Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Mona Mannevuon kolumni: Paljon puhetta mielenterveydestä 

Kun mielenterveyden häiriöistä lukee paljon, syntyy kiusaus parannella niitä kotikonstein. Omat rajat olisi tällöin hyvä tunnistaa, kirjoittaa Mona Mannevuo.

Lapin yliopiston ylioppilaskunta pyytää tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusselvitystä

LYY toivoo myös yliopiston johdolta avointa keskustelua siitä, mikä on opiskelijan asema päätöksentekijänä Lapin yliopistossa.

Mona Mannevuon kolumni: Ihanteellinen etätyöihminen rakastaa järjestystä

Etätöistä puhutaan kaikkien tulevaisuutena. Ei ihme, sillä etätöissä on mahdollisuus tehostamiseen ja nuukailuun, kirjoittaa tutkija Mona Mannevuo.

Biseksuaali, lestadiolainen, neljän lapsen isä – mutta ennen kaikkea mies: Samuel Jyrinki, 31, on esimerkki uudesta ilmiöstä

Me too -liike on saanut miehet puhumaan herkkyydestään. Sille on tarvetta Suomessakin, sanoo tutkija.

Tutkija Tuula Juvonen on viihtynyt kodissaan niin vanhassa kulkutautisairaalassa kuin Manhattanilla

Arkkitehtuurin opiskelu Saksassa herätti sisäisen feministin

Kolmen lapsen isä on nyt nainen – “Olen niin onnellinen, että uskalsin tehdä tämän”

Sukupuolenkorjausleikkaus oli Tiian prosessin päätepiste.

Finland's first international gender equality prize goes to Angela Merkel

German chancellor Angela Merkel has been presented with Finland's newly-established International Gender Equality Prize.

Ombudsman to investigate gender pay discrimination in Finnish national football teams

Finland's ombudsman for gender equality has demanded an explanation for the differential pay levels for male and female national team players.

Kuukautisaktivistit ovat feministejä, jotka tahtovat poistaa häpeän menkoista: “Meille lyödään heti nipoleima päähän”

Kehitysmaissa jotkut laittavat kiven emättimeen, jotta kuukautisveri ei valuisi ulos, Lunette-kuukautiskupin kehittäjä Heli Kurjanen sanoo.

Professori: Tasa-arvokehitys on seisahtanut Suomessa

Sukupuolentutkimuksen professorin Johanna Kantolan mukaan talouskuripolitiikka on kohdellut miehiä ja naisia eri tavoin.

Finnish advertising watchdog gets tough on gender stereotypes

Advertising depictions of gender roles often leave much to be desired, says Finland's Council of Ethics in Advertising.

Historic shift as more men than women get 'the snip'

Finland's battle for gender equality took a step forward last year, when for the first time ever more men were sterilised than women.

Saudi-Arabia edistämään naisten oikeuksia YK:ssa

Maa on valittu YK:n naisten oikeuksia käsittelevään valiokuntaan.

Viittomakielinen feminismikurssi järjestettiin ensimmäistä kertaa Suomessa

Helsingissä on ensimmäistä kertaa pidetty feminismikurssi viittomakielellä. Kurssilla keskusteltiin tasa-arvosta ja kuurojen naisten historiasta.

Piraatit, feministit, kommunistit, eläintensuojelijat – tätäkin saat jos äänestät pienpuoluetta

Pienpuolueet ovat vaalien radikaaleja yksityisajattelijoita, mutta valtaa niillä ei juuri ole. Viime vaaleissa valtuustopaikka irtosi vain kymmenelle. Sitoutumattomat kannatusyhdistykset saivat eri puolella Suomea 185 valtuutettua.

Finland celebrates equality on Minna Canth Day

March 19th is a national flag day celebrating equality and the trailblazing work of writer and journalist Minna Canth.

"Nainen presidentiksi!" – Kremliin tunkeutuneita mielenosoittajia pidätettiin naistenpäivänä

Feministimielenosoittajat vaativat yli 200 vuotta kestäneen miesvallan lopettamista Venäjällä.

Finland founds International Gender Equality Prize

On Women's Day in Tampere, Prime Minister Juha Sipilä launched a biennial international accolade celebrating gender equality. The prize sum is 150,000 euros and is funded with development cooperation appropriations.

Kulttuurivieras, feministi Rosa Meriläinen ei voi käsittää Suomen asevelvollisuuslakia: Intti opettaa nuorille miehille, että epätasa-arvo on ok

Feministi, kirjailija Rosa Meriläinen on ihmeissään, miksei miesten asevelvollisuudesta pystytä edes keskustelemaan.

Feministi neuvoo: ota mallia Trumpista, hiljennä sisäinen forssalainen ja kerää kehujia ympärillesi

Saara Särmä on feministi ja kansainvälisen politikan tohtori. Hänellä on paljon sanottavaa kaikille, jotka eivät osaa arvostaa itseään.

Feministinen puolue puoluerekisteriin

Lisäyksen jälkeen puoluerekisterissä on 15 puoluetta.

New Feminist Party gears up for municipal elections

This spring's municipal elections will likely see several new political parties on the voting roster. One of them, the Feminist Party, filed its application for official registration with Ministry of Justice on Tuesday. Despite its name, the newly formed party has a goal of fighting racism and other discrimination.

Feministit nousemassa puoluekartalle – Feministipuolue sai kannattajakortit kokoon

Puolueen mukaan perinteinen politiikka ei ole onnistunut ratkaisemaan syrjinnän erilaisia muotoja.

Sukupuolentutkija suuttumusta herättäneestä Joensuun työpaikkailmoituksesta: "Moka"

Parrakas Lego-ukko ja solmioon viittaaminen olivat monelle liikaa Joensuun kaupungin työpaikkailmoituksessa, jossa haetaan kahta johtajaa. Sukupuolentutkimuksen professori ymmärtää sosiaalisessa mediassa lehahtanutta kritiikkiä. Kaupungin viestinnästä ilmoitusta on jo pahoiteltu arviointivirheeksi.

Feministipuolue haluaa sekä bikinin että burkinin – arvokonservatiiveille se sanoo ei kiitos

Feministien tavoitteena on – paitsi romuttaa isäntävalta eli patriarkaatti – saada aikaan Suomeen samanlainen "F-efekti" kuin Ruotsissa, jonka jälkeen lähes kaikki puolueet julistautuivat yksi kerrallaan feministisiksi. Tyttärelleen puheenjohtaja Warda Ahmed toivoo aitoa valinnanvapautta. Kasvokkain on juttusarja, jossa esitellään joka viikonloppu ajankohtaiseen teemaan liittyvä henkilö.

Rosa Meriläinen ja Saara Särmä opastavat hauskempaan elämään: "Tehdään ensin ja mietitään sitten"

Feminismi on iloinen asia ja maailma hauska paikka, julistavat Saara Särmä ja Rosa Meriläinen uudessa kirjassaan. Feministisen ajatushautomo Hatun perustajat kannustavat naisia ja miehiäkin ottaamaan elämästä ilon irti.

Slunga-Poutsalo tasa-arvosta: Lisää miehiä hoitoalalle ja naisia levyseppähitsaajiksi

Suomalaisen naisen asema on tällä hetkellä vahva, kun taas miehen asema on heikentymässä. Näin arvioi perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo keskiviikon A-studiossa, jossa keskusteltiin sukupuolen merkityksestä politiikassa.

Presidentti Obama vietti syntymäpäivää – kirjoitti naistenlehteen feminismistä

Presidentti Barack Obama käy kirjoituksessaan läpi naisen aseman muuttumista, samoin kuin omaa asennemuutostaan, jonka kahden tyttären kasvaminen naisiksi on saanut aikaan. Hän haluaa olla feminismin esimerkki myös omille lapsilleen.

"Miehillä menee paremmin kuin koskaan ennen" – Uuteen monimuotoiseen miehen rooliin on silti vaikeuksia sopeutua

Aiemmin yhteiskunta rankaisi miestä, jos tämä oli heikko tai pehmeä. Nyt miehillä menee paremmin kuin koskaan, sillä miehen rooli on moninaistunut huomattavasti. Sallivampi ympäristö on vapauttanut miehen mallin kaavoistaan, ainakin osittain. Silti osalla miehistä on vaikeaa sopeutua uuden miehen mallin vaatimuksiin etenkin parisuhteessa ja työelämässä.

Feministinen puolue pyrkii puoluerekisteriin

Feministiseksi puolueeksi itseään kutsuva puolueyhdistys pyrkii keräämään tarvittavat 5 000 kannattajakorttia ennen ensi vuoden kuntavaaleja.

Justiina Puupää oli feministi edellä aikaansa

Pekka ja Pätkä -komediat ovat tuttuja jokaiselle suomalaiselle, mutta näyttämöllä hassunhauskaa parivaljakkoa sekä voimakastahtoista Justiinaa on nähty hyvin vähän. Justiinaa Lappeenranna kesäteatterissa näyttelevän Sanni Laitisen mielestä Justiinassa on selvästi nähtävissä feministinen asenne.

Tutkija: Naisille puhutaan rumasti Facebookissa – "Tarkoitus on vaientaa heidät"

Naisiin kohdistuva seksuaalinen häirintä ja jopa vihapuhe ovat tutkija Saara Särmän mukaan tuttuja ilmiöitä myös sosiaalisessa mediassa. Särmän mukaan usein tarkoituksena on hiljentää naiset.

Feminist group lashes Helsinki over treatment of Roma

The Feminist Association Unioni says it has been housing some of the most vulnerable eastern European Roma women in its own facilities during recent cold nights because city officials are turning them away from official shelters.

Sadat marssivat naistenpäivänä tasa-arvon puolesta Helsingissä

Narinkkatorilta alkanut mielenosoitus sujui poliisin mukaan rauhallisesti.

Naisjärjestöt: Naisvihan nousu akuutein ongelma

Naistenpäivän poliittinen sanoma jää helposti naisille jaettavien kukkasten varjoon. Tänä vuonna naisjärjestöt haluavat kiinnittää huomiota naisvihan nousuun, jonka nähdään kärjistyneen maahanmuuttokeskustelun myötä.

Kasvokkain: Sukupuolentutkija Tuija Pulkkinen ei usko tyttö–poika-jaottelun loppuvan – "Feminismi ottanut takapakkia"

Professorin mielestä 1970-luvusta muistuttava miesvaltaisuus on alkanut taas hallita raskaassa politiikassakin. Kasvokkain on juttusarja, jossa joka lauantai tartutaan ajankohtaiseen teemaan kiinnostavan henkilön kautta.

Horonkäristys-duosta tuttu feministi Satakunnan läänintaiteilijaksi

Satakunta on saanut ensimmäisen esitystaiteen läänintaiteilijan, kun Marika Räty aloittaa pestinsä helmikuun alussa. 2000-luvulla syntyneen taidelajin asema on viime vuosina vahvistunut Satakunnassa sekä Kankaanpään taidekoulun että alueella toimivien taiteilijaryhmien ja tapahtumien myötä. 

Gender equality ombudsman: Sexual harassment not a new phenomenon

Pirkko Mäkinen, the ombudsman for gender equality, has countered a recent claim by a police chief that sexual harassment and assault cases are a "new phenomenon" by showing that women have experienced unwanted attentions well before the migrant crisis. Mäkinen nonetheless says that discussions on the issue are welcome.

Poliitikot huolissaan naisten turvallisuudesta – silti naisjärjestöjen avustuksia leikataan

Turvapaikanhakijoiden tekemät raiskaukset ovat herättäneet suuttumusta ja korkean tason kannanottoja suomalaisten naisten turvallisuuden puolesta. Samaan aikaan hallitus leikkaa naisjärjestöjen avustuksia.

Feministit ja ay-liike yhdistivät voimansa naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan

Valtava joukko eri puolilta Espanjaa saapuneita mielenosoittajia marssi Madridissa.

Naisenergiaa japanilaisittain: Naiset mukaan bisnekseen, feminismistä viis

Japanilainen Yukako Uchinaga perusti kahdeksan vuotta sitten järjestön, joka tähtää naisten nostamiseen talouselämän ja yhteiskunnan johtopaikoille. Uchinagan tavoitteena ei ole sukupuolten välinen tasa-arvo vaan yritysten kukoistaminen.

Kikkelikeskeinen huumori saa huutia – katso mallia feministiseen kiroiluun ja pilkkaan

Feministinen huumori puskee marginaalista parrasvaloihin. Perinteisesti huumorintajuttomaksi syytelty liike on ennenkin ollut salaa hauska, mutta nyt se lampsii muun muassa maan ykkösklubin lavalle päästelemään ärräpäitä ja stand up -iltoihin tuulettamaan testosteroninkäryä.

Melankolinen nainen on miehen puutteessa

Melankolian kulttuurihistoria ei ole sukupuolisensitiivistä.

Finn elected committee chair of global food organisation

The World Farmers' Organisation, a body that promotes farming in both developed and developing countries, has a new chief of its women's committee: the Finnish Kati Partanen. The committee says it is dedicated to improving gender equality in farming.

Tutkijat suomivat hallitusta: Meitä ollaan viemässä kohti mieselättäjyyden yhteiskuntaa

Maailmanpolitiikan professori kysyy, onko hallitus palauttamassa naiset sinne, missä "joidenkin pyhien kirjojen mukaan naisten kuuluu olla".

Tutkija: Sukupuolierosta tehdään nyt merkittävämpää kuin pitkään aikaan

Kaupassa yhdessä pinossa on vaaleanpunaisia ja toisessa sinisiä onkia. Vähintään yhtä selvä sukupuolien värikoodisto löytyy vaateosastolta. Tutkijan mukaan yleistyneen ilmiön taustalla on niin kaupallinen intressi kuin vastaisku tasa-arvokehitykselle.

"Feministit nillittävät turhasta" – Illan A-studiossa keskustellaan, onko tytöttely väärin

Ärsyttääkö tytöttely? Ovatko seksistiset vitsit huumoria vai naisten alistamista? Illan A-studion vieraat kertovat, mitä mieltä he ovat kolmesta feminismiin liittyvästä väittämästä.

Sanna Ukkola: Mikä feminismissä mättää?

Karaiskaa itsenne mimosat! Naisten asemaa ei edistä se, että hermostuu jokaisesta somekohusta, tyttö-sanasta tai pilakuvasta, kirjoittaa Sanna Ukkola blogissaan.

Suomalaisfeministin miesgalleria naurattaa – Time-lehti tarttui ilmiöön

Tutkija Saara Särmän alullepanema miespaneeli-sivu on ryöpsähtänyt valloilleen verkossa. Sivu sai viimeksi kuluneen viikon aikana tuhansia tilaajia ja sivulle kootut kuvat leviävät sosiaalisessa mediassa. Kuvat ovat seminaareista ja muista tilaisuuksista, joiden asiantuntijapanelistit ovat kaikki miehiä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle