Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Anonyymi kybersotilas. Lavastettu tilanne.

Näin sinä voit varautua mahdollisen Nato-jäsenyyden aiheuttamiin kyberuhkiin – listaamme kuusi tapaa

Tavallisen ihmisen kannattaa varautua mahdollisiin kyberhyökkäyksiin huolehtimalla riittävästä kotivarasta. Yle keräsi asiantuntijoilta vinkkejä mahdollisiin uhkiin varautumiseen.

Miehen kädet kannettavalla tietokoneella.

Poliisi on keskeyttänyt Savonia-ammattikorkeakoulun tietomurron tutkinnan – henkilötietoja vietiin helmikuussa noin 700 opiskelijalta

Vietyjen henkilötietojen suuresta määrästä huolimatta tietomurron tekijää ei ole saatu selville eikä todennäköisesti saadakaan.

Kaksi traktoria hallissa Valtran Suolahden tehtaalla

Kyberhyökkäys pysäytti tuotannon Valtran tehtaalla – kiristyshaittaohjelmat yleistyvät, yritykset varautuvat yhä paremmin

Tapauksesta ollaan varsin vaitonaisia, mutta traktoritehtaan omistajakonserni AGCO on kertonut tiedotteessa joutuneensa kiristyshaittaohjelman kohteeksi.

Miehen kädet kannettavalla tietokoneella.

Hackers sneak code onto Oulu city website to mine cryptocurrency

The malware, which caused the computers of visitors to the city's official webpage to generate cryptocurrency without their knowledge, was detected and removed over the weekend.

Åbo universitet

TS: Turun yliopiston verkossa saattoi nähdä jopa 3 000 opiskelijan arkaluonteisia tietoja – tietoturva-aukko korjattu

Turun yliopiston sähköisessä järjestelmässä oli Turun Sanomien mukaan tietoturva-aukko, jonka takia opiskelijat näkivät omien tietojensa lisäksi myös muiden opiskelijoiden tietoja.

Tietokoneen näppäimistö

Pahamaineinen hakkeriryhmä asettui tukemaan Venäjää ja joutui tietomurron kohteeksi – nyt vuodettuja työkaluja käytetään Venäjää vastaan

Pietarissa päämajaansa pitävän verkkorikollisjoukon tulot ovat muutamassa vuodessa nousseet satoihin miljooniin euroihin. Helmikuussa Venäjän sotatoimia kannattava ryhmä joutui itse verkkomurron kohteeksi.

Sairaanhoitaja potilashuoneessa, Uusi lastensairaala, Helsinki, 8.7.2019.

Siun työterveys on tehnyt tutkintapyynnön mahdollisesta tietosuojarikkeestä – entisen työntekijän epäillään katsoneen luvatta potilastietoja

Siun työterveyden mukaan työntekijä oli luvattomasti katsonut usean henkilön potilastietoja. Asianomaisia on tiedotettu kirjeitse. Tapauksesta ei kerrota tarkempia tietoja tutkinnan ollessa kesken.

Anonyymi kybersotilas. Lavastettu tilanne.

Kybervarusmies uskaltaa venyttää ja rikkoa rajoja, sanoo eliittijoukkoon kuuluva Antti – hänen kaltaisiaan Suomi etsii nyt palvelukseen

Puolustusvoimat on uudistanut kybervarusmiesten koulutuksen. Nyt eliittijoukkoon haetaan suoraan erikoisjoukkohaussa jo ennen varusmiespalvelukseen astumista.

Turun amk:n logo ovessa

Paperiset todistukset jäävät historiaan Turun AMK:ssa – tänä keväänä valmistuvat saavat jo sähköisen tutkintotodistuksen

Koulusta valmistunut voi edelleen tulostaa itse paperisen todistuksen, mutta ammattikorkeakoulun mukaan paperinen kopio ei vastaa virallista todistusta.

Kaksi poliisia.

Itä-Suomen poliisi varoittaa sosiaalisen median kautta tulevista henkilötietojen kalasteluista

Esimerkiksi Facebookin ja Instagramin viestintäpalveluiden kautta lähestyneet huijarit ovat pyrkineet saamaan puhelinnumeroita ja pankkitunnuksia.

Helsingin yliopiston päärakennus Senaatintorilla.

Uutta tietoa verkkohyökkäyksestä Helsingin yliopistoon: Osa viesteistä vaikuttaakin olevan bottien sijaan ukrainalaisilta ihmisiltä

Helsingin yliopiston sosiaalisen median tileille lähetettiin vuorokauden aikana jopa 2 500 venäläisvastaista viestiä.

Tietokoneen näppäimet

Tietokonematoja ja vaalisabotointia – Ukraina oli vuosia Venäjän kybervoimien koelaboratorio, nyt jopa Anonymous käy kybersotaa Venäjää vastaan

Kybersota on julistettu alkaneeksi useita kertoja viime vuosikymmenien aikana. Jälkikäteen julistukset ovat paljastuneet ennenaikaisiksi. Onko nyt toisin?

Helsingin yliopiston päärakennus Senaatintorilla.

Helsingin yliopisto joutui laajan verkkohyökkäyksen kohteeksi: some-päivityksiin tullut jopa 2 500 venäläisvastaista kommenttia

Yliopiston sosiaalisen median ja digitaalisen viestinnän asiantuntija arvioi, että kyseessä on organisoitu informaatiovaikuttamisen operaatio.

Elstolpar på ett grönt och snöigt fält.

Vaasan yliopiston tutkijat ehdottavat energia-alalle yhteisiä kyberturvallisuusharjoituksia – "Kyberturvallisuudessa ihminen on heikoin lenkki"

Joskus organisaatiossa kyberriskejä torjutaan teknisesti erinomaisilla ratkaisuilla, mutta esimerkiksi ihmisten toiminnasta aiheutuvat käytännön riskit jäävät huomiotta. Vaasan yliopiston kysely toteutettiin kesällä 2021.

Panu Moilanen Yle Jyväskylän toimituksessa.

Asiantuntijan mukaan Venäjä ei edes pyri todelliseen informaatiovaikuttamiseen lännessä

Jyväskylän yliopiston turvallisuuden ja strategisen analyysin lehtori Panu Moilanen sanoo Venäjän tietävän, ettei sillä ole informaatiovaikuttamisessa länsimaissa mahdollisuuksia Ukrainaa vastaan.

Tietokoneita ja datakaapeleita serverisalissa.

Turun kauppakamarin jäsenyritysten tietoturvassa parantamisen varaa – joka toinen yritys tunnistaa riskit ja panostaa tietoturvaan

Yritykset kertovat kyselyssä tietojenkalasteluyritysten ja tietomurtojen määrän kasvaneen kuluneen vuoden aikana.

Tietokoneita ja datakaapeleita serverisalissa.

Ukrainan sota nosti kyberhyökkäysten riskit tapetille – Lahdella vahva valmius, joka opittiin kantapään kautta

Lahden kaupunkiin kohdistui kesällä 2019 iso kyberhyökkäys. Kaupunginjohtajan mukaan niihin on varauduttava muulloinkin kuin kriisiaikana.

Nordean logosta osa.

Nordeaan kohdistunut kyberhyökkäys oli "poikkeuksellisen hyvin toteutettu", sanoo asiantuntija – hyökkääjän taustoista ei tietoa

Nordean mobiili- ja verkkopankeissa oli tiistaina häiriöitä poikkeuksellisen pitkään. F-securen Mikko Hyppönen suosittelee mobiilivarmenteen käyttöä, jotta tunnistautuminen ei riippuisi pankeista.

Jarno Limnéll

Informaatiosota on jo käynnissä – asiantuntija kertoo, mitä jokaisen tulisi tietää kyberhyökkäyksistä ja trolleista

Kysyimme Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden professori Jarno Limnélliltä, onko Suomeen kohdistuvien kyberhyökkäysten riski Euroopan kiristyneen turvallisuustilanteen myötä kasvanut.

Miehen kädet kannettavalla tietokoneella.

Tietomurrossa uusi käänne: Savonian opiskelijoiden tietoja julkaistiin Tor-verkossa

Pimeästä verkosta on löytynyt tähän mennessä noin 50 opiskelijan tiedot. Kyseessä ei ole yksittäinen ryhmä, vaan eri alojen opiskelijoita.

Tietokoneita ja datakaapeleita serverisalissa.

Hattulan kunnan nimissä lähetetty huijausviestejä verkossa

Hattulan kunnan sähköpostitilille on murtauduttu viikonlopun aikana. Kunta varoittaa klikkaamasta auki sähköpostien mukana tulevia linkkejä.

Bitcoin mustalla taustalla.

Savonia toipuu tietoverkkohyökkäyksestä – poliisi tutkii tapahtunutta

Tiedossa ei edelleenkään ole, että esimerkiksi henkilötietoja tai muuta arkaluontoista tietoa olisi vaarantunut.

Tietokoneen näppäimistö.

Perhon kunta joutui hakkeroinnin vuoksi pyytämään: "Älkää avatko kunnanjohtajalta saapuneita viestejä"

Perho tiedotti sivuillaan ja sosiaalisessa mediassa keskiviikkoiltana, että kunnanjohtajan sähköpostitili oli kaapattu.

Tietokoneita ja datakaapeleita serverisalissa.

Savonia-ammattikorkeakoulu jatkaa perjantaina havaitun tietoturvahyökkäyksen selvittelyä

Tilanne jatkuu edelleen. Hyökkääjä on lukinnut joitakin Savonian tiedostokansioita ja vaatii niiden avaamisesta bitcoineja.

Tietokoneita ja datakaapeleita serverisalissa.

Savonia-ammattikorkeakouluun tehty massiivinen tietoturvahyökkäys – kiristysohjelma lukinnut tietoja

Ammattikorkeakoulun mukaan arkaluoteisia tietoja tai henkilötietoja ei ole vaarantunut.

Kuvassa mies käyttää kannettavaa tietokonetta ulkona.

Tarvitaanko jokaiseen luottamustoimeen uusi tietokone, kysyy aluevaltuutettu – valituille tuliterät koneet Pohjois-Savossa ja Keski-Suomessa

Luottamustoimiin valituille jaetaan usein tietokoneet työskentelyä varten. Monille kertyy useita koneita eri käyttötarkoituksiin. Tietoturvan kannalta useiden koneiden käyttö on perusteltua.

Kiinan armeijan sotilaat marssivat rivissä.

Suomessa työskentelevillä tutkijoilla yhteyksiä Kiinan sotakoneistoon – Professori: ”Emme katso militaariyhteyksiä vaan sitä, onko tutkija meille hyödyksi”

Suomalaiset korkeakoulut saattavat tietämättään osallistua Kiinan sotavoimien kehittämiseen tai ihmisoikeusloukkausten edistämiseen, ilmenee MOT-toimituksen selvityksestä. Suojelupoliisi ja useat läntiset tiedustelupalvelut ovat varoittaneet tutkijoiden kytkennöistä sotilaalliseen tutkimukseen.

Kuvassa kädet tietokoneen näppäimistöllä.

Suomalaiset luottavat tietoturva-asioissa enemmän urheiluseuroihin kuin ulkomaisiin verkkokauppoihin

Eniten suomalaisten luottamusta tietoturva-asioissa nauttivat pankit ja vakuutusyhtiöt sekä virastot ja muut julkishallinnon toimijat.

Valtioiden turvallisuuspalvelut, rikollisryhmät ja hakukoneyhtiöt tietävät meistä kaiken.

Tietoturva-asiantuntija: Suomalaisia diplomaatteja vakoiltu toisen valtion toimesta

Vakoilu on tehty israelilaisten kehittämällä vakoiluohjelmalla ja se on tiettävästi ensimmäinen laatuaan, jossa Pegasus-vakoiluohjelman tiedetään liittyvän Suomeen.

Grafiikassa on pylväitä äänestysprosenteista eri vaaleissa.

Nuori valtuutettu pitää käsittämättömänä, että puhelimella voi tehdä kaikkea muuta paitsi äänestää – vaalijohtajan mukaan se on yhä liian vaarallista

Vain alle puolet äänioikeutetuista antoi äänensä aluevaaleissa. Se on saanut monet kyselemään verkossa tapahtuvan sähköisen äänestyksen perään. Nettiäänestyksen riskit näyttävät kuitenkin isoilta.

NSO Groupin sivut puhelimen näytöllä.

Suomalaisia diplomaatteja vakoiltu haittaohjelmalla – ulkoministeriö: Vakava tapaus, tulkitsemme laittomaksi tiedusteluksi

Ulkoministeriö ei kerro, ketä vakoilusta epäillään. Haittaohjelmaa tekevän israelilaisyhtiön arvellaan avustaneen useita yksinvaltaisia valtioita urkinnassa.

Huijarin lähettämiä viestejä: Hei, voitko antaa minulle matkapuhelinnumerosi? Kiitos! Osallistuin kilpailuun, lähetän tekstiviestin. Jos saat koodin sisältävän viestin, lähetä se minulle. Okei?

Paula sai ystävältään yksityisviestin kilpailusta, päätyi menettämään Facebook-tilinsä – Kyberturvallisuuskeskus varoittaa tietojen kalastelusta

Huijauksen uhri pelkää ystäviensä menettävän myös rahaa "käsittämättömän hyvälle huijarille". Facebook-tilin palautus omaan haltuun on osoittautunut työlääksi.

Lähikuva: mies kirjoittaa kannettavalla tietokoneella.

Varkauden kaupungin sähköposteista on lähetetty huijausviestejä – kaupunki varoittaa avaamasta liitetiedostoja tai linkkejä

Varkauden kaupungin mukaan huijausviestien liitteenä voi olla laskuväärennös. Varkaus pyytää huijausviestejä saaneita ottamaan yhteyttä kaupungin tietohallintoon.

Naton pääsihteerin Jens Stoltenberg.

Ukrainan mukaan Venäjä vaikuttaa olleen hallituksen sivujen hakkeroinnin takana

Ukraina ja Nato syventävät yhteistyötään kyberturvallisuuden saralla, kertoo Naton pääsihteeri Stoltenberg.

Lähikuva: mies kirjoittaa kannettavalla tietokoneella.

OP:n verkkosivut kaataneen kyberhyökkäyksen tekijöistä tai motiivista ei ole vielä tietoa

Osuuspankin mukaan asiakkaiden tiedot tai rahat eivät olleet vaarassa. Pankki on ollut hyökkäyksen takia yhteydessä Kyberturvallisuuskeskukseen ja poliisiin.

Nimeään Metaksi vaihtaneen Facebookin uusi tunnus.

Facebook paljasti vakoiluyhtiöiden toimet alustoillaan – urkinnan kohteena kymmeniä tuhansia ihmisiä

Useat yksityiset tiedustelupalveluita myyvät yritykset ovat käyttäneet sosiaalisen median palveluita tietojenkalasteluun. Muun muassa ihmisoikeusaktivistien ja journalistien tietoihin on yritetty päästä käsiksi.

Psykoterapiakeskus Vastaamo.

Tietosuojavaltuutettu määräsi Psykoterapiakeskus Vastaamolle 600 000 euron seuraamusmaksun erittäin vakavista tietoturvallisuuspuutteista

Tietosuojavaltuutetun toimisto katsoo, ettei henkilötietoja ollut asianmukaisesti suojattu luvattomalta ja lainvastaiselta käsittelyltä.

Kuvassa kädet tietokoneen näppäimistöllä.

Tietokoneesi hitaus voi johtua uudesta internetin haavoittuvuudesta – asiantuntija: Haitta on valitettavasti levinnyt joka paikkaan verkossa

Tietokoneiden hyväksikäyttöyritykset ovat lisääntyneet hurjasti uuden avoimen lähdekoodin haavoittuvuuden takia. Haitoista ei ole tarkkaa kuvaa, mutta käyttäjiä kehotetaan päivittämään ohjelmistot välittömästi.

Tekstiviestihuijaukset.

Älypuhelimien sisältö kiinnostaa varkaita – asiantuntija: FluBot on ilkeä haittaohjelma

Yksinkertaisin tapa selättää FluBot -haittaohjelma on palauttaa puhelimeen tehdasasetukset. FluBot on mahdollista myös poistaa, mutta se vaatii teknistä osaamista, koska se huijaa puhelinta.

Hermostununut nainen katsoo läppäriään, jossa on selvästi joku ongelma.

Spam! Nettihuijauksen tunnistaminen on myös hauskaa

Nettihuijaukset painostavat toimimaan nopeasti.

Puhelimeen tullut huijaustekstiviesti.

Maanantai 29.11.2021 (radio)

Koronatilanne huononee. Omikron virusmuunnosta voi olla myös Suomessa. Omikron huolettaa maailmalla. Ruotsi sai taas pääministerin. Huijausviestejä matkapuhelimissa. Sää on kylmää.

Tekstiviestihuijaukset.

Huijaustekstiviestejä lähettävä haittaohjelma ei näytä hidastumisen merkkejä – Kyberturvallisuuskeskukseen satoja ilmoituksia tietoturvaloukkauksista

Viime viikon puolivälissä aktivoitunut haittaohjelma levittää yhä tekstiviestejä Android-puhelimiin. Kyberturvallisuuskeskukseen voi halutessaan ilmoittaa tuoreista, alle 12 tuntia vanhoista huijausviesteistä keskuksen verkkosivuilla.

Israelilainen NSO Groupin toimisto Tel Avivissa.

Teknologiajätti Apple haastoi oikeuteen vaikutusvaltaisen israelilaisen hakkeriryhmän – "He ovat moraalittomia palkkasotureita"

Applen mukaan NSO Groupin kehittämällä Pegasus-vakoiluohjelmalla on tunkeuduttu sen puhelimiin. Asiantuntijoiden mukaan Pegasusta käytetään myös ihmisoikeusaktivistien ja toimittajien valvontaan.

Käyttäjiä on tägätty, eli merkitty kuvaan, jossa nainen pitelee Dysonin hiustenkuivaajapakettia ja näyttää kuittia, jossa lukee 1,99 euroa.

Arviolta kymmeniätuhansia on yritetty huijata Instagramissa – houkutuksena kahden euron hiustenkuivaaja

Huijarit yrittävät saada Instagram-käyttäjien luottokorttitiedot tägäämällä heidät valepostaukseen. Samaa tilausansaa on käytetty Suomen lisäksi ainakin Ruotsissa ja Ranskassa.

Psykoterapiakeskus Vastaamo.

Vastaamon tietomurron vahingonkorvaukset uhreille ovat jäämässä laihoiksi: "Tuntuu ihan naurettavalta saada alle 100 euroa"

Ylen haastatteleman tietomurron uhrin mukaan pelkästään nimenvaihdokseen ja siitä seuranneisiin kuluihin on uponnut enemmän rahaa kuin uhrit ovat saamassa korvaukseksi.

Sähköpostin suodatusappi kännykän näytöllä

Rikolliset pyrkivät nyt kaappaamaan koko älypuhelimen – pahimmillaan tunkeutuja voi äänittää puhelimellasi huoneessa käymääsi keskustelua

Tietoturva-ammattilaisten mukaan pankkihuijaukset ja henkilön tunnistamistietojen kalasteluyritykset ovat lisääntyneet selvästi. Erilaiset huijausyritykset keskittyvät jatkossa yhä enemmän mobiiliin.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle