Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ihottuma onkin yllättäen hierojien ammattitauti – lihasvaivat ovat vältettävissä

Kun hieroja ei tee työtänsä voimalla vaan taidolla, työn aiheuttamat kolotukset ovat vältettävissä. Ura voi kaatua vaivaan, johon ei löydy helpotusta ergonomiasta.

Professori pettyi oikeuden päätökseen – homealtistus ei tuonut kätilöille korvauksia

Keski-Pohjanmaan keskussairaala ei joudu maksamaan korvauksia kätilöille, jotka sairastuivat ja menettivät työkykynsä homealtistuksen vuoksi.

Arkistojen kätköistä: Paralympiavoitto oli jousiampuja Jere Forsbergin lemmikkikissan ansiota

Vuonna 1994 syntynyt Jere Forsberg voitti ensimmäisen paralympiakultansa vasta 18-vuotiaana Lontoossa 2012. Vuotta aiemmin jousiampuja oli jo lopettamassa uraansa, kunnes lemmikkikissa puuttui peliin.

Maatalous on terveydelle riskiammatti

Maatalous on yksi terveydelle vaarallisimmista aloista. Esimerkiksi riski sairastua ammattitautiin on viljelijöillä muita suurempi: peräti kymmenesosa kaikista ammattitautiin sairastuneista on viljelijöitä, vaikka viljelijöiden osuus työllisistä on vain neljä prosenttia.

Kenttäsahurin kiireinen kausi kestää kevättalvesta kesään

Kevätkausi on sahureille vilkasta aikaa. Rakentaminen ja korjaaminen vaatii raaka-ainetta ja sahuri saa tehdä pitkääkin päivää.

Palkittu näyttelijä vaatimattomana: "Opetellaan vuorosanat ja lausutaan pois kuljeksimasta"

Martti Suosalo on ollut valkokankaalla muun muassa mielenterveysongelmainen, Irwin Goodman, isänmaallinen hiihdon ystävä ja Jean Sibelius. Hän sanoo roolin tekemisen olevan vaistonvaraista ja alitajuista.

Ay-liikkeen raivostuttaneet työehtojen heikennykset lähtevät lausuntokierrokselle

Vaikka työmarkkinajärjestöt neuvottelevat yhä vaihtoehdosta hallituksen pakkolaeille, ne etenevät samalla lausuntokierrokselle.

VTV: Työtapaturmien korvauspäätöksiä ei ole aina tehty lain vaatimassa ajassa

Määräaika on kolme kuukautta. Vanhaa ja uutta korvausjärjestelmää on käytetty rinnakkain, ja siksi käsittelyjonot ovat kasvaneet, Valtiontalouden tarkastusvirasto toteaa.

Lasinpuhaltajat etsivät ympäri maailmaa, kunnes löysivät lasiuuninsa Italiasta

Lasinpuhallusstudio ei voi toimia ilman uunia. Kun lasinpuhaltajat Marjut Numminen ja Aino Vilpas perustivat oman studion Hämeenlinnaan, niin sopiva uuni vanhaan makasiinirakennukseen tilattiin Italiasta asti.

Lapissa paljon sairaspäiviä - vähän ammattitauteja

Lapissa työntekijät sairastavat enemmän kuin Suomessa keskimäärin. Sen sijaan ammattitauteja Lapissa on vähemmän kuin maassa keskimäärin.

Kynsi- ja ripsibisnes altistaa allergioille

Kauneussalongeissa käytettävät kemikaalit aiheuttavat alalla työskenteleville vakavia allergiaoireita. Kynsi- ja ripsistudioissa työskentelevät ovat uusi riskiryhmä.

Vakuutusturvaa liukuhihnalla

Kun lääkäri antaa 1 700 lausuntoa vuodessa virkatyönsä ohessa, onko hän ehtinyt perehtyä kunnolla?

Kätilölle erävoitto vuosien hometaistelussa – terveys meni, mutta katkeruus on selätetty

Kokkolalainen Tarja Kovalainen on yksi kolmesta kätilöstä, joille Vaasan hovioikeus lähetti huhtikuun alussa mieluisen päätöksen. Pitkä, vuosikausia jatkunut epätietoisuus on ohi. Tosin edessä saattaa vielä olla vastapuolen valitus korkeimpaan oikeuteen. Hovioikeuden ratkaisu oli kuitenkin suuri helpotus.

Luontokuvaaja: Joka sää on hyvä valokuvaussää

Vetinen helmikuu ei helposti inspiroi ainakaan amatööriä valokuvauspuuhiin luonnossa. Ei villasukan värinnen talvisää kaikille luontokuvaajillekkaan herkkua ole, mutta osan sumea sää saa suorastaan innostumaan, tietää lapualainen luontokuvaaja Benjam Pöntinen. Onnistua voi kelillä kuin kelillä.

"Räikköstä vaivaa F1-kuskien ammattitauti"

Formulakuljettajien selkä joutuu koville ahtaassa autossa. Jukka Mildh uskoo, että Kimi Räikkönen kärsii F1-kuskeille tyypillisestä vammasta.

Ammatti-ihotautien ylilääkäri: "Kauneudenhoitoalalla saatu ihoallergia on elinikäinen"

Kun työpaikat vaihtuvat alalta toiselle, myös ammattitaudit muuttuvat. Tilanne näkyy Työterveyslaitoksessa, kun suomalainen työ siirtyy tehdasaloilta palvelualoille. Ammatti-ihotautien ylilääkäri Kristiina Aalto-Korte hoitaa kauneudenalalla käytössä olevien aineiden herkistämiä ammattilaisia. Niiden vaikutuksilta ei ole aina asiakaskaan suojassa.

Metso kutsuu 50 työntekijää terveystarkastukseen

Yhtiö on listannut työntekijät, jotka ovat saattaneet altistua asbestille Jyväskylän Rautpohjassa tehdyssä remontissa. Osa henkilöistä otti itse yhteyttä aiemman uutisoinnin perusteella, suuri osa kartoitettiin sisäisesti. Kaikkia ei vielä ole tavoitettu.

OAJ: "Työnantajapuoli ei suostu ammattitautilain muuttamiseen"

Opetusalan Ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen mukaan yhä usempi opettaja sairastuu työpaikallaan koulussa sisäilmaongelmien takia.

KSML: Metso etsii asbestille altistuneita

Konepajayhtiö Metso etsii Jyväskylän Rautpohjassa 10 vuotta sitten asbestille altistuneita työntekijöitä.

Kosonen palasi arvo-otteluun kolmen vuoden tauon jälkeen - ”Hauska taas pelata”

Topi Kosonen palasi muutaman vaikean vuoden jälkeen huipulle ja lukkari nauttii jälleen pelistä. Sunnuntain Itä-Lännessä hän kipparoi oivallisesti Lännen tiivistä ulkopeliä.

Asbestista monia sairauksia

Asbestin terveyshaitat

Teollisille hiusväreille etsitään vaihtoehtoja Suomen luonnosta

Kampaajille ja asiakkaille allergiaa aiheuttavia kestovärejä pyritään ajan myötä korvaamaan luonnosta saatavilla väriaineilla. Värejä voidaan keittää lukemattomista kasveista, mutta niiden yleistyminen vaatii vielä paljon kehittelytyötä.

Minkälaisia kokemuksia sinulla on vakuutusoikeudesta?

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson pitää ikävänä sävyä, jolla vakuutusoikeuden ongelmia on viime aikoina julkisuudessa ruodittu. Hän toivoo kuitenkin keskustelun johtavan tarpeellisiin lainsäädännöllisiin muutoksiin. Minkälaisia kokemuksia sinulla on vakuutusoikeudesta?

Ministeri vaatii avoimuutta vakuutusoikeuteen

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson pitää ikävänä sävyä, jolla vakuutusoikeuden ongelmia on viime aikoina julkisuudessa ruodittu. Hän toivoo, että keskustelua tuomioistuimen ongelmista käytäisiin jatkossa hyvässä hengessä, ja että keskustelu johtaisi tarpeellisiin lainsäädännöllisiin muutoksiin.

HS: KKO:n presidentti suomii vakuutusoikeuden tuomioita

Korkeimman oikeuden presidentti Pauliine Koskelon mukaan vakuutusoikeus antaa aivan liian usein vääriä tuomioita esimerkiksi eläkeasioissa, kertoo Helsingin Sanomat.

Suomalaisten suosikkiharrastus - nyt juostaan

Juokseminen on nyt suositumpaa kuin koskaan. Harrastuksena lenkkeily on ollut kasvussa kymmenen vuotta. Ennen juostiin kovaa, mutta lyhyempiä matkoja. Nyt suuret massat taittavat maratoneja alle viiden tunnin.

Diagnoosi: Musiikkitalojen ammattitauti, ylikuohunta

Eilinen uutinen musiikkitalon johtajakaksikon Helena Hiilivirran ja Kenneth Katterin erosta viritti välittömästi talon ympärille hiljaisuuden muurin.

Ammattiastmojen määrä kasvoi kolmanneksella

Työperäiset astmat lisääntyivät toissa vuonna kolmanneksella, ilmenee Työterveyslaitoksen tilastoista. Noin puolet ammattiastmoista johtuu kosteusvaurioiden aiheuttamista homesienistä. Myös jauhot, viljat sekä eläinten hilse, karvat ja eritteet aiheuttavat astmaa. Ammattiastmoja todettiin vuonna 2009 148, kun niitä oli edellisvuonna 108.

KKO: Mänttäläinen poliisi saa korvauksia kuulon heikentymisestä

Mänttäläinen ylikonstaapeli on voittanut riidan ampumaharjoitusten aiheuttamasta ammattitaudista. Korkein oikeus katsoo, että vuosia jatkuneet ammunnat aiheuttivat ylikonstaapelille kuulon heikentymisen. Valtiokonttorin on maksettava miehelle korvauksia.

Kemialliset aineet vaarantavat terveyden rakennustyömailla

Rakennusalalla ei noudateta asetusta kemiallisten aineiden mittaamisesta työmailla. Rakennusliiton mukaan tietämättömyyden ja välinpitämättömyyden vuoksi aiheutuu vaaraa sadoille työntekijöille. Muun muassa lattiapinnoittajat kärsivät monista kemikaalien aiheuttamista ammattisairauksista.

TS: Kuolintodistuksissa paljon virheitä

Lääkäreiden kirjoittamissa kuolintodistuksissa on paljon virheitä, kirjoittaa Turun Sanomat. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos joutuu hylkäämään jopa joka viidennen lääkäreiden kirjoittaman kuolintodistuksen ja palauttamaan sen takaisin. Yleisiä virheitä ovat muun muassa epäloogisuudet kuolinsyiden ketjussa.

Työn sankarit: Metsurit

Hannu Karpo tutustuu metsureiden raskaaseen työhön.

Ismo Leikola kasvaa ihmisenä myös Turussa

Stand Up -koomikko Ismo Leikolan Turun Linnateatterissa nähtävä show on nimeltään "Ismo Leikola kasvaa ihmisenä". Ismo kertoi YLE Turun Radion aamuvieraana ihmisenä kasvamisestaan sekä siitä kuinka vaikeaa se on, kun koomikkoa ei aina oteta tosissaan.

Lehmä linttasee lujaa - koneet vähentäneet työtapaturmia

Puoli vuotta sitten maatalousyrittäjä Paavo Takala käsitteli hoitokarsinassa lehmää. Ammulle tehdyn operaation päätteeksi hän oli ottamassa potkuliinoja pois, kun lehmä yhtäkkiä potkaisi äkäisesti. Vaara piileekin eläintiloilla tilanteissa, joissa poiketaan eläinten normaalista arkirutiinista. Työsuojelu kuuluu myös maatiloille.

Sairastuneen parturiopettajan kiistassa salainen sopu Lahdessa

Lahden kaupunki ja Päijät-Hämeen koulutuskonserni ovat tehneet salaisen sopimuksen parturi-kampaajalinjan ammattiopettajan kanssa. Opettaja oli sairastunut toimittuaan ammattikoululla ja haastoi ex-työnantajansa käräjille ja vaati kaikkiaan noin 120 000 euron korvauksia.

Kaivosmiesten pelastumisesta ilon juhlat Chilessä

Ilo San Josén kaivosmiesten pelastumista on vallannut Chilen. YLE Uutisten toimittaja Auli Leskinen kertoo, että kirkkojen kellot ja autojen äänitorvet ovat soineet, kun Chile on juhlinut kaivosmiesten kahden kuukauden piinan päättymistä.

Viljelijöistä alle puolet kuuluu työterveyshuollon piiriin

Eteläpohjalaisviljelijöistä vasta alle puolet kuuluu työterveyshuollon piiriin. ProAgrian ja MTK:n tavoitteena on saada vähintään kaikki päätoimiset viljelijät osaksi työterveyspalveluita lähivuosina.

HS: Useita satoja suomalaisia kiusattu turhilla hometesteillä

Useita satoja, jopa tuhansia suomalaisia on altistettu turhaan haitallisilla homeuutteilla kosteusvaurioihin liittyvissä ammattitautitutkimuksissa, kertoo Helsingin Sanomat.

Hitsauskahva voitti liikeideakilpailun

Viinijärveläisen Tapio Kettusen ideoima ergonominen hitsauskahva on voittanut Pohjois-Karjalan liikeideakilpailun. Palkintoperusteluissa kiitetään, että keksintö lisää oleellisesti hitsaamisen tuottavuutta parantamalla hitsaamisen ergonomiaa sekä hitsisauman laatua.

Ammattitautilaki uusiksi, vaativat sairastuneet

Asbestisairaat yrittävät vauhdittaa asbestin aiheuttamien vammojen korvauksia. Ammattitautilain uudistus parantaisi myös muiden töissä sairastuneiden asemaa. Yksi heistä on elohopealle altistunut koneenkuljettaja Jyrki Jylhä.

Työnsä vuoksi kuolleita muistetaan tiistaina

Suomessa on muistettu tiistaina työtapaturmien uhreja sekä työperäisiin sairauksiin kuolleita. Ammattiliitot järjestivät kynttilätilaisuuden kello 12 Hakaniemen torilla Helsingissä. Suomessa kuolee työnsä vuoksi yleensä noin 160 ihmistä vuosittain.

Työtapaturmat vähenivät taantuman myötä

Työtapaturmien määrä laski selvästi viime vuonna edellisvuoteen verrattuna. Tapaturmavakuutuslaitosten liiton mukaan 12 prosentin laskun syynä on taantuma. Tapaturmien määrä alkoi pienentyä samalla kun teollisuustuotanto ja rakentaminen kääntyivät jyrkkään laskuun vuoden 2008 lopulla.

Putoaminen tai kaatuminen tappaa työntekijän

Putoamiset ja kaatumiset ovat edelleen yleisimpiä työssä sattuneiden kuolemansyitä. Eniten kuolemaan johtavia työtapaturmia sattuu rakennusalalla.

Lapuan poliisiasema asetetaan käyttökieltoon

Lapuan poliisi joutuu evakkoon asemarakennuksen homeongelmien takia. Työsuojelupiiri on ilmoittanut tänään, että poliisiasema laitetaan käyttökieltoon.

Lopullinen ratkaisu sosiaalietuudesta voi kestää vuosia

Entistä harvempi kansalainen katsoo valitustien loppuun asti, jos on saanut kielteisen päätöksen esimerkiksi työkyvyttömyyseläkkeestä, ammattitaudista tai Kelan etuudesta. Viimeinen valituselin on vakuutusoikeus. Viime vuonna siellä pantiin vireille 7 700 uutta asiaa, mikä on yli 2 000 vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Kipu voisi jatkossa nostaa työtapaturmakorvausta

Sosiaali- ja terveysministeriö tarkentaa työtapaturman tai ammattitaudin aiheuttaman haitan arviointia. Esityksen mukaan kipu voisi nostaa haittaluokkaa ja samalla korvauksen määrää.

Työperäistä syöpää todetaan vuosittain 150:llä

Työn aiheuttama syöpä todetaan vuosittain noin 150 suomalaisella. Työterveyslaitoksen tänään julkistamissa luvuissa keuhkopussinsyöpää on kirjattu ammattitautina enemmän kuin koskaan aiemmin.

Homeriidan puinti siirtyy tuonnemmaksi

Keski-Pohjanmaan keskussairaalan homeriidan oikeuskäsittely takkuaa. Jutun valmistelukäsittelyä on jouduttu siirtämään toistamiseen. Asiaa oli tarkoitus käsitellä 24.9.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle