanottokeskuksen huoneen sänkyjä.

Suomi varautuu Ukrainan pakolaisiin – katso kartalta, miten paljon paikkoja vastaanottokeskuksissa nyt on

Suomessa toimii tällä hetkellä parikymmentä vastaanottokeskusta. Useimmissa paikkamäärää on jo nostettu tai jopa tuplattu.

Kotkan turvapaikanhakijoiden hybridiyksikön nuorisohuone

Vastaanottokeskus nosti paikkamääräänsä 200:lla – Kotkassa varaudutaan majoittamaan sotaa pakenevia ukrainalaisia

Ensimmäiset ukrainalaiset turvapaikanhakijat ovat majoittuneet Kotkan vastaanottokeskukseen.

Nainen kantaa kasseja keräyspisteelle.

Kukaan ei tiedä, montako pakolaista Suomeen on saapunut Ukrainasta – Migri haluaisi myös tietoja saapujista

Ukrainan pakolaistilanne poikkeaa monella tapaa vuoden 2015 pakolaiskriisistä.

Ompelutalkoot Salmiranta vastaanottokeskus vok

Maahanmuuttovirasto tuplasi Jyväskylän vastaanottokeskuspaikat - SPR valmiudessa turvapaikanhakijoiden määrän kasvuun

Ukrainalaisia turvapaikanhakijoita on SPR:n mukaan tullut jo Jyväskylään "jonkin verran, mutta ei suurissa määrin". Järjestö valmistautuu kuitenkin hakijamäärien kasvuun.

Liinaharjan vastaanottokeskus Porissa

Satakunnassa vasta yksittäisiä turvapaikanhakijoita Ukrainasta

Suomen Punaisella Ristillä on Satakunnassa yksi vastaanottokeskus, Porin Liinaharjassa. Siellä ei asu vielä yhtään ukrainalaista turvapaikanhakijaa. He ovat toistaiseksi löytäneet yksityiset majoituspaikat.

Taisa Zeleniuk saapui poikansa Nazarin ja tyttärensä Sofian kanssa Umanin kaupungista.

Ukrainalaiset ovat jättäneet jo satoja turvapaikkahakemuksia, ja tahti vain kiihtyy – "Emme suunnitelleet tulevamme Suomeen, kotona pelotti"

EU helpottaa Ukrainen kriisiä pakenevien turvapaikanhakua. Suomessa vastaanottokeskusten kapasiteettia lisätään, mutta Suomeen saapuvien ukrainalaisten määrää on mahdotonta ennustaa.

Pakolaisia nousemassa junaan Puolan Chelmissä.

SPR valmistautuu Lapissa ukrainalaisten pakolaisten vastaanottoon: kuntien kanssa käydään läpi mahdollisia tiloja

Kajaaniin tulee perjantaina bussilastillinen pakolaisia Ukrainasta. Maahanmuuttovirastolla ei ole tarkkaa tietoa Ukrainasta Suomeen tulleista, sillä moni heistä ei ole hakenut turvapaikkaa.

Ritva Viljanen

Vantaa varautuu ukrainalaispakolaisiin ja toivoo, että oleskeluluvan saantia helpotetaan

Vantaan kaupunginjohtajan Ritva Viljasen mukaan Helsinki-Vantaalle on saapunut vasta parikymmentä ukrainalaispakolaista. Kaupungin hätämajoituspaikkojen määrää on nostettu.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Lipaskerääjiä Helsingin ja Espoon kaduilla, seurakunnat keräävät Ukrainalle

Kirkon Ulkomaanavun hätäapukeräyksellä kootaan varoja Ukrainassa kodeistaan paenneiden perheiden auttamiseksi.

Ukrainalainen lasten- ja nuortenteatteriryhmä istuu ringissä Huoneteatterin lavalla ja leikkii teatterileikkiä. Lähikuvassa ryhmän 25-vuotias ohjaaja Maríía Ívanova Harkovasta.

Harkovalainen lasten ja nuorten teatteriryhmä jäi jumiin Jyväskylään – "Tuntuu, että räjähdän kaikesta tunnevyörystä", sanoo johtaja

Ukrainalainen lasten ja nuorten teatteriryhmä hakee turvapaikkaa Suomesta. Ukrainalaiset saattavat päästä turvapaikkaprosessin ohituskaistalle, sillä EU suunnittelee uutta tilapäisen suojelun direktiiviä.

SPR Lammin vastaanottokeskuksen toimiston ovi

Hämeessä varaudutaan Ukrainan pakolaisten tuloon

Maahanmuuttovirasto on antamassa toimeksiantoja vastaanottokeskuksille lisäpaikkojen etsimiseksi. Tarvittaessa myös Hämeeseen voidaan perustaa uusia vastaanottokeskuksia.

Ukrainalaisia pakolaisia Puolan rajalla.

Pohjois-Pohjanmaalla valmius vastaanottaa Ukrainasta pakenevia – eri tahot tarjoavat apuaan: Oulun seurakunnat valmiita majoittamaan leirikeskuksiin

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta arvioidaan, että maakunnan alueelle saapuvat todennäköisesti ensi sijassa ne, joilla on jo yhteyksiä tänne. Kriisi on niin lähellä, että valmius nopeaan reagointiin on olemassa.

Ukrainalaisia pakolaisia saapuu Puolaan bussilla.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan saattaa aiheuttaa pahemman pakolaiskriisin Euroopassa kuin mikä koettiin 2015 – moni asia on nyt toisin

YK varautuu siihen, että Venäjän hyökkäystä saattaa paeta neljä miljoonaa ukrainalaista. Toistaiseksi jopa Euroopan maahanmuuttovastaiset maat pitävät ovensa avoinna.

Tuhannet ihmiset jonottivat Ukrainen ja Puolan välisellä Punkt Shehynin rajavyöhykkeellä.

Seurakunnat voivat majoittaa 1 000 pakolaista Helsingissä – apulaispormestari Sazonov: "Tämä koskettaisi nopeasti koko pääkaupunkiseutua"

Helsingin seurakunnilla on valmius jopa 1 000 turvapaikanhakijan hätämajoittamiseen nopealla aikataululla. Pakolaisia voidaan majoittaa esimerkiksi kirkkoihin.

Kuvassa oikea, höger ja vasen, vänster kyltit eduskuntatalolla.

Maahanmuuttajien kotoutumisohjelmassa painotettiin "ruotsin kielen elinvoiman turvaamista" – Osa Pietarsaaren valtuutetuista hämmästyi: "Ei kai kotouttamisessa ole kyse siitä?"

RKP:stä myönnetään, että asia oli huonosti muotoiltu ja virkkeet olisi pitänyt jättää pois. Kokonaisuuteen ei virkkeillä RKP:n mielestä silti ole vaikutusta.

Itä-Suomen poliisilaitos, Joensuun poliisiaseman nimikyltti laitoksen sisäänkäynnin vieressä.

Itä-Suomen poliisi saa nyt aiempaa enemmän turvapaikkahakemuksia – poliisi: "Varaudumme, että hakemusten määrä kasvaa"

Itä-Suomen poliisi on saanut viime kuukausina yksittäisiä turvapaikkahakemuksia viikossa. Venäjän hyökättyä Ukrainaan on uusia hakemuksia tullut yhteensä kymmenen.

Kotkan vastaanottoyksikön asunto.

Suomen ja Ukrainan välissä on monta maata, mutta turvapaikanhakijoiden tuloon ollaan valmiita – ensi alkuun vapaana on tuhat petipaikkaa

Suomi varautuu ottamaan vastaan pakolaisia. Sisäministeriön mukaan Suomi pystyisi vastaamaan jopa kymmenien tuhansien turvapaikanhakijoiden saapumiseen. Sisäministeri arvioi ukrainalaisten hakeutuvan eniten maan rajanaapureihin.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle