Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Abiturientti Eelis Ojala istuu Helsingin normaalilyseon sohvalla ja hymyilee.

Eelis Ojala ei ole vielä edes ylioppilas, mutta yliopistot kilpailevat hänestä jo nyt

Abiturientti on jo saanut opiskelupaikkoja kilpailujen kautta. Eniten Eelis Ojalaa kiinnostaa oikeustiede ja talous.

Vuoden 2022 ruotsinopettaja, lehtori Janne Mämmi.

Hämeenlinnalainen Janne Mämmi on vuoden ruotsinopettaja – "Ruotsi ei ole mitään rakettitiedettä"

Ammattiopisto Tavastiassa työskentelevä ruotsinopettaja, lehtori Janne Mämmi on valittu vuoden ruotsinopettajaksi. Maininnan myönsi Svenska Folkskolans Vänner (SFV).

Kouvolan seudun ammattiopiston sähkö- ja automaatioalan opiskelijat Jessica Salo ja Amanda Lukander.

Opiskelijat palasivat etäopetuksesta ammattikoulun penkille – poissaolot vähenivät heti: "Mieluummin tulen koululle kuin jään kotiin"

Lähiopetukseen siirtyminen on vähentänyt opiskelijoiden poissaoloja osassa ammattiopistoja. Esimerkiksi Kouvolan seudun ammattiopiston opiskelijoiden mielestä lähiopetus on lisännyt opiskelumotivaatiota.

Nuori opiskelee huoneensa sängyllä.

Apatiaa ja motivaatio nollissa? Opiskelijoista huolestuttavan moni kokee nyt uupumusta – älä syyllistä itseäsi ja 3 muuta neuvoa kadonneen motivaation varalle

Helsingin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan neljännes opiskelijoista kokee uupumusta. Professorin mukaan sillä voi olla pitkäaikaisia seurauksia.

Nainen makaamassa sohvalla.

Onko tehtäviin tarttuminen vaikeaa? Madalla aloittamisen kynnystä näillä keinoilla

Erityisesti etäopiskelussa vaaditaan itseohjautuvuutta.

Rehtori Maarit Malmberg istuu työpöytänsä ääressä.

Etäopetuksessa koulu alkaa aikaisin aamulla, kuten tähänkin asti – Rehtori: “Lapsille tiedoksi, että tämä ei ole lomaa”

Huittisissa oppilaiden on oltava etälaitteidensa ääressä koulupäivän ajan, sillä opettaja voi ottaa videoyhteyden mihin aikaan vain.

Laura Hahl ja Marko Kaira

Osa opiskelijoista palaa uupuneena koulun penkille – "Ainut ihmisryhmä, jonka oletetaan elävän velaksi ja käyvän vielä töissä lomalla"

Kolmannes korkeakouluopiskelijoista kärsii mielenterveyden ongelmista. Moni opiskelija paahtaa opiskeluiden ja töiden parissa koko vuoden. Voit keskustella aiheesta jutun lopussa.

Veikka Annila

Onko välivuosi edessä? Nappaa tästä ideoita syksylle

Miten pääsee ulkomaille, mistä saa työpaikan ja voiko vielä päästä opiskelemaan? Mitä jos ei huvita tehdä mitään? Suunnitelma B -kone kertoo vaihtoehtosi, jos opiskelupaikkaa ei korkeakoulujen yhteishaussa irronnut.

Artikkelikuva Abitreenien motivaatiotreenit -nimiseen sisältökokonaisuuteen

Motivaatiotreenit osa 5/5 – Näin saavutat tavoitteesi

Näin saavutat asettamasi tavoitteet.

Mies aukaisee Kelan ovea.

Lomarahat koituivat opiskelijan kohtaloksi, Kela karhusi opintotuet korkojen kera – ministeri Terho: "Moraalitonta, että ahkeruudesta rangaistaan"

Vaikka opintotukea leikattiin viime vuonna, tulorajoja ei juurikaan nostettu. Opintotuesta vastaava ministeri Sampo Terhon mukaan opiskelijan tulee saada työkokemusta jo opiskeluaikana, eikä siitä tulisi opiskelijaa rangaista.

Eemeli Grönlund, Mona Kaeophet ja Omar Atiye eivät pidä korkeakoulujen valintakokeista lupumista hyvänä ajatuksena.

Poll: Clear majority of youth object to phasing out university entrance exams

A survey suggests that 73 percent of young people are opposed to a pending reform that would make matriculation exam results the primary deciding factor for tertiary education admissions.

Eemeli Grönlund, Mona Kaeophet ja Omar Atiye eivät pidä korkeakoulujen valintakokeista lupumista hyvänä ajatuksena.

Nuorilta tyrmäys valintakokeista luopumiselle: "Pääsykoe on hyvä niille, jotka tulevat järkiinsä myöhemmin"

Tuleva opiskelijavalintojen uudistus tekee ylioppilastodistuksesta ja ammattiopiston tutkinnosta pääväylän korkeakouluihin, pääsykokeiden sijaan. Tuoreen kyselyn mukaan lähes kolme neljäsosaa nuorista pitää pääsykokeista luopumista huonona ajatuksena.

Jenna keittiössä.

Kokkiopiskelija Jenna: ”Motivaatio menee ylös ja alas” – Syrjäytymisen ehkäisyyn etsitään keinoja ammattikoulun muutoksella

Valtaosa opettajista suhtautuu epäillen uudistuksen tavoitteen onnistumiseen. Yle Uutisten kyselyyn vastasi 1570 opettajaa.

Nainen hymyilee aurinkolasit päässä

Näin asetat sinulle sopivat opiskelutavoitteet

Motivoituneet tekevät tutkimusten mukaan parempaa tulosta.

Nuoria ihmisiä opiskelemassa.

Millennial poverty on the rise

Stepping into adult life is harder in Finland than before, a Turku University professor says. A degree is no guarantee for work, and high living costs aggravate the situation further. Other European countries have the same problem.

Kemin lyseon lukio.

Kemin lukio mukana kokeilussa – lukiolaisille lisää vapautta ainevalintoihin

Kemin lyseon lukio aloittaa ensi syksynä uuden tuntijakokokeilun. Oppilaat voivat valita entistä vapaammin itseään kiinnostavia reaaliaineita.

Keskustan kansanedustaja Tuomo Puumala

Keskustan Puumala esittää: Virkamiesruotsin opinnot jo lukioon

Mahdollisuus suorittaa virkamiesruotsi parantaisi opiskelumotivaatiota lukiossa, sanoo keskustan kansanedustaja Tuomo Puumala.

Sanni Grahn-Laasonen.

Opetusministeri erikoisluokista: Pääsykokeet eivät yleensä kuulu peruskouluun

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen on huolestunut soveltuvuuskokeiden yleistymisestä peruskoulussa. Soveltuvuuskokeilla valitaan lapsia peruskoulun erikoisluokille.

Nuoria moppaamassa lattiaa.

Jopo-luokista hyviä tuloksia: peruskoulu loppuun ja vainu opiskelupaikasta

Jopo-luokat ovat nykyään iso apu nuorten syrjäytymisen ehkäisyssä. Valtaosa jopo-luokan eli joustavan perusopetuksen käyneistä nuorista käy peruskoulunsa loppuun. Tukitoimi on täyttänyt paikkansa, opetusministeriössä iloitaan.

Jiri Karjalainen ja Ilona Saastamoinen iloitsevat menestyksestään urheilun ja lukio-opintojen saralla.

SM-tason urheilu ja lukio-opinnot voivat olla menestyksekäs yhdistelmä

Joensuun yhteiskoulun lukiossa opiskelevat nuoret pystyvät yhdistämään urheilun ja opinnot toimivaksi kokonaisuudeksi. SM-tason urheilijoiden pitkäjänteisyys heijastuu myös opiskelumotivaatioon.

Venäläsiopiskelija ammattiopistossa Lieksassa

Venäläiset opiskelijat suoriutuvat hyvin ammattiopinnoistaan

Venäjältä tulleet opiskelijat suoriutuvat ammattiopinnoistaan yhtä hyvin kuin suomalaiset opiskelijat. Myös opiskelumotivaatio on korkealla. Pohjois-Karjalan ammattiopisto Lieksan eri opintoaloilla hankkii parhaillaan ammattia itselleen parikymmentä venäläistä opiskelijaa.

Reppuja ovensuussa käytävällä.

Ammattikoululaisen äiti: "Koulupäivä muuttuu kotipäiväksi lyhyellä varoajalla"

Kaksi kajaanilaista Kainuun ammattiopiston nuoriso-opiskelijan vanhempaa on huolissaan opiston opetuksen laadusta. Perutut oppitunnit ja opettajien lähiopetusta vähentävät palaverit ja koulutukset tekevät heidän mielestään hallaa opiskelijoille.

Ylioppilaslakki.

Pääsihteeri puolustaa yo-tutkintoa: Maailma muuttuu – ja ylioppilastutkinto perässä

Nykyistä ylioppilastutkintoa moititaan liiasta ulkomuistin testaamisesta ja opiskelumotivaation heikentämisestä. Ylioppilastutkintolautakunta yrittää pysyä kehityksen mukana muun muassa sähköistämällä tutkintoa.

Ylioppilaskirjoitukset.

Kriitikko ylioppilaskokeesta: Turha tutkinto, joka tekee kaikesta opiskelusta vastenmielistä

Yliopistossa pitkään opettanut Pekka Räihä lakkauttaisi ylioppilastutkinnon. Hän on sitä mieltä, että tutkinnon poistaminen antaisi paremmat eväät elämään ja itsenäiseen ajatteluun.

Haalarinmerkki

Number of rural school drop-outs double or triple that in urban areas

Parents can lecture all they want, but many teens in Finland simply aren’t interested in school. Drop-out numbers in rural areas are sometimes two of three times that of urban regions. Experts say Finnish schools could do a lot better job of supporting pupils and motivating them to study.

Haalarinmerkki

Vanhempien saarnat eivät auta – miksi koulunkäynti ei kiinnosta?

Koulujen keskeyttäminen voi altistaa nuoren sille, että kouluttautumisessa ja työllistymisessä on vaikeuksia myöhemmin. Miten nuorta voisi kannustaa suorittamaan opintonsa loppuun asti? Voisiko koulu panostaa yksilölliseen opetussuunnitelmaan? Jos vanhempien saarnat eivät auta, onko koulun tehtävä reagoida poissaoloihin ja koulumenestyksen heikkenemiseen? Miten, kenen ja missä vaiheessa nuoren opiskelumotivaation lopahtamiseen voi puuttua?

Takapenkin poikia motivoidaan vaihto-opinnoilla

Vaihtoon ovat perinteisesti lähteneet koulussa hyvin menestyvät tytöt. Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO on jo muutaman vuoden kannustanut ammattioppilaitoksia lähettämään vaihtoon myös heikommin koulussa menestyviä poikia.

Lapin ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan yksikkö Kemissä.

Ammattikorkeakouluun hakevien tenttaus on tiukentunut

Valtiovalta haluaa nopeuttaa opiskelijoiden valmistumista ja vähentää opintojen keskeytyksiä. Ammattikorkeakouluja ohjataan sillä, että uusi rahoitusmalli painottuu opintojen suorittamiseen. Ammattikorkeakoulut ovatkin tiukentaneet linjaansa valitessaan oppilaita. Tiukka linja voi johtaa myös ylilyönteihin.

Koululainen lukee oppikirjaa.

Mitä tehdä, jos koulumotivaatio on hukassa?

Koulunkäynti ei kiinnosta kaikkia. Tunneilla koulumotivaationsa hukannut oppilas seuraa mieluummin kännykkäänsä kuin opetusta. Jokelan koulun psykologi Helmi Lassila sanoo onnistumisen ruokkivan motivaatiota. Hän vinkkaa käymään kuraattorilla tai psykologilla hakemaan eväitä opiskelumotivaation parantamiseen.

Poika koulussa

Koulu stressaa nuoria entistä enemmän

Koulu stressaa nuoria entistä enemmän

Toista vuotta Itäkeskuksen lukiota käyvän Oliver Bentleyn mielestä tietotekniikan soveltaminen opetuksessa lisää opiskelumotivaatiota.

Helsingin lukiot valmistautuvat sähköisiin ylioppilaskirjoituksiin

Lukiolaiset pääsevät totuttelemaan tietokoneilla tehtäviin kokeisiin ensi vuoden alusta alkaen. Ensi syksystä lähtien uudet ensimmäisen vuosikurssin oppilaat saavat käyttöönsä sähköiset e-portfoliot. Opettajille e-portfoliot tarjoavat uuden työkalun oppilaan arviointiin.

Kansanedustajat: "Pakko ei lisää opiskeluintoa"

Oppivelvollisuusiän nosto saa kansanedustajilta varovaisen vastaanoton. Sanni Grahn-Laasosen (kok.) mukaan pakosta ei ole hyötyä, jos opiskelumotivaatiota ei ole. Radio Suomen Ajantasan nuorisokeskusteluun osallistui torstaina edustajia jokaisesta eduskuntapuolueesta. 

Tyttö nojaa tiiliseinään ja pitelee itseään käsivarresta.

Työttömyys syö nuorten opiskelumotivaatiota

Työttömien määrä nousi Salossa kesäkuussa jo 5 000:een. Hermannin koulun opinto-ohjaaja sanoo, että nuorten syrjäytymisen ehkäisytyö vaatii lisää resursseja.

Bussi lähdössä mielenosoitukseen Imatralla

Pakkoruotsi jakaa myös kieltenopettajia

Kansalaisaloite vapaaehtoisesta ruotsin kielen opiskelusta on kerännyt riittävän määrän allekirjoituksia, ja etenee eduskunnan käsittelyyn. Kieltenopettajien liitoissa vapaaehtoiseen ruotsiin suhtaudutaan epäillen, vaikka sen kannattajiakin löytyy.

Nuorisoa istuu ulkona

Nuoret tarvitsevat luontevaa tukea - "Väkisin väännetty projekti ei toimi"

Suora linja kysyi katsojilta, tarvitsevatko nuoret tukea. Vastaus oli, että kyllä tarvitsevat. Toinen kysymys sitten on se, miten nuoret saadaan tuen äärelle. Kynnys hakeutua tukitoimien piiriin voi olla huomattavan korkea. Juttu on nähtävillä Yle Areenassa.

Venäjä, Pietari, Iisakin kirkko

Finns finding summer jobs in Russia

Finnish students are looking for new opportunities east of the border.

Grafiikka.

Suomalaislapset kärkisijoilla kouluosaamisessa, mutta motivaatio hukassa

Tuoreen kansainvälisen vertailun mukaan suomalaislapset ovat erinomaisia lukemaan, laskemaan ja hallitsevat luonnontieteet. Sen sijaan huolta aiheuttaa motivaation puute, joka vaivaa jo neljäsluokkalaisia.

Varjokuva tytöstä, joka näyttää keskisormea toiselle ihmiselle.

Piiskaamalla parempi maailma

Yle Lahden toimittaja Katariina Luoma on ilahtunut, että Suomessakin halutaan ottaa askelia rangaistuskulttuurin suuntaan. Hänellä onkin muutama oma ehdotus, joilla päästään eroon viimeisistäkin vätyksistä, toiminta tehostuu ja maailma pelastuu.

Opintopsykologi täydentää opiskelijan tukiverkkoa

Nuorten syrjäytyminen on julkisen keskustelun kuuma peruna, mutta korkeakouluopiskelijaa ei välttämättä heti ensimmäisenä mielletä syrjäytymisvaarassa olevaksi. Erilaisia vastamäkiä voi kuitenkin liittyä myös opintoasioihin. Vaasassa yliopisto-opiskelijoiden tukiverkkoon on elokuulta lähtien kuulunut opintopsykologi.

Etelä-Karjalan ammattiopiston autolinja

Nuoret löytäneet jatko-opintoihin

Peruskoulusta päässeet nuoret ovat löytäneet hyvin opiskelupaikkoihin. Opiskelupaikan löytymistä suurempi huoli on opiskelumotivaation löytämisessä.

Opiskelija

Opintojen ohella töissä käyvät menestyvät parhaiten

Opinnoissa saadut arvosanat eivät ole työmenestyksen kannalta ratkaisevia. Heikoimmin menestyvät hitaasti valmistuvat, jotka eivät tee opintojen ohessa töitä, kertoo tuore tutkimus.

Lääketieteen opiskelijoita luentosalissa.

Koulutuksen vaihto lisää intoa

Opiskelijalle koulutuksen vaihtaminen voi antaa potkua opiskelumotivaatioon ja jopa nopeuttaa valmistumista. Yksilön hyöty voi olla vahvasti eri kuin koulutuspolitiikan ihanne, arvioi väitöstutkimus..

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle