Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Mies jonka kasvoissa digitaalinen verkko.

Miltä tuntuisi kokeilla Jim Carreyn kasvoja tai kirjoittaa runo tekoälyn avustuksella? Heurekan uudessa näyttelyssä se on mahdollista

Tiedekeskus Heurekan Tekoäly – Me, Myself & AI -näyttely tarjoaa katsauksen tekoälyn maailmaan. Viime vuosina tekoäly on arkipäiväistynyt, mutta sitä käytetään myös propagandassa.

Ylioppilaslakki

Tampereen ja ympäristökuntien lukioissa poikkeuksellisen suuri määrä pitkän matematiikan laudatureja

Eniten laudatureja kirjoittivat Tampereen klassillisen lukion ylioppilaat. Pitkän matematiikan merkitys on kasvanut korkeakouluhauissa.

 väitöstilaisuuden väittelijä Liisa Vesterinen.

Tutkija: Lukivaikeus on kuin sormenjälki, kahta samanlaista ei ole – lisäaika ylioppilaskirjoituksissa olisi taattava kaikille lukivaikeuksista kärsiville

On olemassa myös dyskalkuliaksi nimettyä matemaattista lukivaikeutta. Liisa Vesterinen toivoo, että lukivaikeudet opittaisiin tunnistamaan nykyistä varhemmin.

Helsingin kauppatori kuvattuna Suomenlinnan lautalta..

Kansainvälinen matemaatikoiden kongressi siirretään Venäjältä Suomeen – "Matematiikan Nobelit" jaetaan kesällä Helsingissä

Kongressi päätettiin siirtää Ukrainan sodan vuoksi. Avajaiset järjestetään Helsingissä 5. heinäkuuta ja silloin jaetaan muun muassa Nobel-palkintoihin rinnastettavat Fields-mitalit.

Kuvassa kolumnisti Kari Enqvist, Helsinki, 23.10.2018

Kari Enqvistin kolumni: Joku Muu voi hoitaa vihreän siirtymän

Joku Muu on spesialisti, jota käytetään aina silloin, kun minä itse en viitsi paneutua asiaan. Hommassa kuin hommassa hänen kontolleen sysätään kaikki ikävät asiat, kirjoittaa Enqvist.

Navigointikuva oppiaineelle matematiikka.

2022 kevät: matematiikka pitkä oppimäärä

Pitkän matematiikan yo-koe ja oikeat vastaukset.

Alakoululainen tekee matematiikan tehtäviä kotonaan.

Osalle lapsista kertotaulun opetteleminen voi olla puhdasta kauhua – matematiikan oppimisvaikeuksiin voidaan kuitenkin puuttua jo päiväkodissa

Lukemis- ja kirjoitusvaikeudet ovat yleisesti tiedossa, mutta matematiikan oppimisvaikeuksista kärsiviä pidetään helposti tyhminä tai laiskoina. Kyse ei ole kummastakaan, eikä tilanne ole lopullinen.

Nainen vetää leukoja kuntosalilla.

Matematiikan opettaja Anne-Elina Kinnunen hakee leuanvedon MM-kisoista taas uutta ennätystä: "Vähempi ei riitä"

Kilpaileminen pitää treenimotivaation yllä. Aikaa on kuitenkin rajallisesti, sillä Kinnunen kisaa myös esteratsastuksessa. Siksi leuanvetotreeni on karsittu olennaiseen.

Antti Asikainen iloisena sohvalla, päällään t-paita jossa lukee Think Science.

Antti Asikainen suoritti vuoden verran huippuyliopiston opintoja muutamassa kuukaudessa – "Nyt alkaa tulla sellaisia asioita, joita ei ihan heti hoksaa"

Antti Asikaisen ensimmäinen syksy MIT:ssä on aiheuttanut univelkaa, mutta tuonut eteen paljon uutta. Professoriksi tähtäävä Asikainen palaa opintojensa pariin Yhdysvaltoihin 4. tammikuuta, kunhan koronatesti todetaan negatiiviseksi.

Helmitaulu lähikuvassa, taustalla epäterävänä anonyymi koululainen tekee tehtävää.

Suomalainen nuori laskee kaksi arvosanaa huonommin kuin 20 vuotta sitten

Tuoreen arvion mukaan suomalaisten nuorten matematiikkataidot jatkavat laskua. Myös matikkahuippujen ja laskupäältään heikompien välinen tasoero kasvaa.

Kirjailija Roope Lipasti poseeraa kameralle.

Roope Lipastin kolumni: Lopullinen koulureformi

Suomessa pitäisi olla maailman paras koulujärjestelmä, mutta tulokset eivät tätä tue. Peruskoulusta päättävien pitäisi ymmärtää, että vähemmän on enemmän, kirjoittaa Lipasti.

Navigointikuva oppiaineelle matematiikka.

2021 syksy: matematiikka pitkä oppimäärä

Matematiikan yo-kokeiden tehtävät ja vastaukset.

Navigointikuva oppiaineelle matematiikka.

2021 syksy: matematiikka lyhyt oppimäärä

Matematiikan yo-kokeiden tehtävät ja vastaukset.

Rand Mohamad Deeb Lahdessa järven vieressä

Rand Mohamad Deeb luki lapsena matematiikkaa pommitusten keskellä – nyt hän on lääketieteen opiskelija ja kuuden laudaturin ylioppilas

Vuoden 2019 pakolaisnaiseksi valittu syyrialainen Rand Mohamad Deeb toivoo, että maahanmuuttajien kotouttamisessa panostetaan mahdollisimman paljon kieleen. Sen avulla hän saavutti unelmansa.

Anna Kiesenhofer Tokion olympialaisissa.

Yksi kaikkien aikojen olympiayllätyksistä – naisten maantiepyöräilyn kultamitalisti on 30-vuotias matematiikan tohtori, joka hylkäsi ammattiurheilun jo vuosia sitten

Itävallan Anna Kiesenhofer voitti naisten maantieajon olympiakultaa tavalla, jota harva osasi odottaa. Kovimmat maajoukkueet menettivät kultasaumansa keskinäisen kommunikaation puutteeseen.

Kuvassa kolumnisti Kari Enqvist, Helsinki, 23.10.2018

Kari Enqvistin kolumni: Yleissivistykseen tarvitaan myös matematiikkaa

On ihan perusteltua painottaa korkeakouluvalinnoissa matematiikkaa. Yhtälöitä ei kenenkään tarvitse muistaa, mutta jokaisen tulisi ymmärtää luonnolakien merkitys historian virrassa, kirjoittaa Enqvist.

Kuvassa on vapaa toimittaja Anna-Sofia Nieminen lokakuussa 2020.

Anna-Sofia Niemisen kolumni: Opiskelupaikan saamiseen ei tarvitse pitkää matikkaa tai laudatureja

Noin neljä viidestä tämän kevään ylioppilaasta ei kirjoittanut yhtään laudaturia. Keskiverto suoriutuminen ylioppilaskirjoituksista riittää hyvin siihen, että pääsee todistusvalinnalla opiskelemaan, kirjoittaa Nieminen.

heidi gröhn ja minna toiviainen esittelevät matematiikan välinevarastoa

Omena + omena = appelsiini – Peruskoulun matematiikka on kaukana teoreettisesta puurtamisesta, katso videolta pärjäisitkö itse oppitunnilla

Moni vanhempi saattaa ihmetellä koululaisensa matematiikan tehtäviä. Oppitunneilla käytetään logiikkapelejä ja muotopalikoita. Peruskoulun matematiikka onkin siirtynyt aiempaa kauemmas teoreettisesta puurtamisesta.

Naisen kasvot ja teksti "Mistä maailma puhuu - Jenny Matikainen"

Kuuntele podcast: Lapsien jatkuva testaaminen pilasi Yhdysvaltain koulut

Yhdysvalloissa koulumenestys on kytketty matematiikan ja lukutaidon testaamiseen. Muut kouluaineet ovat jääneet jalkoihin, kun opettajilla on paine saada lapset menestymään testeissä.

Jussi Saramo hallitusinfossa Kesärannassa.

Ministeri Saramon mielestä toisen asteen koulutuksen tilanne on hälyttävä – matematiikka romahduttanut monen oppiaineen merkityksen

Opetusministeri Jussi Saramo jakaa monen korkeakoulun rehtorin huolen matematiikan ylivallasta korkeakouluvalinnoissa. Hän pitäisi järkevämpänä, että valinnassa käytettäisiin alakohtaista harkintaa. Saramo peräänkuuluttaa korjauksia valintajärjestelmään.

Yliopilas Oona Marttinen. 5.5.2021.

"Epäreilua niille, joita matikka ei kiinnosta" – Oona Marttinen ja suuri osa korkeakoulujen rehtoreista arvostelee opiskelijavalintaa

Kiireessä valmisteltu haku-uudistus on saanut lukiolaiset pänttäämään pitkää matematiikkaa ja fysiikkaa ja uusimaan kokeita aiempaa enemmän. Osa korkeakoulujen rehtoreista on alkanut miettiä, pitäisikö sääntöjä muuttaa.

Tenttiin lukemista

Pitäisikö matematiikan merkitykseen opiskelijavalinnoissa puuttua? Kaakkois-Suomen kansanedustajat erimielisiä Ylen kansanedustajakyselyssä

Lähes puolet Ylen kyselyyn vastanneista kaakkoissuomalaisista kansanedustajista piti matematiikan arvosanan merkitystä liian suurena. Heidän mukaansa matematiikan painotus ohjaa nuoria pois omien vahvuuksien parista.

Antti Asikainen soittaa huuliharppua kotonaan Puumalassa.

Antti Asikainen, 20, nappasi opiskelupaikan amerikkalaisesta huippuyliopistosta: "Sinne hakee järkyttävä määrä porukkaa, joista iso osa on minua lahjakkaampia"

Asikainen tavoittelee uraa fysiikan parissa. Hän kertoo opiskelevansa omaksi ilokseen, koska haluaa ymmärtää asioita.

Nuori laskee matematiikan tehtäviä.

Itä-Suomen yliopisto aloittaa matematiikkakerhon yläkoululaisille ja lukiolaisille

Kerho kokoontuu noin joka toinen viikko, aluksi etänä.

Ella Pullinen Hämeenlinnassa.

Pitkän matematiikan ja luonnontieteiden suosio räjähti todistusvalinnan takia – kuusi jo kirjoitettua eximiaa ei riitä Ella Pulliselle

Terveystieto, yhteiskuntaoppi ja kielet ovat menettäneet suosiotaan. Kokeen uusijoiden suosikki on englanti.

Navigointikuva oppiaineelle matematiikka.

2021 kevät: matematiikka lyhyt oppimäärä

Matematiikan yo-kokeiden tehtävät ja vastaukset.

Navigointikuva oppiaineelle matematiikka.

2021 kevät: matematiikka pitkä oppimäärä

Matematiikan yo-kokeiden tehtävät ja vastaukset.

Jasmin Pietikäinen omassa huoneessa tietokoneen äärellä.

Lukiolainen Jasmin Pietikäinen tekee koulutöitä melkein kellon ympäri ja nukkuu päiväunet välitunnilla – seurasimme etäopiskelevan lukiolaisen arkipäivää

Pyysimme espoolaista lukiolaista Jasmin Pietikäistä kirjamaan ylös, millainen hänen etäopiskelupäivänsä on.

Penrose käsi koholla, etusormi osoittamassa ylöspäin.

Nobel-palkitulla Roger Penrosella on huimia ajatuksia sinunkin aivoistasi – raksuttaako päässäsi kvanttitietokone älyä ja luovuutta?

Matemaatikkojen kovimpaan kärkeen vuosikymmeniä kuuluneen Penrosen mukaan tekoäly ei voi koskaan päihittää ihmisaivoja, koska parhaaltakin koneelta puuttuu luovuus.

Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko

Jonnet ei tiedä (tai muista), mutta...

"jonne" on stereotyyppinen yläasteelaispoika, joka...

Sähköiset ylioppilaskirjoitukset

Kevään yo-kirjoituksissa reaalin ja matematiikan kokeet jaetaan useammalle päivälle

Ylioppilastutkintolautakunta muuttaa kevään ylioppilaskirjoitusten koepäiviä koronaviruspandemian vuoksi.

"matematiikka"

Abitreenien yo-koelähetys: matematiikka lyhyt ja pitkä, syksy 2020

Lähetyksessä keskustellaan päivän yo-kokeista.

lukukoira kuuntelee oppilaan lukemista

Cindy auttaa matikassa, kuuntelee lukemista ja tuntee kaikki 273 koulunsa oppilasta – eläinavusteisen opetuksen ohjeistus valmistui

Mustasaarelaiskoulussa oppilaiden tukena työskentelee kaksi koiraa. Opetushallituksen johdolla laadittu ohjeistus tehtiin oppilaan etu edellä.

Navigaatiokuva aineelle Matematiikka.

2020 syksy: matematiikka pitkä oppimäärä

Matematiikan yo-kokeiden tehtävät ja vastaukset.

Navigaatiokuva aineelle Matematiikka.

2020 syksy: matematiikka lyhyt oppimäärä

Matematiikan yo-kokeiden tehtävät ja vastaukset.

lapsi leikkii

Ekaluokkalaisten osaamisessa jopa vuosien tasoeroja – tutkimus kertoo, miten paljon esimerkiksi vanhempien koulutustaustalla on vaikutusta

Lapsen kielelliset ja matemaattiset taidot eivät välttämättä kehity päiväkodissa sen paremmin kuin kotihoidossakaan.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle