Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Paluu seurakoirasta oikeaan työhön – nyt porokoirilta vaaditaan uusia taitoja

60-luvulla moottoriajoneuvot lähes syrjäyttivät porokoirat porotöissä. Nyt ne asettavat koirille uusia haasteita.

Poliisi tutkii Utajärvellä harvinaista tapausta – joku ampui lapinporokoira Millin

Koiran omistaja on tehnyt asiasta rikosilmoituksen ja poliisi on alkanut tutkimaan tapausta vahingontekona.

Pielavedeltä löytyi kymmeniä huonokuntoisia koiria Pohjois-Savossa – poliisilla tieto 70 koiran huostaanotosta

Tapaus tuli julki, kun Suomen eläinsuojeluliiton neuvoja julkaisi Facebookissa kuvan jätesäkeissä olevista koirista.

Lyhyille koirankarvoille on käyttöä pikkulintujen pesissä

Koirankarvat kiinnostavat pikkulintuja pesänrakennusaineena. Pitkiä karvoja ei kuitenkaan pidä laittaa tarjolle.

Labrador retriever Finland’s favourite dog for seventh year running

The Labrador retriever emerged as Finland’s favourite dog in 2016, according to the Finnish Kennel Club. It was the seventh year running that the patient, gentle breed captured the hearts of dog lovers across the country.

Koira on poronhoitajan paras renki

Niin kauan kuin porotyöt hoitaa ihminen eikä robotti, niin koira pysyy poronhoitajan parhaana renkinä.

Vuoden taitavin porokoira löytyi Muotkatunturin paliskunnasta Inarista

Suomen parhaat porokoirat kilpailivat viime viikonloppuna vuotuisissa paimennuskisoissa. Hyvä koira on parempi kuin kymmenen huonoa kaveria, sanoo voittajakoira Usman omistaja Veli-Matti Kangasniemi Muotkatunturin paliskunnasta Inarista.

Porokoirat kilpailevat jälleen paimennustaidoistaan Kittilässä – Järjestäjä toivoo mukaan poromiehiä työkoirineen

Poropaimennuskerhon jokavuotinen poropaimennustapahtuma järjestetään jälleen huhtikuun ekana viikoloppuna Kittilässä Alakylän paliskunnassa. Järjestäjä Tiina Pulska toivoo kisaan mukaan mahdollisimman paljon varsinaisessa työkäytössä olevia porokoiria.

Hiljainen koira hälytti lapselle apua – Onneli ja parikymmentä muuta sankarikoiraa ovat pelastaneet henkiä

Kemiläinen Onneli on yksi Kennelliiton palkitsemista sankarikoirista. Lapinporokoira Onneli ei yleensä hauku tai ulvo, mutta 3-vuotiaan tytön ollessa hädässä se äänteli niin kovaa, että perheen äiti tuli paikalle pelastamaan tukehtumassa olevan tytön. Onnelin lisäksi sankarikoiran arvon saa 17 koiraa, jotka olivat pelastamassa ihmishenkiä.

Pohjois-Norjan Kautokeinosta löydettiin punkki

Pohjois-Norjan Kautokeinosta, Inarin korkeudelta löydettiin punkki kesäkuun lopussa. Kautokeinolainen John Arild Siri ihmetteli koiransa ontumista ja löysi punkin porokoiransa ihosta. Suomessa punkkeja on havaittu Rovaniemen korkeudella saakka.

Talvi on hallitun kiireen aikaa porotilalla

Porotilalla Taivalkoskella.

Tuomarit kuuntelevat haukkuja koko viikonlopun - porokoirat kilpailevat Rovaniemellä

Rovaniemellä pidetään tänä viikonloppuna porokoirien poronpaimennuskilpailu. Porokoirakerhon järjestämän tapahtuman koirista vain pieni osa on varsinaisia käyttökoiria. Laji on lisännyt paljon suosiotaan viime aikoina harrastelijoiden piirissä.

101-vuotiaalta Tieralta runokirja

Rovaniemeläinen kirjalija Arvo "Tiera" Ruonaniemi julkaisee 101-vuotispäivänsä kunniaksi runokirjan "Povipullon kultaa". Teoksessa on sekä uusia että vuosikymmenten takaisia runoja, jotka ovat syntyneet kirjailijan vanhalla Remingtonilla.

Kotimaisten koirarotujen geeniperimä syynissä

Suomen Kennellitto on kartoittanut viiden suomalaisen koirarodun geeniperimää. Kartoituksen avulla on pyritty selvittämään rotujen geeniperimän laajuus ja sitä kautta eri rotujen mahdolliset perimään liittyvät ongelmat

Rovaniemellä tutustuttiin porohoitoon

Eteläisellä poronhoitoalueella tunnetaan poronelinkeinoa yllättävän huonosti. Paliskuntain yhdistys yhteistyökumppaneineen järjesti Rovaniemen keskustassa poropäivän tänään. Tilaisuudessa oli mahdollisuus tutustua poroelinkeinoon. Lordin aukiolla oli mahdollista kysellä poroista ja poronhoitoon liittyvistä asioista muun muassa Rovaniemen alueen paliskuntien poroisänniltä. Lisäksi paikalla oli poroja ja lapsille omaa ohjelmaa.

Unna Junná alkaa taas

Saamenkielinen lastenohjelma Unna Junná jatkuu uusin jaksoin tulevana viikonloppuna. Ohjelman ensimmäinen osa nähdään sunnuntaina kello 7.45 TV2:lla.

100-vuotias toimittaja kirjoittaa yhä

Rovaniemeläinen toimittaja Arvo "Tiera" Ruonaniemi täyttää sata vuotta ensi viikon sunnuntaina 22. tammikuuta. Hän on Suomen Journalistiliiton vanhin jäsen ja tiettävästi vanhin elossa oleva toimittaja ja kirjailija. Hän kirjoittaa edelleen.

Porokoirista koulutetaan monitoimikoiria

Pohjoisen porokoirille yritetään löytää uusia tehtäviä. Inarissa järjestetään porokoirille koulutusta, jossa koirille koetetaan opettaa nykyajan porokoiralle sopivia temppuja. Inarilainen Maisa Kantola haluaa, että puolitoistavuotias Yuki oppisi löytämään esimerkiksi loukkaantuneen poron.

Laumoittain lappalaiskoiria Laajavuoressa

Ennätysmäärä lappalaiskoiria omistajineen kokoontuu Jyväskylän Laajavuoreen sunnuntaina. Lappalaiskoirat ry:n järjestämään koiranäyttelyyn on ilmoittautunut peräti 350 lapinporokoiraa, ruotsinlapinkoiraa ja suomenlapinkoiraa.

Koirasta haaveileva voi ryhtyä koirakummiksi

Dogikummi-palvelun tarjoaa koirista pitävälle mahdollisuuden hoitaa koiraa silloin tällöin ryhtymättä kuitenkaan koiranomistajaksi. Samalla tulee auttaneeksi omistajaa koiran hoidossa.

Porokoira on työkaveri

Paikoin nuutunut porokoiraperinne on elpymässä. Koiria on alettu käyttää apuna entistä enemmän, kun porotöissä kulkevien ihmisten määrä on vähentynyt. Hyvin toimiva koira korvaa monen miehen työpanoksen.

Porokoira on korvaamassa korpit raadonetsinnässä

Porokoirista koulutetaan nyt moniosaajia. Viidestä viime vuonna syntyneestä porokoirasta on jatkossa apua paimennustehtävien lisäksi poron raatojen etsimisessä metsästä.

Porokoira on poromiehen paras apuri

Saamelaiset poromiehet kertovat koiristaan.

Lappalaiskoirat Laajavuoressa

Suomenlapinkoira ja lapinporokoira ovat kotimaisia paimenkoirarotuja, joiden juuret ovat saamelaisten poronpaimennukseen käyttämissä koirissa. Nykyisin lappalaiskoirat ovat suosittuja perhe- ja harrastuskoiria. Suomenlapinkoira on viime vuoden rekisteröinneillään, 1374 kappaletta, Suomen 5. suosituin koirarotu.

Ylämaan karja edelleen kadoksissa Kemijärvellä

Kemijärven Isoltakylältä kadonneet kahdeksan ylämaan nautaa ovat edelleen kateissa. Vihjeitä pörröisestä karjalaumasta ei ole tullut. Ne katosivat tilapäisestä aitauksestaan.