Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

 Vantaan vankilan matkaselli numero 11.

Kävimme Vantaan vankilassa, jossa murhattiin nuori mies tammikuussa – tämän tapainen oli matkaselli, missä henkirikos tapahtui

Vantaan vankilassa on parannettu etenkin vankien riskien arviointia ja lisätty mahdollisuuksia sijoittaa vanki tarvittaessa omaan selliin.

Vantaan vankilan sellisurman oikeudenkäynnissä toinen syytetty nousi ylös oikeudenkäynnin alussa ja poliisit rauhoittivat häntä.

Vantaan sellisurmaoikeudenkäynnissä riehuneen muoviveitsi oli viritetty vaaralliseksi – Riihimäen vankilan johtajan mukaan tilanne on ollut kriittinen

Murhasta ja törkeästä raiskauksesta syytetyllä vangilla oli jännitteiset välit toisen syytetyn kanssa. Syytettyjä ei päästetä enää samaan oikeussaliin turvallisuuden takaamiseksi.

Vantaan tutkintavankilan käytävä

Poliisi epäilee Vantaan vankilan henkilökuntaa rikoksesta – sellissä tapahtunut julma väkivalta tajuttiin vasta nuoren miehen kuoltua

Poliisi ei tässä vaiheessa kerro tarkemmin rikosnimikkeitä, joista vankilan henkilökuntaa epäillään.

Vantaan Vankilan portit verkkoaidan takaa

Kaksi miestä raiskasi ja murhasi 20-vuotiaan uhrin Vantaan vankilassa, arvioi syyttäjä – vankilan johtaja: Yhteisselleistä pitää luopua

Vantaan vankilaan saapuvien vankien turvallisuusriskit arvioidaan tapahtuneen myötä entistä tarkemmin.

Tiedotustilaisuudessa näytetään kuvaa käsiraudoissa olevasta Viktor Medvedtšukista.

Ukrainassa vangittuna oleva Putinin ystävä ehdottaa, että hänet vaihdettaisiin Mariupolissa oleviin sotilaisiin ja siviileihin

Venäjä puolestaan julkaisi videon, jossa kaksi vangittua brittitaistelijaa pyytää tulla vaihdetuiksi Putinin liittolaiseen Viktor Medvedtšukiin.

Huumeriippuvaisia hoidetaan rukoilemalla vankilassa Kandaharissa, Afganistanissa.

Yle vieraili Talibanin vankilassa Kandaharissa, missä liike väittää hoitavansa huumeriippuvaisia rukouksien voimalla

Taliban kielsi huumeet oopiumviljelyn kärkimaassa Afganistanissa viime viikolla. Vielä tammikuussa unikkopeltoja ja oopiumbasaareja katsottiin läpi sormien.

Käsi on tietokoneen hiirellä.

Vangeille opetetaan nyt digitaitoja – tarkoituksena helpottaa paluuta yhteiskuntaan

Rikosseuraamuslaitos haluaa kehittää vankien työtoimintaa aloittamalla tekoäly-kokeilun. Mukana kokeilussa ovat Helsingin, Hämeenlinnan, Sukevan ja Turun vankilat.

Ukrainalaiset siviilit kertovat kokemuksistaan venäläissotilaiden vankina

"Meitä vaadittiin opettelemaan Venäjän kansallishymni" – venäläissotilaat pitivät kyläläisiä kuolleiden kanssa ahtaassa kellarissa

Kun venäläiset valtasivat Jahidnen kaupungin, kaikki kyläläiset ahdettiin 25 vuorokaudeksi kylmään kellariin. Vanhukset ja huonokuntoiset ihmiset eivät kestäneet julmaa kohtelua.

Vantaan vankilan portit ja piikkilanka-aitaa

Parikymppistä miestä pahoinpideltiin sellissä brutaalisti kaksi päivää – tapaus johti kuolemaan, nyt poliisi selvittää Vantaan vankilan toiminnan

Poliisi epäilee 19-vuotiasta ja 23-vuotiasta miestä parikymppisen sellitoverin murhasta Vantaan vankilassa. 

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Kolmasosa Köyliön vankilan vangeista koronassa – kaikki tapaamiset peruttu viikonlopulta

Köyliön vankilassa on 69 vankia. Heistä 22 on saanut koronatartunnan ja loput ovat altistuneet virukselle.

Gabrielle ja Richard Ratcliffe pitelevät kuvia perheestä.

Kaksi Iranissa vuosia vankilassa ollutta brittiä pääsee kotiin – iranilaismedia väittää Britannian maksaneen ikivanhan velan

Nazanin Zaghari-Ratcliffe pidätettiin Teheranissa vuonna 2016 epäiltynä vehkeilystä Iranin hallitusta vastaan. Anoosheh Ashoori puolestaan tuomittiin kytköksistä Israelin tiedustelupalveluun. Kumpikin kiistää syytteet.

Jyväskylän Kaupunginteatterissa nähdään maaliskuussa vankien valmistama ja esittämä näytelmä Neuromem – Me muistamme sen puolestanne. Vankilateatterin esitys on Taittuu ry:n, Jyväskylän vankilan ja Jyväskylän Kaupunginteatterin yhteistuotanto. Vankilateatteriyhdistys Taittuu ry. on nyt ensimmäistä kertaa Jyväskylässä.

Vankilateatteri opetti Laitisen sietämään epäonnistumisia, ja se näkyy jo arjessakin: "Hyväksyn, että teen paljon virheitä joka päivä"

Vankilateatteri saapuu Jyväskylän kaupunginteatteriin maaliskuun alussa. Tunnelma on vähän haikea, sillä Rikosseuraamuslaitoksen rahoitus päättyy tänä vuonna, ja tulevaisuus on auki.

Arto Kujala, RISE pääjohtaja

"Surunvalittelut omaisille" – Suomen vankiloiden ylin johtaja pahoittelee vankisurmaa ja kertoo, miten se oli mahdollista

Poliisi epäilee, että Vantaan vankilassa murhattiin tutkintavanki. Yle kysyi Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtajalta, miten on mahdollista, että vankilassa voidaan tehdä henkirikos.

Vantaan vankilan portit

Vantaan vankilan kuolemaa tutkitaan nyt murhana – poliisin mukaan uhriin on kohdistettu raakaa ja julmaa väkivaltaa

Henkirikoksesta epäiltynä on vangittu viisi henkilöä, joiden osuutta tekoon selvitetään edelleen. Epäillyt olivat samassa sellissä uhrin kanssa.

Vantaan vankilan portit

Parikymppinen vanki löytyi kuolleena vankilan matkasellistä Vantaalla – poliisi tutkii epäiltyä tappoa

Poliisin mukaan kuolleena löytyneen vangin kuolemansyy on tällä hetkellä epäselvä. Samassa sellissä oli viisi muuta tutkintavankia.

Fängelse utifrån.

Vaasan vankilaan valmistuvalle naisten osastolle noin kymmenen vankipaikkaa – naiset ja miehet pidetään erillään

Vuonna 2025 ketään ei enää aseteta tutkintavankeuteen poliisilaitokselle, vaan kaikki passitetaan vankilaan tutkintavankeuteen. Vaasassa varautuminen uuteen alkaa vuonna 2023.

Punatiilinen Vaasan lääninvankila, jota ympäröi punatiilinen muuri. Pensasaitaa tienlaidassa.

Vaasan vankilaan perustetaan uusi osasto naistutkintavangeille

Rikosseuraamuslaitos perustaa vankiloihin uusia osastoja, joiden tarkoituksena on pitää tutkintavangit ja vankeusvangit erillään tutkintavankeuslain mukaisesti. 

Riihimäen vankilan ikkuna sisältä ulospäin, kalterit.

Heikossa asemassa olevat "pyöröovivangit" jäävät usein avun ulkopuolelle, mutta nyt asiaan tulee muutos: heidät ohjataan vankilan sijasta päihdehoitoon

Päihteet ovat useiden sakkovankien tekemien rikosten taustalla. Tähän haetaan ratkaisua hankkeella, joka sijoittaa päihdeongelmaisia sakko- ja lyhytaikaisvankeja vankilan sijasta päihdekuntoutukseen.

Punaisten muistomerkki Kalevankankaan hautausmaalla Tampereella.

2 500 tuntematonta suomalaista vainajaa on levännyt joukkohaudassa yli sata vuotta – tämä heistä tiedetään nyt

Tampereella päätettiin selvittää kaikkien niiden punaisten nimet, jotka päätyivät suureen joukkohautaan. Nimet on tarkoitus kirjoittaa hautakiveen. Osa jää kuitenkin mysteeriksi.

mies katsoo kameraan

Työelämäprofessorina ja oikeuspsykiatrian ylilääkärinä aloittanut Hannu Lauerma uusien haasteiden edessä – "Katuskitsofreenikot on saatu Suomeenkin"

Psykoottiset ihmiset tekevät runsaasti pikkurikoksia ja kuormittavat vankiloita. Hannu Lauerman mukaan nykyinen järjestelmä ei toimi toivotulla tavalla, sillä avohoitoon ei ole satsattu tarpeeksi.

vartija Helsingin vankilan käytävällä

High cost of incarceration spurs more alternatives to prison

A day in a Finnish prison costs the same as a stay in a top hotel. Officials now favour cheaper ways for offenders to serve their sentences.

vartija Helsingin vankilan käytävällä

Päivä vankilassa maksaa saman verran kuin majoittuminen hyvässä hotellissa – tavoitteena on passittaa yhä useampi vanki halvempaan valvontaan

Vankilapäivän hinta on kymmenessä vuodessa noussut, vaikka vankeuden kokonaiskustannukset ovat vähentyneet merkittävästi. Rikosseuraamuslaitos haluaa yhä useamman vangin avovankilaan tai koevapauteen.

Saratovin vankila

Venäläisvankiloissa laajamittaista kidutusta, raiskauksia ja väkivaltaa, sanoo järkyttävää videomateriaalia julkaissut järjestö – tutkinta aloitettu

Kreml on ilmoittanut, että mikäli julkisuuteen vuotanut kuvamateriaali todetaan aidoksi, tapauksesta käynnistetään laajempi tutkinta.

Immu Ilmen hymyilee iloisen vankilan portilla kirjoitettuaan kirjan vankien asenteista homoseksuaalisuuteen.

Cannonballin ex-jengipomo Mika Ilmén vältteli vankilassa UB:n väkivaltaista kostoa: "Sun selliin painaa tarvittaessa vaikka viisi tyyppiä"

Cannonballista eronneen Mika "Immu" Ilménin mielestä vankiloissa pitäisi panostaa päihteettömyyteen. Hän selvisi vankila-ajasta Sörkässä urheilemalla itsensä hikeen joka päivä.

Kuolleiden vankien omaiset odottavat vahvistusta läheistensä kohtalosta poliisin ruumishuoneella Ecuadorissa

Poliiseja ja sotilaita määrättiin vartioimaan Ecuadorin vankiloita vakavan vankilamellakan jälkeen

Guayaquilin suurkaupungissa sijaitsevassa vankilassa alkoi tiistaina vankilamellakka, jonka poliisit saivat hallintaan torstaina. Mellakkaa oli taltuttamassa noin 900 poliisia.

Jyväskylän vankila ja yhdykuntaseuraamustoimiston julkisivu

Kymmenet koronatestit negatiivisia – Jyväskylän avovankilan laaja koronakaranteeni on purettu

Jyväskylän avovankilan kaikki vangit määrättiin koronakaranteeniin sunnuntaina. Vankilassa järjestettiin eilen laaja koronatestaus. Nelisenkymmentä näytettä olivat kaikki negatiivisia, joten karanteenit voidaan purkaa.

Jyväskylän avovankilan julkisivu.

"Joku tuli tänne, ja nyt me emme pääse töihin", sanoo Jani Forsman – Jyväskylän avovankila karanteenissa, nyt odotetaan koronatestien tuloksia

Jyväskylän avovankilan kaikki vangit asetettiin sunnuntaina koronakaranteeniin, ja heidän on pysyttävä vankilan tiloissa. Karanteenissa on myös osa vankilan henkilöstöstä

Jyväskylän avovankilan julkisivu. Kaivikone etualalla kaivaa jalkakäytävää.

Vankilanjohtaja: Osa Jyväskylän avovankilan koronakaranteeneista purettu, altistuneita testataan

Jyväskylän avovankilan kaikki vangit asetettiin sunnuntaina koronakaranteeniin. Myös osa vankilan henkilökunnasta on altistuneiden joukossa ja karanteenissa.

Jyväskylän vankila ja yhdykuntaseuraamustoimiston julkisivu

Jyväskylän avovankilassa korona-altistuminen, kaikki vangit karanteeniin

Vankilanjohtaja Tuula Tarvainen kertoo, että vankilassa selvitetään parhaillaan tarkemmin altistustietoja ja osa saattaa vapautua selvitysten jälkeen jo piankin karanteenista. Parhaillaan tutkitaan myös mahdollisuutta laajaan koronatestaukseen vankilassa.

Helsingin vankila.

Koskelan murhasta tuomitut päätyivät Vantaan vankilaan, mutta asiantuntijan mukaan aikuisten vankien seura on haitaksi tuomituille teineille

Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on pitää alaikäiset vangit erillään täysi-ikäisistä vangeista, jotta he eivät joutuisi vääriin piireihin. Asiantuntijoiden mukaan alaikäisille vangeille pitäisi tulevaisuudessa järjestää vankilasta erillinen laitos, jossa olisi riittävästi eri alojen erityisosaamista.

Hämeenlinnan uusi vankila ulkoa kuvattuna.

Hämeenlinnan vankilassa on koronakaranteenissa sekä vankeja että henkilökuntaa

Rikosseuraamuslaitoksen mukaan vankien keskinäisiä kontakteja rajoitetaan merkittävästi. Vankien ensimmäinen koronatestaus on ylihuomenna keskiviikkona.

Riihimäen vankila, ikkunoita

Riihimäen vankilan koronaketju saatiin katkaistua – korkea rokotusaste saattoi helpottaa tilannetta

Rikosseuraamuslaitoksen mukaan Riihimäen vankilassa on suljettujen vankiloiden korkein rokotusaste. Se on voinut auttaa tartuntaketjun tukahduttamisessa. Koronatilanne pysäytti vankilan toiminnan viime viikolla. Nyt rajoituksia puretaan.

Riihimäen vankila, pääsisäänkäynti

Koronatilanne on pysäyttänyt Riihimäen vankilan toiminnan – poistumisluparajoitukset jatkuvat vielä kaksi viikkoa

Alkuviikosta todetun koronatartunnan ja altistumisten takia Riihimäen vankilassa on perjantaina testattu koko vankilan henkilökunta. Vankien seulontatestaukset tehdään alkuviikosta. Rikosseuraamuslaitos seuraa tautitilanteen kehittymistä.

Pitkospuut Helvetinjärven soilla.

Kansallispuistot pyörivät vankivoimalla – kenttäpäällikkö Arto Pummila: "Ilman vankien työtä moni kansallispuisto jouduttaisiin sulkemaan"

Sadat vangit kunnostavat kansallispuistoja joka vuosi eri puolilla maata. Viime vuonna metsähallituksen työntekijät olisivat olleet helisemässä ilman vankityövoimaa. Esimerkiksi Sisä-Suomen puistoalueella kansallispuistojen kävijämäärä kohosi kolmanneksella.

Panttivankitilanne Eskilstunan vankilassa

Panttivankitilanne ruotsalaisvankilassa ohi: Molemmat panttivankeina pidetyt vartijat vapautettiin illalla

Poliisi sai hälytyksen panttivankitilanteesta kello 12.20 paikallista aikaa. Tilanne kesti kokonaisuudessaan noin yhdeksän tuntia.

Vaasan vankilan johtaja Pekka Keskinen kävelee vankilan portista ulos

Vaasan vankilan kamerajärjestelmä menee uusiksi, vaikka vankilan johtaja uskoo: "Kuva ei ole niin huonolaatuista, etteikö siitä erottaisi, ketä siinä on"

Vankiloiden kameranvalvontajärjestelmän puutteet paljastuivat ikävällä tavalla Riihimäellä. Vanki hakattiin rautaputkella, mutta valvontakameran kuvasta ei päässyt täyteen selvyyteen tekijöistä. Kamerat ovat vanhaa tekniikkaa kautta maan. Myös Vaasan vankilan kamerat uusitaan.

Riihimäen vankilan ikkuna sisältä ulospäin, kalterit.

Violent crimes in Finnish prisons hard to crack

An Yle investigation shows that even serious cases remain unresolved.

Riihimäen vankilan ikkuna sisältä ulospäin, kalterit.

Valvontakamera kuvasi kun vankia hakattiin metallitangolla päähän, syyllinen pääsi silti pälkähästä – MOT:n tutkima tapaus paljastaa ison ongelman Suomen vankiloissa

Osa vankien välisistä väkivaltatapauksista jää vaille ratkaisua vankiloiden käyttökelvottoman valvontakamerakuvan takia. Myös DNA-näytteet voivat jäädä hyödyntämättä esitutkinnan hitaan aloittamisen vuoksi.

Tian Vanajan vankilan Ojoisten osaston avovankilan pihalla.

"En oo poissulkenut, etten enää joutuis vankilaan" – Tian Pekkala, 21, vangittiin viime vuonna, kun vankilaan saapui nuorisoryppäitä

Koevapauteen hiljattain päässyt Tian Pekkala kohtasi vankila-aikanaan muitakin ikäisiään rikollisia. Viime aikojen uutiset vakavista teoista ovat näkyneet vankiloissa alaikäisten ryppäinä.

Havainnekuva Vaalan uudesta vankilasta.

Vaalan uuden vankilan rakennustyöt alkoivat – kuntaan tulee ensimmäinen uuden konseptin mukainen paikka miesvangeille

Pelson vankilan apulaisjohtaja Asta Turpeinen kertoo, että uudessa vankilassa vangit opettelevat arjen taitoja kuten ruoan laittoa, siivousta ja pyykinpesua. Sähköisten palveluiden avulla vangit voivat esimerkiksi opiskella ja hakea työpaikkoja.

Vanki ja vartiat riihimäen vaknilan eristysosastolla

Nyt joutuu taas vankilaan – 1 500 sakkovankia odottaa lusimista, Rikosseuraamuslaitos: "Emme varsinaisesti ole heitä halunneet"

Sakkovankien määrä on kasvanut rajusti koronan aikana. Tästä päivästä lähtien vankeja aletaan ottaa normaalisti vankiloihin. Vankeinhoidon asiantuntija katsoo, ettei sakkovangin paikka ole vankilassa.

en aula med bord, stolar, gula och orangea mjuka fyrkanter att sitta på, en stor lilarosa målning på en vägg och en övrevåning separerat med staket

Uusi laki mahdollistaa väliaikaiset koronarajoitukset Kanta-Hämeen ja Uudenmaan vankiloissa: valvomattomat tapaamiset keskeytetään

Tämän viikon maanantaina tuli voimaan tilapäislaki, joka antaa Rikosseuraamuslaitokselle valtuudet päättää rajoituksista vankiloissa epidemian estämiseksi. Nyt tehty päätös on ensimmäinen uuden lain mukainen rajoittamispäätös.

Vanajan avovankilan perheosastossa.

Vankilan perheosastolta on viety turvaan romanilapsia, kun isät ovat uhanneet äitejä – "Nämä perheet elävät romanikulttuurin laidalla"

Vankilan johtajan mukaan kiireelliset sijoitukset liittyvät syrjäytyneisiin perheisiin, joissa on paljon väkivaltaa. Se näkyy monin tavoin vankilassa. Vankila ja romanijärjestö auttavat yhdessä naisvankeja. Moni on saanut elämäänsä muutoksen.

 Hennalan punavankileiri  Fellmanin pellolla Vesijärven rannalla Lahdessa.

Uusi arkistoselvitys: Lahden vankileirillä kuoli useampi kuin joka kymmenes punavanki

Keväällä 1918 Lahden alueella tapahtuivat sisällissodan suurimmat joukkoteloitukset – niissä surmattiin 745 vankia, joista 202 oli nuoria naisia.

Mikkelin vankilan ulkoilupihan piikkilanka-aitaa.

Rikollisjengit ovat yrittäneet soluttaa omiaan töihin vankiloihin, kokemattomia vartijoita on yritetty lahjoa huumekuriireiksi

Rikosseuraamuslaitoksen tuoreen selvityksen mukaan järjestäytyneen rikollisuuden vaikutusvalta vankiloissa kasvaa koko ajan. Selvityksessä esiin nousee etenkin rikollisjengi United Brotherhoodin rooli.

Vanginvartija avaa ovea.

Selvitys paljastaa: Jengiläiset yrittivät saada oman henkilönsä tekemään päihdetyötä vankilaan – Vankilanjohtaja: Ei tämä yllätyksenä tullut

Vankiloiden turvallisuustilanteesta on tehty laaja selvitys. Vankiloiden henkilöstö kokee, ettei vankiloissa kyetä torjumaan riittävästi järjestäytynyttä rikollisuutta. Yksi ongelma on, että joissakin vankiloissa joka kolmas vartija on kouluttamaton.

Kylmäkosken vankilan raja-aita.

Prison guard suspected of stealing inmates' money

Prosecutors claim a prison guard in Pirkanmaa took money from convicts.

Kylmäkosken vankilan raja-aita.

Kylmäkosken vankilan vartijan epäillään vieneen vankien rahoja

Kylmäkosken vankilan vartijan epäillään vieneen vankirahoja, joita ladataan maksukortille. Vartija pidätettiin virastaan oikeusprosessin ajaksi. Syyte on nostettu ja sen pitäisi tulla käräjäoikeuteen vielä tänä keväänä.

Nuuksion kansallispuisto

Metsähallitus jatkaa vankien käyttöä kunnostustöissä Satakunnassa

Korona on rajoittanut vankien työtoimintaa Huittisten avovankilan ulkopuolella.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle