Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ylen kolumnisti Auli Viitala.

Auli Viitalan kolumni: Veronalennusten vaatiminen köyhien nimissä on törkeää ja törsäämistä

Köyhyyttä ei poisteta veronalennuksilla vaan rahalla. Ei kiitos arvonlisäveron alentamiselle. Raha ei nimittäin kasva puussa, kirjoittaa Viitala.

Mirkku Salo katsoo kameraa keltaisten lehtien ja koivun oksien seasta.

Mirkku Salo katkaisi perheensä huono-osaisuuden ketjun – myös Merja-äiti kertoo oman tarinansa

Huono-osaisuus voi siirtyä perintönä sukupolvelta toiselle. Mirkku Salo katkaisi oman ketjunsa muuttamalla mahdollisimman kauaksi kotoaan ja kasvattamalla selkärangan.

Brödkö

Koska rahat eivät riitä, Petri Salminen jonottaa hapankorppua ja säilykkeitä – korona-aika paljasti, miten perusturva vuotaa

Järjestöjen ja kirkon jakaman ruoka-avun tarve on korona-aikana ryöpsähtänyt kasvuun. Osa avunhakijoista on nuoria ja osa työssäkäyviä. Sekä köyhyystutkijat että avuntarvitsijat itse sanovat, että Suomessa on ihmisiä, jotka elävät nälässä.

En hög med brev på ett bord.

Jotkut nuorista aikuisista kikkailevat poste restante -osoitteilla säilyttääkseen sosiaalietuutensa

Poste restante -osoitteella kikkailemisella saattaa olla merkitystä työttömyysturvaan ja asumistukien määrään. Tähän on törmätty muun muassa Forssassa.

Emmi Ojalehto ja Nelli Hautakoski

Etkö vielä tiedä, mitkä ovat aluevaalit? Tässä tiivis lista arkisista palveluista, joihin valitut pääsevät vaikuttamaan

Aluevaalit lähestyvät, mutta harva tietää, mistä niissä on kyse. Tähän juttuun kokosimme viisi asiaa, jotka muuttuvat, kun uudet aluevaltuustot aloittavat työnsä.

Raisa Omaheimo

Raisa Omaheimon kolumni: Miksi sama asia on rikkaan tekemänä cool ja köyhän tekemänä mauton?

Keskiluokkaisena olen lähtökohtaisesti luotettava ja arkiset toimeni nähdään hyväksyttävinä. Valitettavasti emme yhteiskuntana ulota samaa luottamusta ja myötäsukaista katsetta vähävaraisiin, kirjoittaa Omaheimo. Kolumnin voi myös kuunnella.

Itä-Suomen yliopisto

STM myönsi ison potin Itä-Suomen yliopiston sosiaalityön tutkimushankkeille

Sosiaali- ja terveysministeriö myönsi noin 800 000 euron rahoituksen Itä-Suomen yliopiston sosiaalityön tutkimushankkeille. Hankkeet koskevat muun muassa sosiaalipalveluiden vaikuttavuutta ja sosiaalietuuksia.

Maahanmuuttoviraston kyltti ja sisäänkäynti.

Ihmiskaupan uhreja tullut avun piiriin enemmän kuin koskaan ennen – apulaisjohtajan mukaan tietoisuus on kasvanut Suomessa

Suomessa hyväksikäytetyt asiakkaat olivat joutuneet pakkotyöhön, seksiorjuuteen tai prostituutiolla hyväksikäyttämiseen viittaavaan tilanteeseen, pakkoavioliittoon tai hyväksikäytetyksi rikollisessa toiminnassa.

Käsi täyttää toimeentulotukihakemusta

THL:n kysely: Toimeentulotuen siirto Kelaan ei vapauttanut aikaa sosiaalityöhön

Perustoimeentulotuki siirrettiin Kelan hoidettavaksi vuonna 2017. Sen piti vähentää kunnissa rutiinityötä ja vapauttaa aikaa muun muassa aikuissosiaalityölle.

Samuli Kenttämies

Korona-aika on kurittanut eniten ihmisiä, jotka joutuvat muutenkin tinkimään arjessaan – valtaosa arvioi, että taloudellinen tilanne on säilynyt ennallaan

Kelan tutkimuspäällikön mukaan ihmisillä, jotka ovat pystyneet tekemään etätöitä, taloudellinen tilanne on voinut parantua, kun tulot ovat pysyneet ennallaan ja menot pienentyneet.

Tuija Seppänen katsoo valokuvia

Vanhuksen kaikki rahat eivät voi enää jatkossa hurahtaa hoitolaitokselle – uusi laki määrää tarkan summan omaa käyttörahaa

Asiakasmaksulain muutokset tulevat voimaan tänään. Vertailimme, miten ympärivuorokautisessa hoidossa olevan iäkkään kulut muuttuvat lain myötä. Tuija Seppäsen isä ei olisi pärjännyt ilman hänen maksuapuaan.

Kolumnisti Auli Viitala

Auli Viitalan kolumni: Tavallisuus on harha

“Me ollaan ihan tavallisia ihmisiä”, sanovat Suomen kaikkein rikkaimmat. “Tavallinen” on tavallinen sana mutta vaikea määritellä. Se ei tarkoita samaa kuin “enemmistön” tai välttämättä edes “yleinen”, kirjoittaa Viitala.

Mies halaa tytärtään

Pienituloiset elatusvelvolliset joutuvat usein ulosottokierteeseen ja syrjäytyvät – syinä sosiaaliturvan ja verotuksen epäkohdat, kertoo tuore selvitys

Elatusvelvollisten asema sosiaaliturvassa ja verotuksessa on heikko. Keskeisimmät ongelmat liittyvät lapsilisiin, työttömyysturvaan, asumistukeen ja toimeentulotukeen. Elatusvelvollisuusvähennyksen maksimimäärän pitäminen ennallaan yli 30 vuotta on skandaali, sanoo tutkija.

Tummahiuksinen nainen hymyilee kirjan takaa kuvaajalle.

Kelan päätöksissä hätkähdyttävän paljon virheitä – THL:n tutkija: Varmasti joukossa niitäkin, jotka ovat saaneet liian vähän toimeentulotukea

THL:n tutkimuksen mukaan Kelan toimeentulotukipäätöksissä on yllättävän usein virheitä. Kolmannes kyselyyn vastanneista kuntien sosiaalityöntekijöistä oli havainnut virheen etuuspäätöksissä viikoittain. Valtaosa asiakkaista ei huomaa virhettä.

kirjeen pudotus postilaatikkoon

Minnan Kela-kirje hukkui ja talous meni sekaisin – yhdenvertaisuusvaltuutettu huolissaan tulevan postilain vaikutuksista

Valmisteilla olevilla muutoksilla pelätään olevan vaikutusta esimerkiksi etuushakemusten käsittelyaikoihin Kelassa. Jakelu- ja keräilypäivien harventaminen heikentäisi kirjeitse asioivien asemaa entisestään.

Heikki Hiilamo

Heikki Hiilamon kolumni: Pikavippibisneksen salaisuus 

Pikavippien ongelmat ovat olleet tiedossa jo vuosia. Julkisella vallalla on suuri intressi puuttua pikavippien ehtoihin. Olisi syytä harkita, että vippien korkokatto ja kulutusluottojen markkinointikielto säädetään pysyviksi, kirjoittaa Hiilamo.

Heikki Hiilamo

Heikki Hiilamon kolumni: Kela kyykyttää köyhiä 

Kelalla on Suomessa poikkeuksellisen suuri harkintavalta siihen, miten vähän rahaa ihminen tarvitsee tullakseen toimeen. Tänä vuonna Kela on yllättäen poikkeusoloista huolimatta leikannut toimeentulotuen perusosaa, kirjoittaa Hiilamo.

Muusa Pennanen katsoo ulos.

Hakuvelvoite pakottaa lukion päättävät hakemaan opiskelupaikkaa – suurin osa jää kuitenkin ilman, sillä paikkoja ei ole riittävästi

Opintojen jatkaminen heti lukion jälkeen on vähentynyt 15 vuoden ajan. Vuonna 2019 kevään ylioppilaista peräti 70 prosenttia ei jatkanut opintoja heti. Hakuvalvoitteen rikkominen vie työmarkkinatuen, sen noudattaminen taas ensikertalaisen hakijan etuudet.

Henkilö seisoo Kelan ikkunassa olevan eri palvelunumeroista kertovan ohjeen edessä.

Tutkimus: Suomessa on huomattavasti enemmän toimeentulotuen saajia kuin Ruotsissa – Suomessa tuki on korkeampi ja saavutettavampi

Ruotsissa alle puolet tukeen oikeutetuista oli saanut etuutta, Suomessa vastaava osuus oli kaksi kolmasosaa.

500 euron seteleitä pöydällä.

Miten vähävaraisen kukkaro kestää, jos joutuu viikoiksi sairaalahoitoon? Hoitomaksuihin voi hakea huojennusta, mutta tätä eivät kaikki tiedä

Ulosottoon päätyi viime vuonna jonkin verran enemmän sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuja.

Tietokirjailija Asta Leppä poseeraa kameralle.

Asta Lepän kolumni: Miksi apaattiset uuninpankkopojat raivostuttavat keskiluokkaa?

Jos ihmisellä ei ole unelmia ja maailma näyttää mahdottomalta, miksi hän yrittäisi yhtään mitään, miettii toimittaja, tietokirjailija Asta Leppä. Kolumnin voi myös kuunnella.

Salla Kalkas paistaa jauhelihaa paistinpannulla.

Etäopiskelu sysäsi opiskelijat eriarvoiseen asemaan, kun kaikille ei ole ilmaista lounasta: kokkaamaan voi joutua jopa kesken oppitunnin

Lounaan valmistus kuormittaa etäopiskelijan jaksamista ja lompakkoa. Osa oppilaitoksista tarjoaa ruokakasseja tai rahaa.

Kokki Jenni Klasila ja keittiöpäällikkö Jetro Luumi valmistavat ruokaa Huoltamon Ravintola keittiössä. 3.2.2021.

Tiistai 16.2.2021 (radio)

Toimeentulotuki. Etätyöt. Koronarokotukset. Henkilöstöravintolat. Sääennuste.

Kelan postitettu toimeentulotukipäätös lähikuvassa, 16.8.2018.

Talentia: Ei koko toimeentulotukea Kelan hoidettavaksi

Perustoimeentulotuki on nykyisin Kelan hoidossa. Ainakin ehkäisevään ja täydentävään tukeen tarvitaan sosiaalialan ammattijärjestön mukaan ihmisen yksilöllisten ongelmien tuntemista.

Heidi Paatero on mummonsa kanssa innokas kirppistelijä. Kesäisin heidän yhteinen suosikkinsa on Vermon kirpputori.

Nuoret naiset putoavat nyt toimeentulotuen varaan – Heidi Paatero, 20, käytti säästämänsä rippilahjarahat ennen kuin pääsi tuen piiriin

Suurinta kasvu oli Uudellamaalla, missä parikymppisten nuorten naisten perustoimeentulotuen tarve kasvoi 14 prosenttia edellisvuodesta.

Henkilö seisoo Kelan ikkunassa olevan eri palvelunumeroista kertovan ohjeen edessä.

Sosiaalityön ammattilaiset älähtivät: Kela heikentää vaikeassa asemassa olevien asemaa eikä näe parhainta tapaa auttaa

Sosiaalityön ammattilaisjärjestön mukaan perustuen saajia pompotellaan luukulta toiselle.

Teksti, jossa lukee Käsikirjoitus.

Kuka pärjää Kelan luukulla? käsikirjoitus

Lue tästä ohjelman käsikirjoitus

Hotellin asiakas puhuu vastaanottovirkailija kanssa.

Earnings-related unemployment allowances hit 20-year high

Jobless funds paid out nearly three billion euros in allowances in 2020, while demand for income support rose slightly.

Maarit Bäckman

Sinkkutaloudet saavat valtaosan toimeentulotuesta – pyörätuolissa istuva 27-vuotias lähihoitaja ei pääse eläkkeelle lääkärinlausunnoista huolimatta

Yksin asuvat ovat Kelan tutkijan mukaan haavoittuvaisemmassa asemassa, koska heillä ei ole ketään jakamassa yllättäviä menoja.

Eija Pekonen kotonaan.

Suomessa on yli miljoona yksin asuvaa, mutta silti heidät unohdetaan jouluisin – tällaista on viettää joulu yksin

Yksinasuvat ry:n mukaan yksin asuvat jäävät puheissa yhteiskunnan ulkopuolelle, eikä joulu tee tähän poikkeusta.

KEVA:n pääkonttori

Keva maksoi tammikuun eläkkeet jo joulukuussa: ylimääräisen maksun voi palauttaa myös itse, neuvoo Keva – Verottaja: Nyt kannattaa odottaa hetki, viranomaiset ratkaisevat asian

Noin 400 000 eläkeläistä sai tammikuun rahat joulukuussa. Veronmaksajien mukaan se voi tuottaa satojen eurojen menetyksen.

Lappeenrannan Huhtiniemen kuntoportaat.

Lappeenrantalaiset arvostavat kirjasto-, liikunta- ja varhaiskasvatuspalveluja – eniten tyytymättömyyttä ikäihmisten- ja päihdepalveluihin

Tuoreessa kuntalaiskyselyssä lappeenrantalaiset antoivat palveluilleen täsmälleen saman arvosanan kuin tutkimukseen osallistuneet muutkin kunnat eli 3,81.

Kasvihuoneessa tomaatteja Närpiössä

Närpes mayor hails immigration after Finns Party criticism

The west coast town of Närpes says that immigration has been good for the town.

Kasvihuoneessa tomaatteja Närpiössä

Perussuomalaiset nosti tikun nokkaan ulkomailta tulleet tomaatinpoimijat – Närpiössä kritiikkiä pidetään epäreiluna ja puolustetaan työperäistä maahanmuuttoa

Perussuomalaiset ovat nostaneet pohjalaisen tomaattipitäjän esimerkiksi kuvaamaan työperäisen maahanmuuton hintaa veronmaksajille.

Kansaneläkelaitoksen Kampin toimipiste Helsingissä.

Kela: Immigrants require twice as much income, housing support as native population

Lower employment rates and income levels among the immigrant population contribute to the extra need for state support.

Kansaneläkelaitoksen Kampin toimipiste Helsingissä.

Maahanmuuttajille keskimäärin kaksinkertaisesti Kelan etuuksia Suomessa syntyneisiin verrattuna

Ero kahden väestöryhmän välillä muodostui työttömyysturvasta, asumistuista ja toimeentulotuista.

henkilökuva

"En tee töitä rahan, vaan mielenterveyteni takia" – Susu Pussinen ja yli 25 000 kannustinloukussa olevaa suomalaista eivät juuri hyödy työnteosta

Tutkijat arvioivat, että lisäksi kymmenesosa työllisistä saisi melkein samat tulot, vaikkei kävisikään töissä.

Toni Nurminen Kontulan metroaseman edustalla.

Nuoret maksavat kovaa hintaa koronasta: Yli 11 000 joutui turvautumaan kesällä toimeentulotukeen Helsingissä – ja erot kaupunginosien välillä ovat hurjat

Ylen selvitys paljastaa, että nuorten toimeentulotuen saajien osuudet vaihtelevat Helsingissä kaupunginosittain valtavasti.

 Valtiovarainministeri Matti Vanhanen Säätytalolla 3. syyskuuta.

Hallitus päätti viidennestä lisätalousarviosta – parannuksia matkustajien kuluttajansuojaan

Väliaikaisen epidemiakorvauksen rahoittamiseen hallitus ehdottaa 60:tä miljoonaa euroa.

Aino-Kaisa Pekonen

Thursday's papers: Income support row, manual labour wages and smuggling fiasco

Finland's press looks into claims that a supplement to income support payments will "flow" to immigrants and single men.

Nuoret pelaavat salibandya.

Jämsä sai valtion rahaa vähävaraisten perheiden liikunnan tukemiseen

Avustus ohjataan esimerkiksi urheiluseuran jäsenmaksuihin ja kausimaksuihin.

Sairaanhoitaja käytävällä, Uusi lastensairaala, Helsinki, 8.7.2019.

MS-tauti vei työn ja opinnot, nyt Lauran hoitolaskut menevät suoraan perintään – Ulosottoon päätyy yhä enemmän hammashoito-, lääkäri- ja sairaalamaksuja

Lääkäri- tai sairaalalaskun kohtuullistaminen vaatii laajaa selvittelyä, mutta rästilaskun ulosotto käy automaattisesti.

Joukko nuoria kävelee kadulla, yhdellä heistä on päällä kasvomaski.

Thursday's papers: Second wave worries, exit strategies for radicals, tropical nights

Newspapers report on renewed concerns among experts about the prospect of a second wave of coronavirus infections in Finland.

Heikki Hiilamo

Heikki Hiilamon kolumni: Työttömyysturvan aktiivimalli oli Suomen perustulokokeilun kannalta tuhoisa

Ihmisten työllistymistä tulee edistää yhdistämällä tuet vähemmän keppejä sisältävien tulonsiirtojen kanssa, kirjoittaa Heikki Hiilamo.

Hipposkylän asukkaat Maija Nurmi, Juha Laakso ja Tarja Lahtinen

Moni tippui kärryiltä, kun Suomi alkoi etäillä – Tarja Lahtista naurattaa ajatus videopilateksesta: "Olen minä voinut radiota kuunnellessa lauleskella"

Korona toi pitkän listan uusia huolia perusturvan varassa eläville. Alan ammattilaiset pelkäävät, että vaikutusten korjaaminen kestää pitkään.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle