Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Selvitimme, miksi täit ovat nyt niin sitkeitä – supertäitä ei ole, vain huono hoito ja nämä väärät uskomukset

Syksy on aikaa, jona päätäitartuntoja esiintyy eniten. Tilanne voi saada perheen hämilleen, jos täistä ei tunnu pääsevän eroon millään.

Terveisiä täisalongista! Yhdysvalloissa munankuumennin on täitaiston tappava mutta kallis ase

Yhdysvalloissa täiden hävittäminen on miljoonabisnestä, kirjoittaa Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Paula Vilén.

Wednesday's papers: Unsolved thefts, free medicine and Merkel visit

The day's papers report on unsolved thefts, free head lice medicine for families and Angela Merkel's visit to Helsinki.

Liikuntahallissa tehdään suursiivous täiepäilyn vuoksi – Voivatko täit majailla voimistelijoiden volttimontussa?

Sadat lapsivoimistelijat käyttävät Itä-Helsingin Liikuntamyllyä päivittäin. Nyt joidenkin lasten hiuksista on löytynyt täitä. Vanhemmat epäilevät, että ongelma liittyy Liikuntamyllyyn.

Researcher says tick-borne disease Borrelia has grown exponentially in Finland

New research finds that ticks are not only becoming more common in Finland but incidents of the tick-borne disease Borrelia - also known as Lyme disease - has grown exponentially in the past 20 years. A new study by a doctoral student found that one-in-six ticks in Finland now carry the disease.

Dead, blistered, stinking fish found in chemically-cleaned Littoinen Lake near Turku

People fishing on Littoinen Lake in southwest Finland say they've found several smelly and deformed dead pike in recent days. Last spring the lake - which was previously oxygen-depleted and murky with green algal blooms - was chemically treated to clean it up. A specialist researcher says the chemical flush was the likely culprit behind the blistered, putrid fish.

Taas täitä! Oletko hysteerikko vai välinpitämätön? Näillä neljällä tavalla vanhemmat suhtautuvat päätäihin

Vanhemmat reagoivat tietoon täiepidemiasta eri tavoin. Toinen ääripää ei muista hoitaa asiaa kuntoon, toinen pesee lasten päänahat punaiseksi täiden pelossa.

Voi ei, taas täitä! Osaatko toimia oikein? Testaa tietosi

Täitesti - taas kutisee. Osaatko toimia oikein?

Videokolumni: Kaikki mukaan täitalkoisiin

Kolumnistimme Sari Helinin mielestä täitiedotteita ei tarvittaisi, mikäli kaikki osallistuisivat täitalkoisiin.

Perjantai 2.12.2016 (radio)

Iso osa suomalaisista ei tiedä, mitä puoluetta aikoo äänestää. Formulakuski Nico Rosberg lopettaa kilpailemisen. Saamenkielisiä sananlaskuja voi nyt lukea myös japanin kielellä. Päätäi on tavallinen ongelma päiväkodissa ja koulussa.

Perjantai 2.12.2016 (tv)

Puolet suomalaisista on sitä mieltä, että Venäjä vaikuttaa Suomen turvallisuuteen negatiivisesti. Iso osa suomalaisista ei tiedä, mitä puoluetta aikoo äänestää. Ranskan presidentti François Hollande ei lähde ehdokkaaksi ensi vuoden presidentinvaaleihin. Päätäi on tavallinen ongelma päiväkodissa ja koulussa. Sää on kylmä.

Työnnä myssy pakastimeen – Näillä konsteilla eroon täistä

Kutiaako pää? Täiden häätämisessä neuvoo infektiolääkäri Hannele Kotilainen.

Täiden torjuminen on työläs urakka, mutta vähemmällä niistä ei pääse

Syksy on tuonut kouluihin taas täiepidemian. Syöpäläisten nujertaminen on melko työlästä, mutta välttämätöntä täiden leviämisen estämiseksi.

Päiväkotien täituska: Äidit ja isät eivät noudata ohjeita

Kouluja ja päiväkoteja riivaava täikierre on vaikea saada poikki, jos vanhemmat eivät kerro täihavainnoistaan ja noudata saamiaan ohjeita.

Lauantai 13.2.2016 (radio)

Suomen presidentti on tavannut Venäjän pääministerin. Suomi alkaa ehkä pian palauttaa turvapaikanhakijoita, jotka lähtevät Suomesta vapaaehtoisesti. Heinolassa voi nähdä jääveistoksia. Täi on tullut takaisin.

Onko teilläkin täitä? Yhä useammalla on, ja yksi syyllinen olemme me ilman täitä kasvaneet vanhemmat

Verta imevät loiset, päätäit, ovat pitkän tauon jälkeen pesiytyneet suomalaisten päihin, vaikka ne olivat 1980-luvulla jo lähes kadonneet Suomesta. Miten tässä näin kävi?

Vanhempien piittaamattomuus ruokkii täiongelmaa: ”Olisi helposti hoidettavissa”

Kouluterveydenhoitaja Sari Peltomäki uskoo, että erityisesti syksyisin päätään nostava täiongelma saataisiin kuriin, jos vanhemmat tekisivät riittävästi töitä sen eteen. Hänen mukaansa epidemia leviää yleensä perheestä, jossa täiden hävittämistä ei ole tehty säntillisesti.

Lohenkasvatusteollisuuden täiepidemia vei käräjille Pohjois-Norjassa

Pohjoisnorjalaisen lohenkasvattamon vääriä tietoja kassilohien loisepidemiasta puidaan rikoskäräjillä Tromssassa. Kolme vuotta sitten Tromssan lähellä meressä olevalta kasvattamolta löytyi jopa 20 kertaa enemmän lohitäitä kuin Norjan laki sallii.

Tutkija: Ruton ja kirpun liitto saattoi hävittää eläinlajeja sukupuuttoon ennen ihmiskunnan syntymää

Yhdysvaltalaistutkijan ainutlaatuinen löytö kertoo 20 miljoonan vuoden takaisesta hetkestä, jolloin juuri aterioinut kirppu koki tahmean lopun pihkapisarassa. Viimeisessä ateriassa oli bakteeri, jollaisista kehittyi hirmuinen musta surma, tutkija uskoo.

Sari Helin: Miksi annamme loisten vallata maamme?

Perheiden välinpitämättömyys pitää täit ja kihomadot elävinä niin, että kannoista on tulossa yhä vaikeampia taltuttaa, kirjoittaa Sari Helin blogissaan.

Täit ja kihomadot taas riesana - Kouluissa ja päiväkodeissa kuhistaan

Täit ja kihomadot alkoivat levitä kouluissa tavallista aikaisemmin tänä vuonna. Ensimmäiset tartunnat havaittiin heti lukuvuoden alussa. Kihomadot vaivaavat erityisesti päiväkodeissa ja täit kouluissa, mutta loistartuntoja on löydetty tänä vuonna myös vanhemmista lapsista. Tuoreimpana vitsauksena paluun kouluihin on tehnyt syyhypunkki.

”Sitkeimmät sissit lentävät sateessakin”, lepakkoa soppi katsoa vaan ei koskea

Loppukesän hämärät illat sopivat hyvin vaikka lepakoiden tarkkailuun. Kellontarkat eläimet lähtevät pyyntiretkilleen tunnin auringonlaskun jälkeen.

Löytyikö täitä? Myrkkyshampoota ei enää suositella

Öljyä päähän ja kelmua päälle. Täit voi yrittää tukahduttaa tälläkin konstilla. Myrkkyshampoota ei enää suositella, vaan apteekin hyllyltä kannattaa valita öljypohjainen shampoo ja täikampa.

Hyönteistutkijan arvio: Osa täistä aiempaa vastustuskykyisempiä – täishampoiden myrkky ei tepsi

Kun täikäsittelyjä ei onnistuta tekemään kunnolla, osa ötököistä selviää ja jatkaa sukua entistä vastustuskykyisempinä. Hyönteistutkija Lena Hulden arvioi, että osa täistä sietää Suomessakin jo täishampoiden myrkkyä. Näin on käynyt jo aiemmin esimerkiksi Ruotsissa.

Tavallista sitkeämpi päätäi vaivana monessa koulussa

Lappeenrannan kouluissa on törmätty tavallista sitkempään täiongelmaan kuluvan lukuvuoden aikana. Sitkeimmissä tapauksissa täishampookaan ei ole toiminut.

Täi ja kihomadot leviävät etenkin syksyllä – syytä yleistymiseen ei tiedetä

Syksyllä erilaiset loiset jylläävät kouluissa ja päiväkodeissa. Täitartunnat ovat viime vuosina lisääntyneet.

Täit eivät pelota kampaamoissa

Täistä varoittavia lappusia ilmestyy koteihin yleensä heti lomakauden päätyttyä. Täit leviävät herkästi kouluissa ja päiväkodeissa. Syksyn ensimmäiset täitukat ovat jo löytäneet tiensä kampaamoiden asiakkaiksi. Muihin asiakkaisiin leviävää epidempiaa ei kuitenkaan näissä salongeissa pelätä.

Kouluterveydenhoitaja: Täi hyppää kyytiin jopa kaverin kuulokkeista

Mikkelin alakoulujen terveydenhoitajat opastavat joka syksyiseen tapaan taistelemaan täitä vastaan.

Jos täi kuolisi sukupuuttoon, kukaan ei jäisi kaipaamaan

Täit ovat valloittaneet tänäkin syksynä lasten päät. Ennen täit tuhosi vanha kunnon täystuho, eli DDT. Tämän päivän myrkyt eivät välttämättä täihin enää pure. Kukaan ei jäisi täitä kaipaamaan jos se kuolisi sukupuuttoon, sanoo tutkija.

Kuinka täistä pääsee parhaiten eroon?

Täit kuuluvat kiinteästi koulujen ja päiväkotien arkeen. Kuinka päätäit saa karkotettua tehokkaimmin?

Hygieniakäsitykset ovat muuttuneet hurjasti vuosikymmenten saatossa

Esimerkiksi maitoa väärennettiin entisaikoina paremman hinnan toivossa. Siihen sekoitettiin liitujauhoa tai jopa vasikan aivoja. Lapamatoja puolestaan häädettiin juomalla tärpättiä, kertoo museonhoitaja Taina Parikka Haminan kauppiaantalomuseosta.

Täiongelmat ovat lisääntyneet

Täiden uuden tulemisen taustalla vaikuttaa muun muassa se, että karkotusaineet eivät ole yhtä tehokkaita kuin ennen ja toisaalta täit ovat aikaisempaa vastustuskykyisempiä.

Monet täilääkkeet ovat tehottomia

Asiantuntijat summaavat, että päätäiden määrä on lisääntynyt huomattavasti viime vuosina. Kuluva syksy ei tee poikkeusta. Monissa päiväkodeissa on jaettu taas täiden häätövinkkejä.

Puskaradiossa leviää keino ehkäistä täitartunta

Suosituimmat täiden tarttumista ehkäisevät tuotteet ovat loppuneet osasta apteekeista. Täitartuntoja ennaltaehkäiseviä tuotteita on myyty jo muutaman vuoden ajan, mutta tänä syksynä esimerkiksi pajunkuori-shampoon suosio on kasvanut valtavasti erityisesti puskaradion kautta.

Perhe mökille, täit kuolevat kotona

Päätäiden kattaus on valmis, kun päiväkodit ja koululuokat ovat täynnä lapsia hiuksineen.

Täit aiheuttavat vieläkin häpeää

Syksyisin päiväkodeissa ja kouluissa leviävä täiongelma koetaan edelleen hävettävänä. Täit ilmestyvät kuitenkin lasten ja nuorten hiuksiin perheiden hygieniatasosta tai taustoista huolimatta. Tärkeintä on kertoa täistä avoimesti, jotta epidemia saadaan pysäytettyä.

Täistä tullut ympärivuotinen riesa

Täit teettävät jälleen töitä vanhemmille. Kiusallisesta vaivasta pääsee eroon huolellisella hoidolla ja tarkistuksilla.

Täiepidemiasta ei ole havaintoja Meri-Lapissa

Etelä-Savosta ja Keski-Suomesta tälle syksylle raportoidut täihavainnot ovat poikkeuksellisen varhaisessa.

Täit teettävät työtä vanhemmille

Ensimmäiset tiedotteet lapsilta löytyneistä täistä on lähetetty kouluista koteihin. Täiden torjunta vaatii hoitoa ja huolellisuutta.

Shampoo ja tiheä kampa esiin - täit ovat jälleen kouluissa

Täit vaivaavat nyt yläkouluissakin. Jyväskylässä epidemia on havaittu myös aiempaa aikaisemmin syksyllä.

Loiset ovat kaikkialla

Suuri osa loisista ei näy paljaalle silmälle. Ihmiselle tuttuja näkyviä tai kuuluvia loisia ovat esimerkiksi täi ja käki.

Ihmisen loiset ovat yhä arkipäivää

Loiset kiusaavat säännöllisesti ihmisiä. Täit, syyhypunkit ja kihomadot leviävät ihmisistä toiseen etenkin kouluissa, hoitolaitoksissa ja päiväkodeissa. Loisista eroon pääseminen voi olla hankalaa, jos niiden karkottamiseen ei suhtauduta vakavasti.

Päätäin hävittäminen on kova urakka, mutta kannattaa

Pipokauden käynnistymisen myötä päätäiepidemiat ilmestyvät jälleen koululaisten ja päiväkotien riesaksi. Täitartunnan hoitoon löytyy nykyään monenlaisia vaihtoehtoja.

Täihoitoaineilla ei kannata lotrata liikaa

Päätäit saattavat tulla vastustuskykyiseksi niiden tuhoamiseen tarkoitetuille pesuaineille. Esimerkiksi Oulussa on sen vuoksi muutettu täinhoito-ohjeita.

Päätäi synnyttää noitavainoja päiväkodeissa

Päätäit ovat yleistyneet koko 2000-luvun. Ihmisissä elävillä loisilla ei ole Tartuntautiliiton toiminnanjohtajan mukaan mitään tekemistä hygienian kanssa, mutta edelleen vanhakantaisesti uskotaan, että päätäit syntyvät liasta. Päätäiden ilmaannuttua alkaa "syyllisen" etsintä.

Täitartunta vaatii hoitoa

Täit ovat monissa päiväkodeissa ja alakouluissa jokavuotinen riesa. Helposti ihmisestä toiseen leviävä ja kutinaa aiheuttava päätäi ei ole vaarallinen, mutta kantajalleen kiusallinen.

Täifestivaali tanssittaa taas perheitä

Kiusallinen kutina alkaa pian monessa kodissa. Päätäit kuuluvat syksyyn kuin kausiflunssa ja ovat pikemmin kiusallinen kuin vaarallinen ilmiö. Silti niihin tartutaan hyvin hienovaraisesti, sillä häpeääkin täi yhä aiheuttaa.

Citykanit lisänneet punkkeja ja täitä Helsingissä

Helsingin citykanit ovat vakavampi vitsaus ympäristölleen kuin on luultu. Kanikannan kasvu luo vankan pohjan täiden ja punkkien yleistymiselle.

Kiusallinen päätäi ei ole terveydelle vaarallinen

Kiusallinen päätäi ei ole terveydelle vaarallinen

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle