Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kemin keskusta mereltä kuvattuna.

Meri-Lapissa testataan jouluna lähiruoan yhteiskuljetuksia

Kokeilu on osa Oulun yliopiston tekemää tutkimusta, jossa on mukana myös ammattiopisto Lappia.

Viljelijä katsoo kameraan.

Vertikaaliviljelyä yritti moni, mutta harva onnistui – nyt ”tulevaisuuden” menetelmällä kasvaneita yrttejä saa ruokakaupasta Helsingissä

Suomen suurimmat vertikaaliviljelmät ovat Pirkanmaalla ja Etelä-Savossa. Pääkaupunkiseudun start up -pöhinän keskellä toiminta on juuri nyt hiljaista, mutta yksi toimittaja sai tänään yrttinsä kauppoihin.

Rivi keltasipuleita pilkistämässä mullasta.

Oulun Likis-tapahtumassa tutustutaan lähiruokaan

Likiksen tarkotuksena on edistää ekologista ja kestävää ruoantuotantoa Oulun seudulla.

Nainen ottaa leipälapiolla paistuineita leipiä ulos leivinuunista.

Terveysalan ammattilaiset päätyivät maineikkaan artesaanileipomon pelastajaksi: ”Olemme vähän sokissa miten kaikki tuntuu menevän kaupaksi”

Hämeessä tunnetun Tuulosrievän leipomon taru oli vähällä päättyä vuodenvaihteessa. Pelastajaksi löytyi hämeenlinnalainen pariskunta, joka ei tosin leivän leipomisesta paljoakaan tiennyt.

Luomuviljelijä Liisa Mattila Puotimaalla -yrityksen kivijalkakaupalla Korilalla Kouvolassa.

Vastuullisesti tuotettu lähiruoka innostaa kuluttajia käyttämään REKO-rinkiä

Lähiruoan myynti- ja jakelumalli REKO:ssa kuluttajat tilaavat lähiruokatuottajilta ruokaa suoraan ilman välikäsiä. Myynti tapahtuu Facebookin kautta.

Kalastaja laittaa kuhan styrox-laatikkoon.

Lähikala taivaltaa verkosta pannulle alle kahdeksan kilometriä – seurasimme kuhan matkaa kalastajalta keittiömestarille

Pientuottajien toimittama lähiruoka on ravintoloille laadun tae ja keino erikoistua. Keittiömestarien mukaan ravintolamaailmassa ei ole paluuta kaukaa tuotuihin raaka-aineisiin.

Hampunviljelijä Mikko Ilmoniemi hamppupellon laidassa.

Hamppu kärsii huumemaineesta, sanoo Vuoden lähiruokateko -palkinnon saanut yrittäjä

Vuoden lähiruokateko 2023 -tunnustus jaettiin Lähiruoka & luomu -tapahtumassa torstaina. Palkitun yrittäjän mukaan öljyhampun siemen on ravintoainepommi, jonka käyttöä kannattaisi lisätä.

Lähiruoan hankintaa Reko-tapahtumassa.

Centrian kehittämä Likiruoka-palvelu etsii yhä ostajaa, joka jatkaisi lähiruuan kuljettamista haja-asutusalueilla

Hankkeen tavoitteena oli luoda digitaalinen alusta lähiruuan kuljettamiselle. Asiakkaan tilaus kulkee sähköisen alustan kautta, josta asiakas saa valita itse sopivan toimittajan.

nypotatis i kastrull

Sodankylä ei lähde mukaan Lapin hyvinvointialueelle perustettuun ateriapalveluyhtiön – omalla yhtiöllä turvataan lähiruoan käyttö

Sodankylän tavoitteena on tuottaa lähiruokaa muun muassa koulujen oppilaille ja varhaiskasvatukseen sekä myydä ruokaa Lapin hyvinvointialueelle.

Lähikuva marja-aroniapensaan marjoista. Marjat ovat mustia.

Jotta lähiruoka löytää ostajan, tarvitaan tarina – uusi paikallinen alkuperämerkki auttaa tuottajia erottautumaan kilpailijoista

Luomumarjoja kasvattava entinen punaorpojen orpokoti ja ylämaankarjan uranuurtajatila läpäisivät tiukan seulan saadakseen tuotteisiin Parasta Pirkanmaalta -tarran.

Mies seisoo laitumen edustalla. Kaukana takana näkyy lihakarjaa. Karjankasvattaja Hannu Karppilalla sininen collagetakki ja sininen t-paita. Lyhyet hiukset. Katsoo sivulle.

Harva ostaa kauniista puheista huolimatta lähiruokaa – hintojen kallistuminen pahentaa tilannetta

Karjankasvattaja kertoo kasvaneiden kustannusten viemisen kuluttajahintoihin olevan jo vaikeaa taiteilua. Lähiruokaa pyritään kuitenkin hintojen noususta huolimatta tuomaan enemmän kuluttajien ruokapöytään.

Kaksi naista laittaa makupaloja tikkuihin ja tarjottimelle.

Euroopan ruokamaakunta-tunnustus poiki palkittuja lähituotteita – niitä tehdään tutuksi Kalaryssäyksen kävijöille Kuopiossa

Viikonloppuna järjestettävässä Kalaryssäyksessä voi tutustua muun muassa ruokalahja-kilpailussa menestyneisiin elintarvikkeisiin.

Nainen kastelee puutarhalaatikoita Espoossa.

“Työnnä kätesi multaan ja tunnet olosi paremmaksi” – kaupunkipuutarhat voivat hyvinvoinnin lisäksi tarjota apua ilmastonmuutoksen luomiin haasteisiin

Kaupunkipuutarhat monipuolistavat urbaanien ympäristöjen biologista monimuotoisuutta. Samalla ne voivat sytyttää kipinän lähiruoan kasvattamiseen ja olla vastaus luontokatoon.

Oulun kulttuurisäätiön toimitusjohtaja Piia Rantala-Korhonen ja ravintoloitsija Jussi Kurkela

Oulun kulttuuripääkaupunkivuotta 2026 kohti mennään lähiruuan voimalla – juhlavuoden ruokaprojekti jo käynnissä

Pohjoisen ruokakulttuurin ja lähiruoan merkityksen nostamisen keskittyvä Arctic Food Lab on jo aloittanut toimintansa, ja siihen on saatu kolmisenkymmentä yhteistyökumppania mukaan.

Vanha punainen korkea myllyrakennus Kiteen Puhoksessa veden äärellä.

Puhoksen mylly Kiteellä saa uuden elämän ravintolana

Puhoksen vanhaan myllyyn Kiteellä avataan kesäravintola juhannukseksi. Myllyravintola vanha Puhos pitää ovensa auki päivittäin elokuun loppuun saakka.

Kemiläinen Hilkka Mäkinen autonsa vieressä ihmettelemässä, miten saa kuljetetuksi pitkäksi venähtäneet taimet ehjinä kotiin.

REKO-ryhmien suosio kasvaa Lapissa: asiakkaiden mielestä on tärkeää tietää ruoan alkuperä ja kannattaa lähituottajia

Esimerkiksi kananmunat, kala ja taimet vaihtoivat keskiviikkoiltana omistajaa vilkkaasti Tornion ja Kemin REKO-lähiruokajakelussa.

Mies kävelee kohti kasvihuonetta. Nurmikko loistaa alkukesän vihreyttä.

Kumppanuusmaatalous poistaa välikädet ja vähentää viljelijän riskejä: "Tässä ei olla niin riippuvaisia polttoaineen hinnasta"

Kumppanuusmaataloudessa tuotannon riskit jaetaan tuottajan ja kuluttajan harteille. Toiminta on Suomessa melko harvinaista. Viljelijän mukaan menetelmällä voidaan turvata lähiruuan tuotanto.

Nainen kerää mansikoita amppelista.

Tänä kesänä kasvatetaan ruokaa parvekkeella ja pihalla – kotiviljely kiinnostaa, mutta hintaa sillekin tulee: "Parempi ettei lähde laskemaan"

Yhä useamalla pihalla ja parvekkeella kasvaa tänä kesänä muutakin kuin silmäniloa. Kotikasvatus kiinnostaa erityisesti siksi, että ruoan alkuperä on yhä merkityksellisempi.

Kuusivuotias Sanni Korhonen istuu keinussa ja hymyilee kameraan

Päivähoitolapset tutustuivat kevätkylvöön Paltamossa – kuusivuotiaskin tietää, miksi ruoan kasvattaminen on tärkeää: "Että pysyy hengissä"

Paltamon Mieslahdessa Toukosiunaus-tapahtuman yhteydessä muistuteltiin kotivaran tärkeydestä. Toukokylvön siunauksella on pitkä perinne eri puolilla Suomea. Sen tarkoitus on kunnioittaa lähiruokaa, maanviljelyä ja yhdessä tekemistä.

Ilmakuva Posion muikkumarkkinoilta.

Posion Muikkumarkkinat palaa kahden vuoden tauon jälkeen

Kaikenikäisille suunnattu kaksipäiväinen tapahtuma järjestetään 16. –17. heinäkuuta.

Mikkelin lyseon ysiluokkalaiset Saara, Iines, Madde ja Veera "Suomen suurimmassa kouluruokailussa" Mikkelin torilla 22.5.2022.

Suomen suurin koululounas katettiin Mikkelin torille – ysiluokkalaiset nauttivat “pikkuisen paremmasta kouluruoasta”

Noin 600 peruskoulunsa päättävää oppilasta ruokaili yhdessä nauttien hyvistä raaka-aineista tehtyä Saimaan lähiruokaa. Jälkiruokana esiintyi Emma-palkittu artisti F.

Pieni ruoka-annos, jossa on paistettua kalaa, karamellistoitua sipulia. Vieressä hiukan vihreää ja päällä lila orvokki. Annos on kivilautasella.

Halveksittu roskakala on hivuttautunut trendiherkuksi – särkibisnes on noussut kannattavaksi liiketoiminnaksi

Särkikalojen käyttöä on edistetty valtion tukirahoilla ja useilla kampanjoilla. Vähempiarvoisena pidetyn kalan kulutus on lähiruokabuumin siivittämänä noussut niin, että raaka-aineesta on jopa pulaa.

Näyttelijä Jasper Pääkkönen on yksi Röykän sairaalan uusista omistajista.

Onpa erikoinen ilmestys, ajatteli Jasper Pääkkönen – sitten kivilinna vaihtoi omistajaa 1,5 miljoonalla, ja nyt suunnitteilla on jotain uutta

Helsingin kaupunki on pitkään halunnut eroon tyhjänä seisseestä Röykän sairaalasta, jonka ylläpitokulut ovat korkeat. Yli sadan vuoden aikana tiloissa on toiminut keuhkoparantola, mielisairaala sekä vastaanottokeskus.

Mustapipoinen mies istuu järven jäällä jakkaralla. Taustalla on moottorikelkka.

Kiinnostus kestävää matkailua kohtaan kasvaa – sotkamolaisyrittäjä: asioiden kehittäminen on jatkuvaa

Kainuun Luontoretket sai vasta Sustainable Travel Finland (STF) -merkin, joka kertoo matkailijoille, että yrityksen toiminta on ekologisesti, sosiaalisesti, kulttuurisesti ja taloudellisesti kestävää.

Pohjalainen idea leviää ympäri maailmaa: lähiruokaa myydään tuottajilta kuluttajille ilman välikäsiä jo lähes 20 maassa

Lähiruuan myynti ilman välikäsiä on levinnyt Pohjanmaalta jo lähes 20 maahan – kriisiaikoina REKO-rinkien rooli on vain korostunut

Koronapandemian alku toi REKO-ryhmien toimintaan monin paikoin selvän piikin. Ukrainan sota on taas korostanut suoramyynnin merkitystä.

Maija ja Samppa Suutarinen, Hakamaan lammastilan yrittäjät.

Hakamaan lammastila Petäjävedeltä palkittiin vuoden 2022 Lähiruokateosta

Vuoden lähiruokateko -palkinnon on voittanut Hakamaan Lammastila Petäjävedeltä. Tilan yrittäjät Maija Suutarinen ja Samppa Suutarinen tekevät palkintoperusteiden mukaan näkyväksi lähiruoan merkitystä sekä puhtaiden, eettisesti kestävällä tavalla tuotettujen raaka-aineiden käyttöä. Palkinto luovutettiin tänään avautuneilla Lähiruoka & luomu -messuilla Helsingissä.

Taina Raitio ja Lasse Raitio Polven Juustolan tiloissa Saverossa Kouvolassa.

Laki ei anna kunnille mahdollisuutta suosia lähiruokaa – Kouvolassa keksittiin ratkaisu, miten saada pienet yritykset mukaan: "Win-win-tilanne"

Lähiruuan saaminen kunnan ruokalistoille vaatii kunnalta osaamista ja innostusta. Esimerkiksi Kouvolassa on haluttu pienet lähituottajat mukaan ruuantoimittajiksi heille räätälöidyn kilpailutuksen kautta.

Makaronilaatikkoa lautasella kouluruokailussa.

Muuramessa lapsille tarjotaan koulussa ja päiväkodissa luomumaitoa – parhaillaan pohditaan luomumuniin siirtymistä

Luomuraaka-aineiden käyttö ei nosta kokonaisukustannuksia. Jos raaka-aineisiin kuluu enemmän rahaa, säästöjä haetaan esimerkiksi vähentämällä ruokahävikkiä.

Kananmunakennoja auton peräkontissa.

“Korona-aika räjäytti kysynnän”, iloitsee lähiruoan tuottaja – vapaaehtoisvoimin toimivien Reko-renkaiden suosio on kasvussa

Jyväskyläläistä tuottajaa rekoilussa innostaa sen henkilökohtaisuus. Koko maassa Reko-rinkejä yli 200.

Musta lautanen ruokaannoksella.

Turun keskusta vastasi aloitteella turkulaisvaltuutettujen kasvisruoka-aloitteeseen – käytettävä lähituotettua lihaa, kalaa ja kasviksia

Ryhmä vihreiden, SDP:n ja vasemmistoliiton valtuutettuja teki eilen valtuustoaloitteen, jossa vaaditaan Turun kaupungin luopuvan lihan tarjoamisesta tilaisuuksissaan. Tilalle halutaan kasvisruokaa ja kalaa.

Kuvassa on riisiä, tofua, kasviksia ja cashew-pähkinöitä sisältävä lounasannos Korat Thai -ravintolassa Helsingissä lokakuussa 2020.

Turkulaiset valtuutetut ehdottavat kaupungin luopuvan liharuoasta kaupungin tilaisuuksissa Helsingin tapaan – tarjolle kasvisruokaa ja lähikalaa

Vihreiden Konsta Weberin ja Laura Rantasen sekä SDP:n Petra Peltosen ja vasemmistoliiton Jaakko Lindforsin allekirjoittamassa valtuustoaloitteessa ehdotetaan, että kaupunki tarjoaa tilaisuuksissaan vain kasvisruokaa ja lähikalaa.

Bataattia

Lahden kaupunginjohtaja ei aio edistää lihakieltoa kaupungin tilaisuuksissa

Helsingin kaupunki päätti, ettei sen järjestämissä tilaisuuksissa tarjota enää lihaa. Lahden kaupunginjohtajan Pekka Timosen mielestä muutos kohti kasvisruokien suosimista tapahtuu parhaiten asteittain.

Kuvassa on riisiä, tofua, kasviksia ja cashew-pähkinöitä sisältävä lounasannos Korat Thai -ravintolassa Helsingissä lokakuussa 2020.

Lihan tarjoileminen Helsingin tilaisuuksissa lopetetaan – ilmastotiimin päällikkö: Linjaus ei ota kantaa esimerkiksi koulujen ruokailuihin

Lisäksi kertakäyttöastioista luovutaan ja kahvimaitona tarjoillaan kauramaitoa. Linjaus tulee voimaan ensi vuonna.

Pojat odottavat kalastuskilpailun alkua.

Yli puolet suomalaisista kalastaisi enemmän, jos sen voisi tehdä keskustassa – kalastuskisassa Hämeenlinnassa nousi muun muassa iso hauki

Hyviä kalapaikkoja löytää jopa keskeltä kaupunkia. Hämeenlinna on siitä hyvä esimerkki. Suomalaiset kävisivät enemmän kalassa, jos tietäisivät missä voi kalastaa. Hyvät ja helppopääsyiset kalapaikat houkuttelevat kansaa kalastuksen pariin.

Huttukylän yhteisviljelijöitä

Ensin yksi mies sai idean, nyt kyläläiset syövät samasta pellosta – näin toimii yhteisöviljely, jossa vastuu ja sato jaetaan yhdessä

Oulun Huttukylässä perustettiin viime vuonna kyläläisten toimesta yhteisviljelymaa, jossa on mukana viisi perhettä. Yhteisöviljelyn suosio on kasvussa, koska puutarhaviljely, yhteinen toiminta ja lähiruoka kiinnostavat yhä enemmän.

Kuvassa Centrian kyltti

Centrian Likiruoka tuo lähiruuan kotiovelle – Keski-Pohjanmaan lisäksi tänä vuonna paketit kulkevat myös Lapissa

Likiruuan idea ja sähköinen alusta ovat sama kuin edellisessä 2018 käynnistyneessä Vaste-hankkeessa. Asiakas tilaa tuotteen yritykseltä ja toimitus menee sähköiselle alustalle, josta asiakas saa valita itse toimittajan.

Pilkkimällä saatuja ahvenia.

Kalastajat ja veneilijät voivat hakea pian kylmää kyytiin – Jämsässä avataan perjantaina jääasema

Jäähileaseman ovat rakentaneet talkoovoimin Jämsänkosken urheilukalastajat.

Kuvassa Kokkolan urheilutalon viereinen parkkipaikka

Lähiruokaa jaetaan nyt autojen seassa, mutta jatkossa Kokkolan Reko-tapaamiset saattavat siirtyä kauppatorille

Urheilutalon viereinen parkkipaikka on koettu turvattomaksi. Siellä ei myöskään ole valoja.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Savon Yrittäjien maakunnallinen yrittäjäpalkinto Peltolan Juustolalle

Yrittäjäystävällisin kunta on Leppävirta ja vuoden yksinyrittäjä kuopiolainen Leena Ståhlberg.

Heikkoja jäitä Päijänteen rannassa, kauempana avovettä.

Katso Ilmastotekoja Keski-Suomi -valokuvakilpailun finalistit - äänestä omaa suosikkiasi!

Valokuvakilpailun voittaja ja yleisön suosikki julkistetaan Keski-Suomen päivänä 18.4.

Kanalayrittäjä Lea Aittolahti myy auton takakontista REKO-piirille kananmunia Tohlopissa

Suomalaiset syövät kananmunia enemmän kuin koskaan aikaisemmin – nuoret miehet ja vanhemmat naiset ovat suurimpia munafaneja

Aittolahden tila vie neljästi viikossa munalastin suoraan asiakkaille, koska moni välttää ostoksia väentungoksessa.

Kaksi glögilasia

Hedelmän- ja marjanviljelijöitä houkutellaan tuottamaan glögiä

Glögin tuottamiseen järjestetään koulutusta ja tuotteille luvataan näkyvyyttä ruokamaakunta -tunnustuksen nimissä.

Kuvassa on tarjolla kouluruokaa.

Esedu siirtyi Norjan lohesta lähikalaan – "roskakalasta" tehdään tonneittain koululounasta

Opiskelijoille halutaan antaa hyvä pohja kestäville ruokavalinnoille.

Koululainen ottaa itselleen ruokaa.

Samiedu tuo ruokapöytään enemmän luomua ja lähiruokaa – ruokahuoltopäällikkö: "Asiakkaat ovat hyvin valveutuneita"

Luomun ja lähiruoan osuus tulee olemaan aluksi hyvin pientä, sillä budjetti ei salli kokonaan luomuun siirtymistä.

Asiakas pienpanimon myymälässä.

Lähituotemyymälä, infopiste ja oluthuone – Asikkalan Päijännetalo uudistuu lähivuosina

Asikkalan kunta ja paikallinen panimoyhtiö rakentavat Päijännetalosta uudenlaista matkailuvalttia kuntaan.

Oulun kauppahalli 8.12.2020

Vetääkö kauppahalli ihmisiä aiempien joulujen tapaan? Katso, miten Oulun kauppahallissa valmistaudutaan aattoon

Oulu kauppahallissa joulun aika on yleensä kiirettä täynnä. Mikä on tilanne tänä vuonna?

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle