Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kuvituskuva, jossa ihmishahmo seisoo ikkunan ääressä. Taustalla käytävä ja iltaöisen kaupungin valot.

Oulussa järjestetään tilaisuus, jossa käsitellään itsemurhaa ilmiönä ja annetaan neuvoja siihen, kuinka kohdata itsetuhoinen ihminen

Itsemurhien ehkäisy ja puheeksiotto -koulutus alkaa tänään tiistaina Myllyojan seurakuntatalossa kello 17.

Arto Pasanen venessään heittämässä verkkoja vesille Inarijärvellä.

Alkoholismin kanssa kamppaillut Arto Pasanen oli jo suunnitellut kuolemansa, mutta yksi puhelu ystävän kanssa muutti suunnan

Kun kaikki hämärtyy ja kuoleman sylistä tulee sellainen, jota jo kaipaa, niin mistä löytää tien ulos? Arto Pasanen on käynyt pohjalla, mutta noussut sieltä myös ylös.

Poliisiauto Helsingissä. 3.3.2021.

Toinen ehti väistää: Nokialla päin toista autoa ajaneelle syytteet kolmesta tapon yrityksestä

Poliisi tutki asiaa murhan yrityksinä, mutta syyttäjän mukaan vakaa harkinta olisi vaikea osoittaa oikeudessa.

Kriisityöntekijä Silja Junes ja vertaistuen koordinaattori Minttu Väisänen istuvat kriisikeskus Turvapoijun tiloissa Kemissä.

Mietitkö itsemurhaa? Etenikö tilanne jo vaaralliseksi? Itsetuhoisista ajatuksista voi päästä eroon: Meri-Lapissa on tarjolla uutta apua

Matalan kynnyksen apua tarjotaan itsemurhaa suunnitelleille tai yrittäneille sekä lähipiirille. Alueen itsemurhaluvut ovat olleet jo vuosia todella korkeat.

Punaruutuiseen paitaan pukeutunut Janne Keinänen koirineen kaupunkikeskustan maisemassa, taustalla näkyy liikerakennuksia ja kävelykatu.

"Hetkeäkään en ole katunut, etten tappanut itseäni" – itsemurha-aikeista selvinnyt Janne Keinänen suree vain sitä, ettei hakenut apua aiemmin

Itsemurhissa menetetään Suomessa nelinkertainen määrä henkiä liikenneonnettomuuksiin verrattuna. Janne Keinäsen neuvo itsemurhaa miettiville on yksinkertainen: älä tee sitä vielä.

Poliisin hälytysvalo

Itsemurhayritys johti kolmeen murhan yrityksen tutkintaan Pirkanmaalla – poliisi kaipaa silminnäkijöitä

Epäillyn yritys surmata itsensä johti kolmen murhan yrityksen, sekä törkeän liikenteen vaarantamisen tutkintaan Nokialla.

Mielenterveys.

Toistuvasti itsemurhaa yrittänyt Veera ei ole riittävän sairas pakkohoitoon – äiti ja ystävä kertovat, millaista omaisen elämä on

Veera on avohoitokierteessä. Itsemurhayritykset päättyvät sairaalaan, mistä Veera puhuu itsensä ulos. Voimattomat läheiset yrittävät pitää hänet hengissä oman mielenterveytensä kustannuksella.

Katu on täynnä marssijoita, ja monet kantavat sateenkaaren värisiä lippuja. Kuvan keskiosassa keskellä ihmismerta on kaksikerroksinen bussi, jonka avoimessa yläosassa on ihmisiä valkoisten ja vaaleanpunaisten ilmapallojen kanssa.

Guardian: Seksuaalivähemmistöihin kuuluvat nuoret harkitsevat itsemurhaa yli kaksi kertaa ikätovereitaan todennäköisemmin, lähes kolmannes on vahingoittanut itseään

Kyselyn mukaan 68 prosenttia HLBT-nuorista oli kokenut itsemurha-ajatuksia, kun saman ikäryhmän heteronuorilla vastaava luku oli 29 prosenttia. Tänään vietetään kansainvälistä homofobian, transfobian ja bifobian vastaista päivää.

Mies heiluriovella

Töissä tapahtuva seksuaalinen häirintä voi lisätä jopa itsemurhariskiä

Ruotsalaistutkimuksen mukaan työhön liittyvä seksuaalinen häirintä saattaa lisätä sekä naisten että miesten itsemurhariskiä.

Tapanilan asema.

Vanhemmat huolestuivat Tapanilan aseman turvallisuudesta – Itse korotettu aita ei käy Väylävirastolle

Tapanilainen isä oli kutsunut sosiaalisessa mediassa väkeä pystyttämään aitaa Tapanilan asemalle keskiviikkoiltana. Väylävirasto on huolestunut yksityishenkilöiden turvallisuudesta.

Henkilö tukee hoidossa olevaa potilasta pitämällä sitä kädestä kiinni.

Nuorille varhaista hoitoa kouluihin, itsemurhien ehkäisyyn uusi ohjelma – Mielenterveystyö sai pitkän tähtäimen suunnitelman

Sosiaali- ja terveysministeriö ryhtyy toteuttamaan mielenterveysstrategian ehdotuksia vuodesta 2020 lähtien.

anonyymi henkilö pitää puhelinta kädessä

21-vuotias nainen ei uskonut enää kestävänsä ja soitti Kriisipuhelimeen: "Häpesin itsetuhoisia ajatuksiani"

Nyky-yhteiskunnan luoma onnellisuuden illuusio näkyy musertavan erityisesti nuoria aikuisia. Kriisipuhelimeen tuli vuonna 2019 ennätysmäärä puheluita, yli 210 000.

Henkilö tukee hoidossa olevaa potilasta pitämällä sitä kädestä kiinni.

Itsemurhaa yrittäneille laadittiin virallinen hoitosuositus – moni on jäänyt tähän saakka ilman tarvitsemaansa hoitoa

Käypä hoito -suositus laadittiin nyt ensimmäistä kertaa itsemurhan kaltaisesta monitekijäisestä ilmiöstä.

Rasmus Anderssénin lähikuva.

Rasmus yritti kuolla ja vaaransi samalla toisten hengen - nyt hän haluaa auttaa muita: "Nyt minulla on tehtävä elämässäni"

Itsetuhoisuus vei vankilaan ja ulosottoon. Diagnoosin löytyminen ja yksi mukava ihminen palauttivat elämänilon.

Naisen varjo

“Olisi luultavasti pitänyt yrittää itsemurhaa, että olisin päässyt hoitoon” – Nuorten mielenterveysongelmien hoitotarve rajussa kasvussa

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru lupaa lisää resursseja kouluterveydenhuoltoon ja hoitoa tarjolle terveyskeskuksiin.

Mies seisoo meren rannalla.

Kysely: Joka kolmas nuori aikuinen on harkinnut itsemurhaa – uskalla kysyä suoraan, jos epäilet läheiselläsi itsetuhoisia ajatuksia

MIELI ry:n kyselyn mukaan itsetuhoisiin ajatuksiin haetaan apua vaihtelevasti. Kriisipuhelimeen voi soittaa nimettömästi.

Kaksi naista katsoo, kun kolmas pitää käsissään kirjettä

Aivot menivät jumiin ja muu maailma katosi – se oli lyhyt hetki, kun 3 naista kirjoitti jäähyväiskirjeet ja päätti tappaa itsensä

Naiset oppivat hallitsemaan itsetuhoisia ajatuksiaan sveitsiläisellä menetelmällä, joka on auttanut Suomessa jo satoja. Juttu on julkaistu maaliskuussa 2019.

Vihainen nainen katsoo kameraan.

Aggressio voi tuhota tai viedä kohti unelmia – tunnista oma aggressiotyylisi ja opi hallitsemaan sitä

Aggressio on yksi ihmisen perustunteista eikä se itsessään ole hyvä tai paha.

nanna ja jussi pitävät kädestä kiinni.

Miltä tuntuu pelätä, että läheinen tappaa itsensä?

Nannan mieli särkyi ja veli pelkäsi Nannan satuttavan itseää

Kädessä pidetään kännykkää, näytöllä kriisipuhelimen puhelinnumero 010195202.

Näin saat apua kriisitilanteessa – kokosimme listan auttavista puhelimista

Lista apua tarjoavista järjestöistä ja puhelinnumeroista.

Mies istuu ikkunalaudalla ja katsoo kauas synkkänä

"Ei se sitä kuitenkaan tee" – itsemurhaan liittyy vaarallisia vääriä käsityksiä

Itsemurhaan liittyy vaarallisia vääriä käsityksiä.

Iltarusko, ihminen puiston penkillä.

Väitöstutkimus: Suomalaisten miesten itsemurhariski kasvaa matalapaineella, naisilla taas korkeapaineella

Ilmastonmuutos muuttaa terveyshaittoja Suomessa, selviää tuoreesta väitöstutkimuksesta.

Kaupungin valoja, edessä verkkoaita.

Mielen järkkyessä terveyskeskuksen apu on parhaimmillaan pelastavaa, pahimmillaan tyrmäävää: "Itsetuhoiselle lapselle kirjoitettiin sairaslomaa. Mistä? Elämästäkö?"

Suomalaisten kokemukset äkilllisen mielenterveyskriisin hoitamisesta perusterveydenhuollossa vaihtelevat rajusti jopa saman paikkakunnan sisällä. Yle teki aiheesta verkkokyselyn ja sai terveydenhuollon asiakkailta satoja vastauksia.

Robin Lehner

Ruotsalainen NHL-vahti pelasi monta vuotta päihdehelvetin keskellä itsemurhaa hautoen – puhuu nyt avoimesti mielialahäiriöstään

Robin Lehner on ollut ison osan NHL-urastaan päihderiippuvainen. Nyt hän on raitistunut ja tietoinen kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstään.

Sami Elovaara nyrkkeilee

Sami Elovaara teki nyrkkeilyuran jälkeen rikoksen ja odotti siitä tuomiota kuusi vuotta: "Olisin sinä aikana ehtinyt perustaa vaikka perheen"

Jatkossa oikeudenkäyntiä ei tarvitse perua sen vuoksi, että kaikki vastaajat eivät saavu paikalle.

Tommi Kinnunen

Tommi Kinnusen kolumni: Hyväksymmekö luokan joka lapsen?

Mitä me aikuiset voisimme tehdä, että jokainen koululainen tulisi huomatuksi omana itsenään, kysyy opettaja Tommi Kinnunen kolumnissaan. Juttu on julkaistu elokuussa 2018.

Ambulansseja Acutan edessä.

Tampereella ensiapu Acutassa tarvitaan yhä enemmän sosiaalityöntekijää – asiakkaat lapsista ikäihmisiin

Ensiapu Acutassa Tampereella on kuukauden verran päivystänyt myös sosiaalityöntekijä, sillä kaikkien tulijoiden häätään ei lääkärin apu riitä.

Kuvituskuva. Vanhempi nainen istuu tietokoneen ääressä, taustalla musta sydän ja rahaa.

Nettihuijarit vievät vanhuksilta miljoonia - 75-vuotias nettietsivä iskee takaisin

Kokemattomuus netissä altistaa ikäihmiset huijauksille.

Marian Keyes

Masennuksesta ja itsemurhayrityksistä selvinnyt Marian Keyes kirjoittaa vakavista aiheista hauskasti: Huumori on minulle ainut keino selviytyä

Suosittu irlantilainen viihdekirjailija Marian Keyes tuntee naisten elämän kipupisteet. Hän ammentaa kirjoihinsa paljon omasta elämästään.

Tiia von Hellens.

Asiakasryntäys yllätti uuden itsemurhien ehkäisykeskuksen – Apua saanut: "Se oli rajua shokkihoitoa, mutta tilanne vaati sen"

Kymmenen kertaa itsemurhaa yrittänyt Tiia von Hellens näki oman tuskansa videolla ja päätti vihdoin alkaa auttaa itseään.

Liian moni sairastunut tai sairastuneen läheinen jää ilman vertaistukea. Hyvä apu voisi olla kokemustoimija.

Raskaat sairaudet, masennus, läheisen vaikeudet – Kokemustoimija valjastaa omat vastoinkäymisensä muiden avuksi: "Kun me kerrotaan, tulee ne tunteet ja kokemukset"

Vertaistukea erilaisista sairauksista kärsiville on tarjottu jo vuosikymmeniä, mutta nykyään kokemustietoa hyödynnetään myös esimerkiksi koulutuksessa teoriatiedon ohella.

Nainen kävelee sumuisessa maisemassa.

Helsinki suicide prevention centre opens

The suicide prevention centres, now operating in Helsinki and Kuopio, require no referral and are free of charge.

Nainen kävelee sumuisessa maisemassa.

Helsinkiin avataan itsemurhien ehkäisykeskus – "Itsemurhaa yrittäneet ovat usein myöhemmin hyvin kiitollisia, etteivät kuolleet"

Suomen Mielenterveysseuran ylläpitämään itsemurhien ehkäisykeskukseen voi hakeutua suoraan ilman lähetettä. Myös Kuopiossa on vastaanottotoimintaa.

pojan siluetti

Seksuaalivähemmistöt edelleen suuressa itsemurhavaarassa – koskee myös nuoria

Itsemurhariski havaittiin suureksi varsinkin biseksuaalipojilla.

Osallistujat sytyttivät kynttilät itsemurhan tehneiden muistoksi kynttilätapahtumassa Vanhan kirkon edustalla Helsingissä 19. marraskuuta 2017.

Itsemurhien ehkäisyyn laaditaan Käypä hoito -ohjeet, myös kansallinen itsemurhien ehkäisyohjelma laitetaan uusiksi

Ministeriö ja eduskunta kasvattavat itsemurhien ehkäisyn rahoittamista yhteensä lähes 400 000 eurolla.

Poliiseja ja ambulanssi eduskunnan edustalla Helsingissä perjantaina.

Double stabbing on Parliament steps

Finnish Parliament security chief Jukka Savola has confirmed that two men tried to stab themselves on the steps of the Parliament building in Helsinki. They were in possession of ID cards issued by an asylum reception centre.

Tommi Kovanen Lukon paidassa.

Kaukalossa saatu aivovamma ajoi entisen liigapakin yrittämään itsemurhaa - ystävä pelasti kuolemalta

Tommi Kovasen ura päättyi taklauksesta seuranneeseen aivovammaan. Puolustaja kertoo tänään torstaina ilmestyvässä kirjassa, että seuraukset ajoivat hänet yrittämään hengen riistämistä itseltään.

Lakikirjoja.

Vehmaan kuolonkolarin aiheuttaja sai pitkän vankeustuomion

Oikeus katsoi 21-vuotiaan miehen törmänneen tahallaan vastaan tulleeseen henkilöautoon.

Onnettomuuspaikka Sastamalassa

Kahden nuoren hengen vaatinut mopoautokolari tänään oikeudessa – epäiltyä syytetään tapoista

Mopoautoon tila-autolla törmännyttä miestä syytetään kahdesta taposta, törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja törkeästä rattijuopumuksesta.

Steven Holcomb kuvassa

Masennuksesta kärsinyt olympiavoittaja kuollut

Kelkkailun yhdysvaltalainen olympiavoittaja Steven Holcomb on kuollut.

Ajatus itsemurhasta voi levitä, ja siksi Netflix-sarjaa moititaan – tosielämän esimerkki löytyy Kanadan Attawapiskatista

Ylen toimittajat kävivät kanadalaiskylässä, jossa kymmenet ihmiset ovat yrittäneet itsemurhaa. Kylässä on nähty, miten yritykset lisäävät yrityksiä. Itsetuhoisuuteen on kuitenkin saatavilla apua.

11-vuotiaalle Autumnille Attawapiskatin jääkiekkoturnaus on yksi vuoden kohokohdista.

Koulutyttö Autumn kertoo elämästään itsemurhien koettelemassa kylässä Kanadassa – " En halua, että kukaan kuolee"

Attawapiskatin reservaattikylä on tunnettu itsemurhista, mutta kylässä tapahtuu onneksi muutakin. Yksi vuoden kohokohdista on alueellinen jääkiekkoturnaus.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle