Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Valkovenäläisen oppositiokanavan Nextan perustaja Stepan Putilo kertoo saaneensa satoja tappouhkauksia ja pelkää olevansa "seuraava uhri"

Telegramissa toimivan oppositiokanava Nextan perustaja Stepan Putilo vaatii kansainvälistä yhteisöä eristämään Valko-Venäjän poliittisesti ja taloudellisesti.

Näkemiin Neuvostoliitto on ihastuttava uutuuselokuva – kukaan ei vain tiedä, missä ja koska sen voi nähdä

Koronakaranteeni sulki elokuvateatterit. Vielä ei tiedetä, mitä nyt valmistuneille elokuville tapahtuu.

Suurin suomalaisten joukkomurha: käsikirjoitus

Suurin suomalaisten joukkomurha -ohjelman käsikirjoitus

Stalinin varastama nuoruus

Jelena Markova menetti nuoruutensa Stalinin vankileirillä

Venäläinen runoilija Jevgeni Jevtušenko on kuollut

Runoilija kuoli 84 vuoden iässä Yhdysvalloissa.

Researcher: Communist teaching experiment much broader than thought

New research has shown that a controversial 1970s experiment aimed at inserting communist propaganda into Finnish teaching syllabuses was much more widespread than originally thought. The researcher says that this experiment in Pirkkala was the result of systematic attempts by left social democrats to get Marxist material into Finnish school books.

"Tammikuun kihlaus" yhdisti Suomen kansaa mutta ärsytti Neuvostoliittoa

"Tammikuun kihlaus" yhdisti työnantajat ja työntekijät

Kansanedustajien jäähyväiset Ajankohtaiselle kakkoselle: "Kiitos, kun olet ollut meidän seuranamme"

Ajankohtaisen kakkosen viimeinen suora lähetys nähdään tänään. Ohjelma on liikkunut 46 vuoden mittaisella taipaleellaan niin kansan kuin vallanpitäjienkin parissa. Näin kansanedustajat muistelevat suhdettaan Suomen kauimmin jatkuneeseen ajankohtaisohjelmaan.

Žižek ja elokuvan kätketty ideologia

Ainutlaatuista elokuva-analyysiä Tappajahaista Titaniciin

Albania – erakko vastoin tahtoaan

Ylen toimittaja pääsi Albaniaan 1982.

Putin: Venäjällä ei ole stalinismia - mutta kuria ja järjestystä tarvitaan

Venäjän presidentti vastasi kansalaisten kysymyksiin vuosittaisessa kyselyohjelmassa. Putinin mukaan Venäjällä ei ole poliittisia vankeja.

Timoshenko syyttää Janukovitshia sairaalan korkeista säteilyarvoista

Timoshenko ei paljasta, mistä hän on saanut säteilyä mittaavat laitteet. Hänen mukaansa maan istuva presidentti on ottanut käyttöönsä stalinistiset metodit.

Stalinismin uhrit (64/100)

Valkoiset ristit valtiopäivätalon viereisen puiston aidassa muistuttavat Saksan toisen diktatuurin uhreista.

Itäsaksalainen unelma (42/100)

Berliinistä lyhyen ajomatkan päässä sijaitsevasta Eisenhüttenstadtista rakennettiin 1950-luvun alussa sosialistinen mallikaupunki. Tyylikäs, puhdaspiirteinen ja leveiden katujen keskusta-alue tekee edelleen suuren vaikutuksen. Kaupunkirakenteen mahtipontisuus muistuttaa ajoista, jolloin läheinen terästehdas työllisti kymmeniätuhansia ihmisiä. Entisöityjä taloja asuttavat nyt pääosin työttömät ja eläkeläiset. Nuoret ovat lähteneet työn ja elämän perässä länteen ja läheiseen Berliiniin. Asukasluku on pudonnut Saksojen yhdistymisen jälkeen 60 000:sta noin 30 000:een. Kaupungin nimeksi suunniteltiin ensin Karl Marx -kaupunkia, mutta se vaihdettiin Stalin -kaupungiksi. Kun Stalinista tuli epäsuosittu, niin kaupunki nimettiin Eisenhüttenstadtiksi. Terästehdas myytiin Saksojen yhdistyttyä belgialaiselle terästehtaalle, mikä fuusioitui 2006 maailman suurimman teräksen valmistajan, intialaisen Mittal Steel Companyn kanssa.

Kansan valitsemia toimittajia Tiedonottajaan?

Äskettäin (4.5.2011) kaupunkilehti Uusi Lahti julkaisi perussuomalaisten Hämeen piirin tiedotteen. Siinä todetaan paksulla painettuna seuraavaa: "Toimittajia ei ole vaaleilla valittu, heillä ei ole kansan luottamusta takanaan." Professori Tauno Tiusanen kummeksuu Suunvuorossaan perussuomalaisten näkemystä sananvapaudesta.

Arabimaiden kumous

Olen tässä journalistisessa ammatissani aina pyrkinyt välttämään viittaamista omiin vanhoihin kirjoituksiini ja juttuihini, olivatpa arvioni niissä osoittautuneet oikeiksi tai, niin kuin usein on käynyt, menneet täysin metsään. Tällä kertaa aloitan kuitenkin pienellä poikkeuksella tästä muuten hyvin kannatettavasta periaatteesta, kirjoittaa Hannu Reime kolumnissaan.

Vaasan kaupunginteatterilla vilkas vuosi

Vuoden 2010 katsojaluvut nousivat edellisvuodesta 3 000 katsojalla. Vuoden katsotuin esitys oli edelliskaudelta jatkanut komedia Luolamies.

Lev Trotski kiinnostaa aina vaan

Tänä kesänä tulee kuluneeksi 70 vuotta Venäjän vallankumouksen tärkeimpiin johtajiin kuuluneen Lev Trotskin murhasta. Tämänviikkoinen tiistaikolumnistimme Hannu Reime pohtii murhan taustaa ja tekijöiden motiiveja.

Portsareiden voimankäyttö kiinnosti nettikommentoijia

Vartijat ja järjestyksenvalvojat ovat huolissaan oikeusturvastaan. Kenttämiesten mukaan varsinkin voimankäyttö- ja hätävarjelutilanteiden osalta tuomioistuimet eivät ymmärrä katujen todellisuutta. Nettikommentoijia kiinnosti portsareiden ja poliisin välinen työnjako. Minkälaisia valtuutuksia portsareilla on tätä nykyä?

McDonald'sin Italia-purilaishanke puistattaa ruokakriitikoita

Pikaruokaketju McDonald's ja Italian hallitus ovat kehitelleet erityisen Italia-hampurilaisen, joka valmistetaan italialaisista raaka-aineista maan lipun väreissä. Ruokakulttuurin vaalijoille purilaishanke on aiheuttanut vatsanväänteitä.

Itäblokin lyhyt historia

Berliinin muurin murtumisen ja kommunismin romahtamisen muistelemisesta saattaa saada sellaisen käsityksen, että Neuvostoliitto ja koko itäblokki olisivat pysyneet muuttumattomina koko olemassaolonsa ajan.Ulkomaantoimittaja Hannu Reime kertoo ajatuksista, joita Euroopan tapahtumat 20 vuotta sitten ovat hänen mielessään herättäneet.

Latvia muistelee sekä Stalinin että natsien uhreja vuosipäivänä

Latvian parlamentti on päättänyt vuosittaisesta muistopäivästä yhtä aikaa stalinismin ja natsien uhreille. Päätöksen odotetaan ärsyttävän Venäjää.

Venäjän ulkoministeriö hirmustui Etyjin natsivertailusta

Venäjän ulkoministeriö ei hyväksy stalinismin ja natsismin rinnastamista. Ulkoministeriön tiedottajan Andrei Nesteronkon mukaan Ety-järjestön viimeviikkoinen päätöslauselma on "yritys sekoittaa poliittisia tavoitteita historiaan".

YK:n turvallisuusneuvosto tuomitsi Pohjois-Korean viimeisimmän provokaation

YK:n turvallisuusneuvosto on tuominnut Pohjois-Korean lauantaiset ohjuskokeet. Tuomio tuli lauantaisesta provokaatiosta, kun maa laukaisi seitsemän lyhyen kantaman ohjusta Japaninmerelle.

Venäläiskirjailja Aksjonov on kuollut

Neuvostojärjestelmän kriitikkona tunnetuksi tullut venäläiskirjailija Vasili Aksjonov on kuollut. Aksjonov menehtyi myöhään maanantaina Moskovassa. Hän oli 76-vuotias.

Venäjä hermostui natsivertailusta Etyj-kokouksessa

Etyj-edustajiston päätöslauselma suututti Venäjän edustajat perjantaina Vilnassa. Lauselma rinnasti natsi-Saksan ja Venäjän roolit toisessa maailmansodassa. Välittömästi lauselmaäänestyksen jälkeen Venäjän edustajat marssivat ulos kokoussalista.

Saksassa kohistaan Bachmannin ja Celanin suhteesta

Ingeborg Bachmannin ja Paul Celanin vastajulkaistu kirjeenvaihto Herzzeit on herättänyt huomiota saksankielisissä maissa. Kirjailijoiden kirjeenvaihtoa on esitelty sekä lehdissä että useissa teattereissa.

Pohjois-Korea teki jälleen ohjuskokeen

Eteläkorealainen Yonhap-uutistoimisto kertoo Pohjois-Korean laukaisseen lyhyen kantaman ohjuksen itärannikoltaan. Kyseessä on ilmeisesti jo kuudes Pohjois-Korean tekemä ohjuskoe tällä viikolla. Maanantaina eristäytynyt stalinistinen valtio teki ydinkokeen, joka tuomittiin maailmalla laajasti.

Albania tutkii virkamiestensä kommunismikytkökset

Albanian parlamentti hyväksyi maanantaina esityksen, jonka mukaan virkamiesten kytkökset kommunismin aikaiseen hallintoon selvitetään. Mahdolliset yhteydet salaiseen poliisiin estävät valtion palveluksessa työskentelyn.

Historioitsijat vaativat Venäjää avaamaan Stalinin arkistot

Historioitsijat eri puolilta maailmaa vaativat, että Venäjän viranomaisia avaavat Stalinin aikaa koskevat arkistot tutkijoille. Historiantutkijoiden mielestä stalinismin tutkijoiden pitää saada pääsy Venäjän keskustiedustelupalvelun FSB:n ja ulkoministeriön arkistoihin selvittääkseen ja julkaistakseen tietoja Stalinin terrorihallinnosta.

Kim Jong-il - Rakas Johtaja

Kim Il-Sungin kuoltua 1994 valtaan astui hänen poikansa.

Viro syyttää Venäjää imperiumin tavoittelusta

Viron puolustusvoimien komentaja väittää Venäjän rakentavan kuumeisesti uutta imperiumia. Kenraaliluutnantti Ants Laaneotsin mielestä Venäjä pystyttää maailmanvaltaa stalinistiseen tapaan.

Saakashvili: Venäjä yrittää liittää itseensä Georgian alueita

Georgian presidentti Mihail Saakashvili syyttää Venäjää yrityksestä ottaa haltuunsa Georgian alueita.

Tshekkikirjailija Lenka Reinerova kuoli

Viimeinen saksaksi kirjoittanut tshekkikirjailija Lenka Reinerova on kuollut Prahassa 92:n vuoden ikäisenä. Asiasta kertoo Itävallan yleisradioyhtiö ORF.

Turussa esitellään stalinistista taidetta

Turun Taidemuseossa on avattu mittava neuvostohallitsija Stalinin ajan taidetta esittelevä näyttely. Teokset ovat peräisin Virosta, jonka taidetta ei ole koskaan aiemmin esitelty ulkomailla näin laajasti.

Pohjois-Korean elintarvikepula kärjistyy

Eristäytyneen Pohjois-Korean ruokapuola vaikuttaa jo pääkaupungin Pjongjangin väestöön. Eteläkorealaisen Good Friends -avustusjärjestön mukaan Pohjois-Korea ei ole tässä kuussa jakanut elintarvikkeita Pjongjangissa asuville keskiportaan ja alemman tason virkamiehille. Helmikuussa ruoka-annoksia jo leikattiin 60 prosentilla.

Etelä-Korean yritykset hyötyvät pohjoisnaapurin työvoimasta

Eteläkorealaiset yritykset käyttävät pilkkahinnalla pohjoiskorealaista työvoimaa stalinistivaltion puolelle perustetulla erityistalousalueella. Talousyhteistyön tavoitteena on tarkoitus lähentää maiden kireitä välejä.

Tallinnan neuvostoajasta matkaopas

Uusi matkaopas esittelee Tallinnan neuvostoaikaa. Otso Kantokorven kirja Sankarimatkailijan Neuvosto-Tallinna esittelee kaupungin arkkitehtuuria stalinismin ajasta postmodernismiin.

Unkarin uudistuspolitiikka murskattiin

Unkarin kansannousu kukistettiin

Stalinismin tuomitsija Nikita Hruštšov

Suomalaisarvio 70-vuotiaasta neuvostojohtajasta

Suojasäästä sosialismin romahdukseen

Antti Kovanen oli paikalla Neuvostoliitossa, kun stalinismi.

Kirjailija Hannu Salama pohtii omaa kirjailijaidentiteettiään

Kirjailija Hannu Salama Pyykön haastattelussa

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle