Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Bronto tekee korkealle nousevia nostimia.

Kiista Bronto Skyliftillä jatkuu – nyt väännetään siitä, mitä laki tarkoittaa

Porin tehtaan pääluottamusmies Keijo Mattila ei allekirjoita saamaansa kritiikkiä lain ymmärtämisessä. Hänen mukaansa työnantajan pitäisi tarkistaa omat tietonsa asiassa.

Yhteysalus Otavan vanavedessä näkyy kaukaisuudessa Kotkan kaupunki.

Ahvenanmaan yhteysalusten työriidassa sovinto

Osapuolet sopivat, että työntekijöiden työsuhteissa noudatetaan voimassa olevaa yhteysaluksia koskevaa työehtosopimusta.

Tomaatteja

Puutarha-alan työehtosopimus käännettiin vietnaminkielelle, tavoitteena ehkäistä työperäistä hyväksikäyttöä

Puutarha-alan työehtosopimus on saatavilla suomen, ruotsin ja vietnamin lisäksi myös ukrainaksi, englanniksi ja venäjäksi.

En drönar bild av skärgården.

Ahvenanmaan ja Turun saariston väliselle yhteysalusliikenteelle lakkovaroitus

Merenkulkijaliitot ovat antaneet lakkovaroituksen yhteysalusliikenteelle Ahvenanmaan ja Turun saariston välille, koska työnantajapuoli ei ole suostunut neuvotteluihin.

Logo på parkeringsplats för rörelsehindrade

Satakunnan hyvinvointialue selvittää käytäntöjään: ”Vammaisten henkilöiden avuntarpeeseen ei voida vastata jatkuvaa ylityötä tekemällä”

Henkilökohtainen avustaja kertoi Ylelle viikonloppuna, että oli jäämässä ilman kymmenien työtuntien palkkaa viikossa. Maanantaina hän sai tiedon, että palkka maksetaan.

Boliden Kevitsan kaivoksen avolouhos. Sodankylä, elokuu 2023.

Suomen suurimman kaivoksen työntekijät odottavat yhä korvauksia asbestihaitoista – työntekijää kohden maksettavaa jopa tuhansia euroja

Boliden Kevitsan kaivoksella Sodankylässä on vuosia jatkunut riita asbestihaitan korvaamisesta kaivostyöläisille.

Juulia Haagel tekee taikinaa.

Hallitus aikoo viedä osalta leipureista yölisät – ammattiliitto: Palkkapussi voi kutistua jopa kymppitonneilla vuodessa

Leipomotyölaki on tähän saakka taannut osalle leipomotyöntekijöistä öisin tuplapalkan. Hallitus aikoo nyt kumota lain. Elintarviketeollisuus kiittelee päätöstä ja pitää ammattiliiton arviota vaikutuksista kärjistettynä.

Bronto tekee korkealle nousevia nostimia.

Porissa ja Tampereella sadat työntekijät jäivät kotiin lauantaina, vaikka yritys määräsi heidät töihin – neuvottelujen kulusta eri käsitykset

Bronto Skylift vaatii työntekijöitä tulemaan lauantaina töihin, mutta paikalle saapui vain työnjohtoa.

Ilmakuva korkealta henkilönostimen vierestä. Työmies polttoleikkaa lämpökeskuksen piipun kiinnityspultteja.

Voidaanko sinutkin määrätä lauantaitöihin? Näin saat selvyyttä työehtojen koukeroista

Bronton eilen ilmi tullut työaikakiista poiki kysymyksen sallituista poikkeamisista. Suomessa on voimassa 200–250 valtakunnallista työehtosopimusta.

Bronto tekee korkealle nousevia nostimia.

Työntekijät määrättiin lauantaiksi töihin, he eivät aio mennä: Porissa ja Tampereella harvinainen kiista kuusipäiväisestä työviikosta

Bronto Skylift haluaa työntekijät kiiresesongiksi töihin ja antaa korvaavat vapaat ensi vuonna. Työntekijät eivät aio suostua tähän.

SAK:n logo.

Katso lista: näitä heikennyksiä ammattiliitot vastustavat työtaisteluilla

Hallitus haluaa heikentää työntekijöiden sopimusehtoja, kiristää ansiopäivärahan ja tukien maksamista sekä rajata lakko-oikeutta.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto.

Ammattiliitot ilmoittivat uusista työtaistelutoimista Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa – koskevat myös Olkiluodon työntekijöitä

Sähköntuotanto tai voimalaitosten turvallisuus eivät vaarannu työnseisauksen aikana, Sähköliitto tiedottaa.

Jungle Juice Barin smoothieita studiossa kuvattuna. Smoothieta on läikkynyt vähän pöydälle.

Osa Jungle Juice Barin työntekijöistä väittää: ulkonäkö vaikutti palkkaamiseen, ja jotkut pomot käskivät käyttää töissä leggingsejä

Osa Jungle Juice Barin työntekijöistä kertoo, että ulkonäkö on helpottanut työpaikan saamista. Työntekijät kertovat myös, että sairauslomaa on ollut hankala saada. Uusi toimitusjohtaja on lähteiden mukaan saanut hyviä muutoksia aikaan.

Päivi Niemi-Laine seisoo suurten kukkaruukkujen edessä.

Ammattiliitto JHL väläyttää jopa yleislakkoa vastauksena hallituksen aikomiin työntekijän aseman heikennyksiin

JHL:n mukaan hallituksen työelämäheikennyksillä ei ole mitään tekemistä julkisen talouden ja työllisyyden kanssa. Ammattiliiton puheenjohtaja purkaa myös kovin sanoin pettymystään perussuomalaisiin.

Lähikuva vauvasta imetyksessä.

Imetystauot toisivat vauvat työpaikalle ruokailemaan – tuore äiti: "Voisivat olla pehmeä lasku molemmille"

Nokia on tiettävästi ensimmäinen kunta-alan työnantaja Suomessa, joka on lähtenyt selvittämään asiaa. Ensimmäiset imetystauot voisivat toteutua aikaisintaan ensi vuoden lopulla.

Nainen istuu koiran kanssa ja katsoo kameraan.

Iina Vaara aikoo heittäytyä työttömäksi työnhakijaksi, jos vakipestiä ei pian irtoa: ”Pakko ottaa riski, että pääsee elämässä eteenpäin”

Moni kausityöläinen ja määräaikainen voi menettää oikeutensa ansiosidonnaiseen työttömyyskorvaukseen, jos hallituksen aikeet tiukentaa ehtoja toteutuvat.

Anu Sajavaara, valtakunnansovittelija istuu Helsingissä Kirjailijanpuistossa kameraan katsoen.

Valtakunnansovittelija kritisoi työmarkkinoiden vanhanaikaista neuvottelukulttuuria

Valtakunnansovittelijan pöydälle on tullut viime vuosina aiempaa enemmän työehtoriitoja. Resurssit riittävät vielä, mutta rajat voivat tulla vastaan, jos yrityskohtaiset työehtosopimukset lisääntyvät.

Kaksi rakennusalan työntekijää pitävät taukoa työmaalla.

Liian pientä palkkaa, ei sovittuja lisiä, työtunnit epäselviä – osa ulkomaalaisista työntekijöistä ei tiedä edes työsuhteensa laatua

Työsuojeluhallinnon ulkomaalaisvalvonnan tarkastuksissa selvisi paljon puutteita vuonna 2022. Ulkomaalaisille työntekijöille ei välttämättä makseta asiallista palkkaa tai työtunnit jäävät epäselviksi.

Liisa Anttila katsoo kameraan puutarhassaan.

Kaksi naista kertoo, millaista on olla ”ikuinen määräaikainen” – eivät ole koskaan olleet vakituisessa työsuhteessa

Monet koko lukuvuoden töitä painaneet opetus- ja kasvatusalan ammattilaiset päätyvät kesällä työvoimatoimiston luukulle.

Satama, jossa työt on keskeytetty lakon vuoksi.

Isot ammattiliitot älähtivät hallituksen aikeista rajoittaa työehtoja ja lakkoilua: ”Yli satavuotinen perinne katkolla ”

Ammattiliittojen mukaan hallitus ajaa voimakkaasti vientialojen edistämistä, mikä samalla heikentää laillisia työntekijöiden oikeuksia.

Työmies seisoo Mannerheimintiellä ja katsoo poispäin. Taustalla on keskustakirjasto Oodi.

Uusi hallitus aikoo tehdä mittavia muutoksia työelämään – kokosimme kuusi keskeistä asiaa

Ensireaktioissa työelämäkirjaukset ovat saaneet kiitosta työnantajapuolelta, mutta pöyristyttäneet palkansaajapuolen edunvalvontaa.

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson (vas.), hallituksen muodostaja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ja kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah illalla hallitusneuvottelujen tiedotustilaisuudessa Säätytalolla Helsingissä 15. kesäkuuta 2023

Näin uusi hallitus muuttaisi työelämää: Ansiosidonnainen pienenee kahden kuukauden jälkeen, yksi sairaspäivä palkattomaksi

Tulevalla hallituksella on paljon suunnitelmia suomalaisen työelämän uudistamiseksi. Muun muassa ensimmäinen sairaspäivä menee jatkossa omaan piikkiin, jollei työehtosopimus sano muuta.

Hallituksen muodostaja kokoomuksen Petteri Orpo.

Ylen tiedot: Ansiosidonnaista ollaan porrastamassa ja leikkaamassa, mutta sen enimmäispituuteen ei olla koskemassa

Hallitusneuvottelijat pyrkivät julkaisemaan ohjelmansa jo tällä viikolla. Suurin osa neuvottelupöydistä on saanut työnsä valmiiksi.

Ylen kolumnisti Shadia Rask studiomuotokuvassa.

Shadia Raskin kolumni: On moraalitonta oikeuttaa ulkomaalaisen työntekijän huono kohtelu lähtömaan vielä huonommilla työoloilla

Ulkomaalaisten työntekijöiden työehtoja poljetaan monilla aloilla. Hälytyskellojen on soitava jo pienistä väärinkäytöksistä, muuten huonompi kohtelu normalisoituu, kirjoittaa Rask.

Avustaja avustaa naista pyörätuolissa ulkona, taustalla näkyy Tampereen Ratinan stadion.

Lakkoon menevien henkilökohtaisten avustajien määrää Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa on vaikeaa arvioida

Viime kuussa pelkästään pääkaupunkiseudun käsittänyt lakko koskee nyt koko maata. Lakon syinä ovat muun muassa heikot työolosuhteet ja palkkaus.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

SAK:n Eloranta: Hallitusneuvotteluissa kaavaillaan veronkorotusta yli miljoonalle suomalaiselle – yleissitovuus yritetään tuhota “villillä paikallisella sopimisella”

SAK:n puheenjohtaja arvostelee, että muiden tulevien hallituspuolueiden tehtävänä on toimia lähinnä kokoomuksen “rätteinä”.

Kuvassa pikkupoika keinuu.

Yksityisten sosiaalipalvelujen työkiista uhkaa laajentua juhannusviikolla – riita palkoista voi sulkea jälleen useita yksiköitä

Yksityisten sosiaalipalvelujen työkiista laajenee. Työntekijäliitot ovat antaneet lakkovaroituksen, joka koskee lastensuojelua, henkilökohtaisia avustajia ja hoivapalveluja eri puolilla maata.

Ihminen istuu terassilla pyörätuolissa selin kameraan.

Henkilökohtaiset avustajat menossa viikon mittaiseen lakkoon Päijät-Hämeessä

Lakon mahdollisesti alkaessa asiakkaiden hengen ja terveyden kannalta välttämättömät työtehtävät rajataan työtaistelujen ulkopuolelle.

Pilken päiväkodit ovat lakossa 23.-24.5.2023. Kuvissa Pilken Pyramidi-päiväkoti Oulun Toppilassa.

Lakko alkaa 200 päiväkodissa ja 20 lastensuojeluyksikössä Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla – katso, missä lakkoillaan

Yksityisen sosiaalialan työsopimusneuvotteluissa ei saatu sovintoa. Lakot koskettavat yli 10 000 lasta. Lakot alkavat tiistain ja keskiviikon välisenä yönä.

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola puhuu  edustajiston kokouksessa Helsingin Hotel Scandicissa Mannerheimintiellä.

STTK:n puheenjohtaja uskoo, että ostovoiman heikentyminen ja palkansaajien päänsäryt jatkuvat

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola uskoo, että inflaatio jatkuu korkeana ja palkansaajien ostovoimahaasteet jatkuvat.

Päiväkodin seinälle ripustettuja aakkostauluja joissa on eläinten kuvia.

Varhaiskasvatuksen opettajille jopa yli 200 euroa lisää kuukausipalkkaan – Saarijärvi keräsi kolikot kasaan

Saarijärven kaupunki korottaa varhaiskasvatuksen opettajien ja erityisopettajien palkkoja. Ylimääräistä rahaa kaupungilla ei ole, vaan palkkojen nosto kustannetaan työehtosopimuksiin kuuluvilla paikallisilla korotuksilla.

Lähikuva pyörätuolin pyöristä.

JHL: Henkilökohtaiset avustajat aloittavat lakon pääkaupunkiseudulla

Liitto kertoo edustavansa pääkaupunkiseudulla noin 3 000:ta työnantajamallilla työskentelevää henkilökohtaista avustajaa.

Superin luottamusmies, lastenhoitaja Sanna Ängeslevä hymyilee.

Varhaiskasvattaja saa noin satasen vähemmän yksityisellä kuin kunnalla: ”Samasta työstä pitäisi saada sama palkka”

Yksityisten varhaiskasvattajien osalta tiistaina alkavassa lakossa on kyse yksinkertaisesti euroista, eli palkasta.

Två sjukskötare tar hand om en äldre kvinna i en rullstol utanför ett äldreboende.

Unions issue strike warning for private social care sector

The industrial action would affect several private assisted living and daycare providers.

JHL:n lakkovahdit seisovat katutyömaalla Oulun Nallikarissa.

Oulun kaupungin mukaan JHL:n Oulun Infran ulkoistamissuunnitelmia vastustava lakko on laiton

JHL aloitti nelipäiväisen lakon 2. toukokuuta. Kaupungin mukaan työtaistelu tulee keskeyttää välittömästi.

Suomen yrittäjien johtaja Janne Makkula.

Suomen Yrittäjät vaatii tulevalta hallitukselta paikallisen sopimisen vapauttamista

"Historiallinen mahdollisuus vapauttaa pienet työnantajat sopimaan asioista."

UPM Kaukaan operaattori Veli Itkonen ja pääluottamusmies Kari Rikkilä

Pahimmat huolet eivät toteutuneet: Yrityskohtaiseen sopimiseen siirtymisellä oli vain vähän vaikutusta palkkojen tasoon

Etukäteen arvioitiin, että historiallinen muutos laskisi palkkoja merkittävästi. Etlan tutkimusjohtajan mukaan vaikutukset palkkoihin voivat kuitenkin olla suurempia pidemmällä aikavälillä.

Tietyö -liikennemerkki.

Kevytyrittäjien käyttö kasvaa räjähdysmäisesti rakennusalalla: onko 20 euroa tunnilta tarpeeksi yrittäjälle?

Rakennusliiton tietoon on tullut kevytyrittäjyyteen liittyviä epäselvyyksiä noin sadalla rakennustyömaalla vuodessa.

20 euron seteli luotto- ja pankkikortin päällä.

Epäiletkö saavasi huonompaa palkkaa kuin kollegasi? Kohta voit olla oikeutettu korvauksiin

EU-direktiivi auttaa tilkitsemään sukupuolten välistä palkkakuilua. Jatkossa esimerkiksi palkka on kerrottava ennen työhaastattelua, jotta palkkatoiveissaan vaatimaton ei jää jo kättelyssä muista jälkeen.

Kuntolaakson uimahalli Kuopiossa ulkoa kuvattuna.

Kuopion Kuntolaakson uimahalli on torstain kiinni

Hallin tiedotettiin keskiviikkona olevan kiinni kiinteistöpalvelualan lakon takia. Tieto työehtosopimuksen syntymisestä tuli vasta myöhään illalla.

Kuvassa kiinteistöpalvelualan lakkoilijoiden banderolleja, joissa lukee muun muassa "meidän äiti siivoaa teidänkin äitien jäljet".

Kiinteistöpalvelualan kolmas lakko alkaa torstain vastaisena yönä – vaikutuksia myös Etelä-Karjalassa

Kolmipäiväinen lakko koskee valtakunnallisesti noin 27 000 työntekijää 18 yrityksessä.

Kuvassa kiinteistöpalvelualan lakkoilijoiden banderolleja, joissa lukee muun muassa "meidän äiti siivoaa teidänkin äitien jäljet".

Kiinteistöpalvelualan kolmipäiväinen lakko alkaa torstaina – näin lakko näkyy arjessasi

Torstaista lauantaihin kestävä lakko koskee noin 27 000 siivoojaa ja kiinteistönhoitajaa 18 yrityksessä.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru eduskunnan käytävällä.

Osa koronahoitajista jäämässä ilman odotettuja korvauksia – ministeri vetoaa hyvinvointialueisiin: ”Kyse on oikeudenmukaisuudesta”

Muun muassa Satakunnassa osa koronaosastoilla potilaita hoitaneista sote-alan työntekijöistä on jäämässä ilman kertakorvausta työehtosopimuksen tulkinnan takia. Ministeri Krista Kiuru (sd.) vetoaa osapuoliin.

Oulun uimahalli ulkoa

Kiinteistöalan lakon vuoksi Oulun kaupungin tiloja jää siivoamatta loppuviikolla – lapset syövät osin kertakäyttöastioista

Oulun kaupungin mukaan torstaina alkavalla kaksipäiväisellä lakolla on merkittävin vaikutus tilojen puhtaupalveluihin ja välillisesti lasten ruokailuihin. Akuutti kiinteistöhuolto toimii.

Hotelli Scandic Julia Turussa 22. maaliskuuta.

Näin siivoojien ja kiinteistöhoitajien lakko vaikuttaa ympäri Suomen

Siivoojat ja kiinteistönhoitajat aloittivat kaksipäiväisen lakon. Lakon piirissä on 25 000 työntekijää.

Matkalaukkuja pakataan bussin kyytiin.

Kainuussa veturinkuljettajia on lakossa on noin neljäkymmentä, Helsinkiin lähtenyt bussi täyttyi Kajaanin Matkakeskuksella

Veturinkuljettajien lakko jatkuu niin pitkään kunnes sopu syntyy. Neuvotteluja jatketaan tänään.

Siivousta mopilla

Kiinteistöpalvelualan työriitaan on annettu sovintoehdotus – lakko uhkaa huomenna

Palvelualojen ammattiliitto PAM ja Kiinteistötyönantajat vastaavat ehdotukseen keskiviikkona kello 19.

Ilmakuvassa on Helsingin päärautatieasema toukokuussa 2021.

Railway drivers' union issues new strike warning

If negotiations fail, Finland's rail traffic will effectively come to a standstill starting next Monday.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle