Uusimmat artikkelit
Ville Köngäs, 23, kuuluu harvojen joukkoon: sokea musiikin opiskelija kirjoittaa nuotit koko orkesterille
Näkövammaiset ovat edelleen eriarvoisessa asemassa näkeviin musiikinharrastajiin verrattuna. Harrastaminen ja opiskelu voivat tulla kalliiksi.
Jemma ja Holvi avautuivat asiakkaiden käyttöön Hämeenlinnan pääkirjastossa
Jemman hyllyiltä voi löytää luettavaksi vaikka isoäidinaikaisia romaaneja. Holvin tutkijankammiossa voi puolestaan tutustua muun muassa mikrofilmeiltä vanhoihin sanomalehtiin.
Äänitaiteilija Viktor Toikkanen tekee kokeellista musiikkia jopa kasvien värähtelystä: "Haluaisin muuttaa ihmisten käsityksen säveltämisestä"
Viktor Toikkasta kiehtovat kokeelliset tavat tehdä musiikkia. Aiemmin hän teki musiikkia esimerkiksi kasveilla. Äänitaiteilijan mielestä säveltäjyyttä mystifioidaan liikaa ja hän haluaisi tehdä siitä helpommin lähestyttävämpää.
Turkin rallimestari Kalevi Aho muistelee uraansa Tomin nuoteista -podcastissa – keskeytys Afrikassa johti unohtumattomiin tapahtumiin: "Vaimo ei kuullut meistä viikkoon mitään"
Kalevi Ahon uran varrelta on tarinoita ja tapahtumia kerrottavana. Keskeytys Pariisi–Dakar -rallissa vuonna 1990 vei Ahon Nigeriin suomalaisia fanittaneen kyläpäällikön illallispöytään.

Suomalaisen tähtisäveltäjän teos sai fagotistin nenän vuotamaan verta
Sebastian Fagerlundin musiikki ei aina päästä soittajiaan helpolla.

Laulukoe on suomalaisille tavallinen trauma, selviää Ylen kyselystä – Tutkija: "Epämusikaalisuuden leima voi johtaa tunteeseen, ettei ole oikeutta tehdä musiikkia"
Väitöskirjatutkija Minja Koskela jakoi lukijoiden Ylelle lähettämät musiikkikokemukset kuuteen kategoriaan.
Jyväskyläläisestä kellarista löytyi satoja unohtuneita nuottikäsikirjoituksia – joukossa pianomusiikin merkkiteos yli sadan vuoden takaa
Ilmari Hannikaisen pianosonaatti sijoittuu samaan kansallisromanttiseen kauteen Sibeliuksen, Palmgrenin ja Kasken kanssa.

Suunnitteletko lapsellesi musiikkiharrastusta? Muista ainakin nämä asiat: Kehu lasta oikealla tavalla ja osallistu, mutta älä tyrkytä
Musiikillisissa taidoissa voi kehittyä periaatteessa mille tahansa tasolle riippumatta siitä, missä iässä harjoittelu on aloitettu, sanoo asiantuntija.

Katso, mitä jää jälkeen, kun sisäilmaongelmat sulkevat koulun – aika pysähtyi mikrobien vallattua luokkahuoneet
Sisäilmaongelmat sulkevat kouluja ympäri Suomen.

Katukoirat nuotion ääressä kylmässä Intiassa ja viikon muita uutiskuvia
Viime viikolla laulaja P!nk sai tähden Walk of Famelle, kantaa otettiin niin Pariisin kaduilla, Berliinin elokuvajuhlilla kuin Nizzan karnevaaleillakin sekä vietettiin kiinalaisten tärkeintä juhlaa.
Konjakkia kuolevan Aarre Merikannon kanssa – pianisti Meri Louhos muistelee
Oppilaasta Merikannon musiikin kantaesittäjäksi.

Voiko säestäminen olla näin helppoa? Kokkolalaismuusikko rakensi välineet, joilla kuka vain saa soitettua sointuja – katso video
Hannu Annala haluaa soittamisen ilon kaikille. Mies rakensi edulliset ja näppärät välineet, joilla jokainen saa soinnun aikaan.

Jyväskylän kaupunginkirjaston musiikkiosasto suljetaan remontin takia
Soitonharjoittelu ja digitointi saavat lisää tilaa remontin jälkeen.

Lennon vai McCartney? Tilastotiede löytää hittibiisien todelliset tekijät ja paljastaa kirjailijat nimimerkkien takaa
Soveltavalla kielentutkimuksella on saatu kiinni rikollisia ja selvitetty kirjojen todellisia tekijöitä. Pohjoisamerikkalaiset tutkijat kokeilivat lempibändinsä kappaleilla, ovatko sävellysten elementit yhtä paljastavia kuin kielen.

Uutinen suurteoksen ulkoa johtavasta kapellimestarista herättää keskustelua – ulkoa opettelu ei takaa laatua edes Pohjois-Koreassa
Suurin osa kapellimestareista osaa teokset ulkoa, vaikka he johtavat musiikkia nuoteista.

Kapellimestari ja solisti sairastuvat, miten käy konsertin? – Ei hätää, paikkaaja löytyy aina
RSO:lla on ollut harvinaisen huonoa tuuria alkuvuodesta, sillä konsertteihin on tullut useita muutoksia sairaustapausten vuoksi.

Silta-sarjan ja Viulisti-elokuvan tähti Kim Bodnia: "#metoo-kampanjan myötä tarvitsemme uudet säännöt"
Tanskalaisnäyttelijä kertoo Yle Uutisten haastattelussa, mitä mieltä hän on Silta-sarjasta oltuaan sen tähti kahden kauden ajan.

“Joulukappale on helppo tehdä, jos sen ei tarvitse olla hyvä” — Näin syntyy joululaulu viidessä minuutissa
Annoimme kahdelle musiikin tekijälle viisi minuuttia aikaa tehdä joulukappale. Kuuntele lopputulos videolta.

Leif Segerstam valitsee sävelet presidenttiparin vauvalle: "Ensin pitää tietää, tuleeko tyttö vai poika"
Kapellimestari ja säveltäjä Leif Segerstam on jo päättänyt teoksen nimen.

Ahkerat lapset harjoittelivat väsymättä, silti oppi ei mennyt perille – soitonopettaja ihmetteli syytä ja ryhtyi ratkomaan oppimisvaikeuksia
Johanna Hasu kirjoittaa oppikirjan, joka auttaa oppimisvaikeuksien kanssa kamppailevia musiikin harrastajia.

Kansainvälistä läpimurtoa tekevä kapellimestari Klaus Mäkelä: "Maailma on niin pieni, ettei ole varaa mokata"
Suoratoistokonsertit ja sosiaalinen media pitävät huolta siitä, että sana kiirii klassisen musiikin maailmassa.

Hääpäivä on suntion kiirepäivä: anoppi vaihtuu tunnin välein ja loppusiivouksessa voi löytyä vauva
Matti Saaren kesähäihin kuuluu keltaisia muistilappuja, penkille unohtunut vauva ja saippuakuplakone.

Dingon paluukeikka lähestyy – Yle mukana bänditreeneissä Porissa
Klassikoksi muodostuneella kokoonpanolla soittavan Dingon ensimmäinen paluukeikka tehdään syntysijoilla Porissa.

Olli Mustonen: On väärinkäsitys, että vain lapsena voi oppia soittamaan
Kulttuurivieras, pianisti Olli Mustonen täyttää kesäkuun alussa 50 vuotta. Lapsitähdestä maailmaa kiertäväksi ammattilaiseksi kasvaneen taiteilijan mielestä musiikin harrastaminen kannattaa aina, mutta ammatiksi siitä on vain harvoille.

Virsikokoelma palaa veisuuperinteen juurille – niekutkin nuotinnettiin
Uudistetut Siionin virret läpiveisataan tänä viikonloppuna Lapualla. Uudistetut tekstit ja nuotinnokset pyrkivät löytämään veisuuperinteestä alkuperäisen ja olennaisen.

Kitaransoiton opettaja kertoo, miten musiikkia opitaan korvakuulolla: "Nuottien pitäisi olla viimeinen oljenkorsi"
Vielä muutama vuosikymmen sitten musiikin opiskelu tapahtui nuotteja lukemalla. Nykyään musiikin ymmärtäminen korvakuulolta on yleistynyt.

Library CD loans plummet – "Kids don't even know what they are"
Compact discs are officially old news, if you ask Finnish library staff at least. While CDs only seem to interest older folks nowadays, sheet music and music-related books have retained their popularity.

Kirjastojen levylainat romahtivat: "Lapset ja nuoret eivät edes tiedä, mikä on cd-levy"
Levyjä kirjastoista lainaa enää lähinnä iäkkäämpi väki. Sen sijaan nuottien ja musiikkikirjojen lainausmäärät ovat pysyneet ennallaan.

Ja ensin soi Alkusoittofanfaari – Pieni puhallinorkesteri tilasi sävellyksen satavuotiaan Suomen kunniaksi
Rantasalmelainen Janne Ikonen sävelsi satavuotisen Suomen kunniaksi teoksen, joka tallennetaan viikonlopun Hankihönkäys-tapahtumassa Varkaudessa.
Maisemakuvia Suomesta kasvoi kotimaisen instrumentaalimusiikin klassikoksi
Tv-lähetys 1981 johti Anssi Tikanmäen teoksen levytykseen

Video: Toimittaja osallistui puhallinorkesterin koesoittoon – "Nuottiteline pitää osata pystyttää"
Satakunnan sotaveteraanipiirin puhallinorkesteri SVeitsikko täyttää 30 vuotta. Orkesterin harjoituksia seuraamassa käynyt toimittaja Karri Laihonen päätyi lopulta itsekin musisoimaan.

Mestari neuvoi aikansa lapsitähtiä: "Älä soita kuten nuoteissa lukee"
Muusikot Risto ja Taisto Lunkka ovat keikkailleet tien päällä 70-luvulta saakka. Aikansa lapsitähdet hyödyntävät nuoruutensa oppeja edelleen: opettele nuotit ulkoa ja vasemman käden melodia ensin. Tulevassa konsertissa he palaavat muistelemaan nuoruusvuosiaan.
Savolainen metsä ja Valkeakosken tehtaanpiiput – Legendaariset maisemakuvat heräävät henkiin 100-vuotiaan Suomen kunniaksi
35 vuotta sitten Anssi Tikanmäki maalasi suomalaisen maiseman musiikiksi. Nuottikuvassa Lapin tunturit näkyvät intervallihyppyinä ja tehtaan tohina kuuluu teoksen rytmissä.

Moni hyväkään pelimanni ei rohkene suorittaa kultaista pelimannimerkkiä: "Se on se kauhu kaikista pahinta, kun istut ihmisten eessä ja ittekses soitat"
60 ulkoa opeteltua kansansävelmää. Istut yksin hanurisi kanssa tuomariston edessä, joka yksi kerrallaan nimeää kahdeksan kappaletta, jotka on soitettava ulkomuistista ja omalla tulkinnalla. Vaakakupissa ovat arvostettu pelimannimerkki ja epäonnistuminen. Moni pelimanni ei koskaan suorita pelimannimerkkejä, sillä kyse ei ole vain taidoista vaan myös hermokontrollista.

Cameron lähti virastaan hyräillen – sisältyikö siihen viesti?
"Do doo do do, right." Näin laulahti Cameron pääministerin virka-asunnon rappusilla. Mikä onkaan käännös?

"Nikkari-Mikon" opissa soitetaan polkkaa ratamonlehdellä
Hinttalan kotiseututalolla Nokialla soivat lauantaina supisuomalaiset sävelmät. Niitä loihti ilmoille Mikko Kiio, joka oli tullut opastamaan puutöiden teossa.

Miten viulistin silmä liikkuu? Nyt se selvitetään millisekuntien tarkkuudella
Tutkijatohtori Marjaana Puurtinen aikoo pystyttää ensi viikolla käynnistyville Kaustisen kansamusiikkijuhlille harvinaisen tutkimuspisteen. Tavoitteena on tutkia kansanmusiikkia nuoteista soittavien viulistien silmänliikkeitä.

Solisti kykenee soittamaan yli tunnin kappaleen ulkoa – "Modernin teoksen muistaminen voi vaatia jo ihan yli-inhimillisiä kykyjä"
Asioita täytyy yhä harvemmin muistaa ulkoa, kun kaikkeen saa nopeasti vastauksen internetistä ja esimerkiksi sähköinen kalenteri muistuttaa päivän askareista. Moni muusikko ei ole kuitenkaan luopunut teosten ulkoa soittamisesta.

Korkealla kalliolla pianoa soittava nainen ei kavahda tuulta: "5–6 pyykkipoikaa pitämässä nuotteja"
Klassisen musiikin perinteeseen kuuluvat kesätapahtumat kaukana kaupunkien konserttisaleista. Iitin musiikkijuhlat päättää konsertti paljaalla kalliolla tuulen ja hyttysten armoilla.

Näin syntyy nopea lohiherkku nuotiolla – video
Retkiruoan ei tarvi aina olla pelkkää nuotiomakkaraa tai pussikeittoa, vaikka haluaisikin päästä helpolla. Eräopaskouluttaja Rami Heinäluoto näyttää Kurjenrahkan luonnonpuistossa, miten patikointiporukalle pyöräytetään nopeasti nuotiobruschettat.

Klassisen crossover-tähti Ludovico Einaudi salakeikalla Helsingissä – Mumford & Sons kiirehti yleisöksi
Perjantaina Helsingin Kulttuuritalon loppuunmyydylle salille esiintynyt italialainen pianon, elokuvamusiikin ja kevyen klassisen tähti Einaudi teki yllätysesiintymisen helsinkiläisellä jazzklubilla. Keikan alku oli ajoitettu siten, että lauantai-iltana ensimmäistä kertaa Suomessa esiintynyt Mumford & Sons ehti kuulemaan idoliaan.

Haluatko nähdä saukon? – Se onnistuu lähes Mikkelin keskustassa
Mikkelin keskustan liepeillä sijaitseva Urpolan luontokeskus ja sitä ympäröivä luonnonsuojelualue ovat kasvistoltaan ja eläimistöltään poikkeuksellisen monipuolinen kokonaisuus. Kiistaa siitä, pitäisikö alueesta tehdä siistimpi ja puistomainen, käydään jatkuvasti.

Terapiahanuristi, nuottineiti ja kiertävä parturi – kaupunki toteuttaa nuorten ideoita kesätöistä
Kokkolassa nuoret ovat saaneet esittää ideoita kesätyöstä, joka olisi järkevä ja hyödyllinen niin työntekijälle kuin työnantajalle. Kuusi ideaa toteutetaan tulevana kesänä.

Karaokeisännät paljastavat baarilaulannan karskit taustat: Ujoa kansaa heruteltiin topless-karaokella, liian hyvä laulaja pilasi illan
Karaoke saapui Suomeen 1980-luvulla ja saavutti nopeasti kansan suosion. Tosin ensin sekä asiakkaat että baarinpitäjät epäilivät, onko epävireisestä julkilaulannasta mihinkään – kuppilat heittivät asiakkaita jopa pihalle, jos nämä ryhtyivät veisaamaan.

20-vuotias kapellimestari Klaus Mäkelä maineikkaan agentuurin listoille: "Johtaessani keskityn sävyihin"
20-vuotias kapellimestarilupaus Klaus Mäkelä on matkalla maailmaan, jossa jokainen kapellimestari luo oman kielensä nostaakseen kunkin orkesterin parhaat puolet esiin – tarkoituksena on häiritä soittajia mahdollisimman vähän. Mäkelä on juuri kiinnitetty Harrison Parrottin listoille.

Musiikki avaa tai peittää surun – muisto menetetystä läheisestä elää sävelissä
Kun ihminen kuolee, edessä on hautajaiset ja hautajaismusiikin valinta. Musiikilla on suuri merkitys jäljelle jääneiden surun käsittelyssä.

TET-harjoittelu voi sujua näinkin – 14-vuotias pääsi Radion sinfoniaorkesterin konserttiin viulistiksi
Kristian Sallinen luuli päätyvänsä järjestämään orkesterin nuotistoa, mutta löysi itsensä Musiikkitalon lavalta.

Lintukoto-musikaalissa saavat äänen turvapaikaikanhakijat ja katupartiot – esitys syntyi tammikuun uutisista
Helsinkiläisen Musiikkiteatteri Kapsäkin Lintukoto-musikaalin pohjana on käytetty uutisia. Musikaalissa annetaan ääni eri näkökulmien edustajille.

Kemiin tulossa konteista rakennettava ja siirrettävä monitoimipuisto
Konteista rakennettavaan Urban Park-puistoon suunnitellaan muun muassa frisbeegolfia, parkouria ja kiipeilyä. Lisäksi puistoon tulisi nuotiopaikka, graffitimaalausseinä, köysirata ja nuoria työllistävä kesäkioski.

Porin seudulla tanssitaan pian sunnuntaisin ja selvin päin
Porin seutu on saamassa kaksi uutta tanssipaikkaa. Erikoista paikoissa on tanssien viikonpäivä ja alkoholimyynnin puuttuminen.